Shrnutí roku 2023: Co se povedlo a nepovedlo nejen ve světě PC a technologií Tisk E-mail
Napsal Jan "DD" Stach   
Neděle, 31 prosinec 2023
Přejít na obsah
Shrnutí roku 2023: Co se povedlo a nepovedlo nejen ve světě PC a technologií
Očekávání vs realita kolem PC v roce 2023
To nej co dorazilo na trhu - CPU, GPU a ostatní
Závěr a hodnocení roku 2023
alt

 

 

 

 

  • Shrnutí roku 2023: Co se povedlo a nepovedlo

                                                                  nejen ve světě PC a technologií

A jsme zase tady :). Konec roku a vhodný čas na trochu bilancování. Jako již tradičně tu pro vás na DDWorld.cz mám shrnutí a ohlédnutí. Co se dá o uplynulém roce 2023 říci? Z technologického hlediska byl rozhodně velmi zajímavý. Mnoho přelomových věcí, zejména kolem AI technologií a nástrojů. Na poli PC jsme se pak rozhodně nenudili, ačkoliv některé novinky ukázaly ne zrovna dobré trendy do budoucna. Bohužel, všechno tohle bylo zastíněno mnoha problematickými světovými geopolitickými událostmi. Zejména pokračující impotencí a neschopností západních i východních politiků z tzv. svobodných demokratických států, postavit se zlu a hlavně řešit problémy. Místo toho jsme svědky přešlapování, snahy problémy vysedět se spoustou řečnění, zatímco nepřátelské režimy po celém světě sílí a zbrojí, či už se přímo snaží urvat si kus sousedů pro sebe, protože vidí tu neschopnost mezinárodního práva a vymáhat jej.

Nejen na Ukrajině či v Izraeli mohou vyprávět, že jen hledět si svého opravdu nelze. Ostatně i v ČR jsme byli na konci roku konfrontováni s tím, co se stane, když se snažíte se zlem domluvit a místo skutečného řešení problémů se je snažíte vysedět nebo hezkými slovy ukecat. Nevyhnutelně tím dáváte šílencům, teroristům a absolutním vládcům prostor, a hlavně důvod to prostě zkusit. A tak to zkouší. A bude nevyhnutelně hůře se současným přístupem tzv. svobodného světa, kde politici selhávají v bránění a prosazování demokracie a mezinárodního práva. A bohužel technologický vývoj speciálně kolem AI a nástrojů na tvorbu dokonalých dezinformací, manipulací bude znamenat podstatné zhoršení všech těch neřešených problémů v roce 2024 a dál.

 

  • Rok 2023 byl možná revoluční

             v pozitivním i negativním slova smyslu – rok AI a dezinformací

Není žádných pochyb o tom, že rok 2023 byl rokem AI a technologií okolo. Firmy, speciálně NVIDIA, které jsou v tom hardwarově namočeny vydělaly za několik měsíců to, co nevydělaly za několik let. Bohužel, nákupy toho špičkového hardware pro trénování AI hnaly zejména nedemokratické, ba přímo nepřátelské státy, v čele s Čínou. A to je velký důvod k obavám. Čína už oficiálně používá AI pro sledování a řízení své celé společnosti a používá tyto nástroje i pro ovlivňování voleb a veřejného mínění ve světě. Obrovský nárůst dezinformací v roce 2023 je velmi alarmující, speciálně ve spojení s prezentovanými schopnostmi AI nástrojů, které dokáží kompletně realisticky zfalšovat, tedy napodobit jakéhokoliv existujícího člověka, jeho řeč atd.

Jakkoliv je úžasné, co AI nástroje dokáží a jak rychle se trénované programy v běžné praxi nasazují, kdy mění způsob práce výtvarníků atd., jde také zdroj velkých oprávněných obav. Osobně označuji AI za zbraň hromadného ničení. Nejde o to, co sama dokáže nebo nedokáže, jde o to, k čemu ji budou mnozí využívat, či spíše zneužívat. A ku prospěchu lidstva to nebude. Ostatně ti, kteří se o to snažili, byli poraženi třeba při převratu v OpenAI. Nad dobrými úmysly s AI a jejím vývojem, tam vyhrál velký business, který rozhodně nemá zájem cokoliv kolem AI omezovat nebo dokonce chránit uživatele před škodlivými vlivy AI, speciálně pokud by to omezovalo finanční zisky. Ale to je to nejmenší. AI je již široce zneužíváno v praxi. některé vysoké školy končí s bakalářkami, protože studenti je nechávají psát AI a školy nejsou připraveny na to, tomu čelit. Problém je pak v tom, že studenti neumí nic, vše nechávají na AI, které si však často a rádo vymýšlí. Umělci lamentují nad tím, že jim AI krade a kopíruje práci a následně napodobuje a dělá rychleji a lépe to, co dosud dělali oni. Tedy na základě jejich děl napodobuje a tvoří díla nová. Kresby, knihy atd. A ta díla už vyhrávají soutěže.

Ale to není nic proti tomu, když AI svléká školačky a jejich realistické, byť falešné nahé fotky kolují světem. A další AI nástroj už je umí i rozpohybovat, takže videa také nejsou problém. Vše samozřejmě stále dokonalejší, protože brzy je další AI nástroj dokáže i rozmluvit. A to se bude kdejaká nezletilá školačka divit, až se bude koukat na svůj AI generovaný obličej na nahém těle a říkat věci, nad kterými se bude stydět i střihač pornofilmů a bude se to šířit mezi spolužáky bez možnosti s tím cokoliv udělat. Tohle je názorný příklad technologie AI v praxi, která rozhodně velmi negativně ovlivní mnoho lidí. Ale to stále není nic proti tomu, když AI nástroje na tvorbu dezinformací začnou ve velkém používat cíleně nepřátelské nedemokratické státy nebo politici, s cílem podkopat demokratické volby a pořádek. Čeká nás v roce 2024 hned několik zásadních voleb, a dezinformační AI nástroje během nich budou používány ve velkém. A to si pište, že situaci velmi ovlivní, klidně mohou volby rozhodnout, stačí totiž o lži přesvědčit 10% voličů. A je to snazší, než si myslíte, speciálně když se během 2023 nic nevyřešilo na poli fungování sociálních sítí, které místo spojování, společnost prudce rozdělují. Jejich algoritmy upřednostňují extrémní názory, lži a dezinformace, které maximálním tempem rychle šíří. Napomáhá tomu fakt, že majitelem jedné z nejdůležitějších sítí Twitter, se stal známý dezinformátor. Přejmenoval si ho na X a udělal z něj semeniště botů a dezinformátorů, kteří zůstávají jako jediný jeho příjem v rámci služby, protože inzerenti ze sítě hromadně utíkají. EU sice přišla s přísnějšími pravidly pro sociální sítě, ale zatím je nějak výrazně nevymáhá, což samozřejmě dezinformátorům a cizím zájmovým vlivům pomáhá.

Ale o tom všem ještě bohužel budeme muset mluvit během 2024, kdy se na nás tyhle věci ve velkém navalí. Dnes se věnujme i tomu našemu PC světu a jeho shrnutí ….



 

Najdete nás na Facebooku

.... a také na Twitteru

RSS

DDWorld.cz

DDWorld - Blogy a videa

DDWorld - Magazín

Poslední příspěvky v diskuzích


Videa
S.T.A.L.K.E.R. 2 v nové ukázce
S.T.A.L.K.E.R. 2 v nové ukázceČtvrtek, 25 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1189x
Komentářů: 3
Manor Lords – hra jednoho vývojáře boří herní svět
Manor Lords – hra jednoho vývojáře boří herní světStředa, 24 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1615x
Komentářů: 1
Deadpool & Wolverine – očekávaný film v parádní ukázce
Deadpool & Wolverine – očekávaný film v parádní ukázceÚterý, 23 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Film
Spuštěno: 1137x
Komentářů: 0
Fallout seriál se dočká druhé řady. Zájem je i o hry.
Fallout seriál se dočká druhé řady. Zájem je i o hry.Pondělí, 22 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Film
Spuštěno: 1204x
Komentářů: 1
Unreal Engine 5.4 představuje další masivní vylepšení
Unreal Engine 5.4 představuje další masivní vylepšeníPátek, 19 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: PC a IT
Spuštěno: 3788x
Komentářů: 0
Česká 3 roky stará hra Vigor brzy na PC
Česká 3 roky stará hra Vigor brzy na PCStředa, 17 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1471x
Komentářů: 0