Šťastný nový počítačový rok 2024 – Co nás čeká v oblasti PC, technologií a na DDWorld.cz? Tisk E-mail
Napsal Jan "DD" Stach a redakce   
Pondělí, 08 leden 2024
Přejít na obsah
Šťastný nový počítačový rok 2024 – Co nás čeká v oblasti PC, technologií a na DDWorld.cz?
Rok 2024 v trendech a technologiích
DDWorld.cz v roce 2024 - co nás čeká a snad nemine?
altVítejte v novém roce, který bude velkou výzvou z mnoha důvodů. Co nás čeká v oblasti PC?

 

 

 

 

  • Šťastný nový počítačový rok 2024

                      – Co nás čeká v oblasti PC, technologií a na DDWorld.cz?

Jako každý rok bych Vás s prvních článkem roku chtěl v novém roce všechny přivítat. A podíváme se společně na to, co nás čeká, co se chystá, a to nejen pokud jde o HW novinky a technologie, ale také v rámci našeho projektu DDWorld.cz. Omlouvám se za poněkud obsahově pomalejší start nového roku na našem webu, zdravotní indispozice způsobila dočasné vyřazení větší části našeho teamu. Ale už se to lepší, tak snad zbytek roku bude lepší než jeho start v tomto ohledu :). Jaký byl rok 2023, co se povedlo a nepovedlo a vyhlášení povedených a nepovedených produktů, technologií a trendů, jsme se bavili v závěrečném článku minulého roku:

Jak v něm bylo řečeno, tak z hlediska PC a her to byl extrémně povedený rok. Až tedy na několik špatných trendů kolem. Bohužel daleko více nás ovlivňují věci, které přesahují téma PC a rok 2024 bude nepochybně pokračováním těch trendů a nevyřešených problémů roku 2023. Rozhodně se nacházíme ve zcela nové světové éře a nebudu přehánět, když řeknu, že se v těchto letech, ba měsících rozhoduje o ničem menším, než o další podobě našeho celého světa. A už rok 2024 může být mnohem „akčnější“ než si mnozí připouští.

Jako obvykle začněme hrubým nástinem toho, co nás na poli technologií, PC a dalších novinek v roce 2024 nejspíše čeká, a na co se můžeme těšit. Závěr článku pak věnujeme tradičně tomu, co nás čeká kolem DDWorld.cz

  • První polovina roku 2024 v PC (H1 2024)

Jako už tradičně začne hned druhý týden v lednu veletrh CES v Las Vegas. Bude na něm představena řada technologických novinek, včetně nových PC. Nicméně načasování letos trochu nesedí, pokud jde vydávání zcela nových platforem AMD a Intel. Přesněji řečeno, obě firmy před několika týdny vydaly své procesorové novinky, a zcela nové generace hlavních architektur jsou reálně trochu daleko, aby mohly být nějak významně předváděny na CES už teď v lednu. Očekávám, že veletrh bude hlavně o prezentaci a uvedení jednotlivých modelů počítačů s již představenými procesory Intel Core 100 a Core 14000 stejně jako RYZEN 8040U/H apod.

Ostatně AMD si i proto po několika letech odpustí velkou úvodní hlavní prezentaci celého veletrhu a bude mít jen menší prezentaci, na které bude mluvit hlavně o AI v našich PC a možná představí doplnění některých svých produktových řad, tedy uvedení desktopových APU co by RYZEN 8000G série (RYZEN 5 8600G a RYZEN 7 8700G) a také grafické řady Radeon RX 7000. Překvapit by mohlo i rozšíření procesorové nabídky pro starší AM4 platformu o další X3D model. Obecně ovšem s výjimkou RYZEN 8000G pro AM5, žádné skutečné novinky na poli CPU od AMD v Q1 nečekáme.

Q2 je pak trochu otázkou. Jde rozhodně o první ale také nejoptimističtější termín, kdy by AMD mohlo představit desktopové 4nm ZEN 5 procesory RYZEN 8000, a také nové mobilní RYZEN 8050 APU nové generace. Je pravděpodobné, že AMD na Computex 2024 tyto nové klíčové produkty roku oznámí, byť stále více indicií naznačuje, s hledem na situaci na trhu, že reálně prodeje začnou až nejdříve v průběhu Q3. Tedy druhé poloviny roku. Ještě méně se pak čeká od Intelu. Ten už svou novou přelomovou METEOR LAKE generaci odhalil a všichni víme, jak to dopadlo. Na desktopu má jen Core 14000, tedy přejmenované Core 13000, kdy postupně uvede/přejmenuje v průběhu Q1 celou škálu těchto existujících CPU v úporné snaze přesvědčit všechny, že jde o nové produkty, a tedy zabránit poklesu cen těchto jinak starých produktů.

Obě firmy také již mají na trhu aktuální generaci serverových a HEDT produktů, AMD před pár týdny Threadripper 7000X a WX sérii postavenou na ZEN 4 architektuře. Intel má Sapphire RAPIDS, kterému letos nadělí minimálně „REFRESH“, ale pravděpodobně toho moc nevylepší. A proti nabídce AMD ZEN 4/ZEN 4C/ZEN 4 3D je stále naprosto nekonkurenceschopný ve všech ohledech.

Pokud jde o grafické karty, tady se také dočkáme hlavně refresh nabídky. Odstartuje to NVIDIA s RTX 4070 SUPER, RTX 4070 Ti SUPER a RTX 4080 SUPER. Tři „nové modely“, které jsou však jen sice vítaným, ale malým kosmetickým zlepšením nabídky. Speciálně 4080 Super je prakticky výsměch. Pokud doufáte v nějak opravdu výrazné zlepšení cen grafik NVIDIA, tak doufat přestaňte. NV se plně soustředí na AI, oficiálně už se ani neoznačuje jako grafická firma a výrobce GPU, ale jako AI společnost. AMD se sice také na AI soustředí, ale současně má zájem i o herní GPU, kdy jich miliony dodává do konzolí a bude i nadále. Svou nabídku také trochu refreshuje v desktopu i mobilní oblasti. Minimálně uvede RX 7600 XT 16GB a nejspíše lehce upraví ceny stávajících modelů. Do mobilních PC by se pak mělo konečně podívat výkonné a efektivní NAVI 32 řešení. Hodně si AMD slibuje i od nové generace APU s výkonnými integrovanými Radeon grafikami, ale jak jsem již napsal, ty se v Q2 možná jen představí, na trh ale téměř jistě dorazí až v druhé polovině roku. Stejně tak se nedočkáme žádných grafických novinek od Intelu, kdy navzdory původním plánům, to nová generace grafik Intel (Battlemage) v Q2 2024 na trh rozhodně nestihne.

Zajímavé novinky tak budou hlavně jinde. Doufáme už v konečně první nativní Gen5 SSD řadič a SSD disky na něm. Dočkat bychom se měli také nových desek v ATX12O standardu, nebo desek s otočenými konektory na záda (případně kombinace obojího). A samozřejmě tomu odpovídající ATX zdroje. CES 2024 pak nabídne také představení nové generace OLED monitorů, včetně mnoha již cenově dostupnějších/mainstreamovějších modelů, kdy 240Hz+ režimy se také stanou standardem. A ještě během první poloviny roku, pravděpodobně ale až během Q2, by se většina těch monitorů měla také začít prodávat.

  • Druhá polovina roku 2024 v PC (H2 2024)

Jako již tradičně, mnoho věcí které na CES 2024 uvidíme, bude na trhu reálně dostupných až v druhé polovině roku. To samozřejmě bude platit 100% i o novinkách představených na Computexu, který se uskuteční na přelomu 05/06 2024. Obecně by tedy druhá polovina roku měla být pro nás mnohem zajímavější z hlediska reálných zkušeností s novinkami.

Hlavní novinkou bude již 4nm generace procesorů AMD s novou ZEN 5 architekturou. Aktuálně se očekává, že desktopové RYZEN 8000 zůstanou u stávajícího počtu jader/vláken, tedy 6, 8, 12 a 16. Posune se ale IPC, takty DDR5 a ZEN 5 má i další vylepšení. Ve výsledku se tedy očekává posun výkonu zhruba reálně o 20 až 25%, při jinak stejné spotřebě a minimálně stejných cenách, jako stávající RYZEN 7000. Vše navíc nadále pro stávající AM5 platformu, kdy je ovšem možné, že AMD uvede nějaké vylepšené čiplety, tedy něco jako X770E, B750 apod. Určitě se ale i nějakých nových modelů desek AM5 dočkáme v každé případě.

Pochopitelně krátce nato dorazí ZEN 5 i do serverů, jako nové EPYC procesory, kde už posun počtu jader čekat rozhodně lze. Ze současných maximálně 96 na 128 velkých jader. AMD také chystá ZEN 5 3D i ZEN 5C varianty, které nepochybně dorazí později. Nevíme přesně zda to stihnout ještě v roce 2024, nebo až začátkem 2025. I uvedení všech těch prvních ZEN 5 RYZEN procesorů je nyní trochu nejasné. Q2 nyní vypadá příliš optimisticky s ohledem na situaci na trhu. Aktuálně se o představení mluví v souvislosti s létem. Nejpravděpodobnější variantou je nyní červencové nebo srpnové uvedení a dostupnost tedy v srpnu/září. A krátce na to by měly být vydány serverové EPYC ZEN 5 a následovat by měly ZEN 5 APU pro mobilní platformy. Vše jsou tedy rozhodně produkty pro druhou polovinu roku 2024 a začátek 2025.

Otázkou je Intel, který slibuje hodně, ovšem své sliby notoricky neplní. Vlastně žádné své plány neplní už roky, takže neexistuje moc důvodů věřit čemukoliv, co Intel dnes říká, že uvede, natož načasování, které stanovuje. Přesto ale musíme říci, že Intel na druhou polovinu roku chystá konečně novou desktopovou platformu LGA 1800 s novými konečně 7nm procesory ARROW LAKE. Bohužel očekávání snižte na minimum, protože ve své podstatě jde jen o refresh problematických METEOR LAKE s minimálním vylepšením IPC atd. Jinými slovy, je pravděpodobné, že ARROW LAKE přes všechny naděje dopadnou podobně jako kdysi COMET LAKE a na konkurenční AMD a jeho RYZEN ZEN 5 nebudou stačit speciálně efektivitou (provozní i výrobní), a ani třeba herním výkonem. Každopádně Intel s těmito novinkami v tuto chvíli počítá na konec Q3 2024, tedy vedle nových CPU to znamená i zcela nové základní desky s novou paticí atd. Současně by Intel rád uvedl i refresh mobilní METEOR LAKE platformy na konci roku. Jinak načasování uvedení nových generací CPU a platforem bude i v souvislosti s velmi pravděpodobným uvedeným Windows 12 v letošním roce, a to buď v září nebo říjnu.

Trochu nejisté je uvedení nové generace grafických karet Intel, tedy architektury Battlemage. Bohužel věci zdaleka nejdou dobře, zákulisní zprávy hovoří o nekonkurenceschopnosti prakticky ve všech směrech proti již existujícím AMD a NVIDIA řešením. Jinými slovy, Intel čipy jsou zase příliš velké a žerou moc na to, jaký mají herní výkon, kdy architektura, co by pohrobek Raji Koduriho, je stavěná na výpočetní výkon podobně jako byla VEGA, ale herně je nevyrovnaná. Navíc Intel stále kulhá na všechny čtyři, pokud jde o stav ovladačů a problémy jeho GPU ve hrách. Přes aktuální plán uvést novou generace grafik na přelomu Q3/Q4 není vůbec jisté, zda se v roce 2024 reálně nových grafik Intel skutečně dočkáme. Naopak bych řekl, že je větší pravděpodobnost, že budou odloženy do roku 2025.

Bohužel ani s nějakými většími AMD nebo NVIDIA grafickými novinkami, to v roce 2024 nevypadá příliš růžově. V tuto chvíli je jisté, že stávající RTX 4000 a RX 7000 generace grafik budou pokračovat celý rok jako aktuální modely. Tedy objeví se nějaké refresh verze, RTX 4000 SUPER už brzy a Radeon RX 7050X refresh bych pak očekával v druhé polovině roku. Všechny ale prostě karty se stávající generací čipů a architektur. Novou generaci v roce 2024 určitě neuvidíme od NVIDIA. Šance na uvedení RDNA 4 od AMD v letošním roce také trochu klesly, kdy víte že z RDNA 4 zůstala jen slabší mainstreamová řešení, protože high end byl kvůli potížím s MCM konceptem zrušen a odložen na RDNA 5 generaci. V RDNA 4 tedy lze očekávat jen nástupcem menších čipů, kdy je otázkou, nakolik jsou v současné výrobní situaci pro AMD prioritou je tlačit za každou cenu do produkce. Pokud se tedy nějaké RDNA 4 novinky objeví, tak nejdříve v samém závěru 2024. Takže letošní rok bude hlavně o vylepšených verzích stávajících grafických modelů, kdy ale nějaké cenové souboje AMD a NVIDIA vůbec nečekáme, protože NV se o hráče a herní trh prakticky vůbec nezajímá a klidně obětuje svůj podíl pro pohádkové zisky z prodejů AI produktů. AMD se sice na AI také hodně soustředí, ale herní GPU ani CPU přes palubu nehází zdaleka tak jednoznačně, takže bude téměř jistě udržovat celý rok svou znatelnou převahu v poměru cena/výkon nad NVIDIA. A ani se nebude muset nějak moc snažit.

Kromě toho už teď mám úctyhodný seznam nových produktů na poli skříní, chladičů, zdrojů, disků, monitorů a dalších věcí, které se postupně během roku představí a jsem si jistý, že je ještě mnohem více těch, o kterých zatím nevím a budou také uvedeny. Rozhodně to nevypadá, že bychom se v roce 2024 na poli PC nějak nudili. Obávám se tak, že tu budou jiné věci, které ovlivní podstatně více celý náš rok a roky následující …



 

Najdete nás na Facebooku

.... a také na Twitteru

RSS

DDWorld.cz

DDWorld - Blogy a videa

DDWorld - Magazín

Poslední příspěvky v diskuzích


Videa
S.T.A.L.K.E.R. 2 v nové ukázce
S.T.A.L.K.E.R. 2 v nové ukázceČtvrtek, 25 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1179x
Komentářů: 3
Manor Lords – hra jednoho vývojáře boří herní svět
Manor Lords – hra jednoho vývojáře boří herní světStředa, 24 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1601x
Komentářů: 1
Deadpool & Wolverine – očekávaný film v parádní ukázce
Deadpool & Wolverine – očekávaný film v parádní ukázceÚterý, 23 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Film
Spuštěno: 1135x
Komentářů: 0
Fallout seriál se dočká druhé řady. Zájem je i o hry.
Fallout seriál se dočká druhé řady. Zájem je i o hry.Pondělí, 22 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Film
Spuštěno: 1203x
Komentářů: 1
Unreal Engine 5.4 představuje další masivní vylepšení
Unreal Engine 5.4 představuje další masivní vylepšeníPátek, 19 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: PC a IT
Spuštěno: 3786x
Komentářů: 0
Česká 3 roky stará hra Vigor brzy na PC
Česká 3 roky stará hra Vigor brzy na PCStředa, 17 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1469x
Komentářů: 0