PREVIEW: Windows 10 oficiálně: zdarma, se systémem virtuální reality, CORTANou a Xboxem Tisk E-mail
Napsal Jan "DD" Stach   
Wednesday, 21 January 2015
altJeden Windows bude vládnout všem - PC, tabletům i telefonům. A Microsoft to myslí vážně!

 

 

 

Na dnešní den připadla ona slibovaná konference společnosti Microsoft, v rámci které firma představila celou řadu novinek kolem nového systému Windows 10. A dozvěděli jsme se hodně nového a potvrzena také byla celá řada věcí.

  • Windows 10 bude zdarma - oficiálně!

Potvrzeno bylo oficiálně to, o čem jsme dlouho hovořili a mnozí tomu nechtěli věřit. Microsoft chce nejen sjednotit celou platformu Windows, ale hlavně se co nejrychleji zbavit nepovedených 8ček a co nejrychleji opustit zastarávající 7čky. Takže nabídne všem majitelům Windows 7 a 8/8.1 upgrade na Windows 10 zdarma! Zatím bude nabídka platit po dobu jednoho roku. Co MS neprozradil, kolik bude stát nová licence pro nového zákazníka. Zatím tedy to "ZDARMA", není úplně zdarma jako v případě některých konkurenčních OS.

  • Jeden Windows pro PC, tablet i telefon

MS také demonstroval fungování Windows 10 nejen na PC, ale i tabletu a telefonu, kdy pro každou obrazovku a každé zařízení má Windows 10 připraveno modifikované rozhraní. Aplikace, které budou v rámci stejného Windows 10 stejné, také krásně fungují v podobném duchu.

  • CORTANA asistentka bude všude

Potvrzena také byla CORTANA, asistentka, která bude napevno integrována do Windows 10 a bude v oblasti start nabídky. Bude se učit o uživateli a nabízet mu tak rychlý přístup k tomu, co dělá, co potřebuje a tak dále. Může za vás (pro vás) pak hlídat některá data, informace a tak dále.  

  • Potvrzen nový IE zvaný "SPARTAN"

Microsoft také pracuje na kompletně novém internetovém prohlížeči, zatím nazvaný projekt "SPARTAN". Má nový engine, design a tak dále. Má mít špičkový výkon, integrovanou podporu některých souborových formátů a nástrojů pro snadnou práci a přístup na všech zařízeních. Integrována je i CORATANA asistentka.

  • Xbox App na Windows 10 - hraní i streamování  PC vs konzole

Potvrzeno také bylo herní zaměření Windows 10, které bude mít a využívat stejnou síť a systém, jako konzole Xbox One. Majitelé Windows 10 tak budou moci hrát s i proti kamarádovi na Xbox One, pokud tedy bude mít daná hra tuto podporu. Systém Xbox ale bude na obou systémech setejný. S Windows 10 se dočkáme i možnosti streamování atd. Řeč byla i o DirectX12 a dalších věcech.

  • Holografické rozhraní ve Windows 10 - HoloLens

Microsoft vstupuje i do světa virtuální reality. Představil vlastní brýle HoloLens, které mají být hotové s uvedením Windows 10. Brýle mají vlastní procesor pro zpracovávání hologramů a pohybu.

Samotný Windows 10 bude mít holografické rozhraní s vlastní aplikací a tak dále. Zatím je vše ale prezentováno jen na slidech, vypadá to ovšem dosti působivě.

  • Testovací verze Windows 10 pro veřejnost a další

Microsoft si také pochvaluje velkou účast uživatelů v dosavadním testování Windows 10 a nasbíral tak obrovské množství podmětů a zkušeností a pokračuje tak ve vývoji. Už za pár dní MS uvolní novou testovací verzi Windows 10 pro uživatele, která bude obsahovat už některé z novinek. V únoru se přidá i testovací verze pro telefony.  

Každopádně MS to s Windows 10 myslí opravdu vážně. Nechce opakovat chyby Windows 8, úzce spolupracuje s uživateli, chystá opravdu novinky, inovace a funkční vylepšení a netají se tím, že Windows 10 je nejambicióznějším a nejrevolučnějším projektem za hodně dlouhou dobu. Asi nikdo nepochybujeme o tom, že vzhledem k potenciálu také zdaleka nejdůležitějším nejen pro MS, ale i pro všechny uživatele PC s Windows.

Další várku informací o novinkách, pokroku ve vývoji a možnostech o Windows 10 bude Microsoft prezentovat v dubnu (04/2015) na další velké konferenci. Zatím to ale vypadá opravdu hodně dobře, nemyslíte?

 

AUTOR: Jan "DD" Stach
Radši dělám věci pomaleji a pořádně, než rychle a špatně.

Starší články


Komentáře
Přidat Nový
Pouze registrovaní uživatelé mohou přidat komentář!
 

Najdete nás na Facebooku

.... a také na Twitteru

RSS

DDWorld.cz

DDWorld - Blogy a videa

DDWorld - Magazín

Poslední příspěvky v diskuzích


Videa
StarField se konečně dočká žádaných vylepšení!
StarField se konečně dočká žádaných vylepšení!Tuesday, 30 April 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 656x
Komentářů: 5
Řešení pro pohyb s VR setem?
Řešení pro pohyb s VR setem?Friday, 26 April 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: PC a IT
Spuštěno: 1402x
Komentářů: 0
S.T.A.L.K.E.R. 2 v nové ukázce
S.T.A.L.K.E.R. 2 v nové ukázceThursday, 25 April 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 2228x
Komentářů: 5
Manor Lords – hra jednoho vývojáře boří herní svět
Manor Lords – hra jednoho vývojáře boří herní světWednesday, 24 April 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1979x
Komentářů: 1
Deadpool & Wolverine – očekávaný film v parádní ukázce
Deadpool & Wolverine – očekávaný film v parádní ukázceTuesday, 23 April 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Film
Spuštěno: 1315x
Komentářů: 0
Fallout seriál se dočká druhé řady. Zájem je i o hry.
Fallout seriál se dočká druhé řady. Zájem je i o hry.Monday, 22 April 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Film
Spuštěno: 1300x
Komentářů: 1