Microsoft oslavil 40 let! Windows vládne světu PC, Microsoft se ale hodně mění Tisk E-mail
Napsal Jan "DD" Stach   
Pondělí, 06 duben 2015
alt4.4.1975 byla založena společnost Microsoft, která bez přehánění změnila v mnohém svět.

 

 

 

Ať už máte, nebo nemáte rádi Microsoft, asi se shodneme, že je to jedna z mála společností, která opravdu dokázala změnit svět, jak jej známe. Pravděpodobně ve vyspělém světě není člověk, který by se s nějakým produktem této společnosti nesetkal, naopak většina se s produkty této firmy setkává každý den a bez něj si v mnoha ohledech neumí řadu věcí ani představit.

Když Bill Gates a Paul Allen v roce 1975 firmu zakládali, zcela určitě si neuměli ani představit, kam se firma dostane. A i když vyloženě aktivně už ani jeden v současném Microsoftu nepůsobí, firma stále tvoří to, s čím začala - operační systémy.

Tím nejznámějším je po MS-DOS pochopitelně Windows. Mimochodem aktuálně světu vládne Windows 7, který nadále získává na podílu, zatímco Windows 8/8.1 se v tomto ohledu příliš nedaří. Aktuálně má Windows 7 zhruba 64%. Druhý je stále Windows XP s 19% a až třetí s 15,5% je Windows 8/8.1. Jak určitě ale víte, Microsoft připravuje zcela nový Windows 10. A ten také více než výmluvně ukazuje změnu, která ve společnosti probíhá.

Do svého 40. roku existence MS vstupuje už jako výrazně jiná firma. Mnoho postupů, strategií a zvyklostí MS opouští. Ne, že by nutně úplně chtěl, on prostě musí. Windows 8/8.1 byl posledním velkým produktem, který vznikl za starého vedení a více než jasně ukázal, že firma je v rozkladu. Levá ruka neví, co dělá pravá a ani jedna se nezajímala o to, co chce zákazník. Místo vývoje se firma věnovala všemu možnému, hlavně ale vypadala jako spící moloch, který než se k něčemu rozhodne, ostatní už jsou zase úplně jinde. Výsledkem tak byl naprosto příšerný Windows 8, totální neúspěch na poli mobilních telefonů a mobilní platformy obecně s Windows Phone, hloupá Xbox platforma, kterou si MS akorát podřezával větev pod Windows platformou, zaostalý vývoj na poli DirectX a dalších klíčových technologií, příšerná cenová a obchodní politika a tak dále a tak dále. Aktuálně je ale firma v přerodu. Má nového šéfa, nové vedení a mění spoustu svých zažitých zvyků.

Windows zadarmo? Ano, Windows 10 pro mnohé uživatele skutečně legálně zdarma bude. Office zadarmo? Ano, už je a dokonce i na jiné OS než jen Windows! Vývoj DirectX se zase rozeběhl, i když firma do značné míry opsala API MANTLE, na poli Xbox se také něco děje a MS se bude snažit spojit Windows s Xbox do společné platformy a konečně využít toho, že její Windows je největší herní platforma světa. Na cestě je také zela nový prohlížeč, který nahradí IE a řada dalších a dalších věcí jako Cortana, Skype translator či HoloLens. MS se stále více otevírá a v mnoha svých strategiích otáčí o 180°. Ano, akcionáři zvyklí na velmi tučné zisky a diktát firmy směrem k zákazníkům co budou používat a jak, se na nový směr MS dívají až s panickou hrůzou, ale zkrátka a dobře současné nové vedení MS si je vědomo toho, že jinak to ani nejde. Beze změn by firma zkrátka padla za nějaký čas "na hubu". Z pohledu uživatelů, a ze zkušeností s novým Windows 10 a náhledem na nové produkty, však musíme jednoznačně nový směr MS pochválit. V jeho životaschopnost máme mnohem větší důvěru, než tomu bylo ještě nedávno. Se stejnou nadějí do budoucnosti svého dítka hledí i jeden z jeho otců zakladatelů, Bill Gates, který se v podobném duchu vyjádřil u příležitosti k výročí v emailu všem zaměstnancům MS.  

Jako uživatelé přejeme MS tedy hodně úspěchů, doufáme, že tentokrát už nebude brzdit vývoj a nebude ignorovat přání svých "oveček". Jednotná Windows platforma a vůbec nové W10 a spousta dalších chystaných novinek vypadají opravdu dobře, tak doufejme, že pak zase MS neusne. Souhlasíte?

 

AUTOR: Jan "DD" Stach
Radši dělám věci pomaleji a pořádně, než rychle a špatně.

Starší články


Komentáře
Přidat Nový
Pouze registrovaní uživatelé mohou přidat komentář!
 

Najdete nás na Facebooku

.... a také na Twitteru

RSS

DDWorld.cz

DDWorld - Blogy a videa

DDWorld - Magazín

Poslední příspěvky v diskuzích


Videa
S.T.A.L.K.E.R. 2 v nové ukázce
S.T.A.L.K.E.R. 2 v nové ukázceČtvrtek, 25 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1160x
Komentářů: 3
Manor Lords – hra jednoho vývojáře boří herní svět
Manor Lords – hra jednoho vývojáře boří herní světStředa, 24 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1593x
Komentářů: 1
Deadpool & Wolverine – očekávaný film v parádní ukázce
Deadpool & Wolverine – očekávaný film v parádní ukázceÚterý, 23 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Film
Spuštěno: 1133x
Komentářů: 0
Fallout seriál se dočká druhé řady. Zájem je i o hry.
Fallout seriál se dočká druhé řady. Zájem je i o hry.Pondělí, 22 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Film
Spuštěno: 1202x
Komentářů: 1
Unreal Engine 5.4 představuje další masivní vylepšení
Unreal Engine 5.4 představuje další masivní vylepšeníPátek, 19 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: PC a IT
Spuštěno: 3784x
Komentářů: 0
Česká 3 roky stará hra Vigor brzy na PC
Česká 3 roky stará hra Vigor brzy na PCStředa, 17 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1467x
Komentářů: 0