BSA: všichni jste zloději – udejte svou firmu! Tisk E-mail
Napsal Jan "DD" Stach   
Wednesday, 01 October 2008
altOrganizace BSA, zaslala celkem 17 000 firmám dopis s oznámením, že jsou zloději a vyzívá je k nápravě, jinak jim hrozí soud …

 

Organizaci BSA asi znáte. Tato organizace celosvětově zastupuje výrobce softwaru. Její pozice v ČR a status je však docela záhadou. Ať je to s BSA jak chce, spouští novou protipirátskou kampaň, zaměřenou na zneužívání softwaru ve firmách. Celkem 17 000 českých firem rozeslala dopis, kde se mimo jiné píše, že mají zkontrolovat své počítače, protože nelegální software je sankcionován kromě pokut i odnětím svobody. BSA dokonce dala firmám čas na nápravu. Období od 1 – 31.října je lhůtou, ve kterém nebude BSA podnikat žádné kroky proti firmám a dokonce se na ní mohou obrátit se žádostí o pomoc, jak naložit s nelegálním softwarem. Jinými slovy, říjen je měsícem pirátství a v tomto období je beztrestné. Tedy pokud posledních pár dní věnujete tomu, aby nelegální software z počítačů zmizel. Pak jste podnikly aktivní kroky v nápravě nedostatků a žádný postih vám nehrozí.

  BSA v dopise oslovila kromě manažerů, kterým klade na srdce, aby více špiclovali své zaměstnance a konrolovali, zda každý program, který nainstalují je přesně v souladu s licencí, i řadové zaměstnance, které zase nabádá, k bonzování. Podle BSA totiž v případě soudu, budou šéfové vinu svalovat na nebohé zaměstnance. Osobně se nějak nedokážu rozhodnout, co je horší, zda krást software nebo být bonzák říznutý podrazákem. Iniciativa BSA se mi nelíbí. Ostatně sama organizace BSA má máslo na hlavě a několikrát už byla za své praktiky odsouzena. Jeden příklad za všechny:  digisys.cz/bsa.htm.

   Na samotném upozornění na existenci nelegálního softwaru a toho, že není správné jej používat, na tom nevidím nic divného. Ovšem nabádání k tomu, aby se zaměstnanci s manažery vzájemně udávali, to už mi nesedí. Navíc nějak mi nejde do hlavy, jak může soukromá organizace vyhlásit amnestii na nelegální software. Zákon snad hovoří jasně a pokud jsem se naposledy díval, BSA nestojí nad zákony. Samotné vyhrožování soudem je také poněkud nevhodné. BSA je soukromá organizace a je tedy před zákonem svou pozicí rovna všem, které se snaží napadat. Celá iniciativa také může být krásně zneužita. Modelový příklad. Máte nespokojeného zaměstnance, které se bude chtít pomstít, pokud bude mít přístup do firemní sítě, nainstaluje tam nějaký ten nelegální software a oznámí to na Policii a BSA. Škoda firmě je tak hotova a to třeba může být po mnoha měsících (letech), víme jak to u nás s těmi soudy je, shledána nevinnou. Firma ale utrpěla ztráty v souvislosti se zabavením techniky a také škody na pověsti. Skutečně si myslím, že proti nelegálnímu softwaru lze bojovat i rozumnější cestou, například politikou nižších cen, zvýhodněných multilicencí, bonusy za využívání legálních softwarů a další. Zkrátka místo vyhrožování a zastrašování, které nikdy k ničemu rozumnému nevešlo, zkusit něco jiného, z čeho budou mít firmy i jednotlivci radost a pospěch z využívání legálního softwaru. To bych ale asi chtěl moc, já vím, jsem zkrátka nenapravitelný optimista.

Zdroj: BSA

AUTOR: Jan "DD" Stach
Radši dělám věci pomaleji a pořádně, než rychle a špatně.

Starší články


Komentáře
Přidat Nový
Trefa [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2008-10-01 22:05:31
avatar
hej,typci z BSA maju druhe meno poctivost, potom dojdu domov a zahraju si cracknutu hru lebo z toho svojho maleho platu niesu schopny si ziadnu kupit Ako je pisane v clanku,naozaj by stacili nizsie ceny,bonusy atd. a piratstvo by sa znizilo ... Avsak vzdy bude niekdo kdo si to proste stiahne ,ukradne alebo ako chcete,s tym nikdo nic neurobi, leda ze by ten software rozdavali na uliciach
Skalda [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2008-10-01 22:19:25

ach jo... Jak vůbec něco takového jako BSA může existovat... neustále posílaj nevyžádanou poštu, jejímž obsahem je většinou text, který se dá považovat za vydírání; neustále se oháněj co vše mohou a přitom mohou akorát "říct ahoj" (ne že by jim to vadilo... to oni čas od času nějakej ten zákon samozřejmě překročej jako by neexistoval). Chápu (a uznávám), že se něco snažej dělat s piráctvím, ale neměli by to rozhodně dělat tímto stylem.
Centurion1973 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2008-10-02 00:50:14
avatar
No vzhledem k tomu ze sireni spamu je nelegalni tak na ne muzes podat trestni oznameni - me kdyby takovi sasci neco poslali do emailu tak to udelam okamzite.
Martincz [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2008-10-03 18:34:02

Mě přijít tenhle dopis tak je hned žaluju za urážku na cti protožemě neprávem označily za zloděje. Protože nvm podle čeho vybírali komu ten dopis pošlou
citaobecna [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2008-10-06 00:37:42

BSA je takove nic. Co teprve takova OSA.
krboun [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2008-10-01 22:56:18

no to je zase gól "říjen je měsícem pirátství a v tomto období je beztrestné"
skori sem spad pod stůl
říká se že tonoucíse stébla chytá a podle mě to stéblo BSA už dlouho neudrží
Honzy [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] - BSA existuje? 2008-10-01 23:37:45
avatar
No.. Co jsem naposledy slysel, tak kvulitem prohranym sporum (meli platit) vlastne zadna BSA v CR oficialne neexistuje (opravte me, je li to nyni jinak).

Rekl bych, ze nechapu, jak muze nejaka soukroma firma spamovat a otravovat a vyhrozovat... ale u nas je mozne vsechno No schvalne zkuste nekdo to same, ale pokud nezaplatite spravnym lidem dost, zatrhnou vam takove zpusoby hodne rychle


PS: v clenku toho odkazu se pise, ze na ne dotycny poslal kontroly ze vsech moznych uradu... To se da vanze tak lehce "bonzovat"? Vlastne se divim, ze BSA nema nejaky formular typu "Praskni zamestnavatele, ktery te nasr..stval "


// edit: tak on tam neni formular, jen rovnou email -> Z jejich stranek: "Nahlášení zabere jen chvilku a Vaše informace budou přísně utajeny - zprávu můžete dokonce podat anonymně." no je to normalni?
NeXuS [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2008-10-01 23:51:04
avatar
Tak vzít nějaký e-mail bomber co jim tam denně zašle tisíce mailů z různých IP přes proxy servery a pak by neměli šanci stíhat něco číst natož vybírat "pravý" udání
GOS007 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2008-10-02 11:40:48
avatar
Stačí jen na nějakých porno stránkách zadávat tu jejich adresu a je poklizeno.
Xyw [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] - hehe 2008-10-01 23:32:26
avatar
Celkom dobre som sa pobavil. Napadla ma dalasia situacia, ked zamestnanci budu hadzat vinu na sefa a ten na nich, ako dlho potom bude trvat sud?(Niekoho napokon urcite budu sudit, otazne je, kolko vody odvtedy prejde...)
Xyw [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] - hehe 2008-10-01 23:34:30
avatar
No, dobra sranda. Ak naozaj nebudu podnikat ziadne kroky proti firmam, tak to som zvedavy
Inak sa zhodujem s nazorom, ze ked tito "ludia" pridu domov, pustia si na kreknutom systeme kreknutu hru.
NeXuS [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2008-10-01 23:45:35
avatar
BSA jsou pěkný ***** to ví snad každý
Ale jak se řiká, pod svícnem je největší tma a u nich to nebude ani o chlup jiný. Vsadím se že každý z té "firmy" má více nelegálního softu včetně multimédií než průměrný občan)
Bych podal trestní oznámení na ně, schválně jak by to dopadlo?
Level5 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2008-10-02 00:08:50
avatar
Někdo si musí rozbrat to co zabavěj ostatním lidem.
Sina [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2008-10-02 01:37:01
avatar
Tak nejak sem nepochopil. jak by mohl zamestnanec neco nainstalovat do site, na to by snad nemel mit opravneni ne? A ze by neco takoveho udelal spravce site, tak to by byl sam proti sobe...
Ve firmach by nelegalni soft byt nemel, a pokud tam je, a nekdo to nabonzuje, nevidim na tom nic spatneho. Zkratka bonzovat se nema, ale hlasit se to musi . Ve firmach si podle me uz dnes davaji sakra pozor, aby meli legalni soft a pokud ho nemaji, tak vydelavaji pomoci cizi prace, kterou ukradli, coz je mnohem horsi, nez piratstvi v domacnisti, kde na tom nikdo zisk vlastne nema.
citaobecna [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2008-10-06 01:01:01

Kazda IT sekce vetsi firmy obsahuje minimalne jeden zdroj nelegalniho software. Kazdy programator ,co jich na svete je, byl a je uzivatelem nelegalniho software. Budeme-li IN, tak to nazveme "Development". Neexistuje zadna jina moznost zjistovani a porovnavani ruzneho software nez nelegalni cestou. Kazdy kdo se uci v IT totiz proste nema jinou moznost. Kazdopadne pravdou zustava:

Cim je clovek starsi a zkusenejsi tim vice pouziva legalniho software. At uz proto ze ma dostatek financi nebo protoze dosahl potrebne znalosti o "freeware" prip. "trial" verzich pozadovaneho software. Starim clovek proste zjistuje co se mu vyplati ani ne tak financne jako casove.
Fatanh [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2008-10-02 07:03:00

Bolo by mozne uviest plne znenie listu? alebo aspon link
Mescalamba [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2008-10-02 09:05:12
avatar
Nj, su to zmr*i..
Neznámý  2008-10-02 07:26:36

BSA je prostě jen parazit na který se má použít nějaký ten antivir.
Anonymní  - "PIRÁTSTVÍ" BÝVALO LEGÁLNÍ 2008-10-02 09:47:21

Celá slavná BSA (a zejména její podoba v ČR) není nic jiného, než marketingový nástroj, kombinovaný s nechvalně známými "bonzschránkami" (tzv. "schránkami důvěry"). Její existence je logickým důsledkem společenského klimatu, platných zákonných norem a obrovského finančního zájmu jejích chlebodárců.

V padesátých letech udávaly děti rodiče, takže tradice by tady byla - co je proti tomu udání zaměstnavatele zaměstnancem? Je to jen špička ledovce, pokusím se nastánit možné souvislosti:

Krmiminalisace těch, kteří si stahují programy pro vlastní potřebu, je relativně novou záležitostí. Před první novelou autorského zákona po převratu bylo pořizování kopií programů, databasí, filmů a hudby pro vlastní použití v souladu se zákonem. Uplynulo zhruba desetiletí od příslušné novely a nový náhled se stal všeobecně uznávanou normou - většinový názor v populaci zní, že kdo užívá SW bez příslušné licence je "zloděj" (podotýkám, že takový výraz zákon ani právníci neznají, protože nehmotné statky ukrást nelze).

V době vzniku zmíněné novely byla situace analogická, jako je dnes u audiovisuálních děl - předcházela masivná mediální kampaň, která měla za účel změnit veřejné mínění, která byla úspěšně zakončena prolobbovaným zněním zákona.

V současnosti je vedena srovnatelná mediální kampaň v oblasti audiovisuálních děl - je jen otázkou času, kdy bude kriminalisováno jejich kopírování a užití (napž. ve Francii se to málem "moc pěkně povedlo"). Proč? Protože distribuční sítě (ano, i u SW hrají nezanedbatelnou roli) a producenti zjistili, že z privátní sféry lze ždímat srovnatelně mnoho, ne-li více, než z korporátní sféry. Původní myšlenka zákonodárců že má užití díla zpoplatněno pouze tehdy, pokud generuje zisk, byla rychle zapomenuta.

Zákonodárci s oblibou šachují s tím, za jak dlouho (a pokud vůbec) je dílo použitelné pro volné využití (např. u filmů je to u nás nepřesně řečeno 70 let od úmrtí posledního spolutvůrce). Proč ne 10 let? Nebo 100? Nebo věčně? U patentové ochrany probíhají srovnatelné "zákonodárné šachy"... Zkrátka záleží jen a jen na tom, jak je silná lobbující společnost - tedy kolik může investovat do kampaní na změnu všeobecného mínění a kolik do lobbingu. Jak by se Vám líbilo, kdybyste měli platit za využití každé nové myšlenky a autorského díla, které kdy vzniklo? Lopatu také někdy někdo vymyslel, že...

Obvykle se jako jeden z nejsilnějších argumentů uvádí, že jde o ochranu autorů. Skutečně? Nevšiml jsem si, že by v kterékoliv zemi patřili autoři mezi horních deset tisíc. Např. chudák autor DOSu prodal tento OS, který změnil svět, za USD 50.000,- velkému Billovi.

Jedinou rozumnou cestou by bylo změnit způsoby distribuce a uvádění na trh - to by se ale zhroutily doslova parasitující společnosti, které vytvářejí (pro sebe) největší zisk, společnosti, které jsou ekonomicky nejsilnější a mají největší páku (finance) na ovlivnění věřejného mínění a zákonodárců.

Fenomen internetu, v jeho počátcích zcela svobodného, neregulovatelného a anonymního media (opakuji - v jeho počátcích) zasadil distribučním sítím těžkou ránu. Postupem času došlo ke konsensu mezi vládami a distributory (velmi zjednodušeně), protože obě skupiny zjistily, že pro jejich existenci ve stávající podobě je nutná regulace (cenzura, omezování, kontrola, deanonymisace...). Pro vlády je nebezpečné svobodné prostředí, protože v něm mohou vznikat (a vznikají) paralelní struktury, které je mohou ohrozit a které mají šanci vytvořit jinou strukturu nežli tu, kterou stát představuje (nadnárodní paralelní strukturu), distributoři se obávají ztráty zisku.

Výsledek? Rok po roce je internet více omezován a regulován, za potlesku zblblého davu, který je většinově nadšený z toho, jak se údajně zvyšuje míra bezpečí a jsou chráněni autoři děl před "krádežemi". Hurá!

Prosím, nenechte se zblbnout a zachovejte si zdravý selský rozum!
liborius [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] - přesně tak 2008-10-02 10:27:02
avatar
Mediální masáží mozku už dosáhli toho, že se o tzv. pirátství mluví jedním dechem s terorismem. A nejhorší na tom je, že jim to spousta lidí baští i s navijákem. Pamatuju časy, když proběhla kampaň s rozesíláním nechvalně známých videokazet s inscenovaným zásahem softwareové policie. Tehdy spousta BFU (poté co si museli vyměnit spodní prádlo) zjišťovalo, jak se dělá format C: a těm "schopnějším" se to dokonce povedlo...
Marska [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] - Konspirační vložka 2008-10-02 10:59:54
avatar
Pamatuju si ještě když byla ona lhůta od smrti posledního autora 50 let. To znamenalo že byly zdarma jenom klasičtí autoři vážné hudby. Pak si ale showbusinessmani uvědomili, že si (a hlavně jejich rozmlsaný děti) za chvíli nebudou moci nárokovat tantiémy z pecek let padesátých a šedesátých, z čehož se jim tak trochu zamotala hlava a onu lhůtu posunuli dále. Její zvýšení na 100 let beru jako další logickej krok.

Vítěz hitparády parazitujících společností:
Celý ekologický hnutí se stranou Zelených v čele považující člověka za největší zkázu téhle planety (mockrát vám děkuji, díky vám jsem konečně přišel na smysl lidskýho života). Tihle šašci parazitují přímo na lidech. A grafický karty a vůbec celej hardware si nadále budu kupovat bez ohledu na spotřebu jednotlivých komponent
citaobecna [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2008-10-06 04:17:27

[i]...většinový názor v populaci zní, že kdo užívá SW bez příslušné licence je "zloděj" (podotýkám, že takový výraz zákon ani právníci neznají, protože nehmotné statky ukrást nelze).
[/i]
Aha, takže podle tebe se jedná o uživatele nebo o koho vlastně? Jak tedy nazveš takového člověka, betatester?

za potlesku zblblého davu
Nechci tě urazit ale zdá se mi že jediný kdo tu blbne dav jsi Ty. A ještě ti tomu tleskají.

Takže.
1. Hudba - Pokud budeš reprodukovat cizí dílo ať už vlastním instrumentálním projevem nebo zpěvem pak budiž je to Tvým dílem. Pokud ale "něco" stáhneš z internetu, kdy to "něco" "někdo" vymyslel, "nekdo" zahrál/zazpíval, "někdo" nahrál, "někdo" nasamploval a digitalizoval a nakonec "někdo" distribuoval, tak potom my tam nějak nesedí že to "něco" používáš "Ty" aniž bys za to "něco" zaplatil.

2. Filmy, knihy - Podobné hudbě. "Někdo" si prostě dal tu práci aby "něco" vytvořil a "Ty" to používáš. Sám sice v této sekci porušuji zákon, ale jen proto že má duševní porucha mě stahuje z kulturního prostředí.

3. Software a licencované kopie - Pokud někdo pokládá software za "nehmotné statky" pak ho možná překvapí jeho distribuce fyzickými médii včetně Internetu! Datový tok a digitální forma je stejně fyzická jako fáze 220V v zásuvce elektrického rozvodu. Software má pouze výraznou vlastnost snadného vytváření kopií. Samozřejme není problém převést software do skutečně nehmotného statku! Ale pak je to spíše doménou magie a čarodějství. Není problém naprogramovat vlastní mozek ale nedokáže to každý a stojí to nesmírné úsilí. Příkladem mohou být řídící letového provozu, architekti, grafici.
Lidé rádi poukazují na to jak snadno lze vytvářet kopie software vs. jeho konečná cena. Lidé ale také rádi zapomínají kolik lidí to muselo dávát do kupy a cenu distribuce každé kopie. Polemika cen software je pouze tržním projevem kde digitální piráství funguje jako regulační faktor (tzv. neviditelná ruka trhu). Cena software tak tedy není stanovena jen požadavky trhu(tj. koncovými uživateli) a konkurenčním software. Je to způsobeno především "jedinečností" software kdy není k dispozici adekvátní konkureční náhrada a digitální pirátsví tak zastává regulační formu zabraňující vzniku monopolního prostředí. Tento "zmírňující" pohled ale nemění nic na tom že se jedná o krádež. Každý člověk by si to měl uvědomit. Není nic špatného na tom vyjádřit svůj neslouhlas s cenou software ale pro většinu lidí je digitální pirátsví jen zvláštní formou zlodějiny. Samozřejmě pokud se těchto lidí zeptáte proč používají nelegální software, tak vám odpoví že je to jejich forma nesouhlasu. Tito lidé vám neřeknou že jsou zloději protože "Oni nekradou". O to více je to zvýrazněno pokud člověk používá crack či keygen/serial. Je to to samé jako když si zloděj otvírá dveře ke kterým nemá klíč. Buď získá kopii klíče(serial) nebo musí použít své nádobíčko(crack). Nakonec je jenom na lidech samých zda budou dveře otvírat klíčem nebo páčidlem ale nazývejme přitom věci pravými jmény.

P.S.: Někteří lidé se rádi nechají inspirovat dokumentem(inu budiž) ZEITGEIST (Duch doby). Viděl jsem verzi začínající popisem magických a náboženských ikon kdy je ZEITGEIST popisuje z pohledu jednotných klíčových vlastností a dává je do souladu se slunovratem a denní rovnodenností. Klíčové prvky: panna porodila, tři králové z východu, dvanáct apoštolů atd. Tento systém aplikuje na obrovskou škálu osobností. Nevěřícně jsem u toho kroutil hlavou a když už došlo na Budhu tak jsem najel Wikipedii a během deseti minut jsem si ověřil jak se to má s těmi rodícími pannami atd., pak už nemělo cenu se dívat dál. Nevěřte všemu co se Vám předkládá. Obzvláště pokud je to něco tak "jednoduchého", až se sami divíte, že jste si toho nikdy nevšimli.
Anonymní  - NEPOCHOPENÍ 2008-10-06 16:10:20

To citaobecna: Pokud dojde k naplnění skutkové podstaty trestného činu, který máš na mysli, potom se jedná o "zásah do zákonem chráněných práv k autorskému dílu, uměleckému výkonu, zvukovému či zvukově obrazovému záznamu...", nikoliv o krádež. Právníci a vzdělanější jedinci tyto výrazy rozlišují, trestní sazba ostatně také - jde o rozdíl v "míře společenské nebezpečnosti".

Ad 1) Právníky nezajímá, co "ti nesedí", ale dikce zákona. Jednoduše máš právo takto získaná díla pro vlastní potřebu užívat (přesně vymezeno v zákoně). Pokud chceš platit za něco, co můžeš mít bez porušení zákona zdarma, tak za to plať - nikdo Ti nebrání. Předpokládám ale, že je v populaci mizivý výskyt takto altriustických, neznalých, nebo slušně řečeno zmanipulovaných jedinců.

Ad 2) Dtto.

Ad 3) Právní a fyzikální definice se často odlišují, nehledě k tomu, že vykazuješ základní neznalosti nejen terminologie, ale i fyziky. Datový tok fyzický není stejně, jako data, ad extrem lze za hmotnou považovat pouze příslušnou nosnou. Mimochodem, s myšlenkami je to obdobné... Podstatné ale je to, co jsi nepochopil, nebo nenastudoval - právo ukrást nelze.

Napsal jsi: "Nechci tě urazit ale zdá se mi že jediný kdo tu blbne dav jsi Ty. A ještě ti tomu tleskají." Musím Ti oponovat zopakováním jednoduché věty - jenom blb by platil za něco, co můře mít zdarma, aniž by se dopustil trestného činu, nebo přestupku.

Navíc - existují morální a ekonomické aspekty, jejichž rozbor by přesahoval obvyklý rozsah příspěvku, z nichž jsem některé nastínil v zjednodušené podobě v textu "PIRÁTSTVÍ" BÝVALO LEGÁLNÍ". Je mi špatně od žaludku z nemyslících puristů, kteří (obrazně řečeno) dnes volají po trestu smrti za utržení růže, aby po změně režimu a zákonů nadšeně tleskali trhačům růží. Není nad zdravý selský rozum, který myslícímu jedinci zajistí nadhled.
Mr.Paul [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] - HNUS 2008-10-02 13:35:42
avatar
tak jsem zase zhnusenej BSA je zm*d a zm*dum smrt!!!!
Anonymní  - BSA A SPOL 2008-10-02 17:30:58

BSA není sama, v CZ má ale dva primáty - právně neexistuje a přitom je nejaktivnější.

V oblasti autorských práv jsou dalšími (a neméně význačnýmy) lobbysticko-marketigovými a zastupujícími organisacemi OSA, Intergram, Dilia, GESTOR a OOA-S - tedy "kolektivní správci autorských práv", firmy a firmičky, které si udělaly z "lovu pirátů" slušný bisiness - např. SWM POINT (známý spoluprací s PČR), pobočky nadnárodních organisací typu IFPI, dále Aura-Pont, Česká protipirátská unie, APKS, dlouhá řada právníků a právních kanceláří...

Celá represivní mašinerie zejména na to, aby byl tu a tam uložen exemplární trest (genocidu na inteligenci nikdo nespáchá - skutečná razie na libovolných kolejích a vyvození důsledků podle zákona by do budoucna značně zredukovalo zastoupení inteligence v populaci), který oddemonstruje zločinnost pirátů a jejich postižitelnost - další kamének do pečlivě budované stavby náhledu populace na problém.

Zaplať přírodo, že internet nikomu nepatří a z principu patřit nemůže. Funguje jako zcela přirozená protiváha nenažranců, kteří by nejraději zpoplatnili i dýchatelný vzduch.
Chaythere [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] - Blah 2008-10-02 15:02:12

Je mi z toho nablití už, já vím, že nám přece průměrné platy rostou pomalu každej měsíc a máme se vlastně hrozně dobře, takže veškerej software stojí takový prachy, že by se z toho jeden ojeb.., škoda mluvit, jedinej příklad stačí za všechny, Flatout, špičkovej titul za 300 (v době vydání !) no to je nádhera a už ho beru, jak jednoduché, naproti tomu sračka nfs underblitka 1200+ a to mluvím o hrách ! Doma sice tolik specializovaného softwaru člověk nepotřebuje, ale taky se najdou potřebné programy a s nemalou cenou, ještě, že existuje opensource !
Tomasek1234 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] - porad stejna pisnicka 2008-10-02 21:30:57

Je to jen porad dokola. Jen me dost vadi, kdyz spolek takovejch smejdu, kterej u nas v CR nema zadnou pravni formu ma takovy vliv. Kouknete kam az si vyskakoujou podobny smejdi treba v italii kde treba zakazali piratebay tracker a provideri ho museli blokovat (uz se tam probudili a zakaz byl tusim zrusen) Vsechny BSA a spol postrilet. Je to jen verbez vyuzivajich nesmyslne nahaneni lidi, kteri by si jejich software stejne nikde nekoupili a tudiz nepredstavuji zadnou financni ztratu pro autory. A nejhorsi na tom je ze diky podobne stupidni lobby a propagandistickejm clankum na netu a v TV na sebe upozornujou a ziskavaji penize na svoji podvratnou cinnost. Proti tomuhle by sme se meli branit nejvic. Nerad bych se dozil toho aby nejaka skupinka lidi rikajici si BSA a nemajiji u nas oficialne co delat mluvila do toho co bude v zakonech a predpisech a omezovala me ve fungovani na internetu.
Anonymní  - TEXT DOPISU BSA 2008-10-02 21:47:01

Pro zobrazení kompletního textu aktuálního dopisu BSA clickněte sem: Odkaz
Fatanh [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2008-10-03 09:24:17

teda, ak je ten link spravny, tak to DD tymto clankom DOST prehnal. Nikde nevidim "Podle BSA totiž v případě soudu, budou šéfové vinu svalovat na nebohé zaměstnance." ani dalsie podobne vyroky. Text je v tomto zmysle uplne neutralny.
Tedmen [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2008-10-03 13:58:13

No chtel bych videt kolik z tech 17000 firem má nelegální soft a kdo si po přečtení toho dopisu koupí origo
sviftcz [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2008-10-03 21:38:44
avatar
Mno musí se uznat že BSA se povedlo to co bylo naposledy v Kanadě a to zřídit a provozovat zákonem tolerovanou "podporovanou" mafii. Která je bez jakéhokoliv výběrového řízení placena námi všemi a efektivně obchází zákon různými kličkami aby se vyhnula svým závazkům. Další je jejich sci-fi oddělení které se zabývá vypouštěním informací. Asi nejvíc mě dostalo tvrzení že koupit nelegální soft v PC je trestné ikdyž o tom ani nevíte ( bylo to na živě loni před vánoci), a také nezapomenout na "krásné hochy" z Brna kteří si vysloužili pozdrav od samotné mluvčí BSA. Prostě normálka. Ale co každý máme nějákou práci ne?
Pouze registrovaní uživatelé mohou přidat komentář!
 

Najdete nás na Facebooku

.... a také na Twitteru

RSS

DDWorld.cz

DDWorld - Blogy a videa

DDWorld - Magazín

Poslední příspěvky v diskuzích


Videa
S.T.A.L.K.E.R. 2 v nové ukázce
S.T.A.L.K.E.R. 2 v nové ukázceThursday, 25 April 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 949x
Komentářů: 3
Manor Lords – hra jednoho vývojáře boří herní svět
Manor Lords – hra jednoho vývojáře boří herní světWednesday, 24 April 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1476x
Komentářů: 1
Deadpool & Wolverine – očekávaný film v parádní ukázce
Deadpool & Wolverine – očekávaný film v parádní ukázceTuesday, 23 April 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Film
Spuštěno: 1107x
Komentářů: 0
Fallout seriál se dočká druhé řady. Zájem je i o hry.
Fallout seriál se dočká druhé řady. Zájem je i o hry.Monday, 22 April 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Film
Spuštěno: 1184x
Komentářů: 1
Unreal Engine 5.4 představuje další masivní vylepšení
Unreal Engine 5.4 představuje další masivní vylepšeníFriday, 19 April 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: PC a IT
Spuštěno: 3764x
Komentářů: 0
Česká 3 roky stará hra Vigor brzy na PC
Česká 3 roky stará hra Vigor brzy na PCWednesday, 17 April 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1461x
Komentářů: 0