YouTube zvýší kvalitu 1080p videa, ale musíte si zaplatit. Stojí to za to? Tisk E-mail
Napsal Jan "DD" Stach   
Monday, 10 April 2023
altPředplatné YouTube Premium získá výhodu ve formě pro vyšší datový tok 1080p videí.

 

 

 

Mnozí tvůrci hodně řeší kvalitu svých videí po stránce, jaké kamery, jaké rozlišení a SW na úpravu použijí. Nicméně jakkoliv to ve výsledku může skvěle vypadat u nich na PC po zpracování, tónování a vyladění, jakmile to nahrají na YT, tak jde mnohá obrazová kvalita do kytek. Kvůli přeformátování i omezenému datovému toku v jednotlivých rozlišeních proti originálu. Ve finále tak mnozí přišli na to, že stačí úplně obyčejná kamera se slušnou kvalitou 4K/30, přeformátovat to případně do 1080p, když to chcete ostřejší, nebo i 1440p, když nechcete jen FullHD, a přestat se s tím patlat a utrácet statisíce za vybavení.

Jinak je zajímavé, že se nedávno spekulovalo nad tím, že by jen platící uživatelé YouTube měli přístup k vyššímu rozlišení, jako třeba 4K. Firma však rázně tyhle spekulace utnula s tím, že nehodlá omezovat rozšiřování technologií a 4K rozlišení bude nadále nabízet zdarma. Nicméně nakonec se přeci jen u YouTube rozhodli pro to, nabídnout platícím zákazníkům v rámci služby předplatného YouTube Premium, vyšší kvalitu videa. Zatím jen tzv. 1080p PREMIUM, které má mít vyšší datový tok než standardní 1080p. Všechna ostatní rozlišení zatím zůstanou beze změn.

Kromě toho má novinka být zatím dostupná jen pro iOS, později teprve pro běžné PC na Android, což je hodně divný tah, s ohledem na fakt, že Apple je prakticky nepřítel a konkurenční platforma. Ale to není jediná zvláštnost. Vyšší kvalita toho 1080p videa bude také omezena jen a pouze pro obsah, který byl nahrán originálně v 1080p. Pokud si pustíte video, které bylo nahráno ve vyšším rozlišení, přehrávat se bude případně jen ve standardní 1080p kvalitě. Někdy je těžké rozhodnutí Google pochopit a celá tahle oznámená strategie kolem 1080p Premium je rozhodně jedním z dobrých příkladů. Jediné vysvětlení, které mě osobně napadá, že Google chce cíleně omezit počet potenciálních uživatelů pro tuto chvíli, tak aby vše mohl na bezpečně ohraničeném vzorku testovacích oveček vyzkoušet. A vybral si tedy jasně ohraničenou nejméně rozšířenou velkou platformu, což je pochopitelně iOS, který používá výhradně Apple, což je mnohonásobně méně zařízení/uživatelů, než kolik jich má Linux (=Android) a Windows. Jiné vysvětlení mě nenapadá.

Současně si myslím, že tohle bude další červený hadr a důvod sporu s provozovateli a budovateli internetových sítí, kteří se rozčilují, že Google a streamovací služby ohromně zatěžují celou infrastrukturu, ale provozovatelům a těm, co ty sítě staví a udržují, nic extra neplatí.

Jinak YouTube oznámil i další novinky a výhody placeného Premium členství. Na Android i iOS budete mít možnost nastavit jednoduchou frontu sledování, kdy si jednoduše naklikáte videa v řadě za sebou a pak se pustí bez nutnosti tvorby playlistu. Pak je tu společné sledování videí, tedy synchronizace se zařízeními v rámci dané skupiny uživatelů. A tak podobně. Platí, že součástí předplatného je i fakt, že Youtube máte bez reklam (tedy těch ze strany Google) a máte k tomu také poslech hudby v rámci YouTube music a stahování videí pro offline prohlížení apod. Členství stojí v současnosti standardně 179 korun měsíčně na Android či Windows platformách, na iOS je za 239 korun. Jsou zde také rodinné a studentské tarify. Přiznám se, že jsem osobně zatím nenašel důvod, proč Premium platit a muset ho používat, což doufám, že vydrží i nadále. I když by mě nepřekvapilo, kdyby Google rozšířil ono kvalitnější video i pro vyšší rozlišení v případě placené verze.

Jak moc kvalitu videa na Youtube řešíte vy?

 

AUTOR: Jan "DD" Stach
Radši dělám věci pomaleji a pořádně, než rychle a špatně.

Starší články


Komentáře
Přidat Nový
Rafan [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] - provozovatelé 2023-04-11 21:01:16
avatar
Hm, "Současně si myslím, že tohle bude další červený hadr a důvod sporu s provozovateli a budovateli internetových sítí, kteří se rozčilují, že Google a streamovací služby ohromně zatěžují celou infrastrukturu, ale provozovatelům a těm, co ty sítě staví a udržují, nic extra neplatí". No jestli si provozovatelé představují, že budou prodávat rychlosti připojení a zároveň doufat že ti co si tu rychlost zaplatili jí nebudou využívat. Tak to bychom se vracely o 10 let a víc spět. Mnoho z nás pamatují jak často hrozné agregace poskytovatelé dávaly na prodávané rychlosti. Nejsem rozhodně zastáncem YT, ale osobně si myslím, že dnešní sítě nejvíc zatěžují TV. Přece poskytovatel internetového připojení nemůže očekávat, že když mám doma TV 4K, tak jí budu provozovat 1080P z Netflixu, HBO MAX, Disney+ atd. Když si platím 110/100, tak očekávám že mi to tak pojede. Já mám teda osobně kliku, že sedím na optice a mnou placená rychlost jede 24H/7 dní v týdnu bez výkyvů, pokud není problém na druhém konci spojení.
vladislavpokorny [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2023-04-14 12:01:24

Přesně, pokud poskytovatel nabízí konektivitu, kterou není schopen pokrýt, je to jeho problém a ne YouTube.

I když určitě to nikdo nemá postavené tak, aby to utáhlo najednou všechny uživatele na max, počítají s nějakým průměrným zatížením sítě. Ale samozřejmě traffic na síti se zvyšuje.
miki75 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2023-04-12 12:54:50
avatar
"Přiznám se, že jsem osobně zatím nenašel důvod, proč Premium platit a muset ho používat, což doufám, že vydrží i nadále."

Myslím, že táto veta presne sedí z mojim dojmom na YT.
soucin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2023-04-20 07:48:29

Premium je pro me naprosta nutnost, jelikoz televizi nesleduju a YT je pro me takova televize, kde si pustim jen to co chci a co me zajima a ty reklamy na zacatku, uprostred a na konci jsou proste pain. Ja vim...na Windows si muzu stahnout AdBlock, ale hodne casu (tak 70-80%) sleduju YT na iPhonu a tam si blokator reklam nestahnu. Zaroven chapu proc to jde prednostne na iOS. Vzdycky sla drtiva vetsina vsech exkluzivit a novinek prednostne na iOS, protoze je vseobecne znamo, ze i k pomeru zarizeni iOS/Android, tak iOS zakaznici daleko radsi zaplati
Pouze registrovaní uživatelé mohou přidat komentář!
 

Najdete nás na Facebooku

.... a také na Twitteru

RSS

DDWorld.cz

DDWorld - Blogy a videa

DDWorld - Magazín

Poslední příspěvky v diskuzích


Videa
Řešení pro pohyb s VR setem?
Řešení pro pohyb s VR setem?Friday, 26 April 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: PC a IT
Spuštěno: 900x
Komentářů: 0
S.T.A.L.K.E.R. 2 v nové ukázce
S.T.A.L.K.E.R. 2 v nové ukázceThursday, 25 April 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1811x
Komentářů: 5
Manor Lords – hra jednoho vývojáře boří herní svět
Manor Lords – hra jednoho vývojáře boří herní světWednesday, 24 April 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1860x
Komentářů: 1
Deadpool & Wolverine – očekávaný film v parádní ukázce
Deadpool & Wolverine – očekávaný film v parádní ukázceTuesday, 23 April 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Film
Spuštěno: 1250x
Komentářů: 0
Fallout seriál se dočká druhé řady. Zájem je i o hry.
Fallout seriál se dočká druhé řady. Zájem je i o hry.Monday, 22 April 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Film
Spuštěno: 1266x
Komentářů: 1
Unreal Engine 5.4 představuje další masivní vylepšení
Unreal Engine 5.4 představuje další masivní vylepšeníFriday, 19 April 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: PC a IT
Spuštěno: 3874x
Komentářů: 0