Musk zlikvidoval TWITTER? META představila konkurenční THREADS a uživatelé houfně přecházejí Tisk E-mail
Napsal Jan "DD" Stach   
Úterý, 11 červenec 2023
altNová sociální síť THREADS od Zuckerberga je klonem Twitteru. A slaví zatím úspěch!

 

 

 

 

Twitter býval populární hlavně pro ty, kteří nechtěli řešit sáhodlouhé diskuse plné trollů, konspiračních teorií, lží apod. Síť nabízela rychlý a jednoduchý způsob šíření informací, a tak byla hojně a ve velkém využívána zpravodajskými službami i vládami a firmami. A i když Twitter pod starým vedením nebyl zdaleka dokonalý a potýkal se s mnoha problémy, vč. nedostatečného boje proti šíření dezinformací a botům, nyní pod vedením trolla Elona Muska zjišťujeme, že starý Twiter byl vlastně prakticky dokonalý a bude docela chybět.

Elon Musk dokázal zdánlivě nemožné. Twitter zlikvidoval. Pravda, trvalo mu to o půl roku déle, než jsme mnozí čekali, ale úspěšně se mu to podařilo. Dokázal odehnat prakticky všechny mainstreamové rozumné uživatele a s nimi i zadavatele inzerce, a naopak přilákal všechny dezoláty, trolly, dezinformátory atd. kterým dnes prodává tzv. „ověření“. A zatímco u starého Twitteru bylo ověření bezplatné a znamenalo, že daný účet/uživatel je reálný a je tím za koho se vydává, v Muskovo pojetí je „ověření“ jen zavádějícím označením, že mu někdo zaplatil měsíční členství. A tak vznikly absurdní situace, kdy dnes ověření mají zjevně falešné účty, trollové či rovnou dezinformátoři a ti, kteří na jejich lži a dezinformace upozorňují, ověření nemají nebo mají rovnou uměle zmenšený dosah na minimum.

Boj Muska proti realitě, pravdě a informacím však vygradoval nedávno, když omezil dostupnost a viditelnost příspěvků. Pokud nemáte účet na Twitteru, tak si nepřečtete nic! A neplatící registrovaní mají jen omezený počet toho, co si mohou denně prohlédnout. Každopádně Twitter tak definitivně přestal plnit svou úlohu a funkci, kterou měl před Muskem, co by otevřená informační platforma dostupná všem, a tedy užitečný nástroj pro rychlé šíření ověřených informací. Bohužel tu byl problém! Kam se ty miliony běžných rozumných uživatelů, včetně zpravodajských služeb, vlád a firem přesunou, když tak velká otevřená služba podobná Twitteru prostě neexistuje?

Problém se ale před pár dny zdá se vyřešil. Nebo minimálně je zde potenciál řešení …

  • META představila THREADS, funkční velká alternativa k Twitteru!

Jak se ukázalo v praxi, tak vybudovat sice na pohled jednoduchou, ale funkčností robustní sociální síť na krátké příspěvky apod. ala Twitter, není jednoduchou, a hlavně levnou záležitostí. Ano, jsou tu některé menší projekty, včetně toho od bývalých zakladatelů a tvůrců Twitteru, ale velkou pozornost si nezískaly, protože prostě nefungují tak dobře jako Twitter a nemají potřebnou uživatelskou základnu.

A tak nastoupil Mark Zuckerberg a jeho společnost META, provozující sítě Facebook a Instagram. Představili zatím aplikaci/sociální službu THREADS, který je v mnoha směrech prostě zjevně záměrně klonem Twitteru. Příspěvky ale mohou být o něco delší, až 500 znaků místo jen 280 a videa mají až 5 minut. V tuto chvíli je ovšem THREADS bohužel pouze ve formě mobilní aplikace a dostupná pouze pro systémy ANDROID a iOS. Nemá tak ani klasickou webovou verzi, což je určitě největší problém a překážka v tuto chvíli. Nicméně zákulisní zdroje tvrdí, že META na THREADS pracuje s malým teamem teprve od začátku roku 2023, takže vše je stále ve vývoji.

Aplikace také zatím vyžaduje účet z Instagramu, se kterým je přímo provázána (důvodem je, že Threads vytvořila část vývojářů Instagramu), dokonce tak, že nelze smazat THREADS účet bez toho, abyste smazali i ten Instagramový. META ale říká, že na všem se pracuje a změny i vylepšení tedy budou postupně přibývat. Jsem toho názoru, že META si na současné verzi chtěla vůbec ověřit, zda má podobná služba a v jejím případě tedy třetí sociální síť, vlastně smysl a bude o ni zájem. U po několika málo dnech vědí, na čem jsou …

  • Zájem je obrovský, aneb když Zuckerberg je lepší než Musk

THREADS aplikace i ve své současné omezené verzi přilákala velký počet lidí. Za 5 dní má údajně 100 milionů uživatelů, což s ohledem na její současná funkční omezení, včetně faktu že nemá ani webovou verzi, je ohromující úspěch. Ale není se co divit. Uživatelé Twitteru, až na tu malou ale hlučnou základnu dezinformátorů a botů, jejichž králem a dnes hlavně neomezeným vládcem je Musk, nenávidí Elona Muska a jeho „změny“, které na Twitteru zavedl, protože zničil všechno, čím Twitter byl. A tak se skřípáním zubů přejdou na podobnou službu, byť provozovanou dalším kontroverzním miliardářem, Markem Zuckerbergem. Není to samozřejmě žádná výhra, ale objektivně pár podstatných rozdílů zde je.

Elon Musk je oportunista, mnohokrát usvědčený lhář a podvodník, který měl prostě jen štěstí a dokázal vydělat jmění na nápadech a důvěře druhých, které on prodává. Twitter si koupil, nikoliv proto, že chtěl, ale proto, že ho jeho nevymáchaná huba přivedla do situace, že byl právně a sudně donucen jej koupit. Nabídl totiž z hecu nesmyslné peníze, které bývalí majitelé nijak zvlášť výdělečné služby, nemohli prostě ignorovat. A tak se nakonec stal majitelem a jediným, kdo rozhoduje na síti, kam do té doby chodil jen trollovat. Vrchní troll tak rychle přetvořil Twitter ke svému obrazu a výsledky na sebe nenechaly dlouho čekat.

O tom jsme ale psali už výše. Aktuálně Twitter rychle ztrácí uživatele po milionech a pokračuje i útěk inzerentů, takže už tak mizerné hospodaření jde do háje, i když Musk seškrtal co se dalo. Musk však nemá žádný skutečný zájem, aby Twitter skutečně svobodně fungoval, natož aby měl funkční opatření proti dezinformacím atd. Nemá ani kdo by je prováděl, všechny lidi vyhodil nebo sami odešli. Twitter dnes funguje už jen setrvačností. Ještě loni ho používalo 250 milionů uživatelů denně, ale počet rychle klesal. A pokles se rapidně zrychlil, jakmile přišla konečně nějaká větší funkční alternativa v podobě THREADS. A i ti, kteří nemají rádi Zuckerberga, tam jdou, protože Musk je prostě mnohem horší. Velký rozdíl je v tom, že Zuckerberg má nepředstíraný a skutečný zájem, aby jeho sociální sítě fungovaly. A alespoň trochu se snaží o nějakou kontrolu obsahu, potírání dezinformací a jejich dosahu, protože minimálně na oko se snaží vyhovět mnoha novým nařízením, zejména přísnějším pravidlům od EU, která vstupují v platnost. Je to prostě jeho hlavní business a nelze mu upřít to, že jeho sociální sítě prostě fungují, a on dělá vše pro to, aby fungovaly.

THREADS v současné podobně není samozřejmě a bohužel zdaleka plnohodnotnou náhradou za TWITTER, ale pokud je pravda, že na tom malý team pracuje teprve od začátku tohoto roku (tedy od doby, kdy všem začalo být jasné, že Twitter pod Muskem směřuje k zániku a bude třeba nějaká alternativa), tak to není tak špatné. Bohužel bez webové verze je zatím nepoužitelný pro velkou část uživatelů, ale jakmile ji dostane a přidá dalších pár funkcí, jsou dny Twitteru téměř určitě sečteny …

Ano, daní za to je soukromí uživatelů, kdy Mark Zuckerberg a jeho META „si nechává platit našimi daty“. To je daň za to, že služby jsou tzv. „zadarmo“. Takže s tímto vědomím je používáte. Pravda, fakt že aplikace THREADS není oficiálně dostupná v Evropě zatím, je právě kvůli nejasným pravidlům ohledně sběru a sdílení dat mezi EU a USA. Nicméně určitě ne shodou okolností v těchto dnech bylo oznámeno, že EU došlo s USA k dohodě o nových pravidlech, takže lze očekávat, že META bude moci brzy THREADS nabídnout i v Evropě. Zejména když dnes prostě už ví, že je zájem o „klon“  a službu ala Twitter. A opravdu veliký. Je bohužel smutné, že nikdo jiný nebyl schopen velkou a funkční alternativu TWITTERU nabídnout, než z mnoha důvodů problematická a už dnes příliš vlivná Zuckerbergova META. Jenže je to dnes dost možná jen on, kdo má potřebné peníze, lidi a ví, jak robustní sociální síť typu Twitter dnes úspěšně spustit, provozovat a v provozu také udržet. To je více než jen smutné a deprimující …

  • Twitter končí? THREADS má šanci, ale není to jisté …

Až nečekaný zájem o zatím jen mobilní verzi zjevně stále rozpracovaného konceptu sociální sítě THREADS, dal nepochybně společnosti META více než jasný signál, že by měli s vývojem přidat. Nedivil bych se, kdyby okamžitě zvedli počet zapojených vývojářů a snažili se urychlit práce. Když to zvládnou rychle a funkčně, mají totiž prakticky jistotu, že přetáhnou 90% dosavadních uživatelů Twitteru, tedy dost možná mnoho milionů lidí, kteří Instagram a další služby FB doposud nepoužívali. A stanou se tím, čím byl Twitter posledních mnoho let. Samozřejmě Muskovi se to ani trochu nelíbí. Vyhrožuje žalobou. Jak to dopadne, těžko říci, nicméně pochybuji, že by META neměla právo vytvořit a provozovat podobnou síť jako TWITTER, speciálně když ten přestal být v dosavadní podobě funkční a použitelný, kvůli změnám a politice, které Musk zavedl.

Musk zničil Twitter naprosto sám a pokud META přidá webovou verzi THREADS a doplní některé funkce nyní poměrně holé aplikace, tak to má prostě Twitter spočítané a bude následovat osud Truth Social a dalších podobných „sociálních sítí“ hlásající tzv. svobodu, ale nabízející jen neuvěřitelné pokrytectví jejich provozovatelů, totální chaos a prostor s nadržováním početně malé, ale otravné a hlasité skupině trollů, lhářů, dezinformátorů a jejich pasáků, se kterými ovšem 90% běžné společnosti a uživatelů soc. sítí, nechce mít nic společného ani s nimi přicházet do styku. A Musk si za to může sám. Kdyby nesahal na to, co fungovalo, a jen vylepšil věci, jak původně sliboval, nikdo by alternativu nehledal ani nevytvářel. Jenže protože Musk vždy dělá naprosto něco jiného, než říká, a často pravý opak, těžko se vývoji situace divit.

Tím samozřejmě neskáču radostí, že Mark Zuckerberg je „náš zachránce“ v tomto případě. Ale uznávám ten prostý a nezpochybnitelný fakt, že na rozdíl od Muska má skutečný a nepředstíraný zájem aby „něco jako starý Twitter“ fungovalo, a hlavně ví, jak takovou službu úspěšně udělat, spustit a provozovat. To mu nelze upřít.

 

AUTOR: Jan "DD" Stach
Radši dělám věci pomaleji a pořádně, než rychle a špatně.

Starší články


Komentáře
Přidat Nový
EuGenio [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2023-07-12 15:21:19

Já bych Twitter zatím neodepisoval. Že má threads spousty nových uživatelů neznamená, že budou tu síť používat. Je otázkou, jaké procento se zaregistrovalo/stáhlo aplikaci pouze na základě hypu a zvědavosti.
Nutnou podmínkou úspěchu je, aby přešli tvůrci smysluplného obsahu. Takový člověk je většinou ověřený a nemá s novými Muskovými limity problém, který by ho nutil přejít jinam.

Jestli má ale někdo šanci twitter nahradit, pak asi právě Meta. Když nějak pošťouchne lidi na FB či Instáči, aby začali Threads využívat, či zda dokonce nabídne nějakou synergii, šanci určitě má. Ale zaručeno není nic, jako příklad může posloužit třeba takové Google+

Sám jsem ale zvědavý, jestli Elonovi jeho riskantní tah vyjde či zda výsledkem bude smrt twitteru. Zatím bych nevsadil ani na jedno.
horst [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2023-07-12 21:13:29

kdyz uz tady napadate Muska ze je podvodnik - jiste pro to mate důkazy, tak si zkuste zjistit jak se dostal k FB Zuckerberg, který je narozdil od Muska skutecne usvedceny podvodnik, ktery se musel vykoupit milionovym drzhubnym.A co je dezinformace urcuje kdo, ministerstvo pravdy?
aDDmin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2023-07-12 23:37:52
avatar
stačí se podívat na kvalitu jeho aut, která se rozpadají už z výroby, sliby kolem toho kdy přijde CyberTruck apod., stačí se podívat na to co tvrdil vs co dělá kolem Twitteru a nemůžete tvrdit, že by nebyl lhář ...

Co je dezinformace určují fakta bez ohledu na to, jestli se ti ta fakta líbí nebo nelíbí ...
enduras3 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2023-07-15 08:56:59

jezisek [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2023-07-13 15:08:32

Jasně, jeden z mála lidí na světě schopný extrémně ztrátový Twitter těsně před smrtí zachránit a dostat do černých čísel, ho zároveň pohřbívá. A nějakou jinou pohádku tam nemáš?
Proč jsi tu neměl tolik článků o tom co je špatně předtím, když s 8000 zaměstnanci neustále prodělával?
navy [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2023-07-14 09:18:46
avatar
Musk je velkohubý troll, který přesvědčil mnoho naivních lidí o své vyjímečnosti.
Jinak Admin má pravdu, na Twitter přivedl (nebo obnovil účty) všechny trolly, dezinformátory, rasisty a další verbež, která byla pod starým vedením zabanována.
Musk je přesvědčením především bezskrupulozní podnikatel (viz nedávná patolízalská smlouva s ÚV KS Číny), podporující, jak rasisty, tak hlasatele "alternativní pravdy", americké miliardáře a samozřejmě jeho oblíbenou sektu MAGA a Qanon.
Pouze registrovaní uživatelé mohou přidat komentář!
 

Najdete nás na Facebooku

.... a také na Twitteru

RSS

DDWorld.cz

DDWorld - Blogy a videa

DDWorld - Magazín

Poslední příspěvky v diskuzích


Videa
S.T.A.L.K.E.R. 2 v nové ukázce
S.T.A.L.K.E.R. 2 v nové ukázceČtvrtek, 25 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 974x
Komentářů: 3
Manor Lords – hra jednoho vývojáře boří herní svět
Manor Lords – hra jednoho vývojáře boří herní světStředa, 24 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1482x
Komentářů: 1
Deadpool & Wolverine – očekávaný film v parádní ukázce
Deadpool & Wolverine – očekávaný film v parádní ukázceÚterý, 23 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Film
Spuštěno: 1108x
Komentářů: 0
Fallout seriál se dočká druhé řady. Zájem je i o hry.
Fallout seriál se dočká druhé řady. Zájem je i o hry.Pondělí, 22 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Film
Spuštěno: 1185x
Komentářů: 1
Unreal Engine 5.4 představuje další masivní vylepšení
Unreal Engine 5.4 představuje další masivní vylepšeníPátek, 19 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: PC a IT
Spuštěno: 3766x
Komentářů: 0
Česká 3 roky stará hra Vigor brzy na PC
Česká 3 roky stará hra Vigor brzy na PCStředa, 17 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1461x
Komentářů: 0