První protesty proti AI (kromě jiného) v praxi – Herci a scénáristé v Hollywoodu stávkují! Tisk E-mail
Napsal Jan "DD" Stach   
Úterý, 18 červenec 2023
altUmělá inteligence bude mít masivně negativní dopad na mnoho oblastí. Někteří už to pociťují.

 

 

 

 

 

Tzv. umělá inteligence (AI) je dnes velké téma. Pozitivní pro investory, který v ní vidí další velkou věc, bez diskusí však negativní pro většinu lidí na planetě, kteří vidí nebo už pociťují zásadní problémy, jež AI přináší. Speciálně její masivní zneužívání v podobně vytváření dezinformací, lží, falešných obrázků a videí atd. V současné době je navíc umělá inteligence dost nepřesné označení toho, co současné systémy jako ChatGPT a jemu podobné, vlastně jsou. Inteligentní totiž rozhodně nejsou a umělá inteligence to není ani zdaleka. Co reálně dělají je, že prostě napodobují tak, jak jsou programovány, aby se učily. Výsledkem je že současné „AI“ se neštítí lhát, vymýšlet si zdánlivě reálně vypadající „informace“ atd. Nicméně o tom tady nechci dnes hovořit, tohle je na zcela jinou a velkou diskusi.

Co však současné AI systémy už slušně dokáží a rychle se učí, je generování multimediálního obsahu a napodobování. Tedy napodobování textů (známý je případ právníka, kterých nechal ChatGPT udělat obhajobu a systém si vymyslel neexistující případy a precedenty), vytváření falešných profilů naprosto neexistujících lidí, včetně jejich obrázků i videí. Rapidní nárůst AI generovaných profilů na sociálních síti je jen jedna z věcí, horší je nárůst zmanipulovaných videí atd. Mnoho dalších případů využití/zneužití AI je ohrožením pro velké skupiny lidí a jejich živobytí. Speciálně když velké firmy chtějí AI využívat často skutečně predátorským způsobem, kdy není problém sama technologie ale to, jak ji lidé používají (jako zbraň hromadného ničení). A tak první obětí jsou zdá se scénáristé a herci, kdy obě skupiny v této zásadní oblasti světa, tedy Hollywodu, vstoupili do masivní stávky.

Pravda, AI systémy a jejich využívání není zdaleka jediným důvodem proč stávkují. Problémem jsou samozřejmě peníze, kdy scénáristé jsou jednou z nejhůře placených profesí, ačkoliv s dobrým scénářem stojí a padá výsledná kvalita seriálu, filmu či hry. A nemusíme nikdo chodit daleko pro příklady jen z poslední doby, kdy nekvalitní scénář byl hlavní problém filmu, hry nebo seriálu. Bohužel scénáristé speciálně v Hollywoodu mají přes svou nepostradatelnost velmi špatné podmínky k žití i práci.

A to platí i o hercích. Tedy samozřejmě řeč není o těch několika superstar, kteří inkasují miliony za film. Řeč je o těch tisících a tisících herců malých, ale i větších rolí, které jsou také důležité, ale i tito herci jsou velmi špatně placeni. Situace se pro ně navíc masivně zhoršila po nástupu streamovacích služeb kvůli absenci plateb za reprízy apod. Nicméně pro obě protestující skupiny jsou peníze jen jedna část problému. Velkým problémem je nastupující AI …

Scénáristé i herci jsou studii tlačeni do akceptace používání AI. Což je sice hezké, z pohledu technologií, ale studia to nedělají proto, že AI dělá lepší práci. Dělají to proto, že AI ji prostě dělá levněji. O dost levněji. Problém je, že současné AI netvoří, ale pouze napodobuje. Učí se tedy na existujících scénářích (a zneužívá tak práci jiných) atd. Kdo je tedy autorem výstupu AI? V případě herců je pak problém tzv. skenování a používání skenovaných a posléze AI generovaných počítačových modelů, ale i hlasu. Studia nabízejí hercům naprosto absurdní podmínky, kdy za pár tisíc dolarů chtějí jejich kompletní naskenování, ale všechna budoucí použití jejich vzhledu, hlasu atd., co by už obstarávaly počítačové modely, by jim placené nebyly. Studia by tak vlastnila a mohla neomezeně používat hercovu tvář i hlas a vše kolem toho navždy a vlastně zdarma …

Studia a jejich šéfové nemají zájem na nějakém jednání, jde totiž hlavně o ty peníze. Asi nejlépe vystihuje celý spor vyjádření šéfa Disney, který účastnící se zrovna z jedné akce na setkání miliardářů vzkázal, že požadavky protestujících jsou nereálné. On a jemu podobní ve vedeních studií sice láteří nad trhem, ale nerozpakují si rozdávat desítky i stamiliony dolarů ročně jako své platy a oděny, zatímco mnozí jejich zaměstnanci nemají pořádně ani na jídlo. A přístup studií k používání AI je také značně problematický, byť se obávám, že doba, kdy budou vznikat filmy, seriály s kompletně počítačově generovanými herci a jejich hlasy, je už tady, což ale osobně neberu jako problém. Spousta herců tak ale určitě časem přijde o práci, to je podle mě již prohraná bitva. Nicméně pokud se počítačem generované podoby reálných herců týká, rozhodně by studia měla platit za jejich použití v každém filmu nikoliv jednorázově, natož aby reálný majitel té podoby a hlasu už nikdy neměl co říci k tomu kde a jak se jeho obličej, hlas objeví.

  • Potíže s AI teprve začínají a není pochyb o tom,

                                                           že zneužití AI povede ke katastrofě

Každopádně tohle je rozhodně jeden z prvních, ale zdaleka ne posledních případů, kdy se nasazování AI systémů střetává s realitou a zasahuje velmi negativně do života mnoha lidí. Bohužel bude ještě mnohem hůře, to vám mohu garantovat. AI nabízí obrovský pozitivní potenciál v mnoha směrech, ale bohužel se současnou úrovní lidské společnosti, s myšlením velké části lidí a jimi ovládaných firem, je to vysoce negativní potenciál, který v případě AI dnes výrazně převažuje nad jakýmikoliv pozitivy. A budou mít reálné katastrofální důsledky pro všechny z nás. Není pochyb o tom, že používání AI musí být přísně regulováno, současně by ale neměl být omezen jeho samotný vývoj a výzkum, protože mnoho AI systémů budeme nutně potřebovat, už jen aby dokázaly rozpoznávat a upozorňovat na falešné, AI generované dezinformace a obsah anebo ovládat obranné zbraňové systémy, chránit nás před kyberútoky apod. Takže ano, vyspělé AI potřebuje.

  • Stávka v Hollywoodu přímo ovlivňuje i ČR

Pokud jde o stávku scénáristů a herců (kdy jde o stávku masivních organizací, které je zastřešují, žádnou akci pár jedinců), má celosvětový dosah a dopad, protože mnohé Hollywoodské produkce fungují po celém světě. Bohužel velmi negativní dopad bude mít i pro ČR, kde se řada filmů a seriálů zahraničních produkcí natáčí, protože tu máme vysoce kvalitní profesionály v tomto oboru. Stávka tak zcela ochromí nebo pozdrží produkce. Většina amerických herců a scénáristů nesmí pracovat a další se k nim ze solidarity přidávají. atd. Tohle tedy zasáhne negativně celou řadu filmových projektů, chystané seriály, pokračování apod. Mnohé projekty jsou odkládány, nebo rovnou rušeny a lidé, kteří mají zaměstnání vztahující se k produkcím těchto věcí u nás i ve světě, jsou tím také postiženi. Jde o největší stávku podobného druhu od 60tých let minulého století. Ovšem situace dns došla tak daleko, že není zbytí. Hollywoodská studia ždímala lidi do maxima, až se situace stala jednoduše neudržitelná. A není žádným překvapením, že kvalita filmů a seriálů v poslední době výrazně upadala, protože to jak studia s některými svými zaměstnanci zachází a jak výrazně jsou vedení studií odtrženy od reality, se na kvalitě mnoha děl z poslední doby krutě a viditelně podepsalo.

Taktika studií je v tuto chvíli taková, že chtějí protestující vyhladovět. A ano, jednat musí studia jako celek v tomto případě. Znovu připomínám, většina protestujících nejsou milionáři, jak známe pár hereckých superhvězd. Nicméně není sporu o tom, že není v pořádku, že vedení studií se vymlouvá na problémy s návštěvností kin, vlastní filmové propadáky, a konkurenci na poli streamingu a tedy že jsou prý finančně těžké časy, přitom současně si vyplácí stamiliony dolarů na odměnách a utrácí za totální propadáky. Přitom mít kvalitní scénář, tedy dobře zaplacené talentované scénáristy a k tomu spokojené herce, které bude práce bavit a budou slušně zaplacení, je snad základem dobrého filmu/seriálu, který bude bavit jejich tvůrce tvořit a diváky se na to dívat. I kdyby měli spolupracovat a využívat AI přitom. Takže neřekl bych, že problémem by byl nedostatek peněz na straně studií, natož samotná AI technologie, ale problémem je totální odtržení od reality těch miliardářů a stamilionářů, kteří studia vedou. Jinými slovy prostě hamižnost. Hamižnost a hloupost.

Jakkoliv mě finanční aspekt celé věci zajímá, z technického hlediska je pro mě samozřejmě zajímavější to řešení problematiky spojené s využíváním AI. Evropa se už alespoň trochu snaží udělat nějaká pravidla o využívání AI (speciálně pokud jde o její zneužívání, kdy rizika AI jsou plně srovnatelná s atomovými zbraněmi), v USA ovšem zatím žádná pravidla na AI nemají. Nutno říci, že pokud by stávka v Hollywwodu trvala déle, třeba byla ještě v září, či dokonce ještě říjnu, jde o finančně natolik závažný problém pro hospodaření celých USA, že by se do řešení musela vložit vláda a jisté věci prostě nařídit a regulovat. To mimochodem není nic neobvyklého v USA. Přísně regulované jsou tak různé sporty a finance v nich a pravidla atd. Takže regulace filmového businessu s z hlediska stropů odměn, pravidel která studia musí dodržovat pro své zaměstnance a pravidel pro využívání AI, by nebyla něco nepředstavitelného. A jak jsem řekl, to, co se děje, není jen věcí USA, ale přímo se dotýká mnoha lidí i v ČR, protože s USA sdílíme stejnou pop kulturu, globální ekonomiku atd., ba přímo se na produkování nejen Hollywodských filmů a seriálů ČR výrazně podílí (z hlediska filmového businessu u nás). Takže řešení je zásadní i pro mnoho lidí u nás, a to nejen z toho pohledu, že některé filmy budou mít zpoždění, některé seriály se nedočkají pokračování atd. ;). Jak jsem ale řekl, z technologického hlediska nás asi nejvíce zajímá, jak dopadne tenhle první a zdaleka ne poslední ani největší střet zájmů lidí s nasazováním systémů AI …

 

AUTOR: Jan "DD" Stach
Radši dělám věci pomaleji a pořádně, než rychle a špatně.

Starší články


Komentáře
Přidat Nový
snajprik [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2023-07-18 22:19:57

USA filmy maju problem, doteraz bojkotovali filmy aj serialy Taiwanu Korei Činy Japonska... Maju hromadu lepšich filmov ako USA s lepšim dejom, ale proste sa nedabuju ani neprekladaju.
Dnes AI vie predabovať akykolvek text akykolvek hlas s akeho kolvek jazyka do akehokolvek jazyka.
Proste USA straca dohlad nad filmamy a prichadza o miliardy.
No pre nas uživatelov je to super, budeme si môct pozrieť akykolvek film v akom kolvek jazyku
PS: Azia ma filmy dyametralne rozdielne od USA, žiadne drogy vraždy zbrane, toto je pointa 90% USA filmov, azia ma filmy uplne o inom
Rafan [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2023-07-19 06:35:31
avatar
Já pro skenování herců a zvláště dětských herců mám pochopení. Produkce má hlavně u seriálů kde hrají děti problém v tom, že děj seriálu se odehrává v rozmezí 2-3 let a přitom seriál je rozepsán na 6-7 sezón. Právě děti za tak dlouhou dobu změní vizáž často pro produkci neúnosně. Stejně tak když se točí filmy mezi ději dvou již dříve natočenými filmy a protagonisté mezitím zestárly třeba i o 20 let a víc. Právě třeba v seriálu Mandalorian jsem byl jako mnoho dalších velmi mile překvapen postavou Luka Skywalkera. Další případ který mne napadá je zastupování kaskadéry. Odpadne hledání kaskadéra který po nalíčení a navlečení do kostýmů aspoň přibližně připomíná herce kterého má zastupovat. Přitom navíc jsou tu pořád náklady za zajištění aspoň základního zabezpečení života kaskadéra. Digitální dvojník toto zvládne v postprodukci levněji a přitom se může klidně i v detailu podívat do kamery. Všechny tyto věci mohou tvorbu zkvalitnit a dokonce umožní točit věci které dosud natočit kvůli dnešním omezením nešly. Slyšel jsem kdysi prohlášení filmařů v USA když viděli v tehdy SSSR natočenou bitvu v Kurském oblouku. Tehdy řekli že toto by se v USA natočit nedalo, protože by to nikdo nezaplatil. V SSSR to tehdy vyřešili tak, že armáda naplánovala cvičení a filmový štáb se s ním svezl a tak vznikly ty monumentální bitevní scény s tisíci komparzisty (vojáky základní služby). V dnešní době už to žádný problém díky výpočetní technice není prakticky pro nikoho.
AndyF1 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2023-07-19 11:39:20

"Problém je, že současné AI netvoří, ale pouze napodobuje. Učí se tedy na existujících scénářích (a zneužívá tak práci jiných) atd"
uplne rovnako ako ked vacsina ludi tiez len preraba uz raz urobene...
Na Zemi uz zili a stale ziju miliardy ludi takze je velmi tazko vymysliet nieco nove co este nikto iny nevymyslel.
RiMr [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2023-07-19 13:08:16
avatar
"stamiliony dolarů ročně jako své platy a oděny, zatímco mnozí jejich zaměstnanci nemají pořádně ani na jídlo."

...a jéje... na to lze říci pouze slavné "proletáři všech zemí, vyližte si *****"...
aDDmin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2023-07-19 14:23:27
avatar
komouše nesnáším, ale rozhodně nelze akceptovat fakt, že mnozí zaměstnanci zmíněných společností nemají ani na to, aby zaplatili nájem a žití ve městě, kde pro danou společnost pracují, možná si zjisti, jak někteří normálně pracující těchto společností musí žít ... to nemá s proletářstvím nic společného.
navy [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2023-07-19 19:00:42
avatar
Přesně tak!

To, co napsal RiMr, je v tomto kontextu hodně necitlivé a hloupé.
HUHUHUgo [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2023-07-19 21:55:50

Vždyť na ně nikdo nemíří nabitou zbraní ... tedy pokud zrovna nejde o film s Baldwinem. Stačí jít pracovat jinam, nebo si vyjednat lepší podmínky.
aDDmin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2023-07-20 01:11:12
avatar
O co myslíš že se snaží?
Imhotep [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2023-07-28 11:39:45

Bez pardonu. Je to svobodna zeme a nikdo je do toho nenuti. Malo penez? Ja bych takovou praci nedelal a sel jinam. Samozrejme souhlasim s tim aby lide dostali za svou praci adekvatne zaplaceno, napric vsemi obory. Kolik chtel Cylian Murphy za Oppenhaimera? To jiste nebudou drobne a trpet nebude. Jeho solidarnost jiste konci tam, kde se to zacne dotykat jeho gaze. S AI to nema nic spolecneho. Kvalitni scenariste jiste nevi kam skocit. Zbytek jen odrazi hodnotu toho braku co produkuji, za vic to proste nestoji. Tady chapu, ze mezi tim co napise AI a nejaky radoby scenarista nebude valny rozdil. Tihle maji samozrejme strach opravnene, diky svoji neschopnosti ale nikomu chybet nebudou.
Trace4x10 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2023-07-19 18:29:22
avatar
Dodneška nikdo nepřišel na to, jak stvořit umělou inteligenci. To současné strojové učení za umělou inteligenci považovat nelze a je nesprávné tomu říkat umělá inteligence.
johny.mnemonic [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2023-07-28 09:49:34
avatar
Třeba bude zase něco zlé pro něco dobré. Pokud stavkující vydrží a studia nakonec budou donucena slézt ze svých nebeských výšin, mohlo by to skončit velkým kotrmelcem celého filmového průmyslu a to potřebujeme ze všeho nejvíc.
Ti ještě pořád nepochopili, že tu máme digitální celosvětovou distribuci a snaží se pořád tlačit jen kina a regionálně omezený obsah.
Pokud si chce člověk legálně pořídit film v češtině ve FullHD nebo nedejbože ve 4K, tak má smůlu. Až na pár výjimek je jediný způsob pirátská kopie.
Takže až si majitelé vytáhnou hlavy z pr... a rozjedou legální digitální prodej filmů za rozumné ceny, tak tím nejen vymýtí většinu pirátství, ale dostanou zase zpět své zisky.

Hudební průmysl už tohle pochopil, ale tam se točí řádově menší peníze, tak k tomu prozření byli dotlačeni dřív...
Pouze registrovaní uživatelé mohou přidat komentář!
 

Najdete nás na Facebooku

.... a také na Twitteru

RSS

DDWorld.cz

DDWorld - Blogy a videa

DDWorld - Magazín

Poslední příspěvky v diskuzích


Videa
S.T.A.L.K.E.R. 2 v nové ukázce
S.T.A.L.K.E.R. 2 v nové ukázceČtvrtek, 25 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 562x
Komentářů: 2
Manor Lords – hra jednoho vývojáře boří herní svět
Manor Lords – hra jednoho vývojáře boří herní světStředa, 24 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1374x
Komentářů: 1
Deadpool & Wolverine – očekávaný film v parádní ukázce
Deadpool & Wolverine – očekávaný film v parádní ukázceÚterý, 23 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Film
Spuštěno: 1057x
Komentářů: 0
Fallout seriál se dočká druhé řady. Zájem je i o hry.
Fallout seriál se dočká druhé řady. Zájem je i o hry.Pondělí, 22 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Film
Spuštěno: 1151x
Komentářů: 1
Unreal Engine 5.4 představuje další masivní vylepšení
Unreal Engine 5.4 představuje další masivní vylepšeníPátek, 19 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: PC a IT
Spuštěno: 3736x
Komentářů: 0
Česká 3 roky stará hra Vigor brzy na PC
Česká 3 roky stará hra Vigor brzy na PCStředa, 17 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1448x
Komentářů: 0