Čeká nás nový svět pod nadvládou AI - OpenAI (ChatGPT) už nebude vyvíjet bezpečné AI. Tisk E-mail
Napsal Jan "DD" Stach   
Středa, 22 listopad 2023
altBoj vyústil málem v konec firmy. Všichni, kteří nechtěli vydělávat, byli nakonec poraženi.

 

 

Velké peníze a zisk za každou cenu vyhrály na celé čáře! Několik dní sledoval technologický svět velké palácové drama u společnosti OpenAI, která je známá hlavně pro svůj ChatGPT. Drama, které by nevymyslel žádný současný Holywoodský scénárista a drama, které mělo několik zvratů, a nakonec velmi nepřekvapivý konec, přesně odpovídající současnému světu.

Na začátku se postavili proti sobě touha po penězích bez skrupulí s vývojem AI bez omezení, prezentovaná zakladatelem firmy Samem Altmanem a částí jeho teamu, vs zbytek firmy, zejména dosavadním představenstvem OpenAI, které stále hlídalo původní poslání firmy. Tedy fungovat jako neziskovka s cílem vyvinout bezpečnou a prospěšnou „obecnou umělou inteligenci“. Jak se ukázalo, nerovný souboj má nakonec nepřekvapivého jasného vítěze, i když to vítězství přišlo překvapivou cestou díky mocnému Microsoftu, který fakticky OpenAI a ChatGPT nyní zcela ovládá.

OpenAI funguje už řadu let, ale samozřejmě vývoj AI je nákladný, a tak před časem přešla od čistě neziskové formy k hybridní struktuře, která umožňovala tedy vstup investorů, které financují její vývoj a zejména tedy ChatGPT. Jedním z hlavních investorů je firma Microsoft. Každý z investorů nicméně musel souhlasit s doložkou, že poslání OpenAI je důležitější než generování zisku a neřídí se tedy zájmy investorů. Vše hlídalo představenstvo OpenAI.

A narazilo na problém, kdy šéf firmy Sam Altman podle všeho porušil všechno, s čím firmu spoluzakládal a tajně za zády představenstva dělal vývoj AI, který šel přímo proti cíli dělat bezpečnou obecně prospěšnou AI. Dělal tak i kroky k přeměně firmy na klasickou korporaci, kde výdělek je to hlavní, a to i za cenu vytvoření nebezpečné formy AI. A o všem radě lhal (zatajoval). Za tohle byl tedy okamžitě správní radou okamžitě odvolán.

  • Do hry vstoupil Microsoft a zařídil dokonalý palácový převrat …

Jenže velké peníze a hamižnost už v té době jasně vyhrávaly na celé čáře, jen si toho v představenstvu projektu dlouho nevšimli. Microsoft, který do OpenAI během posledních let hodně investoval, rozhodně nemá zájem o nějaký neziskový projekt, natož vývoj bezpečné AI, pokud by to mělo omezovalo zisky a brzdit vývoj. Takže podpořil svou investici a svého koně, tedy „vyhozeného“ Sama Altmana. Oznámil, že ho najímá do nově vytvořené AI divize pod křídly MS. Sam Altman sebou navíc dokázal přetáhnout velkou část klíčového teamu. Ti lační po penězích nově bez nutnosti omezovat se nějakými rádoby pěknými posláními o vývoji bezpečné AI a nadřazování toho nad finanční zisky, se rozhodli jej do MS následovat. Správní rada OpenAI najednou zjistila, že jim z fungující společnosti zbylo jen neživotaschopné torzo. Sice následně tedy oznámila, že za Altmana našli náhradu, a jeho odchod byl nutný pro zachování vývoje světu prospěšné AI, ale v té době už bylo vymalováno. Hrozilo, že OpenAI prostě skončí, protože přišlo o klíčové lidi a ti začnou práci u MS.

Nicméně na tomhle výsledku neměl zájem ani sám Microsoft, protože by se mu jeho investice prodražila a protáhla na roky, nebo dokonce přišla zcela vniveč. Mohl sice takto nyní přebrat velkou část OpenAI teamu, ale vývoj všeho by musel začít téměř od nuly, protože by nemohl používat vše kolem ChatGPT. A to by tedy znamenalo masivní časovou ztrátu na rozjetou konkurenci. A čas ve vývoji AI znamená nyní vše. Microsoft tedy nechtěl konec OpenAI. Chtěl firmu ovládnout ve stávající úrovni vývoje a prací ChatGPT, ne všechno zničit. Jenže OpenAI stálo odchodem velké části teamu s Altmanem v čele do MS, před zničením.

Na celofiremní setkání po odvolání Altmana a odchodu části teamu dorazilo jen zlomek lidí ze stovek zaměstnanců, takže představenstvo jasně vidělo, že končí tak jako tak. A tak oznámili, že vrací Sama Altmana na jeho pozici a zároveň všichni (až na jednoho) kapitulovali a odstoupili. Microsoft a jeho šéf si hodně oddychl, že nemusel utrácet velké peníze za vlastní AI divizi a vývoj všeho od a spolu s Altmanem se tak okamžitě pustili do ovládnutí OpenAI. Do nové dozorčí rady firmy tak byli jmenováni hlavni lidé, kteří rozhodně budou preferovat maximalizaci finančních zisků a zájmů korporací a investorů, před nějakou opatrností ve vývoji AI, natož ji udělat užitečnou. Hlavní je, aby byla prostě zisková za každou cenu (a je jedno co budou oficiálně říkat tiskové zprávy).

  • Konec poslání OpenAI = konec omezování vývoje AI ….

Za Altmana a jeho vizi podporovanou Microsoftem, se nakonec postavila také většina zaměstnanců OpenAI. Zkrátka velké peníze, které AI dnes přitahuje zvítězily na plné čáře. Zaměstnanci i šéf firmy vidí, že pomalý a bezpečný vývoj AI, který doposud firma razila, omezuje výrazně jejich vlastní příjmy, zatímco konkurenti, kteří na nějaká omezení a přemýšlení nad bezpečností a přínosy svých AI kašlou, jsou ve vatě a investoři je zasypávají penězi.  

Není tedy pochyb o tom, že OpenAI v dosavadní podobě a myšlenkami skončilo a přestalo existovat. Ti, kteří měli dohlížet na to, aby firma vyvíjela bezpečné zodpovědné AI, bez ohledu na to, zda je to výhodné finančně, prohráli a byli vypuzeni. Firma si tak navenek bude chtít udržet pověst a jméno, které měla, ale jinak bude fungovat jako korporace, kde maximalizovat zisk za každou cenu je to hlavní. Objevují se také informace, že Sam Altman a jeho team mají v ruce nějakou novou verzi AI, která přináší velká rizika pro svět i uživatele, ale investorům by vydělala jmění, takže proto to načasování převratu.

  • AI změní svět, a ne k lepšímu …

Mimochodem je vtipné pozorovat, jak velká část lidí žije v blaženém nevědomí, zatímco již probíhá AI revoluce, která změní jejich životy způsobem, že si to ani neumí představit. Horší je načasování, kdy společnost není schopna rychle a efektivně řešit ani černobílé problémy typu russké invaze na Ukrajinu apod. Přitom běží vývoj problému, který nepochybně způsobí revoluce, války a přinese malé části lidí ohromné i když pravděpodobně jen dočasné zisky. Většině přinese neuvěřitelné utrpení a ztrátu všeho, zejména nadějí. AI přinese ohromné změny, brzy a velmi rychle. Nemá smysl si prakticky nic plánovat, všechno bude brzy jinak. Každých několik měsíců se výrazně zlepšuje a ty skoky jsou obrovské.

AI má potenciál k velkým užitečným přínosům a uvidíte věci už brzy ve svém životě, které AI bude dělat. Jako okamžité překlady, dabingy, úpravy audiovizuálních materiálů, automatické systémy obchodování, asistenty, design produktů, konstrukcí, chemických sloučenin apod.

Současně ale uvidíte také věci, které rozbijí současné fungování či jen vnímání světa. Naprosto zlikvidují jakoukoliv důvěry v cokoliv, co čtete a sledujete. AI dokáže už dnes vytvořit naprosto cíleně falešné lživé texty, manipulující videa, obrázky a neustále se v tom zlepšuje a ty nástroje jsou dostupné stále širší skupině lidí s nekalými úmysly. Nahé fotomontáže nezletilých studentek šířené jejich spolužáky jsou jen nevinný malý začátek. Brzy se objeví dokonalá šťavnatá videa s těmi studentkami, které si kdokoliv bude moci udělat za pár minut na svém telefonu a šířit za pomocí dalších AI nástrojů.

A bude hůře. Již velmi brzy nebude možné věřit žádné zprávě, žádnému videu, ani obrázku, které se na Internetu objeví. Speciálně svobodné volby budou obrovský problém a zneužití AI v nich bude mít katastrofální důsledky, kdy AI budou proti sobě kandidáti ve velkém používat se stejnými následky, jako by na sebe pálili z kulometů. Diktátoři a jejich režimy si své ohrádky pohlídají, ba dokonce AI zneužijí v již probíhající hybridní válce proti demokracii. Demokratické systémy takové ochrany nemají. A korporace stojící za AI tomu všemu budou s pohádkovými zisky asistovat, ovšem s využitím těch AI budou mezi sebou vyloženě válčit.

A je jen otázkou času, kdy to přeroste ve velký otevřený světový válečný konflikt s několika různými stranami. Ten už dost pravděpodobně začal, protože OSN a NATO se nejsou schopné rychle vypořádat se současnými černobílými konflikty a jasným řešením a postupem. Jak si myslíte, že se vypořádají s těmi, které podpoří různé AI systémy, které vytvoří nikoliv jednu, ale několik alternativních realit a lidi nebudou moci věřit vůbec ničemu a část lidí bude věřit skoro všemu jen ne realitě? AI sama o sobě není problém, problém je člověk, který ji používá a na základě kterého je současně vyvíjena a učena. A tak není sporu o tom, že AI změní svět, ale je jisté k lepšímu to nebude. Situace kolem ChatGPT a OpenAI je jen slabý odvar toho, co bude % následovat. Lidstvo dostává do ruky nástroj, na který není většinově civilizačně a myšlením ani zdaleka připraveno. Vypustit AI nástroje do současné civilizace je jako středověkým panovníkům dát do ruky taktické nukleární zbraně … výsledek bude stejný. Jediný rozdíl je, že se na tom teď pár firem a jedinců finančně pohádkově napakuje. Jakkoliv je otázkou, zda jim ty samé AI a AI nástroje, které jim ty zisky umožnily, ty peníze i jejich životy zase rychle neseberou.

Pamatujte si jen jedno, AI lže, krade a podvádí, stejně jako lidé. Jen to zvládne rychleji a nemá svědomí a pokud selže, na základě selhání se poučí a příště to zkusí jinak a lépe. Není to chyba. Je to vlastnost .... Tak jak se těšíte na nový svět? :)

 

AUTOR: Jan "DD" Stach
Radši dělám věci pomaleji a pořádně, než rychle a špatně.

Starší články


Komentáře
Přidat Nový
Mano [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2023-11-27 17:15:58
avatar
Ako to bolo? "Ode dneška za pár let"
mojzisl [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2023-11-27 17:39:32

Nemyslím si, že se něco změní. Kdo chce lhát a manipulovat veřejností, to dělal do teď a bude to dělat i dále. Konec konců i druhá světová začala falešnou záminkou a to žádné moderní technologie nebyly. Stačilo, když to řekl někdo, komu věřilo dost lidí.

A lidi ani dnes moc nepřemýšlí nad tím, co kde vidí, slyší nebo čtou. Stačí, když je to napsáno v nějaké FB skupině a je to pravda. Podložit to nějakým FAKE AI videem už není potřebné.

Svět se řítí do záhuby tak jako tak. AI to možná urychlí, ale nezmění.
navy [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2023-11-27 18:16:49
avatar
No, není to dobré.
Zatímco nyní existuje nějaké procento lidí, kteří věří pouze tomu co jim někdo přepošle na soc. sítích, tak ještě zbývá relativně velké procento lidí, kteří pochybují, ovšem myslím, že kvalitně udělané falešné "zpravodajství" je časem přesvědčí také.
Potom už zbyde menšina, která si zachová kritický odstup a vlastní rozum, ta však bude ovládána většinou, která vlivem fake AI zpravodajství si pod sebou podřeže větev a zvolí demokraticky diktaturu.
Nakonec ti co se snaží nastolit diktatury a kristofašistické Gileády v mnoha zatím svobodných zemích (USA, Evropa, atd.) uspějí mnohem rychleji.
Samozřejmě nejdříve budou trpět skalní příznivci diktátorů, nakonec to semele všechny.

Nebo, možná to vše dopadne daleko lépe a lidé se z leknutí, jak by vše mohlo dopadnout, vzpamatují a zvolí svobodu a jednotu.
Rafan [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2023-11-27 21:45:01
avatar
Naivní víra. V celé historii lidstva vše co šlo zneužít armádou či politickou garniturou bylo zneužito. Největší peníze do vývoje technologií dávají armády. To se zastavit nedá. Dnes už i u nás se občané naší garniturou připravují na jadernou válku. Náčelník generálního štábu České republiky prohlásil, že se armáda musí připravit na jadernou válku. Všimněte si že nepadla vůbec zmínka o přípravě ochrany civilního obyvatelstva. Víte proč? 90% všech protiatomových krytů vybudovaných za minulého režimu bylo zlikvidováno, zničeno přebudováno ke komerčním účelům atd. Zbytek až na pár které mají ochránit politiky od vlády, parlamentu, až na okresní úroveň jsou v žalostném stavu. Na ochranu civilistů nejsou a nebudou peníze. Všimněte si, že lidem to nevadí. Ty povídačky, že stačí vydržet někde ve sklepě 3 dny k přežití jaderného úderu jsou právě tou lží která z lidí dělá v tomto případě ovce na porážku. To totiž platí jen u malých taktických hlavic, ty ale jsou určeny k útokům na armádní seskupení, letiště, výrobní podniky zbraní a jejich opravny ,logistické uzly, sklady zbraní a paliv. Na likvidování civilního obyvatelstva coby případných záloh lidských zdrojů k podpoře armády budou použity větší hlavice z kobaltovým obalem. tam kde tato jaderná hlavice exploduje nebude možný život 50 ale spíše 100 let. Tam zemře vše a je jedno zda si sedne do první řady aby to měl pěkně v 3D, nebo bude zalezlý v nějakém krytu. Protože žádný kryt neudrží nikoho na živu po tak dlouhou dobu( ostatně co by to byl za život ubíhající desetiletí někde v podzemí).
petronias [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2023-11-27 22:35:35

Svým způsobem je to návrat ke kořenům. Pokud někdo před 100 lety např. lhal, tak to bylo defacto jen tvrzení proti tvrzení. Pak vynalezli magnetofony a diktafony. Pokud si někdo něco nahrál tajně na magnetofon, mohl se s tím vytasit jako s dosti neotřesitelným důkazem. Nyní si můžete taky nahrát co chcete, ale obžalovaný může namítat, že jde o podvrh vytvořený AI.
Takže je to vlastně návrat ke kořenům - tvrzení proti tvrzení.
snajprik [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2023-11-27 23:06:42

Nahravky ani videozaznami pred sudom su nepoužitelne, dokial ich sama policia nerobila, už dnes niesu použitelne. Napriklad kameri v autach, pred sudom su bezcenne a neplatne.
jirka64 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2023-11-29 04:23:12

Tak a už je to tady. Jste ChatGPT? Třeba v ČR jsou Nahravky i videozaznam pred sudom použitelne. https://www.kurzy.cz/zakony/89-2012-obcansky-zakonik/paragraf-88/
snajprik [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2023-11-27 23:07:33

Rafan. Rusi dnes nemusia zabijať ludi.
Uplne im stači vypaliť takticku mikroatomovku, ktora je za 4 minuty nad Bratislavou vo vyške 100km a jej polomer učinku je 500km, proste v polomeru 500km zohreje každy kremik na teplotu cez 300°C
Preto sa tomu hovori takticka lebo blackout každy mobil auto TV proste uplne všetko čo ma v sebe kremikove polovodiče.
Do 4 minut vie jedna takticka raketka vyradiť celu V4 aj s rakušanmi
Na zabijanie ludi svetove mocnosti maju uplne niečo ine, investujeme do toho desiatky rokov tisice miliard. Ano chemicke zbrane, jedna blba ampulka vie vyhladiť cele ludstvo do 3 dni, len sa prida do leteckeho benzinu.

Atomoviek by som sa nebal, zomrieš skôr ako si uvedomiš že sa niečo deje
Rafan [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2023-11-27 23:23:21
avatar
Ano EMP účinek jaderného úderu usmaží kde jaký polovodič. Nevím jestli je to pravda, ale slyšel jsem to už v dobách minulého režimu, že tehdejší Sovětský svaz měl zakonzervované velké množství parních lokomotiv, pro případ války. parní lokomotiva nepotřebuje elektřinu, ani naftu a dokonce ani uhlí. stačí zastavit u lesa porazit stromy, nařezat na klády a jede se. Ten výkon nebude bůh ví jaký, ale bude i tehdy, kdy už nic jiného nebude. Jaderná válka vrátí lidstvo které přežije minimálně do období páry a možná i před ní. Máme něco podobného v záloze i my? Nebo Evropa?
Varin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2023-11-28 10:45:04

Citace:
Nevím jestli je to pravda, ale slyšel jsem to už v dobách minulého režimu, že tehdejší Sovětský svaz měl zakonzervované velké množství parních lokomotiv ...


Citace:
Máme něco podobného v záloze i my? Nebo Evropa?


Lidi co jsou mírně senilní mají stejný úkol jako zbytek populace. Používat kritické myšlení a v případě AI to bude v budoucnu platit dvojnásob. Jsem tedy spíše skeptický, když vidím co se dá uvařit z vody a opravdu tomu věřit.
potooczech [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2023-11-28 21:39:56

Tak taková Škoda 120 nebo Trabant jsou taky proti EMP odolné. A kritické systémy se dnes dají udělat odstíněné. Prvky KI a KII tímhle dnes už nesundáte
Rafan [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2023-11-29 00:53:31
avatar
Pánové, ono by to chtělo se podívat na taktické vedení války armádou USA. Zničit elektrárny, sklady paliv, komunikaci, logistickou infrastrukturu. V době kdy vše směřujeme na obnovitelné zdroje (tedy především elektřinu)by to chtělo vlastnit auto co bude schopno jezdit na dřevoplyn. Jestli že armáda USA dokazuje, že je její taktika efektivní, co brání někomu jinému tu taktiku napodobit.
jirka64 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2023-11-29 15:09:20

Chápete vůbec, na co se ptáte? Já vám to přeložím.
Jestli je pravda, že v Rusku pro jistotu naučili muže rodit děti a umí cestovat časem, máme něco podobného v záloze i my? Nebo Evropa?
Rafan [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2023-11-29 18:45:09
avatar
Nepřekrucujte. Mne zajímá zda náš stát či Evropa má plán, jak udrží fungování státu, když se octne bez elektřiny a ropy, potažmo nafty a benzínu. Jak pak bude fungovat zásobování toho nejnutnějšího k přežití. Jak si zajistí prosazování práva. Aby tady nevznikly gangy které si usurpují vládu nad nějakou oblastí. Sociologové tvrdí že od naprostého chaosu dělí občanskou společnost 2 až 3 obědy. Jsem 60 ročník a zažil jsem koncem 60 let tak jako na západě psychózu z jaderných úderů. Tam se právě o tom mluvilo, tehdejší SSSR které mělo hrůzu války ještě v dobré paměti, protože ještě mnoho účastníků žilo. Oni si právě uvědomovali že zajistit logistiku je pro fungování státu životně důležité. Došlo jim jak se dá za pomoci jaderných úderů poslat stát do období kdy jezdili formani na svých vozech. Jenže kde vzít formany když k nim nemáte ty koně.
potooczech [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2023-11-29 19:22:06

To je už letité tvrzení, že vládu vždy dělí od revoluce přesně tři obědy, které se nedostanou jejich poddaným
Kromě Ruska. Rus je typ živočicha, který bude klidně rýt čumákem v zemi a lovit žížaly, jen když mu báťuška car, ať je to aktuálně kdokoli - to Rus stejně nemůže jakkoli ovlivnit, bude pravidelně opakovat, že jejich země je světová velmoc a všichni se jich bojí. Tohle je vše, co aktuální Rus, tedy ta verbež, co v té zemi zbyla, když kdokoli s kouskem mozku už utekl, potřebuje k životu. Ten pocit, že jsou někdo. Sice nemají záchod, sice pračku viděli jenom u souseda, když mu ještě šla televize, sice musí poslat syna umřít na frontu, aby dostali balík ryb nebo při troše štěstí? no nevim ... v Rusku sestavené Čínské auto. Ale ten pocit, že jim někdo řekne, že jsou ta velmoc, i když jsou vlastně jen další provincií Číny, která už kompletně kolonizovala Sibiř a když si chce od Ruska koupit ropu nebo plyn, tak mu přikáže, kudy má za svoje prostředky postavit potrubí. Ten pocit, to se nedá zaplatit
Rafan [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2023-11-30 00:10:05
avatar
Žijete v bludu, jak klekne elektřina, přestanou platit bankovní karty, bankomaty přestanou vydávat peníze, přestane z vodovodů téci pitná voda, pak opravdu nejpozději do 3 dnu nastane rabování obchodů. Jak dojdou zásoby v obchodech, vzniknou gangy které začnou okrádat o poslední zásoby zbylé obyvatelstvo. tyhle scénáře byly prezentovány i v USA a nikdo je nezpochybnil. K tomuto scénáři totiž dožene lidi instinkt přežít. Jen ovce bude čekat na porážku.
Spock [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2023-11-28 08:28:08
avatar
Osobně si dokážu představit využití např v počítačových hrách - naprosto dokonalý lip sync v jakémkoliv jazyce.
Rafan [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2023-11-28 09:46:46
avatar
Ano to už dokonce předvedli, stejný hlas a přitom jiný jazyk. Dokonce i intonace docela sedí. Otázka zní co bude levnější, zda hru namluvit klasickým dabingem a vytvořit textovou mutaci lidmi. Nebo na to vypustit AI a nechat to celé na ní.
snajprik [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2023-11-28 18:27:08

Hlaavne ta rychlosť predabovania, niekedy čakam aj par mesiacov kym to niekto predabuje. Mne sa ten USA žaner filmov vražd drog a zbrani presýtil a začal som pozerať filmi azijske Taiwan Južna Korea Japonsko občas Čina, lenže USA to bojkotuje a nedabuje, EU to iste a v pôvodnom jazyku je to v hajzlu. Predabovanie v angličtine či česky alebo slovensky na to rovno zabudni, jediny slovansky jazyk kto to dabuje su Rusi(Kazakstan), ale to dabuju 2-3 ludia proste nič moc dabing, maš na vyber čitať anglicke titulky s autentickym zvukom, alebo bez autentickeho zvuku a v Ruštine.
Tak že nejake AI čo by to predabovalo s azijštini na niečo s europskeho jazyka, by bolo užasne.
AI nam vo vela veciach ulahči život, ale da sa aj zneužiť, kym len na porno tak pohoda ale ked nam začnu škodiť či napadať učty, to bude iny pruser.
potooczech [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2023-11-28 21:38:11

A teď si vemte, že by vám ta AI nejenom nadabovala nějaký existující film/seriál. Ale že byste si zvolil seznam požadavků, navolil herce podle sebe, navolil prostředí a klidně i ten jazyk a AI by vám v podstatě na přání ten film/seriál vygenerovala a klidně pokaždé jiný a unikátní. Tohle bude na jednu stranu postrach nových herců a na druhou stranu sen zavedených herců. Ti zavedení budou jen prodávat svou postavu, svůj hlas (jako to už třeba udělal hlas Darth Vadera James Earl Jones, který prodal svůj hlas studiu Disney) a budou inkasovat za jeho využití. A noví herci to budou mít dost těžké se prosadit a budou si muset máknout vedle konkurence v podobě neunavitelné AI. Ten výkon pro tohle potřebný a finančně dostupný pro domácnost tu může být během 20 let.
aDDmin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2023-11-28 11:45:28
avatar
to už existuje, placená verze zvládne skvěle udělat češtinu do angličtiny.
Imhotep [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2023-11-28 14:36:12

Pokud aplikuji Murphyho zakon na lidi a jejich ciny. Vysledek mi vychazi pokazde stejny. Problem jsou samotni lide. Holt jaky pan, takovy kram
Dreip [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2023-11-28 15:05:25

Neviděl bych to tak černě, spíše naopak. Lidé se tak díky tomu naučí spíše věřit ničemu než všemu.. a tak si začnou věci ověřovat a konečně si také vytvářet vlastní názory.
Osobně tento boom AI vítám, pokud se to správně uchopí mohlo by to opravdu výrazně pomoci zrychlit a ulehčit vývoj v tolika oblastech že si to dnes ani neumíme představit a posunout společnost úplně na nový level.
snajprik [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2023-11-28 18:51:00

AI je tu už 20 rokov a jeho využitie je skôr na otupenie ludi ako na zlepšenie života
Dnes mame 100x vykonejšie mobili ako pred 20 rokmi, mame 100x vykonejšie počitače ako pred 20 rokmi, či 100x rychlejši internet a vieme sa dostať 100x rychlejšie k informaciam.
ale že by sa man žilo aspoň 2x lepšie sa povedať neda...
Pred vyše 50 rokmi sme poslali auto na mesiac či sondy mimo slnečnu sustavu, dnes? mame problem dostať človeka vôbec na obežnu drahu zeme...
potooczech [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2023-11-28 21:26:34

My nemáme problém poslat technologii nebo člověka kamkoli. Chcete člověka na Mars? Není problém po stránce technologií. Jediný skutečný problém je, kdo vám to zaplatí? Kdo vám dá těch 150-200 miliard dolarů, abyste si doletěl na Mars a postavil tam malou jurtu, kde dožijete?
Na Měsíc dostali 12 lidí. Ti první dva byli hrdinové, těch 10 dalších kromě fandů astronomie a astronautiky nikdo nezná a nikoho nezajímají. To je realita, veřejnost ztratila zájem, ochota investovat rychle opadla. A tak se s tím skončilo, žádné základy na Měsíci, veřejnost o ně nestála. Bylo to jen drahé.
Máme ale díky tomu technologie a proto necestují lidé, ale cestují samotné technologie, protože je to levné a protože automat na Marsu může fungovat několik let a celá mise stojí míň, jak jeden start raketoplánu.
A co se týká kvality života. Pamatuju dobu svých studií na VŠ po roce 2001. Jaký to byl jenom porod v té době mít někde rychlý internet a rychlý znamenalo 8Mbit pojítko sdílené pro celou kolej. Zkuste si zjistit, za kolik se tehdy telefonovalo, dneska si s neomezeným tarifem jezdíte po celé Evropě a nejen, že voláte a datujete, ale tím telefonem vše zaplatíte, bezkontaktně, bezhotovostně, v jakékoli měně. Vyrazíte na několik dnů do Londýna a kromě pasu vám stačí jenom ten telefon, nemusíte vzít do ruky jedinou libru, nepotřebujete nikde kupovat jízdenku nebo vstupenku, vše přes mobil se sim od operátora z ČR. A když si vezmu, že mam aktuálně od T-Mobile neomezený tarif s neomezenými daty (ano, po FUP je rychlost omezena na 10Mbit/s) za celých 351Kč s DPH a není to ani firemní tarif, ale vymámil jsem jej z nich sám, tak to máte doslova za hubičku. Dovedete si jenom představit, jak se jenom cestovalo autem kolem roku 2000? Taková jízda po velkoměstě v zahraničí bez navigace byla fakt super.
Kvalita života a způsob života se neskutečně změnil. Stačí pokud člověk pamatuje život v 80. letech, pak 90. letech a jak se měnit svět s rozmachem internetu, konektivity a mobilních sítí. Ta změna je neskutečná a život zcela jiný.
AI samozřejmě změní svět a bude ideální pro hloupé nebo líné lidi, protože svým přirozeným jazykem se jí zeptají a ona jim odpoví. Problém je, že ona ne vždy odpoví správně, umí si vymýšlet, pokud správnou odpověď nezná a je otázka, co je správná odpověď. Protože ChatGPT je závislá na informacích z internetu, kdy internet je doslova plný dezinformací. A pokud se bude dále učit dle informací na internetu, které tam budou dávat lidé, kteří ty informace sami získali od AI, která jim ale odpovídala na základě modelu obsahujícího i haldu dezinformací, tak zákonitě jak ti lidé, tak ta AI bude víc a víc hloupnout. Inteligentní člověk se tak stejně bude muset obejít i bez ní a informace si vyhledat z důvěryhodných zdrojů.
jirka64 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2023-11-29 04:26:44

Jasně a nejlepší na tom jsou miliony blbců s vlastním názorem.
caleb [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2023-11-28 20:10:18

Taky bych to nevidel tak cerne, zkratka AI se bude muset nejakym zpusobem regulovat, uzakonit, ukotvit, nebo zakazat. Stejne tak, jako je nelegalni ve spouste statu pouzivat sifrovani, ktere neobsahuje desifrovaci klic, stejne tak jako jsou zakazane VPNky, tak bude zakazane pouzivani AI. A tam kde to nebude zakazane, tak to bude regulovane zakonem, mozna...
Nerikam, ze se to nebude pouzivat, AI je rovoluce, ale bohuzel jeji rychlost uplatnovani a rozsirovani je az mrazive.
potooczech [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2023-11-28 21:33:00

Vy znáte nějaké šifrování, kde v obsahu uvádíte současně dešifrovací klíč? K čemu by takové šifrování bylo, když by kdokoli mohl data dešifrovat? Není snad smyslem šifrování, aby se k dešifrovanému obsahu dostal jen adresát?
caleb [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2023-11-29 10:42:20

Ano, logiku to nema, bohuzel to tak funguje, v UK chteji zakazat sifrovani uplne a minimalne Bitlocker by mel jit desifrovat pres admin rozhrani: Od verze 2107 můžete také získat obnovovací klíče nástroje BitLocker pro zařízení připojené k tenantovi z Centra pro správu Microsoft Intune.
potooczech [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2023-11-29 19:35:54

No tak to ale úplně normální, že klíče k Bitlockeru máte uložené v AD, jak jinak byste je v korporacích chtěl spravovat? A ano, už nyní to normálně funguje, že na žádost policie či jiných vyšetřovacích orgánů se data uživatele zpřístupní.
Jinak Bitlocker obecně není nic, co by se nedalo překonat. Dnes je to v podstatě jen nutný absolutní základ, protože PC s Win10 a Win11 vám jinak bez něj ovládne kdokoli během 3-4 minut.
Kdy nikdo dnes nemá kritické informace na svém koncovém zařízení. To zařízení se připojí do korporátní VPN, v rámci ní se napojí na nějaký jumpserver/terminál/PAWko a teprve přes něj přistupuje k systému s těmito daty. Ta data se k té stanici nikdy ani nepřiblíží. Takže i když se dostanete přes Bitlocker na té stanici, tak vám to k ničemu není. Tedy nemělo by být, pokud ta společnost je v souladu ZKB, VKB a ISO 27000, což je dnes standard pro slušnou společnost. Samozřejmě společností, které na to kašlou je u nás spousta, viz. ŘSD nebo většina našich bank, které dokázal potrápit i útok takových amatérů, jako jsou Noname_057 ... naprosto primitivní DoS útok a padli. Jako by neměli peníze na slušnou ISP pračku nebo pračku v Cloudu.
horst [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2023-11-28 20:24:40

bezpecna AI neni umela inteligence, ale umela demence
ender [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2023-11-28 20:44:04
avatar
Ja to vidim pozitívne. Posledných 10 rokov sa mi vo svete technológii strasne vlieklo. Pripadalo mi, že všetko už bolo vymyslené a iba sa veci vylepšujú. Príchod AI to zmenil a zrazu sa vývoj opäť rozbehol, co je super.
potooczech [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2023-11-28 21:02:36

AI je jenom nástroj. Sama o sobě nemá jak být nebezpečná. Tady ukazované deepfakes, deepnude a podobně není výtvor AI, ale záměrný výtvor člověka, který k tomu AI jako nástroj využil. A není to něco, k čemu by se využívata ChatGPT, ale je to jednoduchý program, který funguje na většině grafických karet.
AI umí pouze to, co ji naučíme a co budeme chtít, aby uměla. A pokud se podíváte na ChatGPT, tak umí pouze agregovat informace z internetu a ty interpretovat. Informace, které nemá, si klidně domyslí, i když to bude nesmysl. A pokud má k něčemu být, je třeba vymyslet mechanismus, aby se neučila jen podle informací na internetu. Protože tyto informace tam opět dávají lidé, velká část těch informací jsou jen polopravdy nebo nesmysly, protože těch je internet a sociální sítě oběcně plný.
Čili největší problém je, aby ta obecně dostupná AI ve formě ChatGPT postupem času nehloupla, protože se bude učit od lidí postujících nesmysly.
Jinak ve firemní sféře, především v obřím korporátu je to neocenitelný nástroj a velmi brzy bude integrována do každého korporátu, který používá nástroje od Microsoftu. Kdo má dnes MS Azure, tak během pár let bude mít od MS i jejich AI, tedy jejich verzi OpenAI. Taková je realita a je celkem jedno, na jaké pozici a kde bude pracovat Altman. U nás už j e to rozjeté a po pravdě, už aby to bylo, protože té práce, kterou to za nás udělá je opravdu dost. A co se týká hledání ve korporátní dokumentaci, už aby to bylo k dispozici
Pouze registrovaní uživatelé mohou přidat komentář!
 

Najdete nás na Facebooku

.... a také na Twitteru

RSS

DDWorld.cz

DDWorld - Blogy a videa

DDWorld - Magazín

Poslední příspěvky v diskuzích


Videa
S.T.A.L.K.E.R. 2 v nové ukázce
S.T.A.L.K.E.R. 2 v nové ukázceČtvrtek, 25 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 987x
Komentářů: 3
Manor Lords – hra jednoho vývojáře boří herní svět
Manor Lords – hra jednoho vývojáře boří herní světStředa, 24 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1491x
Komentářů: 1
Deadpool & Wolverine – očekávaný film v parádní ukázce
Deadpool & Wolverine – očekávaný film v parádní ukázceÚterý, 23 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Film
Spuštěno: 1110x
Komentářů: 0
Fallout seriál se dočká druhé řady. Zájem je i o hry.
Fallout seriál se dočká druhé řady. Zájem je i o hry.Pondělí, 22 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Film
Spuštěno: 1185x
Komentářů: 1
Unreal Engine 5.4 představuje další masivní vylepšení
Unreal Engine 5.4 představuje další masivní vylepšeníPátek, 19 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: PC a IT
Spuštěno: 3767x
Komentářů: 0
Česká 3 roky stará hra Vigor brzy na PC
Česká 3 roky stará hra Vigor brzy na PCStředa, 17 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1461x
Komentářů: 0