Ještě se nebojíte AI? Začněte. AI generovaná videa z textového zadání vypadají děsivě dobře! Tisk E-mail
Napsal Jan "DD" Stach   
Pátek, 16 únor 2024
altOpenAI demonstrovalo nový nástroj využívající AI. Model SORA tvoří videa z textového zadání!

 

 

 

AI generovaná videa nejsou novinka, ale doposud byly výsledky spíše abstraktním uměleckém dílem a nešlo o prakticky použitelnou věc. Společnost OpenAI, která stojí za ChatGPT, představila nový nástroj SORA, který dle vašeho textového zadání, vytvoří video v rozlišení 1920x1080 (zatím bez zvuku). A výsledek je ohromující! Připomínám, že celé video vytvořila a vygenerovala AI na základě textového zadání, nepoužila žádné lidmi připravené vytvořené záběry apod.:

Samozřejmě dokonalá stále nejsou. Ovšem ve srovnání s tím, kde byla AI generovaná videa ještě před rokem, je tohle monumentální multi-generační posun. Chyby jsou samozřejmě stále poznat, speciálně ruce dělají AI problémy. Vůbec drobné detaily mimo hlavní objekt jsou stále spíše abstraktní a divné, ovšem pokud jde o hlavní objekt, ten je dle zadání prakticky perfektní. A „práce“ s kamerou i prostředím je působivá.

S dalším tréninkem za další rok jsem si už prakticky jistý, že mnoho lidí nerozliší AI generované video od toho „skutečného“. Filmaři, střihači videí atd. tedy nebudou mít co žrát? Osobně si myslím, že to hlavní, co AI generovaný obsah přinese, bude obrovské množství balastu a nesmyslných videí a „odpadního obsahu“. AI „obsah“ doslova zahltí sociální sítě atd. Nepůjde o kvalitní obsah v žádném ohledu. Největším problémem bude prostě fakt, že nelze věřit tomu co vidíte, slyšíte nebo čtete. AI generované věci jsou plný lží a dezinformací s cílem prostě člověka zmást. Po textech tedy dorazí video, kdy SORA a podobné nástroje, které se časem rozšíří pro volné použití kohokoliv a kdekoliv. A bude masivním problémem pro současnou společnost, kde už nyní velká část lidí nedokáže rozlišovat fakta a realitu od lží a dezinformací vytvořenými lidmi. Ještě nedávno se dali podvodné texty i ty vytvořené AI snadno rozpoznat, ale je to stále těžší. Obrázkům už téměř nelze věřit, ty už AI zvládá skvěle.

Nyní se rychle učí generovat videa a ten roční posun je absolutně neuvěřitelný a rovnou děsivý. Je to jako byste jeden rok měli vynález koňského povozu a další rok vývoje jste představili rovnou nejnovější Oktávku. Opravdu si řada lidí neuvědomuje, jak AI generátory postupují vpřed a jaké škody nadělají na současné společnosti, se současným fungováním (anti)sociálních sítí, jejich záměrných bublin a absolutní neregulovanou volností šíření dezinformací všeho druhu. A ne, AI za to nemůže jako technologie. Problém je to, že AI bude cíleně používáno jako nástroj „hromadného ničení“. A je jedno jak „květinkové a mírové“ mají tvůrci těch AI nástrojů úmysly, protože je tu řada lidí, kteří ty nástroje chtějí využít jako zbraň v již probíhající přímé válce mezi svobodou, demokracií, právem pro všechny a právním pořádkem, a vším co je proti nim.

Pokud honem rychle nezavedeme velmi odlišná pravidla pro fungování sociálních sítí, podle kterých budou zodpovídat za uživatelský obsah a dezinformace, a rychle nebudou k dispozici také AI nástroje identifikující a potírající útočný AI obsah a nepřátelské AI nástroje, dopadne to pro celou lidskou demokratickou společnost hodně špatně. A přehlcení balastem bude náš nejmenší problém. AI je skutečně revolucí, ne proto, že by šlo o umělou inteligenci, tou skutečně není, ale o možnosti tohoto neuvěřitelně mocného jednoduše přístupného nástroje v rukou lidí, kteří by nikdy bez něj nebyli schopni dělat a tvořit to, co s jeho pomocí … vynález jménem atomová bomba je proti ničivému potenciálu AI generátorů a nástrojů, nebezpečná asi jako stříkací pistolka.

 

AUTOR: Jan "DD" Stach
Radši dělám věci pomaleji a pořádně, než rychle a špatně.

Starší články


Komentáře
Přidat Nový
Richelieu [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2024-02-20 06:47:02
avatar
Tak dobrý, vezmu knížku a nechám si ji s filmovat AI Na údajné desinformace nebudu mít čas, protože budu zahlcen něčím jiným, takže pohoda.
Rafan [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2024-02-20 07:21:56
avatar
Člověče, to je zajímavá myšlenka. Vygenerovat film dle románu je masakr. Otázka je, kolik by ta sranda stála.
Rafan [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2024-02-20 07:28:53
avatar
DD to si ale trochu protiřečíš. Když bude za pár let problém poznat zda je to dílo produktem AI a nebo ne, a přitom jich mohou běhat po netu desetitisíce, kdo bude financovat tu obrovskou armádu specialistů, kteří to budou posuzovat. Kdo bude odškodňovat ty, co byly těmito znalci poškozeni? To co navrhuješ je boj s větrnými mlýny.
HoCh [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2024-02-21 13:57:39

Tak to vygenerování filmu vložením románové predlohy by asi neklapalo. Aspoň zatím.

Ono to není úplně tak jak DD píše, ze je video vygenerované bez toho, aby byl dodán jediný obrázek. To nezadaní obrázku platí jen pokud jde o koncového uzivatele. Jinak bylo těch lidmi dodaných obrázků v podobě videí obrovská spousta.

A z jejich popisek byla, podle článku o této technologii, získaná informace o kontextu. A o tyto informace se zřejmě opira výběr vhodného základu ták, aby odpovídal obsahu i kontextu zjištěnému analyzou textu popisujícího požadavky uživatele na výsledek.

Hádám, ze "zfilmování" literární predlohy AI generatorem narazí na spoustu problemu. Udelat krátké video bez kontextu je jedna věc. Udelat rozsáhlé dílo, kde herci dělají přesně to, co je potřeba, je poněkud jiná káva. Na to předhození romanoveho textu stačit nebude.
Richelieu [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2024-02-21 06:53:10
avatar
Pohoda, naskládám si obrázky jako z filmu Weird Science (1985), kdo říkal, že to má generovat jen akční filmy
ender [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2024-02-20 17:42:43
avatar
Alebo každý vikend nová časť Terminátora s Arnoldom
Arkan [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2024-02-20 12:43:34
avatar
To im v tom OpenAI ako fakt nenapadlo povinne implementovať nejaký identifikátor/water-mark/whatever buď priamo ako súčasť "enginu" alebo na úrovni metadát aby čokoľvek čo z toho vylezie bolo takto možné jednoznačne identikovať ako "AI-generated" obsah ???
aDDmin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2024-02-20 12:51:04
avatar
a hned na to bude jiný AI nástroj, který ty vodoznaky bude odstraňovat
Trace4x10 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2024-02-25 19:06:18
avatar
A hned na to bude jiný nástroj, který bude blokovat nástroje na odstraňování
MACHINA [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] - AI + kapitalismus 2024-02-20 12:57:03
avatar
bude se muset změnit mnohem více, aby to pomohlo řekněme alespoň spodním 99% lidí. V kapitalismu to funguje totiž takto: např.
filmový průmysl:
Nepotřebujeme herce, nákladnou produkci atd. prostě ušetřeno 95% nákladů na film. A výsledek? Lístek pro diváka stále za 500kč za AI generovaný film, možná 450,- takže veškerá změna spočívá více peněz pro už tak bohaté.

běžné joby jako analytici, zaměstnanci TV, rádia, grafici, a takto bychom mohli pokračovat, cca 30%+ populace ve vyspělých zemích: hurá, nejsou potřeba, propustíme je všechny = ušetřené náklady. Koncové produkty firmy však zůstanou stejně drahé, zdanění AI by bylo "komunistické", takže kapitalisté řeknou jen suše "přirozený vývoj", stejně jako to říkají na každý krach na burze, na každou krizi které nikdy nezpůsobili lidé, ale banky, na konflikty, na chudobu atd.
Škoda, za nekapitalistických okolností bych se radoval z každého takového pokroku. Když vidím jakým způsobem používá technologie zneužívají diktátorské režimy jako Čína (sociální kredit, brány na dálnici co Vás fotí každých pársetmetrů atd.), tak kapitalistický způsob tzn. technologie pro zisky nejbohatších + likvidace střední třídy
je dle mého jen o něco málo méně obludný. To je bohužel vše a na oslavu není ani jedno
Imhotep [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2024-02-20 17:16:55

Zajima me vysledny produkt. Jak ho bylo dosazeno neni dulezite. Dle spokojenosti s produktem jsem ochotny akceptovat nejakou cenu. Brak bude porad brakem at ho vytvori lide, AI, cokoliv. Kvalitni produkce se zajimavym pribehem, co dava smysl, skvelym vizualem a zvukem, bude mit porad sve misto. Presto lide sleduji i braky. Nejake zdroje se spotrebuji vzdycky.
navy [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2024-02-21 10:27:28
avatar
Pro lidi, kteří věří kdejaké pitomosti, zatím stačilo udělat nějaké fake video obyčejné, nebo napsat lživý příběh, problém je, že se řady těchto lidí po videích od AI pravděpodobně rozrostou.
A protože profesionální fake videa šíří ti, co nechtějí svobodu a právní státy, většina ovlivněných zvolí ve svých zemích konec svobody a demokracie.
Kam to povede, toť otázka, lidé budou mnohem více vykořisťování bohatou vrstvou nedotknutelných, svobodná média přestanou existovat, většina lidí bude věřit víc lžím, než třeba tomu co vidí na vlastní oči.
Až budou všechny státy totalitní, tak lze předvídat, že se budou nenávidět a mezi sebou začnou válčit, což vyústí v likvidaci většiny populace na zemi.

Takový vývoj ovšem není nezbytně nutný, pokud si většina lidí uvědomí, že není žádné my a oni, ale jsme pouze my.
horst [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2024-02-21 22:36:43

tato úvaha je postavena na predpokladu, ze videt video znamena videt na vlastni oci.ai dostupna vsem je pak zarukou, ze staty ztrati monopol na vyrobu dezinformaci.
Trace4x10 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2024-02-22 08:15:53
avatar
Jediný stát, který se výrazněji angažuje ve výrobě dezinformací je Rusko. Ostatní státy jsou jen čučkaři.
petronias [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2024-02-24 12:25:03

největší nebezpečí vidím v tom, že velmi brzy se bude AI cvičit na datech od AI.
Tj. "nakresli běžícího koně" nebude nacvičeno na fotkách reálného běžícího koně, ale na tom, co ostatní AI považují za ztvárnění běžícího koně.
Pouze registrovaní uživatelé mohou přidat komentář!
 

Najdete nás na Facebooku

.... a také na Twitteru

RSS

DDWorld.cz

DDWorld - Blogy a videa

DDWorld - Magazín

Poslední příspěvky v diskuzích


Videa
S.T.A.L.K.E.R. 2 v nové ukázce
S.T.A.L.K.E.R. 2 v nové ukázceČtvrtek, 25 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 879x
Komentářů: 3
Manor Lords – hra jednoho vývojáře boří herní svět
Manor Lords – hra jednoho vývojáře boří herní světStředa, 24 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1448x
Komentářů: 1
Deadpool & Wolverine – očekávaný film v parádní ukázce
Deadpool & Wolverine – očekávaný film v parádní ukázceÚterý, 23 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Film
Spuštěno: 1098x
Komentářů: 0
Fallout seriál se dočká druhé řady. Zájem je i o hry.
Fallout seriál se dočká druhé řady. Zájem je i o hry.Pondělí, 22 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Film
Spuštěno: 1179x
Komentářů: 1
Unreal Engine 5.4 představuje další masivní vylepšení
Unreal Engine 5.4 představuje další masivní vylepšeníPátek, 19 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: PC a IT
Spuštěno: 3760x
Komentářů: 0
Česká 3 roky stará hra Vigor brzy na PC
Česká 3 roky stará hra Vigor brzy na PCStředa, 17 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1457x
Komentářů: 0