Evropská komise – integrace IE ve Windows není v pořádku! Tisk E-mail
Napsal Jan "DD" Stach   
Pondělí, 19 leden 2009
altDalší kolo souboje EU vs Microsoft se rozjíždí. Tentokrát byla iniciátorem firma stojící za vývojem prohlížeče OPERA.

 

 

  Opera se na konci roku 2007 obrátila na EK s tím, aby prošetřila integraci IE do Windows. Před pár dny se EK konečně vyjádřila a to v neprospěch společnosti Microsoft, což ostatně není žádným překvapením. Řekněme si na rovinu, že při postavení společnosti Microsoft a její zcela výsadní pozici na poli OS, se nedá o nějaké konkurenci příliš mluvit. Tím je samozřejmě trnem v oku EK EU, která si na volném trhu a volné hospodářské soutěži zakládá. Je to pro nás sice fajn, na jednu stranu, Microsoft svou pozici získal legálně. Je tak i obětí svého úspěchu - na druhou stranu rozhodně není pro zákazníky situace dobrá a Microsoft je zkrátka pod drobnohledem a s EK je dlouhodobě na nože.

  Ke sporu o IE se EK vyjádřila ve smyslu, že integrace IE do Windows vážně narušuje hospodářskou soutěž a ostatní prohlížeče nemají rovné podmínky. V tomto stavu to prý porušuje předpisi a nařízení EU. Na to Microsoft odpověděl, že vše je v souladu se zákony a předpisy a blíže se k výhradám vyjádří do dvou měsíců po řádném prostudování.

 Pozn. by DD:

  Řeknu to asi takhle. Pozice Microsoftu je nezpochybnitelná, pro zákazníka rozhodně není situace nijak zvlášť dobrá a konkurence a pravděpodobně i vývoj pozicí Microsoftu rozhodně trpí. Jenže nesouhlasím s tím, že integrace IE, či Windows Media playeru, či čehokoliv jiného, je nějakým porušením zákonů a předpisů. Jsou to vlastní programy MS, integrované ve vlastním OS MS, který normálně prodává. Nikdo přeci nikomu nebrání, aby udělal lepší OS, s lepšími integrovanými aplikacemi a dával ho klidně zadarmo. Kecat ale někomu co má a nemá obsahovat jeho produkt za funkce a vybavení, to mi přijde uhozené. To je jako by si třeba NVIDIA/ATI stěžovala na ATI/NVIDIA, že ATI/NVIDIA nechce osazovat NVIDIA/ATI čipy na své karty. Nebo by přišel třeba Mercedes se stížností, že BMW nechce do svých vozů montovat jeho řídící jednotky, nebo rovnou celé motory. Vždyť to vlastně brání konkurenci. Ne, žalobu OPERY a rozhodnutí EK vnímám jako facku zdravému rozumu - jak dokázal na poli prohlížečů FireFox, i proti IE se dá úspěšně bojovat a když se chce, všechno jde.

Zdroj: DDWorld

AUTOR: Jan "DD" Stach
Radši dělám věci pomaleji a pořádně, než rychle a špatně.

Starší články


Komentáře
Přidat Nový
c.Data [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-01-19 06:02:35
avatar
Když se nad tím zamyslím tak máš pravdu DD. Mimo jiné taky jak by člověk stáhnul Firefox bez IE??
Bennie [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-01-19 12:13:36
avatar
Co třeba FTP? nebo P2P/torrent? Případně přinést do kompu na USB/CD?

EDIT: nebo co třeba Windows Update? ))) Ale to zase narážíme na ten Vendor-Lock-In že Zajímavé, že repozitáře u linuxu tenhle problém nemají
Centurion1973 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-01-19 13:34:16
avatar
no vetsina llidi (tak 90%) by to nedokazala.....

MS by mel pred ty byrokraty dat PC s nainstalovanejma Win a bez IE ani jakehokoliv jineho programu a rict jim at zkusej jit na internet to by byla sranda......
bumr [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-01-19 17:14:43
avatar
z toho co vypisujes snad jedine FTP , protoze nejaky ten p2p , pripadne torrent client (program) by sis stejne nejdriv musel stahnout z netu...
Mizu165 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-01-19 07:02:31

Suhlasim s DD. Ak to takto pojde dalej, tak zakazu integrovat windows explorer, ved ma urcite vacsie zastupenie ako salamander alebo total commander
Krayzie [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-01-19 07:43:13

Suhlas s DD, toto uz naozaj zachadza daleko. Ked ho odstrania, tak ako sa dostanem k alternative? (je tu moznost niecoho ako prvotne nastavenie vyhladavaca v IE, teda ze WIN by sa opytal aky prehliadac chcem a ten automaticky stiahol, ale je to aj tak riadna blbost.
A co Apple? Ten integruje vsetko a este k tomu doslova blokuje alternativy, vid (sh)i(t)Phone.
Nikto predsa nenuti nikoho zakupit si WIN, ked ho niekto nechce, lebo mu vadi politika MS, nech ide ku konkurencii (napr. Apple alebo Linux). Mne vadi politika Apple a preto sa v mojej domacnosti ziadne Apple zariadenie nemoze objavit, ale je mi uplne jedno, co Apple do OS integruje a co nie.
Osobne mi viac ako integrovany IE (ktory vyuzivam iba na spec. ulohy) vadi viac neintegrovanych zakladnych veci ako kodeky a filtre (komunita ma toho v MediaFoundation velmi malo). Napr. Win 7 Beta, konecne ma nativnu podporu H.264, ale nema podporu mkv (toto az tak netrapi, lebo nie je problem zmenit kontainer na m2ts) ani titulkov. Toto su podla mna zakl. veci, ktory by OS, ktory si kupim mal splnat.
Bennie [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-01-19 08:38:13
avatar
Naprosto s DD nesouhlasím.

Je třeba velmi striktně rozlišovat nezbytné části systému, bez kterých nefunguje a příslušenství, které k samotné funkci není potřeba. Srovnání s řídící jednotkou u BMW je úplně mimo, srovnávej to raději s ozdobnými lištami na dveřích, elektrickým ovládáním zrcátek nebo ostřikovačem předních světlometů

Pokud bude možnost koupit Windows osekané bez těchto programů, pak to není protizákonné, ale to možné není.

Ale takto je to přesně to, čemu se říká vázané obchody a to je velmi tvrdě trestané. "Prodáme Vám naše Windows, ale musíte si s tím koupit i náš explorer a náš media player atd."

Fajn, ale já chci operační systém a nechci nějaký explorer a nechci nějaký media player, a chci logicky aby mi naúčtovali jen operační systém a ne tyhle srandy navíc.

Je to stejné jako byste šli pro auto a bylo Vám řečeno, že ano, to auto(navíc jedinou značku, která je na trhu), Vám prodáme, ale musíte si k tomu vzít i drahý přívěsný vozík stejné značky, "rakev" na střechu a zaplatit si odtahovku předem u námi určeného smluvního partnera na 10 let dopředu.

c.Data: no to je přece problém toho uživatele ne ?)) Má možnost volby. Nemusím mít přece na tom konkrétním počítači IE abych si na něj instaloval Firefox ) Není to tak dávno co většina počítačů nebyla online a taky to fungovalo Kdo si chce připlatit za pohodlí, příplatí si za IE, kdo nechce, přinese si firefox třeba z vedlejšího počítače na klíčence.
Krayzie [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-01-19 09:09:35

To by si nebol ty, keby si aspon z principu nesuhlasil.
Preco Apple moze dodavat Safari a iTunes? Preco nedava moznost vyberu? Preco nemozes kupit HW apple bez OS apple? Preco nemozes kupit OS apple bez HW a nainstalovat ho na iny HW? Ci preto, ze maju X% je to nieco ine?
Cele je to proste blbost, na WIN je dana cena, bodka, chces nieco ine, nekupuj WIN, chces alternativy, doinstaluj si, nevidim na tom absolutne nic zle.
ThomasBlue [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-01-19 09:26:12

Tentokrát s tebou musím nesouhlasit a plně souhlasit s DD. Do toho co Microsoft přibaluje ke svému produktu mu nemá nikdo co kecat a už vůbec ne nějaký úředník. A je úplně jedno jestli je to nezbytná součást systému nebo není.
MAUS [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] - souhlas 2009-01-19 22:13:45
avatar
Taky souhlasím! každý výrobce čehokoliv nabaluje na své základní produkty další produkty, které přidává "ZDARMA"
yesi [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-01-19 10:17:28
avatar
Bennie, to co tu vypotil je idiotina tyzdna.
Windows je produkt MS!! Comu na tejto vete nerozumies?! MS vynalozil k jeho vyvoju nemale peniaze a ty ides tvrdit, ze posrata EK (ktora by sa aj tak mala starat len o vlastnu rit a nie miesat sa do americkych zalezitosti) a Opera maju pravdu a budu MS diktovat, co ma a co nema vydat na poli vlastnych vyrobkoch?! Daj si preliecit mozog!
Bennie [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-01-19 11:19:17
avatar
Pánové musím Vás zklamat, jakkoliv se Vám to nelíbí, tak takhle jsou antimonopolní zákony nastavené. Chápu, že se Vám to nemusí líbit, ale asi mi budete muset věřit, protože zrovna tohle je mmj. moje parketa.

Všechno to co říkáte by byla pravda, kdyby neměl Microsoft velmi výrazné dominantní postavení na trhu.

Dokud má firma pod cca 30 procent, tak jí do toho nikdo nekecá, jakmile má přes cca 30 procent (záleží jak v které zemi), tak to co doposud bylo legální najednou přestává být legální.

A v tom je ten rozdíl mezi Apple, který to dělat může a MS, který to prostě dělat takhle nemůže. Intel má s tímhle také pořád problémy, proto si AMD pěstuje, aby měl aspoň nějakou výmluvu.

Krayzie: nesouhlasím, když k tomu mám důvod, nedělej to osobní.

ThomasBlue: bohužel už vice než 100 let si vlády na celém světě myslí opak.. viz tzv. Sherman´s Act v USA. MS je už asi 10 let těsně před rozdělením a bojuje a bojuje.

Yesi: možná tě to překvapí, ale ta EK to dělá hlavně kvůli takovým uživatelům jako jsi ty, kteří tomu nerozumí a nechávají se okrádat. Já osobně bych si Windows OEM Core edition za 999,- místo Ultimate za nějakých 5000,- na svůj komp rád nainstaloval, kdyby existovala.
Neznámý  2009-01-19 11:13:56

Zdar Bennie, no jak, a to jak, byl nízko, Americké $, tak, a to tak, jsem, uvažoval, že a to že, si ten, Operační systém Microsoft WINDOWS Vista Ultimate SP1, asi nějaká verze CZ, jak, byl, v Krabici, asi a to, asi tak, za 5 000 Kč vč. DPH, tak, jsem, uvažoval že si ho koupím, ta cena, asi tak, těch 5 000 Kč vč. DPH, za ten, Operační systém Microsoft WINDOWS Vista Ultimate SP1, asi nějaká verze CZ, bez toho, abych musel, Firmě Microsoft, hlásit, že jsem, si koupil, nový HarrDisk, tak, to mi ta, cena, přijde, a to, přijde, no spíš, přišla, docela dobrá, teď, a to teď, zas, nevím, no, 7 000 Kč vč. DPH, za asi tak, ten, Operační systém Microsoft WINDOWS Vista Ultimate SP1, asi nějaká verze CZ, v Krabici, se mi, a to se, mi zase, už zdá teď, docela, vysoká, tedy, abych tak, řekl, prostě no!
Kal_Kal [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-01-19 11:27:10
avatar
A co když na to kouknu jinak?
Koupim si WIN za 5000 a tomu se mi nainstalují volně stažitelné programy, které jsou zdarma od dané společnopsti.
Aspoň já jsem teda za IE7 nedal ani korunu a volně si je stáhnul z netu.
To samé platí s WMP. Ty si za novou verzi někdy něco platil?

Spíš bych to řešil přidánim možnosti výběru do instalace zda chci instalovat nebo ne.

Dalším problémem je integrace File Exploreru a Internet Exploreru do jediné aplikace. Jako výrobce mohu tvrdit, že se jedná o jednu ze stěžejních aplikací systému, což je pravda. To že umí prohlížet jak soubory tak web je už druhá věc. Konkurence může udělat přece to samé.
Bennie [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-01-19 12:47:56
avatar
Ale problém není v samotném faktu integrace, problém je v ceně, která obsahuje i to, co třeba nechceš, ale i když to technicky lze oddělit, ty to nemůžeš z rozhodnutí MS odmítnou aniž bys neodmítl celý systém.

Samozřejmě Operu nejvíc trápí samotný fakt integrace, ale koncové zákazníky antimonopolní zákony chrání kvůli ceně. Opera se na tom jenom tak trochu veze, protože chování MS podle EK poškozuje jak koncové zákazníky (protože z nich tahá prachy za něco u čeho si nemohou vybrat), ale i Operu, protože jí díky Vendor-Locku zamyká sektor trhu, kde by mohla profitovat. Tím si MS chrání další trhy a vylučuje z nich konkurenci.

Kdyby MS dal na výběr mezi Windows "Core" edition a obohacenými edicemi, tak si spousta (troufám si říct většina) zákazníků koupí Core edition a doinstaluje si free alternativy. Kdo by si připlácel třeba 200-300 za WMP či IE7, když by si mohl stáhnout FF či WinAmp?

On to na oko dělá.. ale rozdíly třeba mezi HOME a PRO edicemi u XP byly minimální. Stejně tak je to teď u Vist.
MiKE.p [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-01-19 14:37:11

Všechny tyto soudy mají jediný cíl. Obohatit se na úkor velké firmy, která je schopna platit miliardy za nesmyslná obvinění.

Za WMP a IE přeci neplatíme (jak už tu padlo), jsou ke stažení pro všechny zdarma. Když s Vistama přišel WMP11 platil snad někdo za jeho instalaci na starší windows? Ne! Tudíž jsou tyhle programy volně stažitelné a bezplatné. A to že je MS ihned přidá do svého operačního systému je pro zákazníky plus a nikoliv minus. Chtěl bych vidět kolik lidí by řvalo kdyby ve Win7 nebylo v čem přehrát hudbu, video, otevřít dokument, stránku...

Nehledě na to, že pokud by byla "Core edice", levnější by byla max. o pár set korun.

Hlavní argument je také ten, že MS nijak nebrání v instalaci konkurenčních programů, takže o nějakém znevýhodňovaní ostatních nemůže být řeč.

Když už jsme u porovnávání z jiných odvětví, dal bych lepší příklad. Budou ostatní výrobci telefonů soudit nokii za to, že předinstalovává do telefonů vlastní hudební přehrávač?

Ale chápu firmy a orgány EU, co MS žalují. Kdo by si nechtěl bezdůvodně namastit kapsu.
Silas15 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-01-19 17:34:12

co kdyby MS na krabici nalepil nálepku, že si k zakoupenému systému získávám zároveň ZDARMA nárok na používání IE, WMP, aj. Do instalace by přibila nabídka s se zatžítkem "Doinstalovat dopňky atp" to by asi právníci museli vyřešit. a bylo by to ne? ve smlouve smlouvě by bylo, že kupuju pouze win a vše ostatní sou zdarma bonusy pro legální uživatele ne?
Bennie [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-01-19 18:03:44
avatar
Bohužel není podstatné jak se to nazve, ale o co kráčí.

A co když ty bonusy zdarma prostě nechci? ) O to kráčí, ono nejde ty "bonusy zdarma" jak ty říkáš nebrat ))) Takže nejsou zdarma, ale jsou v ceně. A ty nemá možnost to nevzít bez těch "bonusů" za které ve skutečnosti tedy platíš.
Silas15 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-01-19 18:32:15

proto sem psal, že by v instalaci byla možnost neinstalovat ty věci, ale stejně si myslím, že drtivá vetšina lidí by si IE stejně hned nainstalovala i kdyby jen pro to aby ho mohla po instalaci zapnout a stáhnout FF.

no a pak si ještě myslím, že až se MS na EK na*ere, tak MS opravdu bude prodávat pouze holej systém ale za tu samou cenu, nebo vyšší než je teď (kompenzace pokut který pravidelně dostává). a zase mi uživatelé budeme nadávat, že windowsy sou dražší než v USA, tak že kdo na tom bude nakonec bitej uživatelé a nebo MS kterej si dřív nepo později ty prachy od nás vytáhne?

nakonec to dopadne jako s widows XP N zajímalo by mě kolik procent z celkovýho prodeje tvořili, a kolik techdel verzí nainstalovali OEM výrobci

a ještě jedna věc, budou v buducnu žálováni výrobci NB který od začátlku tlačej programy 3tích stran? jako Yahoo! nebo Google? nebo pokud budou mít předinstalovaný Acrobat Reader? podle zdravýho rozumu je podle mě to pěkná blbost.
xJirikx [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-01-19 18:17:45
avatar
tak to mi vysvětli jak mě ochránili tím, že tam nejsou předinstalovaný volný programy který pokud nechci vůbec nemusim použít Co je na tom monopolního to teda nepochopim asi nikdy, ale v EU je takovej bordel, že tohle je ještě pohodička Jo a neni protiprávní náhodou i průzkumník, vždyť přece je spousta firem co dělá vyhledávací programy... Tohle je prostě stejná kravina jako když platili odškodný a novej karavan blbcovi co si dal na dálnici tempomat a šel si dozadu uvařit kafe
yesi [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-01-19 20:37:51
avatar
Bennie, presvedcil si ma. Mas pravdu, sry
Ttxman [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-01-19 18:48:08

Kalkulačka, malování, notepad, wordpad, záznam zvuku...
Když to dotáhneš kousek dál tak i explorer,(ne IE, proste jenom to uživatelský rozhraní), systémové utilitky v ovladacích panelech atd. Pokud bych chtěl jít opravdu až do krajnosti tak windows obsahuje i základní komponenty pro programování (zadavácí řádek, strom...), a pokud budu pokračovat ještě hloub tak tam je i GDI a GDI+, přez které se kreslí na obrazovku. (a nahradit jdou taky, viz právě přidání GDI+ třeba do win 98 )

Všechno je jenom program, popřípadě knihovna co jede na jádře windows a dá se nahradit produkty třetích stran.

IE tě nidko nenutí používat, dokonce si ho ani nemusíš kupovat, jelikož je u windows zdarma (nebo stejně zdarma jako všechno co sem napsal nahoře). Pokud Microsoft někdy vydá windows bez IE, WMP atd tak na 100% bude za stejnou cenu. (nebo že by Microsoft prodával akční balíček Windows+IE+WMP za zvýhodněnou cenu?? )

Microsoftu stačí přidat možnost tyhle programy odinstalovat (nebo neinstalovat) a bude mít klid. (a nebo taky ne, protože najednou bez IE nepojede třeba Steam, bez WMP nepůjde spousta programům zvuk atd..)

Mimochodem používám Operu, a IE spouštím tak akorát abych si Operu mohl stáhnout, takže ho v žádným připadě nehájím

Edit:
Celá ta žaloba stejně určitě nebude o tom, že Microsoft přidává IE do windows. Ale spíš o tom, že IE v systému nelze plně nahradit jiným prohlížečem a to pravděpodobně kvůli využití nějakých nedokumentovaných funkcí, jako už to tady vlastně jednou bylo..
ljelinek [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] - DD, 2009-01-19 10:01:19
avatar
tvuj komentar presne uhodil hrebik na hlavicku a nezbyva jen souhlasit. Ano, MS by mohl udelat nektere doplnkove komponenty systemu volitene instalovatelne, ale proc IE? Jak DD podotkl, jine internetove prohlizece si nejak stahnout musim. A ze by MS melo davat na instalacni CD/DVDecko i software nekoho jineho? Proc by to mel delat? Ani kure zadarmo nehrabe!! Osobne pouzivam prave Operu, protoze je to podle meho nejlepsi prohlizec, ale IE me na disku vubec nijak nevadi, pri tech GBytech se par mega snadno ztrati.
JirkaH [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] - OS a další programy 2009-01-19 10:05:01

S DD nesouhlasím. M$ může ke svému OS přidávat co chce, to asi ano, ale uživatel by měl mít možnost již při instalaci zvolit, co chce nainstalovat a co ne. Konec konců, kupuje si operační systém. A co nechce, to nemá na disku co dělat, tím méně, aby docházelo k problémům s chodem jiných programů. Velmi těsná integrace čehokoliv do OS omezováním konkurence je. Tahanice kolem WMP a IE jsou špičky ledovce, obecné řešení je plná volba zákazníka. Snad na to EK časem přijde. Čím dříve, tím pro nás všechny lépe.
horst [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-01-19 10:13:43

Tak,nemám zájem instalovat tunu MS sraček který v životě nepožiju.
Gang [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] - Blbá nebo blbejší? 2009-01-19 10:46:15

Volba instalovat/neinstalovat by se vzkutku hodila, máš pravdu. Je to ale úplně jiný problém.
Mimo jiného, pokud MS by nabízel při instalaci volbu mezi svým a cizím SW, musel by vyžadovat po cizím SW přísné dodržování určitých pravidel. A musel by stanovit pravidla, kterým by měl sledovat ten cizí SW. A tak by měl o moc VĚTŠÍ moc v branží, než má teď. Politika EK je ještě blbejší, než se zdá, protože reálně sleduje úplně jiné cíle, než hlásá, a očividně, sama nechápe.
Neznámý  2009-01-19 11:18:29

To, by mně, zajímalo, na čem, a to na čem, si přehraješ, tak, nějak, v pohodě, a na-tivně, asi tak, to SACD, (Super Audio Cédé, to je, to Cédéčko, s tím, lepším zvukem, když a to když, na to, nebudeš, mít, třeba, přehrávač Windows Media Player 9, asi nějaká verze CZ, nebo, lepší, který a to který to snad, jako, jediný SOFTWARový přehrávač, a to jediný SOFTWARový přehrávač, v počítačích, snad, jediný a to jediný, Nativně, umí, to by mně, tedy, zajímalo, tedy, abych tak, řekl, prostě no!
yesi [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-01-19 10:19:37
avatar
Moze doinstalovat. A bodka. A ak sa mu nepaci integrovany Explorer, fajn, mozno ho uspokoji tucniak
Krayzie [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-01-19 10:37:11

A kto koho nuti instalovat WIN? Ked sa niekomu nepaci, co WIN obsahuje, moze si bud sa zvolit alternativu a tu si doinstalovat alebo prejde ku konkurencii, nie?
A preco su taketo, ba ovela horsie praktiky (dokonca zakaz vyvijania 3rd party prehliadacov pre iPhone a iPod) u Apple tolerovane? Vysvetli mi to niekto?
bumr [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-01-19 22:16:12
avatar
Tak nevybereš si sice co chceš a nechceš nainstalovat hned při instalaci (jako to bylo u win 98 ) , ale můžeš si to co nechceš odinstalovat po dokončení instalace winu (jestliže se bavíme o WinXP)... (to je i pro horsta ^ )
Gang [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-01-19 10:39:49

Ahoj DD. Souhlasím s Tebou a chci Tě pochválit - poslední týden máš dobře promyšlené članky. Jen tak dál!
Uxmal [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-01-19 11:14:29
avatar
Ja súhlasím s Benniem, relevantné je to čo je v zákonoch (a teda aj jednanie EK), a nie to čo si ľudia myslia že je správne/morálne/optimálne. Na to tie právne predpisy tu sú, aby jasne vymedzili čo, ako, kedy a kým.
Bennie [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-01-19 11:25:46
avatar
Nejde o to, že je to v předpisech, jde o to, že to má za cíl chránit zákazníky přes diktátem podmínek dominantního subjektu na trhu.

Prostě jakmile někdo získá dominantní, nedejbože monopolní postavení, přestává pro něj rozhodnutím státu a pouze v zájmu jeho zákazníků platit princip nabídky a poptávky tam, kde by to bylo na újmu zákazníkům.

Přijde mi komické, že se Vám to tak moc nelíbí, když je to to samé, jako kdyby Vám zítra v prodejně řekli, že kašlou na nějakou dvouletou záruku Důvod je ten, že když Vám to řeknou v prodejně, tak jim to hodíte na hlavu a jdete jinam. Ptám se tedy, kam půjdete, když hodíte MS na hlavu Wokna? ) Většina nikam a důvodem je brutální Vendor-Lock-In ve všem, co MS dělá, MS DX10 je toho zářným příkladem, to už není jenom Vendor-Lock-In, ale dokonce Version-Lock-In.
Uxmal [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-01-19 11:33:13
avatar
Ja ťa chápem, asi som nenapísal práve najlepšie ale pravda je že tá zákonná úprava má svoje dôvody (t.j. tie ktoré si vymenoval), jednoducho dianie na trhu kde funguje konkurencia a kde panuje dominancia/monopol jedného subjektu je veľmi ťažko porovnateľné. Proste samotný fakt že sa niekto do tohto postavenia dopracoval zákonnou cestou ešte neznamená, že si môže robiť čo chce (ohľadom svojich produktov).
Oobist [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-01-19 11:56:14
avatar
presne tak .. nemam casto rovnaky nazor ako benie ale v tomto musim muhlasit

nejde len o tom ze sa MS stava monopolom .. ide skor o to ze si z nas postupne buduje zavislakov a kedze clovek je lenivy od prirody akakolvek zmena strasne boli

predstavte si situaciu o 10-15 rokov ked MS ako monopol na trhu znemozni vo svojom OS instalaciu akehokolvek produktu ineho vyrobcu ... ako monopol si to bude moct dovolit a navyse za ten cas bude mat na kazdy produkt svoju alternativu ... takze budeme vsetci zavisli na MS a jeho produktoch

takze pre nas zakaznikov je najhorsia vec monopol pretoze nemame moznost volby

ako priklad:
- prides do pekarne a pytas si chlieb
- ano mame tento vola sa IE
- ale ja mam nan alergiu
- to nas nezaujima
Krayzie [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-01-19 12:13:31

V pripade, ze sa alternativy zacnu blokovat na strane vyrobcu, tak nie je o com, treba zakrocit, ale nic takeho sa nedeje (na rozdiel od Apple, ktory vsetci veselo ignoruju a pritom jeho podiel rastie na rozdiel od WIN, ktoreho podiel klesa).
Centurion1973 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-01-19 13:39:20
avatar
MS nikomu nebrani nainstalovat si neco jineho .....
Krayzie [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-01-19 12:09:57

Neviem, vendor-lock by ma trapil, keby MS nedovoloval vyvijat aplikacie pre WIN a to sa nedeje (narozdiel od Apple). Na jednej strane mas pravdu, keby bola k dispozicii orezana edicia WIN, problem by bol vyrieseny. Lenze aj keby bola, dopadlo by to tak ako s ediciou WIN bez WMP, teda nebol by zaujem a to preto lebo by sa to neoplatilo kupit (cenu uz EK diktovat nemoze, a core edicia by mozno bola o 200-300 lacnejsia).
Ako hovorim, co brani ostatnym vyvinut OS a presadit ho na trhu? Co brani Opere dohodnut sa s vyrobcami HW a napr. do NB dodavat svoj prehliadac? Vsak toto vsetko normalne funguje (na NB je pribaleneho straasne vela balastu a vzdy po kupe noveho NB stravim min. hodinu cistenim systemu a tvorbou imagu disku).
Kyby MS zacal blokovat WIN iba na urcity HW, potom by sa jednalo o neferovu sutaz, takto sa ale podla mna nic nedeje.
Ako spominal DD, Opere sa nedari presadit, tak zacina pouzivat nie uplne fer praktiky a to je len dalsi dovod, preco ja Operu pouzivat nezacnem.
Uxmal [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-01-19 12:22:03
avatar
Za to MS koná zásadne fér : ) Pýtať za OS 3-6 tisíc? Či to je dôsledok VYužívania alebo ZNEužívania dominantného postavenia je hádam jasné (VY?lol?).
Krayzie [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-01-19 12:34:45

Ale nikto tu nehovori o cene. Aj ja by som bol zato, aby bol WIN lacnejsi, ale nie je, takze mam zopar moznosti:
1. Prijat cenu a nic neriesit.
2. Ist k platenej konkurencii (40K za podpriemerny HW s OS).
3. Ist k free konkurencii.
4. Nepouzivat PC (narozdiel od vyssie spomenuteho prikladu o pekarni, bez OS WIN nikto od hladu nezomrie).

Cize vsetko je to stale o volbe, nikto nikomu WIN nenuti. Bol som za to, aby MS prijal otvorene standardy (kedze je monopol), ale tuto nebidim s monopolom ziadnu suvislost, lebo alternativa je bezne dostupna (ci uz pouzivanie OS WIN s 3rd party aplikaciami, alebo alternativny OS).
Uxmal [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-01-19 13:21:51
avatar
A podľa teba sa dá za férové konanie považovať ak chcem len čisto OS bez ostatného "príslušenstva" a MS ma milo pošle do prdele s tým že buď všetko alebo nič, resp. prejdite ku konkurencii (aj keď vedia že tá je nič-moc pre obyčajného užívateľa). Naozaj si neviem predstaviť čo by som robil keby že mi v autopredajni ponúknu Fábiu za skvelú cenu 500 000 (samozrejme s 10 airbagmi, z ktorých polovica je zbytočná, klimatizáciou, koženými poťahmi, sexy hliníkovými diskami atď.), a na otázku čo tak Fábia za 300 000 bez niektorých/všetkých tých (pre mňa zbytočných) prídavkov mi predajca povie sorry, ale môžte ísť tu vedľa ku konkurencii (lada ...). A vieš prečo to takto ako som to popísal nie je v automobilovom priemysle? Lebo tam funguje konkurencia ... a práve PRETO treba takto obmedzovať Microsoft, aby si v dlhodobom horizonte z ľudí nespravil poslušné stádo a nezaistil si neohrozenie zo strany konkurencie, jednoducho kde niet konkurencie nemožno fungovanie trhu ponechať len na dominantný prvok, lebo to dopadne zle. Teda Microsoft na jednej strane nepočúva hlas dopytu, ale na druhej strane zo svojho dominantného postavenia v podstate bráni vzniku akejkoľvek relevantnej konkurencie ktorá by to (žiadané) na trh dodala. A nehovorte mi že to je blud ! Napr. len jedna z pák MS za všetky - jednoducho svojou obludnou ekonomickou silou dotlačí 3rd party výrobcov k tomu aby pracovali na aplikáciach kompatibilných len s windows. A nehovorte mi tiež že ani jedna firma z toho milióna čo ich je by nechcela kus podielu z tak výnosného obchodu ako je predaj OS ! Proste je to fakt, ktorý MS neprizná (bolo by to síce šľachetné, ale aj šialené) a ktorý ľudia nevidia/nechcú vidieť. Tak aký výber? Aká sloboda? Aká konkurencia? Linux nemá pre obyčajného "nooba" (95% ľudí) prakticky žiadny význam ...
Krayzie [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-01-19 13:22:13

Stale ti nerozumiem. Ponuka ti moznost okliesteneho OS Apple? Neponuka. Korporatne edicie linuxu teraz vynecham, bavime sa totiz hlavne o beznych useroch a platenom OS, teda WIN vs Mac OS.
Nejake veci si proste sucastou OS. Napr. Win 7 bude oproti Viste dost okliestena a suhlasim s tvrdenim, ze OS by mal byt iba OS bez dalsich zalezitosti. Moviemaker a pod. veci vazne nepotrebujem, ale napr. taka kalkulacka sa hodi a pouzivam ju casto. Ano suhlasim, ze by to mohli spravit ako distro linuxu s tym, ze ak chcem, mozem si stiahnut dodatocne aplikacie. Ale OS bez prehliadaca? To je na hlavu, nie?
Ako som pisal vyssie, to je taky problem pre Operu dohodnut sa napr. s Acerom a defaultne instalovat Operu aj s dalsim Acer balastom na NB? Preco toto moze robit Symantec alebo McAffee, preco sa ti nestazuju? Proste Opera tymto krokom klesla.
BTW, Fabiu ani zadarmo, konkerencia je totizto lepsia a lacnejsia a to je ta moznost volby, nikto ti tu Fabiu nenuti.
Uxmal [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-01-19 13:39:11
avatar
Fábia bola len modelová ukážka (: A k tvojej poslednej vete - vidíš, a nekúpil by si ju len a len kvôli (porovnateľnej !) konkurencii ! Čo keby že takúto možnosť nemáš? Spokojne by si používal Fábiu?
Išlo mi hlavne o to poukázať na neexistenciu konkurencie v zmysluplnom význame pre OS od MS. A práve preto je nutné aby príslušné orgány regulovali počínanie a možnosti MS a umožňovali iným subjektom vstup na trh za účelom jeho harmonizovania. Hovorím všeobecne, nie o kauze Opera. Tým že budú mať rovnaké podmienky ako MS čo sa týka prídavných aplikácii k OS, majú aj dobrý základ k vytvoreniu pozície (značka, povesť) z ktorej by si prípadne v budúcnosti mohli dovoliť ponúkať vlastný OS (viď google, myslím že sa dá celkom odôvodnene očakávať že v budúcnosti ponúknu aj OS)
Krayzie [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-01-19 14:06:38

Lenze uz odbocujes od temy. Ako som pisal, v principe suhlasim, ale tu sa jedna o odstranenie prehliadaca z OS a to je na hlavu postavene.
Su proste veci, ktore su v OS navyse a zbytocne (napr. WMP), ale prehliadac to rozhodne nie je a snad si nemyslite, ze WIN budu dodavat s operou alebo firefoxom

Podla vasej logiky sa ja teraz mozem obratit na sud, ze som kupil NB so softverom (McAffee, Power2Go, atd.), ktory nechcem a stravil som X minut/hodin ich odstranovanim a teda chcem odskodne?
Centurion1973 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-01-19 13:40:29
avatar
Apple za OS chce vyrazne vic nez MS tak nevim co skuhras - navic nikdo te nenuti si to kupovat.
Uxmal [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-01-19 13:43:42
avatar
Vidím že nechápeš moju pointu ...
Bennie [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-01-19 14:04:00
avatar
Apple nemá dominantní postavení!
Centurion1973 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-01-19 16:55:13
avatar
Coz je podle me velky stesti - oproti nim se MS chova mnoooohem lip.
Bennie [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-01-19 18:07:49
avatar
protože MS kvůli dominantnímu postavení na rozdíl od Apple musí, jinak by se na pokutách nedoplatil Nemysli si, že se mu chce kdyby mohl tak nás oškube dohola Jen soudy a antimonopolní úřady po celém světě ho drží na uzdě. Taky jenom na tyhle antimonopolní spory má údajně 400 specializovaných právníků po celém světě
drnoha [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-01-19 13:11:46

Ono by ani nebyl problém v tom, že IE a WMP jsou k systému dodány. Ono je spíše problém ten, že není žádná legální možnost, jak je se systémem neinstalovat. Instalují se automaticky, není ani možnost je v nainstalovaném systému odstranit, prostě tam být MUSÍ. IE je tak uživateli Windows vnuceno a jedná možnost, jak se tomu vyhnout, je neinstalovat Windows.

Srovnání s Mercedesem a BMW je mimo, oba si konkurují na úrovni celého auta a ne jen řídící jednotky.
Centurion1973 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-01-19 13:44:02
avatar
dostranit ze systemu jdou ale neni to lehky a jsou programy ktere se pevne odkazuji s IE a bez nej nefunfuji budto vubec nebo castecne.....
Bennie [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-01-19 14:03:08
avatar
už vidím uživatele, který si to odstraňuje, když podle tebe 90% si není schopno ani cokoliv nainstalovat. Problém je v tom, že i když si to odstraníš, slevu na nákup OS nedostaneš a odstraněné (a zaplacené) části nemůžeš ani prodat, ani použít jinde. Což třeba u těch aut jde Proto je to srovnání zcela mimo.

vidíš, to je právě ten Vendor-Lock-In. Je to do toho systému úmyslně tak zažrané, že to nejde jednoduše odstranit, přestože pro to není z technického hlediska důvod. To je přesně to o co se MS snaží Ono by to šlo udělat korektně a transparentně, ale to by to pak šlo jednodušeji odstranit a utíkali by zákaznící
Krayzie [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-01-19 14:45:25

A naco je dobre odstranovat jadro IE, resp. mshtml? Ten predsa kludne moze zostat v systeme. Staci ked nebude len nadstavba na prehliadanie a to nie je problem odstranit. V kazdom pripade, to moze rovno zazalovat NVIDIU za prispievanie do vyvoja hier a tym poskodzovanie konkurencie, za PhysX, lebo funguje iba na jednom type kariet, pod., takto by sme mohli pokracovat do aleluja.
Bennie [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-01-19 18:12:05
avatar
NVIDIA nemá dominantní postavení ))))) Vždyť to píšu v každém druhém příspěvku pořád dokola ))))

Jediný, kdo mne teď napadá a je na tom hodně podobně jako MS je INTEL. Ostatní nemají dominantní postavení na trhu.
Krayzie [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-01-19 19:01:26

Akoze nie? Pokial sa bere trh s GK ako celok, tak nie, ale pokial bereme dedikovane, teda hracske GK ku ktorym nie je alternativa, kde su len 2 firmy NVIDIA/ATI, tak pokial nie je trh presne 50/50, co nie je, tak jedna z nich ma vzdy dominantne postavenie!
Alebo mi chces tvrdit opak? Je snad nejaka alternativa k NVIDIA/ATI na trhu hracskych desktopovych GK? Pokial viem tak nie, a NVIDIA drzi (aspon drzala) dominantny podiel na trhu!

PS: Teraz mi tu budete tvrdit, ze to co som napisal je blbost, ale nie je to o nic vacsia blbost ako zakazat integraciu www prehliadaca do OS!
Mescalamba [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-01-19 14:10:32
avatar
Myslim, že by stačilo to udělat tak, aby k tomu dodávali možnosti: IE instalovat ano/ne, Media Player instalovat ano/ne atd. A případně možnost to odinstalovat.. už delší dobu používam IE jen na stáhnutí Opery/Firefoxu..
Sephinothf [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-01-19 16:43:40
avatar
s timhle se stotoznuji, naposled sem pouzil IE na sthnuti FF
co se tzce W MediaPlayer, ten sem nedavno spustil (ale jen nedopatrenim) na netu si clovek najde vic moznosti a pouziva co mu nejvic vyhovuje
j.matrix [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-01-19 14:19:00
avatar
ved EK chcela schvalit jedneho casu zakon ze nebudu jednotlive predajne aut ako podla znacky ale jedna predajna kde budu predavat vsetky auta aby bola ferova sutaz a clovek by si mohol vybrat.asi ako tesco predajna aut

inak k ms, no mne nevadi ze sa naistaluje aj s ostatnymi vecami ( pokial potom nema win 12giga alebo tak podobne ). veci co mi nevyhovuju nepouzivam a stiahnem si nahradu.samozrejme ze cez net v dobe sirokopasmoveho pripojenia, it casopisy uz davno nenakupujem aby som na nich hladal internetove prehliadace atd ked si kupim win za liter a budem tam mat hovno..bez kalkulacky a neviem coho
zoidberg [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-01-19 15:10:10
avatar
Tohle je hodne rozporuplne tema a sam nevim rozhodnout zda je to spravny nebo ne. Ale jelikoz jsem vuci IE a jinym MS produktum trochu zaujaty tak bych uvital minimalne moznost "nepotrebne" programy ze systemu odstranit. Zadat od MS pri instalaci moznost volby vyberu programu by byla moc hezka vec, ale to by zase sel sam proti sobe, cili chapu veskere vyhrady vuci komisi. Najit urcity kompromis je docela tezky orisek.
Mizu165 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] - Nikam to nevedie... 2009-01-19 16:01:36

omg.. tato debata nikam nevedie vyzera to tak, ze na jednej strane je zdravy sedliacky rozum, ktory hovori v prospech MS a celkovo je spravodlivy pre uzivatelov (user si moze nahodit co chce a IE skutocne nie je plateny) a na druhej strane su zakony, ktore reguluju a snazia sa rusit monopol hlavne koli ostatnym firmam a peniazkom a akoze v prospech pouzivatelov (user je BFU a nevie o alternativach).
Ja v tom mam jasno, je mi jedno, ci vo windowse bude IE, aj tak si ho nahodim spolu s operou, mozillou, chrome a safari. Aj vy iste viete, co chcete. BFU je BFU, ked sa nevie postarat sam o seba, tak sa oneho musia starat protimonopolne urady.
Veyron [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-01-19 16:37:49
avatar
Hovorte si čo chcete, ale Windows je to najhoršie, čo tento svet mohlo postihnúť A Exploler je jeho katastrofickou súčasťou, ktorej som sa zbavil hneď ako sa dalo (teda samozrejme nevymazal...to sa nedá...to by nefungovali ani ostatné prehliadače a hádam ani plocha, keďže Exploler je s tým prepojený)
ThomasBlue [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-01-19 17:09:51

Mám rád Linux i svobodný software, ale tohle prostě není pravda. Radši se nepokouším domýšlet, kde bychom byli kdyby nebylo Billa Gatese. Možná bychom pracovali na úžasně stabilním Unixu, ale myslíš, že by byl počítač tak běžnou záležitostí jako je dnes? Že by došlo k tak obrovskému rozmachu internetu? Že by programy typu Office byly na takové úrovni jako jsou teď? Že by sis mohl zahrát tak pokročilé hry, jako jsou ty běžící na DirectX 10? Já myslím, že ne.
Chaythere [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-01-19 17:21:06

Windows je tak najhorší .. eh asi na tom něco bude, že neuspěla jiná firma s jejím systémem Doors třeba, co já vím bylo dost firem co se snažily proniknout se svým prostředím. Jinak na integraci prohlížeče právo má, to je prostě holej fakt, klidně si do svýho systému můžou narvat fotky svejch prdelí, otázka kvality IE je někde úplně jinde a popravdě člověk co chodí na ten net a komp ho nějak nezajímá, tak mu ten IE bohatě postačí. Prostě tenhle boj vedou jenom firmy a my všichni co se o to zajímáme, tak prostě máme svou milovanou Operku někdo zase Ohniváka a spokojenost vládne vesmíru, na druhou stranu máme aspoň o čem mluvit.
Veyron [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-01-19 21:49:49
avatar
si to pekne povedal
Foxnec [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] - Překvápko 2009-01-19 16:57:31
avatar
Tady souhlasím s DD a jeho příměru k automobilům ... A zároveň nechápu jak můžou vývojáři nejlepšího prohlížeče vůbec udělat takovou kravinu...
Chaythere [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-01-19 17:22:33

Co byste chtěli .. prostě Evropská Můmie klasika řeší *i*o*i*y místo řešení závažnejch problémů, dle mě žádná novinka. Dalším bodem na projednání bude úhel zakulacení dopravních značek.
J.C.Denton [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-01-19 17:51:25
avatar
to je zase reseni tady...ach jo. podle me je windows produktem microsoftu, tak si tam klidne predinstalovavat sve vlastni programy jak uzna za vhodne. pro BFU je velkou vyhodou, ze po instalaci OS ma vetsinu nejpouzivanejsich programu jiz nainstalovanych. a pro pokrocile uzivatele existuji programy typu xplite a vlite ale kazdopadne moznost zaskrtnuti ano/ne u nekterych casti systemu bych uvital rad.
ThomasBlue [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-01-19 17:57:12

Ano, taky bych to uvítal. Ale když to Microsoft neumožní, tak je to jen jeho věc a nikdo ho k tomu nemůže nutit. Nežijeme v komunismu.
Neznámý  2009-01-19 18:08:15

Tak ted jeste zakazat aby soucasti instalace windows byly hry, kalkulacka, textovy editor, malovani, notepad, ..... a bude to .
J.C.Denton [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-01-19 18:11:23
avatar
hry se daji aspon odinstalovat
Veyron [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-01-20 15:46:37
avatar
no a tu nastáva najväčší problém Windowsu - zatiaľ, čo pri Unixe má každý program vlastné knižnice, tak u Windowsu sú spoločné, takže nikdy sa nezbavíš nejakej hry úplne tak, aby ostal Win v pôvodnom stave, takže čím viac inštaluješ, tak tým horšie funguje a poprípade ti prestávajú fungovať niektoré veci a preto stále tvrdím, že Windows je to najhoršie, čo nás mohlo postihnúť, pretože tak isto by tu mohol iný OS alebo aj nejaký normálnejší od Microsoftu, ktorý by nám pravidelne nespôsoboval psychické traumy
Jetel [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-01-19 19:24:54
avatar
Chudák Bennie je úplně pomýlený. Nejen že věří, že nastavení antimonopolních úřadů je v pořádku, ale věří, že produkty obsahují něco, co navyšuje cenu celku.

Problém je v tom, že EK nevidí dynamickou stránku monopolu. Ve zkratce: každá firma chce mít monopol, protože je zdrojem zisku. Ale jak ho dosáhnout? Jedině inovace, že přinese něco nového, co tu nebylo. Nebo tak, že to, co dělají ostatní, dělá velmi dobře. Myslíš, Bennie, že inovace a snaha získat na trhu výhodu je něco špatnýho?

Myslím, že cena Windows by bez IE byla úplně stejná. Úplně stejný soud se s MS vedl i v americe. Prý že MS propojuje své produkty a nedává volnost konkurenci.

Za prvé: nutit MS tohle dělat, je omezování práv plynoucích z osobního vlastnictví, což je protiústavní.
Za druhé: Microsoft do vývoje OS investoval a když se prosadil a zvolil svoji strategii, tak mu někdo řekne, takhle ne, musíš se o svůj úspěch (Windows) rozdělit i výrobci Mozilly nebo Opery? Na to bych se jako podnikatel vysral.
Za třetí: co to udělá s inovačním procesem? Vem si, že si něco vypipláváš a co z toho pak máš? Seru na to něco dál vyvíjet, když mi z toho "v zájmu spravedlnosti" něco seberou. Tahle "antimonopolní" politika omezuje inovace, takže škodí nám všem.

A právě to (tedy mimo jiné), že jsou možné alternativy jiných OS, dělá z trhu OS trh, který NENÍ monopolní. Ostatní systémy taky dělají inovace, MS musí taky, jinak by se na něm dlouhodobě neudržel.

Jistě, MS čerpá z minulosti. Windows jsou rozšířený, ale je možný je nahradit, i když nelehce. Ale Win si svoje postavení vybudovaly konkurenční cestou, když nahradily předchozí systémy. Nějaký systém, když bude dost lepší, klidně může nahradit Windows. Problém je v tom, že to žádný nedokáže. Zatím bohužel.

Ještě sem vyhrabal jednu věc. Každý monopol neustále navyšuje ceny a většinou stagnuje kvalita jeho produktů. MS ale naopak ceny snižuje (mluvíme o cenách očištěných od inflace a za srovnatelný produkt, co se do funkcí týče) a kvalita se zvyšuje. Tak se monopol nechová.
Pouze registrovaní uživatelé mohou přidat komentář!
 

Najdete nás na Facebooku

.... a také na Twitteru

RSS

DDWorld.cz

DDWorld - Blogy a videa

DDWorld - Magazín

Poslední příspěvky v diskuzích


Videa
Řešení pro pohyb s VR setem?
Řešení pro pohyb s VR setem?Pátek, 26 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: PC a IT
Spuštěno: 1256x
Komentářů: 0
S.T.A.L.K.E.R. 2 v nové ukázce
S.T.A.L.K.E.R. 2 v nové ukázceČtvrtek, 25 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 2155x
Komentářů: 5
Manor Lords – hra jednoho vývojáře boří herní svět
Manor Lords – hra jednoho vývojáře boří herní světStředa, 24 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1933x
Komentářů: 1
Deadpool & Wolverine – očekávaný film v parádní ukázce
Deadpool & Wolverine – očekávaný film v parádní ukázceÚterý, 23 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Film
Spuštěno: 1296x
Komentářů: 0
Fallout seriál se dočká druhé řady. Zájem je i o hry.
Fallout seriál se dočká druhé řady. Zájem je i o hry.Pondělí, 22 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Film
Spuštěno: 1288x
Komentářů: 1
Unreal Engine 5.4 představuje další masivní vylepšení
Unreal Engine 5.4 představuje další masivní vylepšeníPátek, 19 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: PC a IT
Spuštěno: 3908x
Komentářů: 0