Pirátská Strana i v ČR – Snaha změnit autorské zákony narůstá v celém světě Tisk E-mail
Napsal Jan "DD" Stach   
Pondělí, 20 duben 2009
altPo kontroverzním soudním výroku v souvislosti s Pirate Bay na celém světě stoupá podpora tzv. pirátských iniciativ.

 

Ačkoliv různé protipirátské organizace slaví v souvislosti s dosti sporným rozhodnutím soudu o potrestání provozovatelů The Pirtate Bay, místo toho, aby piráti na celém světě se měli na pozoru, což je to, co protipirátské organizace očekávaly, stává se pravý opak.

Hned po vydání kontroverzního rozsudku v případě Pirate Bay, strmě roste podpora tzv. pirátů a ve Švédsku by to znamenalo dokonce velice reálnou šanci na úspěch ve volbách, protože tamní strana se prý dnes těší značné podpoře a byla by 4. Nejsilnější stranou v zemi. Ale není to rozhodně jen Švédsko, kde je podpora značná a snahy o vstup do politiky a vliv na tvorbu zákonu a autorského práva rostou.

Stalo se tak i v ČR. Vznikl přípravný výbor České strany pirátské, kdy je cílem sesbírat 1000 podpisů nutných k registraci politické strany. Pokud se chcete přidat, nebo dokonce se chcete na nové straně v něčem podílet, rozhodně bych neváhal. Můžete být u vzniku velice silného občanského hnutí a politické strany, která má za sebou statisíce potencionálních voličů. Potencionální nová strana má prý za cíl:

„Cílem přípravného výboru České pirátské strany je založení politické síly, která by prosazovala respekt k elementárnímu právu člověka na svobodné šíření přijaté informace a striktní ochranu soukromí občana jako odraz změněné reality informační společnosti 21. století.“

Samozřejmě není jisté, zda se tuto snahu podaří dotáhnout, ale pokud by byla podpora velká a sešlo se pár lidí se na tom oficiálně podílet, mohlo by to být velice zajímavé. Řekněme si na rovinu, že k volbám zase tolik lidí nechodí, problém je dostat k volbám hlavně mladé lidi, kteří si naivně myslí, že jejich hlas nic nezmění, nebo volby z prapodivných důvodů ignorují a pak ještě mají někteří tu drzost si na něco stěžovat. Na rovinu právě podobné snahy mohou dostat i mladé lidi k volbám a to je voda na mlýn mladým stranám a možnost změnit autorské zákony tak, aby skutečně odrážely současnost a ne desítky let zastaralé koncepty. Za soudním výrokem proti Pirate Bay mohly některé protipirátské organizace a autorské svazy vidět vítězství, dlouhodobě by to ale mohlo naopak znamenat počátek jejich konce tak, jak pracují a fungují dnes.

Pokud máte zájem stát při vzniku nové strany usilující o vstup zdravého rozumu do autorských zákonů a možná i dalších věcí, můžete tak učinit zde. Uvidíme, kam se snaha dostane …

Zdroj: ceskastranapiratska.cz

EDIT by DD: DDWorld a já osobně nepodporujeme Warez ani porušování autorských práv, neb jsme sami autoři. Podporujeme ale revizi přístupu k autorským právům tak aby chráněn byl zejména autor a ne příživníci okolo, kteří si z autorských děl a jejich ochrany dělají business, který platí poctivý zákazník. Autor má mít hlavní výhody, hlavní příjmy hlavní rozhodovací slovo a nelze aplikovat staré zvyky na nový a rychle se rozvíjející Internet ... 

 

AUTOR: Jan "DD" Stach
Radši dělám věci pomaleji a pořádně, než rychle a špatně.

Starší články


Komentáře
Přidat Nový
Alhan [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] - :-D 2009-04-20 11:24:49
avatar
Tak to je vrchol Legálně mít ilegální OS nebo software. A ještě to nechat schválit přes legislativu...
Banshee [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-04-20 15:33:46
avatar
Je videt zes na ty stranky ani nevlezl a placas tu nesmysly...
Sina [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-04-21 11:58:27
avatar
No on to ten název pirátská strana dost evokuje, asi by to chtělo nějaký lepší (třeba strana pro svobodný internet). Takhle se každému hned vybaví že tahle strana podporuje piráty = zloděje...
FudgS.R.O. [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-04-20 11:33:15
avatar
Hm obvzlášt by se mi líbyla ta část o že by ten výrok mohl naopak znamenat konec protipirátských organizací jak dnes fungují. Protože řekněme si narovinu, i když si myslí že mají úspěch , tak možná odstaší pár těch co se nechají ale ti otrlí a ti co na to nemaj prostě ne.
Tak otázka je co místo nich jednou přijde, dřív či později.
c.Data [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-04-20 11:47:57
avatar
mají můj hlas...to jak se dneska kupa příživníků pase na umělcích či jak někteří lidé v čr pasou na dovozu her...to je humus...

PS: kupuji hry přes steam a hudbu bych nejraději kupoval přímo z webu autora...
Miki_79 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-04-20 12:13:23
avatar
Presne tak, vzdy je mi spatne z tech lidi, kteri vydelavaji na praci nekoho jineho a sami nic dobreho spolecnosti neprinaseji.Jenom na nich parazituji!
Ziina [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-04-20 15:09:45
avatar
ja uz pres steam nenakupuju, naposledy co sem se dival, tak to o dost levneji vychazelo nakoupit u nas krabicovou verzi, nez to tahat pres steam a platit v eurech, taky si to nechavaj na steamu pekne zaplatit...
Centurion1973 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-04-20 18:57:01
avatar
Ja u Steamu zustavam - jednak vetsinu her tam kupuju kdyz jsou v akci a hlavne nemam rad kabicove verze , hledani DVD, manualni updaty apod.
Ziina [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-04-20 20:42:13
avatar
jo akce sou fajn, titan quest komplet jeste za 11 dolaru super, ale za novy "AAA" hry davat 49 euro pri dnesnim kurzu...
siddhi [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-04-20 21:25:12
avatar
tak nějak na steamu spíš nakupuju jen starší hry se zajímavým multiplayerem, nebo nějaké ty výhodné packy, ale nejnovější kousky už beru raději krabicové. Navíc krabicovou hru co mně omrzí můžu hodit na aukro.
J.C.Denton [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-04-20 12:38:46
avatar
ja sem mladej clovek k volbam nechodim a na vladu si muzu stezovat. a kterej je muj prapovdivnej duvod proc nechodim k volbam? jednoduse proto, ze je uplne jedno ktera strana tam je. jedni sou horsi jak druzi a nejde tam nikomu o nic jinyho nez aby byl u koryta prave on a co nejvic protivnikovi podrazet nohy. a je uplne jedno jestli vladne oranzovej nebo modrej..vypada to tam porad stejne. tak proc nekoho vubec volit?

co se tyce toho soudu kolem pirate bay, tak ten rozsudek je dle meho kravina. dyt je to jenom vyhledavac torrentu..zadny nelegalni data pirate bay nesdili. to sdili az uzivatele a ti se dopousti prave trestne cinnosti.

a co se tyce tech "piratskych" stran, tak jako protivaha protipiratskych organizaci je to mozna pekne...nicmene oboji je extrem. kdyby nahodou prosadili ze se muze volne po internetu cokoli kopirovat nebo co to oni vlastne chcou tak veskery SW firmy muzou zavrit kseft stejne jako umelci muzou prestat vydavat desky a filmy vychazet na dvd. a herni spolecnosti by se na pc pak asi uz uplne vykaslali
c.Data [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-04-20 12:52:10
avatar
ja se taky považuji za mladého ale svůj politický názor mám. ono to tiž není tak uplně jedno. Ano hovada jsou všichni ve vysoké politice. Ale aspoň jedna strana necpe moje daně do chřtánu nemakačenkům flákačům a těm co se vymlouvají že dělat nemůžou.
GOS007 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-04-20 15:37:47
avatar
Ano tu stranu jsem taky volil a proto jsem teď nasr... z politického vývoje, že i když vyhráli jedni, tak tu stejně pořád vládnou druzí.
abeceda [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-04-20 13:34:18

tak zkus volit některou z těch stran, které nejsou v PS
Sina [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-04-20 13:34:22
avatar
presne tak rict nechodim k volbam vsichni jsou stejní je blbost. Nikdo neni uplne stejný . A vidět ten podíl komunistů ve sněmovně mi prostě nedá a k volbám jdu. Někdo ty důchodce vypárovat musí

Ten rozsudek je díky vlivu bohatých studií. Je to blbost je zavřít oni nic nelegálního nesdíleli
J.C.Denton [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-04-20 14:19:26
avatar
jsou tam vsichni stejni v tom co sem napsal. kazdej z nich mysli jen na sebe a na svy ego. ne na lidi. jde jim jenom o moc a o penize. misto aby tam byl aspon nejakej schopnej politik, kterej se dokaze domluvit i s opozici na nejakych kompromisech to ne..je to tam akorat vsechno banda kriplu, kteri se rac budou do krve hadat, navzajem se ponizovat a fackovat misto aby neco dulezityho resili. a kdyz uz se nejakym zazrakem dohodnou a uvedou nejakej zakon, tak pak resi miliony novel.
GOS007 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-04-20 15:41:06
avatar
No a právě proto by jsi měl chodit k volbám a možná se jednou podaří zvolit dvě jiné strany, které ještě tyhle manýry nebudou mít, protože ještě nebyli nikdy u moci. Jenže se obávám, že by se asi taky stejně rychle zkazili. Takový optimista zase nejsem.
Banshee [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-04-20 15:41:29
avatar
Bla bla bla populisticky kecy. Ja se k volbam taky moc nehrnu ale vetsinou jdu aspon cestou nejmensiho zla. Kdyz tam nepujdu vubec, tak zbyde vic % na komunisty a podobnej rudej povl (volici komousu jsou totiz k volbam vzdy). V mym zajmu je aby meli co nejmensi moc a vliv, tj meli ve volbach co nejmene % hlasu. I kdyz das hlas nejakej bezvyznamne mimoparlamentni strane, tak je to oslabi. Tobe je to ocividne fuk, tak si dal fnukej a doufej ze se ve vysoke politice nekdy objevi nejakej cestnej a schopnej clovek, kterymu jde o lidi (ale to si pockas).
prutik [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-04-20 15:51:49

To s tým volením akojkoľvek malej bezvýznamnej strany je ale omyl. Keď strana nezíska potrebné qorum na zvolenie do parlamentu, tak sa vlastne jej hlasy v pomere ako dopadli vo voľbách prerozdelia na ostatné parlamentné strany, t.j. tvoj hlas práve "môže pripadnúť Komančom". Z toho je zrejmé, že keď nechceš "Komančov", musíš dať hlas inej "Silnej" politickej strane, ktorá funguje systémom dobré hrable hrabú k sebe. Tak si vyber.
Boss7 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] - Ahoj Raigore 2009-04-20 15:59:56

Ahoj Raigore. Do diskuzí moc nepřispívám, ale na DDworld chodím denně. Pravidelně sleduji dikuze pod články a mohu říct, že s tvými názory na IT problematiku snad ve 100% případů souhlasím.
ALE bohužel to, co jsi zde a také o něco výše, vyplodil na téma politika a volby, je děsná pitomina a svědčí akorát o tom, že politiku vůbec nesleduješ a vůbec jí nerozumíš!
Prosím, vyjadřuj se k hardwaru, softwaru, k DDho leckdy kontroverzním názorům, přispívej sem, jsi přínosem - evidentně víš, o čem mluvíš! Ale prosím nevyjadřuj se k věcem, kterým evidentně nerozumíš - politika jednoznačně patří mezi ně!

No offence...

Měj se.
abeceda [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-04-28 21:18:47

v tom případě by sis s nima teda velmi rozuměl, přesně takový jsi ty
myšlíš jenom na sebe, a všichni kolem tebe jsou vždy špatní
siddhi [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-04-20 21:27:17
avatar
buď choď k volbám a kritizuj, nebo nevol a nekritizuj
jardop [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-04-20 12:39:06

tak to ma dost zaujima ako takato iniciativa dopadne..
Albert [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-04-20 12:44:53
avatar
Taková strana by mohla být snadno rozpuštěna Ústavním soudem, protože pokud mají v programu porušování zákonů vyplývajících z ústavně zaručeného práva na duševní vlastnictví jsou v rozporu s ústavou a proto nepřípustné. Alespoň takto by to dopadlo v ČR.
aDDmin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-04-20 13:21:03
avatar
vzhledem k tomu, že národní stranu nikdo nerozpustil, se mi jeví snaha o přizpůsobení autorských zákonum zdravému rozumu a současným trendům, jako menší problém ...
TheWitcher [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-04-20 13:28:48
avatar
Ale u nás jsou nácci skoro podporováni a větší společenská nebezpečnost se přikládá pirátům Tak to dneska je..a ne jenom u nás
Albert [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-04-20 13:39:56
avatar
Každýmu "sane" člověku je jasný, že nepotřebuje vybavení z Minority report, aby věděl, co má Dělnická strana za lubem, ale to ještě neznamená, že je můžeme soudit bez konkrétního činu.
zeroground [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-04-20 13:42:18

Tak, se zakazovanim cehokoliv hodne optarne, temhle by to stejne neublizilo, by akorat vymenily kabaty.
Sina [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-04-20 13:53:20
avatar
Holt demokracie je proti některým slabá. A zvlášť ta naše. Bohužel
Albert [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-04-20 16:53:27
avatar
Tak mě napadá, pokud vyhraje volby ČSSD, mohli by její členové využít své zkušenosti z předlistopadové doby se špiclováním slušných lidí a pro změnu začít špiclovat neonacisty.
GOS007 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-04-26 15:56:00
avatar
Dělnická strana taky zatím nebyla rozpuštěna. Protože holt v programu nic nezákoného nemají, i když hlásají něco jiného a jen to zaobalí tak, aby jim to procházelo.
TheWitcher [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-04-20 12:45:44
avatar
Škoda jen, že mi ještě není 18...je mi 17 a kdybych tam hodil podpis, tak bych z toho neměl dobrý pocit Ale jinak nápad výborný. Proč v záp. Evropě stojí SW, hudba, filmy tak třetinu toho co tady? Proti tomu se musí něco dělat. Ale kdyby to dostávali jen autoři SW/hudby/filmů tak je to pro nás skoro zadarmo, protože např. dobrá hra by se takto s přehledem uživila a autoři na tom ještě hodně vydělali. Ale jsou tady vydavatelé, bez kterých by to asi nešlo. Kdo by dělal reklamu? Může to být 100x lepší než něco, na co je obrovská reklamní kampaň a třeba 3x levnější, ale když se o tom nikdo nedozví, k čemu to tedy je
EuMatBa [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] - Podepsáno 2009-04-20 12:46:13

Já už petici podepsal. Není to jen o warezu, ale taky o prosazování nových technologií. Je spíš jako petice proti SW patentům, teď je petice za přestání omezování informačních technologií. Předtím to byly Poláci, teď to jsou Švédi.
PeT [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-04-21 09:20:06
avatar
Svuj hlas sem pridal. A rozeslal jsem celemu kontaktlistu tuto stranku. Takze uz je jenom na kamaradech a znamych jak s touhle informaci nalozi, kazdopadne podpisy pekne rychle narustaji

EDIT:// No, kamarad se toho chytnul uplne a uz je to rovnou na strankach elektronickeho studentskeho casopisu Inflow o informacnich studiich a knihovnictvi pod zastitou Kabinetu knihovnictví na MUNI Odkaz -> uvedeny zdroj informaci ddworld
abeceda [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-04-20 13:38:39

A až se nasbírá na internetu těch 1000 podpisů, tak se to udělá jak? Úředník bude všechny obtelefonovávat, jestli všichni podepsali petici sami za sebe?
Sina [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-04-20 15:01:13
avatar
no pisou ze te pozadaji o elektronický nebo fyzický podpis. Nevím co tím přesně myslí, možná jim poslat číslo občanky, nebo dopisem vlastnoruční podpis

EDIT: tohle maji na svych strankach
Citace:
Otázka: Jak bude probíhat fyzické podepisování?
Jakmile seženeme dostatek elektronických podpisů, obešleme Vás na zanechaném emailovém kontaktu PDF dokumentem, který nám podepíšete a zašlete na uvedenou adresu přípravného výboru.
K4SPI [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-04-20 15:05:27
avatar
Co se DD stalo s tím článkem o nových 40nm kartách nVidie, který zmizel ? Že by porušení NDA . ?.
radvot [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-04-20 16:22:30

Taky jsem to podepsal.Vsechen software mam sice koupeny a muziku kupuju na cd ale co je moc to je moc.Copak nestaci ze musim platit vypalne z kazdeho nosice?Jen u nas je hromada ochranych svazu a kazdemu se musi platit.Pokud chteji lidi zavirat je potreba se tomu postavit.
Longin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-04-20 16:33:18
avatar
Warez světa spoj se!
MobyDict [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-04-20 20:55:26
avatar
ne warez, ale spoboda informaci. jako autorske prava sou fajn ,ale at autori dostavvaji penize nebo firmy co delaj veci, hudbu, programy neboli i hry,,,ne prizivnici,,,vsecko by bylo levnejsi,,,a to by bylo fajn, ale iniciativa je to zajimava...ale odak dole mas prehozene DD...
Araya [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-04-20 22:06:52
avatar
presne tak kapely z ceny CD vidi tak mizivou cast ze me to sere jak to cpu nejakym kryplum co se prizivujou
Albert [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-04-20 20:49:23
avatar
Dokud bude existovat institut duševního vlastnictví, který mimo jiné umožňuje inovace, jelikož, kdyby neexistoval a nebyl chráněný, každej by si radši všechno nechal pro sebe a nikomu by o svých vynálezech neřekl, protože by mu to ostatní hned rozkradli, tak budou jakékoliv snahy o legalizaci "svobodného šíření přijaté informace" jak tuto krádež oni mladí warezoví politici nazývají, protiústavní. A teď mě třeba sežerte zaživa.
siddhi [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-04-20 21:50:03
avatar
Když je řeč o pirátsví docela mně zaujala situace ohledně vydání hry The Chronicles of Riddick: Assault on Dark Athena. Tuto hru vydává ATARI s novou formou ochrany, jejíž smysl je v tom že hra se musí během každé instalaci aktivovat přes internet. Vtip je ale v tom že je možné hru takhle naistalovat max třikrát a potom můžete celou krabici s dvd hodit do koše. Tento přístup značně nasr.. spostu zájemců o tuto hru a na internetu již vznikají petice a výzvy k bojkotu této hry.
qmox [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-04-21 02:04:34

moj skromny nazor je ze :
tych 6 autorskych zvazov co na Slovensku mame je doslova likvidacnych per kazdy normalny business(aneb preco kina, hoteli krachuju).
Navyse rozdelovanie prispevkou pre autorov je maximalne netransparentne a aj ked ta vetsinou utru ze oni maju nato program , je to vlastne take napoli vypalnictvo.
U tych vypalnikov mas aspon istotu ze vybera len jeden, ale tu ta navstivia aspon 3ja a kazdy ma svoj cennik.
Navyse podla zakona pri vybere poplatku nemusia mat s autorom podpisanu nijaku zmluvu a zastupovani uplne staci ked ju podpisu dodatocne..(teda ak autor tie peniaze chce este vidiet)

+ Poskytuju 20-50% zlavy s uhrady autorskeho poplatku v pripade ze ste v nejakom zdruzeni (s ktorym maju zmluvu) , alebo ak ohlasite akciu mesiac dopredu tu mi len prijde divne ze to robia pausalne bez vedomia umelca ktoreho zastupuju.

Autorske zvazy urcite potrebne su ale nejak mi tu chyba regulacny organ ved zo zakona im vlastne vsetci za nieco platime: (CD, Hardisk , MP3, Kina , Restauracie , Hoteli , Divadla, Zamestnavatelia atd)

DD keby si mal na stranke www stranke nejaku hudbu platis na slovensku 4000Sk rocne(tie youtube videa tiez nemusia byt ciste ) , ale napriklad u nas za to ze ti hra hudba v telefone zatial co to niekde vyzvana zaplatis len 10Sk za mesiac.
Pouze registrovaní uživatelé mohou přidat komentář!
 

Najdete nás na Facebooku

.... a také na Twitteru

RSS

DDWorld.cz

DDWorld - Blogy a videa

DDWorld - Magazín

Poslední příspěvky v diskuzích


Videa
S.T.A.L.K.E.R. 2 v nové ukázce
S.T.A.L.K.E.R. 2 v nové ukázceČtvrtek, 25 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 749x
Komentářů: 2
Manor Lords – hra jednoho vývojáře boří herní svět
Manor Lords – hra jednoho vývojáře boří herní světStředa, 24 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1409x
Komentářů: 1
Deadpool & Wolverine – očekávaný film v parádní ukázce
Deadpool & Wolverine – očekávaný film v parádní ukázceÚterý, 23 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Film
Spuštěno: 1079x
Komentářů: 0
Fallout seriál se dočká druhé řady. Zájem je i o hry.
Fallout seriál se dočká druhé řady. Zájem je i o hry.Pondělí, 22 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Film
Spuštěno: 1163x
Komentářů: 1
Unreal Engine 5.4 představuje další masivní vylepšení
Unreal Engine 5.4 představuje další masivní vylepšeníPátek, 19 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: PC a IT
Spuštěno: 3750x
Komentářů: 0
Česká 3 roky stará hra Vigor brzy na PC
Česká 3 roky stará hra Vigor brzy na PCStředa, 17 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1454x
Komentářů: 0