EA: PC je největší a nejzajímavější herní platforma, herní konzole zpomalují Tisk E-mail
Napsal Jan "DD" Stach   
Středa, 06 květen 2009
alt Jeden z nejvýznamnějších producentů her se nechal slyšet, že příjmy z PC rostou …

 

Společnost EA oznámila za 1Q 2009 lepší výsledek, než se čekalo. Příjmy ve výši 4,2 miliardy dolarů a ztrátu 42 milionů. EA si ale všimlo, že díky digitální distribuci mu narostl příjem z počítačových her a dále roste. Navíc prý potenciál PC platformy neustále roste a díky 1 miliardě PC na světě je PC s přehledem nejvýznamnější herní platformou. PC jde také vývojem mílovými kroky v před, zatímco herní konzole vývojově stagnují a už dnes jsou poměrně zaostalé. Málo paměti, slabé a zastaralé grafiky. Navíc se odhaduje, že tu ještě stávající generace konzolí nějaký ten pátek vydrží. EA tak bude digitální distribuci svých her dále podporovat. Prodávat hry hodlá hlavně prostřednictvím sítě STEAM a také dalších on-line možností. Dokonce je prý i reálná možnost, že EA přestane s prodejem tradičních krabicových balení her a fyzických nosičů.

Je ale pravda, že EA ještě nedávno tvrdilo, že s příjmy to na PC není nic moc a konzole jsou zajímavější. Nyní obrací, ale zdaleka není samo. Hlasů, že PC je mrtvá platforma rapidně ubylo. Vývoj PC jde mílovými kroky vpřed a také víme, že výkonný moderní herní PC nemusí být drahý. Vezměme jeden Radeon HD 4770 k tomu dejme levný tříjádrový Phenom X3 procesor, 2GB paměti, desku zdroj a case a levný herní PC je na světě a na nedostatek výkon si těžko můžete stěžovat a navíc se můžete těšit z podpory nejnovějších technologií. Taktéž se ukazuje, že pirátství je skutečně částečně na PC způsobeno tím, že vydavatelé nejsou schopni dostat herní titul včas a rychle k zákazníkovi. EA vsadilo na online distribuci, a protože si lidé navykli stahovat hry, dělají to a proti minulosti za to EA i mnozí zaplatí. Zdá se tedy, že EA našla správný recept, jak na PC.

Ohledně budoucnosti se má obecně za to, že herní konzole jako takové zaniknou. Ostatně přijde čas, kdy v domácnosti nám bude stačit jeden centrální přístroj na vše a ten možná bude ovládán a výkonově dotován centrálním serverem. Pořád to ale bude počítač. Současné herní konzole jsou slepá ulička, ostatně neumí nic, co by PC nemohl umět taky, kdyby se chtělo. Současné technologicky zastarávající konzole taktéž brzdí vývoj herních technologií …

Zdroj: techreport

 

AUTOR: Jan "DD" Stach
Radši dělám věci pomaleji a pořádně, než rychle a špatně.

Starší články


Komentáře
Přidat Nový
SPIRIB [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-05-06 22:41:11
avatar
sveta pravda ! prec s brzdou, a vseci vydavatelia preskocit na openGL nech to slape na kazdom OS
Mescalamba [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-05-07 00:20:23
avatar
Snad se to i jednou stane. Nemuset mít Windows.. ou to by byla krása..

(ale zase Win 7 vypadaj opravdu gut..)
Sina [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-05-06 22:50:11
avatar
no sice je na světě miliarda PC, ale těžko mají všechna nejmodernější grafické akcelerátory a výkonná CPU
Většina hráčů jsou ti občasní co zabíjejí nudu na netu a ti hrají jednoduché flashovky, na které není Radeon HD 4770 vůbec potřeba...
J.C.Denton [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-05-06 23:49:55
avatar
podle ddho staci aby se na pc pustil solitaire a uz je to herni platforma...nehlede na to ze ve skolach a firmach nejsou bezne ani ty solitaire nainstalovany nebo aspon ja kdyz delal sit pro jednu skolu, tak sem dostal narizeno aby tam nebyly zadne hry
Mescalamba [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-05-07 00:20:51
avatar
No, ale ta flashovka na PS3 nejede, ne?
J.C.Denton [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-05-07 07:51:26
avatar
hej to nevim..teoreticky kdyby si na ps3 nainstaloval linux tak by i mohla
Kfirr64 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-05-06 23:28:45
avatar
PC Rules!!!!
poluxtroj [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-05-06 23:32:00
avatar
Blik!To jim teda trvalo,něž na to přišli.Ale vzhledem k některým titulům od EA se nedivím,že jim to tak trvalo.
doktor2 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-05-07 00:35:47

Každopádně je to optimistické....Gabe Newell např. kdysi prohlásil, že Microsoft by měl spíše podporovat alternativní herní ovladače pro PC. Jinak se má obecně zato, že nová generace konzolí vyjde v roce 2012 - 2013. Byl bych nejraději, kdyby nevyšly vůbec a konečně úplně všechny zdechly ..snad kromě Wii ..ta neškodí.

Že je digitální distribuce budoucností je jasné ..ohledně např. Crysis je pravdou, že spousta lidí už nezvládala tu mediální masáž a prostě to musela mít jen jak to bylo dostupné ..no a pak zjistili, že se znovuhratelností to není až takové a potom už nekoupili originálku...

Jinak se prý na slušných prodejích osvědčil způsob zvolený u FEAR 2 ..koupíte krabici ..nainstalujete a pak se dotáhnou soubory dostupné pouze on-line a lze hrát.

Kromě digitální distribuce by měla jít dolu i cena. Ale hlavně slušný hráč, který ma originálku si nesmí připadat jako trotl ..když pirát hraje bez omezení. Tohle by digitální distribuce měla odstranit. Dále bych zavedl silnou kontrolu multiplayerů a neustále banoval piráty, aby to neměli tak lehké.

Ale opět závěrem říkám ..za stav PC hraní jen pirátství nemůže ...hodně za to mohou předražené a sračkoidní tituly, který hardcore hráče max pouze urazí (např. Far Cry 2) - tam snad byl hezkej jen ten úvodní song s africkou hudbu...

Také by si EA mohlo všimnout, že PC hráči stárnou ..řadě z nás je 30 a více a jsme pořádně zmlsaní ...kromě toho ale dávno vyděláváme a dát prachy za skvělou hru není problém. Tak to snad EA konečně pochopí a ledy se pohnou.
qmox [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-05-07 02:58:09

no pri DDho 1mld ma okolo 1/2 intelacku integrovanu grafiku , a len mizive percento skutocne hernu grafiku.
Ono je sice pekne ze ludia chcu verit v pc ako hernu platformu ale to bude platit len do vtedy nez vymyslia ku konzole ovladac ako je mys a klavesnica a potom uz aj tie mmorpg co je dnes skutocne jedina platforma ktora na pc stoji za povsimnutie ergo zaraba peniaze pojde do haja.
Dnes je realita taka ze konzoli zivia herne studia , nadejou je snad xbox s directx ovladacmi.
CNN [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] - Konzola vs. PC 2009-05-07 03:14:01
avatar
Imho si tieto platformy vobec nekonkuruju. Konzola je proste hracka pre deti. Game PC je pre dospelych co sa stale radi zahraju hry, pripadne su technicki entusiasti.

Zodpoveda tomu i zanrove nasadenie. Skutocne neprichadza do uvahy, aby napriklad World of Warcraft bol konzolova zalezitost, pretoze je to viac nez len hra, jeho pouzivatelom ide aj o to, aby mohli chodit na fora, robit screenshoty a video clipy, upravovat si interface addonmi, pripadne mali spickovu grafiku, atd.

A to ze na PC zas nie je 3.000.000 mlaticiek im vobec nevadi.
Kurtz [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-05-07 08:45:04

Klasicka USB mys i klavesnice jde pripojit i k stare PS2, takze samozrejme i k PS3 ci XBOXu.
c.Data [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-05-07 06:24:39
avatar
Jo souhlas DD. Konzole je na nic. Půl roku z5 jsem četl jak je Xbox360 cool (možná že si na ten článek někdo vspomene byl od jednoho neznámeho co má my ego) a hlavně že si člověk sedne do křesla a paří s kamarádem vedle sebe. Mno není nad to si koupit dva Xbobové bezdrátové ovladače k PC to mít v pokoji přes stěnu napojené na plazmu a ejhle máme tu super konzoli. RGID, PES, Mortal kombat, NHL, Fallout 3 atd....to vše si člověk vychutná ve fullHD s bezdrátovým ovladačem. Dokonce jsem k mortalu dostal svojí manželku
FudgS.R.O. [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-05-07 07:48:11
avatar
Pravda, pravda konzole možná částečně nahradí pc u hraní her, ale rychle zastará a i když na ni upravíš hry aby vypadali, tak stejně technologicky (no prostě nic moc) se nevyrovnájí pc, a pokud někdo nechce investovat a furt upgradovat pc tak at do konzole jde já to chápu.
Osobně ji nechci ani za zlatý tele.
tynyt [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-05-07 10:35:05
avatar
jj, je to vidět, např. na Battlefield Heroes (zatím je to closed beta) - hra zdarma z netu, platí se za volitelné upgrady a přitom to vypadá dobře a zábava je vynikající, skoro stejně dobrá jako u TF2 (ty hry si ale nekonkurují, ač je BF-H dost "arkádový", arkádovější než klasické BF2, použití letadel a tanků a nemožnost během hry měnit profesi z toho dělá úplně jinou hru; podotýkám, že jsem betatester :-))
Pouze registrovaní uživatelé mohou přidat komentář!
 

Najdete nás na Facebooku

.... a také na Twitteru

RSS

DDWorld.cz

DDWorld - Blogy a videa

DDWorld - Magazín

Poslední příspěvky v diskuzích


Videa
Řešení pro pohyb s VR setem?
Řešení pro pohyb s VR setem?Pátek, 26 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: PC a IT
Spuštěno: 1270x
Komentářů: 0
S.T.A.L.K.E.R. 2 v nové ukázce
S.T.A.L.K.E.R. 2 v nové ukázceČtvrtek, 25 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 2173x
Komentářů: 5
Manor Lords – hra jednoho vývojáře boří herní svět
Manor Lords – hra jednoho vývojáře boří herní světStředa, 24 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1935x
Komentářů: 1
Deadpool & Wolverine – očekávaný film v parádní ukázce
Deadpool & Wolverine – očekávaný film v parádní ukázceÚterý, 23 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Film
Spuštěno: 1298x
Komentářů: 0
Fallout seriál se dočká druhé řady. Zájem je i o hry.
Fallout seriál se dočká druhé řady. Zájem je i o hry.Pondělí, 22 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Film
Spuštěno: 1290x
Komentářů: 1
Unreal Engine 5.4 představuje další masivní vylepšení
Unreal Engine 5.4 představuje další masivní vylepšeníPátek, 19 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: PC a IT
Spuštěno: 3910x
Komentářů: 0