Windows 7 bude bez internetu (bez IE) – Microsoft vítězí nad výběrem prohlížečů Tisk E-mail
Napsal Jan "DD" Stach   
Friday, 12 June 2009
alt V Evropě se dočkáme nevídaného. Windows bude bez Internet Exploreru!

 

 

Je to potvrzené, Microsoft velmi zajímavým způsobem vyřešit stížnosti konkurenčních výrobců prohlížečů a záměr EK, kdy se uvažovalo o tom, že by Microsoft musel nabídnout ve svých Windows možnost výběru a Windows by museli obsahovat hned několik prohlížečů. Microsoft se tedy rozhodl, že pro Evropský trh budou všechny verze Windows prodávány bez IE. Když tedy nemůže mít Microsoft ve vlastním operačním systému vlastní internetový prohlížeč, tak tam Evropa nedostane žádný!

Windows 7 v Evropských verzích tak bude zcela bez přímého přístupu na Internet a pokud na něj budete chtít, tak si musíte nějaký prohlížeč nainstalovat sami. Microsoft vás ale na holičkách nenechá. Možnost Instalace IE bude hned součástí Windows Update, takže si hned po nainstalování OS můžete prohlížeč v klidu stáhnout. Než někteří začnou kritizovat, že co když nebudou mít přístup na internet, to budou bez prohlížeče a Internetu? No ano :), až se připojíte k internetu budete si moc IE stáhnout a pak si stahujte, co chcete pomocí IE. Microsoft tak velmi zajímavým způsobem vyřešil celou situaci a nabídka alternativních prohlížečů ve Windows se tedy nekoná.

Evropská komise, která spor proti MS vedla, se už nechala slyšet, že si Microsoft vybral tu pro něj nejméně špatnou variantu, ale EK souhlasí s tím, že zvolený postup skutečně umožní to, že IE8 a jeho instalace bude v rukou uživatelů, či prodejců. EK se ale nevyjádřila ve smyslu, že by se í to líbilo/nelíbilo a zda tento krok Microsoftu bude znamenat konec řízení EK.

O dost kritičtěji to vidí zástupci některých dalších prohlížečů, kterým snahou EK svitla možnost, že by získali reklamu a místo ve Windows zdarma. Jenže Microsoft zvolil variantu, která jim nic zdarma nepřinese a šéf Opery už se nechal slyšet, že zvolené řešení prý nijak nevyřeší situaci na trhu prohlížečů (on nějaký existuje? Já myslel, že jsou zdarma.). Microsoft tak prý bude dále v lepší pozici a bude dále nabízet IE zdrama všemi možnými cestami. Ostatní takové možnosti mít nebudou, takže to podle jeho názoru nic neřeší.

DDWorld komentuje: Reakce Microsoftu se mi líbí a to ve smyslu, na pitomý požadavek stejně pitomá reakce. Požadavek, aby Windows obsahovaly přeinstalované různé prohlížeče je opravdu hodně pitomý nápad – které, proč a zač? Microsoft tak pro Evropu nebude nabízet prohlížeč žádný, a je to. Samozřejmě můžeme čekat spory a snahy o to, dostat alternativní prohlížeče k IE na Windows Update, ale to považuji za ještě pitomější nápad než prohlížeče přímo ve Windows. Nikdo nikomu nebrání nainstalovat a používat prohlížeč, který chce. Microsoft má vlastní OS, ve kterém chce mít vlastní software a nic nebrání ostatním si udělat vlastní OS s vlastním prohlížečem. Doufám, že podmínky EK budou s rozhodnutím Microsoftu splněny, došlo totiž k technicky ke splnění všech požadavků. Pro uživatele samotné je to jen malá komplikace, musí se obtěžovat s instalací základního prohlížeče. Tedy pro ty Evropské pod dohledem EK, ostatní na celém světě budou mít dále logicky IE součástí Windows a ten můžou nebo nemusí používat. Microsoft už dávno nikomu právo výběru neubírá. Další požadavky jsou absurdní a šéf Opery mi přijde jako Komunista :) – Možností jak dostat prohlížeč ve známost a k uživatelům víceméně zdarma je na internetu asi miliarda a pokud by byla Opera tak dobrá, jistě by u mohla uživatelů uspěla, a ti by ji doporučili dále a dále. Microsoft nijak Operu neomezuje a šéf Opery chce rovnat už rovné podmínky. To už bychom rovnou třeba po Intelu mohli chtít, aby své procesory propagoval spolu s procesory AMD a na rovinu říkal, že často tři jádra u AMD jsou lepší než dvě u Intelu, nebo srovnal výkon na tak s konkurenčními procesory AMD a udělal tak rovné podmínky na trhu. Sorry, ale co je moc, je moc a doufám že EK se nenechá absurdními vizemi a požadavky šéfa Opery nakazit ….

Zdroj: DDWorld.cz

 

AUTOR: Jan "DD" Stach
Radši dělám věci pomaleji a pořádně, než rychle a špatně.

Starší články


Komentáře
Přidat Nový
MobyDict [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-06-12 13:51:14
avatar
jako, prijde mi to hezke. co EK chtela to ma. hehe
AndreasCZ [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-06-12 16:58:59
avatar
MS nemusim, ale naprosto s timhle resenim souhlasim.
Golo [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-06-12 14:03:32
avatar
ta EK ma uz pekne sere(sry za vyraz) ale je to tak.montuje sa do vsetkeho mozneho.aj ked je microsoft monopol ale je zalozeny na jeho uspechu z minulosti a nechapem naco do riesia.skuseny uzivatel ked nechce IE tak ho pouzivat nebude a neskuseny tiez casom prijde na vyhody resp. nevyhody IE a bud mu ostane verny alebo prejde na iny
radvot [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-06-12 14:09:06

Naprosty souhlas.Explorer nepouzivam zasadne nikdy ale co je moc je moc.Opera si to znhojila sama kdyz nabizela na rozdil od jinych prohlizec jako placeny software.Ujel ji vlak a dnes mimo fandu vypocetni techniky o ni nikdo nevi.
Lord_Paprika [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-06-12 18:27:27

Heh, ty tvrdis ze Operu nikdo nezna?? co tak vim z prumernych statistik tak je pouziva vic nez cca 20%. A ja sam ji pouzivam, pouzival jsem ji a taky pouzivat budu!!! a znam spousty lidi co ji taky pouziva...tak tady vetvrd opaky
Ttxman [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-06-12 20:34:38

No 20% jo, ale bouzel jenom z drive pripomenutych "fandu vypocetni techniky". Globalne se pohybuje v jednotkach procent.

Osobne ji pouzivam taky (uz od doby co byla placena) a je to dokonalej prohlizec, kterej stale nema konkurenci ve sviznosti prohlizeni (proste je to tak nejak rychlejsi). Bohuzel spatne zvolane strategie sireni ji odsunula na druhou kolej a nema moc sanci, ze by se to nejak rapidne zepsilo.

Jenze spousta lidi zapomina na jeden fakt. Kdyz si vezmete kolik lidi na svete pristupuje na internet tak i ty blby procenta delaji desitky milionu uzivatelu.. A kolik programu to o sobe muze rict .
Neznámý  2009-06-13 01:50:57

Opera, je jeden, z nejlepších INTERNETových prohlížečů, nejspíše, a to nejspíše, je tak, skvělá, proto, protože, byla kdysi placená, a tak, se kluci, museli snažit, aby to někdo, koupil, a dnes, a to dnes, je to, prakticky, nejlepší, INTERNETový prohlížeč, a nebo, a to nebo, alespoň, hodně, vymakaný, určitě, tedy, abych tak, řekl, prostě no!
Trace4x10 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-06-13 09:54:34
avatar
No, a dneska se kluci taky musí snažit, aby Operu někdo používal, protože díky tomu, že byla placená, ztratila podíl na trhu a dneska to jen horko těžko dohání.

Mimochodem, vítej zpátky Ladiku
N1Killer [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] - N1Opera 2009-06-13 11:00:14
avatar
"a pokud by byla Opera tak dobrá, jistě by u mohla uživatelů uspěla" DD, to si snáď robíš prdel nie?
Som zvedavý, či by si napísal vetu: "a pokud by byla Ati/AMD tak dobrá, jiste by u mnoha uživatelú uspela", myslím si, že prirovnanie je to rovnaké. Podľa tvojho tvrdenia by tak IE 6 a Nvidia mali byť tie najlepšie veci na svete (ešte lepšie ako vložky Alldays Trh sa proste správa niekedy iracionálne, sám mám na pc O, IE a FF a Operu považujem za najlepší prehliadač (aj keď FF ju prekonáva funkčnosťou) a používam ju v pomere 75 - 24(FF) - 1(IE7) a určite je viac takých ľudí čo ju tiež uprednosťňujú.
PS ak napr. IE6 používa 60% populácie (väčšinou ľudí, čo sa v danej problematike absolútne nevyznajú) a napr. Operu používa 10% populácie s potrebnými znaľosťami IT, ktorí prehľiadač je asi kvalitatívne lepší ?????? Analógia by sa našla tiež u Linux/Windows a tiež napr. v politike Smer (45% voličov, väčšinou starších ľudí a ľudí s nižším vzdelaním)/ SDKÚ-DS (15% voličov, väčšinou VŠ vzdelaných), podľa mňa je smerodajný názor vzdelanej menšiny ako tupej väčšiny
J.C.Denton [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-06-13 14:17:03
avatar
ale o alternativach se vi..firefox je dost znamy i mezi bfu. ale kdyz jim to IE staci, tak proc jim vnucovat neco jinyho? ie6 je hodne zastaraly, ale ie7 je na bezne uzivani plne dostatecny prohlizec a ie8 je uz hodne dobry. ja ho sice pouzivat nebudu, protoze operu mam nejradsi, ale plne chapu kdyz nekomu ie7 staci.
Flyer [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-06-12 14:09:27
avatar
Nejhorší je že všechny tyhle výmysly EK ať už sou jakékoli odnese vždy jen jedna skupina lidí a to sme my zákazníci.
J.C.Denton [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-06-12 14:12:34
avatar
presne tak..hlavne ze si ale ek namasti pekne kapsu at uz na pokutach nebo spise uplatcich
Smrtihlav [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-06-12 14:11:55

tak mne osobne to vyhovuje IE nepouzivam vobec, ale viac mi vyhovuje to, ze sa mi nebudu vyhadzovat hlasky o chybach resp. padat programy z dovodu, ze "iexplorer prestal pracovat" ano toto sa mi stavalo na XP dost casto, a to aj vtedy ked som na nete nic nerobil tz. nesurfoval, nestahoval a pod.
J.C.Denton [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-06-12 14:16:32
avatar
no ale pokud si nedoneses nakej prohlizec na flashce nebo necem tak si ten ie stejne budes muset stahnout aby ses dostal na net a mohl stahnout jinej prohlizec
Bennie [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-06-12 14:42:08
avatar
koukám, že FTP už se dneska nikomu nic neříká
J.C.Denton [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-06-12 14:50:35
avatar
ale rika...jen je to strasne pohodlny a stejne na to musis znat adresu..a vzhledem k tomu ze ftp vyuzivam prakticky jen ke tvorbe/sprave www serveru tak zadny adresy ani neznam. a bez prohlizece a googlu bych si je nevyhledal. a vysvetluj nejakymu bfu jak se pres cmd pripojuje a stahuje z ftp. total commander ani jinej manazer totiz take neni ve windows predinstalovanej...a kdyz by sem si musel donyst ten, tak k tomu rovnou muzu pridat prohlizec
Bennie [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-06-12 15:03:38
avatar
nojo BFU jsou prostě zhýčkaní ....

byly časy, kdy www ani neexistovalo a přesto to fungovalo

výrobcům OEM je to fuk, ti samo instalačky mít budou... a o ty tady v 90% případů běží, doteď prostě automaticky dali IE jako součást Win, a teď se budou moci sami rozhodnout... a možná se rozhodnou pro něco jiného než IE a to je to oč tu kráčí..


A pro člověka, který si nekoupí OEM mašinu, pro toho nepřítomnost prohlížeče v základní instalaci nemůže být sebemenší problém.....
J.C.Denton [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-06-12 16:45:33
avatar
no a co ze jsou zhyckani?vsak o to prave jde...jen stupidni EK zase musi uzivatelum hazet klacky pod nohy...
Bennie [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-06-12 20:32:22
avatar
Ty jsi také jeden z těch, kterým dominantní postavení a pochybné praktiky Microsoftu nevadí jak vidím....
J.C.Denton [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-06-12 21:16:31
avatar
ja nemam microsoft nijak v lasce a ty jeho produkty jako IE nebo WMP nepouzivam. ale vadi mi to co predvadi EK, protoze si myslim ze nejaky narizovani ohledne prohlizecu je uplne zcestne. kazdej si muze stahnout a nainstalovat a pouzivat jakej chce. tak proc nam musi hazet klacky pod nohy tim, ze se v EU bude prodavat win bez prohlizece a ja nebo jini uzivatele si ho naprosto zbytecne budem muset obstaravat jinde? ale aby treba neco udelali s tim jak si microsoft vydobil pozici na trhu netbooku to ne...treba to bylo podle me zneuzivani dominantniho postaveni a nekale praktiky...
Bennie [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-06-12 23:08:17
avatar
Když ono každé takové vyšetřování trvá léta ( Na netbooky dojde tak za 2 roky.

Problém je v tom, že když MS přihodí IE jakože k woknům zadarmo, tak ve skutečnosti jeho vývoj a cenu promítne do koncové ceny windows... správně by měl prodávat windows bez IE laciněji než windows s IE.. pokud bude cena stejná, není důvod aby si lidi stahovali cokoliv jiného...

Pokud by windows bez IE byly lacinější, což je naprosto logické, když dostanu méně, platím méně, tak by spooousta lidí raději stáhla FF či Operu... tím že MS dává IE "zdarma" a cenu promítá do ceny windows prakticky brání tomu, aby se FF nebo Opera mohli uplatnit... kdo by platil za FF nebo operu, když stejně musí zaplatit i IE??? Já IE třeba platit nechci... ale musím, nemám jinou možnost... a tomu se právě říká vázané obchody, které jsou důsledkem zneužití dominantního postavení a to je zakázané... MS tě nutí platit víc za něco co nejde odmítnout))))
Lukyn1811 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-06-12 23:24:52
avatar
To zní logicky, jenže jak už píše dole Raigor, proč zrovna prohlížeč? Proč ne třeba kalkulačka? A už vůbec nechápu snahu donutit MS k integraci konkurenčních prohlížečů. Tady máš seznam asi třiceti dalších kalkulaček: Odkaz. Požaduju, aby byly integrovány do Windows 7, protože nabízením svojí kalkulačky v základu Microsoft omezuje konkurenci. Teoreticky by to mohli vyřešit vydáním totálně oholené verze za nižší cenu.
Bennie [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-06-13 07:33:33
avatar
Protože si patrně výrobci kalkulaček dosud nestěžovali )
A protože na kalkulačkách se na rozdíl od prohlížečů asi nedá nic moc trhnout, proto to nikoho moc nepálí.

WMP slušným způsobem zlikvidoval třeba přehrávače medií pro windows.... existuje pár neznámých, ale známější je kromě WMP pouze Winamp, který sponzoruje AOL, a živoří podobným způsobem jako OpenOffice, kterou zase sponzoruje IBM.

Taková situace je přece divná ne? Kdo si koupí AVG nebo NOD32, když MS bude Morro zase nabízet zdarma v ceně Windows? Přece nikdo není tak naivní, aby si myslel, že když je IE nebo Morro nebo Defender "zdarma" tak že ho zákazník nezaplatí???
J.C.Denton [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-06-13 10:40:25
avatar
Morro nema byt ale integrovan ve windows ne?co sem o nem cetl tak ma fungovat nejak pres web...jinak nevim kolik lidi teda pouziva WMP, ale v mem okoli nikdo. vzdyt vubec nic neumi. na muziku tady vsichni pouzivaj winamp nebo foobar, na filmy zas mam kmplayer a jede hodne i media player classic a vlc takze s tou likvidaci si myslim ze to tak horky nebude.
qmox [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-06-14 10:48:43

pointa je v tom ze WMP alebo IE niesu nove prvky ktore sa predavaju ako sucast operacneho systemu . Windows 7 ale bude samotne predavany novy operacny system , ktory len ponuka to co ma jeho konkurencia.
Povedat teda ze Microsoft nema pravo mat kontrolu nad tym ake budu sucasti jeho produktu je absolutne chore.
Predstavsi ze by skodovka , prisla s novou octavkou a cesky antimonopolny urad by rozhodol ze je to obmedzovanie vyrobcou volantov ze v tom aute je volant vzdy len od skodovky.
Pri taktomto uvazovani EK , je len otazkou casu kedy si najdu pani z bruselu dalsi ciel ako napriklad WMP , pretoze na zaklade tohto uvazovania , MS nema pravo vo svojom novom samostne predavanom produkte mat uz to co maju vsetci ostatny konkurenti.
Co sa tyka cien softwaru , IBM ma marzu na softwari 85%(viz vyrocna sprava IBM) takze sa trosku smejem tej naivite ze windows bez IE bude lacnejsi ked viem ze tieto firmy alokuju svoje naklady (ja to ako ty hovoris sponzorske) na diviziu, tak aby mali nad tym kontrolu nad cenami predavanych produktov.
Neznámý  2009-06-13 01:54:37

Co ta sabotáž, Firmy nVIDIA, Firmou Intel, že by, a to že by, na to, taky, a to že , by na to, taky, došlo, asi tak, za 2 Roky, v Americe, a další a to další, pokuta, asi tak, kdyby, jen, 30 Miliónů Amerických $, a Intel, může prodat, Firmu, z prodeje, Firmy zaplatit, pokutu, a může zavřít, krám, tedy, abych tak, řekl, prostě no!
573v0 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-06-13 21:24:31
avatar
JJ, úplná pravda. IE som použil len raz keď som chcel vyskúšať jeden cloudOS a chcelo to jadro IEčka. Inak o ňom ani neviem že ho mám v kompe, neirituje ma, netrápi ma, neriešim ho. Ako prvú vec keď nainštalujem win si nainštalujem operu a v 99% prípadov IE nikdy nespustím. Čiže je to dosť smutné že EK sa dala nahovoriť na takúto pi..ovinu. Kto chce IE, používa IE, kto chce operu, používa operu a kto chce FF, hádajte čo....
tynyt [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-06-12 15:06:20
avatar
existuje přece taky wget, BITS, BT a podobné technologie...

i ten pitomý řádkový FTP klient (původem z BSD) lze skriptovat... Tahle panika "Nebude IE, co budeme probůh dělat?" je tak směšná, pánové. Řešení jsou kvadriliony, stačí si vybrat. Navíc tyhle "problémy" bude řešit OEM System Builder, takže já nevidím problém.
kwitee [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-06-12 22:40:55
avatar
no, a OEM výrobci PC dostanou od M$ slevy za to, že budou předinstalovávat IE, takže jsme zase tam, kde jsme byli
Bennie [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-06-12 14:16:23
avatar
Ani mně to nevadí... až Win XP nebyl prohlížeč součástí windows a nikomu to nevadilo a všichni brali jako samozřejmost že si do Win prohlížeč nainstalují, stejně jako stále berou jako samozřejmost, že si do win nainstalují antivir.

Ale MS se nepoučí, právě připravuje antivir zdarma, který bude součástí Windows
tynyt [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-06-12 15:09:14
avatar
technická: IE je součástí Windows od Win95 OSR2/NT4.0, plně integrován byl pak ve Win98 a výše. Win2k a XP jej měly už rovněž plně integrovaný.
Bennie [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-06-12 15:20:52
avatar
Pokud si to dobře pamatuji tak ale až ve windows XP se stal systémovou součástí windows, do to doby to byla jen nainstalovaná a tedy odinstalovatelná aplikace stejně jako třeba office?
tynyt [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-06-12 21:32:11
avatar
nene, právě už Win98 byly těmi prvními, tehdy to byl zbrusu nový IE5...
Neznámý  2009-06-13 01:57:20

Zdar TynyT, jo jo, tak, tak, a INTERNET Explorer, asi nějaká verze 4.0 CZ, byl hustý, když, a to když, dokázal, překopat, Operační systém Microsoft WINDOWS 95, asi nějaká verze CZ, skoro, na Operační systém Microsoft WINDOWS 98, asi nějaká verze CZ, takže, a to, takže, ten INTERNETový prohlížeč, INTERNET Explorer, asi nějaká verze 4.0, asi nějaká verze CZ, byl, taky, asi integrován, do Systému, tedy, abych tak, řekl, prostě no!
MadMaxII [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-06-12 15:16:58

To zas bude ukradnutych osobnich dat......
Mescalamba [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-06-12 15:01:19
avatar
Nj. EK zase perlí.. to je jak moc zahnutý banány a málo rovný mrkve.. kam sme se to dostali..
Miki_79 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-06-12 15:02:50
avatar
Nevim jak ostatni, ale mam doma nejen instalacni cd s Winama, ale i DVD s programy kde urcite najdu nejen nejakou verzi Firefoxu a IE ani nepotrebuji. A taky na flashce mivam temer aktualni verzi Firefoxu, je to porad rychlejsi nez ho tahat po netu kdyz ho instaluji kamaradum co uz nechteji IE
JirkaH [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-06-12 15:16:37

EK tak úplně vedle není. Je třeba si uvědomit, že M$ prodává operační systém. Co je OS, může být předmětem rozsáhlých diskuzí, ale k provozu zcela jistě nepotřebuji IE, WMP, MMC, vypalování a celou řadu dalších vychytávek. Navíc ke každému z těchto progranů dnes existuje free náhrada, v řadě případů i podstatně lepší. Tohle všechno by mělo být při instalaci volitelné a pokud řeknu nechci, nemá to co dělat ani na HDD. Problémek může nastat v okamžiku, kdy použiji Firefox a web WinUpdate mi sdělí, že musím použít IE. Ono občas stáhnout a nainstalovat bezpečnostní záplaty není na škodu. Naštěstí to jde i jinak.
J.C.Denton [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-06-12 15:33:20
avatar
samozrejme...pri instalaci si budu vybirat mezi ctyrmi prohlizeci, deseti prehravaci videa, deseti prehravaci hudby, sedmi vypalovacimi programi, peti textovymi editory, deseti kalkulackami, padesati hrama, osmi prikazovimi radky, peti defragmentacnimi nastroji, stovkou cisticu disku atd. tech ruznych programu je ve windows nepreberne mnozstvi...to si mam u kazdyho zvlast zatrhnout, kterej chci a nechci a jestli chcu ten od microsoftu nebo si vybrat mezi tisici ruznymi od kazdyho skolaka, kterej udela vlastni cistic disku?
Trace4x10 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-06-12 15:48:45
avatar
Při tvorbě WIN 7 se Microsoft snažil redukovat počet kliknutí při instalaci a vůbec ji celkově zjednodušit. Jakpak by se na tohle asi tvářili?
Neznámý  2009-06-13 01:59:53

Bejt, tam, Nero Burning ROm, za normální a to za normální cenu Windows, tak a to tak, by to, mohlo, být docela, zajímavé, tedy, prostě no.
tynyt [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-06-12 21:33:44
avatar
Naopak - MMC je nástroj na konfiguraci OS (dokonce jeden z klíčových, ba nejklíčovější)
aR_649 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] - Mě se to naopak líbí 2009-06-12 15:17:45
avatar
Připadá mě to férový, vypustit předinstalaci spornýho IE. Asi to bude tím že ve Windows na internet nechodím, mám vyplou síťovou kartu a v podstatě je mám pouze na hry. V linuxu bych použil "wget" k sosnutí, ve win je možná taky, nezkoušel jsem
MadMaxII [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-06-12 15:25:15

Je fakt ze kdyby ty MS debilci nechali na zacatku instalace moznost volby "co vse" instalovat jako to bylo tusim ve W95/W98 tak by nemuseli vymyslet nesmysly s nabalovanim aplikaci do updatetu ktere timzto ztraci vyznam slova update...

Rikejte si co chcete, me proste tahle nasilna standartizace vadi, naopak tohle mi pripada jak za bolsevika tohle vnucovani horsich a mene funkcnich produktu jako nam to sem ladovali rusaci....
J.C.Denton [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-06-12 15:36:30
avatar
microsoft je soukroma firma, ktera vytvari sve produkty. je na zakaznikovi jestli to koupi nebo ne, nic ti nikdo nevnucuje. v roli tech bolseviku je tedka akorat EK, ktera diktuje microsoftu co ma nebo nema a jak to ma davat do sveho produktu.
Superdrooper [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-06-12 16:32:09
avatar
Přesně. Já si kupuji operační systém, jsem ochoten za něj dát tolik a tolik peněz. A je mi celkem šumák, které přidružené programy se na operační systém nabalují, neboť výrobce operačního systému mi většinou nijak neznemožňuje jejich bezpečné odstranění či nahrazení dle mé svobodné vůle a rozmaru, přičemž operační systém bude dál plnit svou základní funkci stabilního aplikačního rozhraní. Pokud výrobce svůj operační systém zdraží tak, že si ho už nebudu ochoten koupit, tak si nekoupím, i kdyby v něm bylo deset různých prohlížečů Internetu od dvaceti různých společností (ovšem, kdyby v nich zároveň byly předinstalovány i neomezené přístupy na placené pornostránky, pak bych možná zaváhal ).
Matu [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-06-12 16:34:58

MS je monopol a pre neho platia ine kriteria. Ze ho nemusim pouzivat? Nemusim, ale potom mi neostava nic ine iba prejst na linux a riesit dlhe dni, tyzdne kym najdem (ak najdem) alternativy k vsetkym programom co pouzivam. To teda nehrozi. Vitam kroky EK, vitam snahu Opery a spol. zatrhnut MS tieto vnucovacie taktiky.

To, ze ty si uvedomely a vies si vybrat, neznamena ze dalsich 80+% pouzivatelov si vie tiez vybrat. A potom tu mame anomalie, kde jeden produkt, ktory absolutne nestiha za konkurenciou ma drvivu vacsinu trhu. Co sa stane potom az bude stihat? Bude mat vsetok trh? Toto je na poli prehliadacov, deje sa to aj u prehravacov a zrejme coskoro aj u antivirov. Lebo MS ma monopol a ma silu presadit prakticky cokolvek.

Ak by bolo po tvojom, MS moze zacat presadzovat cez svoj OS cokolvek - pomaly aj vlastnu banku, potraviny a pod., nie? Ved naco chodit do Tesca ked si mozme objednat potraviny cez Windows...
J.C.Denton [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-06-12 16:44:39
avatar
je videt ze ses s linuxem vubec nesetkal. tak o nem radsi ani nemluv co se tyce grafickeho uzivatelskeho rozhrani tak je vsechno mnohem jednodusi a intuitivnejsi nez ve windows. a s linuxem pracuji dost casto a zpocatku jsem i zasnul nad tim jak je to vsechno jednoduche a logicke.

at si zacne MS davat do systemu co chce..me je to jedno. mam moznost volby pouzivat co chci. nezabranuje mi instalaci a pouzivani ani opery ani chrome ani kmplayeru. dokud to tak zustane, tak vubec nechapu proc mu nekdo musi neco prikazovat..
Matu [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-06-12 17:59:23

Nuz, bud mas na vec iny nazor, alebo sa ti o tejto problematike nechce rozmyslat v sirsich suvislostiach. Ja som rad, ze v EK su ludia co maju nazor ako ja a to mi staci.

Ohladne linuxu si vobec nepochopil podstatu toho co som sa snazil povedat - nejde mi o graficke veci a o intuitivnost, ide mi o 3rd party programy, ktore pod linuxom proste nebezia. Prednedavnom som presiel na 64bitovu verziu XP a uz tam som sa stretol s problemami, ktore mi zatial stacia.

Este dodam - mne je uplne jedno ci tam IE je - pravdupovediac, aj keby tam v buducnu nebol, tak ci tak si ho zrejme nainstalujem uz len pre pripad, ze by cosi v opere alebo v chrome neslo.
Jedna sa mi o likvidaciu trhu microsoft-om v tych segmentoch, ktore nie su ekonomicky natolko vyznamne, aby mohli postihnute spolocnosti lobovat, prip. pouzivat masivne marketing.
nnevimm. [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-06-12 18:55:28

"MS je monopol a pre neho platia ine kriteria." Takže když je někdo úspěšný, musíme ho šikanovat? Kvalitní názor.

"To, ze ty si uvedomely a vies si vybrat, neznamena ze dalsich 80+% pouzivatelov si vie tiez vybrat. A potom tu mame anomalie, kde jeden produkt, ktory absolutne nestiha za konkurenciou ma drvivu vacsinu trhu." A kdo určil, že je ten nebo ten produkt horší? Ty? To ti snad dává právo vnucovat tenhle názor ostatním? Je to subjektivní věc a že ty si něco myslíš neznamená, že si to myslí někdo jiný a už vůbec ti(ani EK) to nedává právo tenhle názor někomu diktovat.

Windowsy jsou produktem microsoftu a ten si tam může dát co chce. Je to jen jeho svobodná vůle, že nechal v systému možnost vůbec instalovat aplikace třetích stran a diktovat mu, jaké CIZÍ produkty musí do SVÉHO OS zahrnout je absrurdní. EK se chová jako SSSR, který nám ještě v nedávné době také nařizoval co můžeme a nemůžeme/musíme vyrábět.
Matu [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-06-12 19:03:43

Prepac, ale na tvoj komentar je snad aj skoda reagovat, ale v skratke:
1.odstavec:
vies co je to monopol? skus si to vyhladat - mozno sa dozvies, preco na monopol platia ine kriteria a ako by to vyzeralo keby neplatili.

2.odstavec:
Nie, nie je to subjektivna vec.

3.odstavec:
Nie, nemoze. Ak chce svoje produkty predavat v nejakej krajine, musi sa chovat tak, aby neprekracoval pravny ramec danej krajiny. Pouzijem tvoj argument - "dana krajina si moze ten ramec vymysliet aky chce, nikto nebude MS nutit podnikat v tej krajine"
nnevimm. [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-06-12 19:24:01

Ano vim co je to monopol a opravdu nechapu proc by pro nej meli platit jina pravidla nez pro ty neschopne. Microsoft si vybudoval monopol na svobodnem trhu - a to spravnymi rozhodnutimi ve spravny cas a to co chses ty a praktikuje EK je jen sikana uspesne firmy.

Ano, je to subjektivni vec. Ze mam na ni jiny nazor nez ty je toho jasnym dukazem.

Vis, co to znamena svobodne trzni hospodarstvi? Proc by si nemohl davat do sveho systemu co chce? Nuti snad vyrobce televizoru aby do svych vyrobku montovali neco, co nechteji? Nuti je snad nekdo aby pri vyrobe pouzivali komponenty konkurencnich firem?
Vis, co to znamena svoboda? Asi ne.
Matu [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-06-12 20:08:42

ach jo... nikdo nenuti vyrobcov TV aby tam montovali nieco co nechcu... lebo nemaju monopol. A su mnohe elegantne riesenia ako by sa dal konkretny problem ohladne prehliadacov zrealizovat bez potreby instalovat operu/FF/chrome pocas instalacie Windows.

Proste nie je pripustne aby monopol na trhu operacnych systemov si pomocou uz tohto existujuceho monopolu robil monopoly dalsie - ako napr. monopol na trhu kancelarskych produktov (cez MS Office), na trhu prehravacov (cez WMP), na trhu prehliadacov (cez IE) a najnovsie zrejme aj na trhu antivirov..

Azda s vynimkou MS Office vsetky ostatne spominane produkty boli spociatku uplne mizivej kvality a presadili sa len vdaka MS Windows. To sa ti zda byt zdrave konkurencne prostredie? Ked v minulosti oblubeny Netscape Navigator bol uplne vytlaceny IE? To bol az taky prepadak, ten Netscape? Nie je to skor naopak? Nebyt Windows tak po nejakom IE, alebo WMP ani pes nestekne?

Doprial by som ti byt zamestnancom, alebo vlastnikom takej firmy, ktoru gigant MS vytlacil vdaka svojim Windowsom. Som zvedavy ako by si potom tu pisal ako je MS v prave a moze si robit co chce. A chcel by som vidiet ako by si sa na takom deformovanom trhu obracal a dosahoval zisk.
nnevimm. [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-06-12 21:07:29

Správně. Nikdo je nenutí protože nemají monopol. To je snad dělá vyjímečnými? Proto by pro ně měli platit jiná práva? Pokud budeme měřit dvojím metrem a šikanovat jednu společnost na základě toho že si myslíme, že je jiná a proto by pro ni měli platit jiná práva tak určitě nebudeme žít v rovnoprávním systému, ale v diktatuře.

Tohle je celkem vtipné. Díky jakému monopolu získává další monopol? Díky OS? A kdo určil co ještě je a co by mělo být součástí OS a co ne? Ty? EK? Opět jen nutíš lidem tu "správnou" a jedninou "pravdu" kterou si myslíte jen vy dva, ale že jsou i jiní co na to mají jiný názor a za správné považují něco jiného už vás nezajímá. Pravda je jen jedna - ta co máte vy a proto je nutné přinutit lidi aby ji vzali za svou ...

MS má ucelenou platformu a tu porsazuje jako celek. Jestli se ti to nelíbí, přejdi na linux. Pořád jsi mi ještě nevysvětli proč bycho měli soukromé firmě diktovat co má a nemá vyrábět. To je jako by jsi nutil AMD prosazovat nvidii, protože své grafické karty může lépe prosadit díky své platformě(MB CPU GPU) ...

Být zaměstnancem firmy tak budu naštvanej na vedení, že nedokázali produkt prosadit a né na tu "zlou a špatnou konkurenci, která si získala své postavení podvodem".
Matu [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-06-12 22:43:16

OK. Velmi zjednoduseny dovod, preco mam nazor taky aky mam:

zijeme v trhovo orientovanom hospodarstve. To pocita s konkurencnym prostredim. Pokial na trhu dominuje len jedna firma->konkurencne prostredie neexistuje-> mame tu docinenia s monopolom.

Kedze zijeme v trhovom hospodarstve, ktore pre spravne fungovanie potrebuje konkurencne prostredie, monopol musi byt obmedzovany, regulovany a predovsetkym kontrolovany v ovela vacsej miere ako klasicke firmy.

Preco? Lebo klasicke firmy sa kontroluju navzajom vramci konkurencneho boja. Monopol konkurenciu nema a teda musi na neho dohliadat niekto iny. Inak by si mohol robit co chce a to na ukor vsetkych ostatnych. Tak to je a tak to aj bude nadalej, pokym tu budeme mat trhovo orientovane hospodarstvo (alebo pokym sa monopolom nepodari skorumpovat potrebne osoby).

Su to uplne zakladne principy, ktore nema problem pochopit priemerne inteligentny clovek a som si isty, ze ty ich chapes. Takze tam problem asi nebude, len mi nie je jasne, kde to potom viazne a vdaka comu mas nazor taky aky mas.

Mozme sa tu dohadovat o tom co moze a co nemoze byt sucastou OS. Faktom vsak ostane, ze ak napr. sucastou OS ostane IE, IE bude aj nadalej dominovat trhu s prehliadacmi aj keby sa cely FF aj Opera rozliali na kolomaz. Jediny kto ma moznost presadit sa je Google Chrome. A to by som charakterizoval asi ako "z blata do kaluze".

Aby som to uzavrel:
- ak maju ludia zaujem o konkurencne prostredie na trhu prehliadacov, logicky prehliadac nemoze byt brany ako sucast OS.
- ak ludia nechcu MS sposobit krivdu a konkurencia na trhu prehliadacov je im ukradnuta, tak sa moze bez problemov prehliadac brat ako sucast OS.

Otazkou zostava, ktorej skupiny ludi je viac, resp. ktore riesenie je do buducnosti vyhodnejsie pre spolocnost ako taku.
J.C.Denton [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-06-12 23:02:23
avatar
a proc zrovna prohlizece?tech programu integrovanych do windows a ktere maji free alternativy je mnohem vice. tak proc takova zakladni vec jako prohlizec nemuze byt soucasti windows, zatimco integrovany firewall nebo windows defender nebo malovani nebo notepad tou soucasti budou. kdyby se to aplikovale takle na vsechno tak soucasti windows nemuze byt pak nic. a zrovna u prohlizece to bezne uzivatele muze akorat omezit nebo otravovat.
Matu [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-06-13 00:41:50

Tazko na tuto otazku odpovedat. Pretoze MS v roli monopolu predstavuje problem. Najst riesenie bude samozrejme narocne. Ale ak sa nijake nenajde, do buducna to vidim tak, ze male firmy, resp. specializovane firmy ako napr. spominana Opera nikdy nebudu moct konkurovat firmam typu MS,Google. Je to dobre? Je to zle? Ja sa priklanam k tomu, ze nemoze vzist nic dobre z toho, ak sa internetovy trh casom obmedzi na 2-3 velkych hracov (co je pri sucasnej politike hlavne MS celkom realne).

Jedna cesta je, definovat co je OS a co su doplnky a na zaklade toho navrhnut nejake suce riesenie take, ktore konkurencnych vyrobcov tychto doplnkov nezvyhodni, ale zrovnopravni.

Druha cesta, podla mna este lepsia, je jednoducho zacat presadzovat alternativu. Napr. tak ako presla tusim francuzska policia komplet na open source. EU by sa mohla snazit cez statny sektor zvysit podiel inych OS, inych kancelarskych balikov a tym naucit beznych ludi pracovat aj s niecim inym ako MS produktami.

Tento sposob vsak uz viackrat zlyhal prave "vdaka" ucinnemu lobbingu zo strany MS - uz len napr. v SR - za "nespekulovanie" nad alternativami v statnej sprave MS pomaha napr. s informatizaciou skolstva. Tot. cin pekny, ale rafinovany. Preto su uz zrejme iste kruhy tam hore znacne znepokojene a snazia sa MS aspon regulovat, ked to inac nejde.

Osobne celkom dobre nerozumiem politike MS. Google ma napr. uplne inu taktiku - taktiku najnizsieho odporu a vsetci mozme uz par rokov sledovat, ze je celkom ucinna. Preco MS nadalej ide sam proti vsetkym za kazdu cenu (uz len napr. to fiasko pri nedavnom presadzovani svojho standardu), to netusim. Asi zkostnatel. A dufam ze coskoro tvrdo narazi. A pouci sa.


A aby som to zhrnul do jednej reakcie - nnevimm.,ja som liberal ktory podporuje slobodny trh a ktory je za regulacie iba v krajnych pripadoch. Ak sa trochu orientujes v slovenskej politike - som tradicny volic SDKU a je mi sympaticky program novej SaS. Rozumiem presne co hovoris, ale uz je to nejaky rocik co pouzivame takmer vsetci vylucne Windows a uz aj slepy by si vsimol, ze konkurencii sa nejako nedari presadit. A nemyslim si, ze je to neschopnostou tej konkurencie, ale deformaciou prostredia. A cim viac programov MS na Windows naviaze, tym tazsie bude pre potencialneho konkurenta presvedcit ludi aby presli k nemu.

Na to su tu standardy, ktore MS trvalo a arogantne ignoruje. Kolajnice maju tiez standardizovane parametre. Vies si predstavit aky by bol v tom bordel, keby si kazda spolocnost vyrabajuca vlakove supravy musela pre svoje vagony budovat aj vlastnu zeleznicu len preto aby mali po com jazdit? Absurdna predstava, tak ako je absurdna predstava, ze Opera pre to aby mohla byt uspesna si musi spravit vlastny OS a dostatocne ho presadit aby mal aspon aky-taky podiel na trhu.
J.C.Denton [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-06-13 01:01:23
avatar
uz se mi to nechce moc rozepisovat a stejne by to bylo dost OT tak zareaguju jen na ten konec. ja operu pouzivam a povazuju ji za nejlepsi prohlizec. je rychla, ma hodne funkci, celkove mi vyhovuje...ale tak to pro vetsinu beznych uzivatelu, kteri se o it moc nezajimaji nemusi byt. vem si, ze jim staci, kdyz si v tom jednoduse zobrazi jen stranky v zalozkach a nic vic. na to bohate staci IE7. a firefox dokazal ze trh u prohlizecu funguje a ziskal hodne slusnej podil. neni pak takovy neuspech opery i v necem jinem nez jen v tom, ze je IE integrovano ve windows? vzdyt ani ta moznost vyberu prohlizece pri instalaci podle me nic moc nezmeni. lide, kteri pouzivali IE si kliknou na IE a nebudou zkoumat co to je ta opera nebo firefox o kterych v zivote neslyseli a nebo je proste a jednoduse nepotrebuju, protoze IE jim staci. a od 7. verze je IE uz opravdu i pouzitelnej prohlizec a nejnovejsi IE8 je podle me i dost dobra.
Matu [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-06-13 01:30:26

v poslednom prispevku som ale neporovnaval ktory prehliadac je lepsi a ktory horsi, ale som pisal o stave konkurencneho prostredia v tej oblasti. A ak sa nemylim, tak FF ziskal velky podiel aj vdaka tomu, ze ho svojho casu celkom aktivne podporoval google. Teraz tomu tak uz nie je a predpokladam ze ten podiel sa FF povedzme do dvoch rokov vyrazne znizi. Ale nechajme sa prekvapit, mozno sa mylim a trh si s tym poradi
J.C.Denton [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-06-13 01:42:00
avatar
narazim tim na to o uspesnosti te opery. nebo ty si opravdu myslis ze je to jenom tim, ze je IE integrovano ve windows?a proc by mel FF ztracet?jestli je to dobry prohlizec tak si sve uzivatele udrzi a i nove najde..ztracet podil zacne az kdyz se uzivatelum vice zalibeji jine prohlizece.
nnevimm. [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-06-12 23:17:10

Shrnutí prvních třech odstavců: Takže musíme omezovat/regulovat ty lepší, aby jim ti horší mohli konkurovat? Omezovat monopol který vznikl díky státním zásahům nebo patentové legislativě mi v zásadě nevadí. Jenže tohle je omezování firmy, která si své postavení vydobila sama na svobodném trhu a proto je pro mě omezování jejích práv nepřipustitelné.
Firmy se kontrolují samy, to ano a v případě, že jedna firma začne být výrazně lepší a té druhé ujede vlak, vytvoří si ta první dominantní postavení na trhu. Měli bychom ji snad díky tomu omezovat/regulovat jen proto aby ji ta druhá mohla konkurovat?

Ano, problém nebude v chápání ekonomických principů ty jistě chápeme oba, ale v osobních prioritách. Ty dáváš přednost regulaci, díky které by mohlo dojít ke zlepšení kvality výrobků na trhu, ale za cenu ztrát svobody trhu. Já dávam přednost svobodě a to před čímkoliv. Ať si můžu myslet, že se díky té či oné regulaci zlepší to či ono(a třeba budu mít pravdu), nic mi nedává právo realizovat to na úkor práv někoho jiného(v tom případě bych se stal diktátorem) a jak už jsem říkal, to bychom se vrátili k totalitě.

"Mozme sa tu dohadovat o tom co moze a co nemoze byt sucastou OS." Dohadovat se můžeme, ale v případě, že chceme zachovat svobodný systém a nechceme někomu diktovat co je správně, měli bychom toto rozhodnutí nechat na tom, kdo sytém vyvýjí a prodáva.
Neznámý  2009-06-13 02:17:18

Oho, Windows Media Player, asi nějaká verze 11, asi nějaká verze CZ, vždyť, ten a to ten, sám o sobě, neumí, a to neumí, přehrát, ani, médium Dévédé, pokud, a to pokud, to tedy, nemáte, a to pokud, to tedy, nemáte, Operační systém Microsoft WINDOWS Vista ultimate SP2 CZ, tedy, abych tak, řekl, ani neumí roztahovat, obraz, ani se neví, jestli a to jestli, jede, přes Windows Media renderLess 9, nebo, přes, a to přes, co to, vlastně, jede, to a to, tomu říkáte, Monopol, a ha, ha, tak, a to tak, to se směju, Blu-Ray, Video, to také, neumí přehrávat, ve Formátu *.MKV, snad, v žádné verzi, na rozdíl, od toho přehrávače Media Player Classic: Home Cinema, asi nějaká verze 1.2.1056.0 ,asi nějaká verze CZ, tak, tomu, a to tomu, říkám, Monopol, a ha, ha, tedy, abych tak, řekl, prostě no!
Neznámý  2009-06-13 02:18:15

Lol Notepad, konkuruje Open Office, ty, voe, tedy, abych tak, řekl, prostě no!
Lukyn1811 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-06-12 23:08:49
avatar
Citace:
dana krajina si moze ten ramec vymysliet aky chce, nikto nebude MS nutit podnikat v tej krajine


No kdyby se Microsoft opravdu rozhodl nedodávat svoje produkty do EU, tak to by úředníci ten rámec ještě rádi poopravili. Už vidím, jak smolí ty svoje grafy na Ubuntu v OpenOffice...
MadMaxII [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-06-15 13:58:06

No, myslim ze kdyby MS videl jak se firmy preorientovavaji na Linux a poskytuji skoleni(coz neni v rozporu s filozofii free OS) a ostatni sluzby pro Linux a Evropa by byla razem Linuxova tak by se hodne snazili o zpetnou monopolizaci trhu....

MS je cokoliv, jenom ne hloupa firma po strance obchodnicke takze proto cukla, ji monopol vyhovuje(komu by take nevyhovoval ze)....
Lukyn1811 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-06-15 14:08:00
avatar
Produkty MS jsou dnes v drtivé většině běžných firem prostě standardem, který už nikdo ani není ochotný měnit. Kdyby k tomu byly firmy nuceny jenom proto, že EK vydalo nařízení nepřijatelná pro MS, tak by byla EK doslova bombardována požadavky o zrušení těchto nařízení. A nějak si nedovedu představit, jak firma s pobočkami po celém světě jede na produktech MS a jenom evropská pobočka si frčí na Linuxu a opensource programech, které často ani nejsou plně kompatibilní. Ale to je coby kdyby, takže to ani nemá cenu rozebírat.
MadMaxII [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-06-15 13:53:13

Jen rikam ze bych uvital volitelnost toho co si ja kupuji(preci je nesmyslne abych si kvuli jejich politice instaloval vse kdyz vyuziji 70% veci, nebo ne? Ja si kupuji cely balik ale mel bych mit moznost si instalovat jen co chci!), tohle je monopolizace trhu ktera treba v automobilovem trhu nehrozi protoze ma skutecnou konkurenci, tam si take volis vybavu a ne ze budto s full vybavou nebo nic...
Manarez [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-06-12 15:57:12
avatar
mudro.
jardop [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-06-12 16:06:41

kam ten svet speje..
karf [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] - takže 2009-06-12 16:32:43

ten "jiný prohlížeč" půjde z netu stáhnout? asi ne, že? takže pro to stáhnutí bude nutné nainstalovat IE a pak stáhnout ten alternativní. nebo dokonce šaškovat s fleškou či CDčkem/DVDčkem. FF, Opera a další zase ostrouhají

btw: používam Operu
Cajda [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-06-12 18:09:38

"Reakce Microsoftu se mi líbí a to ve smyslu, na pitomý požadavek stejně pitomá reakce." Naprosto souhlasím a klaním se před brilantním řešením.
maltrabob [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] - Gratulujem ku 2009-06-12 19:06:23
avatar
skvelemu rozhodnutiu Microsoftu. Aj ked IE nepouzivam, poziadavku EK povazujem za totalnu blbost a som rad ze Microsoft takto salamunsky vyriesil situaciu.
Matu [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-06-12 20:38:35

to je zaujimave.. ja som myslel ze EK este k ziadnemu rozhodnutiu nedospela, ale aj napriek tomu tu neexistujucu poziadavku EK povazujes za totalnu blbost.
Lukyn1811 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-06-12 22:34:31
avatar
Jenže EK nevoní ani rozhodnutí o prodeji Windows bez IE(Odkaz). Podle mě je to taky totální blbost, mrhání časem a penězi. Ovšem soudě podle tvého zapáleného euronadšení je správně všechno, co tahle mašina na pí*oviny(EK) vyprodukuje.
WenySky [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-06-12 19:27:30
avatar
hmmm, jak si bez prohlizece interfernetu nastavim router, abych se na ten interfernet vubec dostal :/
siddhi [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-06-12 20:46:15
avatar
přes Linux
siddhi [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-06-12 20:51:18
avatar
By mně zajímalo kam až to zajde. Nejdřív to byl WMPlaeyr, teď IE a co pude z kola ven jako další? - kalkulačka, malování, či něco ostřejšího - Firewall, explorer.
Ne tohle je naprostá magořina. Proč může být v Linuxech předinstalovaný firefox a ve win nesmí být IE?
IIIRazor [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-06-13 02:22:45
avatar
to je pravda...a nebo jak si bez prohlížeče stahnu nějakej jinej ??
Jorn [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-06-13 10:54:59

Poslední dobou mám pocit, že na to, abys rochodil zhola novej počítač, potřebuješ vedle ještě jeden, již funkční počítač.
kemos [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-06-12 20:42:43
avatar
Hele nevite nekdo kdy vyjde SP 2 pro vistu v CZ ?
siddhi [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-06-12 21:53:59
avatar
oficiálně na stránkách Microsoftu zatím nejsou a nejsou ani informace o tom kdy se tam objeví. Na internetu ale není problém SP2 CZ/SK stáhnout.
radvot [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] - Pro Lord Paprika 2009-06-12 22:53:22

Ty se mi tu snazis namluvit ze Operu pouziva 20 procent uzivatelu internetu?Chtel bych videt ty Tve posledni pruzkumy .Nema ani desetinu toho co tady tvrdis.Nic proti Opere nemam,je fajn.Desi me nevzdelanost a fanatismus uzivatelu jako jsi Ty.
siddhi [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-06-12 23:56:04
avatar
Opera má stabilně nějkých 5%
Neznámý  2009-06-13 02:25:16

tak na zive.cz ,možná a to možná, ano, tedy, abych tak, řekl, prostě no!
Sina [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-06-14 12:43:20
avatar
tady na DDworldu má ale Opera podíl přes 20%, nedávno tu o tom byl článek
doktor2 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-06-13 00:03:18

to je ale debilita ...já osobně jsem zvyklý na IE a neměnil bych ..takže mě čeká pouze opruz s jeho stahováním místo, abych jej měl předinstalovaný ...
muso [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-06-13 00:32:18

Odstrániť úplne ho nemuseli, stačilo by, kebyže nám dajú pri inštalácii na výber, ktoré produkty chceme, a ktoré nie (ako u každého iného OS).
IIIRazor [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-06-13 02:30:03
avatar
IE standartně nepoužívám ale najdou se případy např. pro otestování nejaké stránky jak vypada v IE, nebo když v ostatních prohlížečích se zobrazuje špatně a v IE je OK.
Chapu že vývojáře ostatních prohlížečů to asi dost žere, ale toto je čistě věc MS co si do "svého" OS přidá, ještě aby EK diktovala MS aby místo svého defragmentačního softu přidal i ostatní, to samý třeba s Wordpadem, kalkulačkou, nebo třeba Mediaplayrem. Takhle by bud za chvili v OS nezbylo nic nebo by tam toho bylo tolik že by se to ani na to DVD nevešlo a pak se v tom člověk vyznej.
IE beru jako rezervu když potřebuju internet a třeba tu zrovna jinej prohlížeč nemám nebo nefunguje
horst [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-06-13 15:36:00

EU přece nejde o nějakej prohlížeč ve woknech proboha,jde ji o peníze z pokut.Tentokrát jim to nevyšlo tak si vymyslí něco jinýho.Základ je klást takové požadavky aby nemohly být splněny.
Veyron [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-06-13 21:13:27
avatar
No tak teda Microsoft pekne s EK doslova vy*ebal Sorry za výraz, ale inak sa to nedá povedať, pretože touto zmenou sa absolútne nič nezmenilo a je to presne rovnaké ako to bolo. Veď si to sami vezmite - nainštalujete si OS a budete chcieť povedzme Operu, no tú si musíte stiahnuť z netu a to jedine tak, že si prv stiahnete cez update IE a cez neho si stiahnete Operu. Takže sa to tým akurát tak skomplikuje. Jedine, že by ste si stiahli cez iné PC alternatívny prehliadač na USB a cez neho preniesli a nainštalovali, no myslím si, že tatko to bude robiť iba minimám ľudí, keďže mi to príde ako komplikovanejšie riešenie. Každopádne všetcí tí totálny amatéri budú i naďalej používať IE a tí, ktorý poznajú ostatné prehliadače, tak si ich rovnako nainštalujú ako dosiaľ. Takže v podstate sa nič nezmenilo...
KALIK [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-06-14 09:47:17
avatar
Mnozí si neuvědomují, ale už to tady bylo řečeno, že MS Windows v současné podobě je nejen OS, ale spousta dalších programů, které lze za součást operačního systému považovat jen vzdáleně. Tyto komponenty mají za následek zvyšující se ceny celého balíku s OS. Člověk dnes nemá možnost si koupit jen samotný OS za úměrně nižší cenu. Nikdo rozumný nemůže tvrdit, že vývoj exploreru, WMP apod. nic nestál, tedy nemůže být zadarmo. Teď si všichni kupujeme něco, co nechceme.
J.C.Denton [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-06-14 12:11:25
avatar
ale microsoft je nabizi jako freeware! stejne jak spousta jinych firem nabizi i freeware produkty. do winxp si muzes stahnout zdarma novou verzi jak IE tak WMP. tohle o cem mluvis by melo nejakej smysl kdyby si musel ten IE a WMP kupovat. a jestli si myslis ze MS bude v evrope prodavat windows bez IE levneji nez v americe windows s IE tak si opravdu naivni.
KALIK [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-06-14 12:56:31
avatar
Společnost Microsoft dělá jen tak freeware? lol Zkus se ještě jednou zamyslet Společnosti jsou tu za účelem zisku. Z freeware neplyne žádný zisk.

Mně osobně by se mnohem více líbilo, kdybych si mohl koupit holý systém bez balastu, který nechci a nepoužiji. Ostatní věci bych si mohl dokoupit.

Že Microsoft nebude v Evropě prodávat svůj OS za nižší cenu, když bude bez IE je mi jasný. To je ale politika Microsoftu, tedy udržet si zisky.
J.C.Denton [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-06-14 13:08:53
avatar
nad cim bych se mel zamyslet? muzes si na winxp stahnout IE8 nebo novej WMP zdarma?muzes. tak co to je kdyz ne freeware???
Sina [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-06-14 14:18:29
avatar
Malware
KALIK [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-06-15 07:48:41
avatar
Koukám, že máš problém porozumět psanému textu. Pokud nechápeš, že vývoj IE8 si platíš v ceně windows a že je úplně jedno, zda-li si ho stáhneš či nikoli, tak je to zbytečná diskuze.
MadMaxII [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-06-15 14:05:47

Od kdy je freeware vazany licencni smlouvou resp. original keyem k OS?

Tohle jsis maloucko spletl...
Superdrooper [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-06-14 19:46:46
avatar
Já už to tu jednou psal, takže znova: já si kupuji operační systém a jsem ochoten za něj dát tolik a tolik peněz. Jestli bude stát více peněz, tak si ho prostě nekoupím (Ferrari si také nekoupím, protože na něj nemám), i kdyby v něm bylo dvacet přehrávačů multimédií nebo čtyřicet různých prohlížečů Internetu.
A řečmi o tom, že nemám jinou volbu než software od Microsoftu, mě nevystrašíte, neboť já ještě pamatuji dobu, kdy osobní počítač neměl doma nikdo, neboť nikdo nebyl ochoten si ho za tu cenu zakoupit.
zeroground [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-06-15 08:48:28

No nevim nevim, zalezi jak by jsi totiz definoval OS. Pokud bude definice - system, ktery mi umozni komplexni vyuziti pocitace, pak tam IE, ci WMP ma svoji nezastupitelnou roli. Cely mi to prijde ujety, Windows jsou projekt MS, muze si tam dat co chce, pokud nebude omezovat pouziti konkurencnich programu, tak mu do toho nema co kdo mluvit. Nejake spekulace o tom, zda tam je neco navic, co platis ve vyvoji, jsou na nic. Ty mas moznost, pokud ti to nevyhovuje jet na alternativnim OS, tak co resis? Bud to zaplat a akceptuj, ze tam je neco navic anebo ne a porid si neco co ti vyhovuje. To je nabidka trhu. Ber nebo nech lezet, tak je to jednoduchy.
Caveman [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-06-15 08:38:46
avatar
No stejně si myslím že 80% Uživatelů je stejně jedno co používaj....Maj něco naučené a tím pádem pro je vše ostatní Mrtvolné...proto má Windows své NUCENÉ příznivce...A bude mít...Bill chce OS bez zasahování do Stoupaček...Prostě si tvoří VELMI POČETNÁ stáda Uživatelů No a pak je tady ta Miliarda ostatních....já sám používám...Firefox,Safari mám na Upoutávky na Filmy,No a Explorer je na podporu všech možnejch Bank atd....No a Chrome je k ....
drgw [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-06-16 11:18:25
avatar
Zajímalo by mě, kdyby MS prodával Windows i ve verzi bez WMP a IE (případně dalších součástí) za úměrně sníženou cenu, kolik lidí by si je vlastně koupilo? Současný řešení se mi nelíbí, ale změnu to chce, platit MS za produkty o kterejch je známo, že je několik desítek procent lidí běžně nepoužívá, je zbytečný. Kdybych měl možnost doinstalovat si prohlížeč a přehrávač na pc sám a ušetřit na tom, určitě bych na pc ani jedno řešení od MS neměl.
Pouze registrovaní uživatelé mohou přidat komentář!
 

Najdete nás na Facebooku

.... a také na Twitteru

RSS

DDWorld.cz

DDWorld - Blogy a videa

DDWorld - Magazín

Poslední příspěvky v diskuzích


Videa
Řešení pro pohyb s VR setem?
Řešení pro pohyb s VR setem?Friday, 26 April 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: PC a IT
Spuštěno: 114x
Komentářů: 0
S.T.A.L.K.E.R. 2 v nové ukázce
S.T.A.L.K.E.R. 2 v nové ukázceThursday, 25 April 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1328x
Komentářů: 4
Manor Lords – hra jednoho vývojáře boří herní svět
Manor Lords – hra jednoho vývojáře boří herní světWednesday, 24 April 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1699x
Komentářů: 1
Deadpool & Wolverine – očekávaný film v parádní ukázce
Deadpool & Wolverine – očekávaný film v parádní ukázceTuesday, 23 April 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Film
Spuštěno: 1180x
Komentářů: 0
Fallout seriál se dočká druhé řady. Zájem je i o hry.
Fallout seriál se dočká druhé řady. Zájem je i o hry.Monday, 22 April 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Film
Spuštěno: 1221x
Komentářů: 1
Unreal Engine 5.4 představuje další masivní vylepšení
Unreal Engine 5.4 představuje další masivní vylepšeníFriday, 19 April 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: PC a IT
Spuštěno: 3809x
Komentářů: 0