WINDOWS 7 prý bude důvodem pořízení nových firemních i domácích počítačů Tisk E-mail
Napsal Jan "DD" Stach   
Pátek, 04 září 2009
altUž je to tu zase, nová verze OS Windows a naděje na zvýšený odbyt PC. Jsou reálné?

 

 

Téměř pokaždé, když vychází nový systém Windows, tak se z různých stran všichni těší na to, jak naroste poptávka po nových počítačích. Windows 7 má být i na konci letošního rokem tím, co spustí nákup nových počítačů ve firmách a domácnostech. Myslí si to minimálně šéf společnosti Intel. Ten má za to, že právě nastává doba výměny firemních stolních i mobilních počítačů, kterým končí životnost, kterou odhaduje na 4-5 let.

Zdaleka není sám, kdo si od vypuštění Windows 7 hodně slibuje. Nicméně už dříve se ukázalo, že tyto naděje většinou později situace zdaleka nenaplní. Zažít jsme to mohli poměrně nedávno po vypuštění Windows Vista, kdy hospodářská situace byla navíc diametrálně lepší než letos a Windows Vista neměly na růst prodeje počítačů téměř vliv. Podle mého názoru, ačkoliv jsou Windows 7 určitě velmi dobrým OS, možná tím nejlepším v historii Windows (jedná se o vylepšenou VISTU), tak vliv na zvýšení nákupu počítačů mít nebudou. Windows 7 lze úspěšně provozovat i na současných PC, navíc je to první systém Windows, který bude menší, rychlejší a optimalizovanější než jeho předchozí verze.

Zvýšit poptávku po počítačích u firem můžou zvýšit jen obecné hospodářská oživení a také novinky na trhu. Na desktopovém běžném trhu pak jsou to jednoznačně HW novinky, víc než W7, kdo může zvýšit poptávku. A to konkrétně nová platforma Intel P55 a nové DX11 grafiky ATI (NVIDIA s mainstreamem DX11 letos nepřijde) k čemuž je pak Windows 7 logickou volbou. Samotný Windows 7 nebude mít na rozhodnutí, zda koupit nebo nekoupit PC podle mě téměř žádný vliv, nemluvě o tom, že posiluje a oživuje LINUX platforma zejména na trh s netbooky a smarphone.

Zdroj: DDWorld.cz

 

AUTOR: Jan "DD" Stach
Radši dělám věci pomaleji a pořádně, než rychle a špatně.

Starší články


Komentáře
Přidat Nový
SPIRIB [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-09-04 15:57:22
avatar
myslim, ze ano seven ako aj vista zo servis packom su naozaj dost pruzne,a aj na dnesnych lowendovych desktopoch to pekne slape, a firmi aj tak raz za per rokov musia obmienat pocitace, aj z hladiska energetickej efektivity a spolahlivosti ,,,
c.Data [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-09-04 16:20:49
avatar
jo a těch 5 let se PC nekupovaly že?? jestli něco udělám tak napoupímmultilicenci na Win7 a bude po problému jelikož jsou stejně rychle jako XP není důvod to neudělat...
Zcvoklej 2 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-09-05 01:03:46

Windows Seven, jsou stejně rychlé jako Windows XP, no já nevím, ale na hry, pod DirectX9.0c, asi nějaká verze CZ, asi ne. Tam je rychlejší Windows XP Proffesional SP3, asi nějaká verze CZ.
siddhi [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-09-05 14:26:20
avatar
hmm... pokud rozdíl 1-3 FPS považuje někdo za důležitý rozdíl tak je to na pováženou.
Mimochodem nazdar Ládiku
Mescalamba [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-09-04 16:35:24
avatar
Pokud je Win7 rychlejší než Vista.. proč by dneska někdo kupoval nové PC? Blbost.. buď už ho někdo upgradoval.. nebo ne.

Běžný lidi upgradujou buď kvůli programům/hrám, nebo protože PC chcíplo.. Ale upgrade kvůli OS sem ještě neviděl.. sem tam opravuju PC a okolo běžně ještě vídam XPčka. (šak, hry na tom pořád běhaj nejrychlejš)

DX11 je hezké lákadlo.. ale tim to hasne.. pokud neudělaj Blizzardi třeba Diablo 3 čistě DX11.. tak se to nezmění.
supervisor [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-09-04 16:52:29
avatar
jak řikáš upgrade windows stojí obyč uživatele cca 3000,-kč a to je celkem dost penízek. Dokuď jim ty velký ryby(blizzard....) nezačnou nabízet opravvdu lepší požitek z hraní pod DX11 tak se ty lidi XPček dalších pár let zbavovat nebudou.
supervisor [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-09-04 16:46:38
avatar
Opravdu si nemyslím, že Intel P55 a nové DX11 grafiky oživý firemní trh. Firmy kupujou počítače s co nejmenší spotřebou a to přinesou nějaké integorované grafické jádra a starý dobrý intel celeron na 775 socketu.

Jinak samozřejmně, že se ted začnou prodávat víc počítače, ale to je taky daný tím, že se pomalu, ale jistě bliží konec roku a firmy budou potřebovat krátit daně a tak začnou vyměnovat staré PC za nové, ale jak píšu na začátku příspěvku myslím si, že letos stejně ty kancelářský krysi nedostanou na stůl PCčka s Intel P55 a novou nadupanou HD5870 :-D, ale zkončej na tom celeronu s 2gb ram na socketu 775 a pokuď budou hodný tak možná nedostanou visty, ale nadělej jim už Win7
Zcvoklej 2 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-09-05 01:05:51

Hehe, no jo, ale jestli a to jestli by do Kanceláře, stejně, nebyli nejlepší Operační systém Microsoft WINDOWS XP PRoffeisonal SP3, asi nějaká verze CZ, i když to kopírování a instalování programů, je díky, té lépe, využité Operační paměti, přeci a to přeci, jen lepší, někdy, i v těch novějších, Operačních systémech Microsoft WINDOWS, asi nějaká verze CZ.
Tokamak [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-09-04 16:52:59
avatar
Kupovat novej poctac jen kvuli nejakymu os je podle me vyhazovani penez, ale v usa po reklamni masazi je to klidne mozne .
Bob [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-09-04 17:12:59

Nesmysl. Motivem pro nakup neni zadny HW podporujici DX11, ale SW, vyuzivajici DX11 - a ten ve vetsi mire hned tak nebude. Takze zadna "platforma Intel P55 a nové DX11 grafiky ATI" prodeje nespasi, ale novy SW.
supervisor [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-09-05 03:48:26
avatar
Kdybych si ted chtel koupit novou grafiku tak bych asi čekal na nový medely. Prostě je to budousnost a lidi na to letej .
Revolutions [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-09-04 19:24:16
avatar
"Bob" - bohužel je evidentní že HW musí být několik let ve předu, ale SW je daleko ba přímo několik let za HW. Takže se SW dělá, až na pár vyjímek na HW, který je všeobecne rozšířen... stačí jen 64bit programy, které najdeš jen u velkých výrobců a stejně máš 32bit verzi, kolik je-to min. 5let co se dělají pouze 64bit procesory..
Malé oživení to asi přinese, ale stejně budem plácat novou technologii na starý SW, krom těch pár vyjímek, kde to pošlape a bude to mít konečně přínos...
Ttxman [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-09-05 12:27:58

64bit neni dobrej příklad. 64b programu nic nepřinese, pokud nepotrebujes cely cisla vetsi nez 2^31 -1. Popripade tezi z vyhody prace s dvojnasobnym mnozstvim dat v jedne matematicke opreaci.

Jedinou skutecnou vyhodu bych videl v moznosti adresovat vic jak 4GB pameti RAM. Jenze to taky vyuzije tak operacni system. (uz vidim jak jsou vsichni nadseni ze jim ICQ konecne bere vic jak 2GB pameti a ze muze protoze je 64bitovy).

Specializovany aplikace, ktere z 64bit neco ziskaji (rendering, cad, editace videa, kompresni programy) uz davno svoje 64bit verze maji. Pro ostatni je to naprosto zbytecna vlastnost, ktera navic brani ve spusteni na starsim HW a udrzovat najednou 2 verze stoji vic penez.
Dhatz [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-09-06 13:29:15
avatar
není pravda že OS musí být 64bit aby mohlo zvládat 4GB a více RAM, to jenom mrdkosoft byl neschopnej reagovat, spejně jako s kolečkem na myši které má v exploreru v XP3 SP3 jenom minimální funkčnost.
Xyw [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-09-04 21:29:50
avatar
Mna by zaujimala tato veta: "Windows 7 lze úspěšně provozovat i na současných PC, navíc je to první systém Windows, který bude menší, rychlejší a optimalizovanější než jeho předchozí verze." Konkretne cast o velkosti... Vsetko je tam v poriadku(optimalizacia pride casom..) az na tu velkost? S cim to bolo porovanvane? S Jeho-Vistou? no tak to je mensi asi aj maly kombajn... Pokial ide o ostatne systemy vratane M$ produktov, nie som si uz taky isty.
Je to sice detail ale podla mna dolezity.
Ttxman [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-09-05 12:26:14

Ja to pochopil tak, že jedna "předchozí verze" tedy Vista.

Hlavne si lidi vzpoměnte jak byly pri zavedení nenažraný XP a kolik procent na HDD zabírali. (měl sem 2GB hdd heč a těch 400MB nebo kolik XP zabere bylo to sami jak ted VISTA na 60GB disku.) Navíc systém kterej vám hned po instalaci sežere skoro polovinu vaší obří 128MB ramky to je něco hroznýho. No a zlatý win 98 na tom taky šlo všechno a rychlejc. No a ty hrozný nenažraný omalovánky win ME škoda mluvit.

Historie se přesně opakuje, nároky na "aktuálnost" HW jsou stejný jako tehdy. Lidi nadávaj stejně jako tehdy. Jenom geniálním tahem microsoftu se všichni těšej na W7 místo aby na něj nadávali stejně jako to dělali na všechny předchozí verze..
siddhi [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-09-05 14:45:26
avatar
asi tak nějak. Je to jenom taková sevenmánie.
Například ve Vistách Microsoft přišel se zajímavou funkcí kdy se často používané programy dopředu načítají do paměti a alespoň se tak snaží nějak využít dnešních obrovských nevyužitých kapacit paměti. Ale ejhle místo toho aby lidi byli spokojení že je jejich paměť využívána tak si začali stěžovat že prej jim Visty zabírají skoro celou operační paměť - pokud není paměť od toho aby byla zaplňována a využívána tak k čemu tedy je?
Další věcí je to že MS chtěli udělat komplexní OS, které bude mít v základu podporu snad pro jakékoliv myslitelné zařízení a bude mít kvantum různých služeb.
Co na to zákazníci- "my to nechceme, my chceme jednoduchost, žádné nové funkce, udělejte nám nové XP".
Tak hold vzali u MS Visty očesali je o některé ty funkce a služby-něco povypínali, něco odstranili uplně, něco jen trochu pokrátili a ejhle - máme tady ty slavné Win7 ten dokonalý OS (který si může člověk během několika minut udělat z Vist tím že povypíná funkce a služby které nepoužívá).
Myslím že MS udělal jednu jedinou velkou chybu s Vistami - to že neudělal specíální notebookovou verzi (tedy vlastně ji nakonec udělali a nazvali ji Win7).
Ttxman [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-09-05 23:17:08

No já bych se ani moc po zkušenostech s XP nedivil kdyby visty byly tak "nenažraný" naschvál. Microsoft má zaručený odbyt na windows s prakticky každým novým PC, takže si může dovolit systém o kterém bude určitá skupina uživatelů dělat povyk atd. (a ostaní to stejně koupí protože musí) A pak jim dá něco přesně co chtěli, úspornější menší atd. Prostě reklama zdarma (i když v porovnání s XP je to pořád obr..)

Visty jsou fajn systém když se to člověk nesnaží rozjed na starém HW (1 jádro pocesor a 1GB ram to je fakt utrpení, pokud to člověk pořádně neořeže). Jenže W7 jsou prostě lepší to musí uznat snad každej, né sice nějak revoluční ale lepší (aby taky nebyli za 2 roky vývoje)
siddhi [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-09-06 20:43:17
avatar
a včem jsou podle tebe Win7 lepší? Já osobně mezi Win7 a Vista žádný rozdíl nevidím (snad jen to že ve Win7 nejde přepnout na klasickou nabídku Start, což je pro mně naprosto nepřekonatelné a proto bych Win7 nemohl mít)
Dhatz [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-09-05 14:18:26
avatar
no já rozhodně zupgraduju až s DX11 generací HW.(a asi to bude nějaká deska s dvěma PCI-Ex16 a ddr3 ramkama)
wizard_ov [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-09-05 17:33:43
avatar
No já tedy ve firmě rozhodně nebudu měnit počítače kvůli novému systému...
Half [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-09-07 10:25:29

zaujimava sprava:
Odkaz
Odkaz

z fora:
[i]"V ČR a jiných zemích zase platí serverhostingovým firmám za nabízení Windows Server, takže server s tímhle OS pak může být v nabídce levnější než srovnatelný kus s Linuxem. Cílem je ovlivnění statistik na Netcraftu (přímo to ve smlouvě píšou), zaplaceno se dostává jen za servery, co se objeví právě tam.
Tohle je jinak informace krytá NDA"[/i] ( fotokopia zmluvy: Odkaz )
Pouze registrovaní uživatelé mohou přidat komentář!
 

Najdete nás na Facebooku

.... a také na Twitteru

RSS

DDWorld.cz

DDWorld - Blogy a videa

DDWorld - Magazín

Poslední příspěvky v diskuzích


Videa
StarField se konečně dočká žádaných vylepšení!
StarField se konečně dočká žádaných vylepšení!Úterý, 30 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 589x
Komentářů: 5
Řešení pro pohyb s VR setem?
Řešení pro pohyb s VR setem?Pátek, 26 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: PC a IT
Spuštěno: 1375x
Komentářů: 0
S.T.A.L.K.E.R. 2 v nové ukázce
S.T.A.L.K.E.R. 2 v nové ukázceČtvrtek, 25 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 2224x
Komentářů: 5
Manor Lords – hra jednoho vývojáře boří herní svět
Manor Lords – hra jednoho vývojáře boří herní světStředa, 24 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1975x
Komentářů: 1
Deadpool & Wolverine – očekávaný film v parádní ukázce
Deadpool & Wolverine – očekávaný film v parádní ukázceÚterý, 23 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Film
Spuštěno: 1313x
Komentářů: 0
Fallout seriál se dočká druhé řady. Zájem je i o hry.
Fallout seriál se dočká druhé řady. Zájem je i o hry.Pondělí, 22 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Film
Spuštěno: 1299x
Komentářů: 1