Intel a Nokia spolupracují na SW a HW platformě – konkurence iPhone, Android i Windows! Tisk E-mail
Napsal Jan "DD" Stach   
Středa, 25 srpen 2010
altSpolupráce společností Intel a Nokia se po spojení SW platforem ještě více prohlubuje.

 

 

 

Intel, co by nezpochybnitelný vládce mikroprocesorů a největší firma svého druhu na světě, uzavřel úzké partnerství se společností Nokia, což je zase největší výrobce mobilních telefonů na světě. Výsledkem je společná platforma a vzájemná spolupráce na budoucích produktech obou společností. Nejnověji Intel a Nokia utvořili společné výzkumné středisko, kde budou zkoumat další možnosti. Více už tisková zpráva, kterou společnost Intel ke včerejšímu oznámení rozeslala:

Intel a Nokia vytvořily první společnou laboratoř

Univerzitní výzkumné centrum se zaměří na vývoj nových uživatelských rozhraní

  • Intel, Nokia a Ouluská univerzita oznámily vytvoření společného výzkumného střediska.
  • Jedním z prvních cílů nové laboratoře je nabídnout uživatelům veškerý komfort, který nabízejí současná mobilní zařízení.
  • Laboratoř je posledním přírůstkem do sítě Intel Labs Europe, tedy evropské sítě výzkumných laboratoří Intel.

OULU, Finsko, 24. srpna 2010 – Společnosti Intel, Nokia a univerzita v Oulu dnes oficiálně otevřely vývojové středisko Nokia Joint Innovation Center. Středisko bude zaměstnávat zhruba dvě desítky odborníků ve výzkumu a vývoji. Zároveň je posledním přírůstkem do evropské výzkumné sítě společnosti Intel – Intel Labs Europe.

Zpočátku se středisko bude zabývat výzkumem nových mobilních technologií, které zvýší uživatelský komfort a využijí stále větších možností mobilních zařízení. Výzkumníci ve středisku budou usilovat o vytvoření nových rozhraní, jež by se více podobala interakci ve skutečném světě. Uživateli tak nabídnou přirozenější a intuitivnější ovládání mobilních zařízení – stejně jako moderní hry a filmy začaly využívat realistickou 3-D grafiku.

Nové středisko bude spojeno s otevřenou platformou MeeGo, kterou Nokia nedávno uvedla na trh ve spolupráci se společností Intel. MeeGo nabízí maximální flexibilitu při vývoji nových 3-D rozhraní u mobilních zařízení – ostatně velká část výzkumu, který bude ve středisku probíhat, bude rovněž zaměřena na otevřené zdroje.

„Jsme přesvědčeni, že propojením našich technických znalostí dokážou společnosti Nokia a Intel více, než bychom dosáhli sami,“ říká Justin Rattner, technický ředitel společnosti Intel a ředitel Intel Labs. „Využití zkušeností odborníků z univerzity v Oulu představuje zajímavou příležitost pro spolupráci na novém, inovativním výzkumu.“

Další oblastí výzkumu by mohly být technologie, které umožní zobrazit 3-D hologram volajícího na telefonu. Jde o funkci, kterou jsme dosud vídali jen ve vědecko-fantastických filmech. Takové technologie uživatele více vtáhnou a nabídnou vyšší komfort než současné metody.

„Nové výzkumné středisko staví na silných vazbách mezi společnostmi Intel a Nokia. Zaměřením na technologii 3-D zde demonstrujeme své odhodlání nabízet uživatelům skutečně originální mobilní rozhraní,“ říká viceprezident a technický ředitel společnosti Nokia Rich Green.

Středisko bude sídlit v Centru pro internetový výzkum univerzity v Oulu a bude úzce spolupracovat se střediskem Oulu Urban Living Labs, jež se zabývá výzkumem čidel a inovacemi v technologicko-sociální oblasti. Společné středisko firem Intel a Nokia bylo inspirováno dříve otevřenými centry, na nichž se podílejí technologické firmy společně s univerzitami. Jsou to například Intel Labs Barcelona vzniklé ve spolupráci s Universitat Politècnica de Catalunya, Intel Visual Computing Institute založené v Německu ve spolupráci se Sárskou univerzitou nebo Intel Labs Berkeley založené ve Spojených státech ve spolupráci s Kalifornskou univerzitou v Berkeley.

 

Spolupráce Intelu a Nokia se zatím na současném trhu neukazuje. Do budoucna ale může znamenat opravdu hodně. Pro Intel je spolupráce životně důležitá v tom, že přes veškerou snahu se mu nedaří uspět na poli SoC řešení pro SmartPhone apod. Na tomto poli ho válcuje ARM platforma. Ačkoliv Intel letos představil novou ultramobilní ATOM SoC platformu, v ničem si nepomohl a stále je na okraji zájmu. Intel tak už mluví o nové generaci svých SoC, kterou chce vydat příští rok a doufá, že jej právě NOKIA začne v budoucnu používat. Intel ale také chce mít pod kontrolou software pro svou platformu. Vytvořil tedy Moblin. I na tomto poli si Intel slibuje od spolupráce s Nokia velké věci. Sama Nokia má na SW platformě problémy a její Symbian velmi rychle ztrácí, právě proti novým hráčům, zejména Google Android. Intel a Nokia tak na poli SW spojili už před pár měsíci své síly a vytvořili MeeGo platformu. Tu chtějí nově dále rozvíjet a skutečně konkurovat Google Android a Apple OS. A samozřejmě i Microsoftu, který má se svým Windows Mobile vlastní plány, což je trochu paradoxní, protože je to právě platforma Wintel (MS Windows + Intel x86), které drží otěže vývoje PC posledních mnoha let. V poslední době ale Intel více než zjevně utíká na mobilní platformě ke svým řešením.

Nový telefon od Nokia, model N9, který již bude vybaven platformou MeeGo, se má objevit ještě tento rok. Založen ale bude na ARM platformě, protože upřímně řečeno, Intel dnes na tomto poli poněkud nestíhá. V dalších letech by se ale Intel rád viděl se svými čipy v telefonech Nokia, která by se ale ráda viděla stále na pozici největšího výrobce mobilních telefonů na světě. Spojení obou společností slibuje hodně, ale úspěch nemusí být nutně zaručen. Každopádně jako obrana hlavně proti extrémně rychle se rozšiřujícími Google Android na nových telefonech od relativně mladých firem, je to dobrá strategie.

Zdroj: Intel
 

AUTOR: Jan "DD" Stach
Radši dělám věci pomaleji a pořádně, než rychle a špatně.

Starší články


Komentáře
Přidat Nový
Bohumil Stejskal [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2010-08-25 18:35:33
avatar
jenom ať se bijou a zákazník si může hezky vybírat, můj osobní názor je ten, že kdo může, ať ještě vydrží rok se svým stávajícím founem, příští rok na podzim ( 2011 ) bude totiž dle mého soudu naprosto super doba na kauf mobilu/ultraportablePC nebo tabletu, páč budou už na trhu zařízení s ARM procákama na 28 nm a to budou teprve pořádné mašinky
Milamber [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2010-08-25 18:49:39
avatar
Kurna a ja si chtel jit pro Samsung Galaxy S. Mam stare HD HTC a to jiz dosluhuje.
Anarki [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2010-08-25 18:51:11
avatar
Som zvedavý do čoho tá spolupráca vyústi, obaja už s niekoľkými menšími partnermi škaredo vybabrali tak snáď z toho bude niečo viac pre nás užívateľov.
Leclerk [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2010-08-25 18:51:29
avatar
Tak tahle spolupráce by mohlá být celkém dobrá. Dokonce se k sobě obě společnosti hodí. Obě mají logo ve stejných barvách
Kevin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2010-08-25 19:03:54
avatar
Hodi nehodi. Pokud by na "tom" neco netrhli obe spolecnosti, tak do toho spolku nepujdou
MIKRON [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2010-08-26 07:02:20
avatar
Souhlas,Intel pokut s toho nekouká balík tak do toho nejde a já zase nejdu do něj
vision_fx [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2010-08-26 07:42:45

NOKIA posledne dva roky nema, co ponuknut v oblasti high end telefonov a pekne si spi na vavrinoch, asi si to moze dovolit.
V3N3C [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2010-08-26 09:49:36
avatar
Si piš že může.
Nokia i přes to že její telefony se Symbianem jsou no "k ničemu", tak prodává jako divá. Dokonce si i já koupím 5230 a to z jediného důvodu, je to nej. telefon za ty prachy. Ale pokud se opravdu podíváš do high-end segmentu má tam Nokia jen ty hnusný a hlavně tlustý vyklápěcí telefony se Sybianem.
Za ty prachy si raději koupím HTC nebo ten novej Samsung. Třeba by mohli být ty telefony širší, jelikož se na nich špatně prohlíží net oproti třeba HTC, který nemá telefon s takhle úzkou obrazovkou, to mě štve na konstrukci nejvíc a MeeGo je opravdu pěkný, viděl jsem pár videí, ale potřeba jsou aplikace a to se ještě uvidí. Pokud, ale
Nokia bude vyrábět takhle ošklivé telefony ta naše "masa" jí to nikdy nebude kupovat. Třaba N900 byl konstrukčně velice povedený, ale to Meemo bylo opravdu nedodělané a nepřehledné.
Patyjon [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2010-08-26 11:51:38
avatar
Tvůj příspěvek je úplně mimo. Vyvracíš v první větě to co napsal před tebou Vision_fx...ale v následujícím textu to jenom potvrzuješ.
Jinak se s tvým názorem dá souhlasit, jen to prostě příště nedávej jako reakci na někoho...
domino2301 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2010-08-26 08:19:09

Je veľká škoda že sa Nokia nesnaží o vývoj Symbianu, pretože je to podľa môjho subjektívneho názoru výborný systém pre smartphone, aj keď má svoje muchy.
Symbian je už zabehnutý systém, ktorý stačí oživiť aby bol zaujímavý aj pre nových zákazníkov a tým ho zároveň udržať pre existujúcich.
Ja osobne som sa zo Symbianom stretol na Nokii 5500 čo nie je práve najvýkonnejší telefón, ale práca s ním ma zaujala aj keď niekedy tie reakcie neboli najrýchlejšie. Po prechode na klasický mobilný telefón som si nemohol zvyknúť na to, že je strašne obmedzujúci v možnostiach využitia
Symbian sám o sebe má obrovské množstvo už vyvinutých aplikácii a ďalšie sa vyvíjajú. Je to stále tá najrozšírenejšia platforma (podiel sa znižuje hlavne Windows Mobile), ktorá sa dostáva aj do nižšieho segmentu.
tynyt [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2010-08-26 10:46:11
avatar
Symbian má aktuálně jediný problém - totální roztříštěnost vývoje. Koupíš si telefon a nemáš záruku, že ti v něm např. za rok pojedou všechny aplikace, protože Nokia nepodporuje upgrade major verze OS.

Jinak to je ale pro Smartphony z uživatelského hlediska ten nejlepší OS (nemluvím teď o dotykové verzi) - nepotřebuje pažravé gigahertzové CPU, slušné modely s ním vydrží běžet bez nabíjení i týden (E52), má rozumně a přehledně designované hlavní funkce.

Škoda je jen toho, že už se dále nevyvíjí top větev Symbianu - S80 :-(
amartin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2010-08-26 09:34:07
avatar
Dnes je tu boom telefonov s velkym dotykovym displejom. V tejto oblasti je nokia trosku pozadu Jednoducho simbian je dobra ale stara zalezitost pri ktorej vyvoji boli brane poziadavky vtedajsej doby.

Ja som bol s nokiami dlhe roky spokojny ... mno dnes uz sa moje poziadavky zmenili a od mt pozadujem ovela viac!
tynyt [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2010-08-26 10:48:40
avatar
A jaké ty tvé požadavky tedy jsou? :-)

Moje: volání (cca 10h týdně), SMS, VoIP, semtam navigace, web a SSH.
amartin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2010-08-26 15:02:52
avatar
To si zobral dost vseobecne ... padne tam hadam kazdy mobil s gps!

Hups, s tymi 10h tyzdenne si asi vyhral prvu cenu v telefonovani Ja som si myslel, ze volavam dost ... ale proti tebe je to len zanedbatelnych max 5h mesacne!

Mno a teraz k tym kriteriam.

- velky jemny displej s co najlepsou citatelnostou na slnku
- cim rychlejsie 3g a wifi
- praca s velkym poctom obrazoviek
- primarne praca cez internet (web, shh, telnet, ftp)
- lahke ovladanie a rychla odozva os
- nebyt zviazany pravidlami os
- moznost pracovat so subormi typu txt, doc, xls, pps a pdf
Patyjon [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2010-08-26 12:01:05
avatar
Já jsem od Nokie přešel k Samsungu S8000 a povim ti, že veeelmi rychle pomažu zpět. Debilní foťák (hlavně v noci), anténa co má podobný problém jak novej iPhone, trapný systém připomínek, nízká výdrž na baterie, možnost zábavy takřka nula...no nemůžu si na něj ani po půl roce zvyknout.
amartin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2010-08-27 07:34:16
avatar
Tak Samsung S8000 JET. Ten nema vlastny os ale iba firmver. To samozrejme znizuje moznost prace s roznymi aplikaciami, co je dost na skodu pri tak parametrovo nabusenom felefone. Inak tie fotaky su vo vela pripadoch biedne .. stym sa vela nenarobi, hold su to len telefony
pK! [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2010-08-26 15:19:51
avatar
Nokintel je zde
Pouze registrovaní uživatelé mohou přidat komentář!
 

Najdete nás na Facebooku

.... a také na Twitteru

RSS

DDWorld.cz

DDWorld - Blogy a videa

DDWorld - Magazín

Poslední příspěvky v diskuzích


Videa
StarField se konečně dočká žádaných vylepšení!
StarField se konečně dočká žádaných vylepšení!Úterý, 30 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1236x
Komentářů: 5
Řešení pro pohyb s VR setem?
Řešení pro pohyb s VR setem?Pátek, 26 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: PC a IT
Spuštěno: 1707x
Komentářů: 0
S.T.A.L.K.E.R. 2 v nové ukázce
S.T.A.L.K.E.R. 2 v nové ukázceČtvrtek, 25 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 2312x
Komentářů: 5
Manor Lords – hra jednoho vývojáře boří herní svět
Manor Lords – hra jednoho vývojáře boří herní světStředa, 24 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 2049x
Komentářů: 1
Deadpool & Wolverine – očekávaný film v parádní ukázce
Deadpool & Wolverine – očekávaný film v parádní ukázceÚterý, 23 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Film
Spuštěno: 1354x
Komentářů: 0
Fallout seriál se dočká druhé řady. Zájem je i o hry.
Fallout seriál se dočká druhé řady. Zájem je i o hry.Pondělí, 22 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Film
Spuštěno: 1328x
Komentářů: 1