Google Android za jediný rok rozdrtil Apple OS i ostatní – je nejpoužívanějším OS pro SmartPhone Tisk E-mail
Napsal Jan "DD" Stach   
Pátek, 05 listopad 2010
altApple, RIM, Microsoft i další dostávají tvrdou lekci. Google se ujímá vedení na poli mobilních OS!

 

 

 

Ještě minulý rok byl Android velmi nadějným OS, který ale na poli SmartPhone zase tak moc neznamenal. Samotná platforma SmartPhone ale letos zažila opravdový vzestup a Android se svezl spolu s ní. A nebudeme říkat, že se pouze veze. Letos už jsme měli v ruce několik SmartPhone zařízení s Android platformou a můžeme skutečně říci, že Android je s každou verzí lepší a lepší. A nejde jen o systém. Velmi propracovaný a funkční je i systém app, kde najdeme stovky aplikací a to jak profesionálních, tak amatérských a také softwaru zdarma i placeného. Jinými slovy celá platforma Google Android má skutečně co nabídnout a tak ten úspěch není náhodný.

A o nevídaném úspěchu se skutečně dá hovořit. Android předvedl roční skok naprosto nesrovnatelný s čímkoliv, co jsme na poli SW kdy viděli. Podle nejnovějších dat je v podstatě z nuly dnes nejpoužívanějším OS na platformě SmartPhone v USA, ale i ve světě! Tamní domácí borci, v čele s často diskutovaným Apple, utrpěli drtivou porážku. Ještě loni byl Android daleko za nimi, teď je ale daleko před nimi. Android v USA najdete na 44% SmartPhone přístrojů. Apple drží na svém domácím písečku pouhých 22% a hned za ním je navíc RIM s 21%. V celosvětovém měřítku je to pro Android ještě lepší, a pro konkurenci ještě horší. Dokonce, i když vezmeme dohromady SmartPhone a klasické telefony dohromady, tak Android už je světová dvojka za stále vedoucím, ale oslabujícím Symbianem. Pokud jde ale o čistě SmartPhone platformu, nemá Android konkurenci.

Tato čísla a celý vývoj situace zejména pro hráče na trhu v USA, je hodně zajímavý. Zejména pro Apple je to hořká pilulka. Z mnohých zpráv máme občas pocit, že právě Apple vládne v USA na trhu se SmartPhone a pak najednou přijde Google se svým Androidem, které ještě před zhruba rokem a půl byl nadějnou začínající platformou, a na během roku 2010 nejen dožene několikaletý náskok Apple (i třeba RIM), ale absolutně je převálcuje a stane se tím, kdo určuje hru. Tím největším poraženým ale není Apple ani RIM, kterým sice Android pořádně otřásl sebevědomím, ale zdaleka na tom nejsou tak bídně, jako Microsoft. Jeho Windows Mobile mají podíl na SmartPhone nějaká 3%. Nové Windows Phone 7 jsou zajímavá, ale nemají platformu jako celek srovnatelnou s Apple nebo Androidem. Pro Microsoft je i v USA dnes největší hrozbou nikoliv Apple, ale Google a jeho operační systém. Android totiž v nových verzích zaútočí i na tablety a dokonce netbooky a to už je nebezpečně blízko klasické vládnoucí Wintel platformy. Představte si tu paniku u Microsoftu z obavy, že uživatelé zjistí, že se Google Android dá používat na běžné činnosti jako Windows. Což samozřejmě zatím nejde, ale s rychlostí, jakou se Android zlepšuje, to už za rok nemusí platit.  

Už před rokem jsem říkal, že pokud se Google podaří start s jeho Androidem na SmartPhone, že je to odrazový můstek k SmartBook-netbook platformě a do budoucna možnost objevit se i na klasických mobilních i desktopových PC. Dnes už to tak utopisticky nevypadá. A Microsoft to dobře ví, proto v roce 2012 uvidíme nový Windows 8, který vás svou koncepcí v souvislosti s výše uvedeným možným a pravděpodobným scénářem, nepřekvapí. Překvapí, pokud čekáte, že to bude Windows 7 s novou grafikou. Pokud jde o SmartPhone platformu, Android je zaslouženě úspěšný a v současné chvíli nevidím nějakou skutečnou konkurenci, které by se měl Google obávat, a tak s dalším posilováním Smart platformy (-phone, -book, -tablet), bude Android dále sílit.

Zdroj: DDWorld.cz podle NPD group

 

AUTOR: Jan "DD" Stach
Radši dělám věci pomaleji a pořádně, než rychle a špatně.

Starší články


Komentáře
Přidat Nový
Loki [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2010-11-05 02:53:54
avatar
Safra, kdybych tel. nepoužíval jen na SMS a telefonování, tak Kryton by byl jasná volba.
MIKRON [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2010-11-05 07:17:17
avatar
Souhlas také bych šel touto cestou a je zajímavé číst kolegy dál, jak řeší podíl toho či onoho na trhu a já o tom nemám ani páru jelikož jak zmínil kolega ,stačí mi volat a psát.
Gang [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2010-11-05 10:09:52

Moje pokusy se Symbian byli dvakrát hrubě ukončené krádeží mobilu.
"S každou ztrátou mobilu cena dalšího klesá..."
Používám teď tu nejednodušší Nokia - aby ztráta/krádež tak nebolela. A hle - nikdo ji nekrade! Ušetření na druhou.
MobyDict [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2010-11-05 02:56:35
avatar
no windowsi zaspali trosku dobu a tak dostali troska na frak. aspon si uvedomai ze aj bez nich sa Zem bude tocit dalej
pidri [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2010-11-05 09:39:00

noo ja som dlhorocny WMzavislak a priznam sa ze zatial som neprisiel na dovod preco prejst na android. fakt sa seriozne pytam...aka je pridana hodnota oproti WM 6.5.3+ s HTC Sense?
MobyDict [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2010-11-05 17:58:47
avatar
no, ja jsem jenom obycejnej nespokojenej uzivatel Symbianu
Rafan [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] - Android 2010-11-05 05:16:01
avatar
Mám na problematiku stejný názor jako autor.Pokud bude Google na Androidu pracovat s takovým nasazením jako dosud nejpozději do 2 let tu budeme mít lehký a přehledný OS do tabletů a netbooků který nebude mít konkurenci.Google využil díry na trhu která vznikla díky MS a jeho megalomanskému přístupu k náhledu na OS pro tato zařízení na které se nehodí a druhý hráč Apple přes nespornou funkcionalitu svých zařízení je příliš zahleděn do sebe.MS přichází na platformě tabletů a netbooků o velkou výhodu podpory hraní náročných her kterou má na již slušně výkonných noteboocích a hlavně stolních PC.Tablet má sloužit jako lehký mobilní doplněk k výkonnému PC co má člověk doma.Tato zařízení mají sloužit hlavně ke komunikaci,operativnímu vyhledávání informací na netu a sledování multimédií kterých každý den přibývá.Jestli to Google nezvojtí tak předpovídám Androidu velký boom.
tynyt [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2010-11-05 06:42:30
avatar
Jenže jak Apple, tak MS jsou na trhu mobilních OS minoritní hráči. A totéž platí o Google Androidu a stejně tak o BB. Takže z pohledu na tržní niky jde o zajímavé souboje, ale mainstream je úplně jinde, bojuje se v něm úplně jinými prostředky a zákazníci jsou někdo úplně jiný, než frikulíni srovnávající "parametry" OS.

Je to totéž (přesná analogie) jako v případě OS pro x86 - je zajímavé sledovat, jak si vedou Linux, BSD, QNX, OSX apod. systémy, jejichž partikulární kvality jsou nesporné, nicméně na mainstream Windows (které rozhodně nejsou bůhvíco a v porovnání s těmito OS jsou více než podprůměrná) nemají a dlouho mít nebudou - a to z čistě praktických a utilitárních důvodů.
Bambula [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2010-11-05 08:55:26

jj, každý je v jiném segmentu, navzájem si nekonkurují. Android vstoupil na mobilní pole nezatížen firemní filozofií jako MS. Lehký, svižný, přívětivý. U mladých má oprávněný úspěch (správně podpořený množstvím aplikací). Ale u manažerských mobilech a NB bude dlouho MS dominantní, pro svojí kompatibilitu a konzervatizmus zákazníků. Nehledají hezkou hračku, ale komfort, cena není důležitá. Tablety jsou příliš drahé (a jak "Rafan" správně dodal - jenom doplněk).
tynyt [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2010-11-05 10:58:24
avatar
technická: u manažerů dominuje Symbian a BB (podle stupně a velikosti firmy - ty co si mohou dovolit BES, mají BB, zbytek lepší Symbiany).
Bambula [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2010-11-05 11:32:17

Technickou uznávám, Nechtěl jsem jít do podrobnosti a přehnal jsem to. Nokia má svůj Symbian a tlačí ho všude, zrovna tak ty BreBerušky.
iSheep [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2010-11-05 06:48:01
avatar
To je zase jednou blábol. Na jedné straně stojí asi 14 výrobců s Androidem, co dohromady nastřádali 43,6 procent v Q3 a na druhé straně stojí sám Apple, co má sám 26,2 procent trhu v Q3. Myslím, že je jasné, kdo tu polyká hořké pilulky. A rozhodně to nebude Apple se svým iPhonem - nejprodávanějším smartphonem v USA.
Ten stejný Apple, co nestíhá vyrábět a je v součsnosti 4. největším výrobcem telefonů na světě a to vyrábí POUZE smartphony, takže žádné nahánění statistik lowendama.
Ono se není co divit, když antiapple zaslepenec Stach motá dohromady dva druhy zpráv: podíl na trhu mobilních OS a podíl na trhu výrobců smartphonů. Z každé zprávy si vybere to, co se mu hodí a hurá s tím na web.
A varuju vás - Android dopadne stejně jako Windows (ne Mobile nebo Phone). Už teď je to více než patrné.
anywherehome [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2010-11-05 08:55:51

řekla Hruška ovečka.....tady někdo ani nedokáže rozlišit výrobce od systému, který sám o sobě produkuje další peníze....ale třeba až ti bude 60, tak ti dojde, že minoritní skupina iPhowen bude vždy hrát druhé housle ;-)
uni [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2010-11-05 10:15:12

Také jsem si všiml, že v případě Apple se mu hodí do krámu jen některé zprávy.
RiMr [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2010-11-05 10:46:42
avatar
Ty jsi ale fakt jelito (a to říkám jako "mekař").
Jedině tak totiž dokážeš z největšího šutru udělat benefit (z "exkluzivity" Apple)... Té exkluzivity, která způsobuje že to co mám jinde i velmi kvalitní ve formě OpenSource, musím na MacOS tvrdě platit a ještě brát to co je... Protože výběr je omezený. Pokud tedy nehledáš aplikace s jedním velkým tlačítkem (na převod MMD souborů, na správu prostředků, na každou BLBOST)!
aDDmin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2010-11-05 10:59:43
avatar
Jasněěěě oni ty data vlastně spletli a správné pořadí je v USA - Apple s 26,2% a až za ním Android se 44% a RIM s 25% .... jablko vždy vyhrává.

škoda jen, že se bavíme o samotných OS a je to v článku jasně napsané! A škoda jen že 44% je vyšší číslo než 26% a je to jen v rámci SmartPhone platformy a Android na úplně levných telefonech nenajdeš, tam najdeš Symbian ;)

A další problém je, že Android je po stránce funkčnosti i služeb okolo minimálně s Apple srovnatelný, ale dokázal to za jediný rok a ještě Apple o pěkný kus utekl, protože Google se nesoustředí jen na své NEXUS telefony .... a že dopadne jako Windows? by mě zajímalo, z čeho je to už teď patrné .....

Uvažoval jsem, že ti dám možnost psát články o Apple u nás, ale po tom co předvádíš. Já potřebuji někoho objektivního, který při pohledu na čísla 44 a 26 nebude tvrdit, že 26 je víc atd.
dfxxfd [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] - Android nie je zrovnatelny 2010-11-05 13:02:46

s Apple. Na Android existuje omnoho menej aplikacii a hier ako na iPhone. A pokial viem, tak Android market v Cechach a na Slovensku nefunguje. A este do tych cisel su zahrnute mnohe lacne lowendove telefony s Androidom, na ktorych ani mnohe aplikacie a hry nefunguju, lebo maju nedostatocny hw. Na iPhone je kopec bezplatnych aplikacii a kopec aplikacii v cene do 0.79EUR. Google iba okopiroval funkcie iPhonu a upravil bezplatny Linux.
elesde [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2010-11-05 13:21:34
avatar
Jáj, malinké dieťatko dostalo internet a jáMobil do ruky a je už celé hotové. Google nič neokopírovalo. To ako keby si povedal, že Apple opakuje po prvom výrobcovi mobil. telefónov. Je to smiešny argument s nulovou vypovedacou hodnotou. Už len z toho dôvodu, že Android má úplne rozdielnu stavbu ako iOS, aj inú logiku (bavíme sa na úrovni jadra systému). Dokonca ani GUI nie je podobné, tak mi hovor o kopírovaní. Market funguje v Čechách už z 2/3 normálne. Môžeš si kupovať aplikácie, môžeš sťahovať aplikácie, ktoré sú zadarmo, len českí vývojári nemôžu prispievať platenými aplikáciami do Marketu. Market na Slovensku je stále obmedzený len na sťahovanie Free aplikácii. Na Android je ešte viac aplikácii (s ktorými sú veľa krát problémy = daň za multiplatformnosť) zdarma (percentuálny podiel), takže by som radšej stíchol, keď nemáš dôkaz. Bez problémov ti ho poskytnem (ak na tom budeš trvať). Prepáč, nie každý má predstavu dať za mobil 650€. Jediné, čo ponúka iPhone oproti týmto low-endom je to, že ide svižnejšie, idú na tom lepšie hry a to je všetko. Takže vcelku zase bezvýznamný argument. Prečítaj si niečo o tom na internete, pretože vieš dokopy nič. iSheep píše aspoň na úrovni a s čiastočnou pravdou. Tvoj príspevok je len výplod bludov.
Trefa [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2010-11-05 13:23:06
avatar
Tak toto ma dorazilo ... Tvoje do oci bijuce obhajovanie a vyzdvihovanie Apple mi ani tak nevadi,skor je usmevna tvoja nevedomost o Androide a co je este horsie, ze si dovolujes o nom pisat nezmysly ked ocividne o nom vies velmi malo Tak za prve, Android market funguje v Cesku aj na Slovensku co sa tyka stahovania aplikacii vsetkeho mozneho druhu ... Za druhe, to ze z Iphonu existuju v kazdej generacii asi tak 2-3 modely neznamena,ze z inych OS sa musia vyberat len high-endy a az po tom robit prieskum o podieloch na trhu (preco ma asi nokia so symbianom najvacsi podiel,ze ?) ... A nehovoriac o tom,ze co sa tyka funkcnosti, tak hocijaky low-end adroid dokaze drvivu vacsinu veci,co aj high-end... No a to,ze na Iphone je kopec bezplatnych aplikacii je sice pravda, skoda len,ze to iste je uz aj na Androide ... Kazdopadne, s cim sa da suhlasit je,ze Android a IOS sa neda porovnavat ... Jeden je totiz otvoreny a nie je primarne zamerany len na jednu vec a ten druhy, je zamerany hlavne na jednu vec - hranie sa
J.C.Denton [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2010-11-05 14:30:04
avatar
tak aby android na poli OS apple nepredbehl kdyz je nainstalovanej v x ruznych telefonech a za ruzny ceny...iphone a ios pouziva jen jeden jediny telefon, kterej se jednou za rok vylepsi neboli zaktualizuje a navic je i dost drahy (kdyz nepocitam nejaky specialni edice tak je asi i nejdrazsi), presto ma ale pres 25% trhu...o nejakem drceni iosu androidem nemuze byt vubec rec, protoze apple se ani nesnazi nijak proti androidu bojovat. kdyby chtel tak uvede nejakej levnejsi iphone mini nebo neco podobnyho...on si ale apple jede to svoje a jede si to dobre, sak je jedna z nejbohatsich it firem na svete a o jeho penezich na ucte si muze spousta radoby konkurentu nechat jen zdat.
RizeCZek [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] - jablko vs robot 2010-11-08 08:58:33
avatar
Nejak me udivuje Tve tvrzeni, ze Apple nebojuje proti Androidu. . .staci se kouknout na web, kolik uz toho Jobs naplacal. . . Druha vec je, ze Apple primarne nechce otevrit svuj system, chce ho mit uzavreny a nechce ho poskytovat ostatnim vyrobcum. Jinak by se mohlo stat, ze by najednou u Ovocnaru zjistili, ze to jiny vyrobce umi stejne nebo lepe a levneji. . . . Ohanet se tim, ze chudaci Ovocnari jsou smotni a Android beha na kdecem je ptakovina.
My tomu u nas rikame "zertovne hracky".
kwitee [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2010-11-05 14:52:06
avatar
Proč zmizela iSheepova reakce na tvůj příspěvek? Nebylo to urážlivé ani vulgární. Když už tak jsi měl (ve jménu flame, jak jinak) smazat celé vlákno, protože takhle mu odebíráš možnost se bránit. Vůbec se mi tyhle praktiky mizejících slušných nesouhlasných komentářů nelíbí a doufám, že nejsem sám.
aDDmin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2010-11-05 15:47:22
avatar
neustálý flame z jeho strany překročil meze únosnosti, byl varovaný několikrát zmizel iSheep.

Pokud se někdo neumí přes upozornění chovat tak má smůlu
Stejně jako pokud se někomu nelíbí co a jak píšeme, nemusí to číst
A pokud se někomu nelíbí, jak tady vedeme diskuse, nemusí se jich účatnit

JÁ JSEM JASNĚ NAPSAL, ŽE UŽ SE NEBUDU ROZČILOVAT A VÉST DONEKONEČNA STEJNÉ FLAME DISKUSE SE STEJNÝMI LIDMI, MÁ TRPĚLIVOST MÁ SVÉ MEZE A DNES JE NĚKOLIK LIDÍ PŘEKROČILO ... NEJSEM TADY OD TOHO, ABYCH NEUSTÁLE NĚKOMU SLOUŽIL JAKO ELEKTRONICKÝ FACKOVACÍ PANÁK SKRZE KLÁVESNICI ...
kwitee [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2010-11-05 16:03:28
avatar
Jak myslíš. Můj názor je, že pokud neumíš jednat s trollama, tak sis asi vybral špatný obor A rozčilovat se kvůli diskuzím? Asi to fakt bereš moc vážně
aDDmin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2010-11-05 16:14:42
avatar
Mou jedinou činností je neustálý sběr informací, psaní, testování, starání se o chod webu atd. je to velmi vyčerpávající a velmi špatně ohodnocené ... vážně se divíš, že to beru vážně?

A z trolama budu jednat velmi rychle, prostě u nás budou diskuse diskusí nad tématem článku a s fakty ... pokud to někdo nechce akceptovat diskutovat u nás nebude.
NavratilJirka [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2010-11-05 14:24:40
avatar
asi tak dokud bude DD (nic proti tobě) dělat novinky a recenze o apple vyrobcích tak nemá cenu to číst. Pokaždé když tady čtu novinku o Apple tak z toho textu cítim že DD Apple nemá moc v lásce a je vůči němu trochu zaujatý. Jsem PRO aby tyhle novinky psal někdo jiný.
aDDmin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2010-11-05 14:28:23
avatar
až na to, že to není vůbec pravda, já mám Apple rád a líbí se mi, ale své osobní pocity do toho netahám ...
qmox [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2010-11-05 07:17:15

"Dokonce, i když vezmeme dohromady SmartPhone a klasické telefony dohromady, tak Android už je světová dvojka za stále vedoucím, ale oslabujícím Symbianem. Pokud jde ale o čistě SmartPhone platformu, nemá Android konkurenci."

Takze ak som to spravne pochopil Android je na Smartphonoch jednicka a ked zaratame aj nesmartphony je uz dvojka???

Neni to nahodou tak ze Smartphone je telefon z operacnym systemom a tak je blbost aby Symbian bol pred androidom kvoli zapocitaniu klasickych telefonov.

Alebo ty za smartphone povazujes iba dotykovy telefon ala Apple ? Je taka nokia E52 podla teba smartphone alebo klasicky telefon?
anywherehome [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2010-11-05 08:56:41

je více druhů symbianu, některé smartphony nejsou, některé jsou
qmox [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2010-11-05 12:06:30

ktore dnes predavane telephony so Symbianom niesu povazovane za Smartphone?
mimi.vx [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2010-11-05 14:45:58

vetšina ... on se vyznam slova smartphone trosku posunul ...
tynyt [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2010-11-05 12:15:06
avatar
vše se symbianem, tj. všechny S60 a výše (S80 se ovšem už nevyrábí) je Smartphone. S40 zase není Symbian.
tynyt [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2010-11-05 11:04:24
avatar
Nechápu, jak někdo může nezapočítávat Symbian do Smartphonů. Symbian je/byl první smartphone OS a stále je špičkovým nástrojem. Co se komunikace týká, jsou QWERTY nokie (a speciálně 3 roky stará E90 - příznačně nesoucí staré a kvalitní označení "Communicator") naprostá špička.

on se totiž dost často zaměňuje segment "zábavných" telefonů (iphone, WM, Android, z 99% telefony pouze s touchscreenem) s telefony na práci. A všechny dohromady jsou to "smartphony", vyznačující se vysokou mírou customizace (tj. lze přes SW zasahovat do základních funkcí, jako je telefonování nebo SMSkování - jednoduše řečeno, telefon má API)
J.C.Denton [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2010-11-05 14:32:24
avatar
holt nekomu se to do statistik nehodi...
aDDmin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2010-11-05 15:48:01
avatar
U mě si nestěžuj to NPD to takhle rozdělilo ...
J.C.Denton [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2010-11-05 21:24:37
avatar
ale sam si nekolikrat psal, ze clanky slepe neprebiras nebo otrocky neprekladas. tak proc misto slepyho opsani sem nedas zminku, ze z nejakyho neznamyho podivnyho duvodu do tech statistik nejsou zapocitany smartphony nokie? a na ted zdroj se ted ani neodvolavej, navic kdyz na jejich pruzkum primo neodkazujes. napsanej zdroj jenom NPD je bez linku proste nevyhovujici a dost neeticky. a taky ctenar si ten zdrojovy clanek bez nekdy slozityho hledani nemuze ani najit...
Sareth [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2010-11-05 08:14:51

A ešte keď príde Chrome OS tak aj NB budú obsadené Googlom.
Bambula [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2010-11-05 09:06:25

S tím tvrzením bych byl opatrný. Říká to hodně lidí, ale až to přijde, tak si to každý hodě rozmyslí. Každý je zvyklý na MS, to by jsi musel vytvořit úplně nové prostředí se stejnými aplikacemi a kompatibilní s Win. A i potom si řeknou "Proč se učit to celé znovu? Já jsem zvyklý." Kolik lidí používá Linux? (i když podpora Googlu by byla podstatně větší). A MS ba začal bojovat, tak jako u Netbooku.
Sareth [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2010-11-05 10:00:14

Rozumiem. Ale windows podľa mňa nie je vôbec vhodný pre notebooky, tobôž pre netbooky. Bežnému používateľovi stačí webový prehliadač, prehrávač videa a textový editor.
Skrátka windows 7 je šitý na desktop nie NB.
uni [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2010-11-05 10:13:34

Tak MS přiznává nevhodnost pro tablety, nikoli NB. NB má vyšší výkon než tablet a pro mnohé je náhradou desktopu. Zde W7 mají své místo. Tablet se začíná vnímat díky iPadu obdobně jako mobil/PDA, tedy mobilní cesta k datům, nikoli produktivitě a zde je vhodnější některý z mobilních systémů. Aktuálně tedy pouze iOS.
Gang [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2010-11-05 10:21:23

+Nějaká el.tabulka, prohlížeč/editor fotek, malování a deník.
+ovládání vnějších zařízení: televize, taneční PAD atd.
To všechno je běžné použití.

Problém je jinde. Spousta lidí hraje. A zatím nejpoužívanější DX9-11 je knihovnou MS.
Hledejme, co se změní na tom!
Bambula [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2010-11-05 11:36:05

Přesně, je to o použití. On málo kdo bude mít 4 zařízení na 4 různých systémech. Hold volí kompromis.
mimi.vx [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2010-11-05 14:48:28

v mobilech jen tak dx nenajdes ... tam je to OpenGL ES ... a ten je HW ve vsech GFX pro mobily + plna podpora v iOS a Androidu
uni [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] - Drtící pátek 2010-11-05 09:01:04

Safra, tamhle čtu, jak iPad drtí trh tabletů nebo že iPhone je k nezastavení (o podílu iPod Touch na trhu PDA radši pomlčme ), tady zase čtu, jak je iOS drcen Androidem, snad se dožijeme večera a nerozdrtí nás nějaký meteorit.
BTW: Android je mezi slepými jednooký král (z kolika otevřených moderních systému si mohli za poslední rok výrobci HW vybrat?), takže cokoli jiného, než největší podíl na trhu by byl pr***.
Rafan [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] - re:iSheep 2010-11-05 09:20:39
avatar
Nevím kolik vám je let a tak netuším zda jste byl na vojně.Víte já lidem co mají rádi uniformitu a mají rádi všechno v zákrytu a pěkně zapnuté knoflíčky až ke krku říkám s prominutím a bez urážky zelené mozky.Já mám rád nedbalou eleganci a tak se nedivte že mi je politika Apple proti srsti.Byť uznávám že jejich věci fungují dobře ale nehodlám obětovat svobodu za garanci že vše bude za každých okolností OK.Nepotřebuji velkého bratra co mi říká co je pro mne dobré a co je fuj-fuj.Člověk má mozek proto aby jej používal a ne nato aby mu hlava nezněla dutě.
ripple [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2010-11-05 16:08:55
avatar
Vím kolik vám není let, a tak tuším že jste nebyl na vojně. Pokud nepotřebujete velkého bratra, tak si svůj iPhone jednoduše Jailbreakněte.
Rafan [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] - re:ripple 2010-11-05 20:50:40
avatar
A se zárukou si pak mohu vytřít anální otvor co?O podobné rady zakopávám na každém rohu tak že tudy cesta nevede.
Gang [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2010-11-05 10:12:18

Asi přece jen, Bůh existuje. A konečně vyslyšel modlitby milionů a konečně, objeví se opravdová konkurence MS.

Nebo přichází nová revoluce, jaká byla s přechodem od sálových počítačů k PC a od IBM k wintelu?
tynyt [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2010-11-05 11:06:15
avatar
znovu: MS je na mobilním poli zcela marginální hráč. To jen v Microsoftlandu (též ČEZko) panuje představa, že WM je něco extra.
uni [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2010-11-05 11:21:42

Tak nějak. Stačí se projít po centru města (u mě aktuálně Amsterdam) a co člověk vidí? 5z10 má v ruce iPhone, 3z10 BB, zbytek nějaké ty Nokia/něco. Nějaký WM, WP, Android....
MadMaxII [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2010-11-05 11:09:49

Dokud MS nezmeni financni politiku a nezacne delat OS dostupny pro masy(500-700kc nejlevnejsi modely s dx), tak bude porad v ohrozeni konkurenci...

Jen tak dal GOOGLE...
poluxtroj [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2010-11-05 11:36:21
avatar
Uvažuji o novém smartphone a ať dělám co dělám,pořád je pro mě nejpoužitelnější Nokia se svým symbianem.Pro mě nejlepší podpora(apple jde mimo mě),kde člověk nemusí investovat dalších 5 000,-kč za dodatečné aplikace.A taky,že na nové smartphony od Nokie půjdou nainstalovat všechny nové verze symbianu je taky velké plus.
tynyt [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2010-11-05 12:13:48
avatar
No ono právě to roztříštění vývojových verzí byl pro Nokii první úkol k vyřešení. Vtip je v tom, že oni na "verzování" OS doposud vydělávali (změny v HW byly v podstatě kosmetické), a to se mění. I proto to teď vypadá, že Nokia přešlapuje na místě. Ale já si myslím, že Symbian není špatný OS - potřebuje jen uvést zpět do své původní spolehlivosti, kterou Nokia svým překotným "vývojem" v honbě za novými modely silně zanedbala. No a pro frikulíny bude mít Maemo (resp. MeeGo)
mimi.vx [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2010-11-05 14:50:30

a proto ho nokia pohrbiva .....

i kdyz ty varianty s postavene na Qt4+ a linuxu .....
a nebo MeGo s intelem nevypadaji nejhur
tynyt [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2010-11-05 15:36:40
avatar
Co vím/jsem slyšel, tak S^3 už má být jen "jeden"... takže by mělo nastat rapidní zlepšení.
uni [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2010-11-05 15:49:27

No N8 s novým S60S^3 moc nepřesvědčila, stále to nějak smrdí mršinou...
jezisek [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] - Tomtom 2010-11-05 14:10:54

A Tomtom ho stále a stále ignoruje. Ach jo.
supervisor [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2010-11-05 17:47:13
avatar
Kdyby apple prodával svůj OS i jiným výrobcům tak vládne trhu, ale apple je apple.
schali [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2010-11-05 17:59:04

fakt dobrej clanek, podle me to neni o souboji android vs apple, rim. apple os by mel urcite vetsi podil na trhu nez android kdyby mel jinou politiku. mnohem zajimavejsi je cela situace ve vztahu k widlim. je az k nevire, ze se prakticky nikde nedoctete aspon spekulace o tom, ze se blizi velky atak linuxu proti widlim a ze muze byt dokonce uspesny. kdyby to nekdo napsal pred 5 lety tak si asi vsichni zatukaj na celo, ale ignorovat to v roce 2010 kdy uz ten utok davno zacal, tak to je neuveritelna strnulost a omezenost. jak vsichni vedi, tak microsoft za poslednich 5 let posral vsechno na co sahnul vcetne win7, jenom to nekteri jeste nevi ale brzo se to dozvi:-), naprosto spatnym pristupem k reseni problemu umoznil applu a nasledne i googlu prorazit na trhu smartphonu - ve skutecnosti malych pocitacu skoro uplne stejnych jako mate doma na stole. dokonce cela leta predstiral ze se nic nedeje, vzdyt jde jen o mobily. jenze to ho muze brzo mrzet. priznam se, nevim nic o novych Win8, ale jestli to nebude jina liga jak vista+win7, tak se podle me zacnou dit velky veci.
Mc Baxxter [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2010-11-05 18:54:57
avatar
Mám HTC desire, sem s nim nadmíru spokojen, toť vše : )
Kevin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2010-11-05 22:42:19
avatar
Jestli se to cekalo, neni tak dulezite. Proste je to fakt.
harrym [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] - Symbian vs Android 2010-11-07 09:03:17

Nějak jsem ten článek nepochopil.
Dle mého názoru mluví DD pouze o americkém trhu!

Celosvětově a v Evropě je Symbian pořád TOP1, byť jeho tržní podíl klesá, pravda... Kralovat bude ale Symbian dle trendování vývoje ještě minimálně 2 roky. Možná Symbian bude kralovat forever - má být totiž převeden pod Open Source, a zrušeno má být též zmatečné řadování verzí.

Osobně se Symbianem problémy nemám. Jde sice o spartánský, ale na druhou stranu velmi úsporný OS pro smartphone. Např. dnes tolik oblíbená Nokia C6 má pouze 434MHz procesor +128MB, a jak dobře šlape. Pro Android potřebujete jako nutnost nejlíp něco kolem 0,8-1GHz +512MB.
RizeCZek [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] - ad Android 2010-11-08 10:00:52
avatar
Neni tomu tak uplne presne jak pisete. Zalezi na verzi Androidu a na "odladenosti" HW. Mel jsem Galaxy Spica, coz neni zadny trhac vykonu, ale vse zvladal v pohode, prehraval divX filmy tak jak byly. . . . zadne prepocitavani do mensiho rozliseni. Vzal jsem proste film z pocitace, supnul ho do telefonu a mohl koukat. I ostatni veci zvladal telefon na vybornou. Mel 1.5 Android, ted uz je verze 2.2. Ale ze zkusenosti uzivatelu mohu prohlasit, ze se v pohode dal upgradeovat na Android 2.1 a vse behalo stejne, ne-li rychleji.
Pouze registrovaní uživatelé mohou přidat komentář!
 

Najdete nás na Facebooku

.... a také na Twitteru

RSS

DDWorld.cz

DDWorld - Blogy a videa

DDWorld - Magazín

Poslední příspěvky v diskuzích


Videa
Řešení pro pohyb s VR setem?
Řešení pro pohyb s VR setem?Pátek, 26 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: PC a IT
Spuštěno: 173x
Komentářů: 0
S.T.A.L.K.E.R. 2 v nové ukázce
S.T.A.L.K.E.R. 2 v nové ukázceČtvrtek, 25 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1345x
Komentářů: 4
Manor Lords – hra jednoho vývojáře boří herní svět
Manor Lords – hra jednoho vývojáře boří herní světStředa, 24 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1706x
Komentářů: 1
Deadpool & Wolverine – očekávaný film v parádní ukázce
Deadpool & Wolverine – očekávaný film v parádní ukázceÚterý, 23 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Film
Spuštěno: 1185x
Komentářů: 0
Fallout seriál se dočká druhé řady. Zájem je i o hry.
Fallout seriál se dočká druhé řady. Zájem je i o hry.Pondělí, 22 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Film
Spuštěno: 1221x
Komentářů: 1
Unreal Engine 5.4 představuje další masivní vylepšení
Unreal Engine 5.4 představuje další masivní vylepšeníPátek, 19 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: PC a IT
Spuštěno: 3811x
Komentářů: 0