Google Android drtí konkurenci – příští rok se stane nejpoužívanějším SmartPhone OS na světě Tisk E-mail
Napsal Jan "DD" Stach   
Úterý, 30 listopad 2010
altOdhady vývoje musí doslova děsit společnost Microsoft a možná i Apple ...

 

 

 

Ještě před rokem a něco byl Android OS malý, začínající systém, který se sotva objevil ve statistikách. Za rok však překonal veškeré odhady, předpoklady a doslova rozrazil řady a utekl zavedeným systémům typu BlackBerry OS nebo Apple OS a přilepil se na paty Symbianu. Ten se navíc sám dostal do problémů a jeho využívání do budoucna většina výrobců telefonů velmi omezila, takže postupně ztrácí. V letošním roce si Symbian ještě udrží celkové prvenství, ale v roce příštím už i on podlehne rychle se zlepšujícímu Google Android. Ono se není co divit, Google udělal na svém systému Android neuvěřitelný pokrok za velmi krátkou dobu, ale nejen na systému samotném, ale i distribuční platformě. Ve srovnání s tím se zdá, že všichni ostatní přešlapují na místě. Navíc Google chystá velmi brzy vypustit zásadní verzi 3.0, která bude stěžení pro Tablety a novou generaci SmartPhone přístrojů a výrobci s ní počítají ve velkém.

Podle studií by měl v příštím roce dosáhnout jen na SmartPhone platformě Android podílu téměř 30% a přeskočit tak rychle oslabující Symbian. Android se ale zakousne i do koláče patřící BlackBerry a s velkou pravděpodobností si kousne i do Apple, které vzhledem ke své šíři produktové nabídky těžko může početně vzdorovat desítkám různých přístrojů s Android OS.  Jisté šance má prý i Windows 7, ale průzkumy tomuto systému na SmartPhone nedávají zatím mnoho šancí a ostatně i prodeje zatím nejsou nijak světoborné, takže v roce 2011 se prý bude Microsoft těšit z podílu kolem 5,1%, což je ale pořád lepší než dnešní 3%.

Podotýkám, že v těchto číslech jsou jen odhady pro SmartPhone platformu. Není v nich dopad tabletů, kde také bude Android se vší pravděpodobností převládat v nabídce i v prodejích různorodých modelů. Tento vývoj situace musí být zejména pro Microsoft černou můrou, neboť jak už jsem řekl dříve, Android se víc a víc přibližuje klasickým PC a uživatelé se pomalu ale jistě naučí, že ten Windows vlastně ani nepotřebují. Navíc pokud Google udrží vývoj Androidu v takovém tempu jako doposud, jsem toho názoru, že může zhruba za dva roky skutečně začít pronikat i na klasické, zejména asi mobilní PC.

 

   

AUTOR: Jan "DD" Stach
Radši dělám věci pomaleji a pořádně, než rychle a špatně.

Starší články


Komentáře
Přidat Nový
poluxtroj [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2010-12-01 01:02:39
avatar
Taky jsem čerstvě přešel ze symbianu na android 2.2 a jsem spokojen.Velmi dobrá podpora,plynulost a spousta aplikací s tím spojena.
ElectricKota [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2010-12-01 07:59:40
avatar
Plně souhlasím, po Windows Mobile, hrůzném Symbianovi konečně pořádnej OS se svobodou WM a přitom plynulostí a stabilitou iOS.
Son Gito [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2010-12-01 01:42:03
avatar
Android sa vydaril a google ide správnou cestou. Ale myslím, si že v momentálnej podobe stále nestačí na windows na poli notebookov a pc.
anywherehome [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2010-12-01 06:44:09

záleží na tom, co chceš.....já tedy PC potřebuju, ale 95 % času bych jel na internetu či skypu....na to Android tablet bohatě bohatě stačí....a kvůli netu zapínat 100W PC??
Loki [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2010-12-01 02:28:20
avatar
Dost tomu systému fandím. Nedávno jsme si pořídili domů dva telefony s Androidem a je vážně perfektní. Navíc se mi líbí, že ceny na AndroidMarketu začínají na částce: 0,00Kč .

Fakt nechápu lidi, co si stěžujou na složitost, nebo nepřívětivost. S tím by snad zvládla pracovat iOvce.

P.S:Sorry, doufám, že nezním jako pracovník Googelu ...
anywherehome [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2010-12-01 06:45:06

ne, zníš jako ten, co chápe své potřeby a co ví, který systém je pro sebe ten nejlepší.....proto taky budu "propagovat" google
robis [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2010-12-01 06:30:33

Android je urcite zajimavy, ale bohuzel sem na nem nevidel funkcni IGO nebo Tomtom. Az i toto bude na androidu fungovat (nekoukal sem na poslednich par verzi) tak pak si mozna take dam androida
prozatim na windows stale nema ale s rychlosti jak se zlepsuje tak bude zajimave sledovat co udelaji ony zbyvajici firmy se svymi systemy.
tynyt [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2010-12-01 15:34:35
avatar
nejen tohle. I třeba taková synchronizace kontaktů nebo kalendáře (pokud člověk nepoužívá "sociální" gmail pro domácí usery) je pro Android docela velký problém (což ten "zastaralý" Symbian umí skvěle, jak vůči Lotus Notes/Domino tak vůči Outlook/Exchange).

Android je OS pro domácí uživatele, do (větší) firmy (kde se hraje na nějaký service delivery a bezpečnost) to opravdu není.
anywherehome [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2010-12-01 06:42:52

moje řeč.....a iPhowňáci a iPrďáci se vždy krásně rozčilujou, když jim to píšu už tak půlrok, že jejich systém je neschopný oproti Androidu
dfxxfd [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] - A preco 2010-12-01 16:28:48

by bol iOS neschopny oproti Androidu? Android davaju aj do kadejakych lacnych lowendovych telefonov s obmedzenym vyuzitim, takze musi sa predat viac telefonov s Androidom. Apple si ide svojou cestou.

BTW ked Apple prisiel s nejakou inovaciou, tak sa ho vzdy vsetci snazili napodobnit.
anywherehome [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2010-12-01 16:35:57

jj, Android je tak skvělý, že ho můžeš dát kamokoli, kdežto šmejd nový iOS má problémy i se staršími telefony Applu
dfxxfd [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] - Skus 2010-12-01 18:24:01

dat na akykolvek telefon s Androidom 1.6 Android 2.2 a uvidis, aky bude telefon spomaleny. Ak sa vobec podari dat Android 2.2 na nejaky stary telefon.
anywherehome [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2010-12-02 18:09:04

ty meleš, co? jen hádáš, že, ovečko?
o iOS to víme na stopro, že kaškou na "chudý" zákazníky=ti, co mají starý model iPhowna ;-)
Terepin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2010-12-01 16:54:12
avatar
Ak máš na mysli inovácie typu nepodpora Flashu, či The Beatles na iTunes, tak ťa úprimne ľutujem.
dfxxfd [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] - Pod tou 2010-12-01 18:22:15

inovaciou som myslel napriklad dat cely pocitac do monitora ( iMac, kedysi este s CRT obrazovkou, teraz uz s LCD ), alebo dat jeden velky dotykovy display na telefon a iba jedno tlacidlo na zapnutie, alebo tablet s dotykovym displayom. iPhon aj iPad sa takmer vsetci ostatni vyrobcovia snazia napodobnit a akosi sa im to nedari. Ostatni len kopiruju.

Co sa tyka flashu, tak to uz bolo rozoberane milion krat. Flash je vypoctovo extremne narocny, co sposobuje spomalenie odozvy celeho telehonu a nizsiu vydrz baterie. BTW aj MS v Windows mobile 7 nebude podporovat flash.
anywherehome [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2010-12-01 20:30:33

bože, ty si ovečka....takhle zadarmo říkat, že shnilá hruška je jablíčko......tomu říkám geniální strategie....udělat ze svých zákazníků vymyté mozky
flastie [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2010-12-01 07:22:45
avatar
Microsoft spravil chybu, ze sa vydal ifonackou cestou a to "co najjednoduchsie" WinPhone 7 je vtip. Kto chce jednoduchost, voli iPhone alebo "blbe" telefony, kto chce funkcie a rozmanitost, volil vzdy WinMobile. Bohuzial MS od verzie 6 az prilis zjednodusil WinMo a tak ludia, to co im chybalo v novych WinMo, volili android. Sam mam vo svojom HD2 dualboot WinMo a Android. A aj ked stale viac vyuzivam WinMo, androidu davam skvelu buducnost, nachadzam tam to co mi chyba od starych WinMo 5, a to je pocitac v mobile.
ElectricKota [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2010-12-01 08:01:34
avatar
To jsem ani nevedel ze existuje dual boot, myslíš že bych moh nahodit WM na HTC Desire HD???
MIKRON [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2010-12-01 08:33:46
avatar
Android mě zatím nejvíce vyhovoval s pohledu přehlednosti.tak se nedivím že má takoví úspěch.
negru.inger [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2010-12-01 09:24:12
avatar
Uspesne jsem presel ze Symbianu na Android, a musim rict, ze nic lepsiho jsem udelat nemohl, dostal jsem mnohem sviznejsi, intuitivnejsi a stabilnejsi system... coz je podle me u smartphonu dulezity
Menethor [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2010-12-01 11:08:16
avatar
Nevím, ale jablečné výrobky nejsou primárně určeny na získávaní nějakého obrovského podílu na trhu.
Ať už jde o počítače, iphony nebo ipady. Vše je mířené do ne zrovna mainstreamových hladin trhu, což si jistě vyžádá jistou dávku exkluzivity. Tedy alespoň v našich končinách.
Já jsem si iphone 3GS zkoušel, když jsem hledal nový mobs, u kámoše a nějak zvlášť mě neoslovil, pak jsem si koupil galaxy esko a jsem s ním spokojený, jen mi vadí, že je to takový strašný plasťák. Android se ale v poslední době podle mě rozšiřuje nebo spíše příští rok rozšíří spíše kvůli jeho levnějším variantám, se kterými se od objevení Vodafone 845 roztrhl pytel.
Apple, ale nepotřebuje prodávat miliony různý druhů zařízení. Jak je vidět jejich strategie, jednoho exkluzivního kvalitně provedeného a taky pěkně nataženého zboží se jim opravdu vyplácí. Což dokazují jejich poslední finanční výsledky.
RiMr [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2010-12-01 12:33:12
avatar
iPhone je, stejně jako většina věcí od Apple, relativně exkluzivní, přiměřeně spolehlivý, pro standardizovaného nenáročného iTýpka uživatelsky příjemný, klasický eye-candy produkt.
Takovéto postavení na trhu má prakticky neotřesitelně (v současné době) zajištěné.
Je tedy jenom logické, že vedle něho bude, s případným částečným překrytím, existovat skupina zařízení pro technicky zaměřenější jedince, a/nebo jedince kterým se příčí ta jediná správná nalinkovaná cesta od Apple... A o tento kousek koláče se pere několik platforem. Symbian se zoufale snaží udržet, WM tuto oblast dobrovolně (a zbytečně) opouští a jde do předem prohrané bitvy mezi "lízátka" a Android se snaží opatrně udržet nastoupenou pozici "budu takový jaký chceš abych byl".
Až sežere tenhle koláč, odříhne se, povolí si opasek a pustí se do dalšího, v dnešní době zdánlivě pro Google nestravitelného koláče...
Prostě moloch jak se patří. Ale jen moloch takové velikosti a agresivity na trhu, může ohrozit jiné molochy. Doba vyjukaných podvyživených mladíků s vadou řeči a silnými brýlemi, co ze své garáže pokládají nadnárodní koncerny, je (bohužel) nenávratně pryč...
NavratilJirka [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2010-12-01 14:28:32
avatar
Ono kdyby apple nedělal jen jeden telefon ale víc druhů telefonu tak si aspoň podle mého názoru android neškrtne, protože jeho OS by byl rozčířenější. Bohužel apple nevydá v dohlodné době žádný Iphone nano/mini/shuffle např.
Terepin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2010-12-01 16:56:24
avatar
Omyl, to používatelia si na iOS ani neškrtnú, pokiaľ im Steve Jobs nepovie, že si škrtnúť môžu.
Kevin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2010-12-01 20:37:40
avatar
Tak Android se stane No.1 Uvidime, jak dlouho mu to vydrzi.
Veyron [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] - Maemo > Android 2010-12-01 21:23:04
avatar
No ja by som povedal, že DD nám tu zabudol nato, že Nokia je a neplánuje opustiť, bezkokurenčné prvé miesto v predajnosti a Nokia sa s jej poslednou novinkou v podobe N8 absolútne lúči so Symbianom a prejde kompletne na nový jej vlastný operačný systém Maemo, na ktorý sa rozhodne žiadny aktuálny mobilný OS ani nechytá, takže asi tak, že Google je síce najlepší, ale Maemo je ešte lepšie ;)
Ak sa Android stae No.1, tak len do doby, kým Nokia kompletne prejde na Maemo - t.j.: Nebude mať v predaji žiadny Symbian, ale iba čisto Maemo a to ešte asi potrvá, takže Android má šancu si to nejaký rôčik na tom prvom mieste užiť ;)
Trace4x10 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2010-12-01 23:46:45
avatar
Pochybuju že rozšířenost toho či toho mobilního OS je dána preferencemi uživatelů. Podle mě se většina lidí při výběru rozhoduje podle designu a HW konfigurace. Kolik lidí podle vás ví, jaký OS běží v jejich krásném novém přístroji s 8 MPix foťákem?
prototype [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] - Souboj OS 2010-12-02 15:20:01

Dost mě překvapuje jak pořád někdo hodnotí který os je lepší. Android,symbian nebo iOS či windows. Z mého pohledu je takové srovnání naprostý nesmysl,protože každýmu vyhovuje něco jiného. Větčina lidí si systém ve smartphonech vybere podle reklamy a ne podle potřeby a využití.
Pouze registrovaní uživatelé mohou přidat komentář!
 

Najdete nás na Facebooku

.... a také na Twitteru

RSS

DDWorld.cz

DDWorld - Blogy a videa

DDWorld - Magazín

Poslední příspěvky v diskuzích


Videa
StarField se konečně dočká žádaných vylepšení!
StarField se konečně dočká žádaných vylepšení!Úterý, 30 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1148x
Komentářů: 5
Řešení pro pohyb s VR setem?
Řešení pro pohyb s VR setem?Pátek, 26 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: PC a IT
Spuštěno: 1635x
Komentářů: 0
S.T.A.L.K.E.R. 2 v nové ukázce
S.T.A.L.K.E.R. 2 v nové ukázceČtvrtek, 25 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 2290x
Komentářů: 5
Manor Lords – hra jednoho vývojáře boří herní svět
Manor Lords – hra jednoho vývojáře boří herní světStředa, 24 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 2035x
Komentářů: 1
Deadpool & Wolverine – očekávaný film v parádní ukázce
Deadpool & Wolverine – očekávaný film v parádní ukázceÚterý, 23 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Film
Spuštěno: 1348x
Komentářů: 0
Fallout seriál se dočká druhé řady. Zájem je i o hry.
Fallout seriál se dočká druhé řady. Zájem je i o hry.Pondělí, 22 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Film
Spuštěno: 1320x
Komentářů: 1