Dragon Age 2 budí emoce - velmi špatná hodnocení, tvůrci se snaží ovlivňovat hodnocení Tisk E-mail
Napsal Jan "DD" Stach   
Wednesday, 16 March 2011
altDragon Age 2 propadá v hodnocení u hráčů na plné čáře, kritiku však EA i BIOWARE berou nelibě.

 

 

 

 

Nepamatuji si, že by nějaká hra vyvolala takovou vlnu nevole, jako Dragon Age 2. U některých herních magazínů hra boduje, jenže tamní hodnocení nelze brát moc vážně, protože hodnocení kolem 9/10 dostane snad cokoliv, co jde jako hra okolo. A vzhledem k tomu, že jsou některé herní magazíny placeny z reklamy od herních tvůrců, platí, že nebiješ ruku, která tě živí. Naštěstí je tu ještě řada magazínů, kteří skutečně neváhaly vydat recenze ve smyslu skutečných recenzí a ty jsou ke hře poměrně o dost přísnější s hodnoceními kolem 70/100.

Herní vydavatelé i tvůrci bedlivě hodnocení sledují a často rozhodují o dalších dílech hry. Nejsledovanějším ukazatelem je hodnocení na serveru Metacitic, kde jsou jak hodnocení herních magazínů, tak hlavně hráčů. Od hráčů ale dostává nový Dragon Age 2 pořádný výprask a mizerné hodnocení 4,2/10 je opravdu nevídané a příliš nekoresponduje se zatím průměrným 84/100 hodnocením od recenzentů. Pro srovnání, první Dragon Age si drží naprosto excelentních 91/100 (celkem 67 herních recenzí a často se tam objevuje i hodnocení 100/100) a 8.3/10 je známka od samotných hráčů.

Někteří tvůrci a EA nesou hodnocení hráčů dost nelibě. Vzhledem k tomu, že se EA ohánělo tím, že nově zvolený směr Dragon Age 2 je prý tím, co hráči chtějí, nelze se divit. Opravdu velkou vlnu nevole budí BANY na oficiálním fóru, kde se to kritikou jen hemží, ale asi největší pozdvižení vzbudil pokus o ovlivnění hodnocení MetaCritic, kde se mezi uživatelskými recenzemi objevilo hodnocení 10/10 s textem:

"Pokud se o titulu dočtete cokoliv negativního, vězte, že jde o přehnané prosazování osobních preferencí. Jde o bezchybnou, nekonečně zábavnou hru."  

Následně se zjistilo, že onen „uživatel“ je přímo součástí vývojářského teamu a to samozřejmě vzbudilo oprávněnou vlnu rozhořčení. Ostatně, i když odhlédneme od těch osobních subjektivních preferencí, věta o bezchybnosti a nekonečné zábavnosti je sama o sobě prokazatelnou lží. Hra má chyby a už se chystají opravné patche a o nekonečné zábavnosti lze pochybovat, když herní doba je výrazně nižší než u prvního dílu a hodnocení hry jsou také nižší. Tato uživatelská recenze následně byla odstraněna. EA ale brání své studio a tvrdí, že stejně jako v mnoha jiných hlasováních, včetně politických voleb, není na hlasování pro sebe nic divného.

Ale ani jedno nic nemění na tom, že takovouhle vlnu kritiky si vážně nepamatuji. Dragon Age 2 je zatím hráči nejhůře hodnocenou moderní hrou studia BIOWARE v historii a pověst BIOWARE jako RPG guru dostala opravdu velkou ránu. Změna je život, ale některé změny není radno dělat, protože měnit něco, co funguje, není většinou ku prospěchu věci. Obava pak rovněž panuje z Mass Effect 3, u kterého rovněž hrozí, že se vydá v podobném směru a duchu, tedy zatím tomu vše nasvědčuje. Z očekávaného vyvrcholení ME série se tak rázem může stát hořké zklamání pro mnoho hráčů. Ale zatím nepředbíhejme, ještě je čas vydat se zpět na správnou cestu akčních RPG, které BIOWARE tak proslavily a od kterých Dragon Age 2 zdá se poněkud odbočuje ...

Naše recenze na Dragon Age 2 je teprve v přípravě, zatím jsem neměl, kdy se do hraní pustit, takže budete si muset počkat, ale pokud už máte dohráno, je k dispozici naše sekce Blog, kde můžete klidně vlastní pohled a recenzi na hru vydat s naší pomocí vydat.

 

AUTOR: Jan "DD" Stach
Radši dělám věci pomaleji a pořádně, než rychle a špatně.

Starší články


Komentáře
Přidat Nový
Loki [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2011-03-16 22:49:32
avatar
Tak jednou (zcela výjimečně) pochválím české žurnalisty.

Na bonuswebu 70%, na Games.tiscali 8/10.

Nejvíc se směju, když si nějaký nevzdělaný dacan dovolí v recenzi použít slova jako Baldur´s Gate. Ihned by u něj měla zazvonit herní policie, zkonfiskovat jeho licenci a pro výstrahu mu zlomit pár kostí v těle...

To už dnešní potěr nepochopí, že hry mohli mít kvalitní systém a pravidla, ne jen hogofogo (na oko) zpachtěný šunt....
Ttxman [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2011-03-17 00:26:37

Baldursgate 2 nesnasim sem to dohral asi 5* a vzdycky mi to sezere naprosto nechutny mnozstvi casu. Z nejakyho duvodu na kterej sem neprisel mi nevadi patrat po sebemensim zbylim questiku a splnit ho.

Dragon age 1 byla celkem zabavna hra, i prez zmrsenej interface (inventar, poznamky) a zbytecne jednoduchej RPG system a nektery a nektery stupidni prvky s partou. Porad nechapu proc proboha nemuze bejt parta z 6 a vic clenu aby si clovek moh udelat nejakou zajimavou kombinaci a ne porad dokola to sami.

Pokud to jeste zjednodusili tak prisli o vetsinu RPG hracu a pro vetsinu lidi co hrajou akcni hry to zustalo moc slozity. U Mass efectu to bylo brany jako akcnarna od zacatku, takze likvidace RPG prvku tolik neznamenala.
Loki [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2011-03-17 01:00:49
avatar
jo... přesně to znám... ale příroda volá, jednou za čas je musím nahrát a komplet projet. Škoda questu, který není splněn.
juraj7 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2011-03-17 10:47:51

No neviem ak je priemer od hracov 43/100, tak aj tych 8/10 mi pride vela
Ajchlus [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2011-03-16 23:00:08
avatar
Moje osobni hodnoceni Dragon age a datadisku je 8/10, ale DA2 je pro mne hluboke zklamani, hru jsem koupil a po 6ti hodinach utrpeni prestal hrat, hluboke zklamani, 4/10 maximalni hodnoceni.
ElectricKota [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2011-03-17 07:14:33
avatar
No me naštěstí stihlo odradit demo který jsem taky ani nedohrál. Fakt nevim co Bioware blbne, ale doufám že všechny snahy upíná k MMO star wars a hlavně ME3!
Mak44 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2011-03-17 09:19:40

ja som DA1 prestal hrat po 15 minutach, ked som zistil ze to je klikacia p*covina. Ja chcem dalsi Oblivion, nie kukat na male postavicky a blaznivo klikat na vsetko co sa pohne. Takze cakam na Elder scroll 5 a DE2 som necital/nebudem citat ani recenziu.
r.mrazik [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2011-03-17 10:23:56

tak ten byl dobrej...
Ttxman [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2011-03-17 13:54:50

Oblivion me totalne nebavil (Dynamicka obtiznost to totalne zabila, vcetne cely ekonomiky). Po tech stovkach hodin nad Morrowindem mi to prislo jako slabej a zbytecne zjednodusenej odvar i kdyz mozna ted po tech letech s datacema a pridavka by to mohlo byt lepsi.
MobyDict [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2011-03-17 15:31:46
avatar
jo jo, zlatej morrowind. kde jsou ty doby...ach jo.
Mak44 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2011-03-17 15:38:19

ja som sa k morrowindu dostal az po oblivione, takze trosku iny styl a o dost horsia grafika ma odradila. Tiez som ho po 15min. vypol. Resp. daky hned prvy krab ktoreho som stretol a cakal som, ze ho zotrem 1 ranou ma po upornom boji zabil tak som to odinstaloval. Neukamenujte ma
Sina [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2011-03-17 17:29:35
avatar
Můj nejoblíbenější tvůrce RPG je piranha bytes a poslední RPG od nich - Risen je skvělé RPG ze staré školy, nemá takovou obrovskou reklamu jako hry od EA, ale o to je lepší
MobyDict [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2011-03-17 17:38:03
avatar
jo to znam, pokad se clovek nauci... kuprikladu pokad jsem naucil segru hrat poradne morrowinda tak mi to taky zabralo casu jinak behala s vecmi co nebili pro jeji typ postavy, ale tedkom? beha a rube a kdyz ma cas, tak toho hodne stihne mno. a kdyz nevedela kde je nebo co a kam ma jit, prisla ke mne, ja jsem si vytiskl obrovskej plagat mapy morrowindu a koukla se a zase de rubat dale, heh. pozdejc uz jsem ji ukazal ze jak se da pres editor dodelat par veci nebo opravit naky veco co jsou spatne. takove ebonove boty ze schopnosti chodit po vode pak byly bezne,,,nebo uprava vahy brneni ale vice uz nic, to uz je spatny. jiank editor krasne umel dodelat co clovek dopackal. jednou se mi stalo ze jsem mnel z naky hrobky donest nakou lebku, jenze jeste pred tim nez jsem dostal ten quest jsem ji nekde prodal protoze jse mtam byl jiz drive no a pak jsem se nemoh dostat v deji dale. tak jsem si ji nasel v editoru a dodelal jsem si ji jeste jednu namisto tamte. booooze, asi si ho znova nainstaluju. a ty may co se daji stahnout, nebo proste naky pluginy a tak , skvely. jen skoda ze pro obliviona je jich vice mno, ja mam radsi morrowinda. je do toho dokonce i takove neco jako multyplayer , ale nefunguje to jak by melo, skoda. kdyby to slo tak v kooperaci by to byla jeste lepsi hra ....ach jo
JaM [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] - DA2 2011-03-16 23:13:35

tiez som sa tu snazil Bioware obhajovat ze to predsa nemoze byt az take zle, no po odohrati asi hodiny cisteho casu musim povedat ze nieco je zle... skoda.


oh, a uz len taka perlicka - na metacritic je PS3 verzia ohodnotena hracmi este horsie - momentalne je to 3.7
elancer [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2011-03-16 23:42:28
avatar
Boh ochraňuj, aby takto nedopadol Mass Effect 3!
JaM [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2011-03-16 23:51:53

no Mass Effect 2 takto dopadol.. v podstate by sa dalo dat rovnasa medzi tie hry... akurat ze kym v pripade Mass Effect to nebolo az taka pest na oko (kedze predsa len to bolo sci-fi), DA2 je fantasy, a tam sa taketo veci neodpustaju...
elancer [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2011-03-17 00:04:00
avatar
Dovolím si nesúhlasiť. Len preto, že sa našlo zopár frustrovaných hardcore rpg ultras, ešte neznamená, že ME2 dopadol horšie, ako jednotka. Dôkazom môže byť práve user score na Metacritics, PC aj Xbox 360 verzia... Väčšina ľudí si zmeny zjavne pochvaľovala.
V prípade DA2 a fantasy žánru je to skutočne iné. Nechcem do toho ale moc kecať, keďže tomuto žánru neholdujem.
Leon1464 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2011-03-17 07:43:55
avatar
Mass Effectu byly recenzenty některé z prvků vytýkány. Nepřehledný inventář, Cut&Paste questy, nudné ježdění v Mako vozítku. jenže místo aby je Bioware přepracovala tak je prostě vypustila úplně. Mass Effect se ale hraje především jako střílečka, takže to nebyl zase až takový průšvih.

V Dragon Age jsem měl pocit že ji vývojáři dělali s nadšením. Z Dvojky táhne na sto honů, že je dělaná pro peníze a divím se vývojářům že tohle dokázali svému dítku udělat, beru-li v potaz roky vývoje DA:O. Ona ta dvojka není úplně blbá a prodávat se bude dobře, ale v porovnání s jedničkou nestačí a myslím si, že spousta hráčů (a já k nim patřím taky), očekávala jinou hru. Je dobře že hráči ukázali svůj názor.
BungEE [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2011-03-17 10:56:18
avatar
v ME2 mi hlavne vadil ten systém nekonečného "browsovania" planét a potom vačšina času hry bolo len zháňanie partie. Ale bola to zábava.
Jano952 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2011-03-18 00:27:08

haha mna praveze to vozeniu v MAKO -u bavilo pre mna to bolo take spestrenie, oproti behaniu po svojich
Trace4x10 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2011-03-17 10:03:27
avatar
A jestli takhle dopadne ME3, tak taky dobře, aspoň se nám nebude po celý sérii tolik stýskat
flastie [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2011-03-17 00:04:24
avatar
A to este nevysiel Crysis 2
elancer [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2011-03-17 00:12:54
avatar
Ten zatiaľ v prvej recenzií na Xboxe dostal 9! Ono to ale časom pôjde dolu...
Pozerám, že aj môj čierny kôň Homefront už má na GameRankings len 75% priemer, takže to bude niekde na úrovni Singularity z minulého roku (ktorá ma celkom bavila) - poctivý old school shooter.
Počkajme si ešte na DNF, možno na konci roku budeme všetci hlasovať práve za Duka a jeho Game of the Year!
j.matrix [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2011-03-17 05:37:21
avatar
tak ja za djuka hlasujem uz teraz a to este ani nevysiel (ale mam predobjednavku balls of steel,tak som naozaj zvedavy aha tu Odkaz
elancer [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2011-03-17 02:34:30
avatar
O Balls of Steel uvažujem aj ja, len ešte uvidím, aké hodnotenie bude hra dostávať. Takže sa rozhodnem až tesne pred vydaním.
Nuž, akokoľvek je mi to ľúto, tak Duke tento rok môj hlas určite nedostane. Hlasujem za hru z iného univerza, tiež ešte nevyšla a nie, nie je to House MD - The Videogame... Teraz to vyzerá, že 26. augusta bude môj šťastný deň...
Loki [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2011-03-17 01:29:10
avatar
Já bych tomu klidně i věřil. U Duka sice každej nadává na grafiku, ale co má být? Jestli bude zábavná hratelnost a zachová si ten Macho styl a nadhled, tak s nějakým přehypovaným crysis vytře podlahu a vymáchá mu hlavu v ha*zlu.

Jen se "modlím", aby při práci na mass-effectu vzali v potaz tu palbu co na ně lítá po DAII a neignorovali ji, protože by bylo fatální zazdít tak kvalitní sérii.
elancer [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2011-03-17 02:41:09
avatar
Preto si myslím, že by ME3 mal radšej vyjsť až na budúci rok. Nechceme predsa žiadnu rychlokvašku!
j.matrix [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2011-03-17 05:46:41
avatar
samozrejme ze vytrie, vsak si len pozri tuto kultivovavany prejav na verejnosti Odkaz. Myslim ze by mohol ist aj za prezidenta
Kalidasa [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] - RPG 2011-03-17 03:36:44

Baldur's Gate 2 + ToB je nejlepší hra, co jsem hrál.
Dragon Age 1 ji v něčem mění k dobrému a v něčem ji ochuzuje (málo ras, minimum povolání).
Dragon Age 2 zase o něco doplňuje Dragon Age 1 (hezčí grafika, efektivnější souboje), ale na druhou stranu úplně vykastroval RPG, když máte jednu rasu a jen tři povolání (navíc notně omezená). Dragon Age 2 teď hraju a člověku, který rozhodl, že je možné použít stejnou jeskyni na mnoha místech, bych dal pěstí.
Už asi 3 měsíce píšu článek o srovnání BG2 a DA:O, tak si k tomu ještě přiberu DA2 a tak za půl roku bych mohl mít článek hotový...
gnu_ [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2011-03-22 22:36:14
avatar
Mozeme dakovat EA . Keby nechali deadline na leto tak by to ako celok bolo lepsie.
BTW keby dali viac ras, tak by Hawke (resp. hl. postava) nebola zrejme vobec dabovana. A vdaka skvelemu VA Hawke a aj FemHawke by to bola velka skoda.
HellowCZ [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2011-03-17 06:29:27
avatar
Záleží na druhu hráčů no, můj kamarád si to koupil, je úplně nadšen. Já sem znechucen :oO. Srovnávat BG, D I, II s DA II je velmi velmi divné srovnání . Dukem Nukem je jak Crysis v tom případě
c.Data [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2011-03-17 06:46:46
avatar
Já jsem stáhl demo...hrál 10 minut zjistil žeje to rubačka a smazal...
Kira Om [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2011-03-17 07:57:51
avatar
je to proste ina hra ako DA1, je na konzolový spôsob hrania a s DA1 má spoločný iba motív, názov a vyvojarseke studio. Tak torchu je to podobne aj hre Jade Empire tiez od Bioware. Z mojej strany sklamanie. Mam to nainstalovane a potiahne ma k tomu asi iba pribeh, ale to si pockam na cestinu, lebo ani z toho teraz moc nemam. No nic, dufam ze ME3 mi vyrazi dych, lebo ME1 a ME2 boli pecky a tu druhu mam este nainstalovanu a mam v plane ju este raz prejst. Idem citat aj knihu "Zjavenie".
Paul [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2011-03-17 08:06:48

Měl jsem předobjednávku dlouho dopředu, jakmile jsem si zahrál demo objednávku jsem zrušil....takhle zmrvit super hru...hodnocení tak..... -5
Woteklina [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2011-03-17 08:14:22

DA II si zaslouží 5/10.
Nebýt prvního dílu, možná by to bylo více, ale fakt jeho existence to hodnocení sráží k dokonalému průměru her, co se týče originality a zábavnosti.

Pro mě vyhozený peníze za hru, kterou ani nemám chuť dohrát.
Leclerk [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2011-03-17 08:17:06
avatar
Ještě, že mně tahle hr anic neřáká. Aspoň nebudu zase zklamaný
JaM [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] - spravil som rozumne rozhodnuti 2011-03-17 09:13:06

ze som tych 50e zaplatil za Shogun2 Total War a nie za Dragon Age 2 ako som povodne planoval... aj ked aj Shogun2 ma svoje muchy (napr zatial je len v DX9, DX11 sa ma doplnit patchom do dvoch tyzdnov) no gameplay je presne taka aku ju vsetci chceli mat - komplexna strategicka hra z japonskeho stredoveku.. vrelo odporucam.
FilipAGuy [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2011-03-17 09:27:25
avatar
Tak pre mna bolo dostatocnym varovanim uz demo DAII. Ja viem, ze bolo osekane vo viacerych smeroch, ale aj tak. Ani som ho nedohral. A nebolo to kvoly grafike, neprenasledujem vysoke rozlisenia a vyhladzovanie. Jednotka bola naozaj fajn a dokupil som s k nej pridavky. Mal som urcity "vztah" k jednotlyvym postavam (oblubeny, nezanasam ho/ju)a snazil som si vyrospravat vsetky questy, najst vsetky brnenia atd. A ako ste spominali Mass Effect tak pri jednotke pri urcitych scenach chodil mraz po chrbte a do oci sa tisli slzy tak 2ku som hral snad len kvoly digitalnej podobe Yvonne Stahovski
Len by som dodal, ze sa nepovazujem za hardocre RPGistu.
Mescalamba [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2011-03-17 14:39:42
avatar
Yvonne jako důvod k hraní je dokonale pochopitelné. Nějakou dobu sem trpěl podobnou nemocí..
FilipAGuy [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2011-03-17 20:17:59
avatar
Alebo emocí
gnu_ [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2011-03-22 22:28:59
avatar
Zrovna Miranda vyzera uplne ako Michael Jackson .
maws [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2011-03-17 09:59:51

je to neco jinaciho nez jednicka ale porad me to bavi
Razi3L [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2011-03-17 10:49:05

Včera jsem hru dohrál. Velmi mě bavil první díl a druhý také není špatný. Co mi na hře nejvíce vadí je, že se člověk neustále pohybuje ve stejném prostředí. Dávat hře hodnocení 4/10 apod. je blbost. Systém rozhovorů je na velmi dobré úrovni a souboje jsou také zajímavé, ikdyž ne tak těžké jako v jedničce, jelikož jsou daleko jednodušší. Já dvojku neberu jako pokračování, protože došlo ke spoustě změn - někde k lepšímu, někde k horšímu.
Co se mi hodně líbilo jsou questy, nic se moc neopakuje, nenudí, hra má poměrně dobré tempo a vedlejší questy mají vlastní příběh a jsou dobře vymyšlené a o to v RPG hrách jde.
Pokud hru někdo nedohraje ani do poloviny a kritizuje, tak takový názor nelze brát vážně - zakousněte se, dohrajte do konce a poté pište názory.
Mé hodnocení je někde mezi 75-80/100.
oyza [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] - no, ja to rikal,,, 2011-03-17 10:56:24
avatar
Vcera jsme meli takovou debatu o tom kam hry smerujou. Rozciloval jsem se, jak to jde do hajzlu. Jak driv bejvaly hry, ktery byly proste vyzva. Polovina lidi to treba ani nedohrala na medium, ale bylo to zabavny a byla ta tuzba to pokorit, vyhrat a o to preci jde. Dneska je to sumel o nicem, kdy bezne hra neni vyzva ani na hard(a nejlepsi je kdyz si autori mysli, ze hard znamena ala G4 mlatit 10x krysu holi jako krava a ona, velikosti tvoji boty, te 3x kousne a koncis). Je to smutny jak to autori neustale zjednodusuji a narazit na dobry kus je vzacnost. Kdyz uz se objevi neco, co za to opet stoji - DA1, tak to v zapeti poslou k ledu. Dokazete si predstavit treba Sachy 2012 - jen 32 policek, 3 druhy figurek, pinclici, kral a kralovna. Nebo Clovece nezlob se 2011 - nekdo vas vykosti - hmm nova verze, dam si teda Undo a hod si smejde znova? Je to smutny. Ale za chvili uz nebude co hrat.
BungEE [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2011-03-17 10:58:37
avatar
trefa. by som ti dal 10 palcov hore keby sa dalo...
Greeder [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] - Zklamani roku 2011-03-17 11:07:33
avatar
Bioware si urizlo z ostudy kabat pro celou pocitacovou groupu RPG nadsencu, kdyz se nechalo EA ovlivnit a podepsali se pod takovy skvar jako je DA2. Je to bezducha mlaticka, graficky snad horsi jak jednicka a co se tyce herniho modelu ani nemluvim, vcetne skillovaci tabulky, to se teprf nekdo vyradil Je jasne, ze chteli pritahnout vice kupcu na akcni konzolovou bezduchou akci. Nikomu vsak asi nedoslo jak moc si tim sami pospinili jmeno po te co vydali tak prekrasnou hru jako DA1 Pro me osobne je to zklamani roku a jsem moc rad, ze se spousta fandu ozvala a dali najevo svuj nazor Zaplat pan buh, ze aspon Nemci maji soudnost a dali nam takovou nadpozemskou pecku jako Drakensang1,2. Ty se daji hrat dokola snad i 1000x
Borgi* [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] - Greeder 2011-03-17 16:09:57
avatar
Bioware se nenechalo ovlivnit od EA, EA jim prostě řeklo ja ta hra má vypadat a taky to tak vypadá. Staré Bioware už ani neexistuje, teď je vlastní EA a oni vytváří hry. Westwood, Bullfrog, Pandemic, všechna tahle studia koupilo EA a taky pak zrušilo, zůstaly jen herní značky pod EA, dřiv nebo později takto dopadne i Bioware
BungEE [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2011-03-17 11:08:34
avatar
Na DA2 som sa moooc tešil. Asi preto som z toho teraz totálne frustrovaný. RPG od BioWare a sú tam len 3 povolania a len 1 rasa???? To sme sa kam dostali...

Systém boja je taký rýchly, že pomaly nestíham ani pauzovať a rozdávať rozkazy. Skôr mi to pripomína Witchera so 4 hrdinami naraz.

"Úžasné" herné prostredie snáď ani netreba komentovať. Klincom po hlavičke je časť Elven Alienage..

Zase len 4 hrdinovia na ovládanie. Stačí to, ale zmena aspoň k 5 by bola podla mňa prínosom.

A ešte jedna vec mi STRAŠNE vadí: nechápem, ktorý idiot vymyslel do RPG kde sa ráta každý ťah, "respawn" typ súboja Príklad: nabehne na vás partička na ktorých si nachystáte taktiku, mágovia dozadu, bojovníci dopredu, vypustíte kúzla, bojovníci ich upracú a zrazu hľa: respawn a odzadu vás už niekto kláti, pritom tam predtým nikto nebol. Kúzla minuté a bojovníci vyčerpaný. Úplne inak takticky by som k súboju pristúpil, keby som vedel, že tam dakto je. Totálna hovadina.
Anomandaris [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2011-03-17 11:15:11
avatar
Hru sem kritizoval jeste pred vydanim a nemel sem uplnou pradvdu..Hra neni uplne spatna.Ale i tak ma dost chyb.Naprosto stejne lokace je pro fantasy nepripustne.Protivnici ve vlnach,, to se neda komentovat,hlavne v uzavrenych prostorach z niceho nic se zpusti ze vzduchu neprate..wtf!! a pribeh je jen prumerny.herni doba na dnesni pomery neni spatna.a rozhovory maji docela kvalitu.A souboje jsou pro me prekvapenim,,jsou pomerne zabavne.... takovejch 7/10 odpovida za mne.
Greeder [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] - Ea pricina problemu 2011-03-17 11:23:44
avatar
Ja osobne to davam za vinu EA. Jsou nyni asi nejlepe prosperujici z celeho herniho prumyslu a osobne to nechapu. Z kazde hry udelaji posra..u arcadovku, zhnoji vse kde je jejich logo, vcetne vlastniho titulu NFS. Kdyz jedes s nabrousenym Skylinem a predjede te Peugotka rychlosti blesku? Proste je lapila komerce a misto kvality kvantita. Je to obchod, beru to, ale proc na to maji doplacet cilovy uzivatele? Pouziju Rimmerovu hlasku z Cerveneho Trpaslika: "je to jako si koupit burakovou tycinku bez buraku".
Paul [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2011-03-17 11:37:49

Dotaz: Zaregistroval někdo podstatný rozdíl DX9 a DX11? Já vidím rozdíly zcela minimální, které nestojí za řeč....
aDDmin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2011-03-17 12:44:09
avatar
No podle měje tam rozdíl dost podstatný, kvalita textur, nasvícení i ta tessellace ... samozřejmě není to špikčový engine, ale pořád lepší než první díl
Anomandaris [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2011-03-17 12:53:04
avatar
muzu posuzovat rozdil mezi medium a high mam jen dx10 ale rozdil tam je..hlavne v fps xD
Maraw [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2011-03-17 17:32:35

XD tak tak
Paul [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2011-03-17 12:57:11

Rozdílu FPS jsem si všimnul taky ale že by tam byl nějak vyrazny posun v kvalitě bych neřek, ale něco málo tam je to je zas pravda ale za takový pokles FPS to nestojí....
J.C.Denton [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2011-03-17 14:33:00
avatar
dx9 vypada jako z roku 2003, dx11 jako z roku 2005
woody [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2011-03-17 13:43:02

dneska dorazi druha 6950, aby se to dalo hrat rozumne, tak to dohraju a priznam se, ze se teda moc netesim, co zjistim :/ Ale mam nejakych 7 hodin nahrano a nic teda straslive omg brutalniho "musimtohnedvypnout4/10" se teda nedeje zatim..
Hraju na hard a celkem se to da..
Doporucte lepsi hru teda
Mescalamba [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] - Hm.. 2011-03-17 14:42:54
avatar
"Pokud se o titulu dočtete cokoliv negativního, vězte, že jde o přehnané prosazování osobních preferencí. Jde o bezchybnou, nekonečně zábavnou hru."

Já bych, řek, že dotyčný měl neskutečný smysl pro ironii.

Jinak pamatujete si jinou hru?

http://www.metacritic.com/game/pc/call-of-duty-modern-warfare-2

Stejný případ. A nebudu se divit, když budou mít hráči pravdu..

Btw. Bulletstorm je pěknej sh*t.. sice to má nějakou zábavnost, ale. :/
Sina [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2011-03-17 18:13:51
avatar
A jak to dopadne u hry bez reklamní masáže?

http://www.metacritic.com/game/pc/risen

přesně obráceně . Je fajn že hráči ještě poznají dobrou hru.
Mescalamba [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2011-03-18 01:59:21
avatar
Hráči jo o to nějak nemam obavy. Spíš se začíná hodně separovat to co produkujou a to co by hráči chtěli. Nevim kam přesně tim směrujou, ale jestli nezačnou trošku myslet, tak zkrachujou i ty největší studia.
elancer [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2011-03-18 03:42:33
avatar
Njn, len to by sa nesmelo predať asi 20 miliónov kópií MW2...
Mescalamba [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2011-03-18 16:05:33
avatar
Hm, pravda bohužel, hype funguje. Doufam, že hráči mají nějakou paměť a když je napálí 2-3x tak už budou opatrnější. Sice je lidstvo jako celek nepoučitelné, ale prostě budu doufat, že neni herní komunita až tak stupidní.
Anonymní  - no way 2011-03-17 14:45:26

Asi takhle,
odehrál jsem z DAII asi 10 hodin a docela me to bavilo. Jen matne jsem si pamatoval na prvni dil, nebot jsem ho hral vseho vsudy hodku, aniz bych vedel proc. Prerusil jsem tedy hrani druheho dilu, ze nejdrive dohraji ten prvni. Nyni jsem tusim nekde v polovine DA:O a k dvojce se mi vracet vubec, ale vubec nechce
Malignus [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] - :( 2011-03-17 16:51:57

Nechci být špatným prorokem, ale lepší už to nebude. Konečnou podobu her a jejich vývoj určuje většinou vydyvatel, který vlastní také autorská práva a značku, a tím je v tomto případě EA. ME1 i DA:O byl ve vývoji ještě před odkoupením EA a BW měli tak velkou kontrolu. Ovšem teď je situace jiná a EA nikdy nebyla nakloněna Hard RPG a Mature hrám. V podstatě se specializují na akční a sportovní hry a podle toho vypadají výsledky.

Navíc si myslím, že většinu toho povyku mají na svědomí hráči, kteří pořád doufají v něco jako BG3 a nechtějí se smířit s faktem, že doby takovýchto her jsou již nenávratně pryč. Nemyslím si, že by to byla nějak extra špatná hra, ale za RPG se to už asi považovat nedá. Doufejme jen, že BioWare nepotká stejný osud jako WestWood, který se rozpadl kvůli přílišnému tlaku EA na akčnost her.
mikaloupeznik [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2011-03-17 17:19:05
avatar
Já si teda po dlouhé době zase nahodil BGII i s datáčem, k tomu se mi na netu podařilo najít nový přídavný obsah a musím s politováním říct, že "ta stará odrhovačka" mě zase chytla a baví mě mnohem více než tahle "užasná" novinka (DAII).
Sina [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2011-03-17 17:33:37
avatar
Přístup autorů je opravdu ubohý. Nechápu jak si mohou dovolit někomu kdo si u nich koupil hru znemožnit její hraní kvůli kritice. To je na žalobu, jež poškozený určitě vyhraje. Přeci když si koupím auto a napíšu na netu že je to křáp, nemůže mi ho automobilka sebrat...
Maraw [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] - Rychlokvaška 2011-03-17 17:41:27

RYCHLOKVAŠKA !!! Zku*vený EA !!
Dpč co tam sakra maj dělat ty vlny !! Prostě Pffff a je jich tam zase jak gdyž namr*á.
To mě fakt dožralo nejvíc. Se*u na to. Tohle prostě pro mě není RPG. Vyjů ti píp píp píp píp píp vůbec co znamená RPG?
Asi ne. Řekl bych že si to pletů s RPG z těch FPS.
Nic du si stáhnout BG1,2
Peace
Vojtaci [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2011-03-17 18:20:35

DA2 je uvařený z první dílu. Dle mého to není pokračování, ale remake... Mám nahráno asi 16 hodin... Hra mě už nebaví a doufám, že se něco stane nebo to přestanu hrát. V příběhu se nic neděje - je to jen nudná exkurze do intrik u dvora. Až na dvě krátké exkurze do Deep roads se vše odehrává v jednom městě... návrhy budov a dungeonů jsou naprosto odfláknuté... boje jsou povětšinou jednoduché... a nepředstavují žádnou výzvu... Není to špatná hra, ale ve srovnání s prvním dílem je to fakt odpad... dal bych tak 7/10 - z úcty k prvnímu dílu.
Martin99 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] - hodnoceni 2011-03-17 18:40:08
avatar
Jsem RPG fanoušek, Baldurs gate i Dragon Age 1 jsou perfektní, demo dvojky je příšerné, ale plná hra jako celek je rozhodně nadprůměrná (hraju to asi 25hod). Známky pod 5 jsou nesmysl (!!!) daný zklamáním hardcore fanoušků.
Taky nechci zjednodušování her, ale tahle hra rozhodně má své kvality, za mě 7,5/10.
BungEE [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2011-03-18 18:47:32
avatar
Asi nie si potom RPG fanúšik a za spomenutie BG by som ti dal po ušiach. Už DAO bolo na hranici zjednodušovania tak, aby sa to stále dalo označiť za klasické RPG. DA2 už s RPG nemá takmer nič spoločné.

Pozri sa na NWN, BG, Drakensang, alebo trebars aj Diablo (a to ma nikdy nebavilo) - to sú RPG. Nie tento odpad kde môžeš hrať len za človeka a sú tam až 3 povolania..

Keby to nebolo DRAGON AGE II, tak po tejto hre ani pes neštekne.
Kevin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2011-03-17 20:24:57
avatar
Ze konecne nastal cas realneho hodnoceni her
Mescalamba [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2011-03-18 02:00:12
avatar
Na DDworldu vždy.. ok alespoň co se mě týká.
Daggertail [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2011-03-17 21:10:55
avatar
No tak mam odohraných asi 15 hodín a mne sa to nezdá až také zlé. Je pravda, že po dlhšom čase to začne byť stereotypné ale tak zniesť sa to dá.Veľmi sa mi páči možnosť výberu vtipných hlášok, niektoré fakt stoja zato . Čo sa mi ale nepáči su recyklované jaskyne , sú tam asi dokopy 2, možno ani to ,ďalej ani grafika nieje nič extra,aj to prostredie sa mi zdá také fádne, málo prepracované. Príbeh je zatiaľ vcelku dobrý, aj keď som čakal viac.A hlavne mi tam chýbaju častejšie výpravy do hlbokých ciest, to ma na 1 bavilo najviac, preskúmavanie starobylých thaigov a tak . Ja by som tomu dal tak max 8/10 zatiľ, uvidím, čo na to poviem po dohraní .
MRX [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2011-03-18 00:29:42

Nechápu ty vlnu nenávisti vůči Da2. V tomto roce zatím nic lepšího nevyšlo. Jasně jsou tam chyby, ale kde nejsou.
oyza [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2011-03-18 11:00:58
avatar
To ze nevyslo nic znamena, ze to je dobry? Nejde o chyby, ale o to, ze to neni RPG, ale mix s ME a Diabla.

To co se tu objevovalo poslednich par let byly jen 1st person, konecne se objevila hra pro "druzinu" tak jak to ma byt a jak to byvalo. Spousta RPG fanousku zaplesala radosti, ze "aspon neco " zase je. Ne, ty hovada to dalsim dilem pohrbi.
Anonymní  2011-03-18 12:11:00

"ale mix s ME a Diabla." Hodne spatne prirovnani, takovej mix bych si klidne nechal libit, to by mohla byt celkem pecka!
DAII je spis adventura s dynamickymi souboji a RPG prvky...
MRX [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2011-03-18 12:47:42

Tak jestli něco DA2 není tak je to adventura.
Ten tvůj popis sedí spíše na skvělou sérii Quest for glory. To bych si zase rád zahrál já
oyza [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2011-03-18 17:51:11
avatar
Tak ty kecy a adventurni smrdlarny je aka ME. "Souboje" aka rezby ala Diablo...
MRX [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2011-03-18 12:41:44

To bychom se zase dostali nekonečné diskuzi co je a co není rpg. Mimochodem obě hry co zmiňuješ jsou brány za rpg
Jistě změny oproti jedničce jsou, ale rozhodně nejsou tak strašné, aby si hra zasloužila hodnocení 0 apod.
Razi3L [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2011-03-18 14:10:44

ježiši, experti se dohadujou, co je a co neni RPG. Definice Role playing game: Každá hra, ve které hrajete za postavu, děláte rozhodnutí a postava se vyvíjí - většinou kladen velký důraz na příběh. V RPG hrách se volí zaměření postavy a většinou je možnost výběru z více povolání.
Jednoduše řečeno, pokud je ve hře více rozhovorů, má vyvinutý příběh a dáváte body do atributů, tak se jedná o RPG. Pak se dá leda bavit o rozdělení do sub-žánrů RPG.
Pro Oyza: Diablo je taky RPG.
oyza [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2011-03-18 17:52:02
avatar
Boze chlapci a ja mel dojem, ze se bavime celou dobu o fantasy...

btw tuhle definici si vycetl v ktere uzasne publikaci?
Razi3L [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2011-03-18 18:24:07

btw mi řekni tvou představu o RPG
Maraw [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2011-03-18 17:43:21

Já k DA2 nechovám žádnou zášť, ale at neslibujů hory doly.
Člověk se těší, kůpí si to za 1,4k a zjistí že je to sekačka mlátička - prostě konzolovka jak vyšitá. RPG prvků je tam jen tak aby se neřeklo. Hodíš tam blbě, hen blbě, nevadí nic se neděje, příští lvl přidám správně. Tohle prostě není co sem čekal a co slibovali.
Peace
Mc Baxxter [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2011-03-18 13:41:58
avatar
Moje dojmy, pokud by někdo měl zájem:
Odkaz
Razi3L [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2011-03-18 14:12:23

3/10 -
Vojtaci [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2011-03-18 15:19:52

V zásadě souhlas, jen 3/10 mi přijde dost drsný...
Mescalamba [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2011-03-18 16:06:09
avatar
Bude recenze i tady.. a neboj, pokud budu mít špatné dojmy, tak 3/10 dostane taky.
Razi3L [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2011-03-18 17:31:00

3/10 může říct člověk, co u toho nepoužije mozek a je zaujatej, protože došlo ke změnám. Úplně špičková hra to neni, ale tohle si rozhodně nezaslouží. Rozhovory jsou perfektní, hlášky postav jsou taky fajn. Příběh lehce nadprůměr, vedlejší questy jsou vymýšleny zajímavě. Atmosféra hry je také dobrá. Největší mínus hry je pořád stejné prostředí a jednodušší boje. Nikdo, kdo má kapku rozumu tomu nedá míň jak 5,5-6 a to ho ta hra musí opravdu naštvat, to co tu někteří píší jsou akorát názory psané naštváním.
Takové nejnezaujatější hodnocení se musí pohybovat kolem 75%.
Vojtaci [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2011-03-18 19:29:47

Příběhu a atmosféry jsem si nějak nevšiml...
Razi3L [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2011-03-18 19:44:31

tak asi neumíš anglicky
Vojtaci [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2011-03-19 09:26:43

Moc ne... jen pracuju jako překladatel-tlumočník angličtina + španělština...
Razi3L [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2011-03-19 13:00:18

v tom případě sis asi vypnul zvuk i titulky a rozhovory si klikal náhodně. Pak je tu ještě možnost, že jsi nějak nemocný a v tom případě doporučuji jít k příslušnému lékaři.
Malfis [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2011-03-18 16:10:38
avatar
Nechápu čemu se Bioware diví když z toho udělali tupou konzolovou rubačku. To mi fakt hlava nebere... DA1 bylo fakt vynikající, ale tohle? No fuj tajxl! Metacritic je super, ve score podle magazínů je krásně vidět, jak je to zaplacený
t.s.28 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2011-03-18 17:11:48

ja som odohral okolo pol hodinky a zistil som ze to nema zmysel dalej hrat,vobec ma nezaujala a podla mna prvy diel bol omnoho lepsi ja bi som tento druhy diel hodnotil ako podpriemernu hru 3/10.
MIKRON [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2011-03-19 07:47:14
avatar
Tak po zde vyřknutých ortelech by člověk do n i nešel ale již jsem zde zažil horší hodnocení a ta hra mě chytla tak to zase nechám na mém herním testu a uvidím.
Mescalamba [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] - No nevím.. 2011-03-19 16:27:47
avatar
..já to hraju a když pominu, že to má pár konzole syndromů, tak to není až tak špatné. Bohužel ani nijak úžasné, ale má to super dialogy.. děsně ukecaná hra.
Pat [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2011-03-19 22:20:47

Zklamání... Kdybych měl vypisovat všechno, čím mě tahle hra zklamala, tak se akorát unavím a znova naštvu. Jen mě mrzí, že tohle zplodili zrovna Bioware. Myslel jsem, že odfláknutý hry nedělaj.
Pouze registrovaní uživatelé mohou přidat komentář!
 

Najdete nás na Facebooku

.... a také na Twitteru

RSS

DDWorld.cz

DDWorld - Blogy a videa

DDWorld - Magazín

Poslední příspěvky v diskuzích


Videa
StarField se konečně dočká žádaných vylepšení!
StarField se konečně dočká žádaných vylepšení!Tuesday, 30 April 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 688x
Komentářů: 5
Řešení pro pohyb s VR setem?
Řešení pro pohyb s VR setem?Friday, 26 April 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: PC a IT
Spuštěno: 1422x
Komentářů: 0
S.T.A.L.K.E.R. 2 v nové ukázce
S.T.A.L.K.E.R. 2 v nové ukázceThursday, 25 April 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 2234x
Komentářů: 5
Manor Lords – hra jednoho vývojáře boří herní svět
Manor Lords – hra jednoho vývojáře boří herní světWednesday, 24 April 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1985x
Komentářů: 1
Deadpool & Wolverine – očekávaný film v parádní ukázce
Deadpool & Wolverine – očekávaný film v parádní ukázceTuesday, 23 April 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Film
Spuštěno: 1318x
Komentářů: 0
Fallout seriál se dočká druhé řady. Zájem je i o hry.
Fallout seriál se dočká druhé řady. Zájem je i o hry.Monday, 22 April 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Film
Spuštěno: 1302x
Komentářů: 1