Dávat na web odkazy ke stažení nebo shlédnutí autorsky chráněného obsahu je trestné! Tisk E-mail
Napsal Jan "DD" Stach   
Pátek, 11 říjen 2013
altMožná velmi důležitý precedens a velké varování pro spoustu webů a serverů v celé zemi.

 

 

 

Absurdní a potenciálně se značným dopadem. Takové je definitivní rozhodnutí českých soudů v případu "libereckého piráta", který provozoval stránku s odkazy na přímé shlédnutí několika tisíc filmů.

 Nejednalo se o stránku, která by přímo nabízela samotná díla ke stažení, nebo byla nahrána přímo na daném serveru. Stránka jen odkazovala odkazy a takzvaná embedovaná videa z jiných serverů. Podle Libereckého soudu však i tak provozovatel webu porušil zákon. Rozsudek navíc potvrdil i Nejvyšší soud a nakonec jej potvrdil i Ústavní soud, čímž definitivně případ skončil.

Podle soudů provozovatel vědomě nabízel nelegálně autorsky chráněná díla, na čemž samozřejmě vydělával (jak z reklamy, tak z prémiových účtů). Právě to, že tak činil vědomě a s cílem vydělat, pravděpodobně provozovateli značně uškodilo v očích soudců. Podle soudů, totiž provozovatel svých počítačových dovedností užil zákonem zakázaným způsobem, a to ve značném rozsahu. Ze všech uvedených důvodů se jedná o kriminální čin, na nějž je nezbytné použít prostředky trestního práva, včetně trestní represe. Trest, kterou byla 5-ti měsíční podmínka, však pirátovi prominula Amnestie. Nyní se bude jednat o náhradě škody, kterou požaduje protipirátská unie. Z původně vyčíslená škoda v mnoha desítkách milionů korun však byla snížena na současné 4 miliony. Díky rozsudku o porušení zákona je provozovatel v nevýhodné pozici při řízení o náhradě škody a pravděpodobně bude něco muset zaplatit.  

  • Precedens?

Až dosud jsme měli všichni za to, že abychom porušili zákon o sdílení autorsky chráněných děl, museli jsme je fyzicky buď nabízet, nebo je mít na vlastním serveru uložená apod. Podle nové rozsudku to však vypadá, že jen samotným odkazem, pokud vědomě odkazujeme na chráněné dílo, porušujeme zákon, tím spíše, když na tom vyděláváme například umístěnou reklamou nebo prodejem tzv. prémiových účtů pro rychlejší stahování, či lepší kvalitu přenosu apod. To je velmi důležité pro provozovatele mnoha webů a internetových fór a dost pravděpodobně to vyvolá další vlnu žalob hlavně od majitelů práv a protipirástké unie.

Je otázka, zda soudy budou rozhodovat různě v případech, kdy se bude jednat o provozovatele serveru, který poskytuje odkazy a embedovaná videa a vydělává na tom, nebo o provozovatele serveru nabízející to samé, ale bez reklamy, či jiných způsobů vlastního obohacení. Upřímně, ten první, včetně odsouzeného piráta z Liberce, skutečně naplňuje definici pirátství, protože vydělává na díle někoho jiného bez jeho vědomí. Ten druhý ale rozhodně definici pirátství nenaplňuje, ačkoliv se zcela určitě pohybuje na dost tenké ledě a je otázka zda by majitel práv nebo samotného obsahu s jeho počínáním souhlasil.

Jsem moc zvědav, jak na to některé české weby, fóra a úložny zareagují. Pokud vůbec.

 

 

AUTOR: Jan "DD" Stach
Radši dělám věci pomaleji a pořádně, než rychle a špatně.

Starší články


Komentáře
Přidat Nový
jugularis [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2013-10-11 18:08:06

Nemám slov, tehle rozsudek svědčí o poměrech v téhle zemi. A né moc v dobrém
jack.k [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2013-10-11 19:26:55

Souhlas. Bohužel s rostoucí pozicí a moci klesá inteligence a to nejen ve státní správě. Stejně jako v případě toho studenta by se dalo polemizovat o porušení zákona ve vícero případech. Zákon jako takový přímo neporušil. Jen využil skutečnosti, že to nikde nebylo uzákoněno. Takovýchto děr a hlavně tvrzení, že co není zakázáno je defakto povoleno, využívá řada lidí. Stačí se podívat na naše politiky, právníky a další rádoby podnikatele.
Jake [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] - U vas nemate zakon o slobodnom 2013-10-11 23:07:42
avatar
U vas nemate zakon o slobodnom pristupe k informaciam?

Ja som si vzdy myslel ze ak nahram na internet niaky autorsky chraneny obsah a poviem kamaratovi o tom kde je tak som porusil zakon.

Ale ak najdem napr. vo vyhladavaci informaciu o tom ze tam a tam sa nachadza ten a ten subor a poviem o tom kamaratovi tak som sa nicoho nedopustil pretoze som iba poskytol informaciu ktoru mne poskytol vyhladavac.

To je ako ked vo vecernych spravach informuje moderator o tom ze sa tam a tam stala vrazda. On sa tej vrazdy nedopustil, iba o tom poskytol informacie.
A nikoho ani nenapadne povedat ze ma ist pred sud za to ze informoval o trestnom cine vrazdy. Alebo za podporovanie vrazdy ked o tom hovori.

Toto je rozhodne zaujimave.
Marty [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2013-10-12 10:52:59

No otazka je, jestli o pomerech v teto zemi neco nesvedci i to, ze drtiva lidi bere pouzivani piratskeho software a umeleckych del jako samozrejmost, a kdyz nekdo poukaze na to ze to mozna neni uplne OK tak prskaji v diskuzich o nehorazostech apod.
Bajlando [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2013-10-11 22:30:54

Zajimave amnestie osvobodi hajzly co okradli lidi o zalohy na baraky a nemusi nic vracet (a dalsi svoloc) ale studentik co nic neukrad bude platit. Aha u tech baraku jde jen o obycejneho cloveka ten zadna prava nema ale tady jde o bohatou na politiky napojenou mafii zvanou OSA. Vaclave tleskam hlavne ze mas cenu za boj proti komunismu. Rad bych vedel jak si to vlastne bojoval? Z tepla kanclu na prognostaku?
MACHINA [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2013-10-12 10:51:16
avatar
+1 tohle bylo velmi trefné. Ale v této zemi si bohužel lidé neumí spojit 1 a 1 dohromady. Vašek je vnímán doprava, což by mělo znamenat podporu "svobodného" podnikání. A tak všechny tyhle "svobodné" podnikatele očistil a lidé, kteří svěřili své celoživotní úspory H-systému, sice nedostanou zpátky nic, ale může je hřát u srdce, že zloději mohou dále "svobodně" podnikat aneb pravicová podpora podnikání u nás. Miloš nás má zase zachránit před klientelismem a má mu jít o lidi, ale to, že byli s Vaškem na prognosťáku, tedy na jednom z důležitých článků komunistického aparátu jaksi voličům nevadí. A podle předvolebních preferencí to nevadí ani u dalšího komunisty Andreje, z kterého je dnes velký pan podnikatel, který loboval např. za povinnou biosložku, abychom mu mohli dnes platit 2kč z každého litru benzínu. Jsem rád, že pravičáci už sejmuli své růžové brýle alespoň na Klause, teď je ale důležité sejmout je úplně a uvědomit si, že ne každý kdo podniká je slušný člověk. Největší podnikatelé, kapitalisté a pravičáci jsou právě bývalí komunisté
Bajlando [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2013-10-12 10:59:46

Bohuzel v teto zemi si lidi neumi spojit a uvedomit i mnohem banalnejsi veci
Ja jen doufam ze se dockam doby kdy treba za zneuziti verejnych penez si pujde politik sednout na spousty let jako treba starosta Detroitu.
Mescalamba [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2013-10-12 22:50:15
avatar
Jsem si docela jistý, že za pádem Detroitu stojí mnohem a mnohem víc než jen jeden starosta. Nicméně američané mají také rádi obětní beránky. My máme Ratha, oni mají starostu Detroitu. Někdo za to přece musí pykat ne?

Fakt, že je to kapku komplexnější problém je pro ovce dost nepohodlný a též je to populisticky nepraktické.
Bajlando [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2013-10-13 09:42:49

Starosta Detroitu si nejde sednout za pad Detroitu ale za zproneveru verejnych prostredku a jejich pouziti pro sebe (cili ukrad mestu penize) a za dalsi zlociny. Jeho trest nema s padem mesta nic spolecneho a ani neni obetnim berankem. Proste ho chytli, dokazali mu to a jde sedet podle prava ne podle vule lidu. To ze nechytli ostatni je vec jina.

Edit: Jinak vsichni mate od me +1. Ty minuska jsou od Standab ktery me vsude pronasleduje a stve proti me koho muze. A samozrejme budu obvinen ze to nemuzu vedet coz je pravda stejne jako ja jsem byl obvinen ze davam minuska Standabem coz on taky nemuze vedet takze se reakci ani nenamahej. Ted koukam docela rychlost ani ne minuta po napsani prispevku uz mam minus. Tva nenavist je hodne velika. Pozor nenavist zkracuje zivot a zpusobuje radu zdravotnich komplikaci. Jeste si zapomnel minusovat ten muj puvodni prispevek.
MAXX [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2013-10-11 20:03:55
avatar
Precedens? To určitě ne DD . Nemáme zavedeno precedentní právo jako např. v USA. Ostatní soudy se nemusí řídit předchozím výsledkem. V podobném případě může padnout i opačný rozsudek. A vůbec u nás v Kocourkově
aDDmin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2013-10-11 21:56:39
avatar
ano to sice nemáme, ale řídit se tím soudy mohou a budou, protože je to dle zákona ...
Phosgore [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2013-10-11 20:07:25

Když je pán takový znalec, tak by mohl vědět, že v našem právu existuje něco jako judikáty (které se blíží právě precedentnímu pojetí práva). Navíc je to potvrzeno Ústavním soudem, který nezkoumá vinu, ale to, jestli soudy nižší instance postupovaly dle zákona.

Takže teď tu máme nepříjemné judikáty, na které se může příště žaloba odkázat (takže minimálně prvoinstanční soud u "totožného" případu rozhodne stejně) a pak posvěcení ÚS, že je to dle zákona.

Osobně si myslím, že soudy rozhodly správně. Onen pirát vydělával na cizích autorských dílech a porušoval tím zákon. Defakto to byl provozovatel "kina" (nebo nějaké té internetové filmotéky jak má O2, kdy si zaplatíte a můžete si přehrát film. ).
ljelinek [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] - Názor 2013-10-15 08:44:08
avatar
na to mám stejný. Internet je otevřený, teoreticky si každý může svůj cíl najít zadarmo, tenhle chlapíček na tom ale vydělával s vědomím, že obsah je "horký". Bohužel, právě díky němu a jemu podobným se teď začnou vozit vyžírkové z OSA a spol. i po webech, které vystavují odkazy bez jakéhokoliv nároku na finanční honorář. Všechny to se.e, ceny za filmy a kina jsou stále mimo mísu, ale zase dokud se bude krást, tak to lepší nebude a stále tady budou drahé organizace "na ochranu autorských práv". Jenže zase proč kupovat nějaký film, když jsou to povětšinou srág.ry, což ale nevíme, dokud neshlédneme (snad kromě Péčka, tam je náplň vcelku "jednotná" ). Prostě takový bludný kruh. V každém případě vydělávat na tom, že za peníze vystavuji linky na chráněná díla, je minimálně neetické.
Nexon [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] - Dle 2013-10-11 18:45:30

stejného principu musí zavřít všchny majitele železářství, protože prodávají kuchyské nože a těmi se dá přece zabít. Podobně idiotské rozhodnutí padlo např. v případu řidiče kterého pokutovali na okraji obce za nepovolenou rychlost, přičemž na komunikaci zn. obec chyběla. Dostal pokutu, řidič se odvolal až k soudu a ten rozhodl, že měl poznat, že je v zastavěném území (pravidla sil. provozu, kterou musí řidiči dodržovat tento termín neznají). V principu by to znamenalo, že by se řidič nevěnoval řízení a zkoumal zastavěnost okolí, což je porušení zákona a zároven i definice zastavěného území je značně složitá. Soud prakticky rozhodl, že řidiči musí respektovat značky, a to i ty co neexistují. Absurdum, bohužel IDIOTI v talárech jsou ze zákona beztrestní ...
net.Xtreme [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2013-10-12 14:07:03
avatar
Ne, dle stejného principu musí zavřít všechny majitele sběren, kde končí víka od kanálů, koleje a dopravní značky.


Jinou věcí je, že i soudci často chybují, ale poučení z tohohle případu je jasné. Vědomě vydělávat na kradeném zboží je nelegální.
hanbanaroda [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2013-10-13 00:12:09

Promiň, ale u tohoto případu jsi absolutně vedle. Pokud někdo vjede (dle svého tvrzení) z polní cesty do Ústí nad Labem, kde se v okolí centra projíždí 90kou, tak je IDIOT on a správně by ho ještě měl někdo nakopat do ...
Mr.Lolendo [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2013-10-11 18:56:21
avatar
Hmm u nás je možné všechno. Ještě že už jsem v uzavřených zahraničních komunitách. Jinak distribuce audia na google play je obrovským krokem kupředu a pokud by tam mě nabídly lepší kvalitu než jinde tak bych už to kupoval. MP320 je málo protože hudba je dlouhodobý majetek (doživotní)a už dnes mám aparaturu na které poznám FLAC od MP3.
Ještě to chce něco na filmy/seriály 1080p/720p.

Pokud se konečně všichni vzpamatují že jsme ve 21.století tak pirátství "zmizí samo".

Docela by mě zajímalo jak se zvedly celosvětové tržby za hudbu s google
cch [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2013-10-11 20:21:45
avatar
Krása, pověsil bych je za taláry z okna do větru. To ze diky pirátství zde vyrostla generace počítačově gramotných lidí nikoho nezajímá. To ze soudci ví jak se počítač zapíná a vypíná je neopravňuje k tomu aby soudili něco o čem vlastně ani nemají páru a řídí se vlastně jenom lobi nahrávacích společností, ikdyh to nikdo z nich nepřizná
Bajlando [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2013-10-11 22:36:54

Prvni dil devate serie Supernatural zkouknuty a za dva dny zacina dalsi sezona The Walking Dead. A ustavni soud se muze jit bodnout. Vivat DIMENSION,IMMERSE,ORENJI, 2HD, CTU a dalsim.
Jimm [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2013-10-11 23:47:42
avatar
Je to sice smutný, ale myslím si, že to rozhodnutí je správný. Kluk to dělal za účelem zisku (reklama, premium účty).. A teď mi povězte, jakej je rozdíl v tom, kdyby prodával pálený DVD ve stánku na tržnici?
Mescalamba [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2013-10-12 02:46:02
avatar
Žádnej, obojí je svinstvo.
maxsenz [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2013-10-12 01:04:14
avatar
Ja plne súhlasím s tým že ho mali odsúdiť a aby dostal vysokú pokutu !!!

Je niečo iné,keby dal zopár desiatok odkazov a je niečo celkom iné keď sa jednalo o stovky až tisíce filmov a HLAVNE AK NA TOM ZARABAL !!! Dobre mu tak...
Mescalamba [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2013-10-12 02:45:38
avatar
Momentík, je trošku rozdíl mezi nevim.. prostě nějakým fórem, kde si lidi postujou odkazy na stažení a je to kompletně zadarmo.

A nějakou stránkou, kde někdo profituje z "prémium" účtů a reklam.

Na pirátství se nemá profitovat! Jasné? Fakt není rozdíl mezi tímhle a kdyby pálil DVD a prodával na tržnici.
net.Xtreme [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2013-10-12 14:03:47
avatar
Podle mě soud rozhodl správně.

Něco jiného je vložit na fórum odkazy na uloz.to nebo piratebay a něco jiného je vědomě vydělávat na 'kradeném obsahu'. Příměr s prodáváním pálených DVD na tržnici je trefný. Jinou věcí je, že trochu schopnější piráti se dokáží vyhnout své identifikaci, ale bude se jim hůře vydělávat.
Mescalamba [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2013-10-12 22:50:56
avatar
Piráti by hlavně nikdy vydělávat neměli..
amartin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2013-10-14 08:35:25
avatar
Kazda generacia ma na tuto problematiku "autorsky chraneneho obsahu" iny pohlad/nazor.

Ja som z tych co chapu Internet ako slobodne medium. Z mojho pohladu ma verejnost prirodzene pravo kopirovat a sdielat informace na Internete.

Vydavatelia by mali zacat pouzivat nove obchode modely, ktore budu fungovat na Internete! Je to proste trivijalne! Ale oni namiesto toho ovlivnuju politikov, organizacie, sudy, ... a lobbuju za nove vysady a monopoly!

Dufam, ze sa raz do vedenia statu, dostanu taky, co udrzia internet ako slobodne medium.
jugularis [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2013-10-14 15:33:19

Pod tvůj názor se podepisuji
horst [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2013-10-14 08:44:18

Tady zas nekdo nepochopil co to je odkaz a hlasa bludy.Soud nerozhodl ze davat odkazy na nelegalni obsah je trestne, ale umistovat embed prvky, tedy zobrazovani nelegalnich kopii primo na webu.To je podstatny rozdil.V pripade odkazu se divak dostane na jiny web, kdezto v pripade embedded obsahu dojde k poruseni zakona primo na miste.Stacilo by si precist rozsudek, to uz ale da trochu vic namahy, nez zkopcit kdejakou hovadinu z Novinek.Gratuluji.
aDDmin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2013-10-14 09:01:03
avatar
prosím ... pokud vím, tam Embedded obsah je také odkaz ...
Miki_79 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2013-10-14 16:16:43
avatar
No hlavní blbost byla, že na tom vydělával, ale i tak mne napadá toto:Takže když napíšu na netu na svých stránkách kde se dají koupit drogy, tak mne taky mohou zavřít ikdyž z této podání informace nebudu mít žádný finanční ani jiný prospěch?
EuGenio [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2013-10-14 21:10:23

No, tak zase se novináři vytáhli - a nebo jim píše zprávy Pirátská strana

Podle rozsudku nešlo o sdílení odkazů, ale šlo o embedovaná videa, konkrétně 2470 filmů. A borec si na tom zalošil celkemslušný kšeft - jednak na příjmech z reklamy a jednak "prodejem" prémiových účtů na svých stránkách.

Hezky to rozebírá D.Dočekal Odkaz
aDDmin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2013-10-14 21:14:29
avatar
vždyť jsem napsal že ho potrestali právě proto, že na tom vyděláváal, tedy pirátil ...
EuGenio [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2013-10-15 07:32:52

Možná to vyznělo špatně - chtěl jsem hlavně zdůraznit, že to nebyly pouhé odkazy, ale embedovaná videa. To je podle mě (a koneckonců i pro soud) zásadní rozdíl.
Exorcius [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] - google 2013-10-15 09:23:44
avatar
Tak to už můžou rovnou odsoudit za stejnou věc i google. ::d
EuGenio [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2013-10-15 18:43:40

Pozor na to - tohle soud také řešil. Dospělo se k tomu, že na rozdíl od vyhledávače, který pracuje čistě automaticky a není specializovaný na konkrétní obsah, tento mladík sám "vyhledával", resp. rozhodoval, co na své stránky umístí a co ne.
Navíc i ten google dá člověku odkazy, zde se jednalo o embedded videa.
Pouze registrovaní uživatelé mohou přidat komentář!
 

Najdete nás na Facebooku

.... a také na Twitteru

RSS

DDWorld.cz

DDWorld - Blogy a videa

DDWorld - Magazín

Poslední příspěvky v diskuzích


Videa
S.T.A.L.K.E.R. 2 v nové ukázce
S.T.A.L.K.E.R. 2 v nové ukázceČtvrtek, 25 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1304x
Komentářů: 4
Manor Lords – hra jednoho vývojáře boří herní svět
Manor Lords – hra jednoho vývojáře boří herní světStředa, 24 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1683x
Komentářů: 1
Deadpool & Wolverine – očekávaný film v parádní ukázce
Deadpool & Wolverine – očekávaný film v parádní ukázceÚterý, 23 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Film
Spuštěno: 1162x
Komentářů: 0
Fallout seriál se dočká druhé řady. Zájem je i o hry.
Fallout seriál se dočká druhé řady. Zájem je i o hry.Pondělí, 22 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Film
Spuštěno: 1219x
Komentářů: 1
Unreal Engine 5.4 představuje další masivní vylepšení
Unreal Engine 5.4 představuje další masivní vylepšeníPátek, 19 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: PC a IT
Spuštěno: 3805x
Komentářů: 0
Česká 3 roky stará hra Vigor brzy na PC
Česká 3 roky stará hra Vigor brzy na PCStředa, 17 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1479x
Komentářů: 0