Windows 8 netáhnout Microsoft přesto uvádí 8.1 verzi - Windows 7 stále dominují Tisk E-mail
Napsal Jan "DD" Stach   
Úterý, 15 říjen 2013
altUživatelé ani firmy Windows 8 nechtějí, bohužel na výběr moc nemají a MS neposlouchá.

 

 

 

Tento týden (v pátek) bude uveden Windows 8.1, který přinese pár zlepšení do Windows 8. Na jeho stažení, které je pro majitele Windows 8 zdarma, budou mít právě majitelé Windows 8 2 roky. Nutno říci, že Windows 8 se zatím příliš nedaří.

O tom, proč tomu tak je a co je objektivně špatně na Windows 8 jsme hovořili už mnohokrát. Takže jen připomínám, že nám ani tak nevadí jak W8 funguje, ale hlavně to, jak zbytečně nám MS nutí bez možnosti volby některé jeho změny a způsoby ovládání i vizáže. S Windows 8.1 jsme se těšili na významné změny, ale jak víte, nedočkáme se jich a tlačítko START, tak jak jej MS do Windows 8.1 vrátil, je spíše špatný vtip.

Každopádně Windows 8 se vůbec nedaří. Už vůbec se mu nedaří u firemní klientely, jak potvrzují mnozí prodejci a výrobci, kde se prostě prodává 99% počítačů s Windows 7 (když Windows). O moc slavnější to není ani u běžných PC pro běžné uživatele, kde se sice prodává papírově většina mobilních PC s Windows 8, ale uživatelé na ně chtějí v drtivé většině případů nainstalovat zpět Windows 7.

MS samozřejmě dělá, co může, aby svůj poněkud nešťastný krok jménem Windows 8 obhájil a nemusel se tvářit jako ten, kdo udělal chybu (i když ji udělal). Takže omezil podporu DX11.1 i DX11.2 pro starší Windows 7 a pár dalších věcí tak, aby Windows 8/8.1 ukázaly již brzy nějaké výhody. Opět musím říci, že je velká škoda, jak je Windows 8 udělán, protože to tak být nemuselo. Stačilo ponechat vše, jak bylo u Windows 7 s některými modernizacemi a vylepšeními a dodat tam tu volitelnou dotykovou vrstvu a rozhraní, a všichni by byli spokojeni. Microsoft měl navíc s Windows 8.1 velkou příležitost tam vše změnit zpět k lepšímu (stylu a možnostem Windows 7), ale neudělal to ...

 

 

AUTOR: Jan "DD" Stach
Radši dělám věci pomaleji a pořádně, než rychle a špatně.

Starší články


Komentáře
Přidat Nový
marhulovy_dzem [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2013-10-15 12:36:26
avatar
mňa najviac štve, ako ho neskutočne nasilu pretláčajú užívateľom. dnes je už problém vybrať nový noťas s win7..
mal som tú česť stretnúť sa s win8, kedy som kamošovi dával nový notebook do používateľného stavu. po desiatich minútach v kontakte s týmto "operačným systémom" som nadával jak pohan kam a čo MS schoval a (ne)používateľské rozhranie ma dohnalo pomaly k slzám vysoko user-unfriendly OS. Metro na tablety možno hej, tam by to malo zmysel, ale na iné periférie je to boží trest.
rigix [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2013-10-15 13:48:20

Je to umělá davová histerie. Windows 8 se ovládáním od windows 7 liší méně než win 7 od visty. Kdo říká že windows 8 zkusil a byly to děs a hrůza, tak mu doporučuji přestat sledovat horory před spaním protože je to hovadina. Ve win8 je spousta nových funkcí, které mají pozitivní vliv na výkon ne jen v game segmentu. Pokud je hrůza a děs windows 8 tak je hrůza děs i windows 7. Metro no a ? Nechá se potlačit když nás otravuje. Start ? Opravdu ? Neschopnost si zvyknout na více hranaté okna piště na seznam nevýhod jen sami sobě. Vista ve své době byl tak úžasný SW, vtip byl v tom že spousta lam jako vy ho instalovali na 5 let staré železo, které to absolutně nestíhalo, ale systém to byl a je dobrý ! Windows 8 není nic víc než optimalizovaný windows 7 nadáváte na něco čemu tu nikdo z vás evidentně nerozumí a jen lynčuje s davem, proberte se ovce !
marhulovy_dzem [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] - ach jaj.. 2013-10-15 14:37:27
avatar
kľud, priateľu! prečo hneď tie osobné útoky?
súhlasím, že človek by si po čase na to rozhranie zvykol, veď človek si zvykne aj na šibenicu
main theme môjho príspevku je v prvých dvoch riadkoch.
zvyšok je môj osobný dojem z toho ako na mňa zapôsobil win8 a metro ako na užívateľa, ktorý je zvyknutý na prácu vo win7 a pozná prechody od winXP cez vistu na win7. nesúhlasím, že tieto zmeny boli väčšie/prevratnejšie ako pri win7 na win8. hovorím o rozhraní, to čo človek uvidí a pracuje s tým ako prvým. to čo je za tým - jadro systému a podobne - to je druhá vec. ale rozhranie má u mňa mínus a do win8 rozhodne nepôjdem a reklamu mu robiť nebudem. že sa dá metro potlačiť ak niekoho otravuje je síce pekné, ale nič to nemení na tom, že človeka defaultne privíta niečo, v čom sa učí fungovať príliš dlho (na môj vkus a zjavne na vkus väčšiny užívateľov).
ako som napísal (main theme) štve ma to, že keď si chce niekto kúpiť nový notebook, tak už nenájde poriadny model s win7, len nejaké dopredaje. chcel som niečo vybrať sestre, ale zjavne to odložíme na neurčito. aj keď z pohľadu MS tomu plne rozumiem, keďže chcú stoj čo stoj predať produkt, na ktorom strávili (alebo skôr zabili) kopu času.
btw, toto píšem z ntb kde mám od jeho zakúpenia vistu a v decembri to bude 6 rokov čo funguje úspešne bez preinštalovania. občas si na ňom pozriem aj nejaký film a hoci horor nie je môj obľúbený žáner (asi preto, že tých kvalitných je dosť málo), tak aj ten si občas pozriem
danito [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2013-10-17 03:07:58

Kašli na něj. Já jsem to nainstaloval, spustil, pak nevěřícně koukal a vzápětí přeinstaloval na 7. Proč? Protože já si vyberu co chci a když se mi to z jakéhokoli důvodu nelíbí, tak se tomu vyhnu. A i kdyby se mi to nelíbilo kvůli tlačítku start, je to moje věc. A není to žádná umělá hystrie. Já nemám čas a ani chuť někde něco hledat. Pátrat po něčem, co se jinak jmenuje, je v jiné složce... rigix si nějak neuvědomuje, že naprostá většina uživatelů jsou tupci, co si chtějí pc zapnout a používat co nejsnadněji a protože on se zřejmě cítí stranou, potřebuje celému fóru dokázat, jak je chytrý, úžasný a cool. Přejme mu to a jeho 8 3x zdar.
navy [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2013-10-15 15:25:53
avatar
To víš všichni by chtěli navždy x-péčka, protože jinej systém už nezvládnou.
jakobforman [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] - pozor! 2013-10-15 15:53:54

Džem hovoril o user unfriendly OS a nie o jeho pomalosti.
MS jednoducho podcenili to, že sa snažili unifikovať grafické rozhranie systému pre tablety a klasické PC. A to bola VEĹKÁ CHYBA!
Mňa ako koncového používateľa nezaujíma, že Win 8 sa dá krásne intuitívne ovládať na PC cez klávesové skratky, keď na to, aby som sa ich naučil, musím buď dostať niekoľkodňové školenie, alebo si to pracne naštudovať sám.
Libor A. [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2013-10-16 08:17:05
avatar
myslím, že jsi nepochopil smysl příspěvku. Problém je skutečně v tom, že MS neskutečně "prosazuje" to svoje Metro. Používám doma Win8, vše jsem si nastavil dle svých preferencí, včetně výchzích programů. Před nedávnem jsem (holt moje blbost) aktualizoval aplikace z windows storu a dopr... proč jsou zase všechny výchozí aplikace nastaveny na ty sr... z Metra? Zase musím postupně vše přenastavit. Tomu říkám opruz.
Tomasjerry [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2013-10-16 08:36:51

Presne suhlasim, problemom W8 je, ze nestavia na predchadzajucich OS. Moja mati, ta to nevedela ovladat. Dlazdice jej nic nehovoria. Tiez si myslym, ze ak sa chcem dostat do MY Computer, tak by mi to nemalo trvat aleko lacnemu sr**. Musim naboot, potom hladat ako debil dlazdicu desktop potom dole ako DEBIL zase hladat znak akoze MY Dokuments a potom !!!!!! konecne na lavej strane tuknut na MY Computer. Teraz W7 Nabbotujem stlacim start tuknem na MY computer a som tam. Takze co trva kratsie? Dalej naozaj ma vytaca ak sa konkurencny SW neobjavi v dlazdiciach Netscapenavigator sa mi tam nezjavil. Nesli mi poriadne odinstalovat Prog co som dostal akoze zadara a zaprasovali my System, dlazdica zostala. Nikam neviedla a ked som na nu tukolnic sa nestalo. Takze NIE Dakujem.
Anarki [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2013-10-15 12:49:37
avatar
Mrkvosoft sa vážne chová ako keby tam vývoj nových operačných systémov vyvynutých po windows 7 prevzali snáď orangutany a šimpanzy.
Icoboss [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] - W8 2013-10-15 13:17:39
avatar
Já to taky zkousel na notasu a DES:...ale na stolnim rychlem pc to je bezva..Metro nezdrzuje NAOPAK mas jako by dve plochy..skvele to jede a battlefiled na tom na rozdil od w7 jede stabilne pri 80 fps:-ú..
nechal jsem se prekecat..a po 14 dennim uzivani jsem za to opravdu rad..nezkousejte to na notasu na tom touchpadu to je porod..ale na deskopu MAZEC:.
budy [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2013-10-15 13:30:11
avatar
No co na to říct...Jsou to idioti...Takoví lidé by vůbec neměli mít hlavní slovo ve vývoji něčeho tak důležitého.
palab [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2013-10-15 14:46:52

Kdo chce kam pomozme mu tam, jedině jak může lidi přesvědčit ve velkém na W8 je zastavit aktualizace pro W7, jinak není důvod zbytečně investovat do dalšího systému když W7 funguje tak jak má..
Tomasjerry [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2013-10-16 08:40:33

Nemalju certa na stenu, ak ak ich zastavia = seriem im na to a budem pouzivat nadalej W7, ak sa to nebude dat, tak budem mati ucit s UBUNTU a hotovo. Zosediviem ak by som mal zase ucit niekoho ako sa toto pouziva. Stary ludia to jednoducho nechapu. Naucili sa, ze toto hladam a tu to musi byt, nechapu, ze sa ziavy dlazdica = spustitelny prog. Dodnes mam PC s W98 Se a cuduj sa svete funguje dobre + aj na net s ada ist, len nefunguje 1/2 pluginov, co je vlastne dobre, lebo aj tadial sa daju chytit chutne cerviky ;)
Mescalamba [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2013-10-15 14:48:05
avatar
Tak, Balmer je pryč.. třeba budou 8.2 nebo 9 lepší.
kocour13 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2013-10-15 15:55:14

Nevidím jediný důvod, proč jít ze sedmiček do osmiček. Všechno mi funguje, sedmičky na SSDčku lítají jako šílený
Fry [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2013-10-15 17:14:48
avatar
fungujem na 8.1 už cca mesiac a pôvodne som ho chcel len na skúšku ale myslím, že sa už k Win 7 vracať nebudem...

možno si poviete, že tých zmien v 8.1 oproti 8 je málo a že to nestojí za reč ale je to omyl.

MS zapracoval na tých drobnostiach, ktoré ma od samotného Win8 odradzovali, napr vrátil tlačidlo štart - áno jedná sa len o tlačidlo, ktoré prepína na obrazovku štart, avšak je to veľmi pohodlné a rýchle, pričom na domácu obrazovku sa konečne necpú všetky nainštalované app ale sú tam len tie ktoré chcem ja...

hľadanie prešlo zmenou a už netreba rozlišovať, či hľadám systémové nastavenia, súbory, hudbu alebo čokoľvek iné, je to proste zjednotené ale ostala aj možnosť voľby...

boot na plochu, je to drobnosť ale poteší, obrazovku metra používam minimálne, väčšinou len vtedy ak potrebujem nájsť nejakú app čo nemám na destopovej ploche, prípadne chcem využiť mapové podklady, počasie a pod.

všetky dôležité funkcie a nastavenia sú dostupné po kliknutí pravým tlačidlom myši na tlačidlo štart na ploche, je to rýchle a jednoduché, nemusím nič zložito hľadať...

páči sa mi aj integrácia SkyDrive priamo do systému, je to naozaj praktické a v spolupráci s WP8 je to priam geniálna záležitosť, všetky dôležité veci mám okamžite dostupné aj v telefone

oproti Win7 ma Win 8.1 obmedzuje jedine v zadávaní hesla pri štarte Windows-u

či je systém rýchlejší ako Win7 neviem posúdiť, ja to vidím na remízu, nevšimol som si nejakého brutálne zrýchlenia systému, či vyšších FPS v hrách, možno práve preto, že SSD som používal už aj s Win7

ešte na záver by som dodal, bol som tvrdý odporca Win8, po pár dňoch som prešiel na Win7 ale akokoľvek sa Vám zdajú zmeny vo Win 8.1 malé, nevýrazné, či zanedbateľné, sú to práve tie detaily, ktoré robia ten systém použiteľnejší...

dúfam, že sa na mňa teraz nezosype vlna kritiky, nikomu ten systém nevnucujem, len som chcel napísať pár postrehov s jeho používania...
IAczech [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2013-10-16 16:29:58
avatar
Mam podobny pocit, proste W8 neni na to jen ho zapnout a kdyz mi po dvou kliknitich nesedi tak je odsoudit, to je proste blbost. Stejne to bylo pri prechodu z blbeho telefonu na chytry s Androidem, taky jsem dumal, ale po par dnech jsem se na chytrem telefonu naucil a uz bych nemenil za neco bez Androida. Jinak W8 mam cca mesic na zkouseni a k W7 se uz vracet nehodlam.
marhulovy_dzem [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2013-10-15 18:53:21
avatar
a prečo by mala? vidíš, si šťastný a spokojný užívateľ, a to je podstatné
ja ostávam pri win7. každý si môže (vyskúšať) vybrať, v tom je krása slobodnej voľby, ktorú nám ale MS svojím prístupom tlačiť do nových strojov osmičku trochu(dosť) obmedzuje..
btw, v tomto kontexte mi napadla myšlienka/motto prvých liberálov "Sloboda tvojej päste končí na špičke môjho nosa" veľmi sa mi táto myšlienka páči, a to nie som "moderný liberál"
edit:------to mala byť reakcia na Fry-a
h22 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2013-10-15 20:23:08

Kdyby se o všem rozhodovalo v referendu, to by to vypadalo.

Objektivně plácáte, Windows 8 a 8.1 jsou to nejlepší od MS.
marhulovy_dzem [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] - referendá? no veru.. 2013-10-15 21:35:10
avatar
..v takom švajčiarsku je to strašné, a tá ich životná úroveň..
Kevin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2013-10-15 22:14:03
avatar
Používám W7 ale dovolím si malou poznámku. Když nastupoval W7, tak se všude psalo, že dominuje XP .... a donedávna tomu tak bylo. Počkejme pár let a uvidíme, co bude dominovat
F3rda [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] - Win 7 2013-10-15 23:13:17
avatar
Jenže Win 7 byly pecka od začátku a jsou pořád. Tohle připomíná průser jménem Vista a všichni čekali, že 8.1 všechno napraví jako Win 7 po Vistách... leč nestalo se tak A přitom stačilo tak málo... nabídka Start a netlačit ty dlaždice násilím, protože to zbytečně kazí i jinak docela povedený systém
Miki_79 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2013-10-16 07:37:49
avatar
Přešel jsem z Win3.11 na Win95, Win95 na Win98, Win98 na WinXP a vše bylo přechod k lepšímu. Vynechal jsem pouze Win2000 a WinNT z důvodu špatné podpory her. Přechod z WinXP na Visty byl přechod k horšímu a to jsem měl jako fanda a nadšenec Winů Visty mezi prvními a vydržel jsem to s nimi 6 měsíců. Poté jsem je odstranil a vrátil se na XP. Další přechod na Win7 byl už s obavami a naštestí zas k lepšímu oproti Vistám, ale doteď mi nesedí nabídky v ovládacím panelu(buď stárnu nebo 10let na XP udělalo svoje).Další přechod na Win8 jsem už dělal opatrně z důvodu nepotřeby přechodu na Win8 a taky s předešlé zkušenosti s Visty a počkal jsem až jak se nové Winy osvědčí u kamarádů v okolí a bohužel moje obavy se naplnily (oťukal jsem si je pouze na kamarádovém počítači). Do budoucna zatím zůstanu u Win7 a počkám si až na Win9 a pokud ani ty nebudou dle mých představ tak zvažuji přechod na Linuxy
LaCosta [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2013-10-16 09:09:10

Vista bol dobry OS, len to potrebovalo vykon. Ze to davali na kazdy vrak, je problem vyrobcu nie OS. Ked som som si kupil a nainstaloval 3.11 nechapal som o co ide ... po case by som sa k dosu nevratil. Mam RTM 8.1 a je to super OS, win tlacitko pod prav. klikom ma vsetko co na rychlo potrebujem. V podstate rychlejsie pracujem ako vo win7. Za par rokov sa bude kricat, aby sa win8 nemenil ...
Miki_79 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2013-10-16 10:23:19
avatar
Visty i Win7 jsem měl na stejné HW konfiguraci a přesto Win7 šlapaly o poznání lépe. Ono to nebylo o výkonu, ale o tom, že Visty byly nestabilní.
supervisor [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2013-10-16 09:46:21
avatar
Na tom co píšeš něco je i na tom co DD píše něco je, ale nemám rád lži tipu prodává 99% počítačů s Windows 7
IAczech [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2013-10-16 16:21:26
avatar
DD jak to bude s tim stazenim? To nepujdou W8 pouze aktualizovat na W8.1??To si jako budu muset stahnout nove ISO z netu a instalovat znova okna???
Fry [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2013-10-16 16:53:29
avatar
bude to normálne riešené formou aktualizácie cez store...
IAczech [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2013-10-16 23:13:00
avatar
díka za info ...
Vebecko [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2013-10-16 18:03:50

W8 je v syrové instalaci nepoužitelný, zmatečný systém. Metro bez dotykového displeje je hrozný děs
Pouze registrovaní uživatelé mohou přidat komentář!
 

Najdete nás na Facebooku

.... a také na Twitteru

RSS

DDWorld.cz

DDWorld - Blogy a videa

DDWorld - Magazín

Poslední příspěvky v diskuzích


Videa
S.T.A.L.K.E.R. 2 v nové ukázce
S.T.A.L.K.E.R. 2 v nové ukázceČtvrtek, 25 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1299x
Komentářů: 4
Manor Lords – hra jednoho vývojáře boří herní svět
Manor Lords – hra jednoho vývojáře boří herní světStředa, 24 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1682x
Komentářů: 1
Deadpool & Wolverine – očekávaný film v parádní ukázce
Deadpool & Wolverine – očekávaný film v parádní ukázceÚterý, 23 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Film
Spuštěno: 1162x
Komentářů: 0
Fallout seriál se dočká druhé řady. Zájem je i o hry.
Fallout seriál se dočká druhé řady. Zájem je i o hry.Pondělí, 22 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Film
Spuštěno: 1219x
Komentářů: 1
Unreal Engine 5.4 představuje další masivní vylepšení
Unreal Engine 5.4 představuje další masivní vylepšeníPátek, 19 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: PC a IT
Spuštěno: 3805x
Komentářů: 0
Česká 3 roky stará hra Vigor brzy na PC
Česká 3 roky stará hra Vigor brzy na PCStředa, 17 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1479x
Komentářů: 0