API MANTLE od AMD (pro AMD) se herním vývojářům líbí - využijí jej i StarCitizen, Thief a další Tisk E-mail
Napsal Jan "DD" Stach   
Úterý, 05 listopad 2013
altVypadá to, že API MANTLE od AMD pro dokonalé využití GCN grafik Radeon, oslaví úspěch.

 

 

 

Když AMD přišlo s tím, že připravilo pro vývojáře low-level API MANTLE, které je speciálně vytvořeno aby využilo ideálně architekturu a výkon GCN grafik AMD Radeon, mnozí jsme byli skeptičtí. Není totiž v silách samotného AMD, aby něco podobného do her prosadilo. To prostě musí udělat vývojáři her a ti nebudou používat nic, co by bylo nějak komplikované a nepřinášelo kýžený efekt. Pro příklad nemusíme chodit daleko, PhysX akcelerované GPU žádný vývojář nikdy sám od sebe nevyužil, vše si musela udělat sama NV a proto je počet her a funkčnost her s PhysX GPU jaký je. No a samozřejmě API MANTLE jako technologie AMD pro AMD Radeon grafiky (i když teoreticky nikomu není bráněno udělat do něj i další optimalizace pro jiná GPU), by bylo v podobné pozici. Ale není. Protože AMD obsadilo obě nové konzole (XBOX One i PS4) právě se svými GCN čipy (a dokonce i CPU), vývojáři prostě dělají hry na AMD pro AMD, takže se jim vlastně API MANTLE hodí pro PC verze a proto jej využívat budou.

První hra, která využije výhod MANTLE je Battlefield4. Ten už je nyní velmi dobře pro GCN čipy optimalizován:

Nicméně až v prosinci se objeví významný technologický update, který do hry zapracuje právě výhody MANTLE a konečně budeme moci posoudit dopad. Možná jej budeme moci posoudit už dříve, protože za pár dní AMD chystá velkou akci, kde by ukázky výhod MANTLE pro GCN Radeon grafiky v mnoha současných hrách měly být vidět.

A už se nebavíme o jediné hře. Battlefield 4 bude s prosincovým MANTLE update sice první, ale zdaleka ne jediný. Autor očekávané hry Star Citizen totiž aktuálně oznámil, že tahle hra také naplno využije výhod MANTLE a optimalizací pro Radeon grafiky. Dokonce využije i TressFX a novou zvukovou technologii AMD TrueAudio. Ostatně hra má být technologický a grafický skvost a využívá CryEngine, který nové technologie AMD postupně začleňuje nativně do sebe. Další hra, která využije MANTLE výhody bude nový THIEF. Co je důležité poznamenat, že tyhle tři hry reprezentují každá jiný herní engine a to velmi významné herní enginy, které bude využívat drtivá většina chystaných velkých her. A je téměř jisté, že i další hry na FrostBite (Battlefield a řada dalších her od EA), CryEngine (StarCitizen, Crysis atd.) a Nitrous (EIDOS/OXIDe - i nový DeusEx a další) budou MANTLE podporovat a grafické karty AMD Radeon budou mít nezanedbatelnou výhodu proti konkurenci. Nicméně není to nic překvapivého vzhledem k tomu, že konzole jsou AMD Radeon a vývojáři pro ně tak v základu ty hry dělají a optimalizují. Tento vývoj situace se dal předpokládat a také jsme vám o něm říkali.

Jak velká bude výhoda základních optimalizací skrze API MANTLE pro výkon a chod her na AMD Radeon GCN grafikách ve srovnání s konkurencí se dozvíme ještě tento rok. Samozřejmě fakt, že tuto technologií použití samotní vývojáři her a budou zdá se postupně nativní součástí herních engine, výrazně AMD nahrává. Podrobnější informace budou zveřejněny na AMD Developer Summitu (APU 13), který se uskuteční 11.-14. listopadu v San Jose. Pomalu to ale začíná vypadat, že se dost možná nacházíme ve velmi významném okamžiku, který ovlivní hodně věci pro následujících několik let, včetně výběru vhodné grafické karty pro hraní na PC ...

 

AUTOR: Jan "DD" Stach
Radši dělám věci pomaleji a pořádně, než rychle a špatně.

Starší články


Komentáře
Přidat Nový
palino1 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2013-11-05 13:45:43

zmazane
lordjustice [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2013-11-05 13:45:41
avatar
Ak to bude fungovať a myslím tým nárast výkonu aspoň o 20%, tak to bude revolúcia a poriadny klinec do truhly NVidie. Samozrejme ak to bude exkluzívne pre AMD.
V prípade menšieho nárastu výkonu pôjde len o evolúciu a tá sa dá dobehnúť.
Bajlando [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2013-11-05 14:03:54

Na AMD je mi sympaticke ze nedela svinstva a podrazy jako NV a to ani v tomto pripade kdy drzi 90% trumfu a mohla by NV udelat ze zivota peklo. NV nikdo nebrani si adaptovat Mantle na sve karty (na rozdil treba od physX) a bude to hlavne vyhra pro nas pro hrace. Uz jen za tento sympaticky pristup si radsi koupim AMD produkty abych je podporil. Samozrejme jen do chvile dokud pomer cena/vykon bude alespon vyrovnany s konkurenci
tynyt [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2013-11-06 06:35:24
avatar
Na druhou stranu to není tak jednoznačné. Mantle je možná otevřený, ale je vyvinut na míru pro GCN (proto také není podporován na starších VLIW4 a 5), takže nvidii je taková optimalizace nejspíše k ničemu. Je to právě skoro totéž jako PhysX - nvidia jej AMD rovněž nabídla, ale protože bylo vyvinuto pro architekturu nvidie, tak na AMD by nepodávalo optimální výkon.
Bajlando [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2013-11-06 08:53:06

O Mantle toho jeste neni tolik znamo takze tezko rict jak moc je lepe vyhovujici pro AMD. Kazdopadne NV kdyby Mantle implementovala tak se zvedne vykon i jejich karet. Otazka je o kolik oproti AMD. Asi mene a proto to nechce delat. Me jako hrace tohle ale nezajima ja chci co nejvyssi vykon za co nejnizsi cenu a low level pristup je proste lepsi. Vsichni vime co dokaze na starych konzolich.

Jinak k physX. Tady je vyborny clanek ktery vnimavym lidem muze hodne veci osvetlit. Odkaz
Jeste si dovolim zaspekulovat. Rikas NV nabidla physX AMD. Nabidla ji to zadarmo nebo za nejake asi dost vysoke poplatky? Naproti tomu Mantle tu je a muze ho pouzit kazdy aniz by AMD musel neco platit. To je ten rozdil o kterem mluvim.
Ganimoth [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] - - 2013-11-06 13:47:46
avatar
Uvidime, rozhodne bych neocekaval nejaky masivni narust vykonu, ale i tech 10-20 procent by nebylo spatne. Ostatne staci si vzpomenout na stare dobre 3Dfx Glide, coz bylo take lowlevel api a oproti konkurencnim api tehdejsi doby sice nabizelo ve hrach o neco lepsi vykon, ale ten rozdil nebyl nijak drasticky.
spcxxx [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2013-11-06 17:34:36

Nejde ani tak o vykon podla mna, ale COKOLVEK co by odstavilo DX od fasistickeho MS je velky pokrok vpred....

Uz by tu nebol `velky ocko`, ktory laskavo urci ktoru verziu DX pripusti ku ktoremu OS (a OS nie od MS moze rovno zabudnut) na zaklade svojich pokryvenych marketingovych kriterii!!!

Mam sice aktualne NVIDIA kartu, ale z uvedeneho dovodu drzim AMD palce... MS je tu to CISTE ZLO, proti ktoremu sa treba spojit (a to som mal k firme MS do cca 2005 celkom pozitivny vztah - kym nezacali s tymi moresmi `vychovame zakaznikov`, `sme silni a tak to nejak pretlacime aj ked to nikto nechce` atd...)

Uz to nie je situacia z 90-tich rokov, ked tu bolo X vyrobcov nekompatibilnych 3D kariet a DX bol VELMI POZITIVNY POSUN VPRED, dnes su vyrobcovia len dvaja (intel nevyraba skutocne 3Dkarty) - tak by sa mohli snad aj dohodnut konecne a vysachovat MS, ktory je dnes praveze brzda
Miki_79 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2013-11-05 13:51:02
avatar
Každý výkon zadarmo navíc je dobrý. Ještě to přenést na Linux a budeme všichni happy
aDDmin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2013-11-05 14:10:37
avatar
není žádný důvod, aby to pod Linuxem a "pod" (doslova pod) OpenGl takén neběželo ...
Miki_79 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2013-11-05 14:44:29
avatar
Nejde o OpenGl, ale aby hry co jedou na Winech pod Direct3D jely bezproblémů konečně i pod Linuxem.
hor410 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2013-11-05 14:50:11

Taky není žádný důvod, aby to pod BSD nefungovalo (jen je tu jedna chyba - nejsou ovladače). Když už jsme u toho - máte někdo informace, jestli AMD počítá s uvedením ovladačů pro BSD (příp. i Solaris)? Když už na PS4 běží +/-FreeBSD, tak by to snad neměl být problém...
Miki_79 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2013-11-05 14:44:38
avatar
kocour13 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2013-11-05 14:44:55

Buď mi to uteklo, nebo se o tom moc nepíše, kterých karet se bude Mantle týkat? Bude to jen nová R9 řada? Nebo je to jen pro určité modely? Dík za vysvětlení.
aDDmin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2013-11-05 15:07:50
avatar
týká se všech grafik s AMD GCN architketurou
kocour13 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2013-11-05 15:15:42

Fajn, takže i sedmičková řada.
aDDmin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2013-11-05 15:18:56
avatar
ano měla by se týkat i HD 7000 řady (jen modelů s GCN čipem)
GeoTech [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2013-11-05 15:15:11

Tiez ma to napadlo. Teoreticky by mantle mali zvladnut vsetky karty s GCN architekturou ale mam pocit ze to tak aspon zatial nie je, lebo zmienku o oficialnej podpore mantle som tusim videl iba v suvislosti s novou radou kariet.

EDIT: tak odpoved uz mame, nastastie dobra sprava ;)
palino1 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2013-11-05 15:50:05

Kedy zrecenzujete novu 290?. Zatial to vyzera podla zahr. recenzii velmi slusne s cenovkou za 350eur by bol este lepsi pomer cena/vykon!
aDDmin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2013-11-05 15:09:26
avatar
... vede si velmi slušně ... ? to je nějaký synonymum pro totálně vytřela (dle očekávání) všem zrak?
kocour13 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2013-11-05 15:18:08

No já chtěl původně upgradovat na R9 280X, ale R9 290 je vážně naprostý maso. Bude to chtít počkat na testy nereferenčních karet, referenční jsou moc hlučný, nicméně ten výkon je fatální. Nvidia mít radost nebude.
lordjustice [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2013-11-05 16:42:21
avatar
Som na tom takisto. Ale toto ma pobavilo, vážne mäso:
Odkaz
JudgeDredd [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2013-11-07 16:03:41

Zajímavá technologie, snad ji budou vývojáři využívat, ale Nvidii bych úplně neodepisoval, jejich projekty vypadají také nadějně a taková Volta, to bude něco
Pouze registrovaní uživatelé mohou přidat komentář!
 

Najdete nás na Facebooku

.... a také na Twitteru

RSS

DDWorld.cz

DDWorld - Blogy a videa

DDWorld - Magazín

Poslední příspěvky v diskuzích


Videa
StarField se konečně dočká žádaných vylepšení!
StarField se konečně dočká žádaných vylepšení!Úterý, 30 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 644x
Komentářů: 5
Řešení pro pohyb s VR setem?
Řešení pro pohyb s VR setem?Pátek, 26 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: PC a IT
Spuštěno: 1395x
Komentářů: 0
S.T.A.L.K.E.R. 2 v nové ukázce
S.T.A.L.K.E.R. 2 v nové ukázceČtvrtek, 25 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 2227x
Komentářů: 5
Manor Lords – hra jednoho vývojáře boří herní svět
Manor Lords – hra jednoho vývojáře boří herní světStředa, 24 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1979x
Komentářů: 1
Deadpool & Wolverine – očekávaný film v parádní ukázce
Deadpool & Wolverine – očekávaný film v parádní ukázceÚterý, 23 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Film
Spuštěno: 1315x
Komentářů: 0
Fallout seriál se dočká druhé řady. Zájem je i o hry.
Fallout seriál se dočká druhé řady. Zájem je i o hry.Pondělí, 22 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Film
Spuštěno: 1300x
Komentářů: 1