Optimalizace roku: Instalace hry TitanFall má 48GB - zbytečně a jen kvůli dualcore CPU! Tisk E-mail
Napsal Jan "DD" Stach   
Středa, 12 březen 2014
altJedna z nejnovějších her, zaměřených na ryze "MP řezání se", budí vášně kvůli obří instalaci.

 

 

 

Od původních tvůrců Call of Duty, kteří už s touto smradlavou, zahnívající a herní průmysl kazící sérií nemají nic společného, přichází nová hra, která má vnést trochu starého s trochou nového do světa akčních MP her. TitanFall je jednoduše tak trochu Call of Duty říznuté starým Quake/Unreal tournament a celé je to okořeněné Mechy. Podle prvních ohlasů se to nehraje špatně.

Technologicky ale hra pokulhává na obě nohy. Ačkoliv má DX11, chybí jí samozřejmě správné využití toho co nabízí, nemluvě o optimalizacích. Jak už víme, samotné DirectX není dobře optimalizované z hlediska využití moderních CPU. Bohužel TitanFall zatím nedostane podporu API MANTLE. Samozřejmě na PC hra vypadá mnohem lépe než na výkonem velmi slabých konzolích, obří rozdíl je v rozlišení textur. A na PC nejen že vypadá, ale i zvučí hra mnohem lépe (teoreticky). Vše souvisí s tím téměř 50GB prostorem, který si na PC tato hra pro svou instalaci žádá.

Celých 35GB totiž zabírají nekomprimované zvuky! Zatímco normálně u her jsou zvuky komprimované a vše to táhne zvuková karta (v lepším případě), v horším pak procesor, u této hry je zátěž na procesory prý tak velká, že to jinak nejde. Samozřejmě je to ptákovina. Těch 35GB zvuků navíc instalujeme na PC všichni proto, že tvůrci stanovili minimální požadavky na prehistorické dvoujádrové procesory Athlon X2 2,8GHz a Core 2 Duo 2,4GHz!!!! Takže hra musí jet i na těchto CPU, kteří mají výkon nižší než některá CPU v dnešních SmartPhone. A protože tvůrci nemohou spoléhat ani na silné samostatné zvukové karty u těchto sestav, musí to být ty CPU schopny zvládnout. Takže všichni budeme instalovat 48GB (což zejména na SSD je hodně místa), protože si hru musí užít i hráči s procesory starými 7-8 let, kteří ale zároveň v PC musí mít DX11 grafiku, bez které to nejede.

Samozřejmě je to celé hloupost. Pokud by byl minimálním požadavkem 4 jádrový CPU, tak by ty zvuky dokázal zpracovat levou zadní. Fakt je, že akcelerace zvuku přes CPU je zbytečnost. Stačí mít schopnou zvukovou kartu (což většina uživatelů nemá), existuje i možnost akcelerace zvuku přes patřičné čipy na grafice, což umí některé nové grafiky AMD Radeon (True Audio) a jistě by se dalo najít i pár dalších způsobů, jak by mohla hra mít v pohodě o 35GB na instalaci jen kvůli pitomým zvukům méně. Celá tahle věc prostě smrdí.

Současná herní PC i 2-3 roky staré mají dostatek výkonu na to, aby hra nemusela mít 48GB na instalaci. Samozřejmě bychom se tak velké instalaci nedivili, ani bychom se za ni nezlobili, kdyby obsahovala něco podstatného, například ultra detailní modely, 4K textury, ultra propracovaný fyzikální model a tak dále. Kolik z toho hra bude mít?

TitanFall jasně ukazuje, jak velký problém jsou dnes absentující optimalizace, absentující herní vývoj, ohledy na zcela zastaralý HW a ignorování nových technologií. Samozřejmě běžný současný herní PC s 4-8 jádry, 8-16GB RAM, 120-240GB SSD +HDD a často s přídavnou zvukovou kartou bude muset mít těch 48GB také nainstalováno, ale s přínosem rovným 0. Tak tomu říkám optimalizace ...

 

AUTOR: Jan "DD" Stach
Radši dělám věci pomaleji a pořádně, než rychle a špatně.

Starší články


Komentáře
Přidat Nový
Pouze registrovaní uživatelé mohou přidat komentář!
 

Najdete nás na Facebooku

.... a také na Twitteru

RSS

DDWorld.cz

DDWorld - Blogy a videa

DDWorld - Magazín

Poslední příspěvky v diskuzích


Videa
S.T.A.L.K.E.R. 2 v nové ukázce
S.T.A.L.K.E.R. 2 v nové ukázceČtvrtek, 25 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1299x
Komentářů: 4
Manor Lords – hra jednoho vývojáře boří herní svět
Manor Lords – hra jednoho vývojáře boří herní světStředa, 24 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1680x
Komentářů: 1
Deadpool & Wolverine – očekávaný film v parádní ukázce
Deadpool & Wolverine – očekávaný film v parádní ukázceÚterý, 23 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Film
Spuštěno: 1162x
Komentářů: 0
Fallout seriál se dočká druhé řady. Zájem je i o hry.
Fallout seriál se dočká druhé řady. Zájem je i o hry.Pondělí, 22 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Film
Spuštěno: 1218x
Komentářů: 1
Unreal Engine 5.4 představuje další masivní vylepšení
Unreal Engine 5.4 představuje další masivní vylepšeníPátek, 19 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: PC a IT
Spuštěno: 3805x
Komentářů: 0
Česká 3 roky stará hra Vigor brzy na PC
Česká 3 roky stará hra Vigor brzy na PCStředa, 17 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1479x
Komentářů: 0