AMD FX-8000 procesory prý nejsou 8jádrové - absurdní žaloba na AMD za klamání uživatelů Tisk E-mail
Napsal Jan "DD" Stach   
Neděle, 08 listopad 2015
altV USA jsou absurdní soudní spory na denním pořádku a tenhle do toho jasně zapadá.

 

 

 

V Kalifornii v USA byla podána žaloba na AMD, podle které prý společnost ohledně svých procesorů AMD FX-8000/9000 klame zákazníky, protože tvrdí, že tyto procesory jsou osmijádrové, což prý není pravda. Žaloba žádá potrestání firmy a vysoké odškodnění pro podvedené uživatele. V současné době nicméně soud zatím nerozhodl, zda a kdy se bude tímto případem vůbec zabývat.

Každopádně většina trochu technicky znalých lidí nevidí v žalobě příliš velký smysl. Pokud by totiž soud měl rozhodovat, zda jsou procesory Bulldozer 8jádrové, musel by nutně dojít k závěru, že mají 8 jader. Žaloba tvrdí, že ne, protože prý neumí zpracovávat 8 vláken na jednou. To ale není tak úplně pravda. Jak víte, BULLDOZER architektura je modulární a AMD v něm šlo cestou dvou menších jader, sdílejících prostředky v jednom modulu, který je ale základním prvkem procesoru. 8jádrový procesor AMD FX má tedy 4 moduly, každý s dvojicí jader, nicméně ta nejsou schopna fungovat samostatně. Ovšem procesor funguje za správných okolností jako 8jádrový a má fyzicky 8 procesorových jader. Není to tedy stejný případ, jako když prodáváte údajně 256-bit grafiku se 4GB paměti a ona je ve skutečnosti 224-bit s 3,5GB.

Už od prvního představení této modulární architektury se ovšem vedou spory o tom, jak tomuhle 8jádrovému procesoru říkat. Samo AMD o něm tvrdí, že je 8jádrový a teď by to tedy případně mělo přes soudem dokázat, což si myslím nebude velký problém. Jak víte, tahle modulární architektura je vlastně jiný přístup k fungování multijádrových CPU, kde konkurenční Intel využívá technologii HT, tedy přidává SW druhé vlákno na jádro. Tedy třeba běžné Core i7 procesory mají 4fyzická jádra, ale 8vláken a hlásí se tedy jako 8jádro a také tak za správných okolností fungují jako 4jádro s bonusem 4dalších vláken i když pochopitelně nedokáže nabídnout stejný výkon, jako případné 8jádro s nativními stejnými 8 jádry stejné architektury. AMD FX procesory jsou na tom v podstatě stejně s tím rozdílem, že na rozdíl od Intelu těch 8 jader fyzicky mají a tedy za určitých okolností bude mít 8 jader výkon jako 8 jader stejné architektury. Nicméně v případě AMD je ta konstrukce za cenu nižšího výkonu toho jednoho jádra, který je ve srovnání s jedním velkým jádrem u konkurenčního Intelu nižší. Mnoho z nás říkalo, že označení 8jádrový CPU je pro FX procesory sice super, ale ne, když ne vždy ten výkon 8jádra mají.

Jak už dnes jistě všichni víme, problém není v tom, že by AMD FX procesory neměly ten počet jader a nedokázaly tak fungovat, či měly nízký výkon jako celek. Problém je v tom, že jen málokterá aplikace byla napsána tak, že architekturu a možnosti FX procesorů využívala. Až nyní  s nástupem nové generace OS nové generace API a nových verzích aplikací zjišťujeme, jak moc byly vícejádrové procesory a hlavně FX architektura, nevyužívány. AMD FX procesory tak dnes v řadě aplikací mají lepší výkon, než při svém uvedení a to třeba i ve hrách, kdy ve starších hrách a špatně optimalizovaných současných hrách využívajících jen třeba 2 jádra, FX-8000 prohrávaly i s mnohem slabšími modely Pentium. V současných hrách už to často neplatí a díky vícejádrům je systém FX svižnější než systémy s Core i3 apod. s menším počtem jader. A jak víme, FX-8000/9000 procesory dokáží v některých náročných aplikacích využívající všechna dostupná jádra procesorů, konkurovat výkonem i Core i7 tedy 4jádrovým/8vláknovým modelům, což čistě nativně 4jádrové Core i5 nedokáží. To je myslím dostatečný důkaz, že AMD FX jsou 8jádrové procesory a dokáží tak fungovat a žaloba je tedy zcela absurdní. Pokud někoho žalovat a žádat reparaci, tak možná Microsoft, který nedokázal ani vlastní Windows udělat tak, aby byly FX procesory správně využívány, nemluvě o jeho DirectX, žalovat také můžeme výrobce her a ostatního SW, kteří na optimalizace pro využití vícejádrových CPU a používání překladače optimálního i pro AMD FX procesory (vedle využívání překladače optimalizovaného pro Intel) roky kašlali. AMD dodalo HW, který od začátku fungoval, jak bylo zamýšleno, zaostalý a neoptimalizovaný SW na to ale nebyl připravený a je otázkou proč tomu tak bylo.

Žaloba na AMD za to, že prý FX procesory nejsou 8jádrové, je zkrátka absolutní hloupost, v podstatě stačí jeden test a jeden benchmark, který dokáže, že FX-8000/9000 procesory 8jádrové jsou a chovají se tak s odpovídajícím výkonem, tudíž k žádnému klamání zákazníků ze strany AMD nedošlo. AMD také nijak netajilo modulární architekturu a její specifikace, a v každé slušné recenzi a testu těchto CPU vydaných už před lety, je všechno kolem toho vysvětleno i méně znalým zákazníkům, které žaloba zastupuje, že prý byli klamáni - pokud nejsou analfabeti a umí číst, tak klamáni být nemohli. Samozřejmě budeme sledovat osud této žaloby, možná by bylo zajímavé, kdyby ji soud řešil a třeba by se oklikou dostal k tomu, kdo může za to, že výkon FX procesorů nebyl v aplikacích správně využíván, což tedy mohlo vést ke zklamání některých zákazníků. Osobně si ale myslím, že celá věc bude pravděpodobně smetena ze stolu, protože FX-8000/9000 řada procesorů AMD prostě je fyzicky 8jádrová, ačkoliv neobvyklá modulární architektura může být matoucí pro neznalé zákazníky. Tou se ale AMD chlubilo, jak jen mohlo a těžko tedy někdo mohl být někdo klamán ...

 

AUTOR: Jan "DD" Stach
Radši dělám věci pomaleji a pořádně, než rychle a špatně.

Starší články


Komentáře
Přidat Nový
Pouze registrovaní uživatelé mohou přidat komentář!
 

Najdete nás na Facebooku

.... a také na Twitteru

RSS

DDWorld.cz

DDWorld - Blogy a videa

DDWorld - Magazín

Poslední příspěvky v diskuzích


Videa
StarField se konečně dočká žádaných vylepšení!
StarField se konečně dočká žádaných vylepšení!Úterý, 30 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 471x
Komentářů: 5
Řešení pro pohyb s VR setem?
Řešení pro pohyb s VR setem?Pátek, 26 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: PC a IT
Spuštěno: 1352x
Komentářů: 0
S.T.A.L.K.E.R. 2 v nové ukázce
S.T.A.L.K.E.R. 2 v nové ukázceČtvrtek, 25 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 2218x
Komentářů: 5
Manor Lords – hra jednoho vývojáře boří herní svět
Manor Lords – hra jednoho vývojáře boří herní světStředa, 24 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1965x
Komentářů: 1
Deadpool & Wolverine – očekávaný film v parádní ukázce
Deadpool & Wolverine – očekávaný film v parádní ukázceÚterý, 23 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Film
Spuštěno: 1310x
Komentářů: 0
Fallout seriál se dočká druhé řady. Zájem je i o hry.
Fallout seriál se dočká druhé řady. Zájem je i o hry.Pondělí, 22 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Film
Spuštěno: 1296x
Komentářů: 1