Intel ještě ani neuvedl nové procesory pro LGA 1700 patici a už s ní končí? LGA 1800 v přípravě Tisk E-mail
Napsal Jan "DD" Stach   
Úterý, 29 červen 2021
altZatímco AMD dokázalo udržet jednu patici pro několik generací CPU, Intel nic takového neplánuje.

 

 

 

 

Společnost Intel je vedle procesorů hlavně jedním z největších výrobců různých čipů pro základní desky. Navíc držet kompatibilitu desek s více jak dvěma generacemi CPU stojí peníze, čas a nepřináší přínos pro Intel jako firmu. Takže pokud čekáte, že se Intel chytí za nos a chystaná nová LGA 1700 patice vydrží pěkných pár let a několik generací čipů, tak jako se to povedlo AMD s AM4, tak vás zklamu.

Pro Intel to prostě není finančně zajímavé. Z každé nové desky (dokonce i pro AMD), má nějaké příjmy díky výrobě mnoha různých čipů pro ně, a tak nemá zájem držet své platformy při životě déle, než je nezbytně nutné, ideálně maximálně 2 roky a 2 generace. A toho se bude držet. Jak víte, tak aktuální LGA 1200 patice skončila – žádné nové procesory už pro ni nevzniknou. I úplně nové Z590/B560 desky už jsou vlastně mrtvé. Nic lepšího než velmi nepovedený Core i9-11900K do nich neosadíte. Tato platforma prostě skončila. Následující generace procesorů Intel chystaných k uvedení někdy kolem října, již je pro zcela novou patici.

Ale i u té to vypadá, že nebude mít dlouhou životnost a nabídne velmi omezené možnosti upgradu. Již tento rok se tedy představí 10nm procesory ALDER LAKE, které jsou pro novou patici LGA 1700. Do ní bude pak ještě refresh procesorů ALDER LAKE, který dorazí na konci roku 2022. V obou případech jde o 10nm desktopové mainstreamové procesory, ovšem bez valné šance nějak skutečně konkurovat zejména chystaným 5nm ZEN 4 procesorům AMD.

No a tak k překvapení vůbec nikoho, Intel chystá 7nm procesory, které by měly být výrazně více konkurenceschopní, zcela nové architektury, které dorazí někdy na přelomu 2023/2024. A ano, budou opět pro zcela novou patici a platformu. Vypadá to na LGA 18xx, a už se připravuje. Jak říkám, není to prostě zase takové překvapení. Intel, protože je to pro něj výhodné a jednoduché, drží kompatibilitu jen dvou generací CPU pro jednu platformu. V minulosti dokonce udělal, že tu samou architekturu procesoru s tou samou paticí, prostě udělal s novým generačním označením pro nové desky s přejmenovaným čipsetem, ale do starších desek prostě „funkčně“ dát nešly. I když architektura čipu, patice fyzicky i samotný čipset byly stejné. Takže čekáte že se Intel změní? Asi ne.

Uvidíme, zda alespoň AMD nabídne opět multigenerační podporu a zda nová AM5, která dorazí příští rok s nástupem DDR5, vydrží na trhu pro několik ZEN architektur. Upřímně, do nástupu DDR6 by i mohla :). Jak víte, AMD plánuje velkou změnu, kdy stávající AM4 patice je zjevně poslední svého druhu, kdy piny jsou na procesorech místo v patici desky, jako u všech ostatních Intel a AMD platforem. S nástupem AM5 i AMD přechází definitivně u všech svých desktopových platforem na LGA patici. Tedy piny v patici desky a procesor jen s vodivými ploškami. Důvod je jasný, jelikož nárůst pinů je velký. AM4 má 1331 pinů, nová AM5 už ovšem 1718 při téměř stejné fyzické velikosti. Jednoduše už by byly jednotlivé piny pro umístění na procesor příliš jemné a křehké. Takže vedle STR4 patice pro EPYC a Threadripper procesory (STR5 je také v přípravě), která už je typu LGA, přejde na tuto patici AMD i u mainstreamu. Je nepravděpodobné, že bychom u desktopových běžných CPU ještě někdy viděli piny na procesorech.

Každopádně zatímco u AMD tedy nevíme, na kolik generací CPU nám vydrží nová AM5 deska, u Intelu máme prakticky jistotou, že do nových Z690 s LGA1700 už ty 7nm procesory neosadíte. Takže co do ní Intel letos vydá, to prakticky bude maximum, protože refresh ALDER LAKE nebude o moc lepší, než samotný ALDER LAKE. Ani nemůže být na stále jen 10nm výrobě. Mimochodem, výrobci už mají Z690 desky hotové, brzy by mohly vyrazit k testerům, otázkou je samozřejmě Intel a jeho procesory. Výrobci pamětí s DDR5 jsou také nachystáni. Jak jsem říkal dříve, očekávejte oznámení a testy na přelomu kolem září a října.

 

AUTOR: Jan "DD" Stach
Radši dělám věci pomaleji a pořádně, než rychle a špatně.

Starší články


Komentáře
Přidat Nový
Varin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2021-06-29 22:12:19

Chápu přínos novějších procesorů a patic pro pracovní využití. Čistě pro hry si moc ale nedokážu vysvětlit co vlastně přinesou. IPC je už tak u Zen3 nadlimitní vůči grafickým kartám, nebo minimálně dokážou vytěžit maximálně grafické karty nové generace. Procesory vycházejí častěji než grafické karty a hry se také nějak rychle nemění v náročnosti. Dříve platilo, že cpu vystačí na 2-3 generace karet. V budoucnu to bude možná ještě delší interval, pokud pominu nadšence mít to nej.
vaskos [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2021-07-01 07:12:30
avatar
AM4 sa vydarilo, to je fakt - vydrzalo ozaj dlho.

Myslim vsak ze vacsina co si kupi zostavu CPU uz neupgraduje a zostava dozije a vymeni sa potom cela.

Mam cez 40, mal som uz niekolko (mozno desiatok) zostav, no po rokoch co sa da predam, nieco pouzijem (RAM, disky) a kupim celu novu platformu.
Pouze registrovaní uživatelé mohou přidat komentář!
 

Najdete nás na Facebooku

.... a také na Twitteru

RSS

DDWorld.cz

DDWorld - Blogy a videa

DDWorld - Magazín

Poslední příspěvky v diskuzích


Videa
S.T.A.L.K.E.R. 2 v nové ukázce
S.T.A.L.K.E.R. 2 v nové ukázceČtvrtek, 25 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 552x
Komentářů: 2
Manor Lords – hra jednoho vývojáře boří herní svět
Manor Lords – hra jednoho vývojáře boří herní světStředa, 24 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1371x
Komentářů: 1
Deadpool & Wolverine – očekávaný film v parádní ukázce
Deadpool & Wolverine – očekávaný film v parádní ukázceÚterý, 23 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Film
Spuštěno: 1057x
Komentářů: 0
Fallout seriál se dočká druhé řady. Zájem je i o hry.
Fallout seriál se dočká druhé řady. Zájem je i o hry.Pondělí, 22 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Film
Spuštěno: 1151x
Komentářů: 1
Unreal Engine 5.4 představuje další masivní vylepšení
Unreal Engine 5.4 představuje další masivní vylepšeníPátek, 19 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: PC a IT
Spuštěno: 3736x
Komentářů: 0
Česká 3 roky stará hra Vigor brzy na PC
Česká 3 roky stará hra Vigor brzy na PCStředa, 17 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1448x
Komentářů: 0