AMD finišuje s novou generací RYZEN 7000 procesorů. ZEN 4 a AM5 platforma dorazí asi v létě! Tisk E-mail
Napsal Jan "DD" Stach   
Pátek, 11 únor 2022
altRozloučení s AM4 platformou proběhne brzy formou speciálního procesoru RYZEN 7 5800X3D.

 

 

 


Letošní rok bude po letech ve znamení zbrusu nové architektury AMD a celých nových platforem. Rozloučíme se totiž s AM4 a také sTR4, tedy současnými paticemi pro procesory RYZEN, EPYC a Threadripper architektur od ZEN 1 po ZEN 3D. Letošní rok tedy bude koncem těchto původních platforem, kdy v době jejich uvedení nikdo netušil, jak dobré nakonec skutečně budou a že s nimi AMD dokáže výrazně překonat Intel ve všech ohledech, což se do té doby jevilo jako nemožné.

Rozloučení s AM4 i sTR4 je a bude důstojné. Posledními procesory pro ně jsou nové ZEN 3D modely, které kombinují poprvé u velkých křemíkových čipů tzv. vrstvení. Používají jako základ stejný 7nm ZEN 3 čip jako doposud, ale přidávají na něj fyzicky druhou křemíkovou vrstvu, kterou tvoří masivní L3 cache. Díky tomu v řadě aplikací mají tyhle CPU až o desítky % vyšší výkon při zachování spotřeby a nároků na chlazení, než jinak stejné dosavadní procesory bez té dodatečné L3 paměti.

Nicméně tohle vrstvení není pochopitelně levné. Výrazně prodražuje výrobu těchto procesoru. Do budoucna půjde určitě o běžný prvek nejen CPU ale i GPU (a nejen těch od AMD), ovšem v současné době je to zatím první generace tohoto řešení na trhu. AMD jako úplně první výrobce na světě potřebovalo hodně času na to vše řádně odladit a vůbec dostat do finální výroby. Ta je ale v případě ZEN 3D modelů o poznání dražší. Jak cena, tak zejména časová realita zabraňuje tomu, dostat na trh více těchto modelů do stávajících generací procesorů a platforem. A tak ZEN 3D zůstane primárně pro serverový trh, kde o ty nové EPYC MILAN-X procesory je obrovský zájem, protože je lze osadit do již existujících platforem a systémů, a získat až desítky % výkonu „jen tak“.

AMD ovšem slíbilo ZEN 3D i pro klasický desktop. Kvůli nákladům na výrobu a také načasování, už to ale nestihne s původně plánovanými dvoučipy RYZEN 9 série. Takže ZEN 3D zůstane jen pro speciální a unikátní model v podobě jediného procesoru pro AM4. 8jádrového RYZEN 7 5800X3D. Ten by díky té extra cache navíc, měl být „nejrychlejším a nejvýkonnějším herním CPU na trhu“, v době svého uvedení (asi začátek Q2 2022). A tedy více než důstojnou tečkou a rozloučením se zasloužilou AM4 platformou. Zda se dočkáme alespoň ZEN 3 ThreadRipper 5000X modelů pro stávající TRX40/80 platformy, kde máme stále jen ZEN 2 modely, je stále otázkou. Kapacity výroby jsou dnes velmi omezené, ale minimálně s RYZEN 5000 PRO ve verzích pro TRX80 se prý počítá. To nic nemění na tom, že AMD se dívá hlavně na druhou polovinu roku a zbrusu novou generaci a architekturu již 5nm ZEN 4 …

  • AMD ZEN 4 na 5nm a nové platformy AM5 a sTR5 jdou do finále!

Není žádným tajemstvím, co AMD chystá. Ostatně již oficiálně potvrdilo nadcházející generaci procesorů a platforem, a dokonce je částečně veřejně demonstrovalo v chodu. A podle aktuálních zákulisních informací jde všechno skvěle, žádné zpoždění ani problémy, které by odložily uvedení těchto novinek, se nekonají.

V tuto chvíli se finišuje s procesory i základními deskami pro ně, a ladí se poslední detaily, pokud jde o stanovení finálních specifikací. Vše se tedy blíží do fáze výroby a testování již tzv. produkčních vzorků, tedy procesorů i základních desek ve specifikacích a výrobních revizích tak, jak později vstoupí do ostré produkční výroby a následně jako běžné produkty na trh. Jak samotné ZEN 4 procesory, tak základní desky AM5 mají být v této fázi ještě během Q1 2022 tak, aby nejpozději v druhé polovině Q2 mohla začít ostrá výroba finálních produktů naplno. A to znamená jediné …

  • 5nm procesory AMD RYZEN 7000 (ZEN4) a

                                          X670/B650 základní AM5 desky dorazí v létě!

V tuto chvílí vše nasvědčuje tomu, že ZEN 4 nebude uveden až na konci roku v Q4, ale stihne to s přehledem na trh během Q3. Oprašuje se tedy starší optimistický scénář, který naznačoval pro AMD již jednou vyzkoušené letní představení novinek v červenci a jejich uvedení a plnou dostupnost na trhu v průběhu srpna a září tak, aby bylo vše k dispozici na podzimní sezónu. Tento časový vývoj věcí podporují nyní nejnovější zprávy ze spolehlivých zdrojů, kdy se tedy vše připravuje na velkou letní ofenzívu AMD. Tedy pokud jde o mainstreamový desktop! A co nás konkrétně čeká?

Jako první očekávám uvedení 5nm RYZEN 9 7900X a RYZEN 9 7950X procesorů, které se podle všeho představí ve specifikaci maximálně 16jader/32vláken postavených na dvojici 5nm ZEN 4 čipů. AMD sice má také tříčipovou variantu mainstreamového RYZEN 9 7000 série, tedy modelů s až 24jádry/48vlákny. Ovšem pokud jej k tomu nějaké okolnosti vyloženě nedonutí, tak ji zatím nechce uvést na trhu. Důvodem je unikátnost tohoto řešení (žádný jiný podobný čipset neexistuje), odpovídající vyšší výrobní náklady, a tedy hlavně cena, kdy takový procesor by stál určitě hodně přes 1000 dolarů, což by i částečně kanibalizovalo ThreadRipper platformy, které se ZEN 4 aktualizace dočkají až příští rok. Každopádně 24jádrový RYZEN 9 pro mainstreamovou AM5 platformu existuje v testovacích vzorcích, ale zatím se podle aktuálních informací jeho uvedení na trh nechystá.

AMD tedy velmi pravděpodobně zůstane zatím u maximálně 16jader/32vláken s RYZEN 9 7950X, který doplní 12jádrová/24vláknová verze RYZEN 9 7900X. Pod nimi pak bude tradičně jednočipová verze tvořená 8jádrovým/16vlákoným RYZEN 7 7800X a 6jádrovou/12vláknovou variantou RYZEN 5 7600X. Tyto 4 modely považuji pro letní uvedení pro AM5 za prakticky jisté. Tyto procesory bych také očekával v kombinaci s příchodem X670 platformy a desek, tedy nativním PCIe 5.0 a DDR5 se vším všudy.

Pravděpodobně (=určitě) je doplní nějaký desktopový APU model postavený na mobilní RYZEN 6000 sérii (6nm ZEN3+ s RDNA 2), které co by DDR5 procesory budou také pro novou AM5 platformu a s nimi bych očekával příchod levnějších B650 desek, které asi nebudou mít samy o sobě ze strany čipsetu PCIe 5.0 podporu (tu by zajišťovaly na GPU a M.2 slotu opět jen linky z CPU ZEN 4 architektury). Uvidíme. Každopádně očekávám, že AMD uvede levnější APU procesory a AM5 B650 desky o něco později, tedy možná srpen, spíše září. Zhruba měsíc až dva po X670. Což také není nová strategie.

  • A co bude dále?

O RYZEN 7000 se ZEN 4 toho jinak stále hodně nevíme. Přestože procesory jsou již nyní testovány ve verzích s finálními takty, úniků na veřejnost je minimum a AMD si to zatím velmi dobře hlídá. Ovšem díky rozšíření testování brzy i na předvýrobní vzorky desek, lze očekávat, že brzy se nějaké větší úniky objeví. Každopádně mluví se minimálně o 20% průměrném posunu IPC, taktech v boostech běžně přes 5GHz a celkovém posunu výkonu tedy o nějakých 30 – 40% běžně proti RYZEN 5000 sérii. A to bez(!) zvýšení počtu jader/vláken, jako to připravuje Intel u Core 13000. Tam by k 8 velkým jádrům se 16vlákny měly být nově místo jen 8malých jader rovnou 16 malých jader. A díky tomu by Core i9-13900K se 24jádry/32vlákny mělo 16jádrovému RYZEN 9 7950X výkonově alespoň někde stačit. Samozřejmě při naprosto nesrovnatelných provozních vlastnostech, kdy AMD ZEN 4 je 5nm procesor, zatímco Intel zůstává na 10nm monolitu. Očekávám, že AMD bude mít běžně 2x lepší efektivitu.

Jinak se Intel chce vrátit i do high endu letos. Ale s až 56jádrovým 10nm SAPPHIRE RAPIDS to vypadá různě. Minimálně chce stihnout jejich XEON verze, které už tak mají skoro 2 roky zpoždění. Aktuálně se očekává jejich Q4 2022 uvedení. A právě v Q4 2022 chce AMD uvést na trh a k prvním partnerům novou serverovou sTR5 platformu se ZEN 4 EPYC procesory atd. Ty pak doplní také výpočetní akcelerátory Instinct Mi300 série, založené na CDNA 3 architektuře. Kdo viděl poslední účetní čísla AMD, tak ví, že ačkoliv bude desktopovým ZEN 4 RYZEN 7000 procesoru věnována obrovská pozornost veřejnosti a nás nadšenců, jsou to ve skutečnosti EPYC procesory a platforma, které jsou tím nejdůležitějším ZEN 4 produktem pro samotné AMD.

Hodně zajímavá bude také nadcházející generace mobilních procesorů postavená na 5nm ZEN 4 architektuře. Ta by totiž mohla přijít ve dvou odlišných sériích. Ta úspornější a slabší založená stále na monolitickému APU designu, a pak výkonnější varianty založené na čipletovém designu, tedy CPU + GPU ve formě samostatných čipů v jednom „pouzdře“. Ale mobilní ZEN 4 a také desktopové ZEN 4 „APU“ bude určitě až 2023 záležitost. Tedy první představení mobilních variant nejdříve na CES 2023 s uvedením na přelomu Q1/Q2 2023. Ostatně tento měsíc nás teprve čeká reálné uvedení na trh a dostupnost prvních mobilních PC s RYZEN 6000 procesory.

Stále také platí, že určitou komplikací pro uvedení mainstreamové AM5 platformy a RYZEN 7000 procesorů pro ni, jsou DDR5 paměti. Ty jsou klíčové, jejich stávající dostupnost a ceny jsou problém a prakticky zamezují uvedení jakékoliv smysluplné mainstreamové platformy. Nicméně se očekává, že by se situace měla v polovině roku výrazně stabilizovat a uvedení novinek AMD v druhé polovině Q3 by tak nemělo být výrazně poznamenáno. I když si buďte 100% jistí, že AM5 platforma bude stále znatelně dražší než AM4 i díky nutnosti DDR5 …

Otázkou také je, zda v druhé polovině léta 2022, budou skutečně rozumně dostupné nějaké rozumné grafické karty, bez kterých je stavba a nákup slušného PC prakticky nemožná. Aktuální výhled stále počítá s výrazným zlepšením situace v průběhu Q3 a hlavně Q4, takže snad to vyjde. AMD jinak plánuje uvést vylepšené Radeon RX 6750/6850/6950 XT modely během Q2 2022, které budou pokračovat i po uvedení 5nm RDNA 3 s NAVI 3x čipy v rámci Radeon RX 7000 generace ještě tento rok. O všem vás samozřejmě budeme informovat …

 

 

AUTOR: Jan "DD" Stach
Radši dělám věci pomaleji a pořádně, než rychle a špatně.

Starší články


Komentáře
Přidat Nový
blackgray [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2022-02-11 12:29:09
avatar
Bylo by docela fajn s nastupující generací a novou patící, kdyby AMD uvolnilo více kapacit 7nm na:
1. více GPU RX 6xxx a doufejme by byly více dostupné za nižší ceny (takový Radeon RX 6600XT za cenu kolem 8,5-9tis.Kč)
2. stejně tak pro AM4 levnější CPU z řady 5xxx. Např. přidat konečně R5 5600 za cenu 179USD a nižší a nebo R3 5100/5300 za cenu kolem 99USD.
Dzmijak [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2022-02-11 12:40:48
avatar
To by bolo fajn ale Intel začal platiť desiatky miliárd ročne len aby sa AMD nedostalo ku kapacitám TSMC... Takže niečo sa tam uvoľní ale veľmi pravdepodobne to nebude dosť a zlepšenie situácie nastane až keď Intel nebude mať dosť peňazí aby ich preplatil...
blackgray [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2022-02-13 16:03:18
avatar
No, bojím se, že máte pravdu.
Sám jedu na 4 jádře R3 3100 a rád bych jej vyměnil za nějaké alespoň 6 jádro 5xxx. Koukám, že takový R5 5600G už lze sehnat za 5,5tis. To už je s ohledem na situaci relativně dobrá cena. Sice poloviční L3 oproti R5 5600X bez GPU, zase ale v době, kdy pokud odejde v PC grafárna, se dá aspoň ihned přejít na iGPU a nehonit nějaký šunt za 2,5-3tis., aby měl člověk aspoň čím zobrazovat. Ale i tak bych rád viděl ta CPU za ceny, co jsem psal. R5 5600X za 5-5,5tis., R5 5600 nonX za 4,5tis. a vedle toho R5 5600G za ty samé peníze, to by bylo mnohem lepší.
A k tomu RX 6600XT za 8,5tis či RX 6700 nonXT za 10tis.
Davamir [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2022-02-11 13:27:20

A kvůli čemu by měli stávající zen3 po vydání ZEN4 zlevnit?
Ty nové budou dražší platforma tak jaký by pro AMD mělo smysl slevňovat staré když se budou prodávat i tak. Kdyby byly takové slevy jak píšeš(5600x za 5tis.) tak by to ovlivnilo prodeje am5 což samozřejmě je nechtěný efekt.

Navíc pokud by se náhodou neprodávaly za ty ceny tak si akorát přesměrují čiplety do server čipů a jsou vysmátí protože tam vydělají víc . Tohle je právě jedna z největších výhod čiplet designu.

Jediné co by mohlo zlevnit zen3 by bylo kdyby Intel raptor lake oproti alder lake nijak nenavysil ceny(a alder tedy musel kus zlevnit), ale myslím si že na 99% ty ceny oproti alderu navýší.
blackgray [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2022-02-11 14:04:40
avatar
No, taky možnost. Ale to jsem psát nechtěl. Radši ještě pár měsíců doufat, než to bude krutá realita .
fotoba [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] - Intel nič nerieši 2022-02-11 15:45:58

AMD má lepšie podmienky a väčšie kapacity ako konkurencia a vie čo robí. Lebo to, čo urobíte dnes sa prevají v roku 2023 a neskôr

Citace:
AMD bude větším odběratelem 5nm i 3nm čipů TSMC než Intel a Nvidia
2. 6. 2021

Odkaz


Citace:
AMD 'in better shape' than counterparts: Semiconductor analyst


AMD has been extremely proactive in both working with and financing a lot of their supply chain partners here,” said Christopher Rolland, Susquehanna International Group senior equity analyst for semiconductors, in a recent interview with Yahoo Finance Live. So they are in better shape than many of their counterparts. We do think they are ultimately going to be successful in that quest.”
February 3, 2022

Odkaz


Citace:
04/16/2020

The report mentions that AMD secured production for 20,000 12-inch 5 nm wafers per month starting with the second quarter of 2020.

Odkaz



Citace:
3nm wafer TSMC bude stát přes $20 000, doba výroby se prodlužuje
19. 10. 2021
Doposud obvyklá doba výroby křemíkového čipu tak naroste o další 2-3 měsíce

Odkaz


Dnes trvá

40 dní výroba
90 dní testovanie
30 dní dodávky OEM pred uvedením natrh

Od začiatku hromadnej výroby teda trvá
160 dní kým bude produkt na trhu

Citace:

V tuto chvíli vše nasvědčuje tomu, že ZEN 4 nebude uveden až na konci roku v Q4, ale stihne to s přehledem na trh během Q3.



Citace:
Today is February 11, 2022 so that means that 160 days from today would be July 21, 2022.

Odkaz

Ale pred tým masovou výrobou sú dve verzie.
0. revízia
Opravná revízia

každá za 130 dní


Tak by sa dnes robila opravná revízia (prudukčná vzorka) sa ledva stihne Q4 V tom stave už AMD dáva finálne predprodukčné vzorky OEM partnerom

Citace:

Today is February 11, 2022 so that means that 290 days from today would be November 28, 2022.




O začiatku výroby predprodukčných vzoriek nemôže bvzť ani reč, ôlebo to bny bol produkt v Q2 2023

Citace:

Today is February 11, 2022 so that means that 420 days from today would be April 7, 2023.
snajprik [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2022-02-11 14:19:35

Ruku do ohna by som určite nedal, že budúci top model bude mať len 16 jadier. TH na 6nm ma mať 96 jadier a na 5nm 128 jadier, v desktope asi bude navyšovanie na cca 32 jadier, hlavne preto že sa pošuškava o navyšeni spotreby s 142W na 182W u TOP CPU desktop.
Čo sa tyka GPU tak Nvidia planuje vydanie svojich GPU na prichod AMD CPU, nebude to lacne ale GPU by malo biť dosť. Samozrejme aj AMD vyda nejake GPU, ale pozname vyrobne kapacity čo ma AMD tu iluzie nemam, že by AMD vedelo ponuknuť k svojim CPU dostatok GPU, to by bol skôr zazrak.
Alferi [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2022-02-11 15:26:13
avatar
Snad do té doby klesnou ceny DDR5, momentálně by platformu prodražovaly asi o tři tisíce (při 32 GB). To by AM5 začínala jako nabídka pro velkorysé fajnšmekry, podobně jako Zen3.
Davamir [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2022-02-11 21:38:34

Nojo, ddr5 je pořád dost skalpovaná. Nevěřím že výroba těch ramek stojí 2x tolik než ddr4 jak to vypadá podle cen v obchodech.
Alferi [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2022-02-11 15:27:05
avatar
Mimochodem, to tady jako myslíte vážně, že se přestaly dělat recenze na Intel?
aDDmin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2022-02-11 15:57:16
avatar
nepřestaly, všechno je rozdělané
Davamir [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2022-02-11 21:35:41

Intel nemá cenu recenzovat, je to totiž přece "objektivně špatná volba" a "malá jádra jsou nesmysl".
Proto taky zde o Intelu už docela dlouho nevychází žádné informativní články, jedině pokud je to něco negativního. Intel platforma je prostě blbost pro ty co Intel zmanipuloval marketingem

A teď reálně:

Intel si zaslouží ty nízké prodeje v Custom PC segmentu co teď má jen kvůli zkažené reputaci za kterou si ale může sám kvůli vydání podvodné a hrozné generace Rocket lake ve které jediný "ok" procesor byla i5 11400 a taky kvůli asi 6leté téměř stagnaci jednojadroveho výkonu který postupně hnal nahoru jen zvyšováním frekvencí. Samozřejmě také podvodný marketing u 9. 10. a 11. Generace kde výkon v prezentacích byl většinou úplně jiný než realita.

Alder lake při vydání nic moc teď ale jak je víc desek tak mi přijde jako docela dobrý. Rozhodně nejlepší volba je nějaká b660 za 3500Kč + i7 12700f za 8500Kč(dohromady teda 11000Kč), toto kombo nabízí stejný výkon jako Ryzen 5900x který stojí 13000Kč sám o sobě.
ares_1_Boh_vojny [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2022-02-12 13:44:20
avatar
tesime sa na zazraky.
kell_01 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2022-02-15 13:12:13

Ve clanku nazaznela dulezita vec o te 3D cache a to ze kuli ni se kremik hure chladi a proto museli snizit takty aby se to neuvarilo. Chapu proc tu zvysenou chache dali na 5800x kuli cene ale davat to zrovna na nejhorsi procesor v produktove rade je vlastne fail.
Pouze registrovaní uživatelé mohou přidat komentář!
 

Najdete nás na Facebooku

.... a také na Twitteru

RSS

DDWorld.cz

DDWorld - Blogy a videa

DDWorld - Magazín

Poslední příspěvky v diskuzích


Videa
S.T.A.L.K.E.R. 2 v nové ukázce
S.T.A.L.K.E.R. 2 v nové ukázceČtvrtek, 25 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 784x
Komentářů: 2
Manor Lords – hra jednoho vývojáře boří herní svět
Manor Lords – hra jednoho vývojáře boří herní světStředa, 24 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1418x
Komentářů: 1
Deadpool & Wolverine – očekávaný film v parádní ukázce
Deadpool & Wolverine – očekávaný film v parádní ukázceÚterý, 23 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Film
Spuštěno: 1084x
Komentářů: 0
Fallout seriál se dočká druhé řady. Zájem je i o hry.
Fallout seriál se dočká druhé řady. Zájem je i o hry.Pondělí, 22 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Film
Spuštěno: 1167x
Komentářů: 1
Unreal Engine 5.4 představuje další masivní vylepšení
Unreal Engine 5.4 představuje další masivní vylepšeníPátek, 19 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: PC a IT
Spuštěno: 3751x
Komentářů: 0
Česká 3 roky stará hra Vigor brzy na PC
Česká 3 roky stará hra Vigor brzy na PCStředa, 17 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1455x
Komentářů: 0