AMD má téměř 2 generace náskok na Intel. Nové EPYC Gen4 procesory a MI300 iCPU Tisk E-mail
Napsal Jan "DD" Stach   
Úterý, 13 červen 2023
altZatímco Intel se plácá na 10nm, AMD představilo novou komplexní 5nm platformu pro HPC a AI.

 

 

 

 

Ačkoliv veřejně se vedení Intelu chlubí nějakými špičkovými výkony, v praxi tomu nevěří vůbec nikdo, kdo má alespoň elementární přehled o situaci. Ostatně i zaměstnanci Intelu se v zákulisí vyjadřují tak, že žasnou, co z PR a marketingové divize jejich firmy občas vyleze a je v totálním kontrastu s realitou. A ta je objektivně jasná …

Intel nestačí technologicky, výkonově, efektivitou ani cenově na nic z toho, co má AMD a to způsobem, který je až nepochopitelný s ohledem na diametrálně odlišné velikosti a možnosti obou firem. V mnoha směrech v tuto chvíli zaostává objektivně o dvě generace a jediný důvod proč vůbec něco dnes prodává (a má tak stále větší podíl na trhu) je fakt, že AMD prostě a jednoduše nemá kapacity výroby, aby dokázala obsloužit většinu trhu, natož celý trh a všechny segmenty. Intel má jednoduše velkou část prodejů svých CPU jistých, bez ohledu na to, jaké jsou a co nabízí. Nicméně zákazníci, kteří si mohou vybírat, stále ve větší míře dávají přednost AMD, nebo dokonce zkoumají možnosti využití ARM. Zkrátka cokoliv, jen ne Intel.

Zbrusu nová SAPPHIRE RAPIDS platforma je totální propadák, nedokáže konkurovat ZEN 4 generaci procesorů AMD naprosto v ničem, a především ani pro velké firmy není zajímavá. Kromě toho, že je prostě horší, než co už nabízí AMD, tak hlavně nemá žádnou budoucnost! Nové 7nm procesory Intelu, které někdy v nejbližších letech snad konečně dorazí, tak do téhle „nové“ Intel platformy nepůjdou a s nimi tedy dorazí zase zcela odlišné řešení. Firmy si tedy velmi rozmyslí, zda investovat běžně desítky ale i stovky milionů korun do zbrusu nové a dnes nevyladěné Intel platformy, která nemá žádnou budoucnost a je už dnes vlastně technologicky mrtvá a v mnoha směrech horší, než co nabízí AMD. To je asi hlavní důvod, proč zákazníci nejeví o SAPPHIRE RAPIDS procesory vůbec žádný zájem. Intel navíc měl jen velmi omezenou dobu přilákat vůbec nějaké zákazníky a zastavit svůj propad na trhu. Jenže tohle okno právě skončilo.

  • AMD rozšířilo nabídku ZEN 4 a vytřelo s Intelem podlahu

Pokud někde teď půjdete kolem kontejneru a uvidíte v něm promo materiály i na nejnovější Intel Xeon, tak se nedivte. U Intelu mohou klidně jít a všechno co teď mají vyhodit, protože AMD s nově rozšířenou nabídkou EPYC procesorů čtvrté generace je lepší objektivně a měřitelně všude, ve všem, a to tak že až násobně. Tohle je snad historicky největší rozdíl mezi dvěma stejnými aktuálním nově vydanými generacemi produktů Intel a AMD ve stejné třídě. Jediný procesor EPYC AMD dokáže být o téměř polovinu výkonnější než dva nejrychlejší a nejdražší současné Intel Xeon. Ve srovnání dvouprocesorových platforem je pak dokonce 2,4x (podle AMD až 2,6x) výkonnější než Intel XEON řešení, a to současně při nižší ceně a podobné spotřebě!

AMD totiž rozšířilo svou nabídku EPYC procesorů současné čtvrté generace. Po modelech založených na standardních ZEN 4 (GENOA), tedy 5nm čip s 8jádry/16vlákny, kterých může být v jediném CPU až 12, což znamená 96jader/192vláken, dorazily také modely „GENOA-X“, které používají 3D V-cache verze s masivní L3. 96jádrová verze má neuvěřitelných 1,152GB L3 cache v procesoru“. Ano přes 1GB vyrovnávací paměti v jediném procesoru EPYC 9684X se 400W TDP. Nicméně to jsou stále tedy ZEN 4 modely. AMD však poprvé připravilo ještě druhou verzi čipu pro čipletová CPU stejné generace.

ZEN 4C je fyzicky zcela odlišné řešení proti ZEN 4, ačkoliv architektura a IPC samotných jader jsou stejná. ZEN 4C má ovšem fyzicky 16jader a 32vláken na jediným čip. Má také ale mnohem menší L3 cache, která není pro všechna jádra ani sdílená. AMD se tak podařilo výrazně zmenšit ta jádra, a i když má ZEN 4C 2x více jader/vláken a používá stejnou 5nm výrobu, je jen o 10% fyzicky větší než ZEN 4. AMD tyto čipy použije pro procesory EPYC „BERGAMO“, které mají jen 8 těchto čipů, ale i tak díky tomu disponuje 128jádry a 256vlákny na jeden procesor, který je jinak plně kompatibilní se stejnou platformou jako ostatní ZEN 4 EPYC. Nejlepší model EYPC 9754 má navíc „jen“ 360W TDP, takže efektivita v aplikacích plně využívajících více jader nebo systémech maximalizující počet jader, dosahuje extrémní efektivity ale i výkonu.

V řadě běžných serverových/CLOUD aplikacích je systém s AMD BERGAMO procesory 2x výkonnější než nejlepší Intel XEON řešení, a to s menší spotřebou. Není pochyb o tom, že AMD má ve všech ohledech dnes lepší procesory a platformu. A právě ta platforma je věc, která Intel docela děsí.

  • AMD „iCPU“ - Instinct MI300A „AI“ akcelerátor

Extrémně výkonné HPC výpočetní „GPU“ řešení CDNA architektury je tu s třetí generací. Ale už to není jen výpočetní GPU. Druhá generace čipletového konstrukce totiž vedle 2 masivních „GPU“ architektury CDNA 3, integruje 24 procesorových ZEN 4 jader (3x čipy)! Takže tohle GPU má integrované CPU (iCPU). Celkově má MI300A rovnou 13 čipů. Procesorová část má čiplet se třemi čipy, grafická část je pak tvořena 3 čiplety po dvou čipech. A kolem toho jsou HBM3 paměťové čipy a 128GB celkem.

Kromě zcela nové „iCPU“ verze MI300A, což je tedy výpočetní GPU s integrovaným 24jádrovým procesorem a zajímavá kombinace například pro AI využití, jde na trh ještě „tradičnější“ MI300X, která tu procesorovou část nemá a místo ní nese jen CDNA 3 čipy a k tomu 192GB HBM3.

Obě MI300 řešení jsou postavená na 5nm výrobě a obsahují obrovské množství křemíku a výkonu. Asi tedy nepřekvapí až 750W spotřeba. Samozřejmě na klasické grafické karty zapomeňte, tohle je vyloženě serverové HPC řešení do speciálních desek a slotů. A samozřejmě že jde o speciální AMD řešení, kdy TOP verze může nést až 8x MI300X s 1,5TB HMB3 paměti celkem. AMD říká, že v řadě věcí až násobně překonává NVIDIA H100 řešení, ale podrobnější výkonové testy představeny nebyly, protože na trh fakticky dorazí až koncem roku. Každopádně proti MI200 série je zde násobný posun ve výkonu i efektivitě, speciálně v AI oblastech. Nevíme ale přesně, jak se věci mají, ovšem s ohledem na parametry můžeme určitě s jistotou říci, že novinka AMD za NVIDIA minimálně ve výpočetním výkonu GPU rozhodně zaostávat nebude a má velkou výhodu komplexní a kompletní vlastní platformy nejen díky EPYC procesorům, ale i řadičům a dalšího vybavení, nemluvě o přímé integraci výkonného 24jádrového ZEN 4 procesoru do výpočetního MI300A GPU řešení, čemuž se NVIDIA vyrovnat úplně nemůže (má jen mnohem slabší ARM).

Není pochyb o tom, že i pro AMD jsou výpočetní produkty, včetně těch pro AI, hlavní téma a hlavní produkt a herní business je na druhé koleji. Ač se nám to líbí nebo ne, zisky které tyhle věci generují, jsou tím, co firmy živí a hlavně co financuje nákladný vývoj i herních CPU a GPU. Bohužel tyhle HPC produkty spotřebují obrovské množství křemíku a tím i velkou část kapacit výroby, takže omezení produkce, nebo minimálně nemožnost vyrábět více klasických CPU a GPU a tím získávat podíl na trhu v případě AMD, jsou rozhodně znát. AMD má navíc stále jediné úplně komplexní nabídku platformy a dodává výkonné CPU a GPU do PC, HPC, konzolí a mnoha dalších věcí, což Intel ani NVIDIA zdaleka v takové míře nemají. Intel nedokáže konkurovat na poli GPU (ale snaží se), NVIDIA pak nekonkuruje na poli CPU.

Jediné AMD má vše a díky tomu také nejlepší platformu jako celek. A i proto dnes pohání vedle PC a konzolí hned několik nejvýkonnějších nových superpočítačů, včetně toho vůbec nejvýkonnějšího a může se optimisticky dívat i do dalších let. Naopak u Intelu mají hodně o čem přemýšlet, protože AMD má mimo těch kapacit výroby (kde na Intel objektivně nestačí a stačit nemůže s ohledem na fyzickou realitu výrobních linek), dost velký náskok. Speciálně na technologickém poli a konstrukce CPU i GPU, kdy AMD zjevně ovládlo čiplety (v tom má náskok i na NVIDIA) je minimálně 2 generace před Intelem. A to je problém, protože aby Intel mohl skutečně konkurovat AMD, musel by hned s další generací příští udělat více než dvougenerační skok, což víme že neudělá.

Investoři to tedy s Intelem vidí dost bledě, a většina si nemyslí, že bude na serverovém poli, tedy v tom, na čem skutečně záleží, konkurenceschopný nejméně v dalších několika letech. A pokud AMD udrží tempo, a vše nasvědčuje tomu, že ano, tak by mělo mít před Intelem stále náskok. Možná menší, ale v tuto chvíli se hraje o to, jak to bude na trhu vypadat téměř dekádu dopředu a AMD několika generacemi svých ZEN procesorů a platforem dokázalo, že se s ním musí počítat a dnes ho mnozí berou jako jasně lepší volbu, protože jí objektivně zkrátka ve všech směrech (kromě kapacit výroby) je, a to s historicky vůbec největším náskokem v rámci stejné jedné nové generace. Podobnou situaci si přitom před několika málo lety nedokázal nikdo ani představit.

 

AUTOR: Jan "DD" Stach
Radši dělám věci pomaleji a pořádně, než rychle a špatně.

Starší články


Komentáře
Přidat Nový
armagedontek [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2023-06-17 19:18:50
avatar
moje chyba, prosim smazat. thx.
Eli.Wallace [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2023-06-17 17:02:26

Ne, to teda fakt být němělo. Zápis je jasný. Jak byste chtěl dostat 1TB z 12 kusů 32 + 64MB Cache by mě opravdu zajímalo.
armagedontek [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2023-06-17 19:18:27
avatar
Jo sekl sem se, omlouvam se.
snajprik [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2023-06-17 07:21:32

Intel meška 3,5 roka vo vyvoji za AMD a za par mesiacov je tu ZEN5...
Šanca intelu su EUVL stoje ktore už ma doma, problem je že neveria vyrobiť 2nm masky.
Ukecavaju Taiwancov nech im idu postaviť tovarne v USA, ale oni tiež niesu sprosty aby pomahali konkurencii. Nastala patova situacia Azia vie vyrobiť masky ale nema EUVL stroje lebo USA ich zakazalo dodavať do azie a USA aj ked ma EUVL stroje ale zase nevie vyrobiť masky
škoda tych EUVL strojov čo na nich sada prach...
inak aky je rozdiel
EUV 12nm luč o vykone 50W možnosť vyroby do 2nm
EUVL 9nm luč o vykone 500W možnosť vyroby do 1,5nm
Modre svetlo ma vlnovu dlžku 450nm je to riadne za hranicou viditelneho svetla
HoCh [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2023-06-17 07:36:48

Jo,jo, americani jsou tvrdi zastanci svobody a volneho trhu. Bohuzel jen tehdy, kdyz to vyhovuje jim.
Pouze registrovaní uživatelé mohou přidat komentář!
 

Najdete nás na Facebooku

.... a také na Twitteru

RSS

DDWorld.cz

DDWorld - Blogy a videa

DDWorld - Magazín

Poslední příspěvky v diskuzích


Videa
Řešení pro pohyb s VR setem?
Řešení pro pohyb s VR setem?Pátek, 26 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: PC a IT
Spuštěno: 1187x
Komentářů: 0
S.T.A.L.K.E.R. 2 v nové ukázce
S.T.A.L.K.E.R. 2 v nové ukázceČtvrtek, 25 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 2092x
Komentářů: 5
Manor Lords – hra jednoho vývojáře boří herní svět
Manor Lords – hra jednoho vývojáře boří herní světStředa, 24 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1919x
Komentářů: 1
Deadpool & Wolverine – očekávaný film v parádní ukázce
Deadpool & Wolverine – očekávaný film v parádní ukázceÚterý, 23 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Film
Spuštěno: 1289x
Komentářů: 0
Fallout seriál se dočká druhé řady. Zájem je i o hry.
Fallout seriál se dočká druhé řady. Zájem je i o hry.Pondělí, 22 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Film
Spuštěno: 1287x
Komentářů: 1
Unreal Engine 5.4 představuje další masivní vylepšení
Unreal Engine 5.4 představuje další masivní vylepšeníPátek, 19 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: PC a IT
Spuštěno: 3902x
Komentářů: 0