Intel opět odkládá vydání nových CPU. Další zpoždění! Ale staví také nové továrny v Evropě. Tisk E-mail
Napsal Jan "DD" Stach   
Úterý, 20 červen 2023
altU společnosti Intel rozhodně nejdou věci dobře. Další kolo zpoždění a odkladů produktů je tu.

 

 

 

 

Začněme dobrou zprávou, pro Intel. To jediné, co dnes Intelu umožňuje dosahovat jeho současných výsledků a udržovat pozici stále jasně dominantního výrobce počítačových procesorů, jsou jednoduše výrobní kapacity. Má velké množství vlastních továren, a i když jeho výrobní technologie jsou objektivně již zastaralé a nedokáže zde konkurovat TSMC ani Samsung, má fyzicky prostě tolik výrobních kapacit na své čipy, že svět se bez procesorů Intel jednoduše neobejde. I za současné poptávky a situace v produkci má minimálně 60% trhu s x86 procesory zaručených, i kdyby jeho procesory byly násobně horší proti těm od AMD (což dnes často jsou). AMD, co by jediný konkurent nemá prostě výrobní kapacity, aby mohlo Intel početně nahradit a nemá je ani kde vzít bez toho, aby je TSMC nevzalo Apple, Qualcomm nebo NVIDIA, což se prostě nestane. Přes obří náklady, které údržba, obsluha a další vývoj továren Intelu stojí, je si vědom této své zásadní výhody, která mu zkrátka dává jistotu obrovského tržního podílu a příjmů mnoha miliard dolarů, aniž by se vlastně musel snažit o nejlepší, ba vlastně opravdu dobré produkty samotné. Dokud AMD nezíská o dvě továrny více, než má, tedy přinejmenším neztrojnásobí své stávající výrobní kapacity, Intel má svých 60 – 70% trhu s x86 procesory jistých, i kdyby nabízel 10x horší procesory než AMD. Takže Intel samozřejmě bude v modernizování a rozšiřování svých kapacit pokračovat.

Aktuálně tak v tomto směru přišly dvě zajímavé potvrzené zprávy z Evropy. V sousedním Německu blízko Magdeburgu postaví Intel obří moderní továrnu na své čipy/wafery. A pak „hned vedle“ v Polsku (Vratislav) pak zase postaví velký závod, který bude z těch v Německu vyrobených waferů finální čipy vyřezávat a kompletovat z nich hotové procesory. Jinými slovy procesory kompletně vyrobené v EU. Německá továrna vyjde na ohromných cca 405 miliard korun, z toho velkou část pokryje dotace tamní vlády a také dotační prostředky z EU. Takže Intel bude výstavba nové špičkové továrny stát mnohem méně, ale shrábne následně veškerý zisk z ní. Samozřejmě ale také zaměstná pár tisíc velmi dobře placených špičkových zaměstnanců a přispěje k Evropské čipové soběstačnosti. Polská továrna bude znatelně levnější, ale pořád jde o zásadní moderní továrnu za 100 miliard korun, kde najde práci až 2000 špičkově kvalifikovaných lidí.

Polsko neoznámilo, kolik Intelu na továrnu přispělo, ale musela to být určitě velmi zajímavá částka. Ve hře totiž na umístění této kompletační továrny s vysokou přidanou hodnotou, byla také ČR. Jenže dopadlo to jako vždycky. Desetimilionové ČR samozřejmě nemůže přeplatit mnohem větší a bohatší Německo, ani velké Polsko, pokud jde o výši dotace na tak klíčovou továrnu. Takže nás asi nikoho nepřekvapí, že ČR má smůlu a zůstaneme levnou montovnou a skladištěm Evropy. Poslední šanci na nějakou významnou špičkovou továrnu spojenou s moderními čipy a produkty vysoké přidané hodnoty u nás, je firma TSMC, kdy skvělé diplomatické vztahy s Taiwanem by mohly znamenat šanci na alespoň tu jednodušší kompletační továrnu u nás, protože ta hlavní na výrobu samotných čipů se bude stavět také v Německu, a to v blízkých Drážďanech. Každopádně za několik let si budeme pravděpodobně moci pořídit procesory a další čipy, kompletně vyrobené v EU, kdy tak konečně bude Evropa soběstačnější, a to podpoří i rozvoj potřebných továren a výroben. Je na čase zkrátka méně spoléhat na kdysi levnou výrobu v Asii a jakkoliv se nám ty obří dotace z peněz nás všech pro obří ziskové firmy nelíbí, je to asi jediná cesta dnes … otázkou je, zda zrovna podpora Intelu je tou správnou cestou, zdali nepodpořit nějaké Evropské čipové firmy a výrobce, by nebylo v EU zajímavější …, ale to je otázka na jiné dny. Zpět k Intelu samotnému, který vypadá že továren bude mít pořád dost a dost, ale zda bude mít i něco slušného, co z nich poleze, je věc úplně jiná.

  • Intel zase nesplní plány a sliby – nové kolo odkladů produktů.

Každý kvartál o tom píšeme. Psali jsme o tom v Q1 2023 a předpovídali jsme, že i v Q2 2023 se opět dočkáme rušení Intelem zaručených slibů a dělání nových. A hádejte co? Ano, je to tu opět! Zatím to není veřejné oznámení, ale mám potvrzené, že interní roadmapy a plány firmy Intel už se opět výrazně změnily. Jen pár týdnů staré sliby a plány letěly opět do koše a zaručené věci už zase nejsou zaručené. A všechno je jinak, než ještě nedávno bylo slibováno.  

Takže RAPTOR LAKE REFRESH alias Core iX 14000 série, která se bude tvářit jako nová generace, ale jde jen o přeznačenou Core 13000 s vyššími takty a spotřebou, nedorazí letos v Q3, ale až v Q4. Konkrétně to Intel odložil na říjen, což ale s ohledem na současnou realitu PC trhu asi moc nepřekvapí a je zdaleka tím nejmenším problémem, natož překvapením. Jak říkám, stejně nejde produktově o nic skutečně nového. Jsou to stále stejné zastaralé a extrémně neefektivní 10nm procesory jako jsou současné Core 13000 série, a vše pro stávající fakticky mrtvou platformu LGA 1700. Obojí tak bude v příštím roce ještě mnohem méně zajímavější, speciálně s ohledem na klesající ceny a mnohem lepší efektivitu i upgradovatelnost současné AMD AM5 platformy.

Definitivně také vypadly z desktopového uvedení 7nm METEOR LAKE procesory. V nové verzi plánů opravdu pro desktop tyhle konečně už první slibované 7nm procesory, vůbec nefigurují. Intel zrušil všechny výkonnější varianty a vyrazí na trh tak jen mobilní modely. A to nejdříve až v závěru Q4 2023. Se skutečnou přítomností v nějakých mobilních PC na trhu s těmito čipy se ale počítá až v průběhu 2024.

  • Desktopová a zbrusu nová 7nm generace CPU Intel, se odkládá.

Nějakou dobu Intel interně a v zákulisí uváděl termín uvedení očekávaných „revolučních“ 7nm procesorů v polovině 2024, tedy konkrétně nejpozději v Q3. Ale nově v aktualizovaných plánech figuruje jako datum uvedení rovnou až závěr roku 2024. Ba dokonce už nyní se u Intelu v zákulisí hovoří realisticky až o uvedení během Q1 2025! To je 1,5 roku, kdy se stále může hromada věcí změnit a jak známe Intel, tak ne k lepšímu. Navíc to už dávno bude na trhu ZEN 5 a ZEN 5 3D, které vyrazí do prodeje v Q3 2024 a Q4 2024. Nicméně pro desktop se zkrátka konečně prvních 7nm a čipletových procesorů Intel (ARROW LAKE) pro zbrusu novou LGA 1851 platformu, nedočkáme dříve jak začátkem roku 2025, kdy už se u AMD přitom začne hovořit o ZEN 6, protože ZEN 5 modely budou už měsíce na trhu. V čem je problém? Asi nikoho nepřekvapí, že opět to souvisí s výrobními procesy Intelu. 20A ani 18A výroba není ani zdaleka ve stavu, v jakém být měla, dosahuje zlomku výtěžnosti a stojí násobně více, než Intel plánoval. Takže její použití pro některé čipy v rámci čipletů ARROW LAKE atd. je problematické. Intel bude muset více spoléhat na 3nm TSMC, které mu ale žádné výrazně větší kapacity prodat z dobrého důvodu nechce, takže dokud Intel nevyřeší technologické problémy svých procesů, bude opět odkládat, měnit plány, a nedodrží plánované vlastnosti produktů. Překvapuje to někoho s ohledem na dosavadní realitu a vývoj věcí u Intelu posledních už téměř 10 let, že situace se zase opakuje? Intel se máchá ve stále stejné řece …

Dobře nejdou věci ani v serverových procesorech. Intel odkládá nástupce SAPPHIRE RAPIDS, tedy EMERALD RAPIDS, protože už ví, že ten nebude stačit na nic z toho, o už teď má, natož co v příští rok chystá AMD. Stávající serverová platforma Intelu je totální propadák. Zájem i klíčových partnerů Intelu o ni je minimální, protože prostě ta nová drahá platforma nemá žádnou budoucnost. Je neefektivní už dnes, drahá a slabá. A také je nová, nevyladěná a nevyzkoušená, která už teď je mrtvá, protože ta 7nm skutečně nová generace (Granite Rapids) a architektura, která přijde po Sapphire Rapids/Emerald Rapids, bude už zase pro zcela novou platformu. Takže investovat obrovské peníze do nevyzkoušené a fakticky neperspektivní mrtvé současné platformy, se logicky nikomu moc nechce. Intel tak zařadil na rok 2024 místo EMERALD RAPIDS procesorů rovnou jen SAPPHIRE RAPIDS REFRESH, které vydá v první polovině 2024.

Každopádně vypadá to, že procesorové plány Intelu jen za poslední tři měsíce nabraly „překvapivě“ v mnoha případech nový až půl roční skluz. Samozřejmě žádné velké skutečné překvapení to není, tedy pokud nejste šílený investor, který stále ještě věří všemu, co mu vedení Intelu napovídá. Důvod je stále stejný = Intel prostě nevyřešil za poslední roky žádný ze skutečných problémů natož jejich příčin, které jej do současné pozice a situace dostaly už před dekádou. Takže neexistuje objektivně důvod, proč by najednou měly plány a sliby Intelu vycházet. Jinak šéf firmy nedávno vykládat něco o tom, že má prý firmu AMD ve zpětném zrcátku. Jedním z důvodů současné situace firmy Intelu jsou právě podobná hloupá nemístná vyjádření, absolutně ignorující realitu. Intel ztratil téměř všechnu vážnost, dobrou pověst a partneři ho přestávají brát vážně. A může si za to podobnými vyjádřeními sám. To zpětné zrcátko může šéf Intelu klidně zahodit a pořídit si musí dalekohled, protože AMD je před ním tak daleko vpředu v oblasti CPU technologií a výkonu, že Intel není už ani na stejné planetě. Což s ohledem na možnosti obou firem nemělo být nikdy možné dostat do současného stavu věcí. Ale je to realita, ve které dnes žijeme, realita, kterou si u Intelu stále zjevně plně neuvědomují, což je jen další důvod, proč se situace u firmy nezlepšuje. Dokud se nezbaví celého současného vedení firmy, nevyhází všechny staré struktury z vedení divizí a neudělají to, co před pár lety AMD, těžko se něco výrazně změní. Intel už dávno situaci na trhu neřídí, trh řídí jeho a on všem kouká na záda a jde s davem.

Ale jak jsem řekl, není všechno bledé pro Intel. Díky tomu že AMD prostě nemá kde vyrobit takové množství čipů, kterými by skutečně mohlo množstvím na trhu konkurovat Intelu a sebrat mu jeho dominantní pozici na CPU trhu, má Intel prostě své jisté. Byť je otázkou, zda se alespoň dokáže vyhrabat z masivních finančních ztrát, které k šoku všech generuje, protože Intel není zvyklý fungovat za současných podmínek, tedy že nemá 90%+ procesorového trhu. Speciálně že nemá prakticky 100% toho nejvýdělečnějšího serverového trhu, na který mu AMD dnes už s 20% podílem útočí a neustále ho obírá o další extrémně cenná %. Intel tak masivně škrtá, propouští, ale musí a bude současně investovat do nových továren, aby udržel podílovou pozici tímto způsobem, tedy výrobní kapacitní nadvlády, když mu navíc velkou část těch investic zaplatí vlastně všichni, tedy daňoví poplatníci v jednotlivých státech nejen v Evropě.

 

AUTOR: Jan "DD" Stach
Radši dělám věci pomaleji a pořádně, než rychle a špatně.

Starší články


Komentáře
Přidat Nový
miki75 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2023-06-21 15:36:38
avatar
Cez S&P 500 som vlastne jeho investor aj ja
HUHUHUgo [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2023-06-21 15:45:37

Škoda že nestaví novou továrnu na čipy v EU i AMD.
aDDmin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2023-06-21 15:49:55
avatar
AMD z dobrého důvodu vlastní továrny nechce, zbavilo se jich a nelituje toho ani na sekundu ... ostatně Intel CPU budou vždycky dražší než ty od AMD právě proto, že Intel má a bude mít mnohem větší provozní náklady než AMD, právě proto, že má továrny ...

AMD bude využívat kapacity TSMC, SAMSUNG případně kdyby byly jiné zajímavé, tak i ty, ale výstavba těchto továren je na jiných firmách než AMD.
snajprik [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2023-06-21 21:37:54

Vyrobne kapacity Samsungu do roku 2024 vzrastu o 200% a stihalo vyrabať velke čipi pre Nvidiu tak že ich vyrobne kapacity su velke.
TSMC vraj ide momentalne len na 50% tak že aj oni vedia vyrobiť viac, len AMD malo objednalo Waferov. Skôr mam pocit že sa AMD boji že ked vyrobi viac tak ich nepreda...

K tovarni v Nemecku, mini tovarnička za 4 miliardy €, take TSMC inveskuje kolo 20-30 miliard € ročne.
Nema to biť žiadna zazračna tovareň, niečo kolo 20nm, proste čipi do aut, proste aj Rusi budu vyrabať pokročilejšie čipi ako EU...
Celkom mam strach ked to maju kompletovať Poliaci, jeden čas poliaci vyrabali kablovačky do aut, a velka časť skončila v servisoch...
Nieje to na škodu, lebo cez koronu vypadlo zasobovanie a niektore auta čakali aj cez pol roka na elektroniku s Činy.
Osobne by som uvital keby tie EUVL stroje s Nizozemska ostali v EU a tuna sme vyrabali čipi pre svet, ale nemame na to nerastne suroviny, ludi ba ani peniaze a samozrejme patenty...
pevan [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] - A co Rožnov? 2023-06-22 22:37:51

Tak pokud si dobře pamatuji, my na rozdíl od Poláků fabriku na čipy máme. V Rožnově a ne zrovna malou. I vývoj tu je, pro změnu v Brně.
aDDmin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2023-06-22 22:58:59
avatar
to sice ano, ale nic tak významného ... jinak v Polsku je velká továrna GoodRam na DDR4/DDR5 RAM a SSD disky
enduras3 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2023-06-23 13:24:31

"má fyzicky prostě tolik výrobních kapacit na své čipy, že svět se bez procesorů Intel jednoduše neobejde."
ehm, co?
To je jako bys řekl "babiš má prostě tolik výkonné pekárny, že se bez penam chleba neobejdeme" Krapet to nedává smysl. Odkdy kapacita výroba určuje, jestli se bez něčho obejdeme nebo ne?
Varin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2023-06-23 19:02:39

A kolik je na světě pekáren a kolik fabrik na výrobu čipů?
Pouze registrovaní uživatelé mohou přidat komentář!
 

Najdete nás na Facebooku

.... a také na Twitteru

RSS

DDWorld.cz

DDWorld - Blogy a videa

DDWorld - Magazín

Poslední příspěvky v diskuzích


Videa
S.T.A.L.K.E.R. 2 v nové ukázce
S.T.A.L.K.E.R. 2 v nové ukázceČtvrtek, 25 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1288x
Komentářů: 4
Manor Lords – hra jednoho vývojáře boří herní svět
Manor Lords – hra jednoho vývojáře boří herní světStředa, 24 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1676x
Komentářů: 1
Deadpool & Wolverine – očekávaný film v parádní ukázce
Deadpool & Wolverine – očekávaný film v parádní ukázceÚterý, 23 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Film
Spuštěno: 1161x
Komentářů: 0
Fallout seriál se dočká druhé řady. Zájem je i o hry.
Fallout seriál se dočká druhé řady. Zájem je i o hry.Pondělí, 22 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Film
Spuštěno: 1218x
Komentářů: 1
Unreal Engine 5.4 představuje další masivní vylepšení
Unreal Engine 5.4 představuje další masivní vylepšeníPátek, 19 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: PC a IT
Spuštěno: 3804x
Komentářů: 0
Česká 3 roky stará hra Vigor brzy na PC
Česká 3 roky stará hra Vigor brzy na PCStředa, 17 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1479x
Komentářů: 0