Apple M2 Ultra – výkonové srovnání CPU a GPU s Intel, AMD a NVIDIA. Mac Pro nedává smysl? Tisk E-mail
Napsal Jan "DD" Stach   
Středa, 21 červen 2023
altNové řešení Apple je velmi efektivní, ale nemá nic z toho, co by měla pracovní PC platforma mít.

 

 

 

 

Už jsme vás informovali, že Apple představil svůj nový nejvýkonnější PC, která je poprvé postavený na ARM platformě, čímž definitivně skončil v počítačích této firmy Intel a jeho x86. Nicméně první testeři a uživatelé zjišťují, že Apple představil něco, co vlastně nedává smysl designově a dost možná účelově.

Apple totiž vzal šasi, design a konstrukci celého dosavadního Mac Pro, tedy profesionálního pracovního PC, včetně jeho chlazení a rozšiřitelnosti, a vyměnil prostě desku, která nese místo patice pro Intel procesor, slotů pro DDR atd. jen napájený obří M2 Ultra procesor. Deska má sice nějaké PCIe sloty, ale ty jsou k ničemu.

Vtip je v tom, že celá současná konstrukce Mac PRO jako PC bedny, nedává postavená na novém Apple ARM M2 řešení žádný smysl! Nic totiž není rozšiřitelné a snadno vyměnitelné, s výjimkou maximálně SSD, a i to má jasné limity. Každopádně klasické komponenty jako grafické karty, paměťové moduly apod. tedy to, proč Apple Mac Pro vypadá, jak vypadá, do současné verze s M2 řešením vůbec nedáte.

Nejsou zde ani žádné sloty pro operační paměti. Ta je totiž integrovaná přímo pod heatspreaderem v obřím CPU package. A je jí maximálně pouze 192GB, což si ale musíte zvolit už při objednání a nelze ji nijak dodatečně rozšířit. To je masivní downgrade i proti zastaralé Intel platformě minulé generace Mac PRO, kde bylo několik let maximem až 4TB operační paměti. Ještě horší je to s grafickou kartou, kde výpočetní možnosti neintegrovaného řešení s vlastní masivní grafickou pamětí, nahradilo integrované v procesoru, dělící se tak o těch 192GB maximální paměti. Apple potvrdil, že do současného Mac Pro, i když má nějaké PCIe sloty, tak žádnou grafickou Radeon PRO kartu do nich nelze osadit, protože M2 platforma nic takového neumí podporovat. Navíc současná verze Mac Pro počítače s M2 dostala také výrazně slabší zdroj. Do těch PCIe slotů nelze vůbec nic osadit.

  • Výkon je omezený – jen na úrovni mainstreamu konkurence

M2 Ultra procesor je vlastně čiplet, který obsahuje dva standardní M2 Max SoC napájené vedle sebe. Dohromady je tedy maximem 24 CPU jader, až 76 GPU jader a 192 GB sdílené paměti. A je to tedy fyzicky macek. Žádný drobeček, jako známe ARM procesory z mobilních zařízení. Spotřeba má být až 90W, což je opravdu hodně na poměry ARM řešení, ale rozhodně to není příliš s ohledem na fakt, že jde o slušně výkonné CPU+GPU+paměti v jednom. Výkon je solidní, ale není rozhodně ohromující.

Výkonová srovnání jsou s ohledem na zcela odlišné SW základy a systémy objektivně obtížná, speciálně když Apple funguje jen a pouze výhradně na vlastních na míru optimalizovaných aplikacích, které srovnáváme proti univerzálním Windows verzím, bez specifických unikátních optimalizací. Každopádně asi se ptáte, jak výkonný tedy M2 Ultra od Apple ve srovnání s normálními Intel/AMD procesory a také Radeon/NVIDIA grafikami, dnes vlastně je?

V GeekBench 6 má v jedno-jádrových testech zhruba 2500 bodů. Pro srovnání 10nm Intel Core i9-13900K dosahuje v průměru přes 2900 bodů a 5nm RYZEN 9 7950X pak necelých 2900 bodů. I tak je to ale vylepšení proti Intel CPU v minulé verzi Mac Pro, který na jedno jádro dosahuje jen cca 1400 bodů. Samozřejmě čistě na jednojádrovém výkonu dnes věci nestojí. Důležitý je výkon na více jader.

Apple M2 Ultra vyráběný na 5nm TSMC podobně jako AMD, má 24 procesorových jader a v GeekBench6 to znamená přes 20 000 bodů. 16jádrový RYZEN 9 7950X má necelých 19 000 bodů, 24jádrový Intel Core i9-13900K pak má kolem 20 tisíc bodů. Procesorově je tedy M2 Ultra srovnatelný „jen“ s mainstreamovými desktopovými procesory AMD a Intelu, což potvrzují i testy v dalších aplikacích. Pokud bychom ale srovnávali s procesory pro pracovní stanice jako je RYZEN Threadripper, tak ty jsou úplně někde jinde výkonem a Apple M2 jim tedy konkurovat nemůže. Ani výkonem, ani flexibilitou a rozhodně ne možnostmi platformy. Což je problém, protože Mac Pro býval vlastně pracovní stanicí s tomu odpovídajícími možnostmi a výkonem. Například EPYC 7763/ThreadRipper, tedy 7nm 64jádrový starší ZEN 3 generace procesoru od AMD, dokáže 50 000 bodů. A nová 5nm generace ZEN 4 modelů bude ještě o desítky % lepší, speciálně když bude mít až 96jader. AMD má zkrátka několikanásobně výkonnější CPU, než co dokáže Apple. Pravda, je tu ale velký rozdíl v TDP, kdy Apple má 90W, ThreadRipper 270 až 350W, ale výkon tomu také odpovídá.

Apple navíc má docela výkonné GPU v M2 Ultra, které může mít aktivních až 76 GPU jader. S ohledem na omezené TDP celého řešení je dost zvláštní, že Apple tvrdí, že by měl konkurovat a překonávat high end grafická řešení od NVIDIA. Praxe ukazuje poněkud jiný výsledek, mnohem více odpovídající papírovým předpokladům.

GeekBench OpenCL dává Apple řešení score 131 tisíc bodů. To sice není málo, ale je to méně, než má RTX 4060 Ti. Pro srovnání, současná high end řešení v tomto testu mají kolem 200 tisíc bodů (RX 7900 XTX) a některé i přes 300 tisíc (RTX 4090). Pravda, TDP takových GPU je nesrovnatelně vyšší než to Apple. Efektivita je tedy silnou stránkou Apple řešení. Nicméně srovnání GPU výkonu je ještě ošemetnější, než toho CPU, speciálně Geekbenchem, který má dost problémy s některými kartami, a například tvrdí, že RX 6800 XT je výkonnější než RX 7900 XT a podobné nesmysly. Obecně ale vše nasvědčuje tomu, že grafika v Apple M2 má výkon někde na úrovni středního až vyššího mainstreamu současné generace grafických karet AMD/NVIDIA. Což není sice špatné, rozhodně ne s ohledem na podstatně nižší spotřebu Apple řešení, současně to ale prostě není výkonová špička ani zdaleka. A speciálně ve výpočetních nasazeních GPU bude rozdíl až v násobcích. Takže další downgrade celého Mac Pro PC řešení, kdy prostě nemáte možnost osadit profesionální Radeon PRO samostatnou grafiku nové generace, s vlastní velkou pamětí a výkonným GPU, jako jste měli doposud.

Pravda, Apple si je toho vědom, a tak ceny nové generace Mac Pro počítačů jsou podstatně níže než u předchůdců. Ale také možnosti jsou podstatně níže a obecně nedává smysl, proč Mac Pro vypadá stále jako normální PC bedna, tedy má stejnou konstrukci jako předchůdce, když nemá žádné z jeho možností. Neříkám, že Apple M2 Ultra je špatná platforma, ale rozhodně to není HW profesionální level řešení. Nemá ani výkon, ani možnosti které tahle high end profi řešení mají mít. Pokud to někoho překvapuje, tak zbytečně. M2 Ultra jsou prostě dvě M2 Max SoC na jednom čipletu a v základu jde o mobilní ARM řešení se vším, co k tomu patří. Ve 24jádrové CPU verzi má sice výkon jako mainstreamové CPU od AMD a Intelu, a současně má i výkon integrované grafiky na úrovni (vyššího) mainstreamu AMD a NVIDIA, a to vše s jen maximálně cca 100W, tedy hodně velkou efektivitou. Je ale pravdou, že výkon nelze objektivně srovnávat.

Apple měříme v úzkém počtu pro něj na míru optimalizovaných aplikacích, na jen pro něj udělaném OS, zatímco Intel, AMD, NVIDIA řešení se testují na univerzálních OS s univerzálními aplikacemi bez toho, aby byly postavené na konkrétní aplikaci. Je tak otázkou, jak by si Apple M2 ARM řešení vedlo na univerzálním OS s univerzálními aplikacemi, kdyby na nich fungovalo – řekl bych že by bylo až o desítky % horší, pokud by vůbec fungovalo. Ano, výhoda Apple je uzavřená platforma s veškerým potřebným ale značně omezeným SW na míru, ale nemá prostě univerzalitu, flexibilitu a prakticky neomezené možnosti platformy x86 CPU a klasických GPU, které dokáží být také velmi efektivní (když je třeba). A osazené v normální konstrukci desktopového PC, což vizuálně/fyzicky Mac Pro stále je, nemá současné Apple M2 ARM řešení žádnou z vlastností, které flexibilní platforma pro výkonné, rozšiřitelné pracovní PC má mít …

 

AUTOR: Jan "DD" Stach
Radši dělám věci pomaleji a pořádně, než rychle a špatně.

Starší články


Komentáře
Přidat Nový
RiMr [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2023-06-25 15:03:48
avatar
...vy nechápete, že hlavním cílem tohoto struhadla je ostrouhat zákazníky na kost a ještě je přesvědčovat, že to tak je lepší... v tom jsou vlastně nejlepší.
(P.S. - jsem dloiholetým uživatelem počítačů Apple už od Quader)
ender [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2023-06-25 18:26:12
avatar
MacOS je univerzálne OS, je možné nainstalovat na iny ako Apple HW, akurat to nie je legálne. Minimálne x86 verzia funguje. Tiež potom Apple HW je univerzálny, keďže sa na to dá nainštalovať napr. Linux. Co sa porovnania výkonu týka voči x86, tak sú fér. Výkon je dobry a niektoré veci ako napr. javascript bežia oveľa rýchlejšie ako na Intel alebo Amd CPU. Samozrejme Apple si to dá zaplatiť, ale rozdiel je asi ako medzi Audi a škodovke.
Pouze registrovaní uživatelé mohou přidat komentář!
 

Najdete nás na Facebooku

.... a také na Twitteru

RSS

DDWorld.cz

DDWorld - Blogy a videa

DDWorld - Magazín

Poslední příspěvky v diskuzích


Videa
Řešení pro pohyb s VR setem?
Řešení pro pohyb s VR setem?Pátek, 26 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: PC a IT
Spuštěno: 1182x
Komentářů: 0
S.T.A.L.K.E.R. 2 v nové ukázce
S.T.A.L.K.E.R. 2 v nové ukázceČtvrtek, 25 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 2089x
Komentářů: 5
Manor Lords – hra jednoho vývojáře boří herní svět
Manor Lords – hra jednoho vývojáře boří herní světStředa, 24 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1918x
Komentářů: 1
Deadpool & Wolverine – očekávaný film v parádní ukázce
Deadpool & Wolverine – očekávaný film v parádní ukázceÚterý, 23 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Film
Spuštěno: 1289x
Komentářů: 0
Fallout seriál se dočká druhé řady. Zájem je i o hry.
Fallout seriál se dočká druhé řady. Zájem je i o hry.Pondělí, 22 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Film
Spuštěno: 1287x
Komentářů: 1
Unreal Engine 5.4 představuje další masivní vylepšení
Unreal Engine 5.4 představuje další masivní vylepšeníPátek, 19 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: PC a IT
Spuštěno: 3902x
Komentářů: 0