Budou nové 7nm procesory Intel další propadák? Interní informace jsou alarmující. Tisk E-mail
Napsal Jan "DD" Stach   
Úterý, 18 červenec 2023
altProcesory ARROW LAKE měly být novou nadějí – místo toho mají zpoždění a zaostávají?

 

 

 

 

Společnost Intel nedokáže utajit prakticky nic. Její interní prezentace, plány, diskuse a vše, co by nemělo být veřejné, tak pravidelně uniká na veřejnost. A prakticky ve stejný čas, kdy je Intel ukazuje vlastním zaměstnancům. A protože sezóna změn plánů díky uvědomění si reality a nutnost nových slibů ve firmě právě začala, máme tady další sérii úniků, která prozrazuje vše, co se ve firmě děje, co se chystá atd.

Kromě jiného unikly i detailní plány nové mainstreamové patice LGA 1851, která má sloužit pro novo generaci procesorů. Intel mění kompletně rozložení pinů, ale také fyzické aspekty patice, tvar atd. Například i mnohem vyšší přítlak, což znamená, že nepochybně bude nutné použít zcela nové upínky a kompatibilita současných LGA 1700 chladičů tak nebude automatická.

Z dalších uniklých interních dokumentů se dozvídáme opět o tom, že se věci změnily. Intel mění plány kvartál co kvartál, a tak koho překvapuje, že co platilo v Q2 už v probíhajícím Q3 neplatí a máme tady nové sady interních informací.

Kromě jiného i třeba roadmapy pro grafické karty, kde Intel posunul dostupnost a vydání nové generace karet (Battlemage) až na H2/2024 místo dosavadního Q2 2024. Takže přesně to, co jsem říkal, že se stane. Jsem rád, že v tomto ohledu je na Intel spolehnutí = tedy že nedokáže splnit žádný z plánů a opět bude zpoždění a další změny. Alespoň v tomhle ohledu je Intel konzistentní, i když si nejsem jistý, zda zrovna tohle budou brát u firmy jako pochvalu.

Nicméně jinak platí, co jsem psal o grafikách Intel Battlemage v předchozím článku, nyní tedy jen sám Intel ve svých plánech operuje s vydáním až někdy během druhé poloviny roku 2024, místo té první, kdy by mě vůbec nepřekvapilo, kdyby příští kvartál se zase věci změnily a buď by došlo k dalšímu odkladu až na konec roku 2024 anebo by i ty výkonnější mainstreamové modely byly zcela zrušeny, protože se prostě nevyplatí je dělat a nebyly by konkurenceschopné z hlediska businessu. Jak jsem již dříve uvedl, šance na to, že nová generace grafik Intel v nějakých výkonnějších verzích vyjde, je v tuto chvíli 50:50, přestože podle všeho je Battlemage poslední šancí současného vedení Intelu, zkusit uspět na herním grafickém trhu a ukázat životaschopnost. Pokud ale neuspěje, tak to prakticky určitě odpískají. A pokud bude mít BattleMage problémy s vývojem a další odklady, tak to taky odpískají. Intel si nemůže podobný ztrátový business již dovolit a v herních grafikách bohužel nejsou žádné závratné zisky ani marže, aby ospravedlnily ty obří investice, které do tohoto segmentu Intel za poslední roky investoval. A ještě zkouší investovat. Každopádně více o Battlemage zde:

  • ARROW LAKE má problémy!

                                  Výkonově nemusí na AMD ZEN 5 zdaleka stačit!

Asi nejzajímavější čerstvou interní informací jsou očekávání a výkonnostní projekce Intelu, ohledně jeho očekávané zbrusu nové architektury a generace procesorů. A říci že má Intel zaděláno na pořádné problémy, je hodně zdrženlivé.

Už nějakou dobu jste si jistě i vy povšimli, že Intel přestal mluvit o ARROW LAKE a tedy první generaci zbrusu nové architektury, platformy a generace Intel procesorů, konečně na 7nm výrobě (Intel 5). Přitom tohle bylo oblíbené témat současného šéfa firmy a zlatý grál který ukazoval investorům, že všechno otočí a vrátí Intel na pozice, kde byl.

Už před několika týdny jsem vás však informoval o tom, že firma zařadila velkou zpátečku pokud jde o „hypování“ a vůbec nějaké promování nového ARROW LAKE, který přitom ještě nedávno byl světlem na konci tunelu. A měl být tím, co vrátí Intel na vrchol a pořádně zatopí konkurenčnímu AMD. Jenže jak Intel nedávno definitivně zjistil, věci nejdou, jak plánoval. Já vím, šokující překvapení ;). Během posledních týdnů došlo k posunu věcí. Bohužel od špatného k horšímu. Intel zjistil, že ARROW LAKE bude ještě horší, než čekal. V nejnovějších naprosto čerstvých interních datech se objevily výkonové projekce, které jsou obvykle o něco optimističtější, než výkon výsledného produktu. Bohužel ani ty projekce neukazují ARROW LAKE zrovna v nejoptimističtějších číslech.

Se stejnými 250W jako současné Core i9-13900K by novinka se stejným počtem jader/vláken byla v průměru jen o 12,5% výkonnější! V mnoha aplikacích to bude méně než 10%. Samozřejmě je otázkou, zda ARROW LAKE bude mít „jen“ 8velkých jader + 16malých jako má Core i9-13900K, ale pokud by měl, tak při stejném 250W TDP jde o opravdu směšný posun s ohledem na 2generační odstup všeho. A jak říkám, tyhle interní projekce jsou obvykle optimističtější proti výsledné realitě finálního produktu!

Takže už je vám asi jasné, proč Intel o ARROW LAKE přestal oficiálně mluvit, protože už není tím světlem na konci tunelu a velkou nadějí. V čem je problém? Kromě jiného opět ve výrobních procesu. Ano, historie se opět opakuje a Intel zase stojí po kolena ve stejné stoce, ve které stále s 10nm a před tím se 14nm …  

 Nová 7nm výroba (Intel 5) není ani zdaleka ve stavu, v jakém měla být, nedosahuje dobré výtěžnosti ani dobrých parametrů. U ARROW LAKE by dokonce mohlo dojít k poklesu taktů proti 10nm současným procesorům. Interně tak údajně ani v Intelu nevěří, že by ARROW LAKE dokázal dobře konkurovat AMD a jeho ZEN 5. Celkové IPC a výkon na jádro bude velmi pravděpodobně dost výrazně na straně AMD, protože to očekává zhruba 20 až 25% průměrný(!) posun v tomto ohledu, proti současnému ZEN 4.

Jaký bude výkon na celek, je otázkou, kdy nevíme, kolik jader ve finále budou ARROW LAKE procesory mít. Je samozřejmě velmi reálné, že stejně jako AMD i u ZEN 5 zůstává na konfiguracích 8 jader/16vláken na čip tedy 16jader/32vláken pro mainstreamové modely maximálně, jako je tomu u současné ZEN 4 generace, také Intel zůstane u stávajícího počtu jader/vláken, tedy 8velkých + 16malých. Ale samozřejmě to nevíme jistě. Spekulovalo se o tom, že ARROW LAKE budou mít 8 velkých a až 24 malých jader, ale prostě nevíme, jak to bude. S ohledem na pravidelné úniky interních dat se to jistě brzy dozvíme ;). Na tomhle každopádně bude záležet celkový výkon. Pokud budou mít CPU srovnatelný počet jader/vlákno jako nyní a i tak vyžadovat 250W+, bude ARROW LAKE mnohem menší posun, než se čekalo.

Fakt, že sám Intel ale přestal ARROW LAKE veřejně výrazně tlačit, propagovat a upínat se k němu bohužel naznačuje, že firma už ví, že tohle prostě nebude ono. Dokonce už zjevně očekávají, že na AMD a jeho ZEN 5 nebudou v některých ohledech stačit, což je velmi studená sprcha s ohledem na fakt, co měl ARROW LAKE představovat a co je. Tedy zbrusu nová architektura CPU na zbrusu nové generaci výroby a zcela nové platformě. A AMD se Zen 5, která navíc bude kompatibilní již dnes prodávanými AM5 deskami bude zase lepší? To je špatné. Tím spíše, že Intel očekává problémy s ARROW LAKE i pokud jde o jeho načasování nástupu na trhu. Zpoždění znamená, že bude muset současnou fakticky mrtvou platformu a zastaralou a zaostávající generaci GPU, oprášit a opět jejich nabalzamované mrtvolky ukazovat jako „horké novinky“.

„Nová“ Core 14000 série, která dorazí v říjnu, je tvořena přejmenovanými Core 13000 modely (tedy stejná architektura, stejné čipy jen lehké změny počtu jader u nižších modelů). Ano, jde o zoufalý tah, který však Intel musí udělat proto, že ARROW LAKE s LGA 1851 to prostě nestihnou letos na trh. A nestihnout to dokonce ani v první polovině příštího roku. Přinejlepším dorazí ke konci Q3 2024, realisticky spíše v Q4. A to jen pokud nedojde k dalším problémům, což téměř jistě dojde. Jinými slovy, ARROW LAKE s velkou pravděpodobností dorazí na trh později, než AMD a jeho ZEN 5 (RYZEN 8000) procesory, které přijdou velmi pravděpodobně v Q3 2024. Nové interní informace a prezentace malují poměrně chmurný obrázek pro firmu, kdy produkty Intelu po stránce výkonu a vlastností budou zjevně hrát druhé housle za AMD ještě delší čas. Dokonce i v roce 2025, ačkoliv Intel dávno sliboval investorům, že se situace otočí během 2023. Nic tomu však nenapovídá. Naopak. Tím spíše, že AMD vůbec nejeví nějaké známky zpomalování svého vývoje, natož ve vydávání nových generací  produktů, a už vůbec ně nějakou stagnaci výkonových generačních přínosů apod. AMD má zjevně k dispozici lepší konstrukce CPU, mnohem více zkušeností s čiplety, lepší výrobní technologie, lepší platformy a hlavně zjevně lepší management …

Stojí za to říci, že současnému šéfovi Intelu a spoustě dalších lidí ve vedení firmy, se blíží věk povinného odchodu do důchodu, kdy se nelze ubránit dojmu, že se jen snaží udržet si teplá a dobře placená místečka, než to naplno praskne. Protože naprosto nic, co Intel předvádí v produktech a interně, nenasvědčuje tomu, že by vyřešil, byť jediný skutečný problém a jejich příčiny, které jej do současné situace a potíží dostaly. Speciálně na poli CPU nic nenasvědčuje tomu, že Intel bude vůči AMD výkonem a vlastnostmi procesorů nějak více konkurenceschopný v roce 2024, 2025 a dál, než je dnes. Jediné, o co se Intel může dnes opírat je nepostradatelnost. Tedy výrobní kapacity, byť problematických a často zastaralých procesů, ale kapacity, které konkurence nemá a není tedy schopna uspokojit potřeby PC trhu. A tak Intel má bez boje zatím jistých minimálně 60% trhu s x86 procesory, ať jsou jeho produkty jaké jsou. V tom je dnes skutečná síla a pozice Intelu … technologicky zaostává ve všech směrech za všemi. Nestačí výrobními technologiemi na TSMC ani Samsung, nestačí procesorovými konstrukcemi, výkonem a efektivitou na AMD a nestačí ani na grafickém poli, ani na HPC, ani nikde jinde … to je smutná realita firmy. Realita, kterou si mnozí v Intelu uvědomují, ale stále ne tak, jak by bylo třeba, aby se s tím něco skutečně dělalo, kdy současné vedení firmy nemá potřebné kvality ani zájem s tím něco dělat a vyhlíží své důchody …

 

AUTOR: Jan "DD" Stach
Radši dělám věci pomaleji a pořádně, než rychle a špatně.

Starší články


Komentáře
Přidat Nový
IAczech [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2023-07-19 18:08:16
avatar
Já bych si přál, aby Intel už konečně vydal nějaké obstojné grafiky a hlavně zlepšil software na tom to všechno stojí. Tak je to prostě dané.
snajprik [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2023-07-19 21:05:16

Intel grafiky , tuna ma niekto zmysel pre humor
Intel potrebuje novu čipletovu architekturu CPU a aspon 7nm odladiť.
petronias [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2023-07-21 14:45:47

Mně to nevadí, i3-14100F (6c/12t) za 2800 Kč s DPH bude můj favorit tak jako tak.
Pouze registrovaní uživatelé mohou přidat komentář!
 

Najdete nás na Facebooku

.... a také na Twitteru

RSS

DDWorld.cz

DDWorld - Blogy a videa

DDWorld - Magazín

Poslední příspěvky v diskuzích


Videa
S.T.A.L.K.E.R. 2 v nové ukázce
S.T.A.L.K.E.R. 2 v nové ukázceČtvrtek, 25 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 699x
Komentářů: 2
Manor Lords – hra jednoho vývojáře boří herní svět
Manor Lords – hra jednoho vývojáře boří herní světStředa, 24 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1398x
Komentářů: 1
Deadpool & Wolverine – očekávaný film v parádní ukázce
Deadpool & Wolverine – očekávaný film v parádní ukázceÚterý, 23 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Film
Spuštěno: 1071x
Komentářů: 0
Fallout seriál se dočká druhé řady. Zájem je i o hry.
Fallout seriál se dočká druhé řady. Zájem je i o hry.Pondělí, 22 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Film
Spuštěno: 1159x
Komentářů: 1
Unreal Engine 5.4 představuje další masivní vylepšení
Unreal Engine 5.4 představuje další masivní vylepšeníPátek, 19 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: PC a IT
Spuštěno: 3745x
Komentářů: 0
Česká 3 roky stará hra Vigor brzy na PC
Česká 3 roky stará hra Vigor brzy na PCStředa, 17 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1451x
Komentářů: 0