AMD RYZEN ThreadRipper ZEN 4 konečně na cestě! WX modely jisté. Fandové HEDT ale ostrouhají? Tisk E-mail
Napsal Jan "DD" Stach   
Pondělí, 14 srpen 2023
altNové high end procesory RYZEN 7995WX, 7985WX a 7945WX zachyceny. Kdy se dočkáme?

 

 

 

 

Neuvedení ZEN 3 ThreadRipper 5000X procesorů pro 4kanálovou TRX40 platformu považuji za největší selhání AMD v mnoha posledních letech, protože firma tím vlastně lhala a nikdy se za to neomluvila ani to nenapravila. Ty procesory nám byly výslovně při uvedení TRX40, která nahrazovala X399 slíbeny, AMD je také navíc fyzicky vytvořilo, nebyl žádný technický důvod je neuvést do prodeje, ale nikdy je na trh neuvedlo. Zůstalo to jen u ThreadRipper PRO 5000WX série, která je ovšem určena výhradně jen pro 8kanálovou TRX80 platformu, kterou prakticky nikdo nemá. TRX40 desky se ZEN 3 procesorů nedočkaly. AMD tak nyní má šanci na reparát. Je však otázkou, zda ho využije a bohužel musím být skeptický.

Že budou existovat RYZEN ThreadRipper PRO 7000WX modely postavené na aktuální ZEN 4 architektuře pro novou platformu, víme dávno. To není žádné překvapení. Jejich uvedení je 100% hotová věc. Původně se uvažovalo, že by vznikly dvě desktopové platformy, jedna odvozená přímo fyzicky od náročné serverové SP5, tedy včetně až 128jádrových procesorů s 12kanálovým řadičem. A pak druhá menší SP6 s menším počtem jader a „jen“ 6kanálem. Vypadalo to, že AMD nabídne ty PRO varianty právě pro tu SP5, zatímco menší SP6 dostane klasické high end RYZEN ThreadRipper X. Jenže tomu tak nebude.

Na rozdíl od plnotučné SP5 patice a platformy, kde již prodávané ZEN 4 EPYC procesory mají až 96 jader, nebo 128 jader v případě ZEN 4C variant, a to vše při 12kanálovém řadiči DDR5, tak desktopovější menší SP6 nabídne jen „menší“ procesory s „jen“ 6kanálový, řadiče. A vypadá to, že AMD se rozhodlo, že pokud jde o desktop a pracovní stanice, tak právě ta SP6 bude použitá i pro RYZEN ThreadRipper PRO varianty. Ty tak nebudou mít špičkových až 96jader, ale „jen“ maximálně 64 v případě ZEN 4 variant. Žádné Zen 4C zatím nebyly potvrzeny vůbec. Každopádně uvedení nové generace ThreadRipper 7000 procesorů a SP6 platformy pro ně se kvapem blíží …

Konečně tři konkrétní modely, 7995WX, 7985WX a 7945WX, všechny tři pro SP6 a se 350W TDP, byly spatřeny. Přesně parametry nevíme, každopádně otázkou, která nás trápí více, zda AMD nabídne i klasické ThreadRipper 7000X verze, tedy nefalšovaný skutečný desktopový high end, nebo budou zase jen „profesionální“ PRO verze navíc třeba z počátku jen omezené pro OEM (a třeba jen LENOVO systémy). Tuhle variantu nemůžeme bohužel vyloučit. Fakt je, že AMD do nějakého masového uvedení teď nic moc netlačí.

Ještě před pár měsíci bych přitom pokládal uvedení i RYZEN ThreadRipper 7000X za prakticky jisté, víme že ty procesory opět existují, technicky jsou hotové, ale nakonec se vydání na trh opět dočkat nemusejí. Události posledních měsíců mluví vyloženě proti.

Pokud jde o konkurenci, tak žádná fakticky není. Intel sice technicky uvedl konečně po letech novou HEDT PC platformu, ale i on nevydal žádné Core i9 varianty. Pouze XEON. A k nim i běžné desktopové LGA-4677 desky (W790 a W790E). Jenže ačkoliv tyhle procesory a desky vyšly už před více jak půl rokem, stále si ty CPU nemůžete běžně koupit. Nejsou v nabídce obchodů, a když někde jsou, tak nejsou reálně dostupné. Jsou na objednání s neznámou dobou dodání. A stále jsme je nikdo nedostali ani na otestování a recenze! Více jak půl roku stále čekáme. Jinými slovy, celá high end PC platforma Intel W790 existuje jen a pouze na papíře (desku mít mohu klidně hned, ale procesor ne). Za těchto okolností tedy těžko AMD něco nutí k vydání ThreadRipper 7000X modelů …

Druhou a podle mě poslední ranou bylo nedávné rapidní navýšení zájmu o AI produkty, které jak ze strany AMD, tak NVIDIA, vyžadují proces pouzdření. Jeho kapacity jsou u TSMC přitom velmi omezené a jsou tím, co produkci dnes nejvíce brzdí. AMD tak těžko bude obětovat kapacity pro produkci pár speciálních ThreadRipper 7000X, jakkoliv by to marketingově, a i ve všech ostatních ohledech vypadalo dobře. Jde ale o procesory které si koupí jen pár nadšenců. Nadšenců jako já, který dlouho high end platformy Intelu (hlavně X99) i AMD používal. Stále mám u sebe i sestavu s RYZEN ThreadRipper 3960X v TRX40, ale už dva roky se na ní jen práší, protože vedle sestavy s RYZEN 9 5950X a dnes už s RYZEN 9 7950X3D, nedává žádný valný smysl. Pokud by AMD uvedlo ThreadRipper 5960X pro TRX40, stále bych ji asi používal. Hrozně rád bych tedy teď viděl 32jádrový RYZEN ThreadRipper 7960X na nové 6kanálové high end SP6 platformě.

Ale bojím se bojím, že se nedočkám a dorazí jen ThreadRipper PRO s vysokou cenovou, a omezenou dostupností mimo OEM. Prostě AMD má sice reálnou možnost uvést nefalšovanou high end HEDT platformu a procesory v pořádném stylu, ale obávám se, že je tu moc tlaků a důvodů, proč to neudělat :(. Firma zatím drží detailní informace pod pokličkou, i když minimálně představení ThreadRipper PRO 7000WX variant je jisté a pravděpodobně proběhne začátkem Q4 během října. Proč mám ale ten pocit, že skuteční nadšenci a fandové high endu zase ostrouhají?

 


Aktualizace: V článku je uvedeno, že nejvýkonnější RYZEN ThreadRipper 7995WX má jen 64 jader, ale aktuálně unikl test a specifikace, které ukazují, že má 96jader! Tedy maximum možného. Pokud jde o výkon, tak v GeekBench 5 dosáhl na 81 408 bodů, což je o 70%(!) vyšší výkon, než nejvýkonnější současný ThreadRipper, tedy RYZEN 5995WX se 64 jádry v 8kanálové TRX80. Solidní mezigenerační posun ;). Bohužel, stále ani slovo o tom, zda se dočkáme i ThreadRipper X modelů :(.

 

AUTOR: Jan "DD" Stach
Radši dělám věci pomaleji a pořádně, než rychle a špatně.

Starší články


Komentáře
Přidat Nový
HoCh [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2023-08-17 10:27:38

TRX80 platformu, kterou prakticky nikdo nemá?

Já myslím, že ti, kdo tak výkonné procesory opravdu potřebují a využijí s TRX80 problém nemají. Ale pro hračičky, kteří si chtějí pustit pár testů a mít dobrý pocit, že mají nejsilnější dostupný procesor je rozdíl v ceně TRX40 a TRX80 asi opravdu špatně skousnutelný.
Pouze registrovaní uživatelé mohou přidat komentář!
 

Najdete nás na Facebooku

.... a také na Twitteru

RSS

DDWorld.cz

DDWorld - Blogy a videa

DDWorld - Magazín

Poslední příspěvky v diskuzích


Videa
S.T.A.L.K.E.R. 2 v nové ukázce
S.T.A.L.K.E.R. 2 v nové ukázceČtvrtek, 25 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 689x
Komentářů: 2
Manor Lords – hra jednoho vývojáře boří herní svět
Manor Lords – hra jednoho vývojáře boří herní světStředa, 24 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1397x
Komentářů: 1
Deadpool & Wolverine – očekávaný film v parádní ukázce
Deadpool & Wolverine – očekávaný film v parádní ukázceÚterý, 23 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Film
Spuštěno: 1071x
Komentářů: 0
Fallout seriál se dočká druhé řady. Zájem je i o hry.
Fallout seriál se dočká druhé řady. Zájem je i o hry.Pondělí, 22 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Film
Spuštěno: 1159x
Komentářů: 1
Unreal Engine 5.4 představuje další masivní vylepšení
Unreal Engine 5.4 představuje další masivní vylepšeníPátek, 19 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: PC a IT
Spuštěno: 3745x
Komentářů: 0
Česká 3 roky stará hra Vigor brzy na PC
Česká 3 roky stará hra Vigor brzy na PCStředa, 17 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1451x
Komentářů: 0