Intel chce výrazně zdražit procesory Core 14000 proti Core 13000, i když jsou jen o 3% výkonnější Tisk E-mail
Napsal Jan "DD" Stach   
Pondělí, 28 srpen 2023
alt„Nová“ generace procesorů Intel, Core 14000, partnery nenadchla. Je téměř klamáním zákazníků!

 

 

 

 

Možná si toho většina z vás ani nevšimla, ale výrobci základních desek právě představili nové modely LGA 1700 s čipsetem Z790. Tedy ono není moc co nového na nich hledat. Většinou jde jen o různě lehce vzhledově upravené existující Z790 desky, které už jsou nějaký pátek na trhu, ale v očích výrobců základních desek je stejná deska s jinak řezaným a barveným pasivem na VRM nový produkt :).

Takže ASUS, Gigabyte, MSI a další prezentují „nové“ Z790 desky, které vyjdou na trh spolu s „novými“ Intel Core 14000 procesory. A pokud řeknu, že partneři Intelu nejsou zrovna nadšeni z toho, co Intel přináší a nutí je promovat a prodávat, budu hodně zdrženlivý. Společnosti MSI uniklo předčasně video s prezentacemi nových procesorů a MSI shrnulo novinky Intelu velmi výmluvně v jediném interním slajdu, který neměl být veřejný:

14.generace procesorů Intel = refresh 13.generace = žádné změny architektury, stejná 10nm výroba (Intel 7). V průměru jsou nové „K“ edice o 3% výkonnější než „K“ edice starší generace stejného segmentu. Jediným světlejším bodem je Core i7-14700K, které má o 4 menší jádra navíc a tak je až o 17% výkonnější než předchůdce. Ovšem Core i5 a Core i9 verze mají prakticky stejný výkon, jako současná verze, protože u nich došlo jen k malému zvýšení taktů, počet jader a vláken zůstal identický.

MSI již video s předčasně uvolněnými informacemi stáhlo, ale samozřejmě co je jednou na internetu, už tam zůstane. Takže všeříkající snímek z oficiální prezentace MSI je vše, co vlastně potřebujete o nové generace procesorů Intel Core 14000, vědět a znát. Bohužel Intel prostě nic lepšího nemá, roky slibovaná nová naděje v podobě konečně 7nm generace METEOR LAKE byla pro desktop zcela zrušena. A jeho výrazný refresh v podobě ARROW LAKE, tedy co by skutečně nová generace pro novou platformu LGA 1851 nevyjde dříve jak za rok s tím, že ani to není jisté, protože se bavíme o Intelu, kde jedinou jistotou posledních několik let je, že Intel mění sliby a plány kvartál co kvartál.

  • Naplňuje označení „Core 14000“ porušení zákona?

Myslím si, že Intel se dostává nebezpečně blízko porušení zákonů o ochraně spotřebitelů, kdy označit něco, co je naprosto a jednoznačně stále stejná Core 13000 generace procesorů jako nová generace s novým Core 14000 názvem, je klamání spotřebitele. A tedy klamavá praktika porušující český zákon č.634/1992.

Intel si však především lže sám sobě, když něco, co zjevně není novou generací ani v tom nejmenším slova smyslu, jako novou generaci přímo oficiálně označuje. Partnerům se to samozřejmě také nelíbí, nikdo z toho v zákulisí není ani trochu nadšený. Ostatně právě to, že výrobci desek jsou pro obvykle velkou věc, jakou je nová generace Intel procesorů, ochotni jen přebarvit pár svých stávajících desek, a vydávat je za novinky, je výmluvný tah a maximum jako „propagace nové generace platformy Intelu“, do které jsou partneři Intelu ochotni Investovat. Core 14000 s „aktualizovanými“ Z790 deskami je naprostý výsměch všemu, bohužel také naprosto ukázkově vypovídá a reprezentuje stav technologií a situace společnosti Intel.

  • Intel i tak chce Core 14000 prodávat dráž než Core 13000 …

Ačkoliv Intel nikdy nesnížil oficiálně ceny Core 13000 série, většina procesorů se prodává výrazně levněji, než jsou oficiální ceny. Protože by je zkrátka nikdo jinak nekoupil. Ale i tak to moc nepomáhá. Podle všeobecně uznávaných statistik prodejů německého distributora mindfactory, které lze úspěšně použít co by ukazatel +/- podílů v retailu obecně i u nás a jinde ve světě, má AMD 76% podíl prodejů vs 24% Intelu. Zkrátka LGA 1700 platforma je v retailu, tedy u lidí, kteří vědí, co a proč kupují, prakticky mrtvá. Mimochodem prodejům dominuje stále AM4 ;). Ale AM5 není tak daleko pod a stále roste, a je výrazně lepší než prodeje LGA 1700.

Proč o tom mluvíme? Běžné ceny Core 13000 procesorů jsou tedy výrazně níže, než stálé oficiální ceny Intelu. Pravda, u AMD RYZEN 5000 i 7000 to je také tak, ale jeden rozdíl tu je. AMD s těmi cenami je spokojené. Intel se současnými prodeji je však provozně ve výrazné ztrátě, jeho poslední kvartál skončil v kladných číslech jen díky daňovým operacím, provozní ztráta byla přes 1 miliardu dolarů. Intel zkrátka není schopen se současnými procesory za jejich současné ceny neprodělávat. A protože Core 14000 jsou to samé co Core 13000, asi těžko může někdo doufat v nějaké zlepšení. Speciálně když Intel by strašně rád zdražil. Inflace a vysoké náklady na provoz jeho továren, speciálně těch nových, ho zkrátka dohání. Intel by tak strašně rád zvýšil ceny následovně:

Zhruba 13 – 16% zdražení napříč celou modelovou řadou je však dost velký problém. Speciálně když „novinky“ nepřináší žádné skutečné zlepšení proti už tak nepopulárním v současnosti levnějším modelům stejné architektury a stejného výkonu. Je tak otázka, zda Intel ke zdražení přistoupí. Samozřejmě na papíře jej udělat klidně může, protože papír snese všechno, ale v realitě těžko může výše uvedené ceny aplikovat. Tedy může, proč by ne, ale pak by se neměl divit, kdyby v retailu jeho podíl klesl na jednociferná % vůči AMD.

Bavíme se o tom, že Core 13900K/14900K by mělo podle přání Intelu stát 695 dolarů, tedy 18 600 korun vč. DPH. To je směšné s ohledem na fakt, že o něco v průměru výkonnější, výrazně úspornější a pro mnohem lepší platformu RYZEN 9 7950X, stojí dnes už jen 14 600 korun a hráčský sen celkově podobně výkonného, ve hrách ještě výkonnějšího a současně ještě úspornějšího RYZEN 9 7950X3D stojí 17 200 korun.

Samozřejmě kdo chce něco levnějšího a není primárně hráč, je opravdu těžké vymyslet důvod, proč koupit něco jiného, než 12jádrový RYZEN 9 7900, který při absolutně minimalistické 65W spotřebě má za stejnou cenu stejný výkon, jako Intel s 3,5x vyšší reálnou spotřebou. A pokud jste hráč, tak je tu RYZEN 7 7800X3D, ve hrách stále výkonnější i než Core i9, a žere ale ani ne půlku s stojí jen desítku a zlevňuje. Takže ano, Intel může kvůli investorům a snaze dostat se do černých čísel zdražit, ale myslím že jakékoliv zdražení jeho procesorů by efektivně zabilo jakékoliv další už tak malé prodeje. Speciálně když prostě Core 14000 jako nová generace hraničí s porušováním zákonů, protože to nová generace není v absolutně žádném slova smyslu. A nepřináší vůbec, ale vůbec nic nového, natož lepší výkon. Ale samozřejmě to Intel může zkusit, bude to zajímavý experiment. Co stojí také za připomínku, že Core 14000 není samozřejmě konkurencí proti RYZEN 7000, tou je Core 13000, ale má konkurovat blížícím se RYZEN 8000 (Q2 2024), tedy 4nm ZEN 5, které budou zhruba o 20 – 30% výkonnější než stávající RYZEN 7000 (ZEN 4) a to při stejné spotřebě jako mají současné modely a kompatibilitě se současnými AM5 deskami. A téměř určitě také za stejné ceny, za jaké šly ZEN 4 na trh.

Ať se na to dívám z jakékoliv strany, myslím si, že by Intel udělal lépe, kdyby Core 14000 vůbec nevytahoval, a nejlépe na sebe vůbec neupozorňoval, když nemá, co nového a zajímavého předvést, což ještě více než rok mít prostě nebude. Ale protože se bavíme o setrvačností valícím se korporátu, který si už před lety přišlápl kormidlo, a který je naprosto odděleným od reality, je tohle prostě naprosto výmluvná ukázka všeho, co je u Intelu špatně. A fakt, že u Intelu není jediný člověk, který by znovuvydání Core 13000 pod názvem Core 14000 co by naprostou pitomost zastavil, jasně říká, jaká je šance na to, že se věci u firmy Intel skutečně nějak zlepší …

 

AUTOR: Jan "DD" Stach
Radši dělám věci pomaleji a pořádně, než rychle a špatně.

Starší články


Komentáře
Přidat Nový
Zubik1000CZ [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2023-08-30 00:01:59
avatar
nechystá se už třeba hromadná žaloba pro případ, že by se to skutečně stalo?
HoCh [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2023-08-30 07:05:11

Z pohledu nadsencu, kteri vyvoj procesoru sleduji, to vydani smysl nema, ale u beznych uzivatelu a firemnich zakazniku je to jinak.

Temer vsechny dnesni procesory jsou schopny dodat mnohem vyssi vykon, nez vetsina uzivatelu realne potrebuje. A tak skoro porad bezi sotva na par procent maxima, kdy nejsou rozdily ve spotrebe ani v efektivite moc velke. Ano, napajeci obvody a chlazeni musi byt dimenzovany u Intelu vyse, coz je drazsi a mene efektivni. Ale to se tyka spis vykonejsich modelu, ktere se tolik neprodavaji

Kolem 80% prodeju tvori notebooky a podle toho, co vidim ve firmach jsou to obvykle zakladni modely 15-25W. U nich nejsou procesory tlaceny do maximalnich vykonu a tak ani Intely nejsou tak silene neefektivni, jak vypadaji z benchmarku. Ano, na baterky vydrzi mene, ale vetsina lidi je stejne provozuje pri napaveni ze site, proto je vydrz moc netrapi.

A tak ten zoufaly vykrik intelskeho marketingu "Neni dulezity vykon, ale dojem" do znacne miry opravdu plati. A lidi radsi koupi stejny procesor s vyssim cislem generace, protoze ten je novejsi a tedy lepsi. A ve firemni sfere je navic vyhoda 100%-ni kompatibility s predchozi generaci ;-).

Muze se nam to nelibit, muzeme proti tomu protestovat, ale to je tak asi vsechno, co se s tim da delat ;-). Takze o prodeje intelu v oem sfere bych se fakt nebal. I kdyz ja bych to nekoupil a kazdemu svemu znanemu doporucuji totez.
ender [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2023-08-30 07:42:14
avatar
O porušenie zákona určite nejde, rovnako ako nešlo v prípade AMD pri Radeon 580 vs 480.
aDDmin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2023-08-30 07:53:14
avatar
tam došlo k nějakým úpravám, to jádro byla nová revize a zlepšila se řada vlastností, ale ano také to zcela nová generace nebyla, ale změny k lepšímu tam byly rozhodně měřitelné a znatelné. Tady?
Belka [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2023-08-30 12:39:27
avatar
hlavne 580 mela mnohem vyssi takty diky novejsi revizi cipu a vyrobnimu procesu a pokud si dobre pamatuju 580 dokonce cenove poklesla vuci 480..


RX 480 4GB - 199 dolaru
RX 480 8GB - 239 dolaru
RX 580 8GB - 229 dolarů

takze 580 defakto prinesla vyssi vykon za nizsi cenu
miki75 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2023-08-30 18:04:14
avatar
Ja som kupoval fungl novú RX 580 4G za 160,-€ na alze a facha do teraz.
dafcz [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] - Pár čísel 2023-08-30 20:22:09

Poslední dobou se nestačím divit, co tu padá v textech za podivnosti. Namátkou.
"....Pravda, u AMD RYZEN 5000 i 7000 to je také tak, ale jeden rozdíl tu je. AMD s těmi cenami je spokojené..."
Meziroční propad tržeb za Ryzeny je 54%, provozní ztráta za Q2 je horší o 110%, ano i to jde, protože divize vygenerovala ztrátu 69mil$. Rád bych viděl někoho v AMD kdo je s tímto spokojen, to musí být opravdu člověk na svém místě, ale autor asi s ním mluvil...
"....Intel zkrátka není schopen se současnými procesory za jejich současné ceny neprodělávat.....
Divize CCG Intelu měla ve 2Q provozní zisk cca 1 miliardu $, jak je to tedy možné, když na CPU má dle vás prodělávat? Marže se mu dokonce zvýšila o 4 procentní body.
"Podle všeobecně uznávaných statistik prodejů německého distributora mindfactory, které lze úspěšně použít co by ukazatel +/- podílů v retailu obecně i u nás a jinde ve světě, má AMD 76% podíl prodejů vs 24% Intelu. Zkrátka LGA 1700 platforma je v retailu, tedy u lidí, kteří vědí, co a proč kupují, prakticky mrtvá. Mimochodem prodejům dominuje stále AM4 ;). Ale AM5 není tak daleko pod a stále roste, a je výrazně lepší než prodeje LGA 1700."
Mrtvá platforma má meziroční propad tržeb o 12%, AM4/5 platformy mají propad meziročně o 54%. Ale rozumím, je lepší vytáhnout statistiky obchodu co generuje bezvýznamné procento tržeb za CPU a z toho dělat "všeobecné uznávané statistiky".
Mimochodem trh počítačů klesl ve 2Q/2023 (Y/Y) celosvětově o cca 16,8%, odečetl sem od toho Apple a to z pochopitelných důvodů.
A na závěr jen výhledy firem, Intel předpokládá vyšší marži o cca 4 procentní body na 43%, AMD takové zvýšení neočekává, bude na cca 51%. U tržeb je to pro AMD naprostá katastrofa, předpokládá zvýšení tržeb o zanedbatelných cca 300mil $, Intel o cca miliardu $. Pro porovnání, 300mil$ vygenerovala Nvidia na tržbách za 16 hodin...
Rád bych se tedy zeptal autora, kde čerpá informace o finančních výsledcích a výhledech Intelu a AMD, protože to co ty firmy reportují absolutně nekoresponduje s tím co opakovaně tady na blogu píše. Doporučuji si ty výsledovky přečíst pomaleji a pořádně, než vůbec.
díky
aDDmin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2023-08-30 23:30:09
avatar
tak pár skutečných čísel ...

AMD v Q2 mělo sice propad tržeb, ale i bez účetních daňových machinací skončila firma v provozním zisku ... Intel v Q2 skončil v provozní ztrátě přes 1 miliardu ne, Intel neměl provozní zisk, měl zisk kvůli jednorázovým daňovým operacím to je rozdíl ...

a laskavě si odpusť ty hloupé narážky na německého distributora, jehož statistiky jsou skutečně uznávané a dají se použít obecně na retail ...

Ano trh OEM PC spadl, u tržeb AMD se žádná katastrofa nestala má vyšší marži než Intel mimochodem ... ceny CPU jsou trochu jinde než ceny GPU, takže srovnávat to s NV může opravdu jen ******

doporučuji tobě radši nekomentovat, když překrucuješ fakta nebo dáváš do souvislosti pomeranče a jablka a vyvozuješ z toho zelí jako závěr ... na takové tady nejsme zvědaví.
dafcz [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2023-08-31 08:16:20

Pane Stach, proč si proboha neotevřete výsledovky Intelu a AMD za poslední období? Intel ano skončil v účetní ztrátě přes 1mld $, ale ZA CELOU FIRMU nikoliv za divizi spotřebních CPU o kterých píšete, že je prodává se ztrátou, což není pravda!
Zanedbatelný obchod si mějte za uznáváné, ale netvrďte se, že je uznávaný všude, statistiky jsou to zajímavé, ale o celkovém trhu nevypovídají ani omylem. Jsou zajímavé taky proto, že jsou jedny z mála, které se dají bezplatně použít.
Jestli není katastrofa to, že trh padá o cca 17% a AMD padne o 54%, tak opět bych chtěl vidět toho spokojeného člověka z AMD.
Porovnání vývoje tržeb za celé AMD vs. Nvidia sem použil záměrně proto, že vy neustále máte názor, že AMD je spokojené, jede, všem dává na prdel a když to dám do reailty, že očekávané zvýšení tržeb na 3 měsíce u AMD je rovno tržbě Nvidie za 16 hodin, tak jsou to pomeranče a jablka....
Vy jste tu opět nedal ANI JEDNO relevatní číslo, záměrně sem použil data z "CPU" divizí a vy sem záměrně dáte data za celou firmu, a když nemáte ani jeden relevatní údaj do diskuse, tak to završíte tím, ať radši diskusi ani nevyvolávám, tak není se čemu divit, diskutovat "do zdi" se dá dost těžko.
pěkný den.
petronias [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2023-09-02 09:04:25

Mě by zajímalo, co by se reálně stalo, kdyby Intel zdražil např. skokově na dvojnásobek. Všichni by najednou chtěli AMD, ale to není nafukovací. Je zjevné, část zákazníků by musela za ten dvojnásobek od Intelu chtě nechtě kupovat. AMD by pochopitelně také zdražilo.
aDDmin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2023-09-02 19:10:48
avatar
ano, to je ten problém na který dlouhodobě upozorňuji ...

AMD a Intel nejsou konkurencí, na trhu nemáme konkurenční prostředí, nikdy jsme jej neměli a nemáme ani teď. Ano, produkty si konkurují, ale drtivá většina lidí nenakupuje to nejlepší za své peníze, protože buď jim to není ze strany OEM nabízeno, nebo o tom neví.

Faktem ale je, že kdyby náhodou produkty a jejich vlastnosti, kvalita a ceny rozhodovali, AMD by prostě nebylo schopno uspokojit poptávku, protože dnes jediná výhoda Intelu, která je ale naprosto rozhodující, jsou kapacity výroby. AMD vyrábí jen u TSMC kde se o kapacity dělí, Intel má 11 továren sám pro sebe ... matematika je tak neúprosná ...

A ANO, to riziko o kterém mluvím v absenci konkurenčního prostředí je v tom, že i když Intel zdraží, tak stejně 60% trhu má jistou protože AMD nemá kapacity výroby na to to uspokojit. A ano, klidně by mohlo (a taky by zdražilo). Takže současná situace je vážně mizérie pro nás zákazníky, i když je stále lepší než většinou byla v posledních 20-30 letech ...
Pouze registrovaní uživatelé mohou přidat komentář!
 

Najdete nás na Facebooku

.... a také na Twitteru

RSS

DDWorld.cz

DDWorld - Blogy a videa

DDWorld - Magazín

Poslední příspěvky v diskuzích


Videa
S.T.A.L.K.E.R. 2 v nové ukázce
S.T.A.L.K.E.R. 2 v nové ukázceČtvrtek, 25 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 660x
Komentářů: 2
Manor Lords – hra jednoho vývojáře boří herní svět
Manor Lords – hra jednoho vývojáře boří herní světStředa, 24 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1388x
Komentářů: 1
Deadpool & Wolverine – očekávaný film v parádní ukázce
Deadpool & Wolverine – očekávaný film v parádní ukázceÚterý, 23 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Film
Spuštěno: 1066x
Komentářů: 0
Fallout seriál se dočká druhé řady. Zájem je i o hry.
Fallout seriál se dočká druhé řady. Zájem je i o hry.Pondělí, 22 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Film
Spuštěno: 1156x
Komentářů: 1
Unreal Engine 5.4 představuje další masivní vylepšení
Unreal Engine 5.4 představuje další masivní vylepšeníPátek, 19 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: PC a IT
Spuštěno: 3742x
Komentářů: 0
Česká 3 roky stará hra Vigor brzy na PC
Česká 3 roky stará hra Vigor brzy na PCStředa, 17 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1449x
Komentářů: 0