Intel zase změnil plány! Se 7nm výrobou a ARROW LAKE CPU se soustředí na efektivitu, ne na výkon. Tisk E-mail
Napsal Jan "DD" Stach   
Čtvrtek, 31 srpen 2023
altOpravdu výkonných procesorů Intel se nedočkáme dříve, jak na konci 2025. Možná.

 

 

 

 

Intel a jeho výrobní procesy jsou stálým „zdrojem zábavy“ a hraní si s investory, už více jak dekádu. Zejména ty sliby okolo, kdy vedení firmy se od 22nm technologie nepodařilo dodržet jediný termín a slib, který napoprvé dalo. A přesto slibuje každý kvartál zas a znovu, že tentokrát už to půjde, aby to další kvartál zase bylo všechno úplně jinak. Ještě nedávno jsme tu měli sliby o novém výrobním procesu každý rok. Asi tušíte, jak to dopadlo. Největší změna na poli výrobních procesů firmy Intel, bylo záměrně matoucí marketingové přejmenování.

Firmě ujel vlak a konkurence tak výrazně, že je nyní nejméně 2 generace nejen za TSMC (spíše už téměř tři), což samozřejmě v očích akcionářů a investorů nevypadá dobře. Takže Intel se svůj zažitý formát značení procesů, tedy 45nm, 32nm, 22nm, 14nm, 10nm, 7nm, 5nm atd. rozhodl změnit, aby ta čísla vypadala opticky lépe. Z názvu jednak vyhodil nm (pravda, je to stejně poměrně nepřesné a ty nm se nedají mezi technologiemi různých firem moc porovnávat) a ze stále aktuálního 10nm procesu udělal „Intel 7“. Ten 7nm proces, který jej měl nahradit už před několika lety, se nyní jmenuje „Intel 4“. Jeho vylepšením, tedy stále 7nm možná spíše 6nm, se jmenuje „Intel 3“ a 5nm /4nm proces má být „Intel 20A/18A“. Ta jména jsou jedna věc, problém je, že celé tohle přejmenování je prostě největší změna, kterou na poli technologií Intel udělal v posledních mnoha letech. Což je dost málo, ale vše vypovídající.

I v roce 2023 jsou totiž všechny jeho procesory, které na trhu má, vyráběny stále 10nm. Ano, je úžasné, jak ji Intel vyladil, ale v mnoha směrech prostě dalece zaostává. A už tahle technologie a první generace CPU na nich, měly velké mnoha leté zpoždění. Smutné je, že nejnovější Core 14000 „generace“ tedy přeznačené Core 13000 „Raptor Lake“ procesory, budou tím nejlepším pro výkonná PC s platformou Intelu, i pro rok 2024. Až v jeho závěru se možná na trh dostane slibovaná nová platforma s konečně tedy 7nm ARROW LAKE procesory. Jenže už i tady je jasné, že o nějaký zásadní zvrat nepůjde.

7nm výrobní proces byl představen v roce 2018, Intel chtěl mít procesory na trhu v roce 2021. K tomu tedy stále nedošlo. Každý kvartál Intel ignoroval, co slíbil o kvartál dříve, a sliboval že tentokrát už je 7nm procesor za rohem. Máme Q3 2023 a stále žádné výkonné 7nm Intel CPU na trhu nejsou. A u toho to také zůstane ještě dlouho. Firma dokonce naprosto zrušila METEOR LAKE, který byl přitom celé roky tou velkou nadějí firmy a slibovala nám ho horem spodem, jako velkou věc. Nakonec se objeví jen pár nevýkonných variant v ultra mobilním provedení, ale žádné výkonné ani desktopové verze nebudou. Novou nadějí je tedy ARROW LAKE, i když i u něj už firma pomalu couvá a mírní očekávání, stejně jako kolem celého 7nm procesu.

Nedávno totiž unikla interní prezentace s výkonem nových procesorů ARROW LAKE v praxi a firma neočekává o více jak 20% vyšší výkon, naopak v mnoha případech bude nárůst výkonu běžně jen kolem 10%. Chyba to prý není. 7nm výrobní proces má stále problémy. Výtěžnost zdaleka nedosahuje plánů a předpokladů, a i jeho vlastnosti prostě zaostávají. Kdyby byl hotov a nasazen v roce 2021, bylo by to zajímavé. Ovšem s prvními procesory teprve v roce 2024? Na trhu už jsou dávno lepší procesy i jimi vyráběné procesory a platformy. Jenže Intel prostě nic lepšího nemá. A fakt že má problémy potvrzuje i jeho opět větší objednávka výrobních kapacit u TSMC.

  • Opravdu výkonný ARROW LAKE pro desktop až za 2 roky?

Jak 7nm výroba Intelu, tak prý i konstrukce procesorů ARROW LAKE, mají velké problémy. Intel v tuto chvíli prý dokonce uvažuje o tom, že většina modelů se bude muset obejít bez hyperthreadingu. Konkrétně třeba Core 5 by místo 6+8 mělo jen 8+0 konfiguraci. Jen nejvýkonnější Core 9 Ultra verze by měly 8+16, stejná konfigurace jader/vláken, jako mají současné Intel Core i9 procesory. A to by mělo být prozatimní maximum.

Problémy jsou s údajnou funkčností HT ale také efektivitou, kdy 7nm výroba nepřináší to, co Intel doufal. Otázky jsou i kolem funkčnosti nové architektury, kdy o problémech kolem fungování HT v souvislosti s ARROW LAKE slyšíme ze zákulisí už delší dobu. Další potíží jsou i takty, kdy první 7nm procesory jednoduše dosahují nižší taktů než současné 10nm, což má samozřejmě velmi negativní vliv na výkon. To je prý hlavní důvod, proč Intel očekává, že ARROW LAKE procesory odložené na Q3 2024, přinesou jen ten zhruba 10%, maximálně 20% posun výkonu v běžné praxi ve srovnání se současnými modely.

Intel prý stále pracuje i na výkonnější 8+32 jádrové verzi ARROW LAKE, ale tu prý rozhodně neuvidíme v roce 2024 při nyní plánovaném uvedení nových procesorů pro novou LGA 1851 platformu. Jsou sice stále ve vývoji, kdy pokud dorazí, tak nejdříve v Q3 2025. Což mě přijde trochu zbytečné, protože to jen zopakuje současnou situaci, kdy dnes Intel konkuruje 10nm proti 5nm, a za dva roky tak bude stát se 7nm proti 4nm/3nm.

AMD by tak nemělo mít žádný problém porazit procesory Intel ARROW LAKE ve všech ohledech se svou novou ZEN 5 generací, která v RYZEN 8000 navíc vyjde už v polovině příštího roku. Intel tak prý je smířený s tím, že bude výkonově zaostávat, ale doufá, že 7nm proces alespoň zlepší efektivitu, která je u současných procesorů Core naprosto příšerná. Bavíme se o tom, že v praxi s horším výkonem má současná Core i9 i 2x (o 150W) vyšší spotřebu než RYZEN 9. Intel se tak snaží trochu změnit marketing a nyní tvrdí, že ARROW LAKE procesory na 7nm (Intel 4) nejsou o výkonu, ale o efektivitě. Což mluví za vše.

Každopádně snižte svá očekávání ohledně Intel platformy na minimum, nevypadá to, že by obecně 7nm procesory Intel přinesly to, co nám firma roky slibovala. Šokující, já vím. Opravdu mě bude jednou šokovat až to, že Intel nějaký plán a svá vlastní očekávání, opravdu na první pokus beze změn po letech splní. Jediná konstanta a jistota ve spojitosti se společností Intel posledních 10 let je, že firma nesplní nic, co slibuje a každý kvartál je vše jinak a většinou k horšímu.

 

AUTOR: Jan "DD" Stach
Radši dělám věci pomaleji a pořádně, než rychle a špatně.

Starší články


Komentáře
Přidat Nový
enduras3 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2023-09-04 12:37:21

Já osobně vidím budoucnost už jen v ARMx64. není to dlouho, co jsem psal, že jsem si musel koupit MacBook PRO kvůli práci. Mám tam M2 MAX ARM čip a je to dokonalost. Apple, ačkoliv jej tak nemusím, v tomhle udělal fakt krok kupředu. Jindy pokládá za krok dopředu slupky od banánu, ale tohle je fakt krok v před.
Iperitas [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2023-09-04 14:57:25
avatar
Ak sa v inteli naozaj sustredia na efektivitu a znizia teploty aj spotrebu tak to bude len dobre.
V 13. generacii im tie teploty strasne vystrelili. Uz len ked porovnam i7 12700k a 13700k tak je tam rozdiel 20 stupnov pri teste v plnej zatazi, co je sialene.
12700k 83stupnov plna zataz / 61stupnov hry
13700k 103stupnov plna zataz / 75 stupnov hry
Ak by sa teda vedeli dostat s teplotami a spotrebou aspon na uroven Alder lake alebo idealne pod neho, tak by to stalo za to.
A potom ta i5 s 8 velkymi jadrami je mi sympatickejsia ako konfiguracia 6+4.
petronias [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2023-09-04 20:13:51

Tady je potřeba si říci, že ta malá jádra zvyšují výrobní efektivitu, ne efektivitu energetickou.
Pouze registrovaní uživatelé mohou přidat komentář!
 

Najdete nás na Facebooku

.... a také na Twitteru

RSS

DDWorld.cz

DDWorld - Blogy a videa

DDWorld - Magazín

Poslední příspěvky v diskuzích


Videa
S.T.A.L.K.E.R. 2 v nové ukázce
S.T.A.L.K.E.R. 2 v nové ukázceČtvrtek, 25 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 514x
Komentářů: 2
Manor Lords – hra jednoho vývojáře boří herní svět
Manor Lords – hra jednoho vývojáře boří herní světStředa, 24 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1367x
Komentářů: 1
Deadpool & Wolverine – očekávaný film v parádní ukázce
Deadpool & Wolverine – očekávaný film v parádní ukázceÚterý, 23 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Film
Spuštěno: 1053x
Komentářů: 0
Fallout seriál se dočká druhé řady. Zájem je i o hry.
Fallout seriál se dočká druhé řady. Zájem je i o hry.Pondělí, 22 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Film
Spuštěno: 1150x
Komentářů: 1
Unreal Engine 5.4 představuje další masivní vylepšení
Unreal Engine 5.4 představuje další masivní vylepšeníPátek, 19 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: PC a IT
Spuštěno: 3732x
Komentářů: 0
Česká 3 roky stará hra Vigor brzy na PC
Česká 3 roky stará hra Vigor brzy na PCStředa, 17 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1447x
Komentářů: 0