Intel vydal Core Ultra 100 – slíbená revoluční generace METEOR LAKE procesorů se nepovedla Tisk E-mail
Napsal Jan "DD" Stach   
Čtvrtek, 14 prosinec 2023
alt

 

 

 

Tak je to tady, po mnoha a mnoha letech velkolepých slibů Intel uvedl konečně zbrusu novou generaci procesorů. Konečně na zcela nové architektuře na hlavně již novém 7nm výrobním procesu! Ovšem slibovaný druhý příchod Krista se někoná. Nejen že už před časem zrušil všechny výkonnější varianty, včetně desktopových, ale i to co z nabídky METEOR LAKE procesorů zůstalo, výrazně zaostává v praxi za očekáváními i marketingovými prezentacemi firmy samotné.

A je to ještě mnohem horší. Speciálně pro investory a akcionáře. Asi víte, že výroba čipů a technologie jejich výroby, je pro Intel poměrně zásadní věc. A zásadní výhoda nad konkurencí jako AMD. Asi tedy hodně překvapí, že nejnovější procesor Intelu a první jeho čipletové (dlaždicové) řešení, je z většiny vyráběno u konkurenční firmy TSMC! Pouze jediný čip ze 4, kterými je procesor tvořen, je vyráběn přímo v továrnách Intelu. Konkrétně se nejvýkonnější zatím uvedené řešení, v podobě mobilního METEOR LAKE-H sestává fyzicky ze 4 čipů:

Největší z nich je SoC, který je vyráběn 6nm u TSMC a má plochu 96,77mm2. Druhý největší je vlastní CPU čip, který jediný vyrábí tedy sám Intel a to 7nm (Intel 4) a má plochu jen 66,48mm2. Pak je tu GPU, které je už opět vyráběno u TSMC. A to 5nm a má plochu 44,45mm2. A nejmenším čipem je ten s výbavou (I/O), který je zase vyráběn 6nm u TSMC a má 27,94mm2. Celkem tu tedy máme téměř 236 mm2 křemíku, z toho pouze 28% vyrábí přímo Intel sám, zbytek jeho zcela zásadní nové procesorové generace vyrábí přímá konkurence v podobě společnosti TSMC.

Jaký to nejvýmluvnější důkaz totálního selhání současného vedení Intelu, kdy si Intel není schopen nezávisle vyrábět vlastní procesor a vše kolem něj sám, vlastními technologiemi. Přiznání absolutního selhání, že ani nejnovější roky slibovaná revoluční 7nm výroba Intelu (Intel 4) nedokáže konkurovat dnes již starším N5 a N6 generacím výroby Taiwanského konkurenta TSMC. Kdyby to dokázala, samozřejmě by se svými kapacitami továren neměl mít problém si ty čipy sám vyrábět.

  • Intel METEOR LAKE 100 konkuruje AMD RYZEN 7000 jen papírově

Samozřejmě tu máme krásné prezentace, ukazující novinku v nejlepším možném světle, i když ani to světlo, které Intel vykouzlili, není příliš hezké. Speciálně ve srovnání s téměř rok starou konkurencí AMD RYZEN 7000 série. Intel nám ukazuje, jak je jeho Core Ultra 7 165H o 11% výkonnější než AMD RYZEN 7840U ve vícejádrovém zatížení, o 12% lepší v jednojádrovém a výkon integrované Xe grafiky překonává integrované AMD Radeon řešení v průměru ve hrách o 5%.

Má to jediný problém. Celá ta prezentace je slátanina a PR fabulace zjevně odporující realitě, kdy Intel se ani o objektivní srovnání nesnaží. Pozornějším tak neuniklo, že Intel srovnávání Core Ultra 7 165H což je 6+8+2/22 CPU řešení s 28W TDP s RYZEN 7 7840U a jeho 30W TDP. V čem je problém? Že ten Intel procesor vůbec nemá 28W TDP, ale ve skutečnosti ten výkon poskytuje při až 115W!!! Zatímco maximem pro to AMD řešení je pouze 41W a Intel tak záměrně ignoruje výkonnější modely AMD série S nebo H, které by při srovnatelných TDP dávaly samozřejmě pro srovnání větší smysl. Praktické nezávislé testy tak nepotvrzují čísla z prezentace Intelu. Realita jeho novinek je prostě o poznání horší.

Třeba Core Ultra 7 155H (což je stejný CPU jako ten 165H jen se zanedbatelně nižšími takty) při těch reálných až 115W boostu, má zanedbatelně vyšší výkon v jednojádrové zátěži proti RYZEN 7 7840S (v konkrétním případě nastaveným na až 41W boost). V multijádrové zátěži ho dokonce AMD řešení dokonce mírně překonává!

Tomu odpovídá i celková efektivita, kdy nejnovější procesor Intelu, slibovaná revoluce má jen poloviční efektivitu ve srovnání s dnes už vlastně starým RYZEN 7000 řešením, které za několik měsíců dostane nástupce. Realita se plně ukáže, když testeři srovnali TDP na stejné maximální úrovně 28/38/45W u AMD i Intel CPU. A hned vidíte, proč Intel neukazuje ten výkon svého procesoru na těch skutečných 28W proti 28W AMD:

AMD přes fakt, že má méně jader (8/16 vs 16/22) má totiž nezanedbatelně stále lepší výkon na všech hladinách nižších hodnot TDP, než nejnovější Intel. A ten rozdíl je dost zásadní, speciálně u těch nižších praktických TDP, o kterých Intel tak radši lže. A jak je to s tím grafickým výkonem, o kterém Intel tvrdí, že ve hrách má prý jeho grafika o 10% vyšší herní výkon než AMD? Zase lež a manipulace daná tomu, že Intel nesrovnává procesory na reálných hodnotách TDP.

Ve hrách má Radeon 780M v RYZEN 7 7840S proti Intel Arc v Core Ultra 7 155H v průměru několika her podle testů notebookcheck.net o 30% lepší výkon! Intel stačí víceméně jen v některých teoretických benchmarcích, pokud přijde na hry je jeho architektura stejně bídná jako u dosavadních Intel grafik. Pravda, právě integrovaná grafická část udělala mezigeneračne největší posun a zlepšení v případě Intelu, takže alespoň tohle ocenit můžeme, ovšem AMD má stále celkově lepší řešení.

  • A problémů je více!

Bohužel, realita výkonu v praxi zdaleka neodpovídá tomu, co Intel tvrdí v prezentacích. O mnoha věcech se navcí raději ani nezmiňuje, speciálně o té efektivitě. Ta je přitom zásadní věc pro mobilní procesory a platformy. Že bude Intel mít poloviční efektivitu s touhle nejnovější generací, architekturou a konečně tou 7nm výrobou, to jsme vážně nečekali, i přes mnohé náznaky. Tohle je opravdu "mega fail".

Ale ono je to ještě horší. I ve vlastních benchmarcích Intelu dokonce zjistíte, že nová generace 7nm Intel procesorů dokáže být dokonce výkonově občas horší, než ta stará 10nm Core 1000P! k tomu se navíc přidávají velké problémy s funkčností, kdy 3 velmi různé verze CPU jader v jednom čipu, mají problém správně fungovat. Samozřejmě zátěž na ně má Windows problém správně rozdělovat a ta slabší jádra prostě nemají ani všechny instrukce či tak vysoké takty. Speciálně u W10 to špatně běhá, ale ani u W11 to není o moc lepší. Ovladače pro tu grafickou ARC část Intelu se s těmi od AMD pro jeho Radeon řešení, nedají funkčně a podporou her vůbec srovnat. Pořád je tu také tuna problémů s chodem v mnoha hrách, kdy prostě přes papírové předpoklady ARC za Radeon zaostává i o desítky %, což je samozřejmě rozdíl mezi použitelností a nepoužitelností. Nemluvě tedy o celkové efektivitě, která je prostě tristní:

Další problém je pak cena novinek. Intel varianty notebooků jsou i o stovky dolarů dražší, než srovnatelné AMD verze. Pochybnosti jsou i kolem konkurenceschopnosti Intelu v AI oblasti, zejména proti novým AMD RYZEN 8040 řešením.

  • Závěr – METEOR LAKE je místo spasitele neuvěřitelným selháním

Musím říci, že jakkoliv jsem v posledních mnoha měsících psal o tom, že METEOR LAKE opravdu nebude zdaleka tím, co se čekalo, jsem nakonec nepříjemně překvapen, jak mizerným produktem ve skutečnosti je. Roky vyvíjená slibovaná zcela nová 7nm výroba je naprostý výsměch a fail v této první podobě. Prakticky proti té jinak už dnes zastaralé 10nm, přináší jen nižší takty, nižší výkon a efektivita CPU je ve výsledku prakticky stejná! Co není stejné je cena, kdy 7nm výroba je podstatně dražší než 10nm. A myslím, že o stavu Intel technologií výroby hodně vypovídá ten fakt, že ze 4 čipů, z kterých je ten nový dlouho slibovaný revoluční procesor Intel vytvořen jako čiplet, je pouze jeden jediný vyráběný přímo Intelem samotným. 3 ostatní čipy jsou vyráběny starší generací 6nm/5mn výroby konkurenční firmou TSMC! Že současný šéf Intelu nebyl ještě akcionáři a představenstvem firmy na hodinu vyhozen, je opravdu zarážející a asi největší překvapení celého vydání této nové generace produktů. Jaký to mega-fail po tolika letech velkých slibů a zpětných zrcátek. Více jak 70% nového procesoru nové generace Intelu, je vyráběno konkurenční firmou TSMC, a ani tak výsledný produkt celkově nestačí na produkty AMD bez vlastních továren, vyráběné taktéž u TSMC.

Opět mě vadí ono neuvěřitelné lhaní, či minimálně překrucování, kdy prezentace je doslova vycucaná z prstu s ohýbáním reality do osmičky a srovnává nesrovnatelné. A nikdo nebyl schopný se k výsledkům Intelu v praxi ani přiblížit. Hodně mě vadí to lhaní o TDP, kdy uvádět procesor jako 45W model, ačkoliv má ve skutečnosti boost 115W, 28W taktéž se 115W, 15W modely co mají ve skutečnosti 57W a 9W modely s reálně 30W, to prostě nelze myslet vážně. Intel totiž všem ukazuje výkon marketingově jen 28W procesoru, ovšem ukazuje výkon odpovídající tomu jeho 115W nastavení. A klidně to srovnává s reálně 30W konkurencí. Proč neukazuje ten reálně 28W výkon? No protože pak reálným výkonem a vlastnostmi absolutně nestačí. Intel s METEOR LAKE za srovnatelných nízkých TDP nedokáže procesorovým/grafickým výkonem vůbec konkurovat téměř rok staré AMD RYZEN 7000U/H sérii! A ty za několik měsíců nahradí zbrusu nová generace. Efektivita novinek Intelu je navíc v praxi horko těžko poloviční a ceny jsou přitom nezanedbatelně vyšší. A funkční SW problémy pramenící z několika výbavou velmi odlišných procesorových jader, také nelze ignorovat.

Diví se někdo, že s ohledem na to všechno, Intel zrušil výkonnější verze METEOR LAKE včetně desktopových? Je prakticky jisté, že by výkonem nedokázaly překonat ani současné vlastní 10nm Core 13000/14000 procesory, protože by měly nižší IPC i celkové takty, a přitom žraly stále hodně. Jediný rozdíl by tak byla cena, kdy výrobní náklady na 7nm jsou prostě nezanedbatelně výše než na 10nm. METEOR LAKE, který měl být spasitelem, světlem na konci tunelu a návratem Intelu na vrchol, kdy roky nám sliboval bez přehánění zázrak, je mnohem větší selhání, než si mnozí uvědomují. A skutečně se divím, že celé současné vedení Intelu co by firmy ještě nebylo odvoláno. Nesplnili absolutně nic, co roky slibovali a přitom museli vědět, že nic nesplní. Realita 7nm výroby Intel a celé nové generace jeho procesorů, na které měla být další budoucnost firmy postavená, je mnohem horší i než ta nejnižší očekávání.

Není divu, že OEM výrobci PC jsou s Intelem a jeho procesory hrubě nespokojeni. Sliby jsou už řadu let jen na papíře a realita je tristní. A při pohledu na realitu nových 7nm procesorů „Core UItra Mega“ se nelze divit zprávám, že mnozí OEM se poprvé snaží podstatně navýšit nabídku notebooků s AMD. Mnozí chtějí mít dokonce ideálně 50% svých mobilních PC na AMD čipech. Intel prostě nesplnil ohledně slibů kolem nové platformy nic. Vlastně méně než nic. Je ve všech ohledech mnohem horší, než co už dávno nabízí AMD, a to se nebavíme o cenách. A připomínám, že jak Intel prezentace, tak testovací vzorky NB na první testy, reprezentují novinky v nejlepším možném světle. Většina reálných konfigurací bude výkonem o něco horší s pomalejšími paměťmi atd. Většina těch nových NB s Intel Core Ultra 100 dorazí až v dalších měsících, a nebudou tak stát jen proti stávající AMD RYZEN 7040/8040 sérii ZEN4+RDNA3 procesorů, ale i té zbrusu nové RYZEN 8050 se ZEN 5/RDNA 3.5 na 4nm výrobě. Jak té budou konkurovat, když nedokáží porazit ani starší RYZEN 7040/8040, je dost záhadou. Ale také jasné vysvětlení toho najednouzvýšeného zájmu OEM výrobců počítačů o AMD platformu pro nadcházející generaci.

Není divu, že na desktopu to Intel prakticky vzdal, přeznačil starší Core 13000 na Core 14000 a vláčí tuhle mrtvolu ulicemi dál, protože v mnoha ohledech nic lepšího zjevně nedokáže ani sám vyrobit. A to vše přes fakt, že celé roky nám sliboval 2x a 3x lepší METEOR LAKE jako produkt, než jaký jej nakonec uvedl. A to nejhorší na tom je, že musel už před delším časem vědět, že to takhle dopadne …. Jak je tenhle výsledek vůbec možný po těch mnoha letech vývoje, odkladů a zpoždění, a to vše s nesrovnatelnými finančními i vývojovými možnostmi, které Intel proti konkurenci má?! Nemluvě o tom, že to nejlepší, co novinka obsahuje a přineslo největší zlepšení, není ani čip od Intelu, ale GPU čip vyráběný konkurenčním TSMC. A ani tak v praxi nestačí na taktéž u TSMC vyráběné řešení AMD, které navíc už brzy dostane novou generaci, proti které bude METEOR LAKE také stát … neuvěřitelné.

 

AUTOR: Jan "DD" Stach
Radši dělám věci pomaleji a pořádně, než rychle a špatně.

Starší články


Komentáře
Přidat Nový
snajprik [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2023-12-19 06:48:08

Osobne nechapem intel, tak tu zakladnu časť CPU čo najviac žere a od ktorej zavisi vykon, vyrobi na premenovanom svojom zastaralom 10nm procese a tie menej podstatne veci na 5-6nm u TSMC
Ja by som to nazval skôr sabotaž. Vyrobia Ferrari ale motor tam daju s trabanta a potom sa čuduju že to nema vykon, aj ked to žere jak krava...
AMD ked išlo ku TSMC prave to CPU si tam dalo vyrobiť, to je podstatne...
Don_F3K3T3 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2023-12-19 07:20:46
avatar
Meteor Lake nie je vyrábaný pôvodným 10nm Intel procesom, ale intelovým pôvodným 7nm (novo nazvaným "Intel 4")

V každom prípade Intel zahviezdil zasa
HoCh [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2023-12-22 09:12:15

Tak jsou k dispozici první reálná srovnání výkonu grafiky nového Intelu a Phoenixe ve hrách (viz odkaz dole). V notebookcheck je srovnání toho nového Acer Swift Go 14 SFG14-72 se starším Lenovo Yoga Slim 7 14APU G8 na Phoenixu.

Integrovaná grafika v Phoenixu vychází výrazně (průměr +34%, mediám +21%) lepší, než nový Intel. Bylo testováno 7 her - Zaklínač 3 +28%, GTA 5 +100%, Strange Brigade +14%, Far Cry 5 +21%, Dota 2 Reborn +7%, X-plane 11 +7%, Final Fantasy XV +60%.

https://www.notebookcheck.net/Intel-Meteor-Lake-Analysis-Core-Ultra-7-155H-only-convinces-with-GPU-performance.783320.0.html
Rafan [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] - Jak to jen diplomaticky říci. 2023-12-19 09:24:16
avatar
Kdy se konečně DD naučíš to, že čtenáři stačí napsat něco jednou a né to v článku 2x - 3x opakovat. Takto to vypadá, že jsi vydavatel školních novin v pomocné škole a čtenáři jsou zabrždění chudáci, kterým to sdělení musíš do té hlavy narvat pomyslným Norimberským trychtýřem. Když to sám nedokážeš, sežeň si nějakého externího korektora. Určitě to tvému psanému projevu pomůže.
aDDmin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2023-12-19 11:09:16
avatar
Já to ale tak píši schválně, hlavně kvůli těm, kteří neustále hledají něco mezi řádky, nebo se snaží interpretovat to co píši nějakým svým způsobem, takže to napíši třikrát aby bylo jasno

Jinými slovy není to chyba je to záměr
Rafan [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2023-12-19 21:12:44
avatar
No ale tím vypovídáš o tom, co si myslíš o čtenářích, který chodí na tyto stránky. To je hodně svébytný přístup k čtenářům.
aDDmin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2023-12-19 21:52:34
avatar
proto sem mnozí chodí ...

Já prostě nemám rád, když pak někdo vykládá něco o tom, co si myslí že si myslím a co si myslí že jsem řekl apod. Takže radši to napíši 3x aby prostě bylo jasno a pokud někdo hledá něco mezi řádky a interpretuje si něco jinak, je jasné, že chyba je výhradně na jeho straně ...
Tomcat22 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2023-12-22 17:05:28

Já si myslím, že když to napíšeš jednou výstižně, tak to stačí a nikdo tam nic hledat nebude. Taky mě celkem štve číst ve článku to samé několikrát dokola. Někdy už pak třeba půlku jenom proletím, místo abych to celé četl, protože tam nic nového není, jen jinak zopakováno to samé dokola...
h4wkm00ner [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2023-12-20 07:21:23

co to je zas za slepenou sračku, si dělá Intel prdel ne ?

Citace:

Intel Core Ultra 7 155H CPU. This chip has 16 cores, 22 threads, 24 MB of L3 cache, and a TDP that ranges from 28W and up to 115W (MTP).

Intel Core Ultra 7 155H "Meteor Lake" CPU Gets Destroyed In Linux Performance & Efficiency Tests By AMD's Ryzen 7 7840U At Same Or Lower Power

The @Intel Core Ultra 7 155H #MeteorLake vs. @AMDRyzen 7 7840U On Ubuntu Linux In 300+ CPU Benchmarks

With 370 CPU tests, the @AMD Zen 4 SoC was faster than the new Meteor Lake 22-thread CPU on #Linux in 80% of the tests & 28% faster geo mean overall.


Odkaz
HoCh [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2023-12-20 14:42:48

Na ty testy jsem dneska ráno taky valil oči. Procesor s polovičním počtem jader je o 28% lepší a ještě při nižší spotřebě. A to testovali to AMD na 13-ti palcovém notesu a Intel byl ve 14-ti palcovém Aceru Swift Go, který díky větší velikosti má lepší předpoklady pro chlazení.

V tom článku je spotřeba uváděná jen u 12 testů. Z toho Intel má nižší spotřebu jen v nějakém testu na webovém prohlížeči. S Intelem člověk ušetří 0,7W, což je 6% (amd 13,1w, intel 12,4w). V ostatních 11 testech s vyšší zátěží má intel vyšší spotřebu, v průměru o 11%.

AMD má tedy v průměru o 28% vyšší výkon při spotřebě nižší o přibližně 11%.

Maximální spotřeba Intelu v testech byla do 36w. Je otázka proč nebyly v tomto případě využity jeho ty vyšší limity (až 115w). Vypadá to, že má u toho Intelu Acer spotřebu opravdu takhle zastropovou. Protože podle průběhů a kvantilových grafů spotřeby jsou špičkové odběry intelu až do 65W (u amd 52w).
h4wkm00ner [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2023-12-21 10:06:14

Ale GPU se povedlo ...

Odkaz
aDDmin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2023-12-21 12:51:45
avatar
povedlo je hodně silné slovy, dohnalo sem tam výkonem výrazně starší a stále celkově úspornější integrované AMD v celkově jinak lepším RYZEN procesoru, které má ale stále lepší ovladače a fungují na něm všechny hry, ne jen některé.

Problém je, že ten GPU čip v tom procesoru nevyrábí Intel, ale TSMC, což je poměrně zásadně fail ze strany Intelu co by výrobce čipů a hlavně výmluvný důkaz stavu jeho nového výrobního procesu ....
HoCh [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2023-12-21 14:45:22

Ten test iGPU ­(viz odkaz v příspěvku výše, nebo tady dole) mne taky překvapil. Larabel z té grafiky byl dost nadšený. Nečekal jsem, že by Intel dokázal udělat lepší grafiku než AMD, tak jsem se na ty testy podíval trochu podrobněji.

Larabel má pravdu, že proti minulé generaci Intel procesorů je ta grafika obrovský skok ve výkonu i v efektivitě a za to si Intel rozhodně zaslouží pochvalu. Ovšem tvrzení, že je grafika Intelu o 9% výkonnější, než v Phoenixu, má háček. No spíš několik háčků.

Intel grafika má 1024 jader, což je o 33% víc než Phoenix. Jádra Intelu běží na 2,25GHz, což je o dost méně než 2,7GHz Phoenixu. Ta nižší frekvence sice snižuje náskok Intel grafiky v teoretickém hrubé výkonu grafiky ­(místo 33% jen 11%­), ale zřejmě přispívá k vyšší efektivitě. Pro výkon grafiky je ovšem velmi důležitá také rychlost paměti, kterou Larabel v testu bohužel neuvádí. Právě rychlost paměti omezuje výkon iGPU ­(třeba ve hrách­) a když grafika nedostane dost dat ke zpracování, je teoretický hrubý výkon k ničemu.

Podle informací z internetu to vypadá, že Intel poslal recenzentům notebooky s LPDDR5x paměťmi s velmi vysokou propustností ­(údajně snad až 7500MHz­), která v reálně prodávaných počítačích nebývá. Ten Phoenix je v počítači Framework 13 a ten má podle specifikací maximální rychlost paměti 5600MHz. Intel procesor by za těchto okolností měl o 34% rychlejší paměť a díky LPDDR5x možná i s nižší spotřebou.

Tak a teď už k porovnání výkonů grafik obou procesorů. Když má integrovaná grafika o 11% vyšší hrubý výkon a o třetinu větší propustnost, tak se dá očekávat i vyšší výkon v aplikacích. Je otázka jestli je těch 9% převahy Intelu dobrá hodnota. Záleží na tom v jakých aplikacích. Úzké hrdlo omezující výkon aplikace totiž závisí na jejím typu. Při intenzivním zpracování malých objemů dat je limitující výpočetní výkon, u datově náročnějších aplikací rychlost paměti. Rozdělil jsem si Larabelem testované aplikace do 3 skupin ­- výpočetní benchmarky ­(9­), 3D benchmarky ­(5­) a hry (5­).

Výpočetní benchmarky tvoří skoro polovinu ­(9­/19­) testů a v nich iGPU Intelu naprosto exceluje. Průměrný výkon je o 32% lepší než u grafiky Phoenixu. Jde však o jednu sadu testů (vkpear 20230730­) a testy se liší v parametrech ­(bity, vektor, matice­). Je tedy otázkou, zda jiné testy nedaly odlišné výsledky. Asi to však nemusíme řešit, protože pro naprostou většinu běžných uživatelů jsou výpočetní testy zcela nezajímavé.

3D benchmarky jsou už zajímavější. Tam má Intel nad AMD převahu o 11,8%, což zhruba odpovídá přírůstku teoretického hrubého výkonu. Ale lepší 3D benchmark nutně neznamená vyšší FPS ve hrách. Navíc ty testy nejsou z nejnovějších a jsou tam i vykopávky typu Unigine Heaven. Pro Linux budou možná relevantní ­(2x Vulkan, 3x openGL­), ale pro Windows asi moc ne. Navíc u tří Unigine testů známých i z Windows převaha Intelu u novější testů klesá ­- v Unigine Heaven má 14,3%, v novější Unigine Superposition už jen 3,7%.

Tak a mále tu hry, což je to, kvůli čemu asi většina Windows uživatelů chce silnější integrovanou grafiku. V testovaných hrách byl Intel v průměru o ­-0,6% horší než Phoenix. Ale jsou to openGL hry a zřejmě nějaké jednoduché a asi i dost staré, protože na integrovaných grafikách při spotřebě procesoru kolem 25w dávají od 200 do 400 FPS. O tom, jak na těch grafikách půjdou hrát aktuální Windows hry toho asi tyhle testy mnoho neřeknou.

Když uvážím, jaké problémy s ovladači a výkonem mají plnotučné Intel grafiky založené na téhle architektuře s hrami pod Windows, tak bych se neodvážil tvrdit, že tahle integrovaná verze od Intelu dokáže Phoenix iGPU ve hrách nějak výrazně překonat. Čekám taky, že v nové revizi Phoenixu nebude ten AI akcelerátor jediná změna, a že aspoň trochu pořešili problémy RDNA 3, které údajně byly příčinou toho, že nedokázala naplnit očekávání ve výkonu a spotřebě. Tak uvidíme začátkem roku, až se dostanou obě verze s novými procesory do prodeje.

https:­/­/www.phoronix.com­/review­/intel­-core­-ultra­-7­-155h­-linux
Goloka [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] - Děkuji za Váš komentář 2023-12-26 11:51:43
avatar
Děkuji za Váš komentář pane Hochu.

Jinak když to takhle na plnou hubu DD napsal tak to je katastrofa a průser. Tohle Intel vážně vydal? Hamba!
Sareth [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2023-12-24 12:42:46

Odkaz
Pouze registrovaní uživatelé mohou přidat komentář!
 

Najdete nás na Facebooku

.... a také na Twitteru

RSS

DDWorld.cz

DDWorld - Blogy a videa

DDWorld - Magazín

Poslední příspěvky v diskuzích


Videa
S.T.A.L.K.E.R. 2 v nové ukázce
S.T.A.L.K.E.R. 2 v nové ukázceČtvrtek, 25 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1297x
Komentářů: 4
Manor Lords – hra jednoho vývojáře boří herní svět
Manor Lords – hra jednoho vývojáře boří herní světStředa, 24 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1680x
Komentářů: 1
Deadpool & Wolverine – očekávaný film v parádní ukázce
Deadpool & Wolverine – očekávaný film v parádní ukázceÚterý, 23 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Film
Spuštěno: 1162x
Komentářů: 0
Fallout seriál se dočká druhé řady. Zájem je i o hry.
Fallout seriál se dočká druhé řady. Zájem je i o hry.Pondělí, 22 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Film
Spuštěno: 1218x
Komentářů: 1
Unreal Engine 5.4 představuje další masivní vylepšení
Unreal Engine 5.4 představuje další masivní vylepšeníPátek, 19 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: PC a IT
Spuštěno: 3805x
Komentářů: 0
Česká 3 roky stará hra Vigor brzy na PC
Česká 3 roky stará hra Vigor brzy na PCStředa, 17 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1479x
Komentářů: 0