AMD ZEN 6 bude procesorová revoluce – následující generace procesorů přinese velké změny! Tisk E-mail
Napsal Jan "DD" Stach   
Středa, 21 únor 2024
altLetošní AMD ZEN 5 je zaměřena na architekturu, následující ZEN 6 přinese velké změny.

 

 

 

 

Jak jistě víte, AMD letos představí procesory architektury ZEN 5. Ta je největší architektonickou změnou v ZEN od první RYZEN 1000 generace. AMD kompletně překopalo celá jádra a stavbu celého čipu. Zásadní části byly výrazně posíleny, jádra jsou větší, stále se ale počítá v základu s 8jádry/16vlákny na standardní 4nm ZEN 5 čip (ZEN 5C pak bude mít dvojnásobek ale s menší cache), který bude stejný pro serverové, desktopové i některé mobilní čipletové procesory.

Konstrukce čipletů ale u nové generace procesory využívající ZEN 5/ZEN 5C architekturu zůstává víceméně stejná, jako u současných ZEN 4 procesorů. Hlavní změnou je tedy architektura, která přinese v některých případech dramatické navýšení IPC. Díky zcela novým instrukčním sadám může v některých případech optimalizovaných aplikací, narůst výkon o desítky %. AMD se také podle posledních zpráv podařilo vyladit nové složitější čipy na 4nm výrobě tak dobře, že takty budou nakonec stejné, nebo dokonce o trochu vyšší, než u současných jednodušších 5nm ZEN 4 čipů.

V celkovém ohledu by nové RYZEN procesory ZEN 5, které budou mít stejný počet jader (16/12/8/6) jako aktuální RYZEN 7000 ZEN 4 procesory, měly mít v průměru tak o 20 – 30% více výkonu. A to při stejné spotřebě! Zůstává také kompatibilita s aktuálními deskami a paticí AM5. Zatímco letošní ZEN 5 je tedy hlavně o kompletním předělání ZEN architektury, nástupce v podobě ZEN 6 bude hlavně o konstrukci procesorů samotných.

  • AMD ZEN 6 přinese masivní změny

                                                 v konstrukci čipletů a procesorů AMD

Pomalu ale jistě unikají podrobnosti, protože ZEN 6 je nyní hlavním vývojovým projektem, na kterém procesorová divize AMD nyní pracuje, protože ZEN 5 už je dávno hotové. ZEN 6 dorazí již na 3nm výrobě. Sice také přinese opět nějaká vylepšení architektury a IPC, ale větší změnou by mělo být navýšení počtu jader na čip. Hlavně však přinese revoluční změny v konstrukci čipletů. Ta se vlastně u RYZEN procesorů ZEN 4 a ZEN 5 architektur vůbec nezměnila, ale u ZEN 6 se mění prakticky všechno.

Čipletové mají být nově také „APU“, kdy se chystají procesory s monstrózně výkonnými integrovanými grafikami s násobkem výkonu těch současných. AMD ovšem změní i konstrukci a podobu čipletů ve všech svých běžných procesorech. Říká tomu 2.5D pouzdření, které by mělo podstatně zkrátit komunikační cesty a také je rozšířit. Mluví se tedy o zcela nové konstrukci procesorových čipů, které by měly dostat více než stávajících 8 velkých jader s plnou cache. Mluví se o kombinaci ZEN 6 + ZEN 5C v jednom takovém čipu. Nové bude také I/O, které má však mít nadále DDR5 a PCIe 5.0, ale více těch Gen5 linek a je možné, že I/O ponese. AMD současně může vytvořit odlišné verze I/O podle potřeby platforem. Oddělena by měla být také integrovaná grafika do samostatného čipu, kdy v případě „APU“ variant by mělo jít v některých případech až o čipy, s parametry, jaké dnes najdeme u GPU klasických mainstreamových grafik. Nějaké iGPU ale bude v každém procesoru. Předpokládá se použití RDNA 5 architektury, která je pro AMD nyní prioritou. Kromě toho by se v procesorech mohly objevit specializované co-procesory s jiným druhem specializovaných výpočetních jednotek, například pro AI apod.

Nová konstrukce čipletů má také umožnit lepší parametrovou optimalizaci jednotlivých modelů procesorů pro dané určení. Serverové procesory tedy budou více odlišné od desktopových, pro spotřební segment dorazí modely s různými konfiguracemi GPU a dost možná i samotných CCD, tedy ZEN jader. Obecně chce AMD prostě překopat celou konstrukci a výrobu čipletů, výrazně zefektivnit její provoz a také výrobu. Půjde o zdaleka největší změnu od samotného uvedení čipletových procesorů se ZEN 3 generací. V každém případě mají být ZEN 6 procesory masivním posunem celkově, někteří mluví i o revolucích v některých ohledech. Masivní nárůst výkonu nejen díky více CPU jádrům, ale také v oblasti výkonu a možností integrované grafiky, nemluvě o dalších specializovaných výpočetních jednotkách (například pro AI). Určitě uvidíme supervýkonné „SoC“ apod. Půjde také o velké zlepšení efektivity, jak provozní, tak výrobní. Celkově budou procesory sice určitě komplikovanější, současně ale lépe optimalizované na jednotlivé oblasti použití a typy platforem.

V případě desktopových RYZEN variant se u ZEN 6 v současnosti počítá s tím, že budou kompatibilní s AM5. Není to samozřejmě oficiálně ještě potvrzeno, ale AMD se již nechalo slyšet, že s AM5 počítá za rok 2025. Změna patice by navíc nedávala moc smysl. Měnit stavbu CPU a současně celou platformu není styl AMD, je z mnoha důvodů vhodnější, aby výrazně měnila jen jednu věc. A nemyslím si, že by AMD na této praxi něco měnilo. Navíc se nepočítá s tím, že by ZEN 6 pro desktop a mobilní platformy měla třeba PCIe 6.0, které by možná nějaká změny v patici potřebovala. Určitě bude Gen6 mít serverová ZEN6 platforma, ale pro mainstreamové platformy se zatím s Gen6 nepočítá, protože ho prostě nepotřebuje.

To jediné, co by bylo dobrým důvodem pro nahrazení současné AM5, a tedy příchod AM6, je nová generace pamětí. Tedy stejně jako se kvůli přechodu z DDR4 na DDR5 měnila patice z AM4 na AM5, tak bude příchod AM6 souviset určitě s přechodem z DDR5 na DDR6. To se ovšem nestane dříve jak v roce 2027, reálně spíše až v roce 2028. První RYZEN procesory ZEN 6 architektury ovšem vyjdou v tradičním generačním odstupu cca 2 let od vydání letošního ZEN 5. A ty se čekají pravděpodobně v Q3 2024. V tuto chvíli se interně hovoří o vydání ZEN 6 kolem Q3 2026. To znamená rozhodně dlouho před příchodem DDR6 pamětí. A tak nedává moc smysl změna současné AM5 patice a přes značné změny konstrukce čipletu by ZEN 6 procesory měly být s AM5 kompatibilní.

Novou AM6 patici bych očekával až s nástupem ZEN 7 a DDR7, někdy kolem poloviny roku 2028, pokud AMD dodrží stávající strategii. A není v současnosti žádný důvod se domnívat, že by k nějakým změnám svého generačního cyklu měla nějaký důvod. AMD je vtipně dnes tou firmou, která dělá onu známou „TICK-TOCK“ strategii vydávání procesorů. Tu kdysi dělal Intel, ale v jeden čas se mu ručičky zasekly, dokonce i couvly a z „Tick-Tock“ se stalo „Tick – Tick – Tick – Tack – Crack …“ a rozbité jsou ty ručičky dodnes …

Každopádně AMD a jeho ZEN 6 přinesou velké změny ve všech směrech (tedy kromě patice) a je pravděpodobné že toho budou umět o něco více, než současné x86 procesory. A je pravděpodobné, že bude existovat více než jen jedna nebo dvě ZEN 6 konfigurace samotných čipů. Obecně by ale velkým posunem v rámci ZEN 6 generace měly být „APU“ varianty, kdy čipletové provedení rozšíří některé možnosti, speciálně možnost integrace velmi výkonných GPU do pouzdra procesoru. Ale na první ZEN 6 procesory si musíme počkat tedy na druhou polovinu roku 2026, APU varianty očekávejme nejdříve na přelomu 2026/2027. V každém případě AMD díky úspěchu svých EPYC, RYZEN, RADEON produktů mohlo investovat mnohem více do vývoje ZEN 6 i RDNA 5, než do jakékoliv předchozí generace produktů, takže uvidíme, co s tím velkým rozpočtem a teamem dokáže vytvořit. Rozhodně to však vypadá, že se Intel bude muset hodně snažit, aby nejen smazal současný náskok AMD na poli čipů i čipletů, ale ještě udržel krok. Nevypadá to, že by se AMD chystalo pohodlně servírovat stejných X procesorových jader dalších několik procesorových generací, jak to udělal Intel téměř dekádu, protože přeci 4jádra musí stačit všem :).

 

AUTOR: Jan "DD" Stach
Radši dělám věci pomaleji a pořádně, než rychle a špatně.

Starší články


Komentáře
Přidat Nový
Nexon [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2024-02-23 13:13:25

Dle aktuálních dat je tržní hodnota Nvidie teď desetkrát vyšší než Intelu (to je šílenost) a stejná jako u sedmi dalších hardwarových firem včetně celého Samsungu a činí cca 1,8 bilionu dolarů. Za poslední čtvrtletí činil zisk 12,3 mld. dolarů. Svět se v p..del obrací. To je absolutně nezdravé pro jakýkoliv další vývoj v čipovém segmentu až jde z toho strach a zároveň je to místy až debilita zákazníků, že si nechají sami svým chováním zmonopolizovat trh (AMD dodává pro trh AI podobně výkonná řešení).
dafcz [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2024-02-23 17:27:28

No můžeme to nazývat debilitou, či dle uvážení jak chceme, realita je prostě taková a je třeba se ptát, proč když "AMD dodává pro trh AI podobná výkonná řešení", proč z toho AMD "nic" nemá? Když se podíváte na přepoklady tržeb jak AMD tak Nvidie na nejbližší kvartál tak u AMD se AI nějak neprodává....
1. Očekávané tržby Nvidie na Q1/2025 (mají posunuté účetnictví, je to tedy "Q1/2024") je 24 miliard $ +/-2 %. Loni to bylo 7,192 miliardy $.
2. Očekávané tržby AMD za Q1/2024 jsou 5,4 miliardy $ +/- 300 milionů $.
Když si srovnáme zisk, je to ještě horší, zisk AMD za celý rok 2023 je zisk Nvidie za 11dní...
ZEN 6 budou jistě zajímavé procesory, ale začíná být zřejmé, že takhle to dál nepůjde a AMD bude muset udělat hluboké změny ve svém podnikání, jednoduše nebude mít peníze na vývoj a výrobu v konkurenci mnohem bohatších firem. Spousta firem se odvrací od x86 a přechází na ARM, ať je to Apple, Microsoft, Oracle, Amazon, Nvidie, všechny tyto firmy jsou v tom výrazně zainteresovány, jen ne AMD, pominu-li zcela marginální spolupráci AMD se Samsungem na GPU v Exynosu.
Budu velmi rád, když se spletu a AMD prodá "hromady" AI karet Instinct a tržby včetně zisku porostou o vysoké desítky procent....no další příležitost si to ověřit budeme mít začátkem května.
snajprik [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2024-02-23 18:33:25

V uspechu Nvidie je velmi veľa keby. Zatial sa Nvidii dary obchadzať sankcie, 60% predaných AI išli do Činy, len sama Čina do GPU od Nvidii zaslala 17 miliard dolarov(časť penazi stopili obchodnici), keby Nvidia neobchadzala sankcie ako sa len da tak by mali -17 miliardy dolarov, a ako dlho sa im tie sankcie bude dariť obchadzať je otazne.
dafcz [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2024-02-26 20:47:32

Vy se pravděpodobně v businessu nepohybujete, protože tam se na kdyby nehraje, buď vyděláte vy a nebo konkurence.
1. Stejně jako Nvidia mohlo do Číny dodávat AMD, proč to neudělalo? Nebo proč nemá modely pro Čínu?
2. Tržby Nvidie za Čínský trh za účetní rok 2024 byly 10,306 mld $, rok předtím 5,785 mld $, kde jste vzal 17 miliard? Z čeho čerpáte? Protože finanční ředitel Nvidie v komentáři jen uvedl, že "prodeje v Q4/2024 do Číny výrazně poklesly z důvodu licenčních podmínek vlády USA. Za Q4/2024 byly tržby z Číny a Hongkongu 1,9mld $, tedy 10% všech tržeb.
Nvidia mimochodem má modely přímo pro Čínu, které embargo neporušují, jsou to modely H20, L20 and L2, jejich přípravy byly oznámeny už v listopadu 2023 a nyní už mají vzorky zákazníci.
Žádné kdyby tu tedy dle mého není, pokud vy si myslíte že ano, tak dejte na stůl nějaké argumenty, zatím jste tu střelil jedno číslo, které je bůhví odkud. Já z finančních výsledovek mám prostě obavy toho směru, že až si sedne TSMC ke stolu se svýmy zákazníky a oni vytáhnout svoje peněženky chtějíc blokovat si budoucí výrobní kapacity, tak AMD bude v rohu, nebo možná někde ještě na chodbě...
lada [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2024-02-23 15:11:11

Lze nějak vysvětlit ten slibovaný extrémní nárůst integrovaného grafického výkonu, kam až je to reálně možné a kde začíná klasický hype? V posledních generacích vždy platilo, že úzkým hrdlem byly DDR paměti a u ZEN 6 nevidím ani náznak toho, že by se to mělo změnit...
HoCh [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2024-02-24 08:57:49

To vysvětlení je celkem jednoduché, jmenuje se mezipaměti (cache). GPU na samostatných grafikách mají docela velké a viceurovnove mezipaměti (cache), které mají velmi malá zpoždění (latency) přístupu k datům. GPU tedy může většinu času pracovat s mezipaměti s tak moc nevadí, ze zpoždění (latency) přístupu k datům v grafické GDDRx paměti je velké.

Integrované GPU asi nějakou mezipaměti (cache) mají také, ale zřejmě nebude moc velká a tak se o ní ani nemluví. Zrejme tedy pracuje s DDRx pameti více s casteji, než GPU grafické karty s jejich GDDRx pameti. A tak je rychlost a hlavně zpoždění (latency) přístupu do DDRx pameti hodně omezující.

Ale u APU Sarlak by měla být už nějaká Infinity Cache a 2x širší RAM, tak vykon té iGPU může velmi silné proskočit, protože ho nebude brzdit pamet.
Martinp79 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] - Pokrok v mezích zákona... 2024-02-25 10:03:04
avatar
To bude revoluce... ...jako vždy. Při vyjádření na cenu a rychlost používaných aplikací to běžné lidi nebude nijak revoluční, ale jako vždy lehce evoluční.
h4wkm00ner [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2024-02-25 19:10:10

Jo bude revoluce, v roce 2016 za 50 000kč - i7-6950X :-) Intel Core i7-6950X - 10jádrový revoluční cpu byl masakr ! v roce 2016 za 50 000kč :-)

to je dnes jako nvidia a jejich 4090 :-D

Odkaz
Martinp79 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2024-02-26 09:21:48
avatar
Samozřejmě Trochu to připomíná ohromují exkluzivní reportáže v mediích o tom jak: představili nový iP > Představí nový iP? > představý nový iP > představují nový iP! > představili nový iP.

Jde napsat šablony na xx let dopředu
vladislavpokorny [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2024-02-26 09:38:33

Za 4 roky? 20-30% více výkonu? V optimalizovaných aplikacích? V některých?
No, to bude revoluce
Martinp79 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2024-02-26 10:25:51
avatar
Tak samozřejmě, přeci Macbooky jsou taky výkonější a výkonější ... ...pro ty stříhají na pláži nového 8K Avatara
Pouze registrovaní uživatelé mohou přidat komentář!
 

Najdete nás na Facebooku

.... a také na Twitteru

RSS

DDWorld.cz

DDWorld - Blogy a videa

DDWorld - Magazín

Poslední příspěvky v diskuzích


Videa
S.T.A.L.K.E.R. 2 v nové ukázce
S.T.A.L.K.E.R. 2 v nové ukázceČtvrtek, 25 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 820x
Komentářů: 3
Manor Lords – hra jednoho vývojáře boří herní svět
Manor Lords – hra jednoho vývojáře boří herní světStředa, 24 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1427x
Komentářů: 1
Deadpool & Wolverine – očekávaný film v parádní ukázce
Deadpool & Wolverine – očekávaný film v parádní ukázceÚterý, 23 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Film
Spuštěno: 1088x
Komentářů: 0
Fallout seriál se dočká druhé řady. Zájem je i o hry.
Fallout seriál se dočká druhé řady. Zájem je i o hry.Pondělí, 22 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Film
Spuštěno: 1168x
Komentářů: 1
Unreal Engine 5.4 představuje další masivní vylepšení
Unreal Engine 5.4 představuje další masivní vylepšeníPátek, 19 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: PC a IT
Spuštěno: 3757x
Komentářů: 0
Česká 3 roky stará hra Vigor brzy na PC
Česká 3 roky stará hra Vigor brzy na PCStředa, 17 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1456x
Komentářů: 0