Intel Core i9/i7 procesory mají problémy – hráči si stěžují na stabilitu. O překvapení nejde. Tisk E-mail
Napsal Jan "DD" Stach   
Pondělí, 26 únor 2024
altPády her, problémy s jejich startem a další problémy se stabilitou PC. Stížnosti na Intel se množí.

 

 

 

 

V poslední době se objevuje stále více a více stížností uživatelů na stabilitu systémů osazených speciálně Core i9-13900K a 14900K (což je fyzicky ten samý procesor), ale už se také objevuje nápadné množství stížností na hlavně nový Core i7-14700K a také starší 13700K. Jde přitom často o stížnosti po určité době používání, kdy aniž by uživatelé něco na svých PC měnili, mají problémy se stabilitou, nebo dokonce nastartováním her, ale i dalších aplikací.

Mohu potvrdit problémy i z vlastní zkušenosti, kdy v testlabu máme a aktivně používáme také PC osazený 13900K a máme v poslední době nápadně více restartů a potíží, a to i když jsme nic nezměnili na konfiguraci apod. Přesto bych neoznačil ty problémy za tak velké v našem případě, mnozí uživatelé hlásí mnohem větší měřítko potíží se stabilitou svého systému s těmito procesory.

Proběhlo poměrně komplexní testování a opakovaně se podařilo zachytit problémy u celé řady her i některých aplikací. Intel si je sám údajně problémů vědom, ale v tomto případě to vypadá, že to není tak úplně jeho problém. Podle všeho totiž k drtivé většině problémů a nestabilit dochází u systémů, které mají jinak nastavené TDP limity. Jak totiž víte, Intel procesory a speciálně 13900K=14900K a 14700K mají extrémně vysoké TDP. Oficiálně je až 253W, v krátkých špičkách se blíží 300W. Problém je, však v tom, že mnozí výrobci základních desek u svých TOP modelů, ve výchozím nastavení toto omezení záměrně vypínají. Tím tak ale překračují parametry, které stanovuje Intel, co by výrobce. Mnoho z TOP desek má prostě neomezený limit napájení, který tak i překračuje 300W. Jenže s tímto nastavením je spojeno extrémní zahřívání čipu, který tak rychleji degraduje. To je i důvodem, proč časem to, co bylo stabilní, už být nemusí.

V našem případě mohu potvrdit, že s vypnutým limitem prostě už některé věci nejsou stabilní, jak bývaly. Pokud ale držíme procesor na limitech stanovenými Intelem, tedy to, co by měl být výchozí stav, kde 125W je základní TDP a 253W je krátkodobý boost, pak zdaleka tolik problémů se stabilitou a spouštěním programů nemáme. Občas se ale vyskytnou, což však připisujeme ne zrovna ideální architektuře současných Core 13000/14000 procesor, kde jsou velmi rozdílná P-jádra a E-jádra, přičemž Windows a jeho scheduler si s tím často neví rady a kecá mu do toho ještě HW scheduler Intelu, ale s tím si zase neví rady některé aplikace. Prostě s tím hle předpokládám bude problém vždycky.

Nicméně naprosto chápu, že procesory Core 13000/14000, speciálně modely 13900K/14900K a 13700K/14700K, které jsou delší dobu provozovány s vypnutými limity v zátěžích, tak po nějaký době prostě budou vykazovat potíže se stabilitou. Ten křemík degraduje, je hnán na limity a ohromně se zahřívá, což dlouhodobě prostě vede k degradaci. To je také důvod, proč Intel ty limity stanovil. Dobrou zprávou je, že by nemělo jít o mega rozšířený problém, protože výrobce desek ty limity obcházejí/obcházeli v základu jen na TOP modelech. U nižších verzí, hlavně tedy levnějších deskách, ty limity důsledně dodržují. U opravdu levných desek jsem viděl i případy, kdy výše uvedené procesory ani nepřekračují 125W. Důvodem je prostě to, že VRM a zpracování desky samotné, na vyšší hodnoty TDP a trvalý provoz na nich, nejsou postaveny. Problém pro Intel a výrobce desek je v tom, že ty problémy mají právě největší nadšenci, kteří právě mají ty TOP desky, takže to nepůsobí zrovna dobře.

Každopádně pokud v poslední době pozorujete nějaké potíže s vaší Intel sestavou, zkontrolujte, zda náhodou právě vaše deska neběží v tom neomezeném režimu TDP bez vašeho (nebo i s ním) vědomím. Jinak se samozřejmě může mnoho lidí ptát, kdo by si dnes, nebo upřímně v posledních 2 -3 letech, vůbec koupil primárně herní PC s Intel procesorem. Speciálně s Core i9/i7 modely, které nejsou ani nejrychlejší ani nejlepší herní procesory na trhu. Ano, mají stále vysoký výkon, ale současně také extrémní spotřebu. Stejný výkon přitom nabízí AMD i s méně jak poloviční spotřebou, a pokud jde o herní PC primárně, jsou jasnou volbou RYZEN 7 5800X3D (dnes i 5700X3D) nebo pro aktuální AM5 platformu samozřejmě RYZEN 7 7800X3D případně 7950X3D. Ty mají ve hrách speciálně lepší výkon než cokoliv od Intelu a současně poloviční nebo dokonce ještě nižší spotřebu (pokud vypneme ten limit u Intelu). Takže herní PC postavení na Core i9/i7 dnes prostě nedává žádný smysl a kvůli jejich spotřebě  as tím souvisejícím zatěžováním celé desky, chlazení atd., před nimi všechny recenze varují dlouhodobě. Pokud tedy tyhle čipy provozujete navíc vědomě (či hůře, nevědomě) v režimu bez napájecího limitu, tak se nemůžete ničemu divit. Prostě pozor na to.

 

AUTOR: Jan "DD" Stach
Radši dělám věci pomaleji a pořádně, než rychle a špatně.

Starší články


Komentáře
Přidat Nový
miki75 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2024-02-27 14:23:56
avatar
Používam AMD. Ako vraví klasik, díky bohu...

Inak roky som používal Intel i7 4470K nataktovaný na 3,9Ghz a tam to išlo ako z partesu.
ares_1_Boh_vojny [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2024-02-27 19:53:06
avatar
neviem preco ale autor vykreslil nejaku nestabilitu intel procesorov ako reklamu v prospech AMD.
pcwifi [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] - áá em dé 2024-02-28 22:15:04
avatar
prijde ti to tak ? me ani ne, jen konstatovani ze AMD nema potrebu delat tak nemravna a nenazrana CPU jako Intel cimz daleko mene trpi desky resp. soucastky na nich. Ja mam spis problem pochopit kdo si Intel koupí... me dojizdi i5tka v notesu a jak dojede, uz nikdy zadny Intel.
YORGi [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2024-02-29 14:01:49

Intel i7/i9 dlouho nikomu nedoporučuju, ale jedna vtipná ...za posledních 5 let jsem měl v ruce 2 vadný procesory a oba to byly AMD Ryzeny. První v roce 2022 Ryzen 5-3400G, byl nějáký zkrat a procesor vyhořel (v teplovodivé pastě byl normálně vypálený "blesk") a druhý zrovna včera Ryzen 5-3600, prostě za jízdy vypnul a už nenajel ani bios - s jiným cpu deska jede v pohodě.

...což statisticky nevypadá pro AMD dobře.Navíc poměr vadných desek a problémů s ovladači na chipsetu AMD / Intel je mimochodem taky hrubě v neprospěch AMD. A to beru v potaz jen svoje osobní zkušenosti a pouze stroje které naše firma skládala nebo prodala a spravuje našim klientům...což je pár stovek PC za 5 let
AMD má prostě statisticky víc problémů. Což většina lidí nepochopí protože zrovna jejich počítač na AMD funguje pefektně.
Goloka [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] - děkuji 2024-02-29 23:48:05
avatar
Děkuju že jsi se podělil o zkušenosti.
Pouze registrovaní uživatelé mohou přidat komentář!
 

Najdete nás na Facebooku

.... a také na Twitteru

RSS

DDWorld.cz

DDWorld - Blogy a videa

DDWorld - Magazín

Poslední příspěvky v diskuzích


Videa
S.T.A.L.K.E.R. 2 v nové ukázce
S.T.A.L.K.E.R. 2 v nové ukázceČtvrtek, 25 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 784x
Komentářů: 2
Manor Lords – hra jednoho vývojáře boří herní svět
Manor Lords – hra jednoho vývojáře boří herní světStředa, 24 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1418x
Komentářů: 1
Deadpool & Wolverine – očekávaný film v parádní ukázce
Deadpool & Wolverine – očekávaný film v parádní ukázceÚterý, 23 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Film
Spuštěno: 1084x
Komentářů: 0
Fallout seriál se dočká druhé řady. Zájem je i o hry.
Fallout seriál se dočká druhé řady. Zájem je i o hry.Pondělí, 22 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Film
Spuštěno: 1167x
Komentářů: 1
Unreal Engine 5.4 představuje další masivní vylepšení
Unreal Engine 5.4 představuje další masivní vylepšeníPátek, 19 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: PC a IT
Spuštěno: 3751x
Komentářů: 0
Česká 3 roky stará hra Vigor brzy na PC
Česká 3 roky stará hra Vigor brzy na PCStředa, 17 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1455x
Komentářů: 0