Čína začíná zakazovat Intel a AMD řešení v PC – ale ne ve všech. Neobjede se bez nich. Tisk E-mail
Napsal Jan "DD" Stach   
Středa, 27 březen 2024
altJako odpověď na částečné sankce zavádí Čína vlastní a zakazuje některé produkty.

 

 

 

Není to nic nečekaného, jen to přišlo rychleji. Čínská komunistická vláda už před lety oznámila, že postupně zakáže používání západních technologií a produktů v počítačích a elektronice určené pro vládní a správní použití. A následně se očekává, že postupně pak zakáže západní technologie i na Čínském trhu obecně a nahradí je čistě vlastními. Nicméně zatím na podobný krok není zdaleka připravena.

Ovšem nyní musela přijít s nějakou odpovědí na omezení, které z bezpečnostních důvodů nejen proti nám nepřátelské Číně zavádí západní státy. Na Čínský trh nesmí některá špičková HPC řešení a mnoho západních firem má další omezení na produkty, které se vůbec mohou na Čínském trhu objevit. Čínská vláda se tedy nyní rozhodla „Západ“ potrestat. Do jejích vládních a správních systémů nesmí nově některé produkty Intelu a AMD. Úřady musí přejít na čínské technologie. Nepřekvapivě není blokovaná NVIDIA s jejími AI čipy, které se naopak do Číny přes sankce stále ve velkém valí a Čínská vláda je používá pro svou rozsáhlou síť AI systémů sledující tamní občany, hodnocení občanů a vývoj vojenských systémů, které chce použít pro útok na nezávislý svobodný Taiwan ve velmi dohledné době. Vše nasvědčuje tomu, že se Čína o útok, který existenčně otřese světovou ekonomikou a realitou jako nic od 2svv, pokusí kolem roku 2026.

Čínská správa a vláda tedy bude muset být připravena fungovat bez Západních technologií (alespoň oficiálně, přeznačené produkty jako některé starší procesory Intel na Čínském trhu to však jistí). Nejnovější krok se jí tedy politicky hodí, i když na něj není zcela technicky připravena, v praxi však určitě nebude tak horký. Otázkou je, zda je připraven Západ se obejít bez Čínské výrobní mašinérie. Mnoho západních firem má čínský trh za nejdůležitější, takže o něj nechtějí přijít, i když je všem jasné už delší dobu, kam věci směřují a že se pro ně čínský trh začne uzavírat.

Západ se také v poslední době, hlavně USA, chtějí připravit na zjevně stále nevyhnutelnější situaci, kdy nebudou moci počítat s další výrobou v Číně. A hlavně by mohly být ohrožena, ne-li zničena klíčová produkce čipů na Taiwanu. Investují se tedy ohromující peníze do výstavby továren na špičkové čipy v USA, a dokonce i v Evropě. Nicméně věci jdou o něco pomaleji, než by bylo dobré a mnoho západních firem přiznává, že za čínský výrobní řetězec pro produkci svých výrobků, jednoduše nemá náhrad. Především se ale ani moc nesnaží, a dělají jen málo pro to, aby ji měly. Důvod je samozřejmě prostý. Vybudování potřebných řetězců mimo Čínu znamená ohromné náklady, a tedy snížení firemních zisků a tím pádem i zisků pro akcionáře. A akcionáři a krátkodobé kvartální zisky jsou to jediné, co mnoho firem dnes výhradně zajímá, vidí jen do dalšího kvartálu, takže neplánují věci a kroky dlouho dopředu. Čest výjimkám.

Nicméně světová realita vypadá, jak vypadá a mnoho firem bude brzy nepříjemně překvapeno. Ono lokalizovat a přesunout všechnu výrobu do Číny a říkat tomu Globalizace (když je to jasná lokalizace), by bylo k smíchu, pokud by to nebylo tak smutné a takovým problémem dnes. A nejde jen o nepřátelský čínský politický systém, jde prostě o věc zdravého rozumu, že nacpat všechnu světovou produkci zásadních produktů do jednoho státu, není prostě dobrý nápad. Čína tedy nyní „paradoxně“ pomáhá západu se rozhodnout a změnit své směřování v oblasti soběstačnosti a fungování, i když samozřejmě z krátkodobého hlediska nebudou akcionáři firem tak spokojeni, jak byli doposud. A samozřejmě že se tomu mnozí brání, kdy říkají, že prostě výrobu přesunout nejde … ono to ale jde, všechno jde, když se chce. Ovšem jako v mnoha věcech dnes, ono se často moc nechce. Problémy se prohlubují a jejich řešení se odkládá a pak když už se musí řešit, všechno je mnohem dražší a komplikovanější, než by bývalo muselo být. Tak tomu bude i v tomto případě, protože ano, jde přesunout těžbu i výrobu pryč z Číny, jen to není ekonomicky výhodné jako současný stav. To je celé. A některé státy se o to konečně snaží. Ale bude se to muset udělat a je smutné vidět jak trapně a zoufale se snaží některé Západní firmy udržet v Číně, i když ta o ně zjevně nestojí a bude je více a více omezovat ve prospěch svých firem. A říká to všem, že to tak bude dělat.

Každopádně čekají nás velké nutné změny v následujících letech, takže kdo na ně dnes udělá přípravy nejlépe, bude z toho velmi těžit.

 

AUTOR: Jan "DD" Stach
Radši dělám věci pomaleji a pořádně, než rychle a špatně.

Starší články


Komentáře
Přidat Nový
IAczech [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2024-03-30 15:11:21
avatar
Těmito kroky, se pomalu svět opět rozdělí na východní a západní blok, které se budou vzájemně špehovat. Jen mi jako ČR budeme v západním okruhu. Když Čína dokázala omezit kompletní sociální sítě a nahradit to vlastní, tak myslím, že výroba pokročilých čipů jí nedělá problém. Možná nevyrobí TOP čipy, ale čipy vysoké kvality ano. Rusko si teď vyzkoušelo válku, ale tou respekt ve světě nezískáte, jak se prokazuje (mohli si vzít příklad z Hitlera, nakonec všechno prohrál ve 45 roce, ale nová generace Němců v 89 roce nás obsadila Mercedesy, šli na to chytře a ekonomicky). Čína na to jde ekonomicky, kdy je schopná dobýt celý svět bez jediného výstřelu a v tomto jí Rusko nemůže nikdy konkurovat a oni to dobře vědí.
snajprik [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2024-03-30 18:43:49

Poslednych 50 rokov Rusko bol len lacny dodavatel nerastnych surovin, Ruska ekonomika bola rovnaka ako maju Saudi, predať nerastne suroviny a mynuť prašule na štetky a chlast
Problem je v tom že žiadna vyspela ekonomika sa bez lacnych nerastnych surovin neobijde a všetke lacne nerastne suroviny, vdaka sankciam putuju do Činy a my EU nemame žiadne nerastne suroviny a musime ich kupovať cez priekupnikov za šialene rabaty niekedy aj 1000% preplacame.
Rusko nieje žiaden ekonomicky protivnik pre Činu a nikdy nebolo ani nebude, ale Rusko je zdroj lacnych nerastnych surovin, v daka čomu Čina si za posledne 10 roky polepšila s 9bilionov HDP ročne na 17 milionov HDP ročne a my EU čo sme sa vzdali lacnych nerasnych surovin s Ruska sme si za 10 rokov polepšili s 18 bilionov HDP na 21 bilionov HDP pred 10 rokmi EU v TOP 100 najbohačšich firmach sveta sme mali 80 firiem a po 10 rokoch tam mame už len 20/100 aj to vdaka Francuzom lebo oni ryžuju v Afrike.
Ale ako sankcie pomohli v tom že s Ruska sa stal najbohatši štat v europe...
Ako som pisal na začiatku Rusko je ako Saudska arabia, ťažia nerastne suroviny predavaju ich a do 2014 ich minali na štetky a chlast, no po 2014 sa to zmenilo tym že sa ludia čo hovorili po Rusky, mali zakazane hovoriť po rusky a mesto minania penazi na chlast, teraz ich minaju na zbrane a momentalne teraz vyrabaju 3x viac zbrani ako cela EU dokopi. Tak že ak chceme aby znovu po 10 rokoch sa Ukrajinci neučili po Rusky, musi cela EU prejsť na vojensku ekonomiku. USA dali ruky od toho preč, a je na nas EU či sa znova postavia pametniky Lenina na ukrajine a budu sa učiť Rusčinu, alebo nie Ostali sme v tom sami USA už svoju armadu presuva k Čine kalendar nepusti a rok 2026 sa bliži.
buzuluq [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2024-04-02 07:57:49
avatar
russko nejbohatší stát v Evropě ..pobavilo
Tom Vesely [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2024-03-31 20:39:06

Pozor na ten nechtěný porno titulek
Richelieu [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2024-04-02 07:16:47
avatar
Zase politická agitka, kde autorovi možná dochází, že přání a ideologie dnešního "západu" nezmůže nic proti byznysu a pragmatizmu. Přesně to na čem stavěl západ a proč se dostal tak napřed oproti okolnímu světu. Proto jsme dnes tam kde jsme, kde naší ideologií bojujeme proti byznysu a pragmatizmu a díky té ideologii, jsme nejen na Číně závislejší víc než kdy předtím a budeme závislejší ještě víc. Nemáme suroviny, průmysl a ten vojenský už vůbec ne, chceme pracovat méně hodin. Prakticky zakázat mobilitu občanů jako jeden z výdobytků západní civilizace a tahouna pokroku a ekonomie. Kde ostatní jezdili na buvolech, pěšky, nebo kolech, tak "zápaďan" jezdil autem. Je pro nás důležitější pocit z práce, než jeho výsledek, je pro nás důležitější nezměněný ráz krajiny než moderní výstavba. Baterie, fotovoltaika, větrné elektrárny atd. v tom všem je Čína daleko před námi a prodává nám to. Teď jsme ji ještě dali se značnou slevou Ruskou benzínku. A proto, že jsme na tom tak skvěle a máme budoucnost a ti mladí lidé tu budoucnost vidí, tak proto hromadně stále častěji mluví o deinstitucionalizaci osobního vlastnictví. Bravo jen tak dál.
armagedontek [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2024-04-02 20:38:01
avatar
Hezky sepsano
Imho je nas obrovsky problem nejenom nedostatek surovin a upadajici prumysl, ale do znacne miry taky system vzdelavani - zapadni university produkuji v masivnim meritku hlavne "zbytecne" socialni vedy, technologicke obory sly strasne do ustrani, tam ten zapad treba ta China uz prejizdi na cele care a uz se to i zacina projovovat na takove jedne dobre viditelne statistice - pocet podanych novych patentu. Odvetvi kde kdysi mocny zapad naprosto exceloval, tak i tam nas posledni leta Chinani uz taky predbehli a s nastavenymi trendy jsou vyhlidky opravdu desive..
Zadne konflikty tyhle problemy nevyresi, naopak dokazuji, jak zoufale nastavenou trajektorii ten slavny zapad nabral
Milan [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2024-04-03 11:16:57

Je tam viac faktorov, ale za jeden z tych zasadnych, preco to s EU ide dolu vodou je, ze EU sa zmenila z ekonomickej a hospodarskej unie na uniu ideologicku, kde jej hlavnym cielom je nasilu pretlacat vsetky tie nezmyselne liberalne-progresivne agendy, ci uz o to členske štaty stoja alebo nie
blackie333 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2024-04-04 10:25:32

Presne, to násilné tlačenie členov do zavádzania pokrokových zmien je strašné zlo. Nie je nad náš zaostalý, spiatočníkmi a naivnými tradicionalistami obývaný skanzen, kde hrdo odmietame ísť dopredu a len počúvame výhovorky, ako je lepšie cúvať dozadu, alebo aspoň nerobiť nič...
Nech nám EU len ďalej posiela peniaze, ale nič po nás za to nechce! Hlavne nie, aby sme sa rozvíjali a prijímali nejaké ich nezmyselné pravidlá, ktoré by nás mohli nebezpečne priblížiť vyspelým civilizovaným krajinám.
Pouze registrovaní uživatelé mohou přidat komentář!
 

Najdete nás na Facebooku

.... a také na Twitteru

RSS

DDWorld.cz

DDWorld - Blogy a videa

DDWorld - Magazín

Poslední příspěvky v diskuzích


Videa
Řešení pro pohyb s VR setem?
Řešení pro pohyb s VR setem?Pátek, 26 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: PC a IT
Spuštěno: 115x
Komentářů: 0
S.T.A.L.K.E.R. 2 v nové ukázce
S.T.A.L.K.E.R. 2 v nové ukázceČtvrtek, 25 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1329x
Komentářů: 4
Manor Lords – hra jednoho vývojáře boří herní svět
Manor Lords – hra jednoho vývojáře boří herní světStředa, 24 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1699x
Komentářů: 1
Deadpool & Wolverine – očekávaný film v parádní ukázce
Deadpool & Wolverine – očekávaný film v parádní ukázceÚterý, 23 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Film
Spuštěno: 1181x
Komentářů: 0
Fallout seriál se dočká druhé řady. Zájem je i o hry.
Fallout seriál se dočká druhé řady. Zájem je i o hry.Pondělí, 22 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Film
Spuštěno: 1221x
Komentářů: 1
Unreal Engine 5.4 představuje další masivní vylepšení
Unreal Engine 5.4 představuje další masivní vylepšeníPátek, 19 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: PC a IT
Spuštěno: 3809x
Komentářů: 0