AMD chystá výkonný čipletový CPU s výkonnou iGPU - STRIX HALO má 16x ZEN 5 a Radeon RDNA 3+ Tisk E-mail
Napsal Jan "DD" Stach   
Pátek, 19 duben 2024
altPrimárně se chystá pro mobilní platformu. Má mít 40CU, což je víc než grafiky Radeon RX 7600 série.

 

 

 

 

Nová generace procesorů AMD se blíží a zejména v mobilní nabídce se chystá opravdu hodně novinek. Jako první z nové ZEN 5 generace ale dorazí desktopová verze, tedy klasický čiplet s až dvojicí 4nm ZEN 5 čipů a 6nm I/O, které nadále bude mít malou integrovanou grafiku. Stejné řešení bude tvořit i základ nabídky výkonných mobilních procesorů. AMD však chystá speciálně pro mobilní platformy další novinky a řešení. Vedle klasického APU, tedy monolitického čipu s 8jádry ZEN5 a výkonnou Radeon iGPU, chystá ještě opravdu výkonné již ovšem čipletové „APU“. Jmenuje se údajně STRIX HALO.

Fakticky jde o variaci na ten standardní čiplet. Má také až dvě CCD ZEN 5, tedy 16jader/32vláken celkem, ovšem místo toho standardního jednoduchého I/O čipu má prý masivní SoC. Tedy zcela odlišný čip, který má podstatně větší grafickou část. Konkrétně vedle těch 4nm CCD ZEN 5 je 200mm(!) velký 4nm čip, který disponuje RDNA 3+ architekturou a 40CU spolu s 32MB infinity cache a 256-bit sběrnicí pro LPPDR5X paměti, které budou naintegrovány na desce kolem tohoto procesoru. 40 výpočetních jednotek je vážně hodně, pro srovnání to je o 8 více, než najdete v samostatném 6nm NAVI 33 čipu na současných Radeon RX 7600/7600XT grafických kartách. To má jen 32CU a přitom má také zhruba velikosti 204mm2. Nicméně 4nm výroba dokáže natěsnat na stejný prostor prostě více, kromě toho že to SoC musí obsahovat i další výbavu, kterou má jinak to I/O na běžných ZEN procesorech.

Pochopitelně na poměry integrovaných grafik v procesorech, pokud se tedy informace potvrdí, bude novinka od AMD násobně výkonnější než cokoliv, co je dnes na trhu v podobě CPU s iGPU od AMD i Intelu. Výkon by se skutečně mohl pohybovat kolem úrovně neintegrované Radeon RX 7600 tedy RTX 4060, jak některé úniky uvádí. A to jsou dnes grafické karty nižšího mainstreamu. Jistým omezením výkonu nového „super APU“ bude prostě fakt, že jde o integrované řešení s procesorem. Tedy z hlediska celkového TDP tu budou nějaká omezení, ovšem AMD počítá, že by se tohle mohlo objevit i v silnějších noteboocích, tedy s možností chladič až 150 - 175W. Což není tak nepředstavitelné. Běžné herní notebooky dnes mají 45W procesor (i více) a k tomu běžně 120 až 175W neintegrovanou grafiku. A mají tedy odpovídající chlazení. Není tedy těžké si představit, že by AMD obojí nahradilo „AiO“ řešením v podobně čipletu s až těmi 175W. Své výhody to rozhodně má.

Asi největším výkonovým omezením budou v praxi paměti. Neintegrované grafické karty dnes používají běžně 18GHz+ GDDR6 paměti, které jsou prostě mnohem rychlejší než LPDDR5X 8533MHz, se kterými počítá AMD u tohoto čipletu a celé platformy, co by navíc se sdílenou pamětí (RAM pro systém i GRAM pro GPU, podobně jako to mají konzole). I proto sice ta integrovaná grafika ve STRIX HALO procesoru může mít 40CU, modernější RDNA 3+ architekturu na 4nm, ale herní výkon bude v praxi maximálně zhruba na úrovni neintegrovaného Radeon RX 7600, které jsou sice „jen“ 6nm čip s „jen“ 32CU RDNA 3, ale mají samostatně rychlejší GDDR6 paměti. V každém případě i s těmito omezeními bude výkon STRIX HALO vskutku impozantní na poměry integrovaných grafik a pokud se objeví i v desktopové podobě (což je otázkou zda to AMD zkusí do AM5 nacpat), rázem budou klasické neintegrované low end grafické karty poněkud postrádat smysl. Ale vlastně i slabší mobilní grafiky nebudou dávat moc smysl, pokud AMD se STRIX HALO dokáže a bude takové, jak to nyní naznačují spekulace a úniky.

Nicméně na vše si budeme muset ještě počkat. STRIX HALO „APU“ čiplety se objeví až později v druhé polovině roku 2025. Určitě dlouho po vydání klasických desktopových ZEN 5 variant (Q3 tohoto roku) a z nich odvozených mobilních verzí (Q4 tohoto roku) a také klasických monolitických ZEN 5 APU (Q4 2024 nebo Q1 2025). Fakt, že AMD ale chystá opravdu výkonný procesor s integrovanou grafikou není žádným překvapením a novinkou. V zákulisí se o něm mluví už roky. Čipletová konstrukce integrující výkonné CPU čipy doplněné vedle umístěným výkonným GPU čipem, je přesně tím, co bylo potřeba takový produkt realizovat. Takže v tomto ohledu nezní AMD a jeho STRIX HALO řešení za velké překvapení ... otázkou je samozřejmě cena a logicky i omezení daná nutností použít pomalejší paměti kvůli tomu, že standardní PC AMD x86 platforma používá prostě dnes „jen“ pomalejší DDR5/LPDDR5, což bude brzdit hlavně tu grafickou část.

Co tomu tedy říkáte, myslíte si, že výhody integrace všeho do jednoho předčí nevýhody a klasický grafický low end to má spočítané?

 

AUTOR: Jan "DD" Stach
Radši dělám věci pomaleji a pořádně, než rychle a špatně.

Starší články


Komentáře
Přidat Nový
HoCh [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2024-04-22 18:42:09

duplicita
HoCh [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2024-04-23 05:20:55

Radeon rx7600 ma sice 18Gb/s gddr6 pameti, ale jen 128b sbernici. Tomu pri 2x vetsi sirce pameti Hallo odpovida rychlosti pameti 9Gb/s a to neni nedosazitelna hodnota ani dnes, natoz kolem konce tohoto roku. Velikost mezipameti Infinity Cace 32MB je stejna jako u rx7600, tak muze byt vysledna propustnost pameti podobna. Maximalni takty rx7600 jsou 2,655GHz a takty igpu 780m jsou 2,7 GHz. Hallo asi nebude mit nizsi takty, nez 780m, spis se zvednou, takze vypocetni vykon se asi zvysi o vic nez 25% odpovidajici zvyseni poctu CU. A neco mozna prida i zlepseni architektury. Da se tedy cekat, ze bude Hallo igpu rychlejsi nez rx7600.

Za mne to vypada na moznost existence peknych notesu a miniPC. Do stolnich PC to apu pujde tezko, protoze by museli hosi z amd ucelat novou patici. Do am5 se 4 kanaly pameti dostat nedaji. A delat patici kvuli 1 procesoru se nikomu chtitt nebude. Ale pokud budou v dalsi generacich pridavat jadra a bude potreba rozsirit pamet, mohly by se 4 kanaly a vykonne igpu dostat casem i do PC. Idealne s lpddrX pameti v CAMM2 modulech, aby se sjednotila vyroba pameti pro notesy i PC.

Jen je mrzute, ze to apu pujde jen do drazsich noutbuku, jejichz cenu vyrobci zvysuji obrazovkami s nesmyslne vysokym rozlisenim kolem 1,5-2k, ktere nema u 15-16 palcu smysl. Navic grafika s vykonem kolem rx7600 je vhodna pro rozliseni 1920x1080 a pri vyssim se musi omezovat detaily, nebo rozmazat prepocitavanim na vyssi rozliseni te male obrazovky. Tak jen doufam, ze do tech noutbuku s Hallo nebudou pro zvyseni exkluzivity a ceny cpat samostatne nVidia grafiky, jako se to dela u poslednich 2 generaci amd procesoru s igpu 780m.
MACHINA [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2024-04-22 20:59:03
avatar
přesně tak. 7600 nemá 256-bit sběrnici. Takže i s pomalejšími (V)RAM se dostanou na stejnou propustnost. Bude to tedy rychlejší než 7600. Do budoucna je zajímavá i ta sdílená RAM/VRAM. Teoreticky nemusí nikdy docházet ke kopírování obsahu jedné do druhé, stačí vhodně nastavit pointery, klasická dedikovaná grafika se nevyhne duplicitám dat mezi ram a vram, tady se tomu vyhnout lze
Varin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2024-04-23 14:56:49

Raději bych krotil očekávání. Sice papírově by výkon mohl být nad 7600, ale pokud bude 10% pod 7600, tak jako dobrý. I tak to bude velice použitelné
SuSty [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2024-04-23 10:58:13

DD a co ten intel teraz? Sa teraz valia spravy z kazdej strany.

"Záplata na nestabilní Core 13K/14K o 13 % sráží výkon"

Herní výkon po záplatě na nestabilitu klesá u Core i9-14900K o 6 %"
HoCh [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2024-04-23 12:00:59

Podle toho, co se zatím ví z informací o aktualizacích biosu od Asusu, to vypadá, že implicitní nastavení základních desek zůstává vyšponované tak, jak bylo. Jen do biosu přidali možnost jednoduše nastavit fungování limitů výkonu a ostatních souvisejících položek na základ, který zřejmě odpovídá specifikacím Intelu. A v důsledku toho snížení maximálních výkonů Intel procesorů.

Takže se z pohledu běžného uživatele, který netuší, že je nějaký bios, vlastně vůbec nic nemění. Ti si ale většinou nekupují ty nejnadupanější procesory, které to přetěžování občas nedají.

Intel to zřejmě vidí tak, že šponování biosů přes oficiálně udávané parametry se mu vyplatí natolik, že je ochoten nést ztráty z výměny pár poškozených procesorů a z článků na internetu na tohle téma. Protože jinak by výrobcům nařídil jako implicitní nastavení dodržování specifikací a jejich překročení by nechal na uživateli, tak jak to bývalo dříve, když neměl konkurenci v podobě procesorů AMD.
Pouze registrovaní uživatelé mohou přidat komentář!
 

Najdete nás na Facebooku

.... a také na Twitteru

RSS

DDWorld.cz

DDWorld - Blogy a videa

DDWorld - Magazín

Poslední příspěvky v diskuzích


Videa
StarField se konečně dočká žádaných vylepšení!
StarField se konečně dočká žádaných vylepšení!Úterý, 30 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1063x
Komentářů: 5
Řešení pro pohyb s VR setem?
Řešení pro pohyb s VR setem?Pátek, 26 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: PC a IT
Spuštěno: 1592x
Komentářů: 0
S.T.A.L.K.E.R. 2 v nové ukázce
S.T.A.L.K.E.R. 2 v nové ukázceČtvrtek, 25 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 2284x
Komentářů: 5
Manor Lords – hra jednoho vývojáře boří herní svět
Manor Lords – hra jednoho vývojáře boří herní světStředa, 24 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 2023x
Komentářů: 1
Deadpool & Wolverine – očekávaný film v parádní ukázce
Deadpool & Wolverine – očekávaný film v parádní ukázceÚterý, 23 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Film
Spuštěno: 1342x
Komentářů: 0
Fallout seriál se dočká druhé řady. Zájem je i o hry.
Fallout seriál se dočká druhé řady. Zájem je i o hry.Pondělí, 22 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Film
Spuštěno: 1318x
Komentářů: 1