AMD propustí 9% zaměstnanců a výrazně sníží platy Tisk E-mail
Napsal Jan "DD" Stach   
Saturday, 17 January 2009
alt Finanční krize nepřichází pro již řadu měsíce zkoušené AMD v dobrý čas. Společnost musí dále šetřit.

 

 

AMD se potýká od odkoupení společnosti ATI s velkými problémy. Bohužel krátce po odkoupení ATI se projevily první problémy s nepříliš hladkým přechodem ATI pod AMD, což se odrazilo i na grafických kartách ATI. Ty se, doufejme že s konečnou platností, vyhrabaly z problémů až loni s vydáním řady HD 4000, která už byla zcela v režii AMD. Už v roce 2008 se tak grafická divize ATI dostala do zisku. Celkově ale AMD bylo postiženo ještě krizí svých procesorů, kdy pomalý vývoj a problémy procesorů Phenom výrazně ovlivnili konkurenceschopnost AMD. AMD také podcenilo nástup mobilní platformy a zde je situace pro AMD ještě výrazně horší než na desktopu. Ačkoliv v průběhu roku 2008 bylo jasně vidět zlepšení na všech frontách a to i díky restrukturalizaci firmy, kdy AMD dokonce rozdělilo výrobní a nevýrobní část, finanční a hospodářská krize spojená s výrazným poklesem poptávky po PC zasáhla AMD v nejnevhodnější okamžik a další zlepšování situace pro AMD se tak nezdá v dohledné době příliš reálné.

  Společnost AMD tak pravděpodobně čeká další propouštění. Tentokrát to bude o 9% a propouštění se dotkne zejména divizí AMD na severoamerickém kontinentě, kde má ostatně současná světová krize své kořeny. Ani zbývající zaměstnanci nebudou ušetřeni. AMD snižuje platy vedení o 15% a sám ředitel AMD přijde o 20%. Nutno ale říci, že v současné situaci, ve které se nejen AMD nachází, je udržení platů, které narostli během posledních let do astronomických výšin v některých odvětvích (vzhledem k situaci u AMD se ho to asi příliš netýkalo), skutečně nemožné. Snížení platů a zkrácení odměn (či jejich zrušení) bude realitou mnoha společností a zaměstnanci AMD si rozhodně nemusí připadat osamoceni. Hospodářské výsledky za Q4 zveřejní AMD na konci ledna a při pohledu na konkurenci, kdy i silný Intel výrazně pocítil krizi, asi nebudou příliš optimistické. Výhledově také nemá AMD, ale ani jeho konkurence, vůbec nic jistého ... snad jen to, že pravděpodobně bude hůř.

Zdroj: Fudzilla

AUTOR: Jan "DD" Stach
Radši dělám věci pomaleji a pořádně, než rychle a špatně.

Starší články


Komentáře
Přidat Nový
Asgard_X [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-01-17 16:32:02
avatar
Myslel jsem, že AMD bude na krizi připraveno lépe než ostatní firmy, protože je to jako by ho už zasáhla před rokem (viz neúspěchy a ztráty v minulém roce). Na rozdíl od ostatních, kteří teprve začínají přijímat úsporná opatření, AMD už prošlo kompletní restrukturalizací, propouštěním atd. Prostě zeštíhlujícím přechodem, který by je měl na hubené léta připravit. Navíc vzhledem k ropnému kapitálu za zády (a ten se v krizi určitě nerozplyne, na to vemte jed), dále k úspěchu HD4000 řady, konečně konkurenceschopných procesorů a zaměření primárně na mainstream a low-end by mělo mít oproti ostatním AMD solidní náskok (pro změnu ) co se opatření pro krizi týče.
tynyt [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-01-17 17:05:39
avatar
Máš do jisté míry pravdu, ale ono je trošku něco jiného "rozcházet" fúzi a špatné produktové portfolio (v době růstu a přebytku volných peněz na kapitálových trzích) a "rozcházet" firmu ve špatném finančním stavu v době, kdy světu vládne krize a peněz není.
Asgard_X [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-01-17 17:36:16
avatar
No já měl právě dojem, že to stihli tak za 5min 12, těsně před tím než krize začala. Je jasné že zisky zpátky nenaberou, ale mohli by se aspoň jako jedni z mála držet v kladných číslech, protože byli "líp připraveni". A navíc už pomalu nemají koho vyhodit
Bennie [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-01-17 18:55:12
avatar
A to je právě ten problém víš? Když přijde hlad, tak první odchází ti, kteří už hladověli předtím.

Zatímco Intel a Nvidia můžou utáhnout opasky a sáhnout do zásob, tak AMD už moc nemá co utahovat a nemá už vůbec kam sahat.

AMD díky tomu, že už předtím bylo dost v problémech do nich díky krizi zapadne ještě daleko hlouběji.
Asgard_X [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-01-17 20:35:24
avatar
To máš asi pravdu. Doufejme ale, že to přežije. Intel už na rok přemrštěné ceně Quadů názorně ukázal jak vypadá prostředí bez konkurence.
B4rr4cud4 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-01-17 22:15:19
avatar
nemaju kde siahnut normalne tie miliardy dolarov co im mozu bez mihnutia oka poskytnut araby si kde nechal?
obc [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-01-18 08:22:12
avatar
To je ovšem skutečně velmi sofistikované shrnutí problému. Ani dobře situovaná investiční společnost nebude cpát peníze horem dolem do špatně prosperující společnosti věčně. Nadto oni koupili 8% podíl AMD, další peníze od nich dostane AMD zase jen tak, že jim odprodá další akcie, čili část sebe.

EDIT - a ještě bych dodal, že v době, kdy kupovali podíl AMD, byla cena za akcii téměř 13$, což už nějakou dobu není a zatím je to tedy pro ně dost ztrátový podnik.
Don_F3K3T3 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-01-17 22:54:32
avatar
ty asi nevies, ake ma AMD dlhy ... to co dali arabi , pokryva 20% dlhov
J.C.Denton [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-01-17 23:14:05
avatar
sak arabove jim je podle arracudy ocividne mohou i bez mihnutia oka zaplatit...

on si to asi predstavuje jak hurvinek valku
xJirikx [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-01-17 23:15:27
avatar
jenže oni ani ti arabové nejsou zase tak vysmátý jak se zdá. Díky ekonomický krizi a taky energetický krizi v Evropě se ve spoustě fabrik nepracuje tak jak by mělo a to zapříčinilo pokles poptávky po ropě. Takže ani arabum neni úplně do skoku, protože musej snižovat těžbu a nechávat prázdný některý tankery apod. Sice je to rozhodně nepoloží a bohužel až se to rozjede, tak nasaděj ceny takový, že dáme zas nějakejch 35 Kč za litr, ale zatím ani arabum neni do skoku...
Chaythere [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-01-17 18:37:52

Holt jak se říká .. když se něco sere, tak pořádně .. doufám, že se AMDčku zase podaří s k11 podobnej trhač jako byly Athlony.
Neznámý  2009-01-17 23:20:11

Zdar Chaythere, no, a to doufám, a to doufám, že ty, procesory, a to že ty, procesory AMD K-11, budou, a to budou, co nejdřív, tedy, abych tak, řekl, prostě no!
Chaythere [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-01-18 09:35:08

Už jednou sem ti říkal ať si nebereš moje jméno do huby .. je to vážně tak těžké pochopit?
Sephinothf [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-01-18 00:51:15
avatar
tie procaky mosi nekdo navrhnou a intel ma zda-se vice lidi,... vic hlav vic vymisli
AMD je pozadu o 1,5 generace,... pokud phennom II dotahuje C2Q mas tu penryr a trhac asfaltu i7, kery ukazal jak hodne vykonu ziskavalo AMD na integrovanem pamatovem radici
takze AMD potrebuje druhou "K8", mnel to bejt phennom, mohl to bejt fusion ten byl ale odlozen na 2010, je jasne ze AMD nespi ale ti ted pilujou prichod AM3, uvidime kdy se dockame nejakych novinek z fabrik AMD,...
Intel dokuchtil i7, kuchti i5 a urcite na vavrinoch taky nespi a ma casu dost, predaje procesoru klesaju, konkurence je vyrazne pozadu a dokud neni nadostrel moze ji klidne lestit dalsi hrebik do rakve. Navyse sam sebe konkurovat nebude.
ono a s arabama to je tak,... ked se dohodly s AMD, barel ropy stal 130+ USD, ted sotva cca 50 sice to je vic nez tezebne a prepravne naklady (odhad cca 28USD) ale tech penez co im uteklo,...
co se tyce mobilniho trhu, ta se ve strednim a vyzsim segmentu AMD chyta jen na poli grafik.
Na druhou stranu pokud je graficka divize AMD v cernejch cislech je to uspech, kdo vi, mozna nakonec predsi jen videla pro AMD vic penez nez do nej vrazilo
Slunce [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-01-18 14:17:41

Jaké 1.5 generace?? Phenom II je téměř to isté, jako Core i7. Akorát Core i7 má lepší propustnost pamětí. Co dál má navíc?
Pouze registrovaní uživatelé mohou přidat komentář!
 

Najdete nás na Facebooku

.... a také na Twitteru

RSS

DDWorld.cz

DDWorld - Blogy a videa

DDWorld - Magazín

Poslední příspěvky v diskuzích


Videa
S.T.A.L.K.E.R. 2 v nové ukázce
S.T.A.L.K.E.R. 2 v nové ukázceThursday, 25 April 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1233x
Komentářů: 4
Manor Lords – hra jednoho vývojáře boří herní svět
Manor Lords – hra jednoho vývojáře boří herní světWednesday, 24 April 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1639x
Komentářů: 1
Deadpool & Wolverine – očekávaný film v parádní ukázce
Deadpool & Wolverine – očekávaný film v parádní ukázceTuesday, 23 April 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Film
Spuštěno: 1151x
Komentářů: 0
Fallout seriál se dočká druhé řady. Zájem je i o hry.
Fallout seriál se dočká druhé řady. Zájem je i o hry.Monday, 22 April 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Film
Spuštěno: 1213x
Komentářů: 1
Unreal Engine 5.4 představuje další masivní vylepšení
Unreal Engine 5.4 představuje další masivní vylepšeníFriday, 19 April 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: PC a IT
Spuštěno: 3794x
Komentářů: 0
Česká 3 roky stará hra Vigor brzy na PC
Česká 3 roky stará hra Vigor brzy na PCWednesday, 17 April 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1475x
Komentářů: 0