AMD hlásí o více než 40% nižší příjem a vysokou ztrátu Tisk E-mail
Napsal Jan "DD" Stach   
Pátek, 23 leden 2009
altSpolečnost AMD zveřejnila hospodářské výsledky, a ty jsou dle očekávání velmi špatné.

 

 

  Pro AMD, které se dlouhodobě potýká s finančními problémy od finančně nevýhodného nákupu společnosti ATI, která vyšla AMD opravdu hodně draze, nepřišlo období všeobecné finanční krize a výrazného poklesu poptávky nijak vhod. Po nepříliš dobrých zprávách od silného Intelu, velmi špatných zprávách od NVIDIA, přichází i velmi špatné zprávy od AMD.

    AMD poklesly příjmy o více než 40% na 1,16 miliardy dolarů. Bohužel AMD znovu vykázala ohromnou ztrátu tentokrát ve výši 1,424 miliardy dolarů. Z této ztráty je však více než 1 miliarda nečekaných nepravidelných zvláštních poplatků, jako jsou opět náklady na nákup společnosti ATI, odepsání zásob a dalších věcí, jako jsou restrukturalizace a další. Nahlédneme-li do podrobných výsledků, tak v CPU sekci klesly příjmy v Q4 2008 o 37% ve srovnání s Q3 2008 a o 38% ve srovnání s Q4 2007. Grafická sekce ATI klesla v příjmech v Q4 2008 o 30%, a proti Q4 2007 jen o 8%. Relativně tedy grafická sekce na tom není až tak špatně. Samozřejmě na poklesu se nejvíce podílí výrazný pokles poptávky, se kterým se potýkají všechny společnosti v oboru spotřební IT. Co je však zajímavé, tak průměrná prodejní cena grafiky ATI jako proti Q3 2008, tak proti Q4 2007 narostla. U procesorů pak v obou období průměrná cena prodaného procesoru AMD poklesla. Hrubá marže však poklesla z 51% na 23%, za což ale může 20% odepsání zásob kvůli slabé poptávce na trhu. Známy jsou i výsledky za celý rok 2008. Ten pro AMD skončil neslavně. 5,808 miliardy dolarů příjmů, ale 3,098 miliardy čisté ztráty. Ve srovnání s rokem 2007 to skončilo víceméně bez zlepšení. V roce 2007 totiž AMD hlásilo 5,858 miliardy příjmů a 3,379 miliardy ztráty. AMD si určitě pro rok 2008 slibovalo více, ovšem finanční a hospodářská krize byla proti.  

  AMD tak bohužel nijak nepřekvapilo, je krizí výrazně postiženo stejně jako všechny firmy v oboru. V jeho situaci potíže zvyšují přetrvávající nečekané náklady kolem ATI, jejíž nákup společnost AMD vyšel opravdu velmi draho a zaplatilo za ní výrazně více, než skutečná hodnota ATI byla. Co se týká odhadů pro další období, tak AMD stejně jako všechny ostatní firmy v oboru předpokládá spíše další zhoršení situace. Pokles příjmů do Q1 2008 je naprosto jistý a o nějaké ziskovosti si AMD může nechat v současné situaci a dohledné době jen zdát. Zda a o kolik AMD omezí výrobu stejně jako konkurenční Intel a NVIDIA, zatím nebylo oznámeno. Již oznámené propouštění se však dotkne více lidí a to 1100 proti původně oznámeným 900. Nejhorší na současné situaci pro AMD je, že co se týká nabídky, výkonu a kvality produktů AMD, je AMD jako celek v možná nejlepší situaci, ve které kdy bylo, bohužel problémy okolo nákupu ATI a současná celosvětová situace mají hlavní slovo, a to AMD nemůže ovlivnit. Jen štěstí, že za zády AMD dnes stojí bohatí investoři z Arabských Emirátů, kteří na pádu AMD nemají žádný zájem. Není však vyloučeno další posílení tohoto partnera v AMD. Už nyní vlastní Arabská investiční společnost nějakých 20% AMD a více než 60% nově vzniklé společnosti, která obsahuje veškeré výrobní kapacity AMD.   

Zdroj: AMD

AUTOR: Jan "DD" Stach
Radši dělám věci pomaleji a pořádně, než rychle a špatně.

Starší články


Komentáře
Přidat Nový
Centurion1973 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-01-23 05:13:46
avatar
Moc dobre sis to asi neprelozil protoze jinak bys vedel ze podstatna cast te ztraty jsou ciste ucetni odpisy hodnoty ATI (okolo 700 milionu USD) + dalsi podobne odpisy u AMD ktere firmu nic nestoji (nikomu nic neplati) ale zohlednuji snizenou hodnotu majetku firmy apod. - podrobnosti jsou pochopitelne ponekud slozitejsi. Podle cisel ktere sem zbezne prehlidnul tak non-GAAP ztrata (o kolik prisli penez za 4. ctvrtleti penez) je neco okolo 400 milionu USD (cislo je jen zhruba - prosel sem to jen zbezne).
Bennie [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-01-23 08:25:57
avatar
Zase to motáš, účetní odpisy jsou odpisy majetku, který už jednou AMD zaplatilo a teď se ukazuje, že to byly vyhozené peníze.

Odpis dalších 700 milionů za ATI znamená, že předtím to byla položka investice (tj započítávala se do aktiv a doufalo se v její návratnost) a teď je to položka ztráta, tj započítává se do pasiv a AMD už nepočítá, že se jí ta investice vrátí.

Nesmysl, že to nikomu nevadí, protože nikdo nikomu nic neplatí/l jsou blábol na entou.
oink_oink [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-01-23 09:28:04
avatar
Ty jsi dobrej manták , blábolíš o motání a sám jsi úplně mimo. Doporučuju nastudovat co to jsou odpisy...
Bennie [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-01-23 10:08:20
avatar
díky za informaci, asi budu muset teda vrátit certifikaci na daňového poradce Ještě že jsi mi to připomněl.
oink_oink [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-01-23 10:17:09
avatar
haha, no tak od tebe bych si fakt nechal poradit
jfb [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-01-23 10:44:18

Nevím kdo má v tomle z vás pravdu, jelikož US účetní zákony jsou jiné než naše, ale je fakt, že jsou to odpisy majetku, nemá to dopad na cashflow, což je pro AMD nejdůležitější, snad kromě daní nevím. Ovšem, kdyby se burza náhle např.. vzpamatovala a akcie vyletěli, tak se z těch odpisů zase stanou zisky.
Jak jsem četl, jde o to, že majetek v US účetnictví se musí oceňovat reálnou tržní hodnotou, a protože trh jde rdo kytek, tak se pořád něco odepisuje. Kdž se vzpamatuje, tak se bude zase připisovat.
Centurion1973 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-01-23 13:30:47
avatar
Kdyz ses takovej expert tak bys moh vedet ze v USA maji jine zakony a jina pravidla pro vedeni ucetnictvi nez v CR
Bennie [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-01-23 16:50:50
avatar
oink_oink: mezinárodní účetní standardy ti asi nic neříkají viď?
http://cs.wikipedia.org/wiki/ Mezin%C3%A1rodn%C3%AD_standardy_%C3%BA%C4%8Detn%C3 %ADho_v%C3%BDkaznictv%C3%AD

Můžu tě ujistit, že pojmy jako dluh a zisk mají v USA úplně stejný význam jako u nás Nebo si opravdu myslíš, že v USA se účetnictví dělá jinak než u nás? ))) fakt si myslíš že v USA ti 1+1 vyjde jinak než u nás? )

jfb: pravidla pro odpisy jsou samozřejmě v každé zemi trochu jiná, ale to nás trápit nemusí, kolik přesně AMD odepíše to je jejich boj, ale jakmile to odepíše, tak je to ztráta všude na světě. Akorát, že kdyby sídlila u nás tak třeba odepíše o něco víc nebo méně, ale to na tom, že je to ztráta vůbec nic nemění. Na cashflow to samozřejmě vliv má a to velmi negativní, protože to nakupovali na dluh a ne z vlastních zdrojů.

Rebel44: jistě, a také tam mají jiné trestní právo, ale nic to nemění na tom, že krást a vraždit je špatné a nemá se ani u nás ani u nich

Pro příklad: AMD koupilo ATI za řekněme 3 miliardy, které si půjčilo od bank. Během 3 let zjistilo, že ATI má hodnotu jenom 1 miliardu, takže musí ty 2 odepsat z účetní hodnoty firmy, každý rok třeba 800 milionů, protože na horní hranici odpisů ročně je nějaký limit. Takže momentálně AMD vlastní ATI s hodnotou 1 miliardy, ale bance musí vrátit celé 3 miliardy plus úroky. Pořád máš Rebele pocit, že to nic nestojí protože nikdo nikomu nic neplatí?

Btw. nejsou odpisy jako odpisy, odpisy kvůli amortizaci hmotného majetku nejsou to samé a mají poněkud odlišné dopady do účetnictví než odpisy při znehodnocení kapitalizace investice, notabene úvěrované z cizích zdrojů.
Drewitz [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-01-23 17:29:04

Moc hezky napsané.
oink_oink [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-01-23 18:13:53
avatar
To ale pořád pleteš několik věcí dohromady. Odpis je odpis a to není žádná ztráta, kdyžtak náklad a nemá na příjmy/výdaje vliv. To jak AMD ATI koupilo, jestli cash nebo na úvěr je irrelevantní, to je výdaj na pořízení, tedy objevuje se v cashflow. Ale hlavně, nebavíme se přece o odpisu znehodnocení investice, ale o odpisu pořízení ATI, tzn. o rozpuštění nákladů na koupi téhle společnosti do několika období. Nebo ty víš jestli je to investice ztrátová n. zisková? Za jaké období to hodnotíš a jak to třeba bude za rok?
Bennie [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-01-23 18:35:47
avatar
Investice je ztrátová, protože je potřeba její část odepsat. Kdyby byla zisková, nebylo by potřeba ji odepisovat.

Irelevantní to není, protože ztráta sama o sobě nezmizí, ale kumuluje se. A úvěry samy o sobě také nezmizí, ale musí se splácet, bankám je jedno, jestli je krize nebo není a jestli AMD vydělává nebo ne.

Pořízení ATI je právě ta znehodnocená investice, protože jí koupili draho a ona nejen že má menší hodnotu, ale navíc nevydělává.

A jakýkoliv zisk (pokud ho budoucnu AMD bude generovat) je nutné přednostně použít na úhradu kumulované ztráty za minulé roky a pak teprve až na investice nebo jej rozdělit. Takže pouštní šejkové svoje prachy (aspoň nějaké) zpátky nedostanou dřív, dokud nebude kumulovaná ztráta (součet všech ztrát za všechny roky celkem) uhrazená.
MadMaxII [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-01-23 13:30:33

Mozna to mantak je, ale dokud budes jen urazet a nereknes kde ma chyby tak jsi mantak ty....
Don_F3K3T3 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-01-23 08:15:09
avatar
je to smutne , amd ma sakramentske stastie , ze zainvestovali arabi, ale co je horsie bojim sa o vyvoj produktov, k10 sa nie prave podaril , a z coho chcu platit vyvoj na ten comeback k11 , alebo vyvoj ATIn ? doteraz len dorabali navrhy R600/k10 , ktore uz boli davno navrhnute, ked kupovali ATi, ale z coho preboha chcu platit vyvoj K11 a buducich a r8/900 a ich nasledovnikov ? Nvidia ma s Intelom totiz este slusne zasoby, ATi a AMD maju akurat hole rite
choucas [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-01-23 10:15:32
avatar
K10 sa nepodaril, ale K10,5 sa podaril.
Drewitz [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-01-23 17:34:30

Arabi byli z nouze cnost. Neštěstí. Prostě jiná možnost už nebyla a rozhodně to není štěstí. Ne že bych bohatým arabským naftovým magnátům nevěřil. Ale prostě mi nějak do IT průmyslu nesedí.
milhaus18 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-01-23 09:57:40
avatar
tohle byl dobrej clanek ale vsichni sme ho cekali ze???vsichni maji ztratu na zisku v teto dobe celosvetove krize!!!
CNN [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] - No co uz 2009-01-23 10:24:14
avatar
Zda sa ze s tym priestorom AMD/ATI k dalsim zlavam narozdiel od NVIDIE, ktora jak znamo predava uz davno pod vyrobne naklady to nebude az tak horuce, leda zeby islo o finalny likvidacny vypredaj. :-)

Sorry, ale toto si proste priam ziadalo o rypnutie. :-)
Neznámý  2009-01-23 14:13:51

Edited by Rebel44: Off Topic smazan
Neznámý  2009-01-23 14:13:20

Edited by Rebel44: Off Topic smazan
Sephinothf [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-01-23 13:27:21
avatar
offtopic , tak nac ho pouzivas?
Neznámý  2009-01-23 14:13:38

Edited by Rebel44: Off Topic smazan
TheWitcher [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-01-23 13:38:18
avatar
Tak to je asi nesmysluplnější příspěvek, který od tebe vidím
Jen tak dál
Chaythere [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-01-23 15:16:52

Dobře Rebel
J.C.Denton [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-01-23 17:22:56
avatar
jj konecne treba ho to i nauci psat normalne
Centurion1973 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-01-23 19:40:00
avatar
dost pochybuju
siddhi [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-01-23 20:33:38
avatar
ale tak co to je? To bylo vždycky na tomto webu to nejlepší - luštit Ládikův rukopis
J.C.Denton [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-01-23 20:39:27
avatar
to uz raci budu trpet vykriku typu ati.toma nez ladikovy slataniny, ktery nejdou cist a zabiraj jen misto a kdyz uz neco z toho rozlustis tak je to stejne kravina.
Pouze registrovaní uživatelé mohou přidat komentář!
 

Najdete nás na Facebooku

.... a také na Twitteru

RSS

DDWorld.cz

DDWorld - Blogy a videa

DDWorld - Magazín

Poslední příspěvky v diskuzích


Videa
S.T.A.L.K.E.R. 2 v nové ukázce
S.T.A.L.K.E.R. 2 v nové ukázceČtvrtek, 25 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1271x
Komentářů: 4
Manor Lords – hra jednoho vývojáře boří herní svět
Manor Lords – hra jednoho vývojáře boří herní světStředa, 24 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1662x
Komentářů: 1
Deadpool & Wolverine – očekávaný film v parádní ukázce
Deadpool & Wolverine – očekávaný film v parádní ukázceÚterý, 23 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Film
Spuštěno: 1158x
Komentářů: 0
Fallout seriál se dočká druhé řady. Zájem je i o hry.
Fallout seriál se dočká druhé řady. Zájem je i o hry.Pondělí, 22 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Film
Spuštěno: 1215x
Komentářů: 1
Unreal Engine 5.4 představuje další masivní vylepšení
Unreal Engine 5.4 představuje další masivní vylepšeníPátek, 19 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: PC a IT
Spuštěno: 3799x
Komentářů: 0
Česká 3 roky stará hra Vigor brzy na PC
Česká 3 roky stará hra Vigor brzy na PCStředa, 17 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1478x
Komentářů: 0