AMD Phenom II AM3 a (ne)problém s DDR3 RAM – další nafouknutá bublina Tisk E-mail
Napsal Jan "DD" Stach   
Pátek, 13 únor 2009
altU procesorů AMD Phenom II AM3 se objevil malý problém, který v praxi nic neznamená, přesto se opět nafukuje …

 

 

Žádný procesor není bez chyby - stará pravda, která platila, platí a platit bude. Hromady chyb obsahuje každý vydaný model, včetně Intel Core i7 i nových Phenom II procesorů. Všechny se postupně řeší několika způsoby a běžným uživatelům nikdy žádná z nich problémy nezpůsobovala. Bohužel hloupostí a také záměrem některých redaktorů, se některé v praxi nikdy se neprojevující chyby tak rozmazávají, že má čtenář až občas pocit, že daný procesor funguje jen občas a i tehdy blbě.

 Ve skutečnosti je to jen další komár, ze kterého se dělá velbloud, je zde. Někteří se snaží doknce onoho velblouda ještě přikrmovat a geneticky vyšlechtit slona. Nicméně společnost AMD jen splnila svou povinnost, jako to dělá každý výrobce a uveřejnila errata chyby, které procesory Phenom II obsahuje. To je naprosto běžná praxe a podobný seznam chyb najdete u každého procesoru Intel i AMD, protože bezchybný procesor se prostě nedá vyrobit. AMD ale upozornilo na možný problém s DDR3 1333MHz paměťmi.

ddr3-bug

  Pokud do systému s AM3 procesorem osadíte do dvou kanálů celkem 4 moduly DDR3 1333, tak podle AMD může (ale nemusí a v běžné praxi také nedochází) dojít k potížím. Nutno ovšem říci, že mnoho serverů, včetně našeho už AM3 procesory testuje a to také v konfiguracích se 4 moduly DDR3 1333MHz, a na žádný problém nenarazilo. Opět se tedy jedná jen o laboratorně objevenou chybu/vlastnost, podobnou té, která byla u B2 Phenom procesorů (TLB bug). Ta se v praxi nikdy nikomu neprojevila, přesto ji mnozí redaktoři nafoukli do ohromných rozměrů. Podobné je to i u tohoto teoretického problému s DDR3. AMD také objevilo, že případný teoretický problém se nevyskytne při osazení DDR3 1333Mhz jen dvou modulů. Taktéž se chyba neobjeví s DDR3 1066MHz moduly.

   Pravdou však je, že ze zkušeností mohu říci, že ani s osazením 4x DDR3 1333MHz není žádný funkční problém. Praktičtější je ale z důvodů chlazení použití dvou modulů - ideálně dnes 2x 1GB nebo 2x 2GB a v tom případě žádný problém nehrozí ani teoreticky. Je zajímavé, že problémy s paměťmi a určitými kombinacemi pamětí, modulů, rychlostmi a jejich časování, provází platformy Intel a AMD stále - většinou se tyto problémy nikdy neopraví a občas se projeví například nestabilitou při OC nebo zkrátka nefunkčností - tzv. nekompatibilitou pamětí a nikdo z toho nikdy vědu nedělal. Z praxe zkrátka víme, že ne všechny kombinace pamětí (značek, rychlostí, časování) se snesou se všemi deskami a čipsety. I v současnosti jsou podobné problémy normální - třeba jestli pak víte, co se stane, když u DDR2 1066 osadíte všechny sloty? Paměti se zpomalí na 800MHz - ručně to ale jde přenastavit. Zkrátka nic nového.  

    AMD Phenom II DDR3 má tedy také teoreticky jedno specifikum, dobrou zprávou ale je, že AMD ho plánuje odstranit natrvalo s novou revizí procesoru. Phenom II nemá kupodivu v praxi s přechodem na DDR3 žádný problém. Na testy již máme jeden tříjádrový AM3 procesor (720) a můžeme potvrdit, že to funguje na jedničku, ať už osadíme DDR3 1333Mhz ve 4 nebo 2 modulech. Přínos výkonu je různý, většinou od 1 - 7%, díky nižšímu napětí ale spotřeba celé sestavy poklesla proti DDR2 RAM o nějakých 7-15W, v závislosti na osazené kapacitě paměti. Když bychom měli srovnat zkušenosti s procesory AMD při přechodu platformy na DDR2, tak přechod na DDR3 je nad očekávání bezproblémový. Když si vzpomenu na testování prvních CPU Athlon64, která značka DDR2 pamětí se konečně ujme, je mi zle. Tehdy byly ceny DDR2 vysoko a sehnat jinou dvojici na testy byl problém. U DDR3 pamětí se zdá být vše ok - fungují nám všechny, co tu máme - A-DATA 1066Mhz, Kingston 1333MHz i Corsair 1600MHz. Procesory AMD Phenom II AM3 jsou stejně chybné a vadné, jako jsou procesory Core i7, Core 2 Quad, Athlon64, Pentium apod. Zkrátka a dobře bezchybný procesor neexistuje a obě firmy vydávají značné prostředky na testování a opravování objevených chyb, a tak nás nikdy v praxi žádná chyba jako uživatele nepostihla. AMD Phenom II AM3 je v praxi naprosto funkčně bezchybný procesor stejně jako všechny ostatní procesory Intel a AMD na současném trhu ...

Zdroj: AMD, Vr-zone, DDWorld.cz

AUTOR: Jan "DD" Stach
Radši dělám věci pomaleji a pořádně, než rychle a špatně.

Starší články


Komentáře
Přidat Nový
jardop [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-02-13 09:17:19

ako citam ten workaround, tak nove BIOSy a ide sa dalej.. a aj tak to postihne mizive percento uzivatelov.. a ako hovori DD, tak vsetky CPU maju nejaky problem.. kolkorazy o nich ani nevieme..
AndreasCZ [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-02-13 09:44:09
avatar
Presne tak. Tyka se to i microprocesoru, DSP a vseho co obsahuje jakoukoliv vypocetni jednotku... Na funkci zivocichare to ma ale nulovy vliv
Sina [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-02-13 14:44:34
avatar
a v dnešní době kupovat 4 moduly je stejnak hloupost, staci se podivat kolik stoji 2*2GB . Ale hlavně se dneska DDR3 vůbec nevyplatí, nárůst výkonu pár procent, zato nárůst ceny je o dost víc než pár procent...
Gang [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-02-13 09:28:10

DD má pravdu. Procesory furt mají chyby.
První procesorová chyba, se kterou jsem nejen se setkal, ale také jsem jí sám pro sebe našel, týkala se 386/7 procesora. Pokud se používali masové složité výpočty se mnoha funkcemi a závorkami, přeplňoval se stack 387 procesora. Asi prostě nestačil se očistit po předchozí serie operací. Tak musela se dát fingovaná operace a:=b, kde obě proměnné byly vytvořené jen pro tento cíl. A zas jsem mohl psát šílené formuly.
Narazil jsem na chyby i v Pentiu II. Podobná chyba to byla, také float stack a obcházel jsem jí co je zajímavé, stejným způsobem. Škoda, že nemám tento program teď - bylo by zajímavé to zkusit na nějaký moderní procesor.
(pro šťouraly - nebylo to OS nebo kompilátorem - bylo to stejně na různých systémech (RSX a Win) a v různých jazýcích (C++ a Pascal)
Sephinothf [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-02-13 11:14:46
avatar
jop u intelu sou ay do takove miri ze umoznuji nahackovat pocitac bez ohledu na tom, jakz OS pouziva
milhaus18 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-02-13 09:30:40
avatar
Hlavni je ze to vsechno vali tak jak ma ne???
fusionSVK [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-02-13 10:00:07
avatar
JEZIS MARIA !!!!
DEMENCIA aka sa objavuje v tomto IT svete je hrozna.
INTEL monopolny gigant , ktory sa vezie na blbosti zakaznikov ! Kupte mi moje zlepence , su vykonne. Zastarale smejdy ( hamburgery )
Ak ma INTEL chybu v procesore ( pocitanie algoritmov ) tak vsetko sa ututle , nikto nic nevie.
Ale jak ma chybu AMD , tak je toto plny WEB , vsade sa siri ze AMD je chybove nekupujte si ho.
vsetci chcu len AMD zle.
Ale velmi sa mi paci , ze AMD chybu oznamilo.
GOS007 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-02-13 10:27:12
avatar
No Intel taky vydává takové errata a někdy se i divím co tam mají za chyby a nikdo to nikdy nerozmazává. Ale když to vydá AMD, tak je hned každá i sebevíce nedůležitá chybka rozmazávaná, jak to snad ani není možné.
MadMaxII [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-02-13 10:51:01

Protoze ty novinare za to rozmazavani Intelackych chyb nikdo neplati, zapomen ze vetsina zahranicnich webu jsou nezavisle, to uz davno neplati....
DeathMaster [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-02-13 11:24:05

Souhlasím s uživatelem MadMaxII. Když tady byl nový phenom a jeho slavný TLB bug, tak jsme diskutovali o tom samém. Velice se mi líbí jak "nezaujatý" P*C*T zprávu šíří jako velice kritickou, vzápětí (s prominutím) opičky z extrahw zprávu šíří také. Zatím to nikdo (teda co vím) neověřil. Nikdo nevyzkoušel jestli vlastně je ten phenomII v kombinaci s DDR3 na 1333MHz opravdu nestabilní. Stejně tak se v praxi nepodařilo prokázat i tlb bug u phenomu (jenom mohl by, byl by...). Připadá mi to už jako kdybych si četl blesk a viděl tam zprávu o tom, že nějaké celebritě nevyhovuje soulož s jinou celebritou... SKANDÁL!
xJirikx [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-02-13 11:54:14
avatar
tak nikdo se nehrne do prokazování z jednoho prostýho důvodu: když to o svém výrobku napíše AMD, tak to těžko bude lež. To jak moc velkej to má dopad na systém je otázka do pranice, jenže tady je jeden základní problém v tom, že jeden procesor nebude úplně stejně pracovat na dvou deskách. Dokonce se to liší i v rámci jednoho výrobku. Takže prokazovat to jde těžko. Jedině nějakou dlouhodobou statistikou prodejců, ale tu nikdo nevydá, protože to jsou citlivé materiály firem.
Ale to co se tu naznačuje, že intel platí redaktory mi přijde trochu blbost. Sice štěstíčku se má jít naproti, ale intel s tím jakou má technologii a pověst nepotřebuje nějaký uplácení. Něco jinýho jsou osobní preference danejch autorů, ale to je všude.
Nicméně tyhle errata zprávy je lepší nečíst Pak člověk nebude dělat nic jinýho než hledat jak z toho minovýho pole potenciálních chyb ven. Nejlepší je projít velký fora a co nejvíc recenzí a pokud by tam tenhle problém byl, tak o tom určitě někdo napíše.
MadMaxII [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-02-13 12:28:05

Intel a nV maji propracovany(cti placeny) marketing, nebo si opravdu myslis ze vsichni velci zahranicni novinari(pro tuto uvahu prosim vynechejme zdejsi fanklubove novinare, ti opravdu zapadaji do Tve koncepce) jsou zivi jen a pouze z navstevnosti serveru? Opravdu si myslis ze praktikuji prehistoricky trzni system bez uplatku? Opravdu si myslis ze jsou vsichni(jak nV a Intel tak novinari) tak hloupy(cti naivni a ferovy) jako AMD-Ati??? Preci pro firmu je to jednoduche, udelam si kontakty u urcitych serveru(jenom absolutni slepec muze byt tak hloupy a neptat se proc dotycny redaktor vyzdvihuje to a to kdyz jinde to berou jako samozrejmost, atpdb.) za urcity obnos, zvysi se mi obrat a vydelam, pro novinare mit nekolik platu za jednu praci je take zajimave a vydelaji vsichni vice(cti z ciziho krev netece)...
xJirikx [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-02-13 13:18:10
avatar
tak co se AMD-ATi týče, tady bych nemluvil o to jaký jsou Mirkové Dušínové, ale o tom, že jsou chudý jak kostelní myš, takže ani ty možnosti nemaj. Stejně jak ovšichni ostatní maj za sebou několik "zajímavých" machinací s ovladači (prosím tady nezačínat diskuse o tom, jestli je horší zjednodušit vykreslení vzdálený vody v Crysis nebo chybějící kameny v Far Cry 2)
Za druhé o nVidii tam není ani slovo tak jí do toho netahej Psal jsem to z pohledu Intelu, kterej od nástupu Core architektury nemá sebemenší důvod se AMD obávat. Přeci jen už je to pár let, takže mi přijde zvláštní že by tohle někdo po takový době platil, když u intelu rozhodně prodává výkon a provozní vlastnosti, méně už cena a díky AMD je aspoň takhle "nízká", to AMD neupírám. Prostě proč riskovat problémy a utrácet peníze, když můj procesor je výkonější a má lepší provozní vlastnosti.
obc [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-02-13 13:19:39
avatar
Hm, takže opět je zde klasická teorie o hodné AMD/ATI a špatné konkurenci a uplacených novinářích. Nepřeháníš poněkud tu svojí náklonnost? Mám si myslet, že kdykoli Charlie z Inqueru napíše nějakou zprávu, co má od nějakého "insidera", a ostatní ji převezmou, že jsou všichni automaticky uplacení arabama?
MadMaxII [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-02-17 15:04:49

Co to zase mas za blaboly o hodne a zle, jses normalni??? Me je uplne u riti kdo to jak dela, ja si vybiram produkty podle vlastnosti produktu, nikoli podle "hodnych a zlych", to si klidne provozuj dal ale mne do toho "LASKAVE" netahej!!!!

To ze je nad slunce jasne kdo jake pouziva marketingove metody to absolutne nesouvisi s kvalitou produktu, evidentne nektere pravdy se rikat Tobe nesmeji ze
zeroground [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-02-13 22:25:08

Uz zase ferova AMD-ATi? Ja nevim co stale resite? Zadna z firem neni ferova ve smyslu, jaky tu predkladas, kazda pouziva sve zpusoby jak prodat sve zbozi a AMD-ATi taky neni vyjimkou. Marketink je prirozena soucast prodeje. Nezavisli novinari nejsou az takovy problem jak naznacujes. Pokud se zrovna jedna o ceske weby, rekl bych ze i tezime z toho, ze je tu maly trh a tak pretahovana o novinare neni az tak velka. Ale dela to kazda firma i AMD-ATi, ta ma pouze tu smulu (cti v tvem pripade ststi), ze ma v techto pozicich neschopne lidi. S ferovosti to nema co delat. A pokud narazite na TLB u Phenomu, tak neslo o samotnou chybu, ktera se vyskutuje v desitkach ci dokonce stovkach v kazdem procesoru, ale o to, ze po vydani opravneho patche dramaticky poklesl vykon. To bylo to, co Phenomu ublizilo a nikliv samotny TLB. Stajne tak tohle taky neni zadny problem. Chyby u procesoru se uverejnuji u obou firem. Nejde o nic hrozneho, ty chyby se proste vyskytuji a pokud je vydan opravby patch ma admin moznost se orientovat v tom, zda pro nej je dany procesor vhodny ci nikoliv.
kutil05 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] - souhlas 2009-02-13 16:40:37

Opravdu jsou to jen preference redaktorů. A pro blázny, kteří si třeba osazují 4 x 4 GB, u někoho kdo si koupí drahý CPU bych to i čekal, tady mám neověřený tip. zkusit lehce zvednout napětí nad povolenou mez (uvádí jistý zahraniční server), nebo stáhnout na 1066 a natavit lepší časování jako kompenzaci (uvádí AMD).
Ale stejně je to jen bublina, která jen AMD poškodí....
J.C.Denton [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-02-13 16:44:21
avatar
nebo kdyz uz nekdo chce takovouhle sestavu tak sahnout po 1600MHz pametech...
kutil05 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] - ještě rýpnutí 2009-02-13 16:45:01

Jsou to dva dny, co jsem přeinstaloval systém a jak mám ve zvyku, stáhl jsem na vše nové ovladače. A po instalaci Intel inf přestaly fungovat USB porty.....
J.C.Denton [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-02-13 13:00:41
avatar
cetl si vubec tu novinku na ehw? obsahove se shoduje s touto co napsal DD, akorat ze DD si to bere vic osobne.
xJirikx [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-02-13 13:27:46
avatar
přesně tak. na EHW je to Lukášem Fialou popsáno velmi dobře. Je dobré o tom vědět, protože asi ne každý uživatel i z řad fans pročítá dvacet stran errata zpráv apod. Ale mohlo by se stát, že bude mít někdo tuhle konfiguraci a systém bude padat. Pak stačí jen změnit takt pamětí a může být po problému. Na netu se to objevilo, tak je třeba o tom informovat. Zvlášť pokud na to autor zareaguje adekvátně. Protože pokud pan veliký napíše bulvární novinku o tom, jak AM3 procesory nekupovat a ostatní se to nepokusí opravit, tak ho tím vlastně podpoří. Takže by bylo fajn přečíst si to do čeho se navážíš
Half [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-02-13 12:40:38

no samozrejme.... cely novinarsky svet je podplateny intelom (pripadne este nVidiou)... este ze existuju servery, kde sa vzdy dozvies zarucenu pravdu, vsak ?
intel ma 83% trhu a myslis ze ma dovod podplacat cely svet, aby poukazal na chyby AMD ?? intel je velmi spokojny a AMD ma ako "privesok" a keby AMD nepotreboval - tak ho uz davno zadupe do zeme...
co sa tyka chyb errata - tie zverejnuje aj intel a tiez som o nich videl nejake clanky.. kazdy procesor obsahuje chyby..
Ochi [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-02-13 10:29:21

co to meles?
dulezity je snad vykon a ne to jestli je to slepenec nebo hypernativnictyrjadro
Jestli slepenec dava vyssi vykon nez nativni ctyrjadro tak beru slepenec a jem mi jedno od koho je.....
MadMaxII [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-02-13 10:52:21

Musim souhlasit, tenhle zbytecny blabol si mohl odpustit...
xJirikx [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-02-13 11:56:59
avatar
jj to se tu řeší snad pod každým článkem. Pořád jsou tu ti technlogicky progresivní jedinci, co těm návrhum stejně nerozumí, ale protože to je "nová" věc, tak to musí být lepší, i když to má stejnej výkon a často to i víc žere.
AndreasCZ [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-02-13 12:14:30
avatar
Popravde pro me z hlediska spotrebitele je jedine dulezite vykon, stabilita a spotreba. Co je ve vnitr mi je uplne u....
zeroground [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-02-13 22:29:56

Cena jeste taky dulezita ne? Ale jinak souhlas, je mi absolutne jedno, zda je to nativni 4jadro nebo to ma "zastaraly" DX10, pokud za sve penize dostanu adekvatni vykon.
Half [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-02-13 12:31:51

ano, pravdu mas....
a najlepsie na tom je, ze ten stary, zastaraly a zaostaly zlepenec s nepouzitelnou FSB nakope to nativne 4jadro do prdele....
itsPGD [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] - AMD vs Intel 2009-02-13 12:09:20

je jedno co si kupujete za procesor vetsinou se clovek snazi ridit timto: nejvyssi vykon na jednotku Wattu za co nejmensi peniz. To je dane pouzitymi technologiemi a vyrobnimy postupy. Oba dva vyrobci se snazi najit a vyrobit to same. Zbytek je marketing a obchod kterym se zivi "pul planety". Jenom nam to kazdej jinak odskaluje a naserviruje...:-)

Napr. muzete si koupit procesor ktery bude o 20% vykonejsi nez te konkurence, ale spotrebuje o 10% vice energie za celou dobu zivotnosti. Takze ten vykonejsi Vas bude stat za 2 roky dvakrat tolik co ten levnejsi. Navic jestli budu mit zpracovany material v HDV za 18 hodin 21minut nebo za 19 hodin je naprosto irelevantni.

Spis nez hucet do vyrobcu by bylo potreba hucet do lidi, protoze ty ceny reguluje trh a to jsou lidi a firmy

rekl bych mozna az ze nestoji za to vubec tyto dva vyrobce porovnavat, ale najdete si v tom ten procesor ktery Vam bude presneji vyhovovat, kriterium neni jenom vykon, vykon zacina byt pro vetsinu aplikaci prebytecny...:-)

Zminku o chybe od AMD bych povazoval o velmi vyvedeny marketingovy krok. Negativni reklama je taky reklama a kouknete kolik webu to zase resi a testuje, chyby v procesorech jsou a budou. Ani si nedovedu presdtavit ty logicke obvody ktere v procesoru jsou. To se bez chyb neobejde nikdy...:-) neni to jenom 1 a 0
Gang [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-02-13 14:13:49

Popčítáš velice zajímavým způsobem :-)
Jak může procesor s o 10% větší spotřebou za dva (nebo třeba i 102) roky stát dvakrat tolik, kolik stoji ten slabší model?
Jedině, pokud by měl o 90% větší původní cenu :-)
Podle toho, co vidím, myslím, že spousta lidí ty velice jednoduche rady o tom, co je vyhodnější, opravdu potřebují, sami totíž neúmějí procenta.
itsPGD [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] - to nema nic spolecneho s proce 2009-02-13 14:34:55

jestlize procesor stoji 1000 kc a spotreba je 100W a druhej procesor stoji 2500 kc a spotreba je 130W (ten s tim vetsim vykonem) tak rozdil cini za rok (pustene kazdy den 24hodin denne 7dni v tydnu) 365x30Wx24h =zaokrouhlene 0,3MWh Cena MWH je 4600 bez DPH tudiz za rok ten vykonejsi procesor nas bude stat 1380kc navic nez ten levnejsi za 2 roky 2760kc. Pri jednom domacim PC je to nepodstatne ale ve firmach na tom opravdu velice zalezi. A jak vidis tak ono to nema moc spolecneho s procentama...:-) Asi nekteri lide potrebuji trosku detajlnejsi zadani protoze nejsou schopni to spravne odvodit...
kutil05 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] - až na malý detail 2009-02-13 16:59:40

Pokud pominu starší procesory AMD, které by se vyplatily snad jen kdyby dost slevnily, což nepředpokládám, tak nové Phenom II už nmají spotřebu výrazně nižší než staré modely a navíc jsou i o kousek výhodnější. A jak jsi uvedl domácího spotřebitele spotřeba až tak moc nezajímá, hlavně ceny / výkon. Ale a to hlavně: Toto platí jen pro ty, co se aspoň malinko orientují, běžný zákazník dá stejně na radu prodejce.....
Gang [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-02-16 09:14:03

Pokud procesor od začátku má nasobnou cenu (případ, zmíněný mnou zvlášť, jenže jsi ho ignoroval :-) a větší přikon, tak jaký má smysl říkat "za N lét bude..."? On je, byl a bude dražší.
itsPGD [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] - pro redakci 2009-02-13 12:31:56

neslo by diskusi podminit tim aby kdyz nekdo dava palec aby oduvodnil s cim nesouhlasi a proc nebo naopak...???? Nekdy mi prijde ze si proste nekdo sedne a da palec jen tak protoze mu pred tim oponoval nebo naopak...???? A vubec neresi ctenaruv komentar.
holoway [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-02-13 12:42:53
avatar
Dyť je to jedno. Mě se to třeba líbí, když mi někdo u nějakého kontroverzního případu dá mínus, aspoň vím, že to třeba četl Stačí, že to ty dáváš podle svého (zřejmě správného a logického) uvážení. To neřeš, na tom to nestojí. Pokud budeš psát zajímavé, nedemagogické a slušné příspěvky, do mínusu se nedostaneš (i když třeba ládík tohle pravidlo splňuje a už je tam )
xJirikx [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-02-13 13:14:27
avatar
já ti třeba dal minus a to z jednoho prostého důvodu: je to blbost
Představ si že pod některý kontroverznější články jako byla DDho reakce na Grafickou inkvizici jsem napsal něco co pak mělo taky 25:15 nebo tak nějak palců (a to neni nic tak neobvyklýho třeba Raigor nebo Holoway to uměj taky pořádně "rozšoupnout"). A teď tu máš 40 postů kde někdo píše: "Jo jsi skvělej. Jako bys mi seděl v hlavě." Další napíše: "ty tupé deprimované hovado, kde ses flákal když dávali mozek"(někteří by byli schopni napsat dáwaly a podobný věci )
Prostě vznikl by z toho guláš co už by takhle zamotanou diskusi totálně dorazil
itsPGD [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-02-13 14:20:43

jj mate pravdu spis je to o lidech v diskusi a jestli hodnoti clanek nebo sami sebe, vlastne mi to muze byt jedno. Jenom taky nepocitam s tim ze jsem bezchybny a kdyz se seknu tak bych rad vedel v cem a ne jenom ze jsem zrejme napsal blabol...:-) Malo kdy se stane ze se tu neco vyresi spis se tu "bojuje" imho stejne jako na ostatnich webech....:-)

tezko s nekterymi vest diskusi, kdyz nechteji a muj navrh by tp asi nevyresil, mate pravdu
xJirikx [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-02-13 14:25:49
avatar
ono co chceš vyřešit v tématu který se tu většinou řeší?
klasický dotaz: prosím o pomoc, tahle karta nedělá co by měla apod. nebo nějakej dotaz se tu objeví jen jednou za čas a to je většinou více či méně dobře odpovězeno. Ale ukaž mi někoho kdo rozsoudí, jestli je lepší AMD nebo nVidia a jestli se do tohohle naveze ještě Intel, tak pán bůh s náma
itsPGD [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-02-13 14:46:24

ja jsem proti hodnoceni AMD vs Intel ja resim procesory jako procesory, vzdy zalezi za jakym ucelem to clovek porizuje nekdy bude lepsi ten a nekdy zas onen popripade grafiky a tak dale
xJirikx [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-02-13 14:52:23
avatar
to já taky, ale tady se rozbujel poslední dobou takovej "klubismus" až to pěkný neni
kutil05 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-02-13 17:05:57

Ten klubismus byl bždy, aspoň co si pamatuju - docela dlouho.
holoway [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] - Co se týče pamětí... 2009-02-13 12:40:16
avatar
...tak se častěji setkávám s problémem, že deska paměti buď úplně ignoruje, nebo se s nima pere a nefunguje, jak má. To je podle mě větší problém, než nějaký laboratorní výsledek testu.

Ono totiž to je tak jak se tu taky píše -> ty chyby bývají objeveny při výpisu činnosti třeba v testu, kde sice to jako errata jsou, ale na výkon či dokončení testu vliv povětšinou nemají. Jsem o tom četl kdysi, že určitá errata (v komponentách PC) jsou v každém počítači, nic není dokonalé, ale vliv to na nic nemá.

Tady by se teoreticky mohlo stát, že ty paměti v tom zapojení nepůjdou, ale to se mi stává docela často a není to errata chybou v procesoru, ale protože deska není kompatibilní s těma a těma modulama...

PS: Zrovna nedávno byly novinky o errata chybách u Intel procesorů, to jsem se docela podivil, co tam všechno není. Ale jak to tak pročítám, tak to nikdo neodsuzoval, jen bylo napsano, že to tak je, ale že to vliv na nic nemá. No a máme to tu u AMD a je to rázem megachyba Tomu se člověk musí smát, co dokáže vyplodit ten samý autor ve stejném případu, ale u různých firem
kutil05 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-02-13 17:10:35

Zkušení uživatelé a prodejci ví a nezkušení by se do skladby PC pouštět neměli, i když to bohužel činí také. Vždy a ještě jednou Vždy je třeba paměť otestovat! Nejznámější je Memtest.
A skutečně smím potvrdit, že nezáleží na platformě, nekompatibilty se objevují u obou výrobců.
J.C.Denton [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-02-13 18:09:26
avatar
na testovani pameti mam nejraci tento programek Odkaz. problem, jehoz odhaleni trvalo memtestu dve a pul hodinky objevil tento programek za 10 min pro dukladne overeni stability ho staci nechat bezet ty dve hodinky.
Neznámý  2009-02-13 21:12:07

Tak ja na testovani pameti pouzivam GoldMemory. Overeno nekolikrat v praxi nejen mnou, ze je tento programek lepsi nez Memtest.
kutil05 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-02-15 20:11:33

Já jsem vycházel z toho, co jsme používali vy firmě, tím netrvdím, že nejsou lepší.
obc [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-02-13 12:56:27
avatar
A když už jsme u těch bublin, jak dopadly ty notebooky s vadnými nvidiemi? Je tu někdo, komu nevybuchl?
aDDmin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-02-13 14:03:26
avatar
zeptej se majitelů XPS DELL .. zástupy reklamovaných kusů kvůli stejné chybě ještě že má Dell tu next day zaruku ...
zeroground [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-02-14 02:03:30

100% zaruka vymeny. Takhle se chova firma co ma rada sve zakazmiky, nebo ne?
siddhi [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-02-13 15:16:07
avatar
jeste mne nevybuch ale muzu rict ze sem "hrdý" majitel notebooku s vadnou 8400M.
holoway [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-02-13 15:32:19
avatar
xD Tak to enjoy...pak nám pošli fotky. Já mám kamaráda, co mu uhořela 8800GT, ale řekl mi to pozdě a už to dal do reklamace, jinak by tu o tom byl článek s fotkama. Ale popisoval to tak, že bych to ani nechtěl zažít. No reklamace dopadla kladně s tím, že jde o výrobní chybu...vzal tuším 9800GTX novou...
siddhi [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-02-13 20:18:13
avatar
u mne to zatim neni tak hrozne projevuje se to obcasným poblikáváním obrazu a obcas obraz vypadne uplne (nekdy jsou pres obraz vodorovne cary). vetsinou to spravý restartovani nekdy ale taky ne a jednoduse ho musim nechat nejakou dobu vypnuty aby zchladnul. S reklamaci mam smulu mam ho zakoupeny v anglii kde je jen jednorocni zaruka a on ma uz tak rok a pul (vada se zacala projevovat tak po roce). A ja blbec sem si rikal k cemu priplacet 60 liber za 3 letou zaruku
ja_X [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] - vadná GPU 2009-02-13 21:27:20
avatar
Kamárád měl stejné problémy na aceru (obcasné poblikávání obrazu, výpadky obrazu, tuhnutím celého NB v biosu doprovázené rozpadem obrazu, zaseknutí obrazu ,vodorovne čáry v obraze) s 8600gt, zaslal to do reklamace (telefonicky sdelil výše uvedené vady), NB přišel zpět - v popisu závady zákazníkem uvedeno: "BSOD", tecnik napsal: "vyřešeno reinstalací OS". Ve skutečnosti vyměněna celá základní deska i s grafikou - tak se kryjou vadná GPU NVidie
zeroground [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-02-13 22:34:06

Tak se kryje vyrobce notebooku nebo mozna primo ten technik ne? Nebo myslis, ze mu nvidia plati za to, ay to to takhle maskoval, pokud uz je to tedy vubec pravda.
ja_X [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] - vadna GPU 2009-02-15 17:52:49
avatar
NV aceru určite neplatí, ony jsou i jiné způsoby jak výrobce k tomu přimět
zeroground [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-02-15 21:47:45

Na koho myslis, ze vice dolehne ztrata duvery. Na ACER nebo na Nvidii? Tohle uz zavani spiknutim a nejakou zidozednarskou tematikou. mysli prosim te, mysli.
obc [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-02-15 22:15:55
avatar
To si z nás už ale děláš humor, ne? Asi si mysleli, že jsi slavný novinář a mohl bys to propíchnout, jaké má nVidia problémy na tvém notebooku. Nejmenuješ se Charlie Demerjian? Tajně provedená výměna, aby nemuseli uznávat reklamaci, to jsem ještě neslyšel. Aneb logika typu "nechci slevu zadarmo" v praxi.
ja_X [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-02-16 20:10:26
avatar
Reklamaci uznali, ale změnili popis závady udaný zákazníkem. A ten NB není můj a ani jsem ho nereklamoval já. ( jestě sem nevidel řešit rozpadlý obraz v biosu reinstalem VIST )
Slunce [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-02-13 20:06:26

hrdý na svou zlomenou nohu nebo co? no i tací se najdou
siddhi [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-02-13 20:19:12
avatar
hrdý v uvozovkach jestli chapes jak je to mysleno
math3z [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] - Veľa kriku takpovediac pre nič 2009-02-13 13:21:02

Už len keď som si prečítal titulku článku, hneď ma napadol nekonečne krát omieľaný TLB bug u prvých revízií nových Phenomov a po dočítaní som si to len ujasnil. Myslím, že CPU errata tu boli, sú a ešte aj istý čas budú... taktiež myšlienka, že každý procesor má vadu (či už ju výrobca ututlal alebo nie) je značne reálna. Aj keď viem taktiež od skúsenejších geekov, že tieto errata zraniteľnosti môžu byť akútne myslím, že pre bežných používateľov nejakú extra hrozbu nerobia... a ako povedal nepriamo DD najlepšie je robiť veľa kriku pre nič a potom to rozširovať v záujme vytvorenia zlého mena, pre tú ktorú korporáciu. PS: však už len prvý výsledok čo mi aktuálne Google vyhodí pri zadaní pojmu "CPU errata" sa týka modelu E8400 od Intel-u.
Slunce [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-02-13 14:26:54

Samozřejmě, že žádný procesor není bez chyby. Vždyť už samotná architektura dnešních x86 procesorů je chyba. To že my máme v abecedě 2 písmena pro hlásku "I", a jiných jazycích zase třeba 2 písmena pro hlásku "K", to je také chyba.

OS Windows má jednu chybu vedle druhé, a lidé ho používají, a většinou jim ty chyby ani nevadí. A Intel procesory mají také chyby. Intel má zase své externí obchodníky, kteří se snaží na AMD házet bahno.
siddhi [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-02-13 15:18:47
avatar
jen je teda zajímavé ze intel drtivou vetsinu chyb vyresi pres bios, ale amd potrebuje novou revizi cpu
holoway [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-02-13 15:29:39
avatar
No tak tam jde o to, co je to za chybu a hlavně: pokud ta chyba něčemu může vadit, dá se spravit BIOSem (TLB se taky "spravila", ikdyž to nešlo tak lehce a snížilo to výkon CPU). I Intel podle mě v další revizi ty errata opravuje a nespoléhá na BIOS...tak jak jsi to napsal, to podle mě určitě není
siddhi [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-02-13 15:33:52
avatar
jen sem chtel rict ze intel na chybu udela bios zaplatu. je jasne ze taky vetsinu chyb do budoucna resi revizi ale pred ni ty chyby zafixuje v biosu bez poklesu výkonu
Slunce [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-02-13 20:03:15

Vždy se nejdříve záplatuje biosem, a posléze vydává nová revize procesorů, a to jak u AMD tak i u Intel. Nové revize procesorů se dělají kvůli výkonu.
horst [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-02-14 03:37:11

většinu vyřeší microkode update od ms takže zase debata wo ničem,jak pro intel tak amd,děti běžte spát.
Neznámý  2009-02-15 20:03:18

Zdar HORSTe, viď, a to viď, taky, a to taky, si tak, říkám, tedy, abych tak, řekl, prostě no!
vsn [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] - Phenom 910 2009-02-14 08:55:57

me by spis zajimalo, kdy bude konecne phenom 910 .. .nevite nekdo? ... v obchodech jsou CPUcka jenom rady 7 a 8 ja cekam na 910
math3z [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-02-14 11:51:42

Zo zahraničných serverov je mi jasné len, že sa hovorí (skôr špekuluje) o apríli. Teda aspoň o procesoroch z rady Black Edition resp. s otvoreným násobičom... či to bude tak a kedy budú dostupné aj niekde tu lokáne je pre mňa otázne.
D3aTH [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-02-15 21:34:51

Velmi pěkná aktualita. O procesoru do soketu AM3 uvažuju, ale zatím je moc vysoká cena a před 3 měsíci sem koupil AMD Athlon 6000+ X2.
milhaus18 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-02-15 21:57:22
avatar
taky sem uvazoval o tomhle kousku ale pak sem zjistil ze kdyz uz nejakej upgrade tak poradnej...tak ze do niceho jinyho nez do phenomu bych nesel...
Pouze registrovaní uživatelé mohou přidat komentář!
 

Najdete nás na Facebooku

.... a také na Twitteru

RSS

DDWorld.cz

DDWorld - Blogy a videa

DDWorld - Magazín

Poslední příspěvky v diskuzích


Videa
S.T.A.L.K.E.R. 2 v nové ukázce
S.T.A.L.K.E.R. 2 v nové ukázceČtvrtek, 25 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1299x
Komentářů: 4
Manor Lords – hra jednoho vývojáře boří herní svět
Manor Lords – hra jednoho vývojáře boří herní světStředa, 24 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1682x
Komentářů: 1
Deadpool & Wolverine – očekávaný film v parádní ukázce
Deadpool & Wolverine – očekávaný film v parádní ukázceÚterý, 23 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Film
Spuštěno: 1162x
Komentářů: 0
Fallout seriál se dočká druhé řady. Zájem je i o hry.
Fallout seriál se dočká druhé řady. Zájem je i o hry.Pondělí, 22 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Film
Spuštěno: 1218x
Komentářů: 1
Unreal Engine 5.4 představuje další masivní vylepšení
Unreal Engine 5.4 představuje další masivní vylepšeníPátek, 19 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: PC a IT
Spuštěno: 3805x
Komentářů: 0
Česká 3 roky stará hra Vigor brzy na PC
Česká 3 roky stará hra Vigor brzy na PCStředa, 17 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1479x
Komentářů: 0