NVIDIA ION není tak populární – velcí výrobci nemají velký zájem. Proč? Tisk E-mail
Napsal Jan "DD" Stach   
Středa, 04 březen 2009
altAčkoliv by se mohlo zdát, že NVIDIA ION je bomba, po kterém každý výrobce skočí, CEBIT ukázal trochu jinou realitu.

 

 

 

Počítače na platformě ION by se měly objevit co nevidět. Nicméně na CEBITu se mnoho výrobců ION počítači nechlubí a dokonce jsou tu i minimálně dva velcí výrobci, kteří říkají, že žádné ION řešení moc neplánují. Proč?

Jedním z důvodů je fakt, že NVIDIA ION není platforma pro netbooky ale pro nettopy. Po těch ale není zase taková poptávka a vzhledem k ceně ION platformy by takové Nettopy sahaly do cenových hladin běžných počítačů s daleko vyšším výkonem i užitnou hodnotou a tak někteří výrobci prostě ION odpískali. A nejde o malé a bezvýznamné hráče na poli levných malých PC – MSI a ASUS zkrátka NVIDIA ION nemají moc důvod nenabídnout, ačkoliv jej úplně nezavrhli, ale pro nejbližší dobu jej od nich nečekejme. Další výrobci ION přímo nezavrhli, mluvil jsem ale s dalšími velkými hráči na PC trhu a ION počítače nejsou jejich prioritou a nějakým stěžejním produktem. A důvody? Sama NVIDIA tomu také moc nepomohla, když některé velké partnery odsunula až na druhou kolej a ti tak o ION ztratili zájem zcela, nebo téměř zcela.

Jedním z dalších důvodů, proč NVIDIA ION nebude moc rozšířené řešení je fakt, že velcí výrobci si nechtějí poštvat proti sobě Intel, protože upadnout v nemilost by znamenalo značné komplikace ve vztazích, což by ovlivnilo mnohé od cen, přes rychlost a velikost dodávek novinek apod. Intel je pro všechny partner číslo 1. Jako největší producent procesorů, čipsetů, grafik a dalšího, na druhém místě je AMD-ATI jakožto další poskytovatel kompletní PC platformy a až na třetím NVIDIA a zbytek. Naštvat Intel zkrátka není něco, co by si mohl někdo dovolit, ostatně NVIDIA může v poslední době zažívat, jaké to je, když v nemilost Intelu upadnete, a to není výrobce hotových řešení.

Konkrétně u netbooků apod. je nutnou součástí Ion platformy totiž procesor Intel ATOM. Intel sice oficiálně prodává ATOM procesory zvlášť, neoficiálně ale jsou podmínky pro samostatný nákup poměrně nevýhodné a zkrátka se vyplatí pořídit k Intel ATOM i čipset Intel, i když není tak technologicky pokročilý. Intel ale již v tomto ohledu slibuje změny. Výhody pořídit Intel k Intelu nejsou ale jen finanční, ale zkrátka dobrým vztahům s Intelem hodně napomáhají. NVIDIA ION bude tak evidentně jen zajímavá alternativa, která ale nebude moc rozšířená, alespoň v současné podobě s Intel ATOM. Jak to bude s ION2 spárovaným s VIA CPU, se uvidí až na začátku příštího roku, kdy se rozšíří. CEBIT ukázal realitu platformy NVIDIA ION v poněkud jiném světle, než jsme ji mohli doteď vnímat. Pokud by ION směřoval i do netbooků, asi by byla situace jiná, ale nesměřuje …

Zdroj: Fudzilla.com, DDWorld.cz




Co je hlavním důvodem malého zájmu o NVIDIA ION?


AUTOR: Jan "DD" Stach
Radši dělám věci pomaleji a pořádně, než rychle a špatně.

Starší články


Komentáře
Přidat Nový
vmb [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-03-04 08:53:14

Nastvat Intel to naozaj nie je malickost .... To by velky vyrobcovia museli byt riadne svacnuti ...

A co sa tyka ION2 - celkom sa na nu tesim. Taka mala krabicka s celkom dobrymi schopnostami a nizkou spotrebou - na net, video a par nenarocnejsich hier - to stoji podla mna za to. A hlavne som zvedavy na ten VIA cpu. Len dufam ze tu platformu nezabije hned na zaciatku CENA - co by som sa u NVIDII ani necudoval.
Longin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-03-04 09:34:39
avatar
Tjn naštvat intel..
jardop [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-03-04 09:36:46

pre nvidiu by malo byt cielom cislo 2.. aj marketingovo by sa to dobre pouzivalo..

a teda, ked bude ION2 mat 2x nizsiu spotrebu, 2x vyssi vykon a hlavne 2x nizsiu cenu, tak si myslim, ze by to bola ta spravna dvojka a asi aj uspesna..
Mak44 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-03-04 09:48:41

plne suhlasim 2x 2x... Moj 4rocny nx9020 ma celeronM 1400Mhz a s jeho vykonom som uz znacne nespokojny. A dnes si ako niekto kupi Atom ktory je od toho celeronu tak o 1/3 pomalsi???? Ok, na internetovanie ako tak stacii, ale za cenu rovnaku/vyssiu ako bezny pc povecme s sempron 2600Mhz (3x taky vykonny)??
Cez vikend som servisoval tesco pocitac s Intel little falls + atom procesorom a windows vista. Strach a hroza. A to ten chudak za to vyhodil vyse 300€ a este to vraj bolo po zlave. Za tu cenu mohol mat 4850e a ati4670. Hocico na atome by vzhladom na vykon nemalo mat vyssiu cenu ako 100-150€.
Half [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-03-04 10:25:18

ono su totiz na Atom 2 pohlady:
1. vykon - ludia, ktorym vykon atomu nestaci na svoju beznu pracu - tak si ho z pochopitelnych dovodov ani nekupia a poobzeraju sa po vykonnejsom rieseni (notebooku)..
2. mobilita a vydrz baterie/cena - tu sa na vykon moc nepozera a dolezitejsie su ine prednosti atomu.. t.j. ze vydrz na beterie cca 7 hodin mi neposkytne ziadny "plnohodnotny" notebook a na nejake to surfovanie na nete, pisanie dokumentov, postu, praca s fotkami a pod. je na cestach vykon atomu dostatocny..

je pochopitelne, ze pokial ti nestaci notebook s celeronom - tak o atome ani nebudes uvazovat... netbook s atomom toiz nie je nahrada za pc, aby sa na nom dalo pohodlne robit uplne vsetko... netbook je predovsetkym do terenu, kde sa jeho mobilne schopnosti prejavia asi najviac..
iste - za cenu atomu postavis bezny pc so sempronom (ktory bude 3x vykonnejsi), ale zas je ho dost blbe prenasat..

jo - a suhlasim, ze davat na atom win vista je jednoducho totalna blbost... ale podla toho co som videl na youtube, tak win7 by uz nemusela byt az taka zla volba...
Mak44 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-03-04 11:09:57

Nvidia ION je praveze nahrada desktopu. Zial aktualne riesenia na Atome som nemal moznost dlhsie testovat, ale zato som otestoval napr. Lenovo N500 s T3400. Idle ma spotrebu do 20W, presne si uz nepamatam, budem si to musiet zacat pisat V plnej ztazi na 800Mhz som netestoval, ale verim tomu, ze rozdiel spotreby nebude tak zavazny. Vykon je ale niekde inde, myslim ze aj na 800MHz je porovnatelny s Atomom. Ten notebook stal aj s windows vistaBE+XPprof 550€. Napr. taky LENOVO IDEAPAD S10e stoji 385€. Myslim ze vacsia vydrz baterky bude skor koli displayu ako procesoru.

a ja viem co mne staci/nestaci, lenze 95% ludi to nevie, na nich nezodpovedny obchodnik natlaci desktop s atomom, a potom vysvetluj, ze kupil za drahy peniaz sracku, a preto je ten jeho "novy" pocitac pomalsi ako ten "stary" s athlon2400+
dr_who [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] - Intel koupil nVidii ? 2009-03-04 12:05:14
avatar
trosku OT ale hledal jsem Lenovo N500 .Nasel jsem http://www.agen.cz/produkt/69889/Lenovo-N500-NS73DMC.htm a dobre jsem se pobavil "Grafická karta Intel® Graphics Media Accelerator 9300M GS ". Ze by uz ten INTEL tu nVidii koupil ?
Moas [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] - Ion 2 nepochybně už na cestě 2009-03-04 18:13:59

nVidia může vydat Ion 2 určitě velmi brzo. Bude to přejmenovaný současný ION, ovšem v modré krabičce a s jedním USB portem navíc!
MadMaxII [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-03-04 11:28:41

Vsechno je o cene, neverim ze kdyby nV nabidla vyrobcum dostatecne marze na ION ze by se nektery z vyrobcu "neutrh", nV se "trosicku" marketingove prepocitala kdyz si myslela jaka je ION pecka... Ona by to samozrejme pecka byla, kdyby koncova cena byla do 4-6k Kc... Preci jen krabicka bez LCD a DVD mechaniky(jestli jsem ji prehledl tak se omlouvam) s cenou pres 10k, hm hm hm tohle by nevymyslel na Krkovicka...
Slunce [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-03-04 12:47:11

KONEČNĚ JSEM SI MOHL PROHLÉDNOUT TU EXTERNÍ GRAFIKU ZE VŠECH STRAN. V PRAXI JI ASI NEUVIDÍM, KDYŽ JE O NI TAK MALÝ ZÁJEM.

IKDYŽ EXTERNÍ GRAFIKA NARUŠUJE MOBILITU ZAŘÍZENÍ, ČEKAL JSEM VYŠŠÍ ZÁJEM, A TO KVŮLI FAKTU, ŽE VÍCE JAK 50% KUPUJÍCÍCH U NOTEBOOKŮ HODNOTÍ VÍCE VÝKON, JAK SPOTŘEBU. VYSOKÁ SPOTŘEBA JE PROTI MYŠLENCE MOBILITY, ALE VÍCE JAK 50% KUPUJÍCÍCH NEVADÍ. TOHLE NARUŠENÍ MOBILITY VŠAK JIM VŠAK U VĚTŠINY VADÍ.
ALE TAKÉ JSEM ČEKAL NIŽŠÍ NASAZENOU CENU.
Terepin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-03-04 12:59:18
avatar
Vypni si Caps Lock.
aDDmin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-03-04 16:05:34
avatar
proč na nás řveš? slyšíme tě dobře ;)
J.C.Denton [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-03-04 17:57:11
avatar
jak drive psal v nejakym prispevku, tak to dela umyslne, protoze vi ze to normalnim ctenarum vadi.
houmer56 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-03-04 18:36:18

Že vás to tak popuzuje? Mě je to úplně šumák,zato mam alergii na w,to bych střílel
vladislavpokorny [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] - Škoda 2009-03-04 12:40:59

Já už se těším, až vyjde něco malého a rozumně výkonného, co by se dalo schovat někde za televizí, nebo tak. A tohle by se mi docela líbilo (i když ta cena) Koukám po tom už dlouho, a stále čekám.
Bennie [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-03-04 13:22:39
avatar
souhlas ta cena je přehnaná, tak kolem 5 tisíc a beru dvě... ale za tyhle prachy to zatím zajímavé není...
Raven [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-03-04 16:23:58
avatar
Na to, že je to dobrý jen na přehrávání filmů, je i 5tisíc moc.To bych si raději pořídil třeba UMAX IAMM NTD27HD, a mám to i s dálkou.
siddhi [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-03-04 21:53:35
avatar
myslim ze jednoduse výrobci nemaji důvod resit nejaký ion, kdyz celá intel platforma s atomem se tak dobre prodava a navic urcite maji výrobci hezke mnoztevni slevy od intelu za nákup cele platformy
Pouze registrovaní uživatelé mohou přidat komentář!
 

Najdete nás na Facebooku

.... a také na Twitteru

RSS

DDWorld.cz

DDWorld - Blogy a videa

DDWorld - Magazín

Poslední příspěvky v diskuzích


Videa
Řešení pro pohyb s VR setem?
Řešení pro pohyb s VR setem?Pátek, 26 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: PC a IT
Spuštěno: 1221x
Komentářů: 0
S.T.A.L.K.E.R. 2 v nové ukázce
S.T.A.L.K.E.R. 2 v nové ukázceČtvrtek, 25 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 2124x
Komentářů: 5
Manor Lords – hra jednoho vývojáře boří herní svět
Manor Lords – hra jednoho vývojáře boří herní světStředa, 24 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1925x
Komentářů: 1
Deadpool & Wolverine – očekávaný film v parádní ukázce
Deadpool & Wolverine – očekávaný film v parádní ukázceÚterý, 23 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Film
Spuštěno: 1294x
Komentářů: 0
Fallout seriál se dočká druhé řady. Zájem je i o hry.
Fallout seriál se dočká druhé řady. Zájem je i o hry.Pondělí, 22 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Film
Spuštěno: 1287x
Komentářů: 1
Unreal Engine 5.4 představuje další masivní vylepšení
Unreal Engine 5.4 představuje další masivní vylepšeníPátek, 19 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: PC a IT
Spuštěno: 3907x
Komentářů: 0