Apple se prý vyhne novým procesorům Intel kvůli integrovaným grafikám – nepodporují OpenCL Tisk E-mail
Napsal Jan "DD" Stach   
Úterý, 08 prosinec 2009
altApple zdá se neplánuje používat nové čipy Intel, protože k nim nelze osadit integrované grafiky NVIDIA.

 

 

Není tajemstvím, že Apple je velkým zákazníkem NVIDIA a čipové sady 9400M slaví největší úspěchy právě na APPLE. Jenže s nástupem nových procesorů Intel s Integrovanými GK se situace mění. NVIDIA nemá licenci pro výrobu čipových sad pro novou generaci procesorů Intel, což dělá vrásky APPLE. Tato společnost totiž hodně sází na OpenCL a hodně jej podporuje. Cože je problém, protože Integrované grafiky Intel v podpoře OpenCL a GPGPU obecně výrazně zaostávají za AMD-ATI i NVIDIA. Apple tedy nechce použít nové procesory Intel kvůli integrovaným jádrům, jak z toho ale ven?

Intel nechce přijít o zákazníka, kterým APPLE je, protože APPLE má dobré vztahy i s AMD-ATI a samozřejmě platforma AMD by mohla APPLE zajímat, protože nabízí, jak výkonná CPU, tak výkonné grafiky. Navíc vychází i levněji. Problém AMD platformy je u mobilních počítačů, o které jde v tomto případě u APPLE nejvíce, že mobilní AMD procesory nedosahují výdrže (na baterie) konkurenčních Intel díky vyššímu výrobnímu procesoru (Výkon problém není, ten je u AMD dostatečný). Přechod Apple k AMD je tedy dost nepravděpodobný, minimálně v dohledné době. Co přinese rok 2011 a nová generace CPU AMD v čřele s Bobcat a Bulldozer je otázka ...

Poměrně nepravděpodobné je i to, že by Intel pro Apple vyrobil speciálně procesory Core i3/5 bez integrované GK, které by APPLE nadále používalo ve spojení s NVIDIA ION (9400M). To je nepravděpodobné proto, že by tím dal Intel munici NVIDIA ve sporu o čipsety, protože by tím dokázal, že nové CPU vlastně je možné s NVIDIA čipsety používat bez problémů dál (což teoreticky lze) a musel by vysvětlovat, proč se tedy nedohodli atd.

Intel zdá se udělá něco jiného. Věřte nebo ne, Intel před pár dny poprvé mluvil o tom, že GPGPU má opravdu co nabídnout! Intel slibuje, že se u nových Core i3/5 procesorů s Integrovanými GK dočkáme toho, že grafická jádra půjde využít, co by výpočetní jednotku, například pro převod videa! Intel se evidentně snaží o to, přesvědčit APPLE, že jeho integrovaná grafická jádra budou umět více, než jen zobrazit text na monitor a zdá se, že se dočkáme GPGPU i od Intelu. Co je však problém, že s jejich současnou konstrukcí asi hned tak něco nevymyslí a nadále se IGP Intelu nemohou měřit po stránce výkonu s ATI nebo NVIDIA integrovanými grafikami a i ta OpenCL podpora je asi zatím v nedohlednu. APPLE tak pravděpodobně ještě téměř celý příští rok bude prodávat své mobilní počítače s kombinací Core 2 Duo + ION(2). Na desktopu to tak velký problém není, tam APPLE používá dnes nejčastěji ATI Radeon HD 4600/4800 grafiky i v kombinaci s Core i5. Každopádně vůbec bych se nedivil, kdyby u Intelu honem rychle po zrušení Larrabee, pracovali na pořádném IGP a ještě během roku 2010 představili nějakou druhou generaci Core i3/5 procesorů s lepším IGP, které by už mohlo umět i OpenCL atd. On to není tecnicky problém, v Core i3/5 je prostě grafické jádro vedle procesorového jádra a on vlatně jen Intel přesunul grafické jádro z čipsetu blíže procesoru (fyzicky do procesoru, ale jádro je stále samostatné). Takže když vyrobí lepší IGP, prostě to stávající nahradí. No uvidíme ...

Zdroj: DDWorld.cz

 

AUTOR: Jan "DD" Stach
Radši dělám věci pomaleji a pořádně, než rychle a špatně.

Starší články


Komentáře
Přidat Nový
Mc Baxxter [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-12-08 14:21:52
avatar
Myslim, že Apple si může dovolit používat procesory na ndnešní architektuře klidně dalších deset let, jelikož jeho fans stačí, aby viděli, že běží procák o 100Mhz víš a už si dou koupit novej notebook. Nevidim důvod proč na něco novějšího přecházet, když jejich systémy ještě nejsou ani 64bit(desktop), ale využívají PAE nádstavbu...
Son Gito [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-12-08 16:21:49
avatar
to máš tak, aj iPhone bol u vás mobilom roku...
Bucho [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-12-08 17:29:34

To myslíš Core i7 iMac s 500GB HDD, 27,5 palcový monitor a HD4850, vše integrované DO MONITORU za 1999 dolarů?
jfb [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-12-08 17:50:59

No pro 99% lidí je celkem jedno jestli něco jede nativně na 64bit nebo pomocí PAE, narozdíl od Windows, kde je PAE pomalé. Hlavně že je možnost více než 4GB RAM. Ovšem MacOS je už také plně 64bitový.
A u Macařů jsem se nikdy nestekal s tím, že by řešili co mají vlastně za procák apod.
PanPrcek [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-12-09 08:01:42
avatar
Ono taky proč řešit jestli mam PAE. Můj MacBook Pro má 4GB RAM, systém je umí krásně využít a beží svižněji než PC s Win7 v lepší konfigraci! A nemusím pořád čekat než se něco natáhne z disku...
Mc Baxxter [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-12-09 20:42:22
avatar
MacBook mám v rodině taky. Kupoval sem ho pro mámu, protože sem naivně doufal, že ovládání bude srozumitelnější než ve windowsech, bohužel pořád si stěžovala, tak to skončilo tak, že sem jí tam hodil sedmičky a od tý doby v pohodě...takže sem tenhle předraženej shit kupoval zbytečně. Nevim jestli je to u všech, ale šasi je hodně horká při běžný práci, obrazovka nic moc, zkrátka můj názor je ten, že je to (minimálně v ČR) předraženej shit...
weir [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-12-08 15:38:35
avatar
Je uplně jedno jestli bude používat starší core2, nebo klidně pentium 2. Lidé si to stejně kvůli tomu nakouslému jabku koupí.
Jungletrain [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-12-08 16:42:36
avatar
Zajimava aktualitka,ale rozesmalo me ze int.grafiky maji mit najednou takove vyuziti.poe ten bíídnej vykon co maj ted.no zatim to je k smichu :-D
dfxxfd [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] - Alebo 2009-12-08 17:07:35

Intel doda Applu core i3 (i5) procesor s deaktivovanym grafickym chipom a s chipsetom a Apple kupi samotne graficke chipy od nVidie alebo ATI. Vysledok: vyssi vykon procesora a grafickeho chipu, nizsia spotreba kvoli lepsiemu vyrobnemu procesu a rovnaka pripadne nizsia cena.
Anarki [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-12-08 18:28:36
avatar
Pekne sa to zamotalo, myslím, že najlepšie by bolo (aj keď je to veľmi nepravdepodobné) keby nVidia robila aj naďalej čipsety a grafiky do Apple. Ak totiž Intel obsadí aj túto časť trhu, nVidia pôjde do kelu a Intel bude zase monopol na ďalšom trhu.
Veyron [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-12-09 04:09:07
avatar
Ono neverím tomu, že Intel grafiky budú v dohľadnej dobe za niečo stáť a keďže platformy sa zjednoťujú, tak Apple musí dúfať, že nové procesory v roku 2011 od AMD budú skutočne stáť zato, pretože taký Fusion v Apple by mohol byť skutočne zaujímavý a žiadne core sa mu určite nebude rovnať po stránke grafického výkonu a GPGPU, takže stačí aby po stránke výdrže to nebolo také zlé a myslím, že keď sa rozbehne Global Foundries, tak sa to zlepší i po tejto stránke, teda keď AMD dohoní Intel vo výrobnom procese. To, že AMD trebars zaostá za Intelom nejakých 10% nebude Apple vôbec trápiť, keďže pochopiteľne Apple nie je vôbec zaujímavý výkonom a jeho výhody sú niekde inde.
HellowCZ [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-12-09 06:44:58
avatar
Mno je možné, že se to AMD-ATi povede a třeba kopne intel do zadku :-) To je pánečku vize. :-) Sám budu fandit pořád MAC :-), protože se mi líbí začátek týdle firmy :-)
jardop [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-12-09 13:20:24

a kde su tie vyhody?
Veyron [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-12-10 04:04:13
avatar
Tak napr. trebars Crysis, či Stalker na plné detaily na tom nedáš, tak ako na mojej mašinke Nič nie je dokonalé a nemôže slúžiť na všetko, ale MAC má určite mnoho svojich výhod v ktorých je najlepší. Ale tak iPhone dvakrát nemusím a Apple si ním u mňa mierne zhoršilo meno(stále som presvedčenia - "nokia 4ever" a keď sa konečne objaví u operátorov N900, tak moju 5800vku asi predám).
manpilac [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] - buy online cheapest pills 2009-12-10 03:23:32

buy some pills

Odkaz
Odkaz
Odkaz
Odkaz
Odkaz
Odkaz
Odkaz
Odkaz
Odkaz
Odkaz
Odkaz
Odkaz
Odkaz
Pouze registrovaní uživatelé mohou přidat komentář!
 

Najdete nás na Facebooku

.... a také na Twitteru

RSS

DDWorld.cz

DDWorld - Blogy a videa

DDWorld - Magazín

Poslední příspěvky v diskuzích


Videa
S.T.A.L.K.E.R. 2 v nové ukázce
S.T.A.L.K.E.R. 2 v nové ukázceČtvrtek, 25 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1230x
Komentářů: 4
Manor Lords – hra jednoho vývojáře boří herní svět
Manor Lords – hra jednoho vývojáře boří herní světStředa, 24 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1636x
Komentářů: 1
Deadpool & Wolverine – očekávaný film v parádní ukázce
Deadpool & Wolverine – očekávaný film v parádní ukázceÚterý, 23 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Film
Spuštěno: 1150x
Komentářů: 0
Fallout seriál se dočká druhé řady. Zájem je i o hry.
Fallout seriál se dočká druhé řady. Zájem je i o hry.Pondělí, 22 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Film
Spuštěno: 1212x
Komentářů: 1
Unreal Engine 5.4 představuje další masivní vylepšení
Unreal Engine 5.4 představuje další masivní vylepšeníPátek, 19 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: PC a IT
Spuštěno: 3794x
Komentářů: 0
Česká 3 roky stará hra Vigor brzy na PC
Česká 3 roky stará hra Vigor brzy na PCStředa, 17 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1475x
Komentářů: 0