Žaloba FTC na Intel může mít za následek x86 licenci pro NVIDIA a další změny na celém trhu Tisk E-mail
Napsal Jan "DD" Stach   
Středa, 23 prosinec 2009
altFTC si je svou žalobou na Intel za omezování konkurence hodně jistá. V případě úspěchů se může státá hodně.

 

 

Není pochyb o tom, že Intel je zcela dominantní výrobcem čipů na světě a drží své panství v podstatě na hraně monopolu. V tomto prostředí se asi těžko můžeme dočkat skutečné konkurence. FTC (americká federální obchodní komise) zažalovala Intel za omezování konkurence a to nejen ve vztahu k AMD procesorům, ale i na poli grafických karet, tedy ve vztahu k ATI a NVIDIA a na přetřes jistě přijdou i čipsety NVIDIA pro procesory Intel s integrovaným řadičem, které NV nemůže produkovat.

FTC mimo jiné žádá, aby Intel zpřístupnil technologie, vše co je nezbytné pro spolupráci CPU Intel a čipové sady jiným firmám prostřednictvím licence nebo jinak. FTC také chce zakázat Intelu omezování podmínek při udílení X86 licencí, které zabraňovaly v podsattě růstu konkurence společnosti Intel. Zářným příkladem může být například právě AMD, které by při dodržování platnosti staré licenční dohody nemohlo vyrábět přes GlobalFoundries ani se dále rozšiřovat. Intel si tak pojistil, aby mu AMD nikdy nepřerostlo přes hlavu. Až nedávno se pod nátlakem právě této hrozící žaloby od FTC, Intel s AMD dohodl na nové licenci, která už AMD neomezuje. Intel tuto dohodu jistě použije jako argument u soudu příští rok.

Každopádně, pokud FTC uspěje, kde chce uspět, může to na poli x86 změnit hodně. Může to být dokonce cesta pro x86 licenci NVIDIA, která by své procesory nutně potřebovala. Uzavírání platforem je totiž i z technologického hlediska jasné a bez vlastních CPU bude mít NV problémy na trhu s běžnými PC. Uvidíme, kam to povede, ale není pravděpodobné, že by NVIDIA i v případě získání x86 licence mohla v dohledné době procesorově konkurovat AMD, natož Intelu. Vývoj CPU trvá léta, stojí miliardy a miliardy dolarů a jsou zapotřebí vysoce specializovaní vývojáři. NVIDIA přitom nemá čas, potřebné peníze ani lidi na něco takového, takže osobně si myslím, že x86 CPU NV se nedočkáme, ale x86 kompatibilita třeba TEGRA apod, by v případě získání licence být reálná mohla. Uvidíme, co nám přinese příští rok, kdy se do sebe FTC a Intel pustí v září před soudem do sebe …

Zdroj: En.expreview.com

AUTOR: Jan "DD" Stach
Radši dělám věci pomaleji a pořádně, než rychle a špatně.

Starší články


Komentáře
Přidat Nový
SONYCZE [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-12-23 00:20:22
avatar
Hodně zajímavé by to bylo, kdyby NVIDIA udělal za pár let svůj vlastní procesor (v té době už velmi dobře výkonoětní integrovanou grafikou) a konkurovala by třeba AMD Fusion.
F3rda [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-12-23 00:36:04
avatar
Blbost. Na to NV nemá prachy ani čas - koukni se na Intel, jak dopad při tvorbě vlastní grafiky... A to Intel chudobou a krizí netrpí.
Bennie [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-12-23 08:34:45
avatar
podle mne rozdíl mezi Fermi a klasickým CPU není velký, CPU má něco jako 5SP kterým je předřazený rozkladač na mikroinstrukce atd... stačí GPU předřadit překladač z x86 třeba do CUDA a může na tom běžet x86 kod.

Kdysi tuším Transmeta dělala něco podobného, neměla x86 procesor, ale pouze x86 na svém nekompatibilním procesoru emulovala... a šlo to docela dobře... tuším že se jmenoval Cyrix..

POkud by se NV podařilo udělat emulaci x86 na Fermi, tak by to taky mohlo být daleko rychlejší ....

Osobně si myslím, že už na tom makají nebo to dokonce už mají hotové a jen čekají až vyprší x86 patenty ... pokud by dostali licenci dřív, tak jedině dobře pro ně

Mimochodem, důvodem proč Intel odpískal Larrabee není to že by to nezvládl.. ale právě tahle žaloba od FTC, protože kromě oblasti CPU FTC dost tvrdě kope i za GPU... lepší si to přečíst... FTC dokonce i požaduje, aby Intel poskytl NV licenci na nové čipové sady atd... je tam toho mnoohem víc ale to se tady v článku neobjevilo..

http://www.anandtech.com/cpuchipsets/showdoc.aspx?i=3690
choucas [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-12-23 08:59:03
avatar
Cyrix bol cyrix a nie transmeta. Transmeta prišla neskor. http://sk.wikipedia.org/wiki/Cyrix. Za čias 486 tu bolo troška viacej firiem prodúkujúcich x86 kompatibilné CPU.
choucas [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-12-23 09:10:15
avatar
Mimochodom ja som za, aby bolo x86 prístupné. Zamedzovaniu konkurencie od intelu sa mi nepáči. A fermi by mohla pekne emulovať x86 kod. Však itanium bolo niečo čo muselo x86 emulovať. Ono nakoniec ak nvidia dostane licenciu na x86 tak možno klasické cpu ani nebudeme potrebovať. A v tom má AMD nad intelom navrch, bo má aj GPU a aj CPU. A zase intel šalamúnsky predlžil cross licenciu kde sa asi pravdepodobne budú vymienať patenty ohladom GPU. No som zvedavý ako sa to vyvrbi.
Mistr Digi [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-12-24 04:08:14

Taky, jsem, a to taky, jsem, za, za přístupnost x86, ale, a to, ale, to a toto, s těmi, zpětnými, zprovozněnými, čipsety, nVIDIA, pro, a to pro, nové, procesory, Intel, tam, a to tam, to, FTC, asi, a to asi, přehání, to, a toto, je asi, blbost, když a to když, tam, má, a to, když, tam, má, Firma Intel, už svoje, a to, už svoje, vlastní, Čipové Sady, i když, a to i, když, to mněla, a toto, mněla, i předtím, takže, a to takže, by možná, a to by možná, Firma Intel, mohla, a to mohla, prodloužit, tu Licenci, na a to na, ty, Čipové Sady, nVIDIA, jen, a to jen, nevím, jak k těm, novým procesorům, ty Integrované Grafické Karty, nVIDIA, na Základních Deskách, když a to když, ty, nové procesory, od INTELu, už mají a to už, mají, Integrovanou, Grafickou Kartu, dá se říct, přímo, v sobě, a její, výkon, není a to není, asi až tak, špatný, jak a to jak, psali, no tak, více viz. tady: Odkaz ,tak, a to tak, si to, třeba, užijte, tedy, abych tak, řekl, prostě no!
amartin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-12-23 09:37:48
avatar
Fermi vyzera skor ako univezalny procesor nie ako grafika. V podstate prve prezentacie NV hovoria iba ako sa da Fermi krasne programovat. I ked stale su to iba omalovanky. Kazdopadne je to pre NV obrovska vyzva. Platformi sa uzatvaraju a tym sa meni aj priestor na trhu. Sud moze skoncit hociako a konecne rozhodnutie je nedohladne.
dfxxfd [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] - Rozdiel 2009-12-23 10:24:46

medzi Fermi a x86 procesorom je obrovsky. Fermi ma mat 512 CUDA jadier. Nasiel som nieco o architekture nahelemu na

http://images.bit-tech.net/content_images/2008/11/intel-core-i7-nehalem-architecture-dive/nehalem-pipeline-large.png

Podstatna je ta modra cast, kde jedno jadro nehalemu ma 3 vypoctove jednotky a 3 jednotky na ukladanie a citanie dat. nVidia nikdy nevyrobi vykonovo poronatelny x86 procesor s aktualnym procesorom od Intelu alebo AMD, pretoze x86 jadro je omnoho zlozitejsie ako CUDA jadro. A nVidia ani x86 procesor nepotrebuje.
choucas [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-12-23 11:08:34
avatar
Nvidia nikdy nebude vyrábať x86 plnohodnotný procák. Skor by som povedal, že fermi bude niečo ako cell od IBM. A ak by náhodou nvidia chcela tak si myslím, že by fermi mohlo celkom slušne emulovat x86 tak ako to robil procák od transmety. Inak nvidia pokupovala patenty od trensmety a možno tam bol aj ten na emulaciu x86.
Gang [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-12-23 13:54:19

Na emulaci nepotřbuje licenci. Tak proč to nedělá?
Bennie [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-12-23 19:44:52
avatar
obávám se, že i když na emulaci nejspíš licenci k "x86 patentu" nepotřebuje, ale instrukční sada x86 je chráněná i jako autorské dílo a k tomu ochranná lhůta nevyprší... ale i tam je možná nucená licence...
MadMaxII [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-12-23 10:09:54

Jde o to ze nV nepotrebuje plnohondotne vysoce vykonne CPU na urovni C2D/Q ci K8, nV by bohate stacilo neco na urovni Pentium I protoze by 99% prace delali FERMI karty(samozrejme dalsi generace primo prizpusobene na potreby CPU)....
A to uz by tak drahe a casove narocne na vyvoj nebylo...
Bennie [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-12-23 19:59:12
avatar
Neboli jí bohatě bude stačit třeba Via Nano
Mistr Digi [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-12-24 03:59:55

This Is It, zřejmě, a to zřejmě, už, opravdu, a to, opravdu, ta, poslední, a to, opravdu ta poslední Sabotáž, Firmy Intel, nebO´t, a to neboť, za Sabotáž, Firmy AMD, teď, a to teď, Firma Intel, asi, a to, asi zkrachuje, pokuta, a to pokuta, až a to, až 60 Miliard Amerických $, v Americe, za Sabotáž, a to za Sabotáž, Firmy AMD, přičemž, a to, přičemž, celá, a to, celá, Hodnota, Firmy Intel, je nějakých 80 Miliard Amerických $, a ještě, a to ještě, po téhle, a to ještě, po téhle, pokutě, bude, dusit, Firmu, INtel, i a to i, Firma, nVIDIA, se svými, X86, Kompatibilními, procesory, tak, tohle, a to, tohle, už pro Firmu, Intel, nevypadá, vůbec, ale, vůbec, dobře, tedy, abych tak, řekl, prostě no!
martyn [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-12-23 00:52:30
avatar
keby mala Nvidia vlastny CPU tak pre nas uzivatelov to bude iba prinos a ak nie cenovy tak technologicky urcite
Mishoo [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-12-23 01:22:34

Intel nieco vymysli a ma to dat dalsim? to sme kde? mozu byt radi ze uvolnilo x86 licenciu aspon AMD. inac by sa na nich mohlo kludne vykaslat. ved ma na to patent.
sany3000 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] - omezení 2009-12-23 07:35:51

Já mám za to, že platnost patentů je omezená. Ale možná kecám. Něco o 17 letech jsem slyšel ... (platí pro USA).
Kdo se v tom orientuje?

Kecám blbosti? Mělo by logiku nechat firmu vydělat na nápadu a poté připustit konkurenci. Až poté co si firma vydělá na základě patentu ...
Bennie [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-12-23 20:01:02
avatar
- patent platí 25 let od jeho přihlášení a nelze to nijak prodloužit

- patent platí na uzemí státu, kde je přihlášen.. lze přihlásit pro více zemí

- i když vyprší x86 patent... Intel má další patenty, které jsou pro výrobu kompatibilního počítače třeba, takže by bylo třeba leccos dělat trochu jinak, což by způsobilo značnou míru nekompatibility... a to je mimo jiné i to co se FTC nelíbí
D4NO [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-12-23 10:54:22

Stejně tak má AMD patenty bez kterých by se Intel procesory neobešly.
Mishoo [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-12-23 11:32:58

nebyt uvolnenia licencie na x86 tak amd neexistuje...
snipermaniak [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-12-23 11:51:28
avatar
Intel by nemohl existovat bez AMD, protože by si na něm antimonopolní úřady smlsly
amartin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-12-23 12:27:10
avatar
Antimonopolne urady si uz na nom zmlstnu aj tak - to je iste! AMD, Intel dovolil len to co uznal za vhodne. Pre AMD ztoho nieco kvaplo a Inel z toho rozhodne nezakrvacal by som povedal, ze prave naopak.
D4NO [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-12-24 10:13:01

Spíš by AMD už od začátku vyrábělo jiné než x86 CPU, přeorientovalo se. Za x86 licenci může AMD vděčit spíš IBM než Intelu. Být to podle Intelu, tak AMD žádnou licenci nemá. PO tom co AMD mělo licenci, vesele vyráběly Intel i AMD stejné čipy. Intel ale vypoveděl smlouvu a přešlo to až k soudu, kdy na rok nemohli vyrábět žádné čipy. PO soudním sporu víceméně zůstavala situace stejná až do tohoto roku...
Bennie [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-12-23 20:03:15
avatar
tak to si nemyslím.. prostě by udělal novou 64b sadu a Microsoft by ji implementoval service packem... síla monopolu, resp. postavení skoro monopolního jako má MS a Intel je taková, že si prostě standardy sami vytváří a na ostatní nehledí.... když se intel rozhodne, že bude používat vlastní 64b sadu, nic ho v tom nezastaví... leda antimonopolní úřady...a nebo kdyby si MS postavil hlavu.
D4NO [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-12-24 10:06:31

Jo, i když neznám podrobně cross-licenci, určitě tam bude daleko více patentů které obě firmy navzájem využívají. (např. pamětový řadič, SSE instrukce atd...)
amartin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-12-23 09:50:16
avatar
Kazda generacia x86 archytehtury je previazane stale s novimy patentami ci uz na algoritmicke alebo technologicke prevedenie. Ziskanie jedneho alebo viacerych patentov nezabrani poruseniu zostavajucich.
Chaythere [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-12-23 12:11:00

Takže Intel vymyslel .. to je nejlepší, špekulanti co špekulujou a neví o čem.
Anarki [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-12-23 01:52:03
avatar
A AMD by sa mohlo kľudne vykašľať na Intel ktorý by nedostal x64 licenciu ... Aké by to malo následkyv blízkej budúcnosti ani nemusím pripomínať.
Akosi si pozabudol aj na IBM ktoré stálo pri zrode x86. Intel toho zas až tak veľa nevymyslel.
sany3000 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-12-23 07:37:18

AMD se nemohlo vykašlat na Intel v případě AMD64, protože je k tomu zavazovala dřívější cross-licenční dohoda. Také proto mohlo dříve AMD používat SSE instrukce ...

Ale jak to bude po nové dohodě nevím...
maltrabob [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-12-23 04:30:13
avatar
Absurdne. Aj ked je americke pravo dodrbane ako slovencina jana slotu, neviem si dost dobre predstavit, ze by mal Intel dat licenciu nejakym darmozracom ako je Nvidia. Preco by mal? Su aj ine architektury ako x86, nikto tu nikoho neobmedzuje. Pripomina mi to frasku EU vs Microsoft. Zeleni maju PhysX a nikto sa s nimi nesudi za to, ze ho zamerne obmedzuju na kartach konkurencie, tak o com to cele je? Aha, Intel ma prachy, tak ako aj Microsoft, tak preco by sme ich neosklbali aby bolo na vyplaty v byrokratickom aparate.
sany3000 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-12-23 07:40:04

Já souhlasím. Nic neregulovat, pokud možno. Prostě pokud bude CPU od Intelu stát 20.000Kč, tak si jej prostě nekoupím. A budu pěkně psát dopisy, počítat na kalkulačce a hrát Člověče nezlob se.

A třeba zjistím, že i tam venku za okny je život ...
Bennie [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-12-23 19:47:03
avatar
Jmenuje se to nucená licence. Za určitých okolností je povinen majitel patentu strpět používání svého patentu jiným soutěžitelem... a to zejména tehdy, když je to ve veřejném zájmu...

Antimonopolní řízení je zrovna právě tenhle případ.... protože poškozuje konkurenci i soutěžitele.

Myšlenka: kdyby se Intel nechoval monopolně a nezneužíval své postavení, tak by nová CPU stály 4000 a ne 25000. Problém je, že ho nikdo nedržel na uzdě. Doufejme, že teď se to změní.
sany3000 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-12-23 10:21:51

Já jsem ale přesvědčen o tom, že trh určují zákazníci. Prostě když je něco moc drahé, tak si to nekoupím. A nebo si to koupím, ale pak mi to musí přinést adekvátní "zisk". Kupovat si něco za 50.000 abych s tím hrál hry - nic pro mě.

Ale jak jsem kdysi psal: začněte vyrábět a prodávat cokoliv a ono se vždycky najde pár blbců co vám za to zaplatí kolik si řeknete. Viz reklamy v televizi na věci, který většina z nás nikdy nebude potřebovat.

Prostě jsme stádo ovcí ...
amartin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-12-23 11:00:33
avatar
Intel procesorov, cipovich sad skratka platforiem je ako maku a dopyt je stale obrovsky. Hlavne business zakaznici inovuju stale na novsie a novsie technologie. Je to otazka velakrat iba prestyze ale aj vykonu a v tychto kruhoch je Intel velmi udomacnena znacka. Osobne som este nevidel napr. banku, ktora by nebola intel only.
Mak44 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-12-23 13:26:28

kazdy by mal dat licenciu kazdemu na vsetko, pokial za to patricne zaplati. Konkurencby boj musi byt! Lebo ak sa intel rozhodne, ze pre i5 nebude integrovana grafika, a ty integrovanu chces, tak nemas. Keby mala nvidia licenciu na i-x, davno by bol trh zaplaveny 50-60-70€ doskami s integrovanou vga a nebol by taky problem vybrat nejaku vhodnu pre i5. Teraz mas dosky za 120€ bez grafiky. Podobne problemy budu u AMD, ked zmyznu nvidia chipsety. "760g" za 60€ uz nekupis, bude to koniec dobrych casov.
D4NO [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-12-24 10:14:36

AMD nemá integrované grafiky nebo co?
Jimm [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-12-23 07:18:41
avatar
mi to přijde postavený na hlavu. Intel něco vymyslí a měl by to poskytovat všem? kde to žijeme? AMD je v trochu jiný situaci, protože mezi intelem a amd je vzájemná dohoda o sdílení technologií a x86 je jednou z nich. A nevim, co by mohla nabídnout NV, protože pochybuju že by to bylo něco z FERMI... a peníze intel nepotřebuje..
sany3000 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] - VIA 2009-12-23 07:33:19

Já pořád nevím proč nVidia nekoupila firmu VIA. Nebo proč neudělali alespoň nějakou dohodu... Je to škoda.
shurin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-12-23 10:08:09
avatar
Zaprvý by tak zanikla x86 licence, a zadruhý to má ten nejbohatší taiwanec jako srdcovku a nechce ji prodat (beze srandy )
sany3000 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-12-23 10:22:29

Díky za info. Ale ta dohoda by snad možná byla, ne?
Mak44 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-12-23 13:32:09

co presne myslis tym zanikla. Je problem kupit firmu bez toho aby sa zmenil obchodny nazov, ico, dic, adresa? Via je akciova spolocnost, nie? Aj sef by tam kludne mohol ostat ten co je teraz, vsetko by ostalo ako je teraz. Nema preco zaniknut. A keby aj tak to bol problem, tak by proste via kupila nvidiu, noaco?
shurin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-12-23 15:26:42
avatar
Protože je to proste v podmínkách pro udělení x86 licence, že když firma zmení vlastníka, tak licence zaniká, a když to jsou 2 akciovky, a jedna ma vyšší hodnotu než ta druhá, tak asi težko může ta menší pohltit tu větší aniž by se zmenili poměry v těch firmách.
Bennie [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-12-23 20:04:27
avatar
Tohle je pouze v podmínkách licence kterou má AMD. A podle všeho teď v té nové verzi tohle už také není.

VIA má úplně jíný druh licence, zíkala ji jako vyrovnání od Intelu v jednom soudním sporu, nemá crosslicenční smlouvu jako AMD a tedy její licence koupí firmy nezaniká.

Problém VIA je, že momentálně není na prodej...jinak by ji NV dávno koupila.
D4NO [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-12-24 10:20:22

PRoblém je, že i kdby nv koupiola Via, stejně by musela vyvíjet CPU což ji bude dost trvat, současné řešení od Via by nejspíš brzdilo nové GPU.
amartin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-12-23 07:47:13
avatar
V amerike sa moze stat uplne vsetko, mna by teda vobec neprekvapilo, keky NV dostala licenciu nielen na cipove sady ale aj na x86. Ked k tomu este pripocitame marketing NV tak zdaleka nepotrebuju mat ani najvykonnejsi procesor s najvykonnejsou grafikov oni sa nimi stanu lebo to je proste NV.
HellowCZ [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-12-23 08:18:52
avatar
Už to vidím, když NV dostane licenci na x86 budou tu další super výkonný věci jako jejich (podle nich) super moderně výkkoná 240 - 250. S marketingem prodá absoltné šmejdy.NV sama ikomu nic nedává a pak brečí. Podle mě by si NV mohla dál falšovat repliky svojich grafických karet a do tohodle se nepouštět. Leda s něčím novým zmněna je třeba přece jen x86 je tu dlouho. Jistě jsem fanAtik
sany3000 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-12-23 10:24:25

Přijde ARM a podobné .... je to jen otázka času. A tam má teda i nVidia co nabídnout (Tegra). Fandím hlavně AMD, ale s Tegrou fandím zase nVidii...
Mak44 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-12-23 13:35:31

sorry ale jses wool karle! Jedna z najlepsich veci na trhu chipsetov pre AMD cpu su nvidia chipsety. Kedze kupujem vyhradne ATI, tie nvidia mi zaistuju nizku cenu. Po odchode nvidia z tejto oblasti porastu ceny ako huby po dazdi.
ljelinek [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] - Hm, 2009-12-23 08:24:47
avatar
nejde ted v tech samych slepejich co Intel i AMD? Jinak vyroba resp. prodej casti AMD bylo spise politicke, pokud se nemylim, tak vlada USA pozadovala (a stale by mela), aby jakakoliv strategicka technologie nemohla byt "vyvezena" mimo uzemi USA - a, at se na me nikdo nezlobi, to prodejem jakekoliv firmy typu TI, AMD, Intel apod. do rukou arabum pujde velice tezko zajistit.
A uplne osobni nazor - USA jsou ve financnim svrabu, tak tam zavadi moresy jako u nas v cele slavne EU.
sany3000 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-12-23 10:25:16

EU je dobrý nápad se špatným provedením.
nanuq [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-12-23 08:42:43
avatar
ja to nikdy nepochopim! preco uspesne softwarove a hardwarove firmy musia vzdy byt spomalovane konkurenciou???

to akokeby stary Trabant zazaloval Lamborghini, ze vyrabaju velmi rychle auta! stale nechapem..

tu nejde o technologicky pokrok, tieto pripady len spomaluju vyvoj!!!

EDIT: a este, viete si predstavit, ze vymyslite nieco revolucne, a dostanete sudom ROZKAZ aby ste to ukazali aj lenivcom, ktori si to ani nezasluzia??? ja NIE!
sany3000 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-12-23 10:26:15

To mi připomíná paralelu se zaměstnanci a nemakačenkama ...
Nexon [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-12-23 09:50:04

Licenci na x86 má ještě kromě AMD i VIA. Přijde mě to jako blbost nutit firmu, aby nuceně musela pustit patenty třetím firmám, kolik např. platí patentů v oblasti farmacie a také nikdo nemůže nutit výrobce, aby dal patent ostatním, když ho má registrován. Něco jiného je chování firmy jako takové, pokud zneužívá postavení na trhu (což Intel dělal) spadá to do dikce antimonopolního úřadu a ten patřičnou firmu múže nutit k nápravě (např. pomocí velké pokuty). Stejně je to i při fůzi firem, při kterém by vznikl monopol. Takže sečteno a potrženo ubrečená Nvidia má smůlu, může kopat do Intelu jak chce, ale licenci nezíská.
dfxxfd [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] - nVidia nepotrebuje 2009-12-23 09:56:58

x86 procesor. Ak bude fungovat Fermi, tak programy v c++ bude mozne prelozit pre Fermi a ziaden x86 ani iny procesor nebude potrebny.

A chipove sady uz v dnesnej dobe patria do minulosti, pretoze radice pameti su v procesoroch. Sucasne chipsety sluzia iba na spojenie procesora s pci expres linkami. aj ked Intel a AMD poskytnu licenciu na zbernicu medzi procesorom a chipsetom nVidii, tak nVidia nic svetoborne nevyrobi a vykonovo to bude rovnake ako chipset od Intelu alebo AMD.
elesde [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-12-23 10:10:16
avatar
Ide o to, že Microsoft a Intel sú pekní kamaráti. Chceš mi povedať, že by Microsoft prerobil Windows pre Fermi, keď sa kamaráti s Intelom, ktorý vyrába x86 procesory? Toto je menej možné, ako keby mala Fermi vyjsť pozajtra. Proste toto by nešlo. Ako je príslovie : Nepriateľ môjho nepriateľa je môj priateľ. Platí to aj opačne : Nepriateľ môjho priateľa je môj nepriateľ. A keďže nVidia vyblekuje v poslednom čase na všetky strany (vč. Intel), tak Intel by v živote nechcel dopustiť, aby ho vyšachovala nVidia.
dfxxfd [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] - nVidii 2009-12-23 10:38:30

bude stacit Linux alebo MAC OS. Windows je vitany, ale nie nutny.

Omnoho dolezitejsie je to, aby vykonovo narocne programy boli skompilovane pre Fermi a z Windows sa budu iba spustat. Napriklad o flash, graficky editor a hd video sa bude starat fermi a zvysok pojde na lacnom, pomalom, jednojadrovom celerone. Kedysi nVidia tvrdila, ze nebudeme potrebovat vykonny procesor ale bude stacit vykonna grafika. Ak sa to s Fermi podari, tak bude mat pravdu.
elesde [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-12-23 11:01:38
avatar
Lenže výkonovo náročné programy sa zväčša spúšťajú vo výkonných staniciach - cluster-och. Flash pomaly, ale isto, ide k akcelerácii cez grafiku a tam nepotrebujem Fermi za nehorázne peniaze. 3D grafické programy sú už dávno akcelerované cez grafiku a bežia ešte lepšie na grafikách s podporou CAD. Tiež - tu nepotrebujeme Fermi. Na HD video v pohode stačí nejaký normálny CPU, tiež tu nepotrebujeme Fermi. Koľko ľudí by používalo Linux aj keby šiel o 50% rýchlejšie ako Windows? Veľmi málo. Maximálne 5-10%. Apple využíva vo svojich strojoch Intel procesory a grafiky využíva aj nVidia aj ATI. A sme pri konci, kde sme zistili, že :
a) Využitie získava Fermi vo výkonných staniciach, možno OS.
b) Microsoft neprepíše Windows pod grafiky.
c) Na bežnú prácu mi stačí CPU, prehrávanie videa ide plynulo, nepotrebujem, aby mi išiel film na 350 FPS.
d) Grafické programy využívaju CAD, čo dnes stačí.
e) Linux by nepoužívalo veľa ľudí aj keby to šlo bleskovo, podobne tak isto aj MAC.
f) Apple využíva vo svojich strojoch Intel procesory a grafiky využíva aj nVidia aj ATI.

Aj napriek tomuto si myslíš, že Fermi bude nejaký prevrat? Keby bola iniciatíva, tak na to bohate stačí CUDA, alebo ATI STREAM. To, že to prinesie podporu C++ sa nič nevyrieši. Maximálne sa to využije pri podobných veciach ako Ray-tracing a pod. A na tieto výpočty poslúži aj OpenCL.
dfxxfd [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] - ide o to, 2009-12-23 12:30:26

ze budu aj ine lacnejsie verzie Fermi chipov, tak preco nemat v pc nejaky celeron a k nemu povedzme fermi chip s napriklad 32 cuda jadrami. Fermi chip nahradi grafiku a este mozu na nom bezat programy, staci ich skompilovat pre fermi. Pod pojmom vykonovo narocne programy myslim programy, ktore tak zatazuju procesor, ze to uzivatela zdrzuje. Pre procesor atom to moze byt aj flash.

Naozaj si myslis, ze fermi ostane len na drahych grafikach? Fermi bude chip, na ktorom moze bezat akykolvek program a je na nVidii, aby vyrabala aj lacnejsie vezrie a aby sa rozsiril. A ked uz raz budem mat ten chip v pc, tak preco ho nepouzivat, ked x86 procesor nestiha.
sany3000 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-12-23 10:27:54

V C++ lze programovat kdeco. Ale to ještě neznamená, že budeme spaseni.

Není nad C#.
Rimmerak [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-12-23 13:49:30

Proč si pořád někdo myslí, že nVidia vyrobí konkurenceschopný procesor na x86? Intel se plácá s grafikami už několik let a pořád je to těžký low-end. To si snad DD myslíš, že jak bude mít nVidia licenci, vyfikne konkurenta i7,i5 nebo PhenomaII respektive další generace procesorů?
shurin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-12-23 15:32:16
avatar
Otázka je proč by to nešlo ? nVidia má mnoho lidí z oboru, kteří dělali v Intelu a AMD, dokonce i velký Jen-Hsun Huang dělal ve vývoji čipů v AMD, ale taky mají nějaký patenty od transmety a i ULi koupili a ta taky dělala x86 procesory, takže bych neřekl, že by to nešlo, asi by to z prvopočátku nebylo z hlediska CPU tak výkonné, ale oni by tma dozajista nacpali pár CUDA cores a byla by spokojenost. No a to nepočítam, že by si mohli třeba něco licencovat od VIA, to by do prvopočátku taky nebylo marný.
itsPGD [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-12-23 23:15:27

Co kdyby se nasla firma ktera by udelala svuj vlastni ne x86 procesor a dokazala by k tomu udelat operacni system pro sirokou verejnost a vseobecny SW ..... nevim proc to neni mozne - jedine ty blaznivy smlouvy jeden s druhym. Ale bylo by to fajn, densni problem je prave x86 nic jineho ja bych radsi RISC ale to uz rovnou muze byt GPU (fermi) ale jak to protlacit???? Nemyslim si ze by vyrobce CPU uspokojovalo delat HW na zaklade SW jako je Windows, MacOS, Linux, atd... Podle me je to to nejzakladnejsi omezeni ktery tady je.
dfxxfd [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] - ARM 2009-12-24 10:42:27

taky uz existuje, nazyva sa ARM a je vyraba ho vela vyrobcov. Bezi na nom linux. Najdes ho vo vsetkych smartphonoch a v mnozstve mp3 prehravacoch. Nachadza sa napriklad aj v nVidia Tegra.
Pouze registrovaní uživatelé mohou přidat komentář!
 

Najdete nás na Facebooku

.... a také na Twitteru

RSS

DDWorld.cz

DDWorld - Blogy a videa

DDWorld - Magazín

Poslední příspěvky v diskuzích


Videa
S.T.A.L.K.E.R. 2 v nové ukázce
S.T.A.L.K.E.R. 2 v nové ukázceČtvrtek, 25 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1287x
Komentářů: 4
Manor Lords – hra jednoho vývojáře boří herní svět
Manor Lords – hra jednoho vývojáře boří herní světStředa, 24 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1673x
Komentářů: 1
Deadpool & Wolverine – očekávaný film v parádní ukázce
Deadpool & Wolverine – očekávaný film v parádní ukázceÚterý, 23 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Film
Spuštěno: 1161x
Komentářů: 0
Fallout seriál se dočká druhé řady. Zájem je i o hry.
Fallout seriál se dočká druhé řady. Zájem je i o hry.Pondělí, 22 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Film
Spuštěno: 1218x
Komentářů: 1
Unreal Engine 5.4 představuje další masivní vylepšení
Unreal Engine 5.4 představuje další masivní vylepšeníPátek, 19 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: PC a IT
Spuštěno: 3803x
Komentářů: 0
Česká 3 roky stará hra Vigor brzy na PC
Česká 3 roky stará hra Vigor brzy na PCStředa, 17 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1478x
Komentářů: 0