Souboj AMD a Intel – ve 3Q 2011 setrvalý stav, o mobilní PC a tedy i CPU nebývale nízký zájem Tisk E-mail
Napsal Jan "DD" Stach   
Středa, 03 listopad 2010
altUž vývoj na grafickém trhu ukázal, že mobilní platforma dělá výrobcům čipů problémy.

 

 

 

 

Zájem o mobilní počítače je nečekaně nízký. Už z nedávných čísel pro grafické čipy bylo jasně vidět, o jak ohromný propad se jedná. U grafik to bylo u některých výrobců o 15-35%. Stejná situace nastává i u procesorů, což nejvíce postihlo společnost Intel, která na mobilních CPU vydělává ohromné peníze a drží tam téměř 90% podíl. I díky tomu se v souboji AMD a Intel podařilo AMD lehce posílit na celkových 18,3%. Intel ale samozřejmě nadále vládne světu x86 mikročipů s těžko pro AMD dosažitelnými 80%. AMD je tradičně silné hlavně v desktopu, kde drží podíl přes 25%. Intel ale nějaké drobné výkyvy vůbec netrápí, což dokazují jeho rekordní hospodářské výsledky za 3Q.

Samozřejmě asi by si všichni výrobci představovali vyšší prodeje, zejména těch mobilních CPU, protože v konečném důsledku narostl celý x86 CPU trh pouze o 2,7%. Ale za poklesem poptávky po mobilních PC stojí nejen pokles spotřebitelské poptávky ve vyspělých zemích, zejména proto, že krize zdaleka neodezněla, ale i fakt, že sami výrobci Notebooků nechtějí současné platformy, ale už čekají na nové Sandy Bridge od Intelu a Bobcat (FUSION) od AMD.  

S výrobci NB nemůžeme než souhlasit. Nové procesory víme, že už jsou ve výrobě, to znamená, že i nové notebooky a netbooky a také víme, že se od ledna 2011 chystají na trh. Takže proč neodložit nákup o 2-3 měsíce a získat za stejnou cenu více?

Zdroj: Xbitlabs.com

 

AUTOR: Jan "DD" Stach
Radši dělám věci pomaleji a pořádně, než rychle a špatně.

Starší články


Komentáře
Přidat Nový
MIKRON [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2010-11-03 10:04:19
avatar
Jo Intel kapitola sama pro sebe.Myslím že těžko někdy nastane situace kdy bude opravdu v úzkých a co k tomu já, nadále budu stavět své PC jenom na AMD platformě ať trochu podpořím "konkurenci".
Tremor [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2010-11-03 10:13:37

Ja stavim co je potreba. Pokud jde predevsim o vykon a stabilitu, volim Intel. Pokud jde o vyvazeny pomer vykon/cena, volim AMD. Spokojen jsem s obojim. Rozhodne nekupuji jednu znacku, jen proto abych ublizil druhe.
HonzaN [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2010-11-03 10:22:08

někdo ale nekupuje svou značku, aby ublížil druhé, ale aby podpořil tu svou , která je v oslabení proti konkurenci.
Je to normální férovej přístup
Tremor [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2010-11-03 10:30:50

Jo to je pravda, beru zpet...
JonnyS [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2010-11-03 12:12:06
avatar
Muzu se zeptat proc vam prijde AMD nestabilni?
AndreasCZ [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2010-11-03 12:17:05
avatar
Na procesorech AMD jsem mel take obcas problemy. Kdyz jsem pak presel na Intel, tak jsem neveril, ze me dale podobne problemy nepotkavaly. Nikomu to nenutim a nebylo to tak tragicke. Je to jen muj soukromy postreh a klidne bych do AMD sel znovu, ale byl bych opatrnejsi.
aDDmin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2010-11-03 12:28:41
avatar
Promiň ale takovéhle obecné nesmysly tu propagovat nebudeme a raději si je nech pro sebe ....

AMD a Intel jsou stejně stabilní i nestabilní .... záleží pouze na inteligenci výběru uživatele, nebo stavitele PC a zvolení vhodných komponent ...

Samotné procesory Intel a AMD jsou stejně kvalitní, stejně funkční .....

Levnější procesory nejsou o nic méně kvalitnější, méně stabilnější, než drahé procesory .... cena z hlediska kvality a funkčnosti, nehraje u procesorů v podstatě žádnou roli. Procesory musí fungovat v rámci daných parametrů a to fungují a neexistuje žádný, který by nefungoval tudíž nebyl kvalitní. Tečka. Stabilita je záležitostí výběru kvalitní desky, kvalitního chlazení, kvalitního zdroje a údržba ze strany uživatele včetně údržby SW ....
brunco [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] - lol 2010-11-03 14:40:37

toto sa snazim vysvetlit ludom uz vela rokov, ze norma je norma a instrukcie su instrukcie , ale nechapu to.... to je tak ked niekto postavi amd zostavu na najlacnejsej doske, zdroji a case bez vetrakov, pocitac mu mrzne a Okna padaju, tak sa nasere preda to kupi intel, dobru dosku a k tomu poriadny zdoj a bednu a vychvaluje intel do neba ake to je stabilne a cele super
Tremor [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2010-11-03 14:32:30

Pozor, ja netvrdim ze je AMD nestabilni! Sam mam doma server postavenej na Opteronu 165 a absolutne bez problemu. Jen v dobe kdy AMD na trhu serverove cpu jeste nemelo, jelo vse na intelu a stabilne. Intel ma v tomhle segmentu bezpochyby vice zkusenosti a proto se drzim overeneho. Dnes uz je to samozrejme jinak. Pres to je tu jeste dalsi argument a to je vykon. Pokud je zakaznik za vykon ochoten zaplatit, neni co resit a putuje k nemu Intel.
aDDmin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2010-11-03 10:29:44
avatar
To je ale hloupý přístup ....

Kupovat nějakou značku abych ji podpořil ... pokud je to charita, tak nic proti, ale u CPU? Vždy kupuji to co se vyplatí a co je nejlepší za dané peníze, bez ohledu na značku ato ať je to AMD, Intel, NVIDIA nebo cokoliv jiného
DDment [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2010-11-03 10:42:28
avatar
DD překvapuje. To je nejrozumnější co jsem od tebe za poslední dobu četl. Dávám palec nahoru
Gang [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2010-11-03 10:53:06

A tak je jasné, že jsi nikdy nekupoval nějaké dobročinné zboží, upletené rukami invalidů...
Kosheen [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2010-11-03 11:06:56
avatar
suhlasim, zase kupit nejaky sunt na ukor kvality to nie. myslim napr hdd fuji a podobne ale u amd, intel a nvidia sa o kvalite da hovorit
MiraDH [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2010-11-03 13:45:55

Čím větší je kupní síla obyvatelstva větší, tím víc se investuje do daného výrobku.
Každý si může za své peníze koupit co chce!
Proč bych si nemohl koupit Adidasky za 3000kč, když na to mám, vzhledem k tomu, že pravidelně chodím běhat tak chci kvalitní obuv za adekvátní přiměřenou cenu, rozhodně nekoupím boty na tržnici za 300kč, a naopak nebudu kupovat Nike za 5000kč. Adidas je značka co mi nabízí to co potřebuji a co chci, za odpovídající cenu, levné to rozhodně není, ale v investici do těch běžeckých bot, rozhodně nevidím nic hloupého.
Každý koho znám, tak má oblíbenou značku nějakého výrobku a většinou podle toho nakupují.
Hodně lidí má třeba špatnou zkušenost s Intelem, hodně lidí má špatnou zkušenost a AMD, nebo třeba s NVidií, hodně lidí mělo nějaký problém s ATI (AMD), a podle toho potom nakupují. Je jasné, ze pokud koupím např. 3xGTX 460 a budu 3x reklamovat ta další karta bude od AMD,(a potom budu vybírat výrobek od AMD v závislosti na ceně). Pokud koupím 3x výrobek např. EVGA a bude 3x reklamace, tak další výrobek bude Asus (a potom budu vybírat výrobek od Asusu v závislosti na ceně).
A tak je to většinou dokola.
A pokud si si myslíš, že lidé co kupují zboží od oblíbených značek, kde cena je relativně (do určité míry) podružná, že dělají hloupost tak to už je bohužel tvůj problém.
Stejně tak jako když někdo obviňuje ostatní, co mají hodně peněz (když na to mám, tak proč bych si to nemohl koupit) z vlastní neschopnosti vydělat si na ty výrobky co bych si chtěl koupit, ale nemá na ně.
Značky existují, jako identifikace výrobku, což je v případě kvality jen dobře(koupím), tak v případě špatné kvality taky dobře(nekoupím).
Kvalitní výrobky mají podobnou nebo i rozdílnou cenu, tj. kolik si nechá výrobce za ten daný výrobek zaplatit, a za kolik je ochoten kupující daný výrobek koupit.
A tady má na to každý jiní názor a jinou kupní sílu.

Rozhodně na oblíbené značce nevidím nic špatného, zvláště když je značka kvalitní a já jsem ochoten ty peníze investovat, Jenom kvůli tomu, že konkurence má výrobek o 100kč levnější tak nemusím hned kupovat konkurenci, když jsem se současnou značkou spokojen
DD již několikrát vyjádřil názor, že ho "značky" nezajímají.
Já v tomto případě nesouhlasím, a rozhodně se ve většině případů se jeho názorem určitě řídit nebudu.

p.s. už i číňani, poté co se jim zlepšila ekonomika, tak začínají kupovat podle značky, třeba módní oblečení od západních značek
Unreal9 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2010-11-03 17:22:19
avatar
tak zrovna dražší oblečení bych za příklad nedával - i normální obchody často vezmou "originál" od žlutých a pak to prodávají stejně draze jako originál a pak ta kvalita ceně rozhodně úměrná není. Takovéhle praktiky jsou v bývalém Východním bloku dost rozšířené a nejde jen o oblečení....
Osobně si radši připlatím za kvalitu, ale když se z domněle kvalitního (a patřičně drahého) zboží vyklube zmetek tak to pěkně nasere.
JonnyS [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2010-11-03 17:35:40
avatar
u PC prevlada nevedomost majitelu, kteri vubec nevedi co jejich pocitace pohani a je jim to jedno. A takovych uzivatelu je vetsina.
Rafan [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] - re:MiraDH 2010-11-03 23:20:31
avatar
No vidíte a a já postupuji v tom případě dle vás iracionálně.Já se s firmou a jejím portfoliem rozejdu jen proto že mám pocit že třeba nejedná čestně a kvalita její výrobků je pak druhořadá.Firmě je to samozřejmě jedno ale já mám dobrý pocit(nedám své peníze někomu kdo se chová dle mého špatně).Běda firmě však kdyby lidí jako já přibývalo protože jen řeči čísel firmy rozumí a sebereflexi u nich nečekejte.
Gang [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2010-11-03 10:55:11

No, mně se AMD platforma zdá rozumnější proto, že se dobře upgaduje. Koupit za 2 roky nový proc na AM3/2 je levnější, než nový počítač.
DDment [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2010-11-03 11:00:03
avatar
To platí možná teď, ale rozhodně se to nedá brát jako dogma. Jak dlouho třeba vydržel AMD s.939 (který mám doteď) a jak dlouho vydržel intelu LGA775?
Anarki [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2010-11-03 18:49:26
avatar
Prvé 775 s P4 Prescott odchádzali ako na bežiacom páse. Konkurovali si tam horúci procesor s žeravým čipsetom, väčšinou to chcelo lepší chladič a prídavné chladenie aby to niečo vydržalo.
MIKRON [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2010-11-03 10:50:48
avatar
Hloupí přístup,v čem,pokut za mnou dojde klient a chce Intel tak ho postavím ale většinou příde člověk a nechává to na mne jen řeší kolik má na to peněz a když se pozastavím na poměru cena výkon tak většinou není co řešit a jedu nadále na AMD,neměl jsem sebemenší problém ohledně této platformy za 10let.Ano Intel byl po většinu té doby výkonnější ale toť vše.
Tralalák [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2010-11-03 13:43:23
avatar
VIA dosiahla podľa zdroja 0,8% podiel na trhu.

Citace:
S uvedeným mi nezostáva len súhlasiť len s malým doplnením:
Samozřejmě asi by si všichni výrobci představovali vyšší prodeje, zejména těch mobilních CPU, protože v konečném důsledku narostl celý x86 CPU trh pouze o 2,7%. Ale za poklesem poptávky po mobilních PC stojí nejen pokles spotřebitelské poptávky ve vyspělých zemích, zejména proto, že krize zdaleka neodezněla, ale i fakt, že sami výrobci Notebooků nechtějí současné platformy, ale už čekají na nové Sandy Bridge od Intelu a Bobcat (FUSION) od AMD a dozaista aj na "exotickú" VIA Nano DC platformu.


Už sa teším na komparatistiku 40nm AMD Bobcat (Ontario, Zacate) Fusion vs. 40nm VIA Nano DC platforma. Určte to nebude čo sa týka výkonu mať také ľahké ako s Intel Atom platformou.
Tralalák [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2010-11-03 13:41:59
avatar
Ja keď prídem nato čo robí tie trojaký tak ... (sorry)
iSheep [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2010-11-03 13:55:02
avatar
Očividně defektní procesor...
Tralalák [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2010-11-03 14:10:27
avatar
Aký procesor ?
iSheep [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2010-11-03 15:26:57
avatar
Ále, chtěl jsem Tě trošku poškádlit a svést triple-post na Tvůj exotický procesor.
Tralalák [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2010-11-03 15:33:34
avatar
Ach jo tak ale tam platí to čo napísal DD

Citace:
AMD a Intel, ale aj VIA jsou stejně stabilní i nestabilní .... záleží pouze na inteligenci výběru uživatele, nebo stavitele PC a zvolení vhodných komponent ...


A ak by som aj pristúpil na Vaše škádlenie tak som v práci kde mám pridelený HP Compaq dc7800p SFF s procesorom Intel Core2 Duo E8200 2.66GHz ...
Tralalák [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2010-11-03 15:35:25
avatar
Končím komunikáciu na tomto PCčku pretože to nemá cenu dual/triple-post
Lukeee [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2010-11-03 17:19:08
avatar
Mě je teda sympatičtější intel ... A už i kvůli tomu že jsem nikdy neměl jiné PC než s inteláckým CPU ...
Anarki [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2010-11-03 21:35:26
avatar
A čo konkrétne ti je sympatické na intely 65 percentná marža ktorú platíš ty ako zákazník alebo nové dosky nekompatibilné so starými každých 12-24 mesiacov.
V tom má DD úplnú pravdu fanatické zbožňovanie jednej značky pred druhou je choré. Normálny je ten kto vystriedal všetko a podľa toho sa rozhodol čo mu lepšie sadne.
Lukeee [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2010-11-04 22:32:25
avatar
Ja AMD beru ... Já proti AMD nic nemám ... Ale prostě mám raději intel no .... nevím jak to říct. Asi jako barvy ... taky mam raději růžovou než zelenou
Kevin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2010-11-03 22:14:06
avatar
Co clovek, to nazor. Jelikoz kazdej ma sve penize, tak at si za ne koupi co chce
merlyn [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2010-11-08 10:00:40

No len podaktori nevedia co chcu Iba kde tu poculi ze tato znacka je super a ta druha hnus, tak inu nechcu.. Tymto ludom treba otvorit oci a o tom to cele je
Matejcz [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2010-11-04 14:13:54

Já teda mám intel desku s p35chipsetem a asi 5. procesor, kupoval jsem postupne "levne" z internetu, ale do upgradu na 4/6 jadro bych nesel to to radsi prodam a doplatim si za 4/6 jadro u AMD..
Pouze registrovaní uživatelé mohou přidat komentář!
 

Najdete nás na Facebooku

.... a také na Twitteru

RSS

DDWorld.cz

DDWorld - Blogy a videa

DDWorld - Magazín

Poslední příspěvky v diskuzích


Videa
Řešení pro pohyb s VR setem?
Řešení pro pohyb s VR setem?Pátek, 26 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: PC a IT
Spuštěno: 341x
Komentářů: 0
S.T.A.L.K.E.R. 2 v nové ukázce
S.T.A.L.K.E.R. 2 v nové ukázceČtvrtek, 25 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1440x
Komentářů: 5
Manor Lords – hra jednoho vývojáře boří herní svět
Manor Lords – hra jednoho vývojáře boří herní světStředa, 24 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1745x
Komentářů: 1
Deadpool & Wolverine – očekávaný film v parádní ukázce
Deadpool & Wolverine – očekávaný film v parádní ukázceÚterý, 23 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Film
Spuštěno: 1196x
Komentářů: 0
Fallout seriál se dočká druhé řady. Zájem je i o hry.
Fallout seriál se dočká druhé řady. Zájem je i o hry.Pondělí, 22 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Film
Spuštěno: 1231x
Komentářů: 1
Unreal Engine 5.4 představuje další masivní vylepšení
Unreal Engine 5.4 představuje další masivní vylepšeníPátek, 19 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: PC a IT
Spuštěno: 3823x
Komentářů: 0