Ukázky výkonu procesorů AMD Bulldozer – další úsměvné matení čtenářů některými weby Tisk E-mail
Napsal Jan "DD" Stach   
Sobota, 07 květen 2011
altAMD drží skutečný výkon nových procesorů pečlivě a úspěšně pod pokličkou.

 

 

 

 

Není tomu tak dávno, co jsem se podivoval nad tím, jak některé velké rádoby seriózní IT magazíny jsou schopné prezentovat zprávu o výkonu nových procesorů, odkazujíc přitom na výsledky, mírně řečeno, naprosto a jednoznačně úplně mimo mísu.

Už tehdy jsem vám říkal, že se skutečný výkon procesorů AMD Bulldozer oficiálně a pravděpodobně ani neoficiálně nedozvíte, pokud tedy vše půjde dle plánu, dříve jak v červnu. Rozhodně ale nebudete zklamáni, pokud tedy nečekáte, že nové procesory o polovinu překonají nejvýkonnější současné procesory na trhu :). Každopádně AMD pouští ven mezi partnery poněkud zkreslené informace a hlavně určité grafy. Ty jsou určeny na, řekněme, řízené úniky, pak jsou tu ale informace pod přísným NDA, jež obsahují mnohem přesnější informace, včetně výkonu. Tyto informace nejsou určeny zatím ke zveřejnění, o to více nás ale udivuje, jak některé magazíny dokáží šířit některé úplně scestné informace, které ještě šperkují, i když mám za to, že některé z těch informací prostě musí mít také. A pokud ne, tak zjevně nedělají moc dobře svou práci.

Nedávno se na velkém českém IT magazínu objevil absurdní článek, kde pomýlený autor odkazoval na jisté výsledky testu Bulldozer procesoru ve srovnání s konkurencí a dělal z toho vážně míněné závěry, jak to AMD zase projede a kdesi cosi. Občas mě až zaráží, co se na magazínech, které se vydávají za profesionální, může objevit. Tehdy jsem vám říkal, že ty výsledky zdaleka neodpovídají skutečnosti, i když pravděpodobně vycházejí z jednoho staršího testu, kde skutečně byl testovaný procesor Bulldozer v podobné situaci. Jenže ty testy ani v jednom případě neproběhly na standardních frekvencích, ale jen na 1,6GHz, což souvisí s jistou funkcí, či spíše v tomto případě nefunící u testovaného sample procesoru a desky ;). Finální modely ale budou mít frekvence o 1,5-2GHz vyšší!

Bohužel nejen české magazíny pokračují ve zveřejňování podobných kravin, neváhajíc ani v postatě dělat hotové závěry o tom, že čekali více a podobné nesmysly. Z jisté prezentace se na internet dostalo několik dalších snímků. Jeden vypadá poměrně zajímavě, protože ukazuje jisté sloupečky výkonu v 3D Mark Vantage. Jenže ten graf nějak všichni spojují s jinou věcí, než v jaké souvislosti se objevil. Mohu vám s velkou jistotou říci, že neukazuje zdaleka skutečný výkon procesoru Bulldozer, tak, jak přijde na trh. Stejně jako ve všech dosavadních testech, ani v tomto testu nebyl použit sample na nějaké závratné frekvenci, jež by se mohla srovnávat s frekvencí X6 1100T nebo Core i7-2600K a hlavně těmi, se kterými dorazí model na trh. A hlavně je záměrně použit test, který výsledky zkresluje sám o sobě. Stařičký 3DMark Vantage v podstatě nedokáže využít více než 4 jádra, je to starý test pro moderní procesory naprosto nevhodný a rozhodně to není test, který by ukazoval přednosti a potenciál vícejárových moderních CPU architektury Bulldozer. Ale v dané prezentaci to bylo záměrné!

AMD Bulldozer jsou procesory určené do mainstreamu, pro platformu AM3+, která je přímou konkurencí mainstreamové LGA 1155 a tedy Sandy Bridge Core i5/7-2000 procesorům. Ve své podstatě to bude souboj 8 jádrových procesorů, které vlastně 8 jádrové ani v jednom případě úplně nejsou, i když se tváří, že jsou. Třeba Core i7-2600 je osmijádrový pocesor – systém jej tak vidí. Samozřejmě 8 fyzických jader nemá, má jen vícevláknové zpracování. AMD šlo na vícevláknové zpracování jinak. Místo 4 fyzických jader a HT technologie přišlo s modulem (bulldozer), který má v podstatě 1+0,75 jádra, takže má k duálnímu modulu blízko a proto si to o něm AMD může dovolit říkat a Intel ne. Z těchto modulů pak staví procesory. Ve své podstatě je to souboj dvou koncepcí multijádrových procesorů. Budete někteří docela překvapení, v jakých aplikacích a o kolik se obě koncepce dokáží lišit, ale říkám vám na rovinu, nevěřte současným nástřelům, neukazují nic použitelného. A už vůbec nedělejte žádné závěry. Otázka je, jestli marketingově nebude vypadat hloupě, když AMD bude soupeřit s X8 proti X4 u Intelu, i když ve skutečnosti se ty CPU liší jen tím přístupem k „HT“ a vlastně jako 8jádra se tváří a fungují oba víceméně podobně.

Už sem to říkal několikrát, ale zopakuji to: „Vážně si myslíte, že nový 32nm procesor s 8 jádry/vlákny na velmi vysoké frekvenci s nativním využitím DDR3 1866MHz pamětí, bude v současných moderních aplikacích pomalejší, nebo stejně rychlý, co současné 45nm 4-6 jádrové modely se 4 roky starou architekturou, jež nemají ani TURBO pro všechna jádra, jak ukazují ty výsledky, jež vám někteří s vážnou tváří předkládají a dělají z nich závěry?“  Z výkonu nových procesorů AMD nebudete zklamáni, tedy pokud nečekáte zázraky. Souboj s tím nejvýkonnějším, co je dnes na trhu od Intelu, ale rozhodně není nijak nereálný ;).

Takže vydržte zhruba do poloviny června, kdy první skutečné, relevantní benchmarky a testy na plné frekvenci, bude možné ukázat. Neslibuji nové supertrhače asfaltu, ale v žádném případě nečekejte malý, nebo dokonce žádný výkonový posun v moderních aplikacích proti současným modelům AMD Phenom II. A už vůbec nečekejte, že by AMD Bulldozer nestačil na výkon 32nm procesorů Intel Sandy Bridge – bude to velmi pěkný a v mnoha případech ne tak těsný souboj, jak si někteří myslí. A půjde i o cenový boj, to vám mohu zaručit už nyní. Pro AMD jsou samozřejmě nové procesory hodně důležité.

Phenom/Athlon architektura se přes úvodní problémy nakonec ukázala jako překvapivě schopná a i přes současnou nevýhodu 45nm výroby dokáže ještě držet krok s 32nm konkurencí ve většině případech. Uvidíme, zda si AMD u procesorů Bulldozer odpustí dětské nemoci a příliš dlouhou dobu vylaďování, které jí způsobily velké finanční problémy a ztrátu pozic. Pravdou ale je, že Bulldozer procesory nebudou hlavní údernou silou, tou budou procesory Llano (APU) do FM1 jež budou tvořit mnohem větší část prodejů a ty pokračují ve vylepšené verzi se současnou architekturou Athlon II, ale už ne na 45nm ale na 32nm. Tyto modely si nekladou za cíl porážet procesorově Sandy Bridge, ale budou mít výkonu více, než běžný uživatel potřebuje (a tedy procesorový nedostatek by neměl pocítit) a výrazně budou spoléhat na mnohem výkonnější a technologicky lépe technicky vybavenou integrovanou grafiku použitelnou i pro větší škálu GPGPU výpočtů a akcelerace, než může nabídnout Intel ve svých Sandy Bridge procesorech. Pokud jde o maximální procesorový výkon, Intel si prvenství pohlídá svou Sandy Bridge-E LGA2011 platformou, takže žádné zěmětřesení nehrozí a případné překonání mainstreamové Sandy Bridge LGA1155 mu ani moc nevadí. Stejně už se soustředí na 22nm a Ivy bridge, která dorazí zhruba za 6-7 měsíců. A o možnostech a pozicích obou firem jsme mluvili v předchozím článku (podíly CPU za Q1) ...   

 

AUTOR: Jan "DD" Stach
Radši dělám věci pomaleji a pořádně, než rychle a špatně.

Starší články


Komentáře
Přidat Nový
febrik [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2011-05-07 07:59:49
avatar
Dost dobře nechápu, proč by AMD vypouštělo výkonové grafy a srovnávačky s konkurencí záměrně nižší, než by odpovídalo skutečnosti. Je pro ně důležitější zmást intel, nebo potencionální zákazníky, kteří si po přečtení x novinek na x webech řeknou, že to nemá smysl a půjdou rovnou za intelem?

Já si na Bulldozer počkám určitě, jsem zvědavý na testy a plánuju ho koupit, jestli bude stát za to, ale tohle mi přijde jako kontraproduktivní jednání.
2mike [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2011-05-07 14:06:16

Ale no tak... Vždyť je to přece známá ohraná písnička...
Nikdo si přece nebude shazovat produkty, které má ještě v regálech a potřebuje je prodat se ziskem... Až budou současné skladové Athlony a Phenomy vyprodané, tak se samozřejmě taktika změní
A toto je tak trochu krok jak si tomu pomoct... Tj. sdělit lidem že stávající procesory nejsou špatná volba... Proto i ty současné slevy, líp se tomu uvěří...
Add) A až bude vyprodáno, najednou tu budou slajdy o tom jak jsou nový procesory 2-3 krát rychejší...
febrik [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2011-05-07 17:09:55
avatar
Jako ohranou písničku to moc nevidím. Opravdu mi nepřijde moc pochopitelné, že je pro AMD lepší shazovat si teď, měsíc a něco před vydáním, zbrusu novou řadu procesorů jen proto, aby se prodalo pár kousků z předchozí generace? Připadá mi to trošku uhozený na hlavu, zvlášť, když ty starší procesory se prodávají už jen svojí cenou, která šla nedávno dost dolů.
Mescalamba [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2011-05-07 17:11:36
avatar
Testují tim kde jim tečou informace. Žádný z tech testů nebyl určený k zveřejnění. Dají je jen určitému množství lidí a pak relativně snadno zjistí, kdo nedokáže držet jazyk za zuby.
febrik [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2011-05-08 09:53:03
avatar
Jelikož je to, podle DDho, zpráva vypuštěná záměrně, tak asi nejde o pokus zjistit, kudy protýká info.
2mike [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2011-05-07 18:30:27

Naopak je to velmi logický krok, vyvolat v lidech pocit že nakoupit stávající procesory se vyplatí a není důvod čekat... A současně nevytvářet přemrštěná očekávání ohledně budoucích procesorů...
Aby pak při vydání naopak veškerá očekávání překonali a strhli velký zájem zákazníků. A získali si pro nový produkt dobré jméno...
Samozřejmě je toto sdělování světu nyní řešeno neoficiálními cestami.

A jestli se to jako logické nezdá... Tak holt každému není dáno rozumět taktice manipulací s informacemi... Jaká se pro takovou příležitost hodí...
AMD se holt v tomhle dost přiučilo a nechová se tak naivně jako před lety...
febrik [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2011-05-08 10:14:55
avatar
Jenže tohle není taktika manipulace s informacemi. Popravdě zrovna já bych tomu rozumět měl, ale podobná dezinformace by se hodila pro firmu nižšího významu, ne pro AMD.

Jak říkám, spousta lidí, neznalých problematiky, kteří se k tomu slajdu dostanou, ať už přímo, nebo zprostředkovaně, na Bulldozery čekat nebudou a rádi přelezou k Intelu a jeho povedeným Sandy Bridge.

Tohle není o přiučení, nebo o naivitě, ale o blbosti, AMD není v takové pozici, aby si mohlo dovolit matení zákazníků podobnýma informacema, resp. dezinformacema a nemůže tím nic získat, spíš podobnou taktikou ztratí potencionální zákazníky.

Jediná možnost je neřízený únik informací, protože tohle by si nedovolil udělat ani majitel večerky u nás na náměstí.
GOS007 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2011-05-08 20:10:46
avatar
Lidi neznalí problematiky se ani k těmto pochybným slajdům nedostanou, a když už jo, tak jim stejně nebudou rozumět. A lidi znalí věci budou vyčkávat a to jsou ti praví zákazníci pro AMD, kteří si i přes to počkají, až budou reálné výsledky.
febrik [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2011-05-08 21:58:02
avatar
Právě proto jsem psal, že se k tomu BFU můžou dostat zprostředkovaně, najde to aktivka, co z těch slajdů něco vyčíst dokáže, nebo si přečte článek na x webech a pouští to dál.
MIKRON [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2011-05-07 08:46:10
avatar
Neřeším něco co není podložené reálnými testy mými oblíbenými weby. Jinak nemám co dodat.
snakehead28 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2011-05-07 09:19:23

Zaujmave ako dokážu niektoré weby klamat

V každom prípade Bulldozer je nová architektúra a taktiež bude vyrábaný 32 nm procesom, takže sa máme na čo tešit. AMD určiten nesklame

Taktiež sa velmi teším na Radeony HD 7000, ale o tych nevieme kedy presne budu
foxocs [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2011-05-07 12:31:06
avatar
Bolo by pekné keby mali taký výkon no žial neverím ani tomu čo sa o nich hovorilo aké šroty to majú byť a tak isto mi príde toto moc prehnané, radšej si počkám na reálne testy a skúsenosti užívatelov ;-) btw DD ano marketingovo to vyznieva hlúpo, ale bohužial to je pravda pretože tak ako intel aj AMD môže robiť súčasne s viacerými vláknami takže výhovorky typu že vo Windowse majú oba zhodne 8 jadier neobstoja ...ja mam taky v Daemon tools 10 virtualnych BD Rom ale v reale mam iba jednu ;-) mal by si sa viacej odosobniť od AMD/ATI ...rozhodne to bude prínos možno si to aj kúpim len hovorím ako to vyzerá keď píšeš o AMD(tam nechávaš pomaly dušu článok je na 5 A štvoriek, a keď si písal o Tri gate v Ivy bridge vtedy to bolo čisto spravodajské mal by si ísť tou cestou
Triplespace [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2011-05-07 17:19:17
avatar
Z niecoho musi zit Jedno je nasne ked pridu Ivy Bridge AMD moze ist opat na parky
Anonymní  2011-05-07 19:29:12

vidim to jasně a průzračně...někdo chce levně nakoupit akcie AMD a pak draze prodat...trh je hladovj po senzacích a vypstit pár grafů tolik nestojí
Chroustostroj [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] - . 2011-05-08 02:02:26

Jeden vykonej cpu moc s akciema nenadela. Na to je potreba hlavne zlepsit hospodarske vysledky a i kdyby amd prodala ihned vse co vyrobi, museli by hooodne postelovat marze aby to na konci kvartalu neco udelalo s akciema. Mrkni na intel, uvadi jeden produkt lepsi nez druhy, ale na burze je se za posledni dva roky temer nehnul. S akciema amd by v soucasne dobe hlo vyrazneji smerem nahoru pouze ohlaseni typu - apple podepsal smlouvu na dodavku Zambezi/Llano pro novou generaci Macbooku, nebo ze amd dostalo zakazky na superpocitace. Bohuzel to je dle meho pri stavajicim objemu vyroby nerealne, takovou poptavku by neuspokojili. Jestli budou mit nove cpu uspech tak to pouze zpusobi, ze akcie neklesnou. Sice porostou, ale velmi pozvolne. Pro spekulace na burze je negativni mystifikace o produktech neefektivni cesta.
Lukeee [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2011-05-07 20:59:31
avatar
A co tímto buldozerem můžu zbořit ...?
snakehead28 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2011-05-08 09:14:29

Dúfajme, že nejaké výkonové rekordy
Kevin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2011-05-08 12:02:09
avatar
Mozna tyhle "radoby" informace nekdy vypustil, aby se mohlo o Bulldozeru mluvit spatne a pak budou vsichni prekvapeni. I spatna reklama je reklama.
DOBRMAN96 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] - gpu 2011-05-08 22:10:16

mislíte že se dočkáme několika jader na jednom grafickem čipu???
mike.cz.com [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2011-05-09 12:55:01
avatar
architektura grafik a procesorů je úplně něco jiného co se nedá srovnávat. procesorové jádro je jeden velký celek, kdežto grafiky mají k výpočtům jednotlivé shadery.... vlastně si pamatuju jak mi ještě před R600/nv G80 bratr říkal, že grafárny mají více jader už dávno....
navíc, bylo by jednodušší nacpat na GPU více menších čipů než dělat 2-3x takový čip.
Chroustostroj [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] - . 2011-05-09 23:45:50

JJ, konkretne treba radeon HD6970 ma 1536(4D) SP, tedy 236 samostanych bloku, ktere lze chapat jako procesory.
Pouze registrovaní uživatelé mohou přidat komentář!
 

Najdete nás na Facebooku

.... a také na Twitteru

RSS

DDWorld.cz

DDWorld - Blogy a videa

DDWorld - Magazín

Poslední příspěvky v diskuzích


Videa
S.T.A.L.K.E.R. 2 v nové ukázce
S.T.A.L.K.E.R. 2 v nové ukázceČtvrtek, 25 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 890x
Komentářů: 3
Manor Lords – hra jednoho vývojáře boří herní svět
Manor Lords – hra jednoho vývojáře boří herní světStředa, 24 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1453x
Komentářů: 1
Deadpool & Wolverine – očekávaný film v parádní ukázce
Deadpool & Wolverine – očekávaný film v parádní ukázceÚterý, 23 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Film
Spuštěno: 1099x
Komentářů: 0
Fallout seriál se dočká druhé řady. Zájem je i o hry.
Fallout seriál se dočká druhé řady. Zájem je i o hry.Pondělí, 22 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Film
Spuštěno: 1179x
Komentářů: 1
Unreal Engine 5.4 představuje další masivní vylepšení
Unreal Engine 5.4 představuje další masivní vylepšeníPátek, 19 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: PC a IT
Spuštěno: 3761x
Komentářů: 0
Česká 3 roky stará hra Vigor brzy na PC
Česká 3 roky stará hra Vigor brzy na PCStředa, 17 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1457x
Komentářů: 0