VIA představuje svůj první QuadCore procesor – další papírový drak neohrožující AMD a Intel? Tisk E-mail
Napsal Jan "DD" Stach   
Sobota, 14 květen 2011
altNový čtyřjádrový VIA Nanon X4 procesor brzy dorazí na trh.

 

 

 

 

 

Společnost VIA je sice třetím, ale zároveň bezvýznamným výrobcem x86 CPU. Vedle dominantního Intelu, který zaujímá 80,8% trhu a AMD s 18,9% je VIA se svým 0,2% podílem skutečně jen do počtu. Ačkoliv má výrobní záběr stejně široký, jako třeba AMD, jen málokdy se vyjma oficiálních představení novinek s VIA produkty v PC setkáme. Naposledy jsem viděl VIA notebook asi rok dva zpátky a to v IT světě a novinkách žiji každý den.

 Takže se po nějaké době opět podívejme, co nám VIA nabízí, abychom si připomněli, že ještě existuje. Přichází se svým prvním čtyřjádrovým procesorem. Ten ale technologicky nedosahuje ani zdaleka úrovně Intel nebo AMD procesorů, které jsou dnes výhradně nativně multijádrové. VIA vzala svou dvoujádrové VIA Nano a nacpala ho na kus křemíku 2x. Výsledkem je tedy VIA Nano X4:

Mikroarchitektura čipů je tedy Isaiah se 64bit podporou (AMD64). Procesor má frekvenci 1,2GHz a Turbo technologie umožňuje automatické OC na 1,47GHz. Sběrnice a podpora DDR3 je 1333MHz. Procesor je vyráběn 40nm a TDP je 27,5W. Procesor je kompatibilní se současnými deskami pro VIA-Nano procesory. VIA jej má začít aktuálně vyrábět a do prodeje by se měl dostat ke konci 3Q letošního roku.

Pokud se ptáte na výkon, tak na jedno jádro je výkon tohoto procesoru někde mezi AMD Brazos (Fusion) a AMD Athlon II, takže čtyřjádro by teoreticky mohlo být někde na úrovni nejpomalejších Athlon II X3 procesorů. TDP 27,5W ale ve srovnání se současnými mobilními procesory Intel a blížícími se Llano od AMD, kdy navíc obě platformy nabízejí CPU rovnou s GPU, nevypadá příliš atraktivně i vzhledem k té nízké frekvenci. VIA ale také v podstatě celou produkci směřuje do Embedded sektoru, protože na poli klasických PC samozřejmě nemůže ani výrobně, ani výkonem konkurovat AMD a Intelu a uspokojit množstevní nároky výrobců PC. Předpokládám tedy, že jako uživatelé slyšíme o VIA X4 poprvé a také naposledy, než zase přijde s nějakou novinkou …

 

AUTOR: Jan "DD" Stach
Radši dělám věci pomaleji a pořádně, než rychle a špatně.

Starší články


Komentáře
Přidat Nový
Tralalák [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2011-05-14 17:07:46
avatar
DD špeciálne pre teba hodím recenziu VIA Quad-Core procesora do blogu a kto vie možno ta predbehnem s recenziou o AMD Brazos (Zacate) s Mini-ITX doskou, ktorú máš už cca. 3 mesiace v redakcii
aDDmin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2011-05-14 17:13:32
avatar
jo .... já vim, nás ta FUSIOn ani ATOM platformě výkonem příliš nezaujala jsme zhýčkaný X6 a Sandy Bridgem
Tralalák [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2011-05-14 17:43:06
avatar
Mámli být hnidopich tak to nevyznieva dobre to čo si napísal. To čo nás výkonom nezaujme - nezrecenzujeme (alebo to dáme v uhorkovej - dovolenkovej sezóne len aby sa nepovedalo? Paradoxne to čo vieme ako dopadne lebo sme to videli už všade naokolo HD6990 vs. GF590 si si vychutnal... Zamysli sa nad tým.

Okrem toho koľko užívateľov je viac? Tých čo majú Atomy, Fusiony (Ontario/Zacate) alebo tých čo majú Godzily HD6990 alebo primotopy GF590?

A nepovedz mi, že tí ľudia na to nečakajú hlavne keď si cca. pred dvoma-troma týždňami pripomenul, že to už je hotové.

DD nehnevaj sa, ale takto to žial vypadá, že toho papierového Draka máš niekde (individuálne) v šuflíku v redakcii a nenecháš ho zlietnuť pretože mu to prináleží aby zvádzal nie bitky s veternými mlynmi, ale s reálnym Atomom, ktorý v tom segmente už vyše dva roky kraľuje. Myslím, že si to AMD Brazos platforma (Fusion) ako Bobcat s vykonávaním out-of-order execution v rámci APU zaslúži.
Leclerk [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2011-05-14 18:23:50
avatar
Já DDho chápu, ono to taky celkem dlouho trvá testovat takové pomalé ****** Tak ještě počkej, třeba se v nejbližší době ten test tu objeví
Tralalák [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2011-05-14 18:40:55
avatar
Ak by túto výmluvu povedali milióny užívateľov zariadení na platformách Intel Atom, AMD Brazos a VIA Nano svojím šéfom, že počkajte kým to tie "pomalé" ****** vykonajú a šéf by odpovedal, OKI tak by som to bral...
Žial tak to nefunguje a títo prckovia sú naši dennodenní spoločníci nielen pri surfovaní po nete a vybavovaní e-mailov i keď sú voči vačším a svalnatejším súrodencom relatívne pomalé. A AMD Brazos predsa len zvidhlo latku a za to palec hore.
Leclerk [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2011-05-14 21:18:48
avatar
OK dobře. Ale potom na co to testovat? e-mail odešeleš a webová stránka se ti taky otevře, tak potom na co to testovat? Na nic lepšího to asi nebude
Tralalák [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2011-05-14 21:31:10
avatar
Ja sám veľmi dobre viem aké je testovanie zdĺhajúce a niekedy naozaj zarážajúce. Testovanie alebo komparatistika porovnávanie nám dáva aký taký náhlad na ten ktorý produkt vo všeobecnosti. Za ďalšie ja nikterak nepodceňujem subjektívne pocity recenzistovov pretože častokrát je to tá pravá orechová merná minca samotnej recenzie. A viem sa vcítiť aj do DDho keď je odchovaný na 4, 6 jadrách a má downgradovať na Bobcaty, ale Atom. Napr. zaujímavá je subjektívna citlivosť recenzstov keď pracovali s procesormi s vykonávaním inštrukcii podľa poradia (simple in-order) a superscalárnymi procesormi s out-of-order execution a tam aj tí 4,6 coristi cítia rozdiel. Ale nepredbiehajme. O tom je predsa tá recenzia...
Veyron [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2011-05-15 16:09:44
avatar
Osobne tiež mám doma vynikajúce výkonné PC, čo by na prvý pohľad mohlo znamenať, že tiež nemám záujem o dačo tak výkonové nezaujímavé, no skutočnosť je presne naopak a nechápem DDho postoj. Fusion je pre mňa ako nadšenca IT jeden z najzaujímavejších hardvérových zariadení a rád by som si kúpil nejakého Fusiona v nejakom malom napr. 11,6" subnotebooku. Taktiež by som z takého dačoho spravil domov HTPC s čisto pasívnym chladením(zdroj, skrinka, teda všetko pasívne). Fusion je jednoducho zaujímavý silou ako mravec - síce je slabší než nejaký lev, ale na svoju veľkosť je lev oproti mravcovi úplne slabučký...jednoducho Fusion je na svoju veľkosť a technologické novinky, či spotrebu veľmi zaujímavý a príde mi ako úžasná voľba pre mnoho užitočných zariadení.
FlameBoy [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2011-05-15 17:43:24

Musím souhlasit s tím, že i já bych takovou recenzi velmi ocenil.

Přecijen platforma netbook je coby společník na cesty velmi zajímavá a to obzvláště po vydání AMD Brazos, které narozdíl od Atomu umožňuje už docela plynulou práci (bavíme-li se o webu, Office apod, samozřejmě) a její řádné protestování by se hodilo. Obzvlášť vzhledem ke skutečnosti, že kvalitních českých testů těchto platforem minimum - například sem neviděl pořádnej test Via Nano vs. Atom, a přitom jí svou dobou bylo na notebooku Lenovo možno pořídit a toto téma bylo zajímavé.

A jak už řekl kolega, možná by to zaujalo mnohem víc lidí, než test nové hi-end megavýkoné grafiky, kterou si koupí pár lidí a je navíc testována naprosto všude.
kutil05 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2011-05-16 13:44:17

O nějakém malém stroječku na internet a office uvažuju už delší dobu. Takže AMD Brazos bych docela bral, a pokud vezmu ceny nejlevnějších desek, tak asi není nad čím přemýšlet. Ale na test bych se podíval.
Kevin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2011-05-14 20:10:47
avatar
Tak urcite sance tomu davam, ale opravdu ne velke
Rocman [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2011-05-14 20:31:15
avatar
Škoda toho nízkého taktu. Ale až VIA uvede svou DX11 integrovanou grafickou kartu a k tomu by přihodila Quadcore na 1,6+Ghz, tak by to už mohla být velice zajímavá kombinace. Škoda jen té obtížnosti sehnat VIA produkty v našich končinách.
Tralalák [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2011-05-14 21:07:59
avatar
Tak tak nechcel som tu o tom písať (ale som prekvapený za posledných 20min už dva krát) to veští, že čitatelia DDW sú aj pri týchto prckoch v obraze. Palec hore.
Áno, IGPčko v spolupráci s S3 Graphics ponesie novú generáciu GPU jadra s DirectX 11 APU pričom sa bude jednať o single-chip all-in-one chipset rady VX teda VIA VX11 MSP (Media System Processor) na novom výrobnom procese zrejme teda 40nm TSMC. Len pripomeniem, že súčasný high-end VIA chipsetov z IGP je založený na archaickej koncepcii čipovej sady VIA VN1000 (NorthBridge) + VT8261 (SouthBridge) kde v NB je IGP VIA Chrome 520 IGP s DirectX 10.1 APU a 32SPs a 4ROPs. Výkon nového IGPčka odhadujem niekde medzi AMD HD6310 (Zacate) a AMD HD6550 (Liano). Procesor s chipsetom bude tvoriť dvojčipé riešenie (ale len do počtu čipov) teda presne také isté dvojčipé riešenie ako tvoria procesory AMD Fusion s FCH (Fusion Controler Hub-om). Výkon IGPčka odhadujem niekde medzi AMD Zacate-m a AMD Liano-m. (len podotknem, že čo do koncepcie rozloženia čipov najnovšia nehybridná CPU microarchitektúra AMD Bulldozer spolu s čipovou sadou AMD900+SB950 budú tvoriť trojčipé riešenie, samozrejme neporovnávam výkon tam je to nebe a dudy aby bolo jasné) Určite sa objaví aj verzia VIA Quad-Core 1.6+GHz len logicky marketingovo pri uvedení tento model musel podliesť AMD Liano.
link: Obrázek
Už na Computexe 2011 o necelé dva týždne bude odprezentované demo VIA Multi-Core procesorov práve s novou generáciou S3 Graphics GPU DirectX 11.
Lukeee [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2011-05-14 20:53:14
avatar
Tak ten by se mi hodil do sbirky na poličku! Perfektní design ! Udělal bych mu misto uprostřed, hned vedle Athlonu 2GHz
Tralalák [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2011-05-14 21:00:44
avatar
Ani si nevieš predstaviť ako ma "provokoval" cez facebook Sascha Pallenberg z netbooknews.com (.de) keď mi povedal, že mu pri prehliadke Centaur Technology dali procesory VIA Quad-Core a VIA Nano X2 a má ich v peňaženke
link: Obrázek
Lukeee [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2011-05-14 21:10:31
avatar
To by mě naštvalo ! Já bych je na poličce využil určitě lepe
mr_tricoder [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] - AMD 880G 2011-05-15 09:59:02

Zdravim Jaky mate nazor na reseni amd880g + athlon x2. Cena je +- stejna jako atmo s ionem nebo zacate.
Chroustostroj [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2011-05-15 15:16:59

Záleží na co to chceš použít. Vykon u Athlonu 2 bude o dost větší, spotřeba bude v zátěži 2x, možná až 3x vyšší, ale stále se jedná o velmi úsporné řešení. V iddle na tom se spotřebou o moc hůř nebude. Já jsem nedávno řešil podobnou věc a koupil Zacate. Jednalo se o komp do kanceláře, Zacate na internet, office, outlook a money s3 naprosto stačí. Navíc není třeba aktivní chlazení. Častým problémem v těch neudržovaných kancelářských PC bývá právě zanesený pískající či nefunkční ventilátor. Další věc co se mi na desce se Zacate líbí je, že v případě poruchy ušetří čas. Když PC přestane fungovat (zanedbejme problemy s HDD, to se pozná hned) tak může být problém jedině ve zdroji, desce a nebo v jednom paměťovém modulu (pro jednokanál přece nebudu osazovat dva). Jedinou nevýhodou dostupných desek se Zacate je absence Raidu, takže mirror jedině přes řadič a nebo prostě pravidelně zálohovat.
MIKRON [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2011-05-15 16:40:22
avatar
Já jsem překvapen čím vším VIA disponuje a jsem tomu rád jelikož byli časy že desku bez jejich čipsetu jsem si nedal ujít.Jen tak dál VIA.
Tralalák [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] - VIA QuadCore L4700 1.2+GHz v 3 2011-05-27 17:36:05
avatar
VIA QuadCore L4700 v 3D hrách
link na videá: Odkaz
Pouze registrovaní uživatelé mohou přidat komentář!
 

Najdete nás na Facebooku

.... a také na Twitteru

RSS

DDWorld.cz

DDWorld - Blogy a videa

DDWorld - Magazín

Poslední příspěvky v diskuzích


Videa
StarField se konečně dočká žádaných vylepšení!
StarField se konečně dočká žádaných vylepšení!Úterý, 30 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 612x
Komentářů: 5
Řešení pro pohyb s VR setem?
Řešení pro pohyb s VR setem?Pátek, 26 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: PC a IT
Spuštěno: 1385x
Komentářů: 0
S.T.A.L.K.E.R. 2 v nové ukázce
S.T.A.L.K.E.R. 2 v nové ukázceČtvrtek, 25 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 2226x
Komentářů: 5
Manor Lords – hra jednoho vývojáře boří herní svět
Manor Lords – hra jednoho vývojáře boří herní světStředa, 24 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1976x
Komentářů: 1
Deadpool & Wolverine – očekávaný film v parádní ukázce
Deadpool & Wolverine – očekávaný film v parádní ukázceÚterý, 23 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Film
Spuštěno: 1314x
Komentářů: 0
Fallout seriál se dočká druhé řady. Zájem je i o hry.
Fallout seriál se dočká druhé řady. Zájem je i o hry.Pondělí, 22 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Film
Spuštěno: 1299x
Komentářů: 1