Intel s Google, Microsoft s QualComm a ARM – Místo Wintel budeme mít Gintel? Co nás čeká? Tisk E-mail
Napsal Jan "DD" Stach   
Friday, 16 September 2011
altARM a QualComm pracují na optimalizaci ARM pro Windows 8. Intel zase Intel ATOM pro Google.

 

 

 

 

Mobilní platformy, to je to, oč dnes běží. ARM získává stále na síle, což už poměrně slušně ohrožuje tradiční zažité pořádky Wintel platformy. Microsoft a Intel k sobě zdá se nemají už tak blízko a na mobilní platformě se k sobě dokonce skoro neznají. Intel se už několikrát pokusil proniknout do platformy SmartPhone a tabletů se svým ATOM. Příští rok přijde nový pokus s Medfield, která byla odložena ve prospěch 22nm výroby a na 32nm se letos prostě neobjeví.

Intel se snaží tuto novou platformu, kterou původně měl spojovat operační systém MeeGo v NOKIA telefonech, optimalizovat ve spolupráci s Google, který již potvrdil, že tato nová úzká spolupráce tady je. Zvěsti o tom, že MeeGo tedy končí, se tak potvrzují, protože Google samozřejmě podpoří jen svůj Android a nějaké MeeGoo ho vůbec nezajímá. Intel zase potřebuje silného partnera, pokud chce se svou mobilní ATOM platformou pro SmartPhone uspět a Google nedávno koupilo Motorolu. A protože Nokia to táhne s Microsoftem (v současnosti ke dnu), nemůže si moc vybírat mezi velkými rybami. Otázkou je, jak samotná platforma Intel Atom Medfield bude bojovat s ARM platformami od QualCommu, či NV TEGRA.

A když jsme u toho, Microsoft a QualComm oznámili úzkou spolupráci s ARM, které vytvoří úpravy u SnapDragon ARM architektury SoC QualComm platformy pro Windows 8 systém. QualComm si tak chce zajistit výsadní postavení mezi výrobci ARM SoC platforem, kteří podobnou výhodu úzké spolupráce mít nebudou. Na to už reagovala NVIDIA, která před pár dny spustila vlastní vývojový program pro svou SoC ARM Tegra platformu, se kterou by ráda pronikla do segmentu notebooků s Windows 8. Microsoft si ale jako hlavního partnera vybral QualComm (který pro zajímavost koupil před lety SoC platformu o ATI), který chce hrát na ARM hlavní housle. Stejně jako NVIDIA i QualComm představí ještě letos čtyřjádrovou ARM platformu a ani v oblasti výkonu a schopností grafik jeho SoC za NVIDIA TEGRA nijak nezaostává. Dokonce jsou oblasti, kde procesorově i graficky má TEGRA stále co dohánět. Zkrátka tuhý boj na ARM poli a samozřejmě úzká spolupráce mezi QualComm a Microsoftem na přednostních optimalizacích bude znamenat velkou výhodu. Jak velká výhoda to bude, uvidíme po vydání Windows 8 ve srovnání výkonu na různých přístrojích.

Wintel platforma na PC samozřejmě zůstane dominantní a na tom se těžko něco změní. Platforma tabletů a SmartPhone, která však zasahuje do různých segmentů PC, slibuje všechno možné, jen ne dominanci platformu Intel a Microsoft. Osobně si myslím, že to bude hodně zajímavé a samotný Windows 8 OS bude rozhodující činitel. Kdo první nabídne jednoduchý, výkonným úsporný a hlavně plně kompatibilní/synchronizovatelný tablet/SmartPhone Windows 8 s běžným PC Windows 8, tedy že bude tablet jen periferií vašeho PC, bude mít vyhráno.

 

AUTOR: Jan "DD" Stach
Radši dělám věci pomaleji a pořádně, než rychle a špatně.

Starší články


Komentáře
Přidat Nový
amartin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2011-09-16 13:28:14
avatar
Windows 8, Intel ATOM a SmartPhone; toto su slova, ktore mi tak celkom spolu fakt nepasuju. Je jasne, ze buducnost x86 sa posunie aj do mobilneho segmentu (typu SmartPhone). Android tam teraz vala, takze aj pre Intel (ale aj AMD) je Google moznost. Lenze, prave mobilny segmet nie je zviazany monoplolom wintel.
Ttxman [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2011-09-17 19:22:53

Ja bych rek, ze google je jediny kdo ma nejakou sanci prosadit se proti microsoftu. Intel zase ma prostredky na to, aby vyrobil nejaky cip co bude ve smartphonech fungovat.

Ted je se na poli mobilnich vypocetnich hracek dejou takovy veci (smartphony, tablety, netbooky, usporny a vykony notebooky), ze si vsichni chteji na trhu ukousnout aspon kousek ve vsech oblastech, aby bylo odkud expandovat dal a byla moznost se rychle prizpusobit az se obevi neco jako treba naposled iPad.

Takze ted microsoft ma windows napsany i pro ARM, google mu to vraci utokem na x86. Windows na ARMu pooteviraji dvere pro ARM na desktopu, Intel se snazi s pomoci googlu zase expandovat na smartphony.

Me se to celkem libi cim vic konkurence a alternativnich reseni tim lip.
karel743 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] - Srovnání 2011-09-16 14:15:16
avatar
Už se těším na první ARM notes s win, který bude mít výkon atomu 330/570 a jakou bude na to mít spotřebu/výdrž. Jak dlouho to bude trvat a jaký displej k tomu dají.
Kevin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2011-09-16 19:54:54
avatar
Tak zatim zustavam pri zemi a nehrnu se do toho
tynyt [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] - Nesmysly 2011-09-16 23:07:03
avatar
To jsou s prominutím zase bláboly. Srovnávat (malé) tablety s PC je totální nesmysl, tablety budou vždy jen maximálně jako klient (webový, vzd. plocha). Ty hříčky, co jim tablet-fans říkají "aplikace" jsou vesměs funkčně daleko za aplikacemi pro Wintel. A čekat, že všichni vývojáři z Wintelu budou nadšeně podporovat další platformy jsou IMHO liché..
qmox [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2011-09-16 23:50:41

myslim ze pointa toho clanku je ze to co tu bezi neni software ale hardware.

Microsoft vie ze od zaciatku noveho roka ma quallcomm 2.5ghz 4jadro so slusnym grafickym modulom ktory prekona bezproblemov ten co ma intel.
Google zasa vie ze ARM je pre neho prilezitost ako sa dostat z mobilneho formatu na notebook a nakoniec na PC.

Takze v konecnom dosledku obe softwarove spolocnosti sa poistili a zobrali na palubu aj toho druheho.

U hardware X86 vs ARM tyka su daleko nizsie marze
- tak do 2 rokov bude mat AMD dost znacny problem . Nakoniec ostane pri grafickych chipoch.
- tak do 3 rokov nvidia skonci ako vyrobca vlastneho soc , a bude licencovat graficke jadro podobne ako PowerVR
Kvasha [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2011-09-17 10:31:27

Tak to nevím, kdo má takové výrobní kapacity, že by mohl v horizontu 2-3 let ohrozit pozici AMD. Naopak AMD za ty 2-3 roky bude díky Global foundries mít další svoje výrobní linky a nebude tolik závislá na cizích továrnách, což znamená, že můžeme spíš čekat další vlnu útoku, rozhodně ne ústup z pozic.

Další věcí je, že integrování solidního grafického jádra do procesoru odstřelí integrované a low-end karty (rozhodně největší část trhu) a firma, kterou by měl živit jenom mainstream a hi-end, nevím jestli je to na trhu udržitelné a rentabilní. Naopak AMD si novými APU udělalo skvělou pozici na trhu a ještě odstřelilo část segmentu pro konkurenci.

V dnešní době, kdy se hledají komplexní řešení a integruje se GPU do CPU, vlastně ani nejde zůstat jenom u grafických čipů, nebo spíš zůstat jenom u grafických čipů = velký malér. Tohle spíš potká Nvidii, ale bude záležet, jestli udrží své integrované karty v NTB. Pokud i tam přijde to, co na desktopu, bude mít velké problémy.
qmox [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2011-09-17 16:25:28

amd si odstrelilo ultra mobilnu diviziu predajom qualcommu za smiesnych 65milionov usd. Tam si mohlo budovat pozicie proti intelu na ARM platformach kde existuje skutocna konkurencia.

Dnes AMD tazi z X86tkovej licencie rovnako tak ako intel ale s prichodom Windows 8 pre ARM sa toto zmeni . Samsung , Toshiba , Apple budu tlacit ARM kvoli low spotrebe a nizkej cene a moznosti vyberu od viacerych dodavatelov.
Quallcomm , Nvidia , Texas instrument , Samsung atd

napriklad : 2.5ghz stvojadrovi SOC ktory quallcomm ponukne buduci rok ma mat 15x rychlejsie graficke jadro, integrovany wifi modul a az o 75% nizsiu spotrebu oproti prvej generacii Snapdragonov.

Realita je taka ze lowend a nizsi mainstreem casom zrejme zaberie ARM , vyssi mainstreem a high end bude mat intel a tak to AMD bude mat zlozite aby naslo uplatnenie so svojim api. Proste nebude tak usporna ako ARM a nebude tak vykonna ako intel.
Mozno to potrva viac ako dva roky , ale pri tom ako ARM vo vykonne dobieha AMD to nebude mat AMD lahke.
AndreasCZ [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2011-09-21 09:48:15
avatar
AMD ale bude stale x86... Ber to tak, ze budes mit stale 2 trhy. x86 a ARM. Do budoucna se prekryji, ale zpetna kompatibilita tam nebude a pro podniky to znamena, ze nemohou opustit x86 trh.
MIKRON [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2011-09-18 10:48:55
avatar
No je to zajímaví názor a ukáže čas jak tento souboj dopadne já myslím že AMD ještě nevytáhlo všechny trumfy a bude se snažit v tom to segmentu více zabodovat.
krouda [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] - hrome, 2011-09-18 13:34:18
avatar
tak jsem se půl roku těšil na něco, co nebude
Nokia svou N9-00 asi neuvede na scénu. Bez MeeGo nebudou aplikace a bez aplikací ,byť napůl hotový OS, není životaschopný.
sanjuro [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2011-09-19 11:18:41
avatar
jednym slovom demencia, natahuju sa tu ako male deti kto aky procesor a OS prinesie ale k comu to kurva je ked mi telefon zdochne po par hodinach prace s nim, miesto toho aby sme sa pohli smerom dopredu vo vyvoji baterii atd. to aby sme zachvilu notebookove baterky na pleciach nosili aby nam telefon neskapal
Pouze registrovaní uživatelé mohou přidat komentář!
 

Najdete nás na Facebooku

.... a také na Twitteru

RSS

DDWorld.cz

DDWorld - Blogy a videa

DDWorld - Magazín

Poslední příspěvky v diskuzích


Videa
StarField se konečně dočká žádaných vylepšení!
StarField se konečně dočká žádaných vylepšení!Tuesday, 30 April 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1083x
Komentářů: 5
Řešení pro pohyb s VR setem?
Řešení pro pohyb s VR setem?Friday, 26 April 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: PC a IT
Spuštěno: 1605x
Komentářů: 0
S.T.A.L.K.E.R. 2 v nové ukázce
S.T.A.L.K.E.R. 2 v nové ukázceThursday, 25 April 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 2286x
Komentářů: 5
Manor Lords – hra jednoho vývojáře boří herní svět
Manor Lords – hra jednoho vývojáře boří herní světWednesday, 24 April 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 2027x
Komentářů: 1
Deadpool & Wolverine – očekávaný film v parádní ukázce
Deadpool & Wolverine – očekávaný film v parádní ukázceTuesday, 23 April 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Film
Spuštěno: 1344x
Komentářů: 0
Fallout seriál se dočká druhé řady. Zájem je i o hry.
Fallout seriál se dočká druhé řady. Zájem je i o hry.Monday, 22 April 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Film
Spuštěno: 1318x
Komentářů: 1