AMD Bulldozer v oficiální prezentaci – vše co jste chtěli vědět aneb solidní výkon za solidní cenu! Tisk E-mail
Napsal Jan "DD" Stach   
Sobota, 24 září 2011
Přejít na obsah
AMD Bulldozer v oficiální prezentaci – vše co jste chtěli vědět aneb solidní výkon za solidní cenu!
Výkon - více pro hráče, pro CrossFireX a Eyefinity
Závěr
alt

  • AMD Bulldozer v oficiální prezentaci

                – vše co jste chtěli vědět aneb solidní výkon za solidní cenu!

Kdosi neváhal a uveřejnil skoro celou prezentaci a podstatné informace o nových CPU AMD.

Dnešním dnem můžete ukončit všechny spekulace, protože vám díky někomu, kdo neudržel jakzyk za zuby, ukážeme, jak to prostě je. Pro většinu z vás, kteří umí číst a nepodléhají panice ani nějakým spekulacím a škarohlídům, to enbude žádné překvapení, protože to je tak, jak jsem říkal. Říkal jsem vám, že nemáte rozhodně věřit řečem o nějakém nízkém výkonu a podobných řečech. Je to prostě srovnatelný konkurent procesorům Intel Sandy Bridge Core i5/7 LGA 1155 z hlediska výkonu či ceny. A tedy něco, co tu prostě dnes nemáme.

Stejně tak jsem vám říkal, že při posuzování obou procesorů musíte vzít na zřetel zcela rozdílné technologické a hlavně finanční možnosti obou společností, které se diametrálně liší. Zatímco Intel v případě Sandy Bridge procesorů má již vyladěný 32nm proces a bavíme se o procesorech druhé 32nm generace, AMD s 32nm výrobou začalo na přelomu Q1/Q2 letošního roku a Bulldozer jsou zcela nová architektura, první zcela nová od uvedení Athlon64 na trh před mnoha lety! Nás samozřejmě toto zajímá a bereme to v potaz, ale ještě více než zajímá, zda ty procesory budou konkurenceschopné a za slušnou cenu a snad se u recenzí brzy konečně shodneme, že ano.

(Trochu marketingu nesmí chybět :) ale řekněme na rovinu, že AMD má čím se chlubit. Nesmíme ale zaměňovat nejrychlejší a nejvýkonnější u procesoru ;) )

Samozřejmě prezentace AMD je hlavně o marketingu, ale rozhodně nelže v měření, i když jako obvykle samozřejmě rozdíly díky zvoleným měřítkům vypadají větší, než jsou. To ale nic nemění na tom, že procesor bude přesně tam, kde jsme říkali, že bude. Výkonově tedy v průměru mezi Core i5-2500K a Core i7-2600K. To samozřejmě platí tam, kde výkon požadujeme – tedy u moderních náročných aplikací, kde nás ale také výkon těchto procesorů zajímá, protože aplikace optimalizované jen na jedno jádro nejsou náročné a zvládá je dnes i CPU výkonové úrovně Intel ATOM. A že i na poli her notně přibývá her s optimalizacemi na 6-8 jader, na tom také nic divného.

(hry optimalizované na 4-6-8 a více jader - kromě Dirt3 je to i F1 2011, Battlefield3 a další novinky)

A máme jich už na trhu několik a další se chystají. Přibývají nejen díky AMD, ale i Intelu, který má dokonce vlastní speciální program (ne ve smyslu aplikace) a speciální platformu, v rámci které učí vývojáře optimalizovat. Takže 8 jader, či 8 vláken (4jádra + 4 vlákna u Core i7-2000 či 8 jader u AMD FX-8000), či dokonce 12 vláken (6 jader x 2 vlákna v Core i7-9xxa  Core i7-3000), dnes rozhodně má svůj význam a přínos.

Jak už jsme se také v minulých měsících několikrát bavili, oněch 8 jader u AMD FX-8000 Bulldozer je vlastně jiný přístup proti HT u Intelu, jehož Core i7-2000 také funguje jako 8jádro, ale je to fyzicky 4 jádro s dvěma vlákny na jádro. AMD na to šlo jinak, udělalo dvoujádrový modul s menšími jádry, který je základním stavebním kamenem ono procesoru a lze jej tedy považovat za to „jádro“ procesoru a nasadilo ho do FX-8000 modelů hned ve 4 kouscích. O architektuře Bulldozer, která je v rámci AMD platformy i x86 opravdu zcela nová, si samozřejmě více povíme v recenzi.

Podívejme se dále …



 

Najdete nás na Facebooku

.... a také na Twitteru

RSS

DDWorld.cz

DDWorld - Blogy a videa

DDWorld - Magazín

Poslední příspěvky v diskuzích


Videa
Řešení pro pohyb s VR setem?
Řešení pro pohyb s VR setem?Pátek, 26 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: PC a IT
Spuštěno: 346x
Komentářů: 0
S.T.A.L.K.E.R. 2 v nové ukázce
S.T.A.L.K.E.R. 2 v nové ukázceČtvrtek, 25 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1441x
Komentářů: 5
Manor Lords – hra jednoho vývojáře boří herní svět
Manor Lords – hra jednoho vývojáře boří herní světStředa, 24 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1748x
Komentářů: 1
Deadpool & Wolverine – očekávaný film v parádní ukázce
Deadpool & Wolverine – očekávaný film v parádní ukázceÚterý, 23 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Film
Spuštěno: 1196x
Komentářů: 0
Fallout seriál se dočká druhé řady. Zájem je i o hry.
Fallout seriál se dočká druhé řady. Zájem je i o hry.Pondělí, 22 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Film
Spuštěno: 1231x
Komentářů: 1
Unreal Engine 5.4 představuje další masivní vylepšení
Unreal Engine 5.4 představuje další masivní vylepšeníPátek, 19 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: PC a IT
Spuštěno: 3823x
Komentářů: 0