Procesory AMD Trinity pro desktop míří pomalu na trh - AMD představilo první z nich Tisk E-mail
Napsal Jan "DD" Stach   
Thursday, 14 June 2012
altMaloobchodní prodej však začne později, přednost mají OEM výrobci.

 

 

 

Ohledně vydání desktopových procesorů TRINITY vládne u AMD trochu zmatek. Oficiálně vlastně tyto procesory ještě oznámeny se vším všudy nebyly, přesto je již AMD na svých stránkách v parametrech uvádí a existují i první recenze. Základní desky FM2 však v prodeji nejsou, stejně jako samotné CPU nevypadají, že by se zatím do běžného prodeje chystaly. Každopádně v první vlně procesorů čekejte tyto modely:

Mnozí si jistě všimnou výrazně vyšších taktů nových procesorů ve srovnání se staršími Llano modely. Je ale na místě připomenout, že se bavíme o konstrukčně a architekturou o zcela rozdílných čipech zcela rozdílných směrů vývoje. Zatímco starší Llano mělo architekturu staré generace procesorů Athlon, nové Trinity je zcela jiná koncepce postavená na architektuře Bulldozer.

Zásadním rozdílem je hlavně to, že již nemůžeme srovnávat 1 jádro vs 1 jádro, protože u nové architektury není základem procesoru1 jádro, ale 1 modul s dvojicí malých jader, dělící se o prostředky a celý modul by měl vlastně fungovat jako 1 jádro s 2 vlákny. 1 jádro u Trinity procesorů není samostatně fungujícím členem, jako to bylo u procesorů AMD i Intel před ním. S tím souvisí i zcela jiná architektura a další věci. Vzhledem k tomu se opravdu nedá čekat, že když je frekvence nových CPU o 1GHz vyšší než u starých, že tomu bude odpovídat i nárůst výkonu. Ačkoliv Trinity procesor má v nejvyšších specifikacích nadále 4 jádra/vlákna jako starší modely Llano, je to vlastně dvoumodulový CPU, takže jej lze spíše chápat jako dvoujádro s HT podobně jako jsou to Core i3 a některé Core i5 procesory, které s podobným řešením vícevláken na 1 jádro přišly už dříve.

Fyzicky má ale 4 jádra, takže se mu bude říkat QuadCore (ačkoliv AMD už klade důraz na označení MODUL), i když to 1 jádro nelze stavět na roven klasickému jednomu jádru u čtyřjádrových Athlonů či konkurenčních QuadCore Intel procesorů. AMD s novou architekturou spoléhá na další vývoj aplikací a využití více vláknového zpracování z jejich strany. Nevýhodou je, že dokonce ani Windows 7 neumí s tím pořádně zpracovat a MS slibuje, že u nových Windows 8 už to bude fungovat mnohem lépe. Ostatně architektura Bulldozer (Trinity) si velmi dobře vede na platformě Linux a serverech, kde se správným využitím dostupných prostředků  vícevláken nejsou zdaleka takové problémy, takže MS rozhodně má co dohánět. Od toho se samozřejmě odvíjí i použitelnost a výkon v dalších aplikacích, které na Windows používáme. I přes současný stav by konečný výkon pro koncového uživatele v běžných aplikacích měl být u Trinity APU o něco vyšší než u starších Llano procesorů.

Trinity je vyráběno ale stejným 32nm procesem jako Llano a jedná se také o APU procesor, tedy čip, na jehož křemíku je jak CPU, tak GPU část. V případě Trinity opět zcela jiná architektura, tentokrát 4D, kterou známe jen z desktopových HD 6900 grafických modelů. AMD si u Trinity dalo cíl hlavně zvýšit procesorový i grafický výkon a zachovat přitom spotřebu a tedy vylepšit efektivitu a zachovat i ceny. A podle prvních testů se to podařilo. Vzhledem k tomu, že výrobní proces zůstává beze změny, nelze čekat zásadní posuny. Ostatně AMD také neslibovalo zázraky a mluvilo se zhruba o 15-20% procesorového výkonu a až 50% grafického výkonu a realita není o moc vzdálena skutečnosti. Navíc i cenově se stále jedná o modely orientované na nejnižší segmenty, tedy s velmi dobrým poměrem cena-výkon a to jak na mobilním, tak desktopovém trhu.

Stejně jako u Llano APU i u Trinity APU platí, že je to platforma vytvořená pro OEM trh a to konkrétně ten mobilní. Pro desktopové použití se prostě vyrobí desky s paticí a čipsetem stejným, jako je na mobilní platformě. Bohužel u Trinity pokračuje upřednostňování OEM výrobců a mobilního segmentu. AMD sice uvádí na svých stránkách nové desktopové Trinity APU procesory, ale kdy se dostanou do běžného prodeje spolu s FM2 deskami, zůstává nejasné. Vím jen, že přednost mají v dodávkách OEM výrobci, kteří mají zájem opravdu velký. A to rozhodně neslibuje včasné a dostatečné zásobení maloobchodu touto novou platformou. Dokonce se objevují informace, že maloobchodní prodej odstartuje významnějšími dodávkami až někdy v září/říjnu (09/10). Mobilní počítače s Trinity a oznámení dalších modelů máme čekat ke konci tohoto měsíce a o prázdninách.  

Testy samozřejmě plánujeme, jak mobilních CPU, tak dalších zařízení i samotných CPU a desek, jakmile to bude aktuální vydávat ... nemá smysl nyní vydávat testy na komponetny, které si normálně nebudete moci ještě nějakou dobu pořídit. 


AUTOR: Jan "DD" Stach
Radši dělám věci pomaleji a pořádně, než rychle a špatně.

Starší články


Komentáře
Přidat Nový
JozkoSVK [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2012-06-14 21:14:44
avatar
dnes som na TOMSHARDWARE cital recenziu na trinity a ten CPU vykon oproti LLANU je rovanky - GPU vykon poskocil riadne.
ta verzia A10 5700 sa mi paci najviac
Martinp79 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2012-06-14 21:56:30
avatar
Je tam přesně to na co je tady upozorněno... ASRock FM2A75 Pro4 (Socket FM2) AMD A75 FCH, Beta BIOS...
maltrabob [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2012-06-15 02:09:28
avatar
Necakal by som na nejaky zazracny BIOS pre Trinity, to sme tu uz mali pred uvedenim Bulldozeru a vieme ako sme dopadli :-). Trinity prinasa oproti Bulldozeru cca 15% navysenie vykonu CPU (bavime sa o mobilnych verziach, desktopove mozu byt este odlisne) co je celkom dost a je to potesujuce, v porovnani s Llano je to ale len plichta.
Martinp79 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2012-06-16 08:30:35
avatar
To znamená, že se nejednalo o produkční desku. Tedy to finální co si koupíte v obchodě.

Ale máte pravdu může to být ještě horší a kolikrát, že se to stalo?

U spousty webů jde o to být první, nebo aspoň být mezi prvníma. Odsouvá stranou nějakou objektivitu, protože výsledný slohový výtvor bývá chytře bezpohlavně napsaný. Tak aby to nebylo jednoznačně napadnutelný.

Já to tedy jako recenzy finálního výrobku neberu.
cch [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2012-06-16 11:26:00
avatar
na výkonu to už nic nezmění, ten je danej, to neni jak u gpu kdy se časem ještě ladí ovladače
kapa [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2012-06-15 09:47:53
avatar
"a realita není o moc vzdálena skutečnosti" pekne slovne spojenie už sa teším na testy, ten na tomshardware som kukol.... nemali vsetko este finalne, predbezne CPU + 5-10 percent, GPU + 25 percent oproti LLanu im vyslo ale este to treba poladit... Mna len mrzia tie dost vysoke zakladne frekvencie Trinity... vykon hlavne koli nim isiel hore.... LLano 2,9Ghz Trinity 4,2Ghz...
MACHINA [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2012-06-15 10:47:27
avatar
"Mna len mrzia tie dost vysoke zakladne frekvencie Trinity... vykon hlavne koli nim isiel hore.... LLano 2,9Ghz Trinity 4,2Ghz..."

Frekvence je nepodstatná. Výkon na takt mělo smysl srovnávat před patnácti lety, dnes jde jen o výkon na watt. A ten pokud vím není u Trinity horší než u Llana. Naopak je ještě o nějaké ty jednotky procent lepší. Moc by mě zajímalo, co podle Vás získáme prakticky navíc s hypotetickým 1Mhz CPU oproti stejně výkonému například 4Ghz CPU. Rád bych pochopil myšlenkové pochody za tímto názorem, protože se objevuje docela často
maltrabob [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2012-06-15 12:13:48
avatar
Myslienka je celkom jednoducha - ak nema procesorove jadro dostatok hrubeho vykonu, nezachrania ho ani vysoke frekvencie, ani vykon na watt. Porovnanie so starou Llano platformou este moze vyjst pre Trinity ako plichta, porovnaj to ale s konkurenciou a vyjde ti strata minimalne 40%. To znamena ze ani vysoko taktovany Trinity nestaci na defaulte nastaveny Ivy Bridge. To znamena ze to nedava bohvieaky prislub narastu vykonu do desktopoveho Piledriveru, ak pominieme predpoklad ze na desktop to este trochu doladia, na co by som ale velmi nevsadzal. A pokial ide o APU tak ano, tam nie je potrebne mat vysoky vykon CPU, skor by to malo byt ako celok s GPU dobre zladene, co zatial nevyzera zle, ale rozhodujuca bude cena. Lebo ak AMD nasadi ceny vysoko, ludia sa v tomto segmente uchylia k rieseniam CPU od Intelu plus dedikovana grafika od Nvidie.
MACHINA [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2012-06-15 15:17:41
avatar
Vy si asi myslíte, že různé architektury jsou snad výkonově a spotřebou na 1Mhz stejné a co je hlavní, že snad mohou dosahovat stejných maximálních frekvencí. To je naivní, různé architektury mají různý výkon i spotřebu na 1Mhz, kdyby to bylo tak jendoduché jak tvrdíte, mohlo by i Llano (stejný výrobní proces) jet na oněch 4,2Ghz a přitom se vejít do 100W TDP. To je holý nesmysl, i když se vám podaří přetaktovat Llano na 4,2Ghz (o čemž pochybuji), vždy překročíte 100W TDP. Až Trinity se vejde na tomto taktu do 100W. Jakpak to vysvětlíte než jinou architekturou, která je jednoduše schopna dosahovat vyšších taktů?
maltrabob [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2012-06-15 23:58:28
avatar
Najobjektivnejsie podla mna je porovnat produkt tak ako je po vybaleni z krabice, lenze tam je viacero faktorov ktore ovplynvuju vysledok, napriklad setriace funkcie alebo limit automatickeho pretaktovania (Turbo technologia). Ako inak teda porovnat vykon medzi uplne odlisnymi architekturami? Porovnavanie na rovnakych frekvenciach nie je idealne riesenie, ale je asi to najlepsie co sa da za sucasneho stavu vymysliet.
MACHINA [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2012-06-16 23:26:38
avatar
"Najobjektivnejsie podla mna je porovnat produkt tak ako je po vybaleni z krabice"

Přesně toto se vám celou dobu snažím říct. Je-li 100W Lano na 2,9Ghz a 100W Trinity s lepším CPU výkonem na 4,2Ghz je lepší Trinity a je úplně jedno, že na to potřebuje 4,2Ghz. Jsem rád, že už to konečně chápete, jenže:

"Porovnavanie na rovnakych frekvenciach nie je idealne riesenie, ale je asi to najlepsie co sa da za sucasneho stavu vymysliet"

hned v téhle větě zase odporujete té první. Možná by to chtělo trochu více přemýšlet o stanoviscích která zaujímate, než něco napíšete
kapa [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2012-06-15 14:49:18
avatar
Ano, vysvetlim, znamena to to, ze uz nieje kde zvysovat vykon, vykon na takt je nizky, frekvencia vysoka, zvysenim taktu dostaneme uz iba malo vykonu a uz ani nieje kde taktovat... znamena to iba jedno ze dana architektura je u konca, uz nieke kam ist, nieje ako jednoducho zvysit vykon a musi nieco ine vymysliet AMD bavime sa momentalne o dektope... ak sa ti zda normalne aby stary 2,9Ghz procesor mal +- rovnaky vykon ako 4,2Ghz tak neviem, nevravim, pre dane riesenie to nieje tragicke ale zase pre desktop to neprinieslo vobec nic nakolko par W spotreba sa v desktope neriesi. GPU cast je vcelku pouzitelna no zabera velku plochu cipu, co nam nezabezpeci super ceny a zase moze nastat situacia, ze lacny CPU + lacna GPU bude vyhodnejia, ved aj ta GPU cast v Trinity je este stale slabsia od HD6670 o 30 percent a bude o kusok slabsia aj od HD6570.... je to notebookovy procesor a tam bude jeho pouzitie velmi dobre ale do dektopu to nieje ani pre setrilkov ani pre hracov ani na kancelariu, je to iba pre nadsencov Mne sa ako jediny paci to dvojjadrove/1modulove Trinity, ktore moze mat malu plochu, moze mat dobru cenu a na lacne PC moze byt vcelku vhodne...
MACHINA [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2012-06-15 15:30:35
avatar
viz má reakce na maltraboba ohledně frekvencí výše. Jinak jste opravdu pobavil s tím, že je mainstreamová/lowendová platforma APU pro nadšence. Lowend opravdu pro nadšence není, ti si pořizují něco úplně jiného. Ostatně kde jste přišel na to, že by se snad Llano neprodávalo, máte konkrétní čísla? Jinak cena Trinity má být jako Llana a to je plně v pořádku. Stačí srovnat ceny například alfacomp - A8 3850 je za 2470,- kč. Za tuto cenu je buď o dvě stovky levnější Intel Pentium G870 nebo o čtyři stovky dražší Corei3 2100. Pentium nabídne tak stejný CPU výkon, Core i3 jen o maximálně 10% lepší. A grafika? v Core i3 HD2000 s méně než polovičním výkonem oproti APU, v Pentiu ještě horší. Podle těch cen je v APU tedy grafika spíše zadarmo (pouze cenou nikoliv TDP). Taky je zajímavé jak poukazujete na nedostatečný výkon grafiky v Trinity. Já měl za to, že je to nejvýkonější integrovaná grafika na světě. Pokud má konkurence snad něco lepšího poučtě mě, protože ani HD4000 to není
kapa [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2012-06-15 16:43:08
avatar
Integrovana grafika je tak vyhoda do notebookov, tam je to super ale ano, mame v desktope lepsie riesenie ktore som aj tam napisal a to je ze do dektopu mi je pseudo vykonna grafika za pseudo zadarmo cenu nanic a pseudo dobra cena za procesor 2500CZK, za 2500 CZK si ziaden setrilek nebude stavat hracske PC ani kancelarske, skor nadsenec , dobre Llano v desktope by som skor nazval A6-3500 za 1750CZK, v dektope mame na vyber mraky grafik od integrovanych cez diskretne, mas jednu blbu vec, pleties vyhody notebookove s desktopom a potom mas z toho mix...
Este kukni porovnanie uplneho lowendu Pentia G620 s A8-3850 Odkaz, rozdiel v cene na CZC je 1464 CZK, este stale si myslis, ze je grafika "zadarmo" za taku cenu uz zacinaju HD6670, cenovy rozdiel na CZC je aj oproti G840 este 1092 CZK
MACHINA [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2012-06-15 23:50:08
avatar
Když koukám na ty testy, dokazuje to jen to, co jsem říkal. Pentium je rychlejší v single thread, Llano díky dvěma jádrům navíc v multithread. Zprůměrováno pak jsou na tom stejně, což nazývám to, že se neliší snad ani o 5%. Bylo to už rozebráno snad tolikr8t na tolika webech, že to nemá smysl řešit. Tvrdíte-li že to Pentium je silnější než A8-3850 jste demagog.

"rozdiel v cene na CZC je 1464 CZK"
Zrovna v CZC mají cenu A8-3850 o více než 400 kč dražší než v alfě. Dokonce odemčené a o 100Mhz rychlejší A8 3870K vyjde v CZC levněji :-D o 120kč než 3850. Vzal jste schválně nejdražší a absurdní cenu v CZC abyste nás přesvědčil o tom, že máte pravdu? Nemyslíte že je to ubohé? Ale chápu váš flame, za necelou tisícovku totiž HD6670 nepořídíte a tak by se váš argument o nákupu dedikované grafické karty zhroutil jako domeček z karet. Bohužel pro Pentium a pro Vás tomu tak je. Nesouhlasím ani s tím, že A6 je nejvýhodnější APU. Podle mě je nejméně výhodné. Zatímco na A8, si už omezeně zahrajete a pokud hodláte taktovat získáte s přehledem dalších 20%, s A6 můžete na hraní téměř zapomenout. Pokud chcete int. grafiku používat jen na 2D a office, je naopak daleko lepší volbou Pentium a na APU se vykašlat úplně. Na všechno ostatní (hry) naopak potřebujete to nejvýkonější APU
kapa [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2012-06-16 14:07:50
avatar
nic som naschval nebral, CZC je bezny velky obchod, A8-3850 je vypredajovy kus. Spomenul som ze za 1464 uz zacinaju HD6670, neviem, necital si dobre moj prispevok...., nikde som nespomenul cenu HD6670 1092 CZK, to bol rozdiel A83850 VS G840 . Nikde som netvrdil, ze tie pentia su silnejsie, božechráň len nech si ludia porovnajú vykony, necitas ale vyvodzujes zavery co som ja VOBEC nenapisal a tak nejak mi chces nanutit nieco, co som nenapisal tak nebud ty demagog, to ty si miesal notebookove s dektopom, mas v tom mix... precitaj si co si popisal a povymyslal... zoberiem ceny z Alzy, kde maju uz iba A8-3870 nakolko 3850 skoncil. Rozdiel oproti G620/G840 je 54/39 euro. Tu nejde o intel, tu ide o dektop a dovolim si tvrdit, ze v desktope stale bola lepsia volba kupit procesor + grafiku lepsia ako A8 aj po minulom zlavneni Llano, FM1 je u konca a kombinacia G620/630/840 + HD5570/6570/6670 by bola stale lepsia volba v obdobnych cenach + S1155 nezdochol ale mame o tyzden navyber IvyBridge i3 a pridu pentia, to nieje o Inteli, to je normalne spocitane vyhody/nevyhody. FM2 nam prinesie +-rovnaky procesorovy vykon ako FM1, grafika o 30 percent vykonnejsia no aj tak nepredbehne HD6570/6670 tak si spocitaj, ci zase kombinacia nejakeho lacneho procesora + grafiky nebude zase minimalne rovnako vyhodna, a to este nVidia predstaví lowendove 28n grafiky.... len tolko, mna to extra netesi ale desktop je odlisny od mobilneho, tam Llano, Trinity su super, co som aj pisal ale v desktope no, tvoja volba, len si to neplet...
MACHINA [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2012-06-15 10:37:39
avatar
S llanem je to možná jen plichta, ale v současných aplikacích. Přejít na novou architekturu byl především krok do budoucna (nové instrukční sady atd.) Bulldozer vypadal jako fail především proto, že nedokázal nabídnout alespoň stejný výkon v současných aplikacích. To naštěstí u Trinity nehrozí, i v současných aplikacích nabízí přinejhorším stejný výkon jako Llano, navíc ho může podržet i oproti Llanu efektivnější GPU, takže důvod ke koupi Trinity před Llano může být byť jen to lepší GPU. Takovou výhodu bulldozer jako čistokrevné CPU neměl. AMD neměla bulldozer vůbec vydávat. Nová architektura měla začínat až na APU, u kterého není požadován kdovíjaký CPU výkon a v nejhorším to vždycky může zachránit alespoň GPU. Ostatně přesně toto co navrhuji AMD již dělá - nová architektura bude vždy začínat na APU. Každopádně je nová architektura plusem. Věřím, že až někdo bude za pár let měřit výkon nových aplikací, které nové instrukční sady využijí, vyjde Trinity o mnoho lépe než Llano i co se CPU výkonu týče. Někomu to přijde jako nepodstatné, ale APU není hiend enthusiast segment, takže životnost APU platforem může být klidně 5 a více let. Z tohoto pohledu se vyplatí pořízení toho vždy nejmodernějšího.
AndreasCZ [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2012-06-15 12:31:34
avatar
Jen k tomu dodam, ze za 5 let budu mit jine PC. Me zajima hlavne soucasny stav.
MACHINA [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2012-06-15 15:35:51
avatar
v pořádku, patříte tedy do té skupiny nadšenců, která často upgraduje. Pak vás ale nejspíš žádná APU nezajímá, protože si kupujete vše dedikované. Je třeba si ale uvědomit, že představujete spíše menší procento zákazníků. Návštěvníci IT webů a běžní lidé/firmy jsou úplně jiná sorta lidí. Můžete hádat kdo toho koupí více
jozka [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] - krok do budoucna 2012-06-15 13:37:23

S kroky do budoucna mam svoji zkusenost.. Urcite se vyplatilo si priplatit za platformu 939 misto 754, aby za rok byla platforma 939 ukoncena.... Kdyz to vezmu kolem a kolem, tak za celou dobu, co delam upgrady (12 let), tak jediny upgrade, kdy jsem nemenil desku, byl Celeron tualatin do slotu 1 v BX desce pres redukci.. Vsechny jine upgrady znamenaly nova deska, nove CPU, nova ram... Takze od jiste doby kupuji jenom to, co mi prave staci.. a za naddimenzovani si opravdu nepriplacim
MACHINA [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2012-06-15 15:40:21
avatar
já si třeba koupil Radeon HD2600 v době kdy byl úplně nový, ovladače na něj nevyladěné a všichni říkali ať jdu do 1950 Pro (DX9). Už za půl roku jsem se mohl smát já. Kromě nižší spotřeby, DX10, jsem se dočkal aktualizací driverů, které nakonec Radeon 1950 předběhly. Zatímco podpora Radonů 1950 do roka skončila, na řadu HD2xxx jsou aktuální ovladače dostupné stále
kapa [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2012-06-15 15:48:44
avatar
no vidis a dnes ma aj intel svoje zobrazovadlo vykonnejsie ako tvoja vyzreta HD2600.... Aj ja sa pripajam k tomu, ze mysiet velmi dobuducna je to najhorsie a zbytocne omedzujuce. Treba si kupovat ked clovek potrebuje a aktualne veci lebo vyvoj ide tak rychlo, ze je uplne zvytocne nieco prespekulovavat a priplacat si za nieco dobuducna, buducnost prinesie uplne ine veci ako clovek planuje...
Allie Fox [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2012-06-15 16:24:38
avatar
1) Nové instrukční sady se projevují už teď.
2) Vývoj se dost zpomalil a až do nějakého nástupce křemíku se to bude jen zhoršovat.
MACHINA [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2012-06-15 23:46:36
avatar
nechápu argument, že Intel má dnes výkonější zobrazovadlo než 5 let starou lowendovou grafiku. Co to s tím má společného???? Před těmi 5 lety jsem si přece nemohl současný Intel nikde koupit! Volba byla mezi 1950pro a HD2600 a já jsem jednozačně udělal s HD2600 lépe. Vy to pořád nechápete anebo spíš nechcete. Člověk, který si kupuje PC třeba na 6-7 let chce v době nákupu to, co mu vydrží. To, že za 5 let bude existovat výkonější integrovaná grafika ho vůbec nezajímá, protože on bude upgradovat až za další dva roky (5+2=7). Jestli toto nechápete, je to jen Vaše natvrdlost
Anarki [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2012-06-15 22:26:53
avatar
Jozka: Spomenul si zlý príklad. Áno, 754 a 939 boli rýchlo nahradené ale to isté robil aj intel (1156,1366,) To všetko už padlo a boli to jednohubky ktoré nebolo možné upgradovať novou generáciou. Asi si zabudol na Socket 7 (Super) ktorý Intel opustil kde okrem K5 a K6 bolo možné osadiť aj K6-2 a K6-3. Zabudol si na Socket 462 ktorý neskutočne dlho držal na trhu. Zabudol si aj na AM2 kde bolo možné strčiť AM2+ procesory po upgrade Biosu. O AM2+ doskách nehovoriac, tam bolo aj je možné strčiť všetky AM3 procesory. FM1 bol žiarivý príklad prechodu na úplne novú generáciu APU procesorov. FM2 bude na trhu podstatne dlhšie.
Bazo777 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2012-06-15 14:31:41
avatar
Zaujímalo by ma kde je procesorový výkon oproti takému Intel Core 2 Quad Q9400 napr. Mám skladať jednu zostavu a zaujíma ma ako by dopadol v porovnaní z mojim terajším CPU,imno či by som neposunul moje terajšie PC a nepostavil si sám nové,ďík za odpoveď...
kapa [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2012-06-15 14:43:32
avatar
kedze procesorova cast je iba o kusok lepsia ako v LLano tak pohladaj testy Llano a trafil si sa, +- rovnaky vykon Odkaz
Krakatit666 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2012-06-15 19:04:55

a čo keby sa niekto podujal otestovať výkon týchto APU napríklad pod Linuxom?..
Anarki [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2012-06-16 09:26:28
avatar
Tam je výkon týchto procesorov úplne inde. Zatracovaný Bulldozer 8150 pod Linuxom pobije I7-2600K
Výkon procesorovej časti nových APU by pod Linuxom mohol byť na úrovni I3 až I5 procesorov.
kapa [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2012-06-16 14:28:41
avatar
vykon Intel HD4000 pod linuxom Odkaz
vykon IvyBridge a LLano pod linuxom Odkaz
Vykon FX4100 pod linuxom Odkaz FX4100 je pod Ci3 aj pod A8-3850, odporucam precitat zaver. Vykon AMD 8150 je v linuxe lepsi ako vo win, to je bez debaty ale zase by som to nenazyval uplne inde, to nie, to je troska skreslovanie... zavery odporucam precitat.
aDDmin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2012-06-16 15:02:55
avatar
nemyslím si, že hrozí nějaké bití .... ale minimálně tam ta architektura FX bude lépe využita než pod win ... taky se podívejme, kolik ty CPU stojí ;).
Fury [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2012-06-16 15:27:06

Kouknete na 7 let dozadu. Vsechny vypocetni linuxove klastry se stavely na Opteronech (servrova verze architektury amd64) a Intel se marne trapil s vyrobou 64-bitoveho procesoru (kdyz nepocitam srandy jmenem Itanium a Itanium2). Bohuzel od te doby AMD neprislo s nicim lepsim. Bulldozer je pro vypocetni linux totalni fail, spusoben i tim, ze ti noumove dali do jednoho modulu jenom jednu FPU (floating point unit) a tak se o ni musi rvat 2 jadra. Dneska vypocetni linux po FX8150 ani nestekne, protoze realny vykon na 1 jadro je nekde na 40-50% Sandy Bridge jadra. Samozrejme plky typu, "to neni plnohodnotne jadro", mne nezajimaji. To muzete kricet na lidi, co se v tom nevyznaji. Modul u Bulldozera ma 2 nezavisle exekucni jednotky a 2 nezavisle celociselne jednotky. Treba pri kompresi dat, zpracovani obrazu a videa (pouziva se u toho celociselna aritmetika) jsou to absolutne plnohodnotne jadra.
Takze nerozumim, proc ocekavate, ze pod linuxem bude FX8150 nejak zajimavy. Jedine, co by fakt architekture Bulldozer pomohlo, by byl kompilator vyvinut a vydan primo AMD, aby generovany kod nejak odlehcil fronte pred FPU. Mame kompilatory od Pathscale, Portland group, GNU verze, Intel, ale od AMD se ho asi nedockame.
UncleFido [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2012-06-18 09:45:44
avatar
AMD běžně přispívá do kódu GCC.

Jinak ve firmě nové Opterony běžně využíváme na běh kompilačních a testovacích mašin pod virtualizací. Na to jsou to velmi dobré stroje!
Pouze registrovaní uživatelé mohou přidat komentář!
 

Najdete nás na Facebooku

.... a také na Twitteru

RSS

DDWorld.cz

DDWorld - Blogy a videa

DDWorld - Magazín

Poslední příspěvky v diskuzích


Videa
StarField se konečně dočká žádaných vylepšení!
StarField se konečně dočká žádaných vylepšení!Tuesday, 30 April 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 616x
Komentářů: 5
Řešení pro pohyb s VR setem?
Řešení pro pohyb s VR setem?Friday, 26 April 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: PC a IT
Spuštěno: 1387x
Komentářů: 0
S.T.A.L.K.E.R. 2 v nové ukázce
S.T.A.L.K.E.R. 2 v nové ukázceThursday, 25 April 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 2226x
Komentářů: 5
Manor Lords – hra jednoho vývojáře boří herní svět
Manor Lords – hra jednoho vývojáře boří herní světWednesday, 24 April 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1976x
Komentářů: 1
Deadpool & Wolverine – očekávaný film v parádní ukázce
Deadpool & Wolverine – očekávaný film v parádní ukázceTuesday, 23 April 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Film
Spuštěno: 1314x
Komentářů: 0
Fallout seriál se dočká druhé řady. Zájem je i o hry.
Fallout seriál se dočká druhé řady. Zájem je i o hry.Monday, 22 April 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Film
Spuštěno: 1299x
Komentářů: 1